Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 929 din 27 ianuarie – 2 februarie 2022
Cu ochii n 3,14 jpeg

CA UN ECOU AL NU ȘTIU CĂRUI PATRIOTISM, UNUL/UNA ȘI-A GĂSIT, ÎN SFÎRȘIT, ORIGINILE PUBLICE

 Pe geamul unei prăvălii, poate ca un ecou al știrilor alarmante care vin de la Răsărit, am văzut acest anunț: „PREȚ BOMBĂ la toată gama de cîrnați și cîrnăciori“. (D. S.)

 O reclamă mare, vizibilă de pe DN1, spune ceva de genul că, dacă ar fi fost medic în activitate, Mutu ar fi îmbrăcat sigur halatul nu știu cărui spital. Nu mi-e clar dacă reclama e pentru Mutu sau pentru respectivul spital. Dar ce ne-am fi făcut dacă Mutu ar fi fost medic? Poate mai sigur ar fi fost invers, adică Rafila să fi fost fotbalist. (A. M.)  

 Senatul olandez a aprobat marţi achiziţionarea tabloului Purtătorul de drapel de Rembrandt, aflat în proprietatea unor membri ai familiei Rothschild, pentru care țara va plăti 150 de milioane de euro. Oare în cazul ăsta putem vorbi de patriotism? (A. M. S.)

 Cred că știrea acestei perioade în România este că avem al treilea prim-ministru plagiator de teză doctorală din ultimii opt ani. Pe cei de dinainte numai Dumnezeu îi știe, dar pe cei de după dottore Ponta, iată, îi aflăm și noi. Pentru mine, e tot mai clar: membrii Guvernului trebuie aleși dintre oamenii fără doctorat, ca să fim „on the safe side”. Problema e că, în partide, sînt atît de mulți doctori în toate cele, încît acestea rămîn fără oameni de propus. Ceea ce, paradoxal, ar putea să fie bine pentru țară, căci nu de puține ori se întîmplă ca ceea ce e bine pentru țară să fie rău pentru partidele politice. Așadar, dacă aș fonda acum un partid în România, aș pune în vîrf oameni fără doctorat. Dacă unul/una este doctor în ceva și nu are ca ocupație de bază profesoratul sau cercetarea, l-aș ocoli înainte să mă uit la alte criterii. (S. V.)

 Una dintre cele mai presante întrebări din astrofizică și-a găsit, în sfîrșit, răspunsul. Cercetătorii de la SISSA au calculat numărul găurilor negre din universul observabil: 40.000.000.000.000.000.000 (patruzeci de miliarde de miliarde). La un răspuns atît de precis nici nu-ți mai vine să calculezi dacă e corect. (M. M.)

 Îmi imaginam că „ursuz” e un termen cvasi-onomatopeic: „posac, morocănos ca un urs care mormăie”. Dar acest cuvînt familiar și pitoresc al limbii române are o poveste mai complicată decît s-ar crede. La originile lui se află turcescul ugursuz, compus din ugur („bun augur, noroc, șansă”, vezi și „ogur”, în româna mai veche) și suz (sufix privativ, cu sensul de „fără”). Ugur apare deja în Scrierile uigure (secolul al X-lea) și în Compendiul limbilor turce al lui Mahmud al-Kașgari (secolul al XI-lea). Un sinonim turcesc al lui ugur e baht (vezi românescul „baftă” sau „baht”, în limba romani), de origine persană, cu sensul de „ceea ce e dat, destin, noroc”. Vecinii greci s-au molipsit și ei – de ugur și de ugursuz deopotrivă: gourlís înseamnă „de bun augur”, iar goursoúzis – „deochi, care aduce ghinion”. Lingvistic, cel puțin, prezența turcă a fost mai degrabă o baftă. (M. P.)

 Iată o colecție de colecționari: arctofil (colecționar de ursuleți de pluș), plangonologist (păpuși), arenofil (mostre de nisip), fusilatelist (cartele de telefoane publice), helixofil (tirbușoane), sucrologist (pliculețe de zahăr), tirosemiofil (etichete de brînzeturi), vexilofil (steaguri), lotologist (lozuri), deltiologist (vederi). (M. C.)

MOMENTUL ESTE UNUL IMPORTANT, FIINDCĂ VORBIM ȘI DESPRE O COLABORARE ÎNTRE MOZAICUL PERSONAL ȘI NATURA AURIE

 În China a fost descoperită fosila unei mici plante de acum peste 160 de milioane de ani, iar momentul este unul important, fiindcă vorbim și despre cel mai vechi boboc de floare cunoscut. Planta descoperită „mută” cu milioane de ani mai departe în istorie apariția plantelor cu flori, către perioada jurasică (cu 145-201 milioane de ani în urmă). Venim de departe, cu tot cu plante. (A. M. S.)

 În Franța, o colaborare între L’Observatoire des inégalités (Observatorul inegalităților) și firma Hasbro a dus la un nou concept al jocului Monopoly – „Monopoly des inégalités” – în care avatarurile primite de jucători vor desemna inegalități sociale (femeile primesc mai puțini bani decît bărbații, Lucas va avea mai multe drepturi decît Mohamed etc.). M-am gîndit cîte oportunități ar avea inițiatorii acestui Monopoly în România: Popa Prostu, Baba Oarba, Omul Negru... (S. G.)

 Helen Fioratti, o comerciantă de artă din Statele Unite, a cumpărat, în timpul unei vacanțe în Italia în anii ’60, un mozaic de la un nobil italian. Împreună cu soțul ei au transformat mozaicul cu pricina într-o măsuță de cafea. În 2013, aceștia au intrat într-o librărie unde se lansa cartea Porphyry a lui Dario Del Bufalo, expert în sculptură antică, și răsfoind albumul cu reproduceri au recunoscut măsuța lor de cafea al cărei mozaic, considerat dispărut, fusese creat ca centru al ringului de dans pentru corabia împăratului Caligula, supranumită „palatul plutitor al plăcerii”. Corabia fusese recuperată de pe fundul lacului Nemi și era expusă, parțial, într-un muzeu din Roma. Fioratti a trebuit să predea mozaicul autorităților italiene, dar Del Bufalo i-a oferit o replică pentru a nu lăsa gol locul în fața canapelei. (M. C.)

 Pe un site de pe Internet se vorbește despre posibilitatea unui „leasing de personal din Asia”, pentru firme. Un mare panou publicitar de pe marginea autostrăzii A3 o spune mai de-a dreptul: „Muncitori străini? Poți închiria! Cu garanție”. Și e afișat și un număr de telefon. Cum o fi garanția asta? (A. M.)

 Patru opriri în județul Brașov, la Codlea, Sînpetru, Zărnești și Cristian, pentru a vedea ce nume de firme vom găsi acolo: Lil Robust SRL, Multicoral SRL, Wopsitoria C & B SRL, Agrar Clima SRL, La Borcan SRL, Kefren Exim SRL, Fix SRL, Vivat Nord Sped SRL, Hai Haiducu SRL, Bujorel SRL, Leolemn SRL, Dinți Sănătoși SRL, Rubicond SRL, Cuptorul De Argint Impex SRL, Pluribus Util SRL, Cei Mai Contabili SRL, Planeta Veselă SRL, Animale Fără Stăpân SRL, Curcubeul Curățeniei SRL, Natura Aurie SRL, Stop Unu SRL, Prețuim Sănătatea SRL, Pași Virtuali SRL, Levente Electric SRL, 7 Evenimente Urbane SRL, Umbrella Microcorp SRL, The Woman Soul SRL, Camaraderească Slic Instal SRL, Educațional Diferit SRL, Indecis Gold SRL, Monora Natura La Pachet SRL, Biciușcă Agency SRL, Atelierul De Săpunărit SRL, Piese Dube SRL, Intern Edil SRL, Coji SRL, Gospodarul Vostru SRL, Orizont Ideal OK SRL-D, Ciocolata Trans SRL, Moft Contracter SRL, Veșnicia SRL, Domuri Monolitice SRL, Aedificate Accentus Liberium SRL, Har Și Pace SRL-D, Retrăieștecudor SRL, Casa De Pe Culme SRL, Tehnici Primordiale SRL. (D. S.)

Foto: E. Farkas

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.