Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 928 din 20 – 26 ianuarie 2022
Cu ochii n 3,14 jpeg

REALITATEA DECLINULUI A AVUT NEVOIE DE CONDIȚII AVANTAJOASE PENTRU A AJUNGE LA ÎNTREBAREA CARE ÎNCERCA SĂ FUGĂ

 Citind despre un bursuc înfometat care a descoperit o comoară într-o peșteră din nordul Spaniei – cercetătorii susțin că acesta ar fi dezgropat peste două sute de monede romane în timp ce săpa după hrană –, m-am gîndit cît de prozaic am ajuns să interpretăm realitatea. Dacă pe bursuc îl cheamă Midas, iar monedele au fost, de fapt, niște fructe? (S. G.)

 Un studiu recent atrage atenția asupra declinului activității sexuale. Cercetarea face o analiză a frecvenței raporturilor sexuale în ultimul deceniu și arată o evidentă pantă descendentă la mai multe categorii de vîrstă. „Tinerii și cei de peste 40 de ani nu mai fac sex la fel de mult” – anunță, pe burtieră, o televiziune. Probabil că vîrstnicii sînt mai activi. Tot pensionarii sînt baza! (M. M.)

 O companie britanică a anunțat că, de săptămîna viitoare, ceapa Sunion, o ceapă maronie, „dulce și fără lacrimi”, va putea fi găsită în magazinele sale. Ceapa „fără nici o lacrimă” a avut nevoie de 30 de ani pentru a ajunge la perfecțiune. Ușor-ușor, totul devine istorie. (A. M. S.)

 Pentru cei care se simt în stare de așa ceva, iată una dintre ofertele de serviciu din ziarul Libertatea de vineri, 14 ianuarie 2022: „Firmă confecții damă (zona Mall Vitan) angajează în condiții avantajoase […] LUCRĂTORI la CURĂȚAT AȚE“. Citind-o, nu m-am putut împiedica să îmi imaginez acest dialog: „Cu ce vă ocupați?“ / „Curăț ațe“. (D. S.)

 Conform unei știri, zilele trecute a fost efectuat, în Statele Unite, primul transplant de inimă de la porc la om. E adevărat că porcul respectiv fusese modificat genetic, dar, așa cum scria și în recentul Dosar al Dilemei vechi, se pare că între cele două mamifere diferențele sînt foarte mici. Omul poate trăi, așadar, și avînd în piept o inimă de porc. Întrebarea e dacă și porcul ar putea trăi cu o inimă de om. (A. M.)

 După ce a jefuit o casă din Silver Spring, o localitate din Maryland (SUA), un hoț a rămas blocat în hornul prin care încerca să fugă. O dovadă că trucul cu hornul ține doar dacă ești Moș Crăciun și doar dacă dai, nu dacă iei. (S. G.)

DUPĂ ATÎTA GRIJĂ PENTRU VIAȚA ÎNCHEIATĂ CU APROAPE DOUĂSPREZECE CUVINTE ÎN URMĂ, AI PUTEA CERE ASIGURĂRI CĂ REFOLOSIREA BUCURIILOR ESTE O PRACTICĂ ADECVATĂ

 Un furnizor britanic de energie le-a sugerat clienţilor să îşi strîngă în braţe animalele de companie sau să mănînce ghimbir pentru a face economii la încălzire. Pe lista recomandărilor mai erau: purtarea unui pulover şi a şosetelor de lînă, consumul de alimente care stimulează digestia şi încălzesc corpul. După atîta grijă pentru starea de bine a clienților, compania a fost nevoită să-și ceară scuze. (A. M. S.)

 Există un trend literar reflectat și în librăriile românești: romane, în general de consum, cu acțiunea plasată în lagărul de la Auschwitz, dar și cîteva memorii. Astfel, puteți citi: Auschwitz, ultima stație (Eddy de Wind), Ultima noapte la Auschwitz (Cosmin Baiu), dar și Evadare de la Auschwitz (Joel C. Rosenberg) și Viața după Auschwitz (Eva Schloss), Scrisoarea pierdută de la Auschwitz (Anna Ellory) și Cîntec de leagăn de la Auschwitz (Mario Escobar), Tatuatorul de la Auschwitz (Heather Morris), dar și Farmacistul de la Auschwitz (Patricia Posner), Capesius, farmacistul de la Auschwitz (Dieter Schlesak) sau Sabotorul de la Auschwitz (Colin Rushton), Frații de la Auschwitz (Malka Adler), dar și Gemenele de la Auschwitz (Affinity Konar) sau Băiatul care l-a urmat pe tatăl său la Auschwitz (Jeremy Dronfield), Violonista de la Auschwitz (Ellie Midwood), dar și Bibliotecara de la Auschwitz (Antonio G. Iturbe). (M. C.)

 Aflăm cu oareșce emoție – și nu fără un dram de mîndrie națională – că o nouă specie de pangolin, Smutsia olteniensis, a fost descoperită recent pe teritoriul României. Din fericire, nu este un exemplar viu, precum pangolinul chinezesc, despre care s-a crezut că ar fi veriga de transmitere a virusului COVID-19 la om, ci o fosilă din pleistocen – epocă geologică încheiată cu aproape douăsprezece milenii în urmă –, mai precis, un humerus. Descoperirea a fost făcută la Grăunceanu, un sit arheologic din comuna Tetoiu, pe Valea Oltețului, în județul Vîlcea. Închipuiți-vă că pangolinul oltenesc ar mai fi trăit și astăzi și că pandemia ar fi început nu la Wuhan, ci la Tetoiu… China, această Oltenie a Asiei – Oltenia, această Asie a României. (M. P.)

 Culmea eșecului în politică se înregistrează în statul indian Gujarat, unde un bărbat care a candidat pentru un post în satul său, la alegerile locale, a izbucnit în plîns după numărătoarea voturilor, cînd a aflat că primise doar unul, în ciuda faptului că familia lui numără cel puțin 12 membri cu drept de vot. Cu alte cuvinte, nu-l votase nici măcar maică-sa, iar unicul vot era al lui, desigur. Ar fi fost cu adevărat trist să nu-l fi primit nici pe ăla. (A. P.)

 Sindicatul polițiștilor s-a plîns că polițiștii nu știu să aplice legea purtării măștilor anti-COVID – mai precis, că nu pot deosebi măștile textile de cele medicale. Chiar așa, cum ai putea cere așa ceva unui polițist? (A. M.)

 În primele zile ale anului 2022, structurile de logistică ale armatei norvegiene au anunțat că recruții – băieți și fete – care termină stagiul militar sînt obligați, mai nou, să predea la plecarea din cazarmă nu doar uniformele, ci și chiloții, maiourile, sutienele și ciorapii cu care armata i-a dotat. În Norvegia, serviciul militar este obligatoriu și pentru fete, și pentru băieți, și durează minimum 12 luni. Pînă acum, tinerilor li se permitea să păstreze lenjeria intimă la plecare, dar o criză de chiloți, maiouri, sutiene și ciorapi a obligat Ministerul Armatei să ia această decizie. Interpelat, purtătorul de cuvînt al ministerului a dat asigurări că, „atent cercetate și curățate”, refolosirea efectivelor intime este normală, fiind o „practică adecvată și sigură”. Mă întreb cum s-ar rezolva în România o asemenea criză și, imediat, mă gîndesc dacă aș purta chiloții, maioul și șosetele unui compatriot necunoscut, fie ele „atent cercetate și curățate”. Nu vă spun ce răspuns mi-am dat, dar prefer să îndrept întrebarea spre dumneavoastră: ați purta? (S. V.)

 Astăzi mergem în Maramureș, la Sighetu Marmației, pentru a da o raită printre numele de firme: Herodot Grup SRL, Reply SRL, Ardeleana Tisa Flexibloc SRL, Ladorel Com SRL, Afaceri De Vis SRL, Elegant Mircea SRL, Efigia SRL, Capital Inițial SRL, Coa Friz SRL, Fai Gres SRL, Rechin Construct SRL, După Apă La Răzvan SRL, Strategic Impex SRL, Robust SRL, Vicii Tabak SRL, Euclid SRL, Actual Georgiana SRL, Fetele Harnice SRL, Laboratorul Bucuriilor Dulci SRL, Ursulache Service SRL, Regatul Baloanelor SRL, Zum Zet Transilvan SRL, Ultimul Drum Regi SRL, Tzup Tzup SRL, Floare Rară De Maramu SRL, Nobil Security SRL, Căsuța Perfectă Pentru Albine SRL, Energo Granula SRL, Siesta Strategic Trust SRL-D, Răspuns XYZ SRL, Ghidușel Art SRL, Napocapps Extremus Creo SRL, În Gura Lupului SRL. (D. S.)

Foto: Ș.M. Georgescu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Și dacă nu o să se termine?
Sperăm că celălalt ne va accepta cu toate bandajele noastre.
Zizi și neantul jpeg
Ploi
Eram, se poate spune, invincibilă cu armura asta de plastic: torentele și bulboanele nu mă puteau doborî.
E cool să postești jpeg
Noile adicții ale adolescenților
Sînt aceste nevoi satisfăcute prin adicții? Doar temporar, însă efectele sînt copleșitoare.
p 20 Breugel, Ispitirea Sfintului Anton (detaliu) jpg
Literatură și experiență mistică
Cuvîntul poetic asigura această trecere din „mediul exterior” în „mediul interior”.
foto BTC DV bis jpeg
De ce blîndețea?
E aici ceva din alchimia virtuții la fel de veche ca natura umană.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe lîngă ofertele de serviciu, la mica publicitate apar uneori (ca în ziarul Libertatea de vineri, 24 martie 2023) și oferte matrimoniale: „DOMN București doresc doamnă 70 ani pt. a îi oferi feeria vieții“. De nerefuzat. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.

Adevarul.ro

image
Un român grobian la meciul Cîrstea – Kvitova: S-a rușinat și comentatorul Digi Sport VIDEO
Din păcate, avem huligani, nu doar pe arenele sportive din țară. Mai nou, niște indivizi dubioși ne fac de râs și afară!
image
Cea mai temută infractoare care a terorizat Spania e româncă. O armată de interlopi o asculta orbește
Tenace, ambițioasă și extrem inteligentă, dar nu în ultimul rând de o frumusețe răpitoare, ea a reușit să câștige toate războaiele cu bandele rivale.
image
Nou scandal sexual în universitate. „Profesorul de 67 de ani i-a propus să devină iubita lui. Să facă sex în fața unei minore“
Elaborarea unor Coduri de etică stricte privind hărțuirea sexuală în universitățile din România devine o prioritate, în contextul numărului din ce în ce mai crescut de astfel de cazuri care apar în spațiul public. Ultimul scandal de acest tip provine din Cluj-Napoca.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.