Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 928 din 20 – 26 ianuarie 2022
Cu ochii n 3,14 jpeg

REALITATEA DECLINULUI A AVUT NEVOIE DE CONDIȚII AVANTAJOASE PENTRU A AJUNGE LA ÎNTREBAREA CARE ÎNCERCA SĂ FUGĂ

 Citind despre un bursuc înfometat care a descoperit o comoară într-o peșteră din nordul Spaniei – cercetătorii susțin că acesta ar fi dezgropat peste două sute de monede romane în timp ce săpa după hrană –, m-am gîndit cît de prozaic am ajuns să interpretăm realitatea. Dacă pe bursuc îl cheamă Midas, iar monedele au fost, de fapt, niște fructe? (S. G.)

 Un studiu recent atrage atenția asupra declinului activității sexuale. Cercetarea face o analiză a frecvenței raporturilor sexuale în ultimul deceniu și arată o evidentă pantă descendentă la mai multe categorii de vîrstă. „Tinerii și cei de peste 40 de ani nu mai fac sex la fel de mult” – anunță, pe burtieră, o televiziune. Probabil că vîrstnicii sînt mai activi. Tot pensionarii sînt baza! (M. M.)

 O companie britanică a anunțat că, de săptămîna viitoare, ceapa Sunion, o ceapă maronie, „dulce și fără lacrimi”, va putea fi găsită în magazinele sale. Ceapa „fără nici o lacrimă” a avut nevoie de 30 de ani pentru a ajunge la perfecțiune. Ușor-ușor, totul devine istorie. (A. M. S.)

 Pentru cei care se simt în stare de așa ceva, iată una dintre ofertele de serviciu din ziarul Libertatea de vineri, 14 ianuarie 2022: „Firmă confecții damă (zona Mall Vitan) angajează în condiții avantajoase […] LUCRĂTORI la CURĂȚAT AȚE“. Citind-o, nu m-am putut împiedica să îmi imaginez acest dialog: „Cu ce vă ocupați?“ / „Curăț ațe“. (D. S.)

 Conform unei știri, zilele trecute a fost efectuat, în Statele Unite, primul transplant de inimă de la porc la om. E adevărat că porcul respectiv fusese modificat genetic, dar, așa cum scria și în recentul Dosar al Dilemei vechi, se pare că între cele două mamifere diferențele sînt foarte mici. Omul poate trăi, așadar, și avînd în piept o inimă de porc. Întrebarea e dacă și porcul ar putea trăi cu o inimă de om. (A. M.)

 După ce a jefuit o casă din Silver Spring, o localitate din Maryland (SUA), un hoț a rămas blocat în hornul prin care încerca să fugă. O dovadă că trucul cu hornul ține doar dacă ești Moș Crăciun și doar dacă dai, nu dacă iei. (S. G.)

DUPĂ ATÎTA GRIJĂ PENTRU VIAȚA ÎNCHEIATĂ CU APROAPE DOUĂSPREZECE CUVINTE ÎN URMĂ, AI PUTEA CERE ASIGURĂRI CĂ REFOLOSIREA BUCURIILOR ESTE O PRACTICĂ ADECVATĂ

 Un furnizor britanic de energie le-a sugerat clienţilor să îşi strîngă în braţe animalele de companie sau să mănînce ghimbir pentru a face economii la încălzire. Pe lista recomandărilor mai erau: purtarea unui pulover şi a şosetelor de lînă, consumul de alimente care stimulează digestia şi încălzesc corpul. După atîta grijă pentru starea de bine a clienților, compania a fost nevoită să-și ceară scuze. (A. M. S.)

 Există un trend literar reflectat și în librăriile românești: romane, în general de consum, cu acțiunea plasată în lagărul de la Auschwitz, dar și cîteva memorii. Astfel, puteți citi: Auschwitz, ultima stație (Eddy de Wind), Ultima noapte la Auschwitz (Cosmin Baiu), dar și Evadare de la Auschwitz (Joel C. Rosenberg) și Viața după Auschwitz (Eva Schloss), Scrisoarea pierdută de la Auschwitz (Anna Ellory) și Cîntec de leagăn de la Auschwitz (Mario Escobar), Tatuatorul de la Auschwitz (Heather Morris), dar și Farmacistul de la Auschwitz (Patricia Posner), Capesius, farmacistul de la Auschwitz (Dieter Schlesak) sau Sabotorul de la Auschwitz (Colin Rushton), Frații de la Auschwitz (Malka Adler), dar și Gemenele de la Auschwitz (Affinity Konar) sau Băiatul care l-a urmat pe tatăl său la Auschwitz (Jeremy Dronfield), Violonista de la Auschwitz (Ellie Midwood), dar și Bibliotecara de la Auschwitz (Antonio G. Iturbe). (M. C.)

 Aflăm cu oareșce emoție – și nu fără un dram de mîndrie națională – că o nouă specie de pangolin, Smutsia olteniensis, a fost descoperită recent pe teritoriul României. Din fericire, nu este un exemplar viu, precum pangolinul chinezesc, despre care s-a crezut că ar fi veriga de transmitere a virusului COVID-19 la om, ci o fosilă din pleistocen – epocă geologică încheiată cu aproape douăsprezece milenii în urmă –, mai precis, un humerus. Descoperirea a fost făcută la Grăunceanu, un sit arheologic din comuna Tetoiu, pe Valea Oltețului, în județul Vîlcea. Închipuiți-vă că pangolinul oltenesc ar mai fi trăit și astăzi și că pandemia ar fi început nu la Wuhan, ci la Tetoiu… China, această Oltenie a Asiei – Oltenia, această Asie a României. (M. P.)

 Culmea eșecului în politică se înregistrează în statul indian Gujarat, unde un bărbat care a candidat pentru un post în satul său, la alegerile locale, a izbucnit în plîns după numărătoarea voturilor, cînd a aflat că primise doar unul, în ciuda faptului că familia lui numără cel puțin 12 membri cu drept de vot. Cu alte cuvinte, nu-l votase nici măcar maică-sa, iar unicul vot era al lui, desigur. Ar fi fost cu adevărat trist să nu-l fi primit nici pe ăla. (A. P.)

 Sindicatul polițiștilor s-a plîns că polițiștii nu știu să aplice legea purtării măștilor anti-COVID – mai precis, că nu pot deosebi măștile textile de cele medicale. Chiar așa, cum ai putea cere așa ceva unui polițist? (A. M.)

 În primele zile ale anului 2022, structurile de logistică ale armatei norvegiene au anunțat că recruții – băieți și fete – care termină stagiul militar sînt obligați, mai nou, să predea la plecarea din cazarmă nu doar uniformele, ci și chiloții, maiourile, sutienele și ciorapii cu care armata i-a dotat. În Norvegia, serviciul militar este obligatoriu și pentru fete, și pentru băieți, și durează minimum 12 luni. Pînă acum, tinerilor li se permitea să păstreze lenjeria intimă la plecare, dar o criză de chiloți, maiouri, sutiene și ciorapi a obligat Ministerul Armatei să ia această decizie. Interpelat, purtătorul de cuvînt al ministerului a dat asigurări că, „atent cercetate și curățate”, refolosirea efectivelor intime este normală, fiind o „practică adecvată și sigură”. Mă întreb cum s-ar rezolva în România o asemenea criză și, imediat, mă gîndesc dacă aș purta chiloții, maioul și șosetele unui compatriot necunoscut, fie ele „atent cercetate și curățate”. Nu vă spun ce răspuns mi-am dat, dar prefer să îndrept întrebarea spre dumneavoastră: ați purta? (S. V.)

 Astăzi mergem în Maramureș, la Sighetu Marmației, pentru a da o raită printre numele de firme: Herodot Grup SRL, Reply SRL, Ardeleana Tisa Flexibloc SRL, Ladorel Com SRL, Afaceri De Vis SRL, Elegant Mircea SRL, Efigia SRL, Capital Inițial SRL, Coa Friz SRL, Fai Gres SRL, Rechin Construct SRL, După Apă La Răzvan SRL, Strategic Impex SRL, Robust SRL, Vicii Tabak SRL, Euclid SRL, Actual Georgiana SRL, Fetele Harnice SRL, Laboratorul Bucuriilor Dulci SRL, Ursulache Service SRL, Regatul Baloanelor SRL, Zum Zet Transilvan SRL, Ultimul Drum Regi SRL, Tzup Tzup SRL, Floare Rară De Maramu SRL, Nobil Security SRL, Căsuța Perfectă Pentru Albine SRL, Energo Granula SRL, Siesta Strategic Trust SRL-D, Răspuns XYZ SRL, Ghidușel Art SRL, Napocapps Extremus Creo SRL, În Gura Lupului SRL. (D. S.)

Foto: Ș.M. Georgescu

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

porc craciun
Cât costă examenul care te ferește de trichineloză, o boală gravă. „Porcul trăiește cu 4 milioane de larve în el și nu prezintă niciun semn”
Medicii veterinari atrag atenția asupra pericolului enorm la care ne expunem dacă renunțăm la examenul trichineloscopic în cazul porcului sacrificat în gospodărie. Animalele infestate cu trichinella spiralis nu dau niciun semn de boală, în schimb la om pericolul este inclusiv decesul.
idei de cadouri cu un buget de 100 de lei jpg
Cadourile de Crăciun și fondurile românilor: de unde mai au bani și ce preferă în funcție de generație
Românii se pregătesc intens pentru Sărbătorile de iarnă, deși doi din cinci români (44%) alocă bugete mai mici anul acesta pentru cumpărăturile de sezon din cauza inflației care le afectează finanțele.
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum va vota la primăvară electoratul lui Călin Georgescu. Trei sociologi explică cum funcționează psihologia maselor
„Au anulat alegerile prezidențiale pentru că și-au dat seama că nu iese cine trebuie. Vor fi taxați, însă, și la viitoarele alegeri, când românii vor pune ștampila tot pe candidații suveraniști!” a declarat recent George Simion pe grupul de whatsapp al partidului.
ARETEX textile jpg
Colectarea deșeurilor textile, obligatorie de la 1 ianuarie. Cum arată recipientele de reciclare
Colectarea separată a textilelor este obligatorie de la 1 ianuarie la nivelul UE, inclusiv în România, inițiativa impactând direct sectorul colectării separate, în condițiile în care românii abia colectează 0,5 - 0,7 kg, față de media țărilor vestice, de până la 16 kg de persoană anual.
bursa indici FOTO Shutterstock
Cine este singurul Grinch pe piețele bursiere? Analiza a 14 burse cu câștiguri mari de Crăciun
Performanța lunii decembrie depășește media celorlalte luni cu 1,06 puncte procentuale, echivalentul a 23% din câștigurile anuale, potrivit unei ample analize privind câștigurile pe cele mai mari 14 burse.
ChatGPT Inteligenta Artificiata FOTO Shutterstock
ChatGPT începe să aibă minte proprie. Cât de periculos poate fi
Cel mai recent model OpenAI, ChatGPT o1, stârnește controverse cu comportamentul său surprinzător, iar unii ar putea spune neliniștitor, dat fiind că pare să nu mai asculte ordinele primite.
ministerul energiei  foto FB ministerul energiei jpg
Intenția de desființare a Ministerului Energiei stârnește reacții dure din partea experților și a prosumatorilor
Intenția de desființare a Ministerului Energiei, prin comasarea cu Ministerul Economiei; a stârnit reacții dure, deopotrivă din partea experților în energie și a prosumatorilor.
63577598 1004 webp
Frigul, arma Rusiei împotriva transnistrenilor
Parlamentul de la Chișinău a instituit stare de urgență în sectorul energetic, pentru ca Guvernul să poată ajuta populația din Transnistria să evite o catastrofă umanitară generată de Rusia în plină iarnă.
hariclea darclee
14 decembrie. Ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena Operei Mari din Paris. Sărăcia cruntă în care avea să sfârșească
Pe 14 decembrie, în 1280 a avut loc prima atestare documentară a orașului Sighișoara. În 1918 s-a născut Radu Beligan, iar în 2013 a murit Peter O'Toole. 14 decembrie este și ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena internațională.