Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 924 din 23 decembrie 2021 – 5 ianuarie 2022
Cu ochii n 3,14 jpeg

SE PARE CĂ TRADIȚIA IMAGINILOR ÎNREGISTRATE PE STRADĂ A DEZVĂLUIT CEL PUȚIN TREI NIVELURI DE PLICTISEALĂ, GREU DE DIGERAT LA O SINGURĂ MASĂ

 Primăria sectorului 3 din București a fost găsită cu multe nereguli la un control al Curții de Conturi. Printre altele, e vorba și de acțiunile pe care Administrația Străzilor Sector 3 le are la firma de antrepriză Delta. Carevasăzică, dincolo de niște nereguli care nu mai miră pe nimeni, se pare că administrația sectorului a rămas și în urmă. Continuă, adică, să lucreze cu varianta Delta. (A. M.)

 În metrou, o colindătoare cîntă un colind, cu masca pe figură (și, implicit, pe gură) – semn clar că tradiția s-a adaptat contextului. (D. S.)

 O judecătoare din SUA va intra în concediu fără plată după ce a fost auzită folosind expresii rasiste la adresa unui hoț care a fost surprins acționînd în fața locuinței sale, incidentul devenind public ca urmare a imaginilor înregistrate de camerele de supraveghere. Potrivit presei americane, bărbatul suspectat de furt din mașina parcată în fața casei magistratei era de culoare și apelativul pe care îl folosește judecătoarea în înregistrare este „gîndac”. Femeia a spus că ar fi luat un sedativ și nu-și aduce aminte mai nimic. Mai știți cum începea Metamorfoza lui Kafka? „Într-o bună dimineaţă, cînd Gregor Samsa se trezi în patul lui, după o noapte de vise zbuciumate, se pomeni metamorfozat într-o gînganie înspăimîntătoare.” (A. M. S.)

 Două mame, pe stradă, vorbesc despre copii. Și una spune: „Știi ce vrea să facă ăla micu’ de Crăciun? Să doarmă cu bradu’!“. Bună idee, aș zice. (D. S.)

 Florin Roman a demisionat din postul de ministru al Cercetării și Digitalizării după ce Libertatea a dezvăluit cel puțin trei niveluri de impostură: o carte pe care afirmă că a scris-o, dar care, de fapt, nu există, o lucrare de masterat plagiată și o licență în economie pe care împricinatul susține că ar fi obținut-o la o universitate de prestigiu pe care, de fapt, nici măcar n-a frecventat-o. Forțat de premier să demisioneze, Florin Roman spune că a fost învins de „două tipuri de atacuri”: unul, în plan politic, orchestrat de Dacian Cioloș, și altul „în planul forțelor oculte”. Psihologic, înțeleg sensul acestei afirmații: un impostor e în mod necesar și puțin paranoic. Și, odată demascat, găsește imediat o scuză invocînd „forțele oculte”. (M. M.)

 Un polițist, angajat al Secției 9, aflat în timpul programului, și-a uitat arma din dotare în toaleta unei benzinării – aflăm de la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București. Acesta s-a reîntors în toaletă după paisprezece minute, dar pistolul dispăruse. Tragem de aici două-trei învățăminte. Mai întîi, și polițiștii sînt oameni: uită. Apoi, chiar și portul unei tulburătoare arme de foc letale devine în cele din urmă rutină și plictiseală, ca atîtea lucruri în viață, astfel încît un prestigios pistol Beretta poate ajunge să fie ignorat și uitat prin WC-uri publice. Și, trei, polițiștii au, indiscutabil, un côté bébé: simt nevoia să se joace cu ceva atunci cînd stau pe tron, iar cînd termină treaba (mică sau mare), năvălesc afară din baie, dornici să reia joaca întreruptă, și lasă în urmă jucăria preferată – pe jos, pe marginea chiuvetei, pe capacul de la closet, oriunde. (M. P.)

 Două reclame au scandalizat în ultima săptămînă opinia publică: prima e la lapte, a doua la vin. Prima, aparținînd celui mai mare brand de lactate din Coreea de Sud, arată un grup de femei, pe o pajiște, care se transformă în vaci. A doua promovează un nou vin al firmei americane Barefoot Wine, care are, chipurile, aromă de biscuiți Oreo. În primul caz, compania a retras clipul, în al doilea s-a făcut precizarea că vinul doar e vîndut cu un pachet de biscuiți, drept cadou. Oricum ar fi, ambele idei publicitare, atît femeile care se transformă în vaci, cît și vinul cu gust de biscuiți, sînt blasfemii extrem de greu de digerat. (S. G.)  

 Dacă se spune că pe români îi recunoști la un all-inclusive din străinătate pentru că au farfuriile umplute cu vîrf, se pare că și alte nații pot fi la fel de lacome. În Changsha, provincia Hunan, unui vlogger chinez i s-a interzis accesul într-un restaurant de tipul „mănînci cît poți” pentru că l-ar fi adus pe patron la sapă de lemn. Putea să devoreze, la o singură masă, trei-patru kilograme de creveți sau o tavă întreagă cu picioare de porc și zeci de sticle cu lapte de soia. Mîncăciosul, Mr. Kang, s-a plîns pe rețelele sociale de discriminare, dar mulți sînt solidari cu patronul. Autoritățile din China se tem de o criză alimentară, iar guvernul chinez a început o adevărată campanie împotriva vlogger-ilor culinari care par a îndemna la risipă. (A. A. D.)

LA FEL, PARE CĂ NIMENI NU SE TRANSFORMĂ PENTRU A CREA UN LUCRU FINAL

 În dosarul privind furturile din alimentele copiilor de la creșele din Ploiești sînt vizate șefele a jumătate din instituțiile de acest fel din oraș. Sînt convins că și în alte județe se întîmplă la fel, iar faptul că măgăreața a căzut pe Ploiești e un simplu „ghinion”. Vă mai aduceți aminte de imaginile din orfelinatele românești care apăreau în toată lumea imediat după Revoluție? (A. M.)

 Cursa pentru recordul mondial al celei mai larg deschise guri are o poveste mai interesantă decît ați crede. E o cursă de unul singur, e unul dintre acele recorduri luate pe cont propriu de un performer care se dedică într-o asemenea măsură performanței încît pare că nimeni nu mai îndrăznește să rivalizeze cu el. Un tînăr de 14 ani din Minnesota a stabilit, în 2019, recordul gurii deschise la 9,32 cm. Puștiul a crescut, iar anul acesta a dus recordul mai departe: gura lui s-a deschis 10,16 cm. Începe să rivalizeze cu hipopotamii! Nu știm, desigur, unde va ajunge recordul pe măsură ce recordmanul va crește, dar cred și că americanul nostru se bazează pe faptul că există o grămadă de oameni cu gura mare care, însă, nu s-au gîndit vreodată să-i măsoare deschiderea. De pildă, cam cît credeți că ar măsura gura deschisă a senatoarei Șoșoacă? (S. V.)

 Un bărbat, ascuns între copaci, cu o cameră de filmat în mînă, surprinde un grup de femei superbe, care beau apă de pe frunze și fac yoga. În momentul în care simt că sînt descoperite, femeile se transformă într-o cireadă de vaci. Acesta este scenariul unui spot publicitar pentru cea mai cunoscută marcă de lactate, Seoul Milk, din Coreea de Sud. Reclama a stîrnit, pe bună dreptate, un val de proteste și o dezbatere serioasă legată de sexism în general. (A. M. S.)

 O companie din Israel a realizat primul steak vegetal, tipărit cu ajutorul tehnologiei 3D, care imită perfect o friptură adevărată. Friptura este făcută din proteine de soia și mazăre, grăsime de cocos și ulei de floarea-soarelui la care se adaugă arome naturale. Compania din Israel a lucrat cu numeroși experți în domeniul alimentar, inclusiv cu măcelari, pentru a crea friptura vegană, iar obiectivul acesteia este perfecționarea și accelerarea procesului de creare a fripturilor pe bază de plante, astfel încît să fie mai gustoase și mai ieftine decît carnea reală. Pentru că tot se apropie Crăciunul, ce ați zice de un porc întreg vegetal, scos la imprimanta 3D, care să aibă gust de porc? (A. P.)

 S-au împlinit treizeci de ani de cînd Elveția oferă asistență celor care vor să moară cu demnitate. Între timp, această favoare este legală în peste cincisprezece țări din lume, precum  Portugalia sau Noua Zeelandă, și în cîteva state americane, iar țări predominant catolice, precum Irlanda, Italia, Chile sau Uruguay, se pregătesc și ele pentru a asigura dreptul la moarte asistată. Am aflat toate aceste informații de pe contul de Instagram al revistei The Economist și rareori mi-a fost dat să citesc în social media sute de comentarii împărtășind la unison aceeași opinie pozitivă față de acest demers. „Moartea asistată nu a devenit un lucru comun, dar schimbă felul în care oamenii se gîndesc la moarte”, scria jurnalistul și era în asentimentul tuturor. (M. C.)

 La final de 2021, un strop de bună dispoziție nu strică. L-am găsit pe pagina de Facebook a firmei Morminte BZS SRL din Turda, într-o postare de la sfîrșitul anului trecut (decembrie 2020): „După un sezon plin de activități am executat astăzi ultima lucrare din granit maro și cu trotuar mozaicat“. Ceva cum nu se poate mai potrivit pentru Luna Cavourilor. (D. S.)

Foto: M. Pleșu

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

Calin Georgescu FOTO Facebook
Călin Georgescu: Ieşi din anonimat în funcţie de locul în care te găseşti
Ales de peste două millioane de români drept cel mai potrivit candidat la funcția de președinte al României, Călin Georgescu a avut, în trecut, câteva declarații care au ieșit din tipare.
femeie tuns par shutterstock jpg
Pericolul existent în saloanele de coafură. Multe persoane s-au ales cu această boală
De multe ori, frizeriile sunt locuri în care oamenii merg pentru relaxare și îngrijire personală, însă există un pericol ascuns care se poate transmite cu ușurință în aceste locuri: pecinginea.
Ioana Ginghină forțează Sărbătorile foto: Instagram
Valeriu Nicolae la Adevarul Live FOTO Dorin Constanda
Alegeri prezidențiale 2024. Valeriu Nicolae avertizează: „Zilele următoare vor fi tare complicate”
Activistul civic Valeriu Nicolae avertizează că rezultatul care se preconizează pentru turul 1 al Alegerilor prezidențiale 2024 va fi un adevărat test pentru democrație. Reușita Elenei Lasconi depinde de atitudinea marilor partide, iar recunoașterea înfrângerii candidatului PSD este la mâna BEC.
Calin Georgescu jpg
Ce legături are Djokovic cu fiul lui Călin Georgescu. Surpriza de la alegerile din România se antrenează în stilul lui Putin
Călin Georgescu este practicantul unui sport considerat extrem, înotul în ape înghețate. În campania dusă online în ultimii ani, candidatul independent la prezidențiale a ținut discursuri din mijlocul unui lac.
Candidatul USR la funcția de președinte, Elena Lasconi, votează în primul tur al alegerilor prezidențiale, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum s-a votat în Republica Moldova. Elena Lasconi și Nicolae Ciucă au obținut cele mai multe voturi
Cei mai mulți dintre moldovenii cu cetățenie română, adică 45.590 de persoane au votat pentru candidata USR, Elena Lasconi, fiind urmată de candidații PNL și PSD, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, pentru care și-au exercitat dreptul electoral 16.175, respectiv 5.563 de persoane, conform datelor ofici
Banner Călin Georgescu hartă
A explodat mămăliga?
România trimite în turul doi pe Călin Georgescu, naționalist și suveranist, și pe Elena Lasconi, de factură liberală și profund pro-europeană.
g7 shutterstock
Miniştrii de externe din țările G7 se vor întâlni în Italia pentru ultima reuniune a administraţiei Biden
Miniștrii de externe, din statele membre ale formațiunii internaționale G7, se vor întâlni în Italia, la Fiuggi și Anagni în perioada 25-26 noiembrie. Aceștia vor discuta principalele subiecte de interes la nivel interanțional. Pe ordinea zilei, se află războaiele din Ucraina şi Orientul Mijlociu.
#MediciBuni   Dr  Octavia Harich jpg
#MediciBuni – Dr. Octavia Harich, MedLife: „Numărul pacienților alergici este într-o continuă creștere, iar cazuistica este din ce în ce mai complexă”
În perioadele de toamnă și iarnă, incidența bolilor respiratorii crește din cauza temperaturilor scăzute, a umidității ridicate și a tendinței de a petrece mai mult timp în spații închise, favorizând transmiterea bolilor.