Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 928 din 20 – 26 ianuarie 2022
Cu ochii n 3,14 jpeg

REALITATEA DECLINULUI A AVUT NEVOIE DE CONDIȚII AVANTAJOASE PENTRU A AJUNGE LA ÎNTREBAREA CARE ÎNCERCA SĂ FUGĂ

 Citind despre un bursuc înfometat care a descoperit o comoară într-o peșteră din nordul Spaniei – cercetătorii susțin că acesta ar fi dezgropat peste două sute de monede romane în timp ce săpa după hrană –, m-am gîndit cît de prozaic am ajuns să interpretăm realitatea. Dacă pe bursuc îl cheamă Midas, iar monedele au fost, de fapt, niște fructe? (S. G.)

 Un studiu recent atrage atenția asupra declinului activității sexuale. Cercetarea face o analiză a frecvenței raporturilor sexuale în ultimul deceniu și arată o evidentă pantă descendentă la mai multe categorii de vîrstă. „Tinerii și cei de peste 40 de ani nu mai fac sex la fel de mult” – anunță, pe burtieră, o televiziune. Probabil că vîrstnicii sînt mai activi. Tot pensionarii sînt baza! (M. M.)

 O companie britanică a anunțat că, de săptămîna viitoare, ceapa Sunion, o ceapă maronie, „dulce și fără lacrimi”, va putea fi găsită în magazinele sale. Ceapa „fără nici o lacrimă” a avut nevoie de 30 de ani pentru a ajunge la perfecțiune. Ușor-ușor, totul devine istorie. (A. M. S.)

 Pentru cei care se simt în stare de așa ceva, iată una dintre ofertele de serviciu din ziarul Libertatea de vineri, 14 ianuarie 2022: „Firmă confecții damă (zona Mall Vitan) angajează în condiții avantajoase […] LUCRĂTORI la CURĂȚAT AȚE“. Citind-o, nu m-am putut împiedica să îmi imaginez acest dialog: „Cu ce vă ocupați?“ / „Curăț ațe“. (D. S.)

 Conform unei știri, zilele trecute a fost efectuat, în Statele Unite, primul transplant de inimă de la porc la om. E adevărat că porcul respectiv fusese modificat genetic, dar, așa cum scria și în recentul Dosar al Dilemei vechi, se pare că între cele două mamifere diferențele sînt foarte mici. Omul poate trăi, așadar, și avînd în piept o inimă de porc. Întrebarea e dacă și porcul ar putea trăi cu o inimă de om. (A. M.)

 După ce a jefuit o casă din Silver Spring, o localitate din Maryland (SUA), un hoț a rămas blocat în hornul prin care încerca să fugă. O dovadă că trucul cu hornul ține doar dacă ești Moș Crăciun și doar dacă dai, nu dacă iei. (S. G.)

DUPĂ ATÎTA GRIJĂ PENTRU VIAȚA ÎNCHEIATĂ CU APROAPE DOUĂSPREZECE CUVINTE ÎN URMĂ, AI PUTEA CERE ASIGURĂRI CĂ REFOLOSIREA BUCURIILOR ESTE O PRACTICĂ ADECVATĂ

 Un furnizor britanic de energie le-a sugerat clienţilor să îşi strîngă în braţe animalele de companie sau să mănînce ghimbir pentru a face economii la încălzire. Pe lista recomandărilor mai erau: purtarea unui pulover şi a şosetelor de lînă, consumul de alimente care stimulează digestia şi încălzesc corpul. După atîta grijă pentru starea de bine a clienților, compania a fost nevoită să-și ceară scuze. (A. M. S.)

 Există un trend literar reflectat și în librăriile românești: romane, în general de consum, cu acțiunea plasată în lagărul de la Auschwitz, dar și cîteva memorii. Astfel, puteți citi: Auschwitz, ultima stație (Eddy de Wind), Ultima noapte la Auschwitz (Cosmin Baiu), dar și Evadare de la Auschwitz (Joel C. Rosenberg) și Viața după Auschwitz (Eva Schloss), Scrisoarea pierdută de la Auschwitz (Anna Ellory) și Cîntec de leagăn de la Auschwitz (Mario Escobar), Tatuatorul de la Auschwitz (Heather Morris), dar și Farmacistul de la Auschwitz (Patricia Posner), Capesius, farmacistul de la Auschwitz (Dieter Schlesak) sau Sabotorul de la Auschwitz (Colin Rushton), Frații de la Auschwitz (Malka Adler), dar și Gemenele de la Auschwitz (Affinity Konar) sau Băiatul care l-a urmat pe tatăl său la Auschwitz (Jeremy Dronfield), Violonista de la Auschwitz (Ellie Midwood), dar și Bibliotecara de la Auschwitz (Antonio G. Iturbe). (M. C.)

 Aflăm cu oareșce emoție – și nu fără un dram de mîndrie națională – că o nouă specie de pangolin, Smutsia olteniensis, a fost descoperită recent pe teritoriul României. Din fericire, nu este un exemplar viu, precum pangolinul chinezesc, despre care s-a crezut că ar fi veriga de transmitere a virusului COVID-19 la om, ci o fosilă din pleistocen – epocă geologică încheiată cu aproape douăsprezece milenii în urmă –, mai precis, un humerus. Descoperirea a fost făcută la Grăunceanu, un sit arheologic din comuna Tetoiu, pe Valea Oltețului, în județul Vîlcea. Închipuiți-vă că pangolinul oltenesc ar mai fi trăit și astăzi și că pandemia ar fi început nu la Wuhan, ci la Tetoiu… China, această Oltenie a Asiei – Oltenia, această Asie a României. (M. P.)

 Culmea eșecului în politică se înregistrează în statul indian Gujarat, unde un bărbat care a candidat pentru un post în satul său, la alegerile locale, a izbucnit în plîns după numărătoarea voturilor, cînd a aflat că primise doar unul, în ciuda faptului că familia lui numără cel puțin 12 membri cu drept de vot. Cu alte cuvinte, nu-l votase nici măcar maică-sa, iar unicul vot era al lui, desigur. Ar fi fost cu adevărat trist să nu-l fi primit nici pe ăla. (A. P.)

 Sindicatul polițiștilor s-a plîns că polițiștii nu știu să aplice legea purtării măștilor anti-COVID – mai precis, că nu pot deosebi măștile textile de cele medicale. Chiar așa, cum ai putea cere așa ceva unui polițist? (A. M.)

 În primele zile ale anului 2022, structurile de logistică ale armatei norvegiene au anunțat că recruții – băieți și fete – care termină stagiul militar sînt obligați, mai nou, să predea la plecarea din cazarmă nu doar uniformele, ci și chiloții, maiourile, sutienele și ciorapii cu care armata i-a dotat. În Norvegia, serviciul militar este obligatoriu și pentru fete, și pentru băieți, și durează minimum 12 luni. Pînă acum, tinerilor li se permitea să păstreze lenjeria intimă la plecare, dar o criză de chiloți, maiouri, sutiene și ciorapi a obligat Ministerul Armatei să ia această decizie. Interpelat, purtătorul de cuvînt al ministerului a dat asigurări că, „atent cercetate și curățate”, refolosirea efectivelor intime este normală, fiind o „practică adecvată și sigură”. Mă întreb cum s-ar rezolva în România o asemenea criză și, imediat, mă gîndesc dacă aș purta chiloții, maioul și șosetele unui compatriot necunoscut, fie ele „atent cercetate și curățate”. Nu vă spun ce răspuns mi-am dat, dar prefer să îndrept întrebarea spre dumneavoastră: ați purta? (S. V.)

 Astăzi mergem în Maramureș, la Sighetu Marmației, pentru a da o raită printre numele de firme: Herodot Grup SRL, Reply SRL, Ardeleana Tisa Flexibloc SRL, Ladorel Com SRL, Afaceri De Vis SRL, Elegant Mircea SRL, Efigia SRL, Capital Inițial SRL, Coa Friz SRL, Fai Gres SRL, Rechin Construct SRL, După Apă La Răzvan SRL, Strategic Impex SRL, Robust SRL, Vicii Tabak SRL, Euclid SRL, Actual Georgiana SRL, Fetele Harnice SRL, Laboratorul Bucuriilor Dulci SRL, Ursulache Service SRL, Regatul Baloanelor SRL, Zum Zet Transilvan SRL, Ultimul Drum Regi SRL, Tzup Tzup SRL, Floare Rară De Maramu SRL, Nobil Security SRL, Căsuța Perfectă Pentru Albine SRL, Energo Granula SRL, Siesta Strategic Trust SRL-D, Răspuns XYZ SRL, Ghidușel Art SRL, Napocapps Extremus Creo SRL, În Gura Lupului SRL. (D. S.)

Foto: Ș.M. Georgescu

Zizi și neantul jpeg
Alarme, sonerii, zgomote… – din alte vremi
Aproape vii, ceasurile ne umpleau singurătățile.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
#metoo? În România?! Să fim serioși!
Nu cred că există vreo femeie, cel puțin din generația mea, care să nu fi trecut măcar o dată în viață printr-o experiență de hărțuire sexuală
p 20 N  Steinhardt jpg
N. Steinhardt despre creștinismul firesc
Creștinismul devine un regim natural al vieții, un accent care însoțește gesturile cele mai mărunte ale cotidianului.
Polul jpg
Colonialism și misionarism
Reconcilierea dintre colonialism și misiunea creștină internațională este foarte complexă.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
A ajuns acasă rîzînd, a rîs toată noaptea și nu s-a oprit nici a doua zi (joi), nimic neputîndu-i pune capăt veseliei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
În ochii ei era dragoste, multă dragoste
Cît de repede se petrecea totul, fără să analizezi, fără să-ți pui întrebări, fără să te gîndești la un viitor, erau ca niște fire care se înșiră, apoi se deșiră, ca o lumînare care se aprinde undeva în noapte, arde întîi viu, apoi mocnit și se stinge de la sine.
Un album studiu al bisericilor transilvane jpeg
Un album-studiu al bisericilor transilvane
Textul are sobrietate ştinţifică, devotament faţă de documentarea monumentelor şi a vieţii religioase care le-a modelat şi care s-a modelat, de-a lungul timpului, în jurul verticalei lor.
Theodor Pallady jpeg
Tiparul și Cartea cărților
Nu știu să se fi publicat la noi, pînă acum, o asemenea panoramă a edițiilor tipărite ale Sfintei Scripturi de pe orice meridian și în mai toate limbile cunoscute.
Zizi și neantul jpeg
În mulțime
Oamenii prezenți erau animați de entuziasm, dar de unul mai blînd, mai difuz.
Visez parcaje subterane jpeg
Visez parcaje subterane
Locuitorii la bloc ar trebui să-și privească cartierul ca pe propria curte și să lase mașinile la bulevarde, pentru a se bucura de natură.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Un bărbat de 60 de ani a mers la dentist pentru o plombă și a ajuns la urgență direct în operație, pentru că a înghițit capul frezei care-i scormonea dintele.
Oh salvie levănțică iasomie trandafir jpeg
Oh salvie levănțică iasomie trandafir
La început, l-am întîlnit pe Mircea Anghelescu ca profesor, în Amfiteatrul „Bălcescu“.
Zizi și neantul jpeg
Din mers, „mici” bucurii
Bucuria trece dincolo de tine și o-mpărtășești, involuntar în general, și celorlalți.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Privirea lui Chateaubriand
Memoriile au fost proiectate – cum altfel? – pentru posteritate, dar ca o voce de dincolo de mormînt.
Filosofie și muzică  Gabriel Marcel jpeg
Filosofie și muzică. Gabriel Marcel
Muzica este așadar, în mod primordial, nu un obiect al gîndirii, ci un mod al ei.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
...mai mulți americani au murit înecați cu lăptuci decît mușcați de șerpi și de crocodili, combinat.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Speranța moare ultima?
Mereu m-am întrebat dacă speranța care poate aduce cu sine un soi de idealism în a privi lucrurile din jurul tău folosește într-adevăr la ceva.
O lume a poveștilor jpeg
O lume a poveștilor
Narativele care pot subjuga națiuni întregi nu sînt o invenție modernă – după cum afirmă psihiatrul Boris Cyrulnik, în cea mai recentă carte a sa, apărută luna trecută la editura Odile Jacob.
André Scrima: Ziua una şi a opta jpeg
André Scrima: Ziua una şi a opta
Lumina Paştilor: pe cea vizibilă în biserici şi pe străzi, ucrainenii nu şi-au putut-o îngădui; pe cea spirituală, religia patriarhului Kiril o insultă, o sufocă.
Theodor Pallady jpeg
Un Sisif în robă franciscană
Camus a fost doar martorul esențial al asprelor sale vremuri și, prin revolta contra absurdului, aproape un mărturisitor.
Zizi și neantul jpeg
Iarbă verde și obligativități
Avem tendința să ne complicăm puținele zile libere. Să le încadrăm în sisteme, să le tratăm ca pe unele de lucru în alt domeniu: cel al leisure-ului, al entertainment-ului.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Care ar fi playlist-ul ce v-ar alunga pe dumneavoastră de la o demonstrație?
Blocul, strada, etajul și apartamentul jpeg
Blocul, strada, etajul și apartamentul
În locul garajului a apărut un parc, la fel de lipsit de imaginație din punct de vedere urban ca și lamele de blocuri din spatele unității militare, dar care, cu zonele sale verzi, evoca peluza spălătoriei de steaguri.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce caută americanul în Europa?
Îmi dau seama că avem de toate aici, pe bătrînul nostru continent, micul nostru paradis terestru, că este (a fost... oare?) una dintre cele mai bune lumi posibile și că mi-ar trebui vreo cinci vieți ca să văd și să trăiesc tot.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.