Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 919 din 18 – 24 noiembrie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

UN SISTEM DE PROTECȚIE
CÎT DE CÎT INTELIGENT
NU POATE FUNCȚIONA UȘOR
DUPĂ ATÎȚIA ANI ÎN CARE,
LA NEGOCIERILE PRIVIND
AȘA-NUMITELE LOCURI PUBLICE,
S-A VEHICULAT IDEEA CĂ
UN FOST MARE AMATOR
DE SOCIALIZARE A DEVENIT MAMĂ
ÎN TIMP CE PESCUIA SMOCHINE

 Cu nebănuită consecvență, membrii minusculului Partid Comunist Austriac (KPÖ) își plafonează voluntar veniturile la maximum 2.000 de euro pe lună. Tot ceea ce depășește acest plafon e donat partidului și folosit pentru cauze social-umanitare. Cu alte cuvinte, un sistem comunist cît de cît autentic nu poate funcționa decît în plin capitalism – adică atunci cînd nu există cu adevărat. (M. P.)

 Ilustratorul suedez Lars Vilks, cunoscut pentru caricatura cu Profetul Mahomed cu trup de cîine care a stîrnit furia fundamentaliștilor islamici, intrat în 2007 într-un program de protecție al Poliției, după ce Al-Qaeda a pus o recompensă pe capul lui, tocmai a murit într-un accident de mașină împreună cu cei doi bodyguarzi. În ultimii ani scăpase cu viață din incendiul casei sale, dar și de un atac în timpul unui eveniment public despre libertatea de expresie în urma căruia partenerul său de dialog, un regizor danez de origine palestiniană, a fost omorît. Poliția nu a găsit dovezi care să sprijine ideea unui atentat. Iată o dilemă: este hazardul mai puternic decît ura? (M. C.)

 Dintr-o discuție la piață, între două doamne de la tarabe: „Copilu’ nu-i extravagant de inteligent, da’ îl duce capu’… M-a descurcat la Pașapoarte“. (D. S.)

 Citind o știre din Der Spiegel – 120 de gîște au fost furate dintr-o fermă din Bavaria, cu o săptămînă înaintea zilei Sfîntului Martin (sărbătorită pe 11 noiembrie) –, m-am gîndit cît de ușor se dau verdictele negative: avînd în vedere că mîncarea tradițională de Sf. Martin este gîsca, poate că respectivele păsări au fost eliberate, nu furate. (S. G.)

 O veste rea nu vine niciodată singură. De multe ori, o veste rea este urmată de o veste enervantă. Poate ați băgat de seamă că, de cîte ori vine spre noi știrea tragică a unui incendiu într-o secție ATI de spital românesc, imediat urmează știrea că Ponta e exasperat: de ce nu iese lumea în stradă așa cum a ieșit în 2015, după Colectiv? Ponta nu-și poate reprima frustrarea că acele manifestații care l-au dat jos pe el nu s-au mai repetat în cazuri similare, ca să fie dați jos și alții. De fapt, ce vrea să spună Ponta, tot reacționînd astfel, este că, în mod obișnuit, oamenii nu ies la manifestații antiguvernamentale după incendii oricît de grave, ceea ce înseamnă că după Colectiv s-a ieșit „regizat“, nu din revoltă pentru soarta victimelor, ci ca să fie el dat jos. Genul acesta de resentiment arată limpede că, nici după atîția ani, Ponta nu a înțeles nimic din ce i s-a întîmplat în politică. Așa cum, cel mai probabil, nu a înțeles niciodată cum de a urcat atît de sus, sigur nu a înțeles cum de a picat atît de jos. Iar eu sper că nu-l voi mai vedea niciodată la putere. (S. V.)

 Avem nevoie în România de un Minister al Familiei pentru a promova natalitatea? E o întrebare cît se poate de legitimă în contextul în care, la negocierile privind formarea noului guvern, s-a vehiculat și ideea înființării unui asemenea minister. Răspunsul – à la Radio Erevan – e următorul: „Desigur. Dar cu condiția ca bebelușii să fie născuți de femei, nu de ministru“. (M. M.)

 O companie japoneză a adoptat şi găzduieşte nouă pisici în birourile sale pentru a creşte productivitatea şi pentru a reduce stresul angajaţilor. Din cauza spaţiilor mici de locuire din Tokyo, mulţi proprietari interzic chiriaşilor să deţină animale de companie. Astfel, numeroşi cîini şi pisici sînt lăsați pe străzi. Localnicii sînt nefericiţi din acest motiv şi se văd nevoiţi să viziteze frecvent aşa-numitele cafenele pentru pisici. Ferry Corporation, cu sediul în capitala niponă, a decis să „angajeze“ pisicile, datorită cărora salariaţii au început să comunice mai mult unii cu ceilalţi şi tensiunile au scăzut. În plus, angajaţii sînt încurajaţi să îşi aducă animalele de companie la serviciu, în cazul în care nu au cu cine să le lase acasă, iar compania plăteşte 42 de dolari pe lună oricui are o pisică. Dar să nu credeți că totul e numai lapte și miere. Patrupedele cauzează şi neplăceri – rod cablurile şi rup hîrtii, lasă păr – însă compania este pregătită să facă faţă acestor mici provocări. (A. M. S.)

 Un bordel din Viena speră să ajute la creșterea ratei de vaccinare din această țară, dar și a numărului de clienți, tot mai mic din cauza pandemiei. Clienților care se vaccinează împotriva COVID-19 le oferă din partea casei 30 de minute petrecute cu orice doamnă, la alegere. Aproximativ 64% din populația Austriei este imunizată împotriva COVID-19, iar celor care nu au un vaccin li se interzice acum să intre în cafenele, restaurante și alte locuri publice. (A. M. S.)

 O cunoscută jucătoare de tenis din China, Shui Peng, fostă numărul unu mondial în proba de dublu, a dispărut după ce a declarat că un fost vicepremier al țării a forțat-o să întrețină relații sexuale cu el. Toate postările de pe Internet legate de această problemă au fost șterse de cenzura chineză. Și-ar putea oare imagina activistele Me Too din Statele Unite cum ar fi ca o jucătoare de tenis americană de top să dispară complet, după ce l-ar fi acuzat public pe un fost vicepreședinte american că a violat-o? Iar pînă și comentariile lor să fie complet blocate de la Casa Albă? Prin comparație, poveștile vînturate prin Statele Unite de amintita mișcare par un fel de joc inventat din plictiseală. (A. M.)

 Știre: „Un român a luat acasă furtunul de oxigen din spital, ca să sufle cu el în varză“. Ca un mare amator de zeamă de varză, nu doar că îl înțeleg, dar pe undeva îi și apreciez inspirația. (M. C.)

 După ce Elke Kahr, membră a Partidului Comunist Austriac (KPÖ), a fost aleasă consilier municipal al orașului Graz, capitala Stiriei, pe rețelele de socializare ale țării s-a propagat o meme cu o listă a celor cinci – mai nou, șase – țări comuniste ale planetei: Coreea de Nord, China, Vietnam, Cuba, Laos și… Graz! Poate că acesta e adevăratul motiv pentru care România și-a permis, din adîncurile propriului abis pandemic, să introducă Austria pe lista roșie de risc epidemiologic. (M. P.

 Un copil poate să apară chiar și după 45 de ani de căsnicie. S-a întîmplat la începutul lunii octombrie în India, unde o femeie de 70 de ani a devenit mamă în urma unei fertilizări in vitro. Se pare că clinica din orașul Guntur, unde a avut loc tratamentul, a plătit cea mai mare parte a procedurii, întrucît medicii se așteptau la o realizare istorică. Recordul este însă deținut în continuare de Erramatti Mangayamma, care, în 2019, la vîrsta de 73 de ani, a născut două fete gemene. Soțul ei avea să înceteze din viață un an mai tîrziu. Avea 84 de ani. (A. A. D.)

 Culmea ghinionului: în Brazilia, un bărbat de 30 de ani a sărit într-un iaz ca să scape de un roi de albine care îl atacaseră în timp ce pescuia, dar a murit devorat de pești piranha. Ce poate fi mai rău de atît? (A. P.)                

 Într-un magazin din Piața Amzei am găsit gem din „smochine de Dorobanți“. Frumos ar fi ca cei din Dorobanți să le întoarcă serviciul și să comercializeze, la rîndul lor, gem din „curmale de Amzei“. (S. G.)

Foto: Ș.M. Georgescu

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

Marcel Ciolacu la întâlnirea cu primarii  Sursa Guvernul României jpg
Scăderea numărului secretarilor și a subsecretarilor de stat, pe agenda ședinței de Guvern
Guvernul va discuta în ședința de joi reorganizarea conducerii în mai multe ministere. Pe ordinea de zi vor fi 10 proiecte de hotărâre care stabilesc numărul secretarilor și subsecretarilor de stat.
Statele Unite SUA si Europa -FOTO Shutterstock
UE pregătește un răspuns la noile taxe vamale impuse de SUA
Uniunea Europeană va reacționa până la sfârșitul lunii aprilie la noile taxe vamale anunțate de administrația americană, a declarat guvernul francez. Decizia vizează un răspuns coordonat și ferm al statelor membre.
rulada cu crema de vanilie jpg
Ruladă cu cremă de vanilie
Această ruladă cu cremă de vanilie este un desert rafinat, cu blat pufos și umplutură catifelată.
bruschete cu morcovi jpg
Bruschete cu morcovi
Un aperitiv surprinzător și plin de savoare. Aceste bruschete vor cuceri orice iubitor de combinații simple.
supa de perisoare cu leurda jpg
Supă de perișoare cu leurdă
Supă de perișoare cu leurdă este o variantă aromată și de sezon a clasicei supe de perișoare. Leurda adaugă o notă ușor usturoiată.
salata aperitiv jpg
Salată aperitiv
Această salată, fin aromată și cremoasă, este aperitivul perfect pentru orice masă festivă sau gustare ușoară.
chessecake cu lamaie jpg
Cheesecake cu cremă de lămâie
Această rețetă de cheesecake cu cremă de lămâie este un desert perfect pentru zilele călduroase.
profimedia 0658536510 jpg
Administrația Trump repetă greșelile foștilor președinți americani în negocierile cu Rusia. Argumentele unui fost director în Consiliul Naţional de Securitate al SUA
Fostul director pentru afaceri europene în Consiliul Naţional de Securitate de la Casa Albă, locotenent-colonelul în rezervă Alexander Vindman a discutat într-un interviu pentru Kyiv Independent perspectivele de pace în Ucraina în urma negocierilor mediate de administrația Trump.
aeroportul heathrow foto shutterstock
Companiile aeriene avertizaseră Aeroportul din Heathrow cu privire la problemele legate de energie cu câteva zile înainte de incendiu
Aeroportul din Heathrow a fost avertizat de companiile aeriene cu privire la problemele legate de aprovizionarea cu energiei cu câteva zile înainte ca stația electrică să fie cuprinsă de incendiu.