Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 923 din 16 – 22 decembrie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

IATĂ CUM (ÎNTRE DOUĂ MIȘCĂRI GREOAIE) CINEVA INTERESAT DE SCULPTURI ȘI MONUMENTE A ȚINUT SĂ ÎNDULCEASCĂ IZOLAREA, STRIGÎND CĂ TONUL ENTUZIAST TRECE DE LA OM LA OM ÎN TIMPUL ZBORULUI

 Din „puțul gîndirii” politice românești. La finalul ședinței de Guvern de miercurea trecută, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a susținut o declarație de presă. El a motivat deciziile autorităților de a relaxa, de sărbători, măsurile restrictive impuse de pandemie în contextul răspîndirii tulpinii Omicron după cum urmează: „Decît să avem măsuri dure nerespectate, mai bine avem mai multă relaxare, dar cu respectare riguroasă” (un fel de „relaxare” nemțească, cu program fix?). Altfel spus, măsuri sau nu, respect să fie! Simplu ca bună ziua. Decît lipsă de respect, mai bine lipsă de măsuri. Așa-i la noi, latini cu coada pe sus: respectul e totul. Dacă respect nu e, nimic nu e. Iată cum, între două valuri, ne umplem de respect și învingem – din nou! – și pandemia. Doi iepuri dintr-un foc. (M. P.)

 O modă mai nouă, de pe la începutul lunii decembrie: pe aleile dintre blocuri apar niște indivizi îmbrăcați în costume populare sau în costume de Moș Crăciun, care trag după ei un difuzor enorm, din care răzbate o muzică greu inteligibilă, chiar dacă foarte sonoră, și destul de neplăcută (deși poate că unora le-o plăcea și așa ceva). Sînt niște pretinse colinde. Indivizii, care nu sînt nici copii și nici măcar flăcăi, ci niște bărbați în toată regula, asemeni celor ce adastă prin preajma bodegilor, mai fac din cînd în cînd efortul cîtorva mișcări greoaie de dansuri populare. Nu cred că ar îndrăzni cineva să le dea covrigi, mere sau cozonac. În afară de bani, poate doar vreo sticlă de băutură ar părea să le fie pe plac. În orice caz, n-am prea văzut pe cineva să le dea ceva. Atmosfera pe care o creează cu difuzoarele lor aduce mai degrabă a ceva din India ori de prin miezul Africii decît a colinde de Crăciun. (A. M.)

 Două „oferte serviciu“ din pagina de mică publicitate a ziarului Libertatea de vineri, 10 decembrie 2021: 1) „Societate de pază angajează agenți de securitate, paznici pentru București. Salariu net peste 2.000 Lei, luat la timp“ – iată, în sfîrșit, un angajator care știe că un salariu luat la timp este mai atractiv, pentru cineva interesat de paza Capitalei, decît salariul încasat la paștele cailor; 2) „RQ Beli Pan […] angajează 2 Lucrător Bucătărie (spălător vase mari). Condiții minime: […] cunoașterea bucătăriei sîrbești, cunoștințe limba engleză“ – aici ar fi de remarcat că vasele mari în care s-a gătit mîncare sîrbească pot fi spălate (cu priceperea cerută de specificul acestor preparate culinare) numai de cunoscători ai limbii engleze. (D. S.)

 După ce primarul Londrei a dispus alocarea unui fond de un milion de lire sterline pentru ca monumentele și sculpturile orașului să reflecte mai bine diversitatea și contribuțiile celor care și-au pus amprenta pe faima Londrei, un studiu inițiat de Art UK a ajuns la concluzia că 20,5% din sculpturi și monumente înfățișează bărbați, în timp ce doar 4% sînt dedicate femeilor și abia 2% celebrează bărbați și femei de culoare. Sculpturile dedicate animalelor depășesc însă 8%. Acum cîțiva ani, un alt studiu descoperea că în lume există mai multe statui cu lei decît au mai rămas în viață în sălbăticie. (M. C.)

 La finele fiecărui an, în Franța, Press Club acordă premiile pentru cele mai amuzante declarații politice. Anul acesta, marele premiu a revenit Marlènei Schiappa, ministrul delegat pentru Cetățenie, care, vorbind despre proiectul de lege contra poligamiei, a ținut să precizeze că „On ne va pas s’interdire les plans à trois” („Nu vom interzice sexul în trei“). Am zîmbit condescendent, deși, dacă ar exista un top similar și în România, pariez că francezii ar fi geloși pe umorul politicienilor noștri. (S. G.)

 Mai mulți saci menajeri în care se aflau fructe fermentate au fost găsiți la un control la Penitenciarul Ploiești. Fructele erau pregătite pentru a se fabrica alcool. Oamenii încercau, probabil, să îndulcească puțin izolarea. (A. M. S.)

 Poluare fonică. La ora 7 fără ceva a fost RO-Alert. La ora 8 și jumătate – vecinuțul cu bormașina. Apoi au venit unii cu un difuzor, strigînd din toți bojocii, la refren: „Hop, hop, hop și-așaaa”. Și ne mai mirăm de ce crește incidența tulburărilor mentale... (M. M.)

 Văd pe site-urile de știri că „a venit prima tranșă din PNRR”, adică 1,8 miliarde de euro. Din tonul entuziast al relatărilor pare că am cîștigat ceva la loterie. Noi, adică noi, poporul. Așa că întreb și eu: mie cînd îmi intră banii pe card? (M. M.)

 Doi hipopotami cărora le curgea nasul s-au dovedit a fi primii bolnavi de COVID din specia lor. Grădina zoologică din Anvers, unde sînt găzduiți, i-a plasat rapid în carantină. Imani, în vîrstă de 14 ani, și Hermien, de 41, nu prezintă și alte simptome. Se pare că virusul trece și de la animal la animal, nu doar de la om la om. A mai fost semnalat la pisici, cîini, hiene, nurci, vidre și chiar cerbi. Recent, în Canada, trei exemplare de cerb cu coadă albă au fost infectate cu COVID. Cel mai probabil, au luat virusul de la oameni. Nici un caz de transmitere de la cerb la om nu a fost deocamdată descoperit. (A. A. D.)

 Sabia purtată de Napoleon Bonaparte în timpul loviturii de stat din 1799 şi cinci arme de foc care i-au aparţinut împăratului francez mort acum 200 de ani au fost vîndute la licitaţie în Statele Unite pentru mai mult de 2,8 milioane de dolari. Există arme și arme pe lumea asta. (A. M. S.)

 „Houston (sau cine-o fi), avem o problemă!” / „Roger, ce problemă?” / „Roger, ni s-a înfundat closetul!” / „Roger, pînă vine instalatorul apelați la tehnicile învățate în antrenamente.” Așa îmi imaginez că s-a desfășurat recent o conversație între echipajul cunoscut drept Crew-2 al navetei SpaceX Dragon Endeavour – care se întorcea pe Pămînt după o misiune de 200 de zile pe Stația Internațională – și cei de la sol. Fapt e că, în cele 20 de ore cît a durat călătoria înapoi spre Pămînt, astronauții au rezolvat cumva chestia. Se pare că „antrenamentul” pentru asemenea situații înseamnă folosirea pamperșilor din dotare. După ce au ajuns cu bine acasă, comandantul echipajului a declarat: „A fost o misiune foarte-foarte intensă în timpul căreia s-au întîmplat multe”, iar o membră a echipei sale a spus, zîmbind: „Sigur, asta a fost suboptim (sub-optimal), dar ne-am descurcat”. Interesant e că incidentul nu e singular. Pe aceeași navetă, la o cursă anterioară, au fost probleme cu rezervorul specializat și o cantitate de urină a ajuns în sistemul de ventilație al navetei. Cînd s-a raportat acest incident, legătura directă de Internet pe care fanii expedițiilor de genul acesta urmăresc live ce se întîmplă în navetă a fost întreruptă. Din pudoare, desigur. Acum, ce să zic? Mulți l-au divinizat pe Musk pentru ieftinirea incredibilă a costurilor zborului cosmic, fără să se gîndească de unde taie oare omul ăsta costurile. Poate că de la closete, ceea ce duce la situații „suboptime”… (S. V.)

Foto: E. Farkas 

Cea mai bună parte din noi jpeg
Și dacă nu o să se termine?
Sperăm că celălalt ne va accepta cu toate bandajele noastre.
Zizi și neantul jpeg
Ploi
Eram, se poate spune, invincibilă cu armura asta de plastic: torentele și bulboanele nu mă puteau doborî.
E cool să postești jpeg
Noile adicții ale adolescenților
Sînt aceste nevoi satisfăcute prin adicții? Doar temporar, însă efectele sînt copleșitoare.
p 20 Breugel, Ispitirea Sfintului Anton (detaliu) jpg
Literatură și experiență mistică
Cuvîntul poetic asigura această trecere din „mediul exterior” în „mediul interior”.
foto BTC DV bis jpeg
De ce blîndețea?
E aici ceva din alchimia virtuții la fel de veche ca natura umană.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe lîngă ofertele de serviciu, la mica publicitate apar uneori (ca în ziarul Libertatea de vineri, 24 martie 2023) și oferte matrimoniale: „DOMN București doresc doamnă 70 ani pt. a îi oferi feeria vieții“. De nerefuzat. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.

Adevarul.ro

image
Regrete printre românii care au trecut la Hidroelectrica. Au fost atrași cu un preț mic, dar situația se schimbă
Cele mai multe contracte expiră în curând, iar oamenii se plâng că nici măcar nu au fost notificați de furnizor.
image
Cronica unei crime cu ucigaș cunoscut. Ancheta a durat 10 ani, deși polițiștii știau cine este făptașul
Autorul unei crime comise în urmă cu 15 ani s-a bucurat de libertate în tot acest timp, cu toate că anchetatorii aveau martori și probe care îl incriminau direct.
image
Alimentul care ar răspândi cancerul în tot corpul: „Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“
Autorii studiului sunt de părere că acest lucru ar putea fi combătut prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.