Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 921 din 2 – 8 decembrie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

N-AI ZICE CĂ ȚII ÎN MÎNĂ
LUMINA CARE VREA SĂ APARȚINĂ FIECĂREI ȚĂRI, CI MAI DEGRABĂ
UN FENOMEN GLOBAL
(CEEA CE NU-I RĂU
PENTRU PROPRIA OGRADĂ)

 Pentru susținerea liberalizării consumului de cannabis, un individ a trimis la DIICOT un pachet cu marijuana, fiind, bineînțeles, arestat. În semn de protest față de arestarea individului, un alt individ a aruncat o pungă cu muguri de cannabis pe ușa de la intrarea în sediul central al DIICOT. Cu atîta veselie de iarbă, nici n-ai zice că afară este iarnă. (S. G.)

 Un nou titlu a apărut în librării: Biblia vaginului. Ați citit bine! O carte scrisă de dr. Jen Gunter, cică bestseller New York Times, tradusă în românește la Editura Curtea Veche. E greu să mai comentezi ceva fără să riști vreo blasfemie, la adresa unuia sau altuia dintre cei doi termeni ai titlului. Printre referințele la adresa acestei cărți se spune: „Nu ții în mînă un tratat de medicină, ci mai degrabă o lucrare-busolă...“. Adică pentru cine și-a pierdut busola. (A. M.)

 Pe Șoseaua Viilor, un magazin care vinde obloane, jaluzele și alte asemenea lucruri (utile pentru a opri lumina să pătrundă înăuntru) are un nume răsunător: Umbrisimo Technology. (D. S.)

 Dacă ești un robot care vrea să aparțină lumii oamenilor, mai cu seamă celei artistice, trebuie să te supui și regulilor ei. Ai-Da, primul robot umanoid pictor în realizarea căruia, acum doi ani, au fost implicați inclusiv psihologi și experți în artă, s-a trezit acuzat de spionaj, la un moment dat, la granița cu Egiptul. A fost eliberat după zece zile, dar faptul că în locul ochilor are camere de luat vederi îi va aduce mereu numai necazuri. (A. A. D.)

 Cercetătorii de la Oxford au calculat numărul morților de COVID-19 și vîrsta la care au avut loc decesele în 31 de țări și, în funcție de speranța de viață a fiecărei țări în parte, au estimat că virusul a cauzat pierderea a 28 de milioane de ani de viață ce ar mai fi putut fi trăită. În acest timp, cercetătorii de la Facebook au descoperit că platforma dăunează somnului, muncii, relațiilor de cuplu și educației copiilor pentru aproximativ 360 de milioane de utilizatori. Dat fiind că în timpul pandemiei, care încă nu s-a încheiat, a crescut durata de utilizare a platformelor de așa-zisă socializare, putem considera acești ani drept un proces de exterminare, uzare și irosire a omului? (M. C.)

 Un bărbat din Coreea de Nord a fost condamnat la moarte și va fi dus în fața plutonului de execuție după ce a fost prins că a vîndut cópii ale serialului de succes Squid Game. Se pare că o copie a serialului a fost adusă ilegal din China, pe un stick USB, și vîndută unui elev din Coreea de Nord, care apoi a dat-o prietenilor săi. Autoritățile l-au prins pe bărbat după ce s-a aflat că șapte elevi de liceu se uitau la serialul Netflix, devenit un fenomen global. Nu doar vînzătorul va fi pedepsit, ci și elevii care au vizionat serialul. Cel care a cumpărat o copie a fost condamnat la închisoare pe viață. Ceilalți elevi care doar au urmărit serialul, dar nu au cumpărat cópii, au fost condamnați la cinci ani de muncă silnică. Profesorii lor au fost dați afară din partid și de la școală. Politica asta e mai horror decît orice film. (A. M. S.)

 Conform statisticilor unor birouri de turism, în topul preferințelor turiștilor români pentru minivacanța de 1 Decembrie se află: Braşovul (16% din rezervări), staţiunile montane de pe Valea Prahovei (13%), destinațiile balneoclimaterice, cum ar fi Sovata, Băile Felix sau Băile Tuşnad (10%), și alte orașe din Ardeal, precum Cluj-Napoca, Alba Iulia și Sibiu (31%) – ceea ce nu-i rău pentru turismul autohton, ținînd cont că, tradițional, înainte de începerea pandemiei, românii cotropeau, de 1 Decembrie, Bulgaria. COVID-19 aduce, iată, un spor de patriotism; să i se spună, măcar pentru o zi, COVID-1918! (M. P.)

 Vreme de aproape cinci ani, baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu a fost prăduită, sistematic, de un grup infracțional. Oamenii au furat motorină în valoare de două milioane de dolari. Aproximativ 50 de cisterne pline. E greu de imaginat cum poți fura carburanți cu cisterna dintr-o unitate militară. Cum o să ne apere americanii de dușmani dacă nu-s în stare să-și păzească de hoți nici măcar propria ogradă? (M. M.)

PRIN URMARE, AR FI DESTUL DE GREU
SĂ-ȚI MENȚII POZIȚIA
ÎN TIMP CE TRECUTUL CONTINUĂ
SĂ CONTROLEZE O MARE PARTE
DIN ZIUA NAȚIONALĂ

 China ar putea adăposti popoare întregi în milioane de locuințe unde momentan nu stă nimeni. Mai exact, în statul comunist există 30 de milioane de locuințe nevîndute, la care se adaugă aproximativ 100 de milioane cumpărate, dar neocupate. În aceste „orașe-fantomă“ ar putea trăi, prin urmare, în jur de 350.000.000 de persoane. (A. A. D.)

 Multă lume s-a amuzat de declarația lui Kelemen Hunor de acum cîteva zile (apropo de posibila pierdere a Ministerului Dezvoltării) – „E imposibil să stăm cu pantalonii dați jos pînă la genunchi și să așteptăm zîmbind poștașul în fiecare lună“ –, cînd, de fapt, politicianul nu a făcut nimic altceva decît să sublinieze logica dificultății unei asemenea acțiuni. De vreme ce poștașul sună întotdeauna de două ori, ar fi destul de greu să-ți menții poziția bizară și să mai și zîmbești. (S. G.)

 O interfață computerizată, care folosește Inteligența Artificială, conectată la creierul unui bărbat paralizat de la gît în jos încă din anul 2007, a reușit să interpreteze semnalele activității sale neuronale în timp ce bărbatul se gîndea că scrie cu un pix imaginar, transformînd literele din gîndurile sale într-un text cu acuratețe de 94%. (M. C.)

 În Coreea de Nord s-a dat o lege care pedepsește cu închisoarea citirea știrilor oficiale neaduse la zi în privința foștilor demnitari care au fost executați sau eliminați din ierarhia de stat. După cum se știe, dictatorul  de la Pyongyang obișnuiește să elimine nu doar politic, ci și fizic pe acei demnitari pe care-i bănuiește de trădare. După cum șade bine oricărei propagande, numele lor e eliminat din toate arhivele după căderea în dizgrație. Ceea ce incriminează și pedepsește legea este, așadar, frecventarea știrilor vechi, de dinainte de a fi rescrise de propagandă. Este, așadar, o lege care îi obligă pe nord-coreeni să fie mereu „updatați“ și să șteargă din mintea lor trecutul. Mai precis, trecutul să fie ceea ce li se spune în prezent că a fost, nu ceea ce își amintesc ei. Deocamdată, legea se aplică doar în Coreea de Nord... (S. V.)

 Divizia de livrare de mîncare a grupului Uber a încheiat un parteneriat cu retailer-ul de cannabis Tokyo Smoke pentru a putea face livrări de cannabis în provincia Ontario din Canada. La trei ani după ce Parlamentul canadian a aprobat legalizarea consumului de marijuana în scop recreaţional, autorităţile încearcă să corecteze situaţia de pe această piaţă, în condiţiile în care producătorii ilegali continuă să controleze o mare parte din vînzările totale anuale. Uber Eats nu-ți aduce încă pachețelul cu cannabis acasă, dar îl poți comanda pe platforma lor și îl ridici din cel mai apropiat magazin Tokyo Smoke. (A. M. S.)

 Președintele Iohannis a promulgat legea care instituie Ziua națională a înotului pe data de 19 iulie a fiecărui an. Să fie vorba de înotul în ape tulburi? (A. M.)

Foto: A. Vrana

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.