Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 926 din 6 – 12 ianuarie 2022
Cu ochii n 3,14 jpeg

DACĂ A FI LIPSIT DE UMOR ÎNSEAMNĂ A FI LIPSIT DE AROME, E BINE SĂ NU UITĂM CĂ NU DOAR OAMENII O IAU RAZNA, CI ȘI MATERIA

 Dacă ar fi să exprimi, în două cuvinte, esența celor care nu se simt bine, de sărbători, decît atunci cînd fac să bubuie petarde împrejur, cuvintele ar fi acestea: niște petardați. (D. S.)

 După ce dictatorul nord-coreean a interzis zîmbetele în toată țara vreme de zece zile, pe durata ceremoniilor de comemorare a tatălui său, îmi este și mai clar că nu poți avea încredere în cei care, dintr-un motiv sau altul, pun limite, interzic sau pedepsesc rîsul și umorul, indiferent de subiect. Ocazie cu care reproduc (via Simona Sora) un pasaj dintr-o scrisoare a lui Lucian Raicu: „Este lipsă de politețe să-ți dai un aer important și este ridicol să te iei prea în serios. A fi lipsit de umor înseamnă a fi lipsit de umilitate, a fi lipsit de luciditate, a fi lipsit de lejeritate. Înseamnă să fii prea lipsit de tine, prea sever sau prea agresiv, să-ți lipsească tocmai din pricina asta, aproape întotdeauna, și generozitatea, și blîndețea, și îndurarea...”. (M. C.)

 Contul de Instagram al lui Dumnezeu (@thegoodgodabove) și-a anunțat urmăritorii că are în plan să creeze o ploaie aromată și i-a întrebat ce arome ar prefera. În primele cinci preferințe ale pămîntenilor s-au înscris aceste arome, în exact această ordine: THC (concentratul din hașiș), justiție, ciocolată, vaccin ușor acrișor și șampanie. (M. C.)

 Poate că sîntem în primele zile ale noului an, dar e bine să nu uităm că ne aflăm în ultimele zile ale Festivalului Cămilei „Regele Abdulaziz“! Manifestarea se desfășoară sub patronaj regal în Arabia Saudită, a început pe 1 decembrie și se încheie pe 10 ianuarie. Deși se află abia la cea de-a șasea ediție, festivalul este deja cel mai mare festival de profil din lume –  33.000 de proprietari de cămile vin să-și arate șeptelul dromader într-un spațiu de peste zece kilometri pătrați special amenajat. Punctul culminant al festivalului este concursul „Cea mai frumoasă cămilă”. Un juriu de specialiști evaluează concurentele după siluetă, cocoașă, ținută, mers etc. Ultimii ani, însă, au ridicat probleme. Atrași de premii, dar și de celebritate, tot mai mulți proprietari au început să-și opereze estetic cămilele. Liftingul și Botoxul sînt cele mai folosite metode. Juriul este însă vigilent și inflexibil, în fine, puteți să-i ziceți conservator – la concurs se primesc și se premiază numai frumusețile naturale! Cum chirurgia estetică este tot mai performantă, juriul a cerut o tehnologie specială care să depisteze urma bisturiului. I s-a dat, așa că zeci de cămile au fost deja descalificate. Unele concursuri de frumusețe își păstrează integritatea. (S. V.)

 O veveriţă cenuşie a atacat şi a rănit 18 persoane timp de două zile. Animalul a fost poreclit Stripe, după personajul din filmul Gremlins. Ea a început să atace oamenii din Buckley, Flintshire, săptămîna trecută. Corinne Reynolds, în vîrstă 65 de ani, a spus că o hrănea din martie şi că era „o vizitatoare prietenoasă şi frecventă” a grădinii ei. Iniţial, Stripe venea să fure mîncarea păsărilor şi Reynolds a spus: „În toate acele luni a fost bine, venea şi-mi lua o nucă din mînă”. Dar a adăugat că săptămîna trecută a muşcat-o în timp ce o hrănea în grădină, apoi a văzut informaţii pe Facebook despre alte muşcături şi atacuri în oraş. Vremuri grele: nu doar oamenii o iau razna, ci și veverițele. (A. M. S.)

 Aflăm cu mirare că „mirosul de ploaie” poartă un nume. Parfumul primelor picături de apă care cad pe asfaltul încins, mirosul de piatră udă, de praf stropit cu apă se cheamă „petrichor”. Din elinele pétra („piatră”) și ichór („sîngele zeilor” – un fel de ser sanguin, mai diafan decît sîngele pămîntenilor, sau „umoare apoasă”). Denumirea a apărut pentru prima dată în 1964, într-un articol publicat în revista Nature de Isabel J. Bear și Richard G. Thomas, doi cercetători australieni de la CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation). Substanța chimică din spatele petrichor-ului se numește „geosmin” („mirosul pămîntului”), un compus din familia alcoolilor, produs de alge albastre-verzi și de bacterii actinomicete, responsabil și pentru izul pămîntiu al sfeclei roșii. „Miros materia plîngînd…”, ar fi spus George Bacovia. (M. P.)

DACĂ SÎNT FOLOSITE GREȘIT, O GRĂMADĂ DE EXEMPLARE ALE SPECIEI UMANE POT PROVOCA PRIMUL ÎNCEPUT

 Primul calendar Advent a apărut în Germania, în 1851, fiind o cutie din lemn cu 24 de sertărașe, fiecare conținînd imagini sau versete biblice. De atunci, respectivele calendare au evoluat comercial, sertărașele ascunzînd mici cadouri, de la ciocolată la cosmetice, și devenind unul dintre cele mai populare cadouri de Crăciun. Recent, Federația Organizațiilor Germane pentru Siguranța Consumatorilor a emis șase avertismente pentru cîțiva furnizori de calendare Advent pentru „încălcarea flagrantă a obligațiilor de etichetare și informare”. Consilierul juridic al Federației a explicat scurt, pentru Der Spiegel, decizia: „Dacă sînt folosite greșit, cătușele, clemele pentru mame sau vibratoarele de prostată cu telecomandă pot provoca răni grave”. De menționat că respectivele calendare Advent nu ofereau nici imagini, nici versete biblice. (S. G.)

 Caracatiţele, crabii şi homarii sînt capabili să simtă durerea și suferinţa, potrivit unui studiu inițiat de Guvernul britanic, care a adăugat aceste creaturi pe lista ființelor care posedă simțuri și care urmează să beneficieze de protecţie în conformitate cu noile legi privind bunăstarea animalelor. Raportul specialiștilor de la London School of Economics a analizat 300 de studii științifice pentru a evalua dovezile de senzitivitate și s-a ajuns la concluzia că cefalopodele ar trebui tratate ca ființe conștiente și nu ar mai trebui fierte de vii, în procesul de preparare a mîncării. Eu cunosc o grămadă de exemplare ale speciei umane care, spre deosebire de caracatițe, nu par să posede nici un fel de simțuri, adică sînt total nesimțite, nu știu încă dacă să le fierb de vii sau nu. (A. P.)

 O mamă din Philadelphia a dat naștere la ceea ce se crede a fi primul „bebeluș Tesla” din lume: un copil născut pe scaunul din față al unei mașini electrice inteligente în timp ce aceasta conducea pe pilot automat. După această știre a apărut o alta, cum că ar fi fost doar o mișcare de marketing. (A. M. S.)

 O veste neliniștitoare la început de an: Gabriela Firea a anunțat că vrea să candideze din nou pentru fotoliul de primar al Capitalei. Și că se vede primar al Bucureștiului pentru următoarele două mandate. Primarul (în funcție) Nicușor Dan nici n-a apucat încă să facă ordine prin Primărie și să oprească hemoragia de bani publici. Cu mare efort a reușit să închidă cîteva dintre companiile municipale înființate ilegal de fosta administrație. În caz că va fi aleasă din nou primar, Firea se va strădui, din răsputeri, să le reclădească. E ca un joc de Hopa-Mitică. La mulți ani! (M. M.)

Foto: D. Stanciu

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

Valeriu Nicolae la Adevarul Live FOTO Dorin Constanda
Alegeri prezidențiale 2024. Valeriu Nicolae avertizează: „Zilele următoare vor fi tare complicate”
Activistul civic Valeriu Nicolae avertizează că rezultatul care se preconizează pentru turul 1 al Alegerilor prezidențiale 2024 va fi un adevărat test pentru democrație. Reușita Elenei Lasconi depinde de atitudinea marilor partide, iar recunoașterea înfrângerii candidatului PSD este la mâna BEC.
Calin Georgescu jpg
Ce legături are Djokovic cu fiul lui Călin Georgescu. Surpriza de la alegerile din România se antrenează în stilul lui Putin
Călin Georgescu este practicantul unui sport considerat extrem, înotul în ape înghețate. În campania dusă online în ultimii ani, candidatul independent la prezidențiale a ținut discursuri din mijlocul unui lac.
Candidatul USR la funcția de președinte, Elena Lasconi, votează în primul tur al alegerilor prezidențiale, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum s-a votat în Republica Moldova. Elena Lasconi și Nicolae Ciucă au obținut cele mai multe voturi
Cei mai mulți dintre moldovenii cu cetățenie română, adică 45.590 de persoane au votat pentru candidata USR, Elena Lasconi, fiind urmată de candidații PNL și PSD, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, pentru care și-au exercitat dreptul electoral 16.175, respectiv 5.563 de persoane, conform datelor ofici
Banner Călin Georgescu hartă
A explodat mămăliga?
România trimite în turul doi pe Călin Georgescu, naționalist și suveranist, și pe Elena Lasconi, de factură liberală și profund pro-europeană.
g7 shutterstock
Miniştrii de externe din țările G7 se vor întâlni în Italia pentru ultima reuniune a administraţiei Biden
Miniștrii de externe, din statele membre ale formațiunii internaționale G7, se vor întâlni în Italia, la Fiuggi și Anagni în perioada 25-26 noiembrie. Aceștia vor discuta principalele subiecte de interes la nivel interanțional. Pe ordinea zilei, se află războaiele din Ucraina şi Orientul Mijlociu.
#MediciBuni   Dr  Octavia Harich jpg
#MediciBuni – Dr. Octavia Harich, MedLife: „Numărul pacienților alergici este într-o continuă creștere, iar cazuistica este din ce în ce mai complexă”
În perioadele de toamnă și iarnă, incidența bolilor respiratorii crește din cauza temperaturilor scăzute, a umidității ridicate și a tendinței de a petrece mai mult timp în spații închise, favorizând transmiterea bolilor.
Banner Rona Hartner
Cum a fost comemorată de familie regretata Rona Harter! Fiica ei a a fost la cimitir: „Am reușit să scoatem cartea, dar este o ediție limitată”
S-a împlinit un an de la moartea regretatei artiste Rona Hartner care s-a stins din viață pe 23 noiembrie, anul trecut, la vârsta de 50 de ani.
Călin Georgescu este preşedintele Centrului European de Cercetare al "Clubului de la Roma" jpeg
Ce avere are Călin Georgescu. Ca profesor, a câștigat 72.000 de lei pe an
Călin Georgescu, candidatul independent care se află pe primul loc în urma rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale, nu are datorii, iar în ultimul an a câștigat 72.000 de lei ca profesor la Universitatea din Pitești conform declarației sale de avere.
ciorba post legume ciuperci jpeg
Cele mai bune 3 ciorbe, ideale pentru perioada postului. Sunt delicioase și oferă nutrienți esențiali pentru organism
Ciorbele de post sunt preparate tradiționale și delicioase, care nu doar că satisfac pofta de mâncare, dar oferă și o mulțime de nutrienți esențiali pentru organism.