Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 926 din 6 – 12 ianuarie 2022
Cu ochii n 3,14 jpeg

DACĂ A FI LIPSIT DE UMOR ÎNSEAMNĂ A FI LIPSIT DE AROME, E BINE SĂ NU UITĂM CĂ NU DOAR OAMENII O IAU RAZNA, CI ȘI MATERIA

 Dacă ar fi să exprimi, în două cuvinte, esența celor care nu se simt bine, de sărbători, decît atunci cînd fac să bubuie petarde împrejur, cuvintele ar fi acestea: niște petardați. (D. S.)

 După ce dictatorul nord-coreean a interzis zîmbetele în toată țara vreme de zece zile, pe durata ceremoniilor de comemorare a tatălui său, îmi este și mai clar că nu poți avea încredere în cei care, dintr-un motiv sau altul, pun limite, interzic sau pedepsesc rîsul și umorul, indiferent de subiect. Ocazie cu care reproduc (via Simona Sora) un pasaj dintr-o scrisoare a lui Lucian Raicu: „Este lipsă de politețe să-ți dai un aer important și este ridicol să te iei prea în serios. A fi lipsit de umor înseamnă a fi lipsit de umilitate, a fi lipsit de luciditate, a fi lipsit de lejeritate. Înseamnă să fii prea lipsit de tine, prea sever sau prea agresiv, să-ți lipsească tocmai din pricina asta, aproape întotdeauna, și generozitatea, și blîndețea, și îndurarea...”. (M. C.)

 Contul de Instagram al lui Dumnezeu (@thegoodgodabove) și-a anunțat urmăritorii că are în plan să creeze o ploaie aromată și i-a întrebat ce arome ar prefera. În primele cinci preferințe ale pămîntenilor s-au înscris aceste arome, în exact această ordine: THC (concentratul din hașiș), justiție, ciocolată, vaccin ușor acrișor și șampanie. (M. C.)

 Poate că sîntem în primele zile ale noului an, dar e bine să nu uităm că ne aflăm în ultimele zile ale Festivalului Cămilei „Regele Abdulaziz“! Manifestarea se desfășoară sub patronaj regal în Arabia Saudită, a început pe 1 decembrie și se încheie pe 10 ianuarie. Deși se află abia la cea de-a șasea ediție, festivalul este deja cel mai mare festival de profil din lume –  33.000 de proprietari de cămile vin să-și arate șeptelul dromader într-un spațiu de peste zece kilometri pătrați special amenajat. Punctul culminant al festivalului este concursul „Cea mai frumoasă cămilă”. Un juriu de specialiști evaluează concurentele după siluetă, cocoașă, ținută, mers etc. Ultimii ani, însă, au ridicat probleme. Atrași de premii, dar și de celebritate, tot mai mulți proprietari au început să-și opereze estetic cămilele. Liftingul și Botoxul sînt cele mai folosite metode. Juriul este însă vigilent și inflexibil, în fine, puteți să-i ziceți conservator – la concurs se primesc și se premiază numai frumusețile naturale! Cum chirurgia estetică este tot mai performantă, juriul a cerut o tehnologie specială care să depisteze urma bisturiului. I s-a dat, așa că zeci de cămile au fost deja descalificate. Unele concursuri de frumusețe își păstrează integritatea. (S. V.)

 O veveriţă cenuşie a atacat şi a rănit 18 persoane timp de două zile. Animalul a fost poreclit Stripe, după personajul din filmul Gremlins. Ea a început să atace oamenii din Buckley, Flintshire, săptămîna trecută. Corinne Reynolds, în vîrstă 65 de ani, a spus că o hrănea din martie şi că era „o vizitatoare prietenoasă şi frecventă” a grădinii ei. Iniţial, Stripe venea să fure mîncarea păsărilor şi Reynolds a spus: „În toate acele luni a fost bine, venea şi-mi lua o nucă din mînă”. Dar a adăugat că săptămîna trecută a muşcat-o în timp ce o hrănea în grădină, apoi a văzut informaţii pe Facebook despre alte muşcături şi atacuri în oraş. Vremuri grele: nu doar oamenii o iau razna, ci și veverițele. (A. M. S.)

 Aflăm cu mirare că „mirosul de ploaie” poartă un nume. Parfumul primelor picături de apă care cad pe asfaltul încins, mirosul de piatră udă, de praf stropit cu apă se cheamă „petrichor”. Din elinele pétra („piatră”) și ichór („sîngele zeilor” – un fel de ser sanguin, mai diafan decît sîngele pămîntenilor, sau „umoare apoasă”). Denumirea a apărut pentru prima dată în 1964, într-un articol publicat în revista Nature de Isabel J. Bear și Richard G. Thomas, doi cercetători australieni de la CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation). Substanța chimică din spatele petrichor-ului se numește „geosmin” („mirosul pămîntului”), un compus din familia alcoolilor, produs de alge albastre-verzi și de bacterii actinomicete, responsabil și pentru izul pămîntiu al sfeclei roșii. „Miros materia plîngînd…”, ar fi spus George Bacovia. (M. P.)

DACĂ SÎNT FOLOSITE GREȘIT, O GRĂMADĂ DE EXEMPLARE ALE SPECIEI UMANE POT PROVOCA PRIMUL ÎNCEPUT

 Primul calendar Advent a apărut în Germania, în 1851, fiind o cutie din lemn cu 24 de sertărașe, fiecare conținînd imagini sau versete biblice. De atunci, respectivele calendare au evoluat comercial, sertărașele ascunzînd mici cadouri, de la ciocolată la cosmetice, și devenind unul dintre cele mai populare cadouri de Crăciun. Recent, Federația Organizațiilor Germane pentru Siguranța Consumatorilor a emis șase avertismente pentru cîțiva furnizori de calendare Advent pentru „încălcarea flagrantă a obligațiilor de etichetare și informare”. Consilierul juridic al Federației a explicat scurt, pentru Der Spiegel, decizia: „Dacă sînt folosite greșit, cătușele, clemele pentru mame sau vibratoarele de prostată cu telecomandă pot provoca răni grave”. De menționat că respectivele calendare Advent nu ofereau nici imagini, nici versete biblice. (S. G.)

 Caracatiţele, crabii şi homarii sînt capabili să simtă durerea și suferinţa, potrivit unui studiu inițiat de Guvernul britanic, care a adăugat aceste creaturi pe lista ființelor care posedă simțuri și care urmează să beneficieze de protecţie în conformitate cu noile legi privind bunăstarea animalelor. Raportul specialiștilor de la London School of Economics a analizat 300 de studii științifice pentru a evalua dovezile de senzitivitate și s-a ajuns la concluzia că cefalopodele ar trebui tratate ca ființe conștiente și nu ar mai trebui fierte de vii, în procesul de preparare a mîncării. Eu cunosc o grămadă de exemplare ale speciei umane care, spre deosebire de caracatițe, nu par să posede nici un fel de simțuri, adică sînt total nesimțite, nu știu încă dacă să le fierb de vii sau nu. (A. P.)

 O mamă din Philadelphia a dat naștere la ceea ce se crede a fi primul „bebeluș Tesla” din lume: un copil născut pe scaunul din față al unei mașini electrice inteligente în timp ce aceasta conducea pe pilot automat. După această știre a apărut o alta, cum că ar fi fost doar o mișcare de marketing. (A. M. S.)

 O veste neliniștitoare la început de an: Gabriela Firea a anunțat că vrea să candideze din nou pentru fotoliul de primar al Capitalei. Și că se vede primar al Bucureștiului pentru următoarele două mandate. Primarul (în funcție) Nicușor Dan nici n-a apucat încă să facă ordine prin Primărie și să oprească hemoragia de bani publici. Cu mare efort a reușit să închidă cîteva dintre companiile municipale înființate ilegal de fosta administrație. În caz că va fi aleasă din nou primar, Firea se va strădui, din răsputeri, să le reclădească. E ca un joc de Hopa-Mitică. La mulți ani! (M. M.)

Foto: D. Stanciu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Și dacă nu o să se termine?
Sperăm că celălalt ne va accepta cu toate bandajele noastre.
Zizi și neantul jpeg
Ploi
Eram, se poate spune, invincibilă cu armura asta de plastic: torentele și bulboanele nu mă puteau doborî.
E cool să postești jpeg
Noile adicții ale adolescenților
Sînt aceste nevoi satisfăcute prin adicții? Doar temporar, însă efectele sînt copleșitoare.
p 20 Breugel, Ispitirea Sfintului Anton (detaliu) jpg
Literatură și experiență mistică
Cuvîntul poetic asigura această trecere din „mediul exterior” în „mediul interior”.
foto BTC DV bis jpeg
De ce blîndețea?
E aici ceva din alchimia virtuții la fel de veche ca natura umană.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe lîngă ofertele de serviciu, la mica publicitate apar uneori (ca în ziarul Libertatea de vineri, 24 martie 2023) și oferte matrimoniale: „DOMN București doresc doamnă 70 ani pt. a îi oferi feeria vieții“. De nerefuzat. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.

Adevarul.ro

image
Regrete printre românii care au trecut la Hidroelectrica. Au fost atrași cu un preț mic, dar situația se schimbă
Cele mai multe contracte expiră în curând, iar oamenii se plâng că nici măcar nu au fost notificați de furnizor.
image
Cronica unei crime cu ucigaș cunoscut. Ancheta a durat 10 ani, deși polițiștii știau cine este făptașul
Autorul unei crime comise în urmă cu 15 ani s-a bucurat de libertate în tot acest timp, cu toate că anchetatorii aveau martori și probe care îl incriminau direct.
image
Alimentul care ar răspândi cancerul în tot corpul: „Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“
Autorii studiului sunt de părere că acest lucru ar putea fi combătut prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.