Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 921 din 2 – 8 decembrie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

N-AI ZICE CĂ ȚII ÎN MÎNĂ
LUMINA CARE VREA SĂ APARȚINĂ FIECĂREI ȚĂRI, CI MAI DEGRABĂ
UN FENOMEN GLOBAL
(CEEA CE NU-I RĂU
PENTRU PROPRIA OGRADĂ)

 Pentru susținerea liberalizării consumului de cannabis, un individ a trimis la DIICOT un pachet cu marijuana, fiind, bineînțeles, arestat. În semn de protest față de arestarea individului, un alt individ a aruncat o pungă cu muguri de cannabis pe ușa de la intrarea în sediul central al DIICOT. Cu atîta veselie de iarbă, nici n-ai zice că afară este iarnă. (S. G.)

 Un nou titlu a apărut în librării: Biblia vaginului. Ați citit bine! O carte scrisă de dr. Jen Gunter, cică bestseller New York Times, tradusă în românește la Editura Curtea Veche. E greu să mai comentezi ceva fără să riști vreo blasfemie, la adresa unuia sau altuia dintre cei doi termeni ai titlului. Printre referințele la adresa acestei cărți se spune: „Nu ții în mînă un tratat de medicină, ci mai degrabă o lucrare-busolă...“. Adică pentru cine și-a pierdut busola. (A. M.)

 Pe Șoseaua Viilor, un magazin care vinde obloane, jaluzele și alte asemenea lucruri (utile pentru a opri lumina să pătrundă înăuntru) are un nume răsunător: Umbrisimo Technology. (D. S.)

 Dacă ești un robot care vrea să aparțină lumii oamenilor, mai cu seamă celei artistice, trebuie să te supui și regulilor ei. Ai-Da, primul robot umanoid pictor în realizarea căruia, acum doi ani, au fost implicați inclusiv psihologi și experți în artă, s-a trezit acuzat de spionaj, la un moment dat, la granița cu Egiptul. A fost eliberat după zece zile, dar faptul că în locul ochilor are camere de luat vederi îi va aduce mereu numai necazuri. (A. A. D.)

 Cercetătorii de la Oxford au calculat numărul morților de COVID-19 și vîrsta la care au avut loc decesele în 31 de țări și, în funcție de speranța de viață a fiecărei țări în parte, au estimat că virusul a cauzat pierderea a 28 de milioane de ani de viață ce ar mai fi putut fi trăită. În acest timp, cercetătorii de la Facebook au descoperit că platforma dăunează somnului, muncii, relațiilor de cuplu și educației copiilor pentru aproximativ 360 de milioane de utilizatori. Dat fiind că în timpul pandemiei, care încă nu s-a încheiat, a crescut durata de utilizare a platformelor de așa-zisă socializare, putem considera acești ani drept un proces de exterminare, uzare și irosire a omului? (M. C.)

 Un bărbat din Coreea de Nord a fost condamnat la moarte și va fi dus în fața plutonului de execuție după ce a fost prins că a vîndut cópii ale serialului de succes Squid Game. Se pare că o copie a serialului a fost adusă ilegal din China, pe un stick USB, și vîndută unui elev din Coreea de Nord, care apoi a dat-o prietenilor săi. Autoritățile l-au prins pe bărbat după ce s-a aflat că șapte elevi de liceu se uitau la serialul Netflix, devenit un fenomen global. Nu doar vînzătorul va fi pedepsit, ci și elevii care au vizionat serialul. Cel care a cumpărat o copie a fost condamnat la închisoare pe viață. Ceilalți elevi care doar au urmărit serialul, dar nu au cumpărat cópii, au fost condamnați la cinci ani de muncă silnică. Profesorii lor au fost dați afară din partid și de la școală. Politica asta e mai horror decît orice film. (A. M. S.)

 Conform statisticilor unor birouri de turism, în topul preferințelor turiștilor români pentru minivacanța de 1 Decembrie se află: Braşovul (16% din rezervări), staţiunile montane de pe Valea Prahovei (13%), destinațiile balneoclimaterice, cum ar fi Sovata, Băile Felix sau Băile Tuşnad (10%), și alte orașe din Ardeal, precum Cluj-Napoca, Alba Iulia și Sibiu (31%) – ceea ce nu-i rău pentru turismul autohton, ținînd cont că, tradițional, înainte de începerea pandemiei, românii cotropeau, de 1 Decembrie, Bulgaria. COVID-19 aduce, iată, un spor de patriotism; să i se spună, măcar pentru o zi, COVID-1918! (M. P.)

 Vreme de aproape cinci ani, baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu a fost prăduită, sistematic, de un grup infracțional. Oamenii au furat motorină în valoare de două milioane de dolari. Aproximativ 50 de cisterne pline. E greu de imaginat cum poți fura carburanți cu cisterna dintr-o unitate militară. Cum o să ne apere americanii de dușmani dacă nu-s în stare să-și păzească de hoți nici măcar propria ogradă? (M. M.)

PRIN URMARE, AR FI DESTUL DE GREU
SĂ-ȚI MENȚII POZIȚIA
ÎN TIMP CE TRECUTUL CONTINUĂ
SĂ CONTROLEZE O MARE PARTE
DIN ZIUA NAȚIONALĂ

 China ar putea adăposti popoare întregi în milioane de locuințe unde momentan nu stă nimeni. Mai exact, în statul comunist există 30 de milioane de locuințe nevîndute, la care se adaugă aproximativ 100 de milioane cumpărate, dar neocupate. În aceste „orașe-fantomă“ ar putea trăi, prin urmare, în jur de 350.000.000 de persoane. (A. A. D.)

 Multă lume s-a amuzat de declarația lui Kelemen Hunor de acum cîteva zile (apropo de posibila pierdere a Ministerului Dezvoltării) – „E imposibil să stăm cu pantalonii dați jos pînă la genunchi și să așteptăm zîmbind poștașul în fiecare lună“ –, cînd, de fapt, politicianul nu a făcut nimic altceva decît să sublinieze logica dificultății unei asemenea acțiuni. De vreme ce poștașul sună întotdeauna de două ori, ar fi destul de greu să-ți menții poziția bizară și să mai și zîmbești. (S. G.)

 O interfață computerizată, care folosește Inteligența Artificială, conectată la creierul unui bărbat paralizat de la gît în jos încă din anul 2007, a reușit să interpreteze semnalele activității sale neuronale în timp ce bărbatul se gîndea că scrie cu un pix imaginar, transformînd literele din gîndurile sale într-un text cu acuratețe de 94%. (M. C.)

 În Coreea de Nord s-a dat o lege care pedepsește cu închisoarea citirea știrilor oficiale neaduse la zi în privința foștilor demnitari care au fost executați sau eliminați din ierarhia de stat. După cum se știe, dictatorul  de la Pyongyang obișnuiește să elimine nu doar politic, ci și fizic pe acei demnitari pe care-i bănuiește de trădare. După cum șade bine oricărei propagande, numele lor e eliminat din toate arhivele după căderea în dizgrație. Ceea ce incriminează și pedepsește legea este, așadar, frecventarea știrilor vechi, de dinainte de a fi rescrise de propagandă. Este, așadar, o lege care îi obligă pe nord-coreeni să fie mereu „updatați“ și să șteargă din mintea lor trecutul. Mai precis, trecutul să fie ceea ce li se spune în prezent că a fost, nu ceea ce își amintesc ei. Deocamdată, legea se aplică doar în Coreea de Nord... (S. V.)

 Divizia de livrare de mîncare a grupului Uber a încheiat un parteneriat cu retailer-ul de cannabis Tokyo Smoke pentru a putea face livrări de cannabis în provincia Ontario din Canada. La trei ani după ce Parlamentul canadian a aprobat legalizarea consumului de marijuana în scop recreaţional, autorităţile încearcă să corecteze situaţia de pe această piaţă, în condiţiile în care producătorii ilegali continuă să controleze o mare parte din vînzările totale anuale. Uber Eats nu-ți aduce încă pachețelul cu cannabis acasă, dar îl poți comanda pe platforma lor și îl ridici din cel mai apropiat magazin Tokyo Smoke. (A. M. S.)

 Președintele Iohannis a promulgat legea care instituie Ziua națională a înotului pe data de 19 iulie a fiecărui an. Să fie vorba de înotul în ape tulburi? (A. M.)

Foto: A. Vrana

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Cum vă ajută mersul pe jos de trei ori pe săptămână. Specialiștii spun că reduce la jumătate riscul de reapariţie a durerilor lombare
Mersul pe jos de trei ori pe săptămână pentru a atenua durerile de spate reduce aproape la jumătate riscul de reapariție a acestora, potrivit primului studiu de acest gen, publicat de The Guardian.
image
România – Ucraina, ce nu ni s-a spus: decizia luată și ținută secret după meciul istoric de la Munchen
Partida de luni va avea efecte pe termen scurt și lung. În primul rând, ne putem gândi, în mod realist, la calificarea în optimi. La fel de important însă e un alt subiect care, deocamdată, n-a „transpirat“ în mass-media.
image
Curiozități despre solstițiul de vară din 2024. Locul din România unde se descifrau tainele cerului VIDEO
Cel mai timpuriu solstițiu de vară din ultimele două secole va avea loc joi, 20 iunie. În România, ora 23:50 marchează momentul solstițiului și începutul verii astronomice.

HIstoria.ro

image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns:
image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.