Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 929 din 27 ianuarie – 2 februarie 2022
Cu ochii n 3,14 jpeg

CA UN ECOU AL NU ȘTIU CĂRUI PATRIOTISM, UNUL/UNA ȘI-A GĂSIT, ÎN SFÎRȘIT, ORIGINILE PUBLICE

 Pe geamul unei prăvălii, poate ca un ecou al știrilor alarmante care vin de la Răsărit, am văzut acest anunț: „PREȚ BOMBĂ la toată gama de cîrnați și cîrnăciori“. (D. S.)

 O reclamă mare, vizibilă de pe DN1, spune ceva de genul că, dacă ar fi fost medic în activitate, Mutu ar fi îmbrăcat sigur halatul nu știu cărui spital. Nu mi-e clar dacă reclama e pentru Mutu sau pentru respectivul spital. Dar ce ne-am fi făcut dacă Mutu ar fi fost medic? Poate mai sigur ar fi fost invers, adică Rafila să fi fost fotbalist. (A. M.)  

 Senatul olandez a aprobat marţi achiziţionarea tabloului Purtătorul de drapel de Rembrandt, aflat în proprietatea unor membri ai familiei Rothschild, pentru care țara va plăti 150 de milioane de euro. Oare în cazul ăsta putem vorbi de patriotism? (A. M. S.)

 Cred că știrea acestei perioade în România este că avem al treilea prim-ministru plagiator de teză doctorală din ultimii opt ani. Pe cei de dinainte numai Dumnezeu îi știe, dar pe cei de după dottore Ponta, iată, îi aflăm și noi. Pentru mine, e tot mai clar: membrii Guvernului trebuie aleși dintre oamenii fără doctorat, ca să fim „on the safe side”. Problema e că, în partide, sînt atît de mulți doctori în toate cele, încît acestea rămîn fără oameni de propus. Ceea ce, paradoxal, ar putea să fie bine pentru țară, căci nu de puține ori se întîmplă ca ceea ce e bine pentru țară să fie rău pentru partidele politice. Așadar, dacă aș fonda acum un partid în România, aș pune în vîrf oameni fără doctorat. Dacă unul/una este doctor în ceva și nu are ca ocupație de bază profesoratul sau cercetarea, l-aș ocoli înainte să mă uit la alte criterii. (S. V.)

 Una dintre cele mai presante întrebări din astrofizică și-a găsit, în sfîrșit, răspunsul. Cercetătorii de la SISSA au calculat numărul găurilor negre din universul observabil: 40.000.000.000.000.000.000 (patruzeci de miliarde de miliarde). La un răspuns atît de precis nici nu-ți mai vine să calculezi dacă e corect. (M. M.)

 Îmi imaginam că „ursuz” e un termen cvasi-onomatopeic: „posac, morocănos ca un urs care mormăie”. Dar acest cuvînt familiar și pitoresc al limbii române are o poveste mai complicată decît s-ar crede. La originile lui se află turcescul ugursuz, compus din ugur („bun augur, noroc, șansă”, vezi și „ogur”, în româna mai veche) și suz (sufix privativ, cu sensul de „fără”). Ugur apare deja în Scrierile uigure (secolul al X-lea) și în Compendiul limbilor turce al lui Mahmud al-Kașgari (secolul al XI-lea). Un sinonim turcesc al lui ugur e baht (vezi românescul „baftă” sau „baht”, în limba romani), de origine persană, cu sensul de „ceea ce e dat, destin, noroc”. Vecinii greci s-au molipsit și ei – de ugur și de ugursuz deopotrivă: gourlís înseamnă „de bun augur”, iar goursoúzis – „deochi, care aduce ghinion”. Lingvistic, cel puțin, prezența turcă a fost mai degrabă o baftă. (M. P.)

 Iată o colecție de colecționari: arctofil (colecționar de ursuleți de pluș), plangonologist (păpuși), arenofil (mostre de nisip), fusilatelist (cartele de telefoane publice), helixofil (tirbușoane), sucrologist (pliculețe de zahăr), tirosemiofil (etichete de brînzeturi), vexilofil (steaguri), lotologist (lozuri), deltiologist (vederi). (M. C.)

MOMENTUL ESTE UNUL IMPORTANT, FIINDCĂ VORBIM ȘI DESPRE O COLABORARE ÎNTRE MOZAICUL PERSONAL ȘI NATURA AURIE

 În China a fost descoperită fosila unei mici plante de acum peste 160 de milioane de ani, iar momentul este unul important, fiindcă vorbim și despre cel mai vechi boboc de floare cunoscut. Planta descoperită „mută” cu milioane de ani mai departe în istorie apariția plantelor cu flori, către perioada jurasică (cu 145-201 milioane de ani în urmă). Venim de departe, cu tot cu plante. (A. M. S.)

 În Franța, o colaborare între L’Observatoire des inégalités (Observatorul inegalităților) și firma Hasbro a dus la un nou concept al jocului Monopoly – „Monopoly des inégalités” – în care avatarurile primite de jucători vor desemna inegalități sociale (femeile primesc mai puțini bani decît bărbații, Lucas va avea mai multe drepturi decît Mohamed etc.). M-am gîndit cîte oportunități ar avea inițiatorii acestui Monopoly în România: Popa Prostu, Baba Oarba, Omul Negru... (S. G.)

 Helen Fioratti, o comerciantă de artă din Statele Unite, a cumpărat, în timpul unei vacanțe în Italia în anii ’60, un mozaic de la un nobil italian. Împreună cu soțul ei au transformat mozaicul cu pricina într-o măsuță de cafea. În 2013, aceștia au intrat într-o librărie unde se lansa cartea Porphyry a lui Dario Del Bufalo, expert în sculptură antică, și răsfoind albumul cu reproduceri au recunoscut măsuța lor de cafea al cărei mozaic, considerat dispărut, fusese creat ca centru al ringului de dans pentru corabia împăratului Caligula, supranumită „palatul plutitor al plăcerii”. Corabia fusese recuperată de pe fundul lacului Nemi și era expusă, parțial, într-un muzeu din Roma. Fioratti a trebuit să predea mozaicul autorităților italiene, dar Del Bufalo i-a oferit o replică pentru a nu lăsa gol locul în fața canapelei. (M. C.)

 Pe un site de pe Internet se vorbește despre posibilitatea unui „leasing de personal din Asia”, pentru firme. Un mare panou publicitar de pe marginea autostrăzii A3 o spune mai de-a dreptul: „Muncitori străini? Poți închiria! Cu garanție”. Și e afișat și un număr de telefon. Cum o fi garanția asta? (A. M.)

 Patru opriri în județul Brașov, la Codlea, Sînpetru, Zărnești și Cristian, pentru a vedea ce nume de firme vom găsi acolo: Lil Robust SRL, Multicoral SRL, Wopsitoria C & B SRL, Agrar Clima SRL, La Borcan SRL, Kefren Exim SRL, Fix SRL, Vivat Nord Sped SRL, Hai Haiducu SRL, Bujorel SRL, Leolemn SRL, Dinți Sănătoși SRL, Rubicond SRL, Cuptorul De Argint Impex SRL, Pluribus Util SRL, Cei Mai Contabili SRL, Planeta Veselă SRL, Animale Fără Stăpân SRL, Curcubeul Curățeniei SRL, Natura Aurie SRL, Stop Unu SRL, Prețuim Sănătatea SRL, Pași Virtuali SRL, Levente Electric SRL, 7 Evenimente Urbane SRL, Umbrella Microcorp SRL, The Woman Soul SRL, Camaraderească Slic Instal SRL, Educațional Diferit SRL, Indecis Gold SRL, Monora Natura La Pachet SRL, Biciușcă Agency SRL, Atelierul De Săpunărit SRL, Piese Dube SRL, Intern Edil SRL, Coji SRL, Gospodarul Vostru SRL, Orizont Ideal OK SRL-D, Ciocolata Trans SRL, Moft Contracter SRL, Veșnicia SRL, Domuri Monolitice SRL, Aedificate Accentus Liberium SRL, Har Și Pace SRL-D, Retrăieștecudor SRL, Casa De Pe Culme SRL, Tehnici Primordiale SRL. (D. S.)

Foto: E. Farkas

Zizi și neantul jpeg
Alarme, sonerii, zgomote… – din alte vremi
Aproape vii, ceasurile ne umpleau singurătățile.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
#metoo? În România?! Să fim serioși!
Nu cred că există vreo femeie, cel puțin din generația mea, care să nu fi trecut măcar o dată în viață printr-o experiență de hărțuire sexuală
p 20 N  Steinhardt jpg
N. Steinhardt despre creștinismul firesc
Creștinismul devine un regim natural al vieții, un accent care însoțește gesturile cele mai mărunte ale cotidianului.
Polul jpg
Colonialism și misionarism
Reconcilierea dintre colonialism și misiunea creștină internațională este foarte complexă.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
A ajuns acasă rîzînd, a rîs toată noaptea și nu s-a oprit nici a doua zi (joi), nimic neputîndu-i pune capăt veseliei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
În ochii ei era dragoste, multă dragoste
Cît de repede se petrecea totul, fără să analizezi, fără să-ți pui întrebări, fără să te gîndești la un viitor, erau ca niște fire care se înșiră, apoi se deșiră, ca o lumînare care se aprinde undeva în noapte, arde întîi viu, apoi mocnit și se stinge de la sine.
Un album studiu al bisericilor transilvane jpeg
Un album-studiu al bisericilor transilvane
Textul are sobrietate ştinţifică, devotament faţă de documentarea monumentelor şi a vieţii religioase care le-a modelat şi care s-a modelat, de-a lungul timpului, în jurul verticalei lor.
Theodor Pallady jpeg
Tiparul și Cartea cărților
Nu știu să se fi publicat la noi, pînă acum, o asemenea panoramă a edițiilor tipărite ale Sfintei Scripturi de pe orice meridian și în mai toate limbile cunoscute.
Zizi și neantul jpeg
În mulțime
Oamenii prezenți erau animați de entuziasm, dar de unul mai blînd, mai difuz.
Visez parcaje subterane jpeg
Visez parcaje subterane
Locuitorii la bloc ar trebui să-și privească cartierul ca pe propria curte și să lase mașinile la bulevarde, pentru a se bucura de natură.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Un bărbat de 60 de ani a mers la dentist pentru o plombă și a ajuns la urgență direct în operație, pentru că a înghițit capul frezei care-i scormonea dintele.
Oh salvie levănțică iasomie trandafir jpeg
Oh salvie levănțică iasomie trandafir
La început, l-am întîlnit pe Mircea Anghelescu ca profesor, în Amfiteatrul „Bălcescu“.
Zizi și neantul jpeg
Din mers, „mici” bucurii
Bucuria trece dincolo de tine și o-mpărtășești, involuntar în general, și celorlalți.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Privirea lui Chateaubriand
Memoriile au fost proiectate – cum altfel? – pentru posteritate, dar ca o voce de dincolo de mormînt.
Filosofie și muzică  Gabriel Marcel jpeg
Filosofie și muzică. Gabriel Marcel
Muzica este așadar, în mod primordial, nu un obiect al gîndirii, ci un mod al ei.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
...mai mulți americani au murit înecați cu lăptuci decît mușcați de șerpi și de crocodili, combinat.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Speranța moare ultima?
Mereu m-am întrebat dacă speranța care poate aduce cu sine un soi de idealism în a privi lucrurile din jurul tău folosește într-adevăr la ceva.
O lume a poveștilor jpeg
O lume a poveștilor
Narativele care pot subjuga națiuni întregi nu sînt o invenție modernă – după cum afirmă psihiatrul Boris Cyrulnik, în cea mai recentă carte a sa, apărută luna trecută la editura Odile Jacob.
André Scrima: Ziua una şi a opta jpeg
André Scrima: Ziua una şi a opta
Lumina Paştilor: pe cea vizibilă în biserici şi pe străzi, ucrainenii nu şi-au putut-o îngădui; pe cea spirituală, religia patriarhului Kiril o insultă, o sufocă.
Theodor Pallady jpeg
Un Sisif în robă franciscană
Camus a fost doar martorul esențial al asprelor sale vremuri și, prin revolta contra absurdului, aproape un mărturisitor.
Zizi și neantul jpeg
Iarbă verde și obligativități
Avem tendința să ne complicăm puținele zile libere. Să le încadrăm în sisteme, să le tratăm ca pe unele de lucru în alt domeniu: cel al leisure-ului, al entertainment-ului.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Care ar fi playlist-ul ce v-ar alunga pe dumneavoastră de la o demonstrație?
Blocul, strada, etajul și apartamentul jpeg
Blocul, strada, etajul și apartamentul
În locul garajului a apărut un parc, la fel de lipsit de imaginație din punct de vedere urban ca și lamele de blocuri din spatele unității militare, dar care, cu zonele sale verzi, evoca peluza spălătoriei de steaguri.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce caută americanul în Europa?
Îmi dau seama că avem de toate aici, pe bătrînul nostru continent, micul nostru paradis terestru, că este (a fost... oare?) una dintre cele mai bune lumi posibile și că mi-ar trebui vreo cinci vieți ca să văd și să trăiesc tot.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.