Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 918 din 11 – 17 noiembrie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

NE-AM MAI LINIȘTIT, AM AFLAT CĂ AȘA SE ÎNTÎMPLĂ ÎN ULTIMA VREME DACĂ LĂSAȚI DEOPARTE CONSIDERENTELE ESTETICE

 Serviciile secrete americane au spus că e posibil să nu poată vreodată să identifice originea COVID-19, dar au ajuns la concluzia că boala nu a fost creată ca armă biologică. Ne-am mai liniștit. (A. M. S.)

 Am aflat că fratele manelistului Tzancă Uraganu e tot un manelist, cunoscut drept Miraj Tsunami. O familie furtunoasă, desigur. (S. V.)

● Le Journal de Saône et Loire a publicat sîmbătă, 6 noiembrie 2021, o știre șocantă, cu titlul „Mașina de spălat vase a unui fost senator ia foc“. Din știre afli că fostul senator René Beaumont a tras o sperietură soră cu moartea vineri, 5 noiembrie, în locuința sa din Louhans, cînd mașina lui de spălat vase a început să ardă. Pentru a stinge incendiul au fost mobilizați 14 pompieri din Louhans și din Saint-Germain-du-Bois, sosiți urgent la fața locului. Aviz amatorilor: așa se întîmplă dacă speli vase la flacără. (D. S.)

 Un cartof din Noua Zeelandă aspiră la recordul mondial. Are 7,9 kilograme, iar cel mai mare cartof înregistrat de Guinness Book of World Records pînă acum era cu trei kilograme mai ușor. Proprietarii lui, care l-au găsit în curte și care nici nu însămînțaseră cartofi în ultima vreme, spun că vor face din el vodcă. Totuși, a te lăuda cu cea mai mare legumă e destul de banal. Pe vremea comunismului, la noi, circula vorba cum că un agricultor reușise să cultive un dovleac mai mic decît sămînța din care a răsărit. Ăla record! (A. M.)

 Spicuire din oferta de bilete a Wiener Linien – societatea de transport în comun a orașului Viena. Un bilet clasic pentru turiștii care petrec în Viena, să zicem, o zi este Viena City Card 24 (pentru 24 de ore) și costă 17 euro. Biletul include, pe lîngă posibilitatea de a călători nelimitat cu orice mijloc de transport în comun intraurban, reduceri și gratuități la nenumărate muzee, teatre, magazine și restaurante ale orașului. Dacă însă alegeți QUEER CityPass WIEN 24, un Viena City Card destinat călătorilor homosexuali, lesbiene, bisexuali, transgender, intersexuali și queer – care include și reduceri la stabilimente specifice (ca Boiler Sauna, Betty F*** Bar etc.), plus cinci prezervative și un tub de lubrifiant gratis –, veți plăti doar 14,90 euro. Așadar, lăsați jenele deoparte și declarați-vă queer: e mai ieftin și, oricum, nu se poate verifica. (M. P.)

 O companie aeriană din Ucraina se gîndește mai mult la situațiile critice decît la considerentele estetice. Astfel, în noul costum pentru stewardese, pantofii cu toc înalt și fustele bine ajustate pe corp au fost înlocuite cu încălțăminte sport și pantaloni lejeri. Această ținută va fi mult mai potrivită în cazul nefericit al unui accident, cînd personalul de bord ar trebui să evacueze pasagerii și să se miște rapid. Schimbări îi așteaptă și pe stewarzi, care vor purta tricou în loc de cămașă și un costum comod. Stewardesele s-au declarat mai mult decît mulțumite. Și mai încîntate de schimbare au fost picioarele lor care, după ore întregi de stat pe tocuri cui, aveau de suferit. (A. A. D.)

p24 d stanciu jpg jpeg

VIITORUL A FOST BLOCAT CÎTEVA ORE DUPĂ CE LUMINA SOARELUI A LUAT ÎNCĂ O PAUZĂ DE 303 ZILE

 Cercetătorii Universității din Düsseldorf au reușit să creeze în laborator un organoid cerebral cu doi ochi rudimentari care răspund la lumină trimițînd semnale în restul țesutului. Viitorul se anunță luminos. (M. C.)

 Un drum județean din localitatea gălățeană Mihail Kogălniceanu a fost blocat cîteva ore după ce un bărbat și-a instalat de-a curmezișul lui o canapea, pe care a și înconjurat-o cu două bucăți de gard. Cred că era vorba de un artist care voia să lanseze un cover al vechii melodii cu cîrciuma, în forma sa pastișată: „Cine-a pus canapeaua-n drum...“. (S. G.)

 Dintre toate animalele marine (care au plămîni), cașalotul e cel care poate să-și țină respirația 90 de minute și are un creier de șase ori mai mare decît al omului. Balena cu cocoașă – care se hrănește cu krill, pești, zooplancton și calamari, filtrînd apa de mare prin structurile ei speciale din gură – poate consuma de pînă la trei ori mai multă pradă decît se estimase anterior. Descoperirea ne-ar putea schimba înțelegerea modului în care nutrienții curg prin rețelele trofice oceanice. După ce se hrănesc adînc sub apă, balenele înoată în sus pentru a respira și a elibera cantități impresionante de fecale lîngă suprafața oceanului. Acolo, fecalele de balenă bogate în fier acționează ca un îngrășămînt pentru fitoplancton, organisme microscopice care atrag energie din lumina soarelui pentru a efectua fotosinteza. Fitoplanctonul fertilizat este apoi devorat de krill, care apoi este mîncat de balene și așa mai departe. Pare un combinat întreg ce fac aceste balene. (A. M. S.)

 După negocierile cu PSD, președintele PNL, Florin Cîțu, a conchis că „am găsit multe lucruri care s-ar putea să ne unească“ și a relatat că s-a ajuns la ipoteza unei rotații a premierului o dată la doi ani. Încă o probă că trăim într-o democrație foarte originală! (M. M.)

 Doi bărbați din Insulele Solomon au petrecut 29 de zile pe mare, într-o barcă cu motor, după ce sistemul GPS a încetat să mai funcționeze, supraviețuind doar cu portocale, nuci de cocos și apă de ploaie. Cei doi au călătorit 400 de kilometri, pînă cînd au fost văzuți de un pescar pe coasta insulei Noua Britanie, din Papua Noua Guinee. Unul dintre supraviețuitori se pare că nu a fost prea fericit să fie recuperat, fiindcă a declarat că timp de o lună a simțit că a luat o pauză de la ce se întîmplă în lume și n-a mai auzit nimic de COVID. Așadar, sînt vremuri perfecte pentru a naufragia pe o insulă pustie. (A. P.)

 Iată o veste care m-a făcut să-mi dau seama cît de dificil este pentru Dan Stanciu să alcătuiască această rubrică atît de specială a revistei noastre, „Cu ochii-n 3,14“. Cercetătorii din cadrul Universității de Științe Aplicate din Grisons (Elveția) au reușit cel mai precis calcul al faimosului și misteriosului număr pi (π), constanta matematică cunoscută de toată lumea ca 3,14. Adică au calculat cît de precis au putut raportul dintre lungimea cercului și diametrul său. Astfel, elvețienii au reușit să determine nu mai puțin de 62 de trilioane (da, ați citit bine!) de zecimale după virgula de după 3. Pînă la isprava elvețienilor, cel mai precis pi (π) conținea doar (!) 50 de trilioane de zecimale și fusese calculat de un matematician american din Alabama pe computerul personal, de-acasă. E drept, există o diferență între supercomputerul universității elvețiene și PC-ul americanului, din moment ce primul a ajuns la 62 de trilioane de zecimale în 108 zile, iar al doilea a ajuns la 50 de trilioane de zecimale în 303 zile. Vestea aceasta se cere completată imediat cu o precizare: calculul atît de precis al lui pi (π) nu are absolut nici o relevanță în nici o știință, nu ajută la nimic. E pur și simplu o performanță gratuită, fără sens, fără scop. Poate de aceea rețin declarația unuia dintre cercetătorii elvețieni: „Mă aștept ca, în maximum doi ani, un computer și mai performant să descopere și mai multe zecimale ale lui 3,14“. Și eu mă aștept, dacă tot e degeaba. Pînă atunci, respectul meu pentru constanța cu care Dan îngrijește această constantă a revistei noastre! (S. V.)

Foto: M. Pleșu (sus), D. Stanciu (jos)

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

image png
Moştenitorii de drept contestă în justiţie că Maurice Ravel este singurul autor al celebrului „Boléro”
Moştenitorii decoratorului rus Alexandre Benois şi ai lui Maurice Ravel au făcut apel la sfârşitul lunii noiembrie împotriva unei hotărâri judecătoreşti care stabileşte că compozitorul francez a fost singurul autor al celebrului "Boléro", a declarat marţi avocatul moştenirii Benois.
Canalul Panama Foto Getty Images jpg
Scrisoarea trimisă de Guvernul din Panama către ONU după declarațiile făcute de Donald Trump
Guvernul statului Panama a trimis o scrisoare ONU în urma declarațiilor făcute de președintele American Donald Trump în care și-a manifestat intenția de „a recupera” Canalul Panama.
comori jpg
Descoperire uluitoare într-o pădure din Teleorman! Ce a găsit un șofer de tir: „După ce am început să sap în pământ au început să iasă la iveală
Țara noastră este, literalmente, plină de comori. Iar un șofer de TIR din Olt a făcut o descoperire uimitoare într-o pădure din Teleroman. Cu ajutorul detectorului său de metale, bărbatul a găsit mai multe bijuterii și monede care ar data, potrivit specialiștilor, din secolul XVI.
emanuel ungureanu/ facebook
USR depune un nou proiect legislativ pentru protecția copiilor și vârstnicilor
Deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus un proiect legislativ care prevede amplasarea de camere video în centrele de asistență socială din România, pentru a asigura monitorizarea continuă a activităților și protecția beneficiarilor, în special a copiilor și vârstnicilor.
wizz air avion jpg
Wizz Air anunță șase rute noi în România
Wizz Air a anunțat miercuri șase noi rute din România după alocarea unei a doua aeronave bazei sale din Sibiu în vara anului 2025, ajungând astfel la o flotă de 33 de aeronave în țara noastră.
Elena Cuza, litografie din 1860, autor - Constantin I. Stăncescu, din patrimoniul Muzeului Municipiului București  (foto: Facebook / Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui)
Un portret al Elenei Cuza, la vârsta de 82 de ani. O fotografie din 1907
Prima doamnă a Principatelor Unite Române a rămas în mentalul colectiv ca un model de generozitate, demnitate și modestie, un om cu o bogată operă caritabilă.
blocuri jpeg
Top 10 previziuni pentru piața imobiliară din România. Diferențele față de criza din 2008
Economia României și piața imobiliară intră în 2025 cu perspective pozitive pe termen lung, dar și cu provocări semnificative pentru anul care a început, potrivit raportului „Top 10 previziuni pentru piața imobiliară din România în 2025”.
trump Mariann Edgar Budde jpg
Trump are parte de o predică virală. Episcopul Mariann Edgar Budde îi cere președintelui să protejeze minoritățile
În prima zi completă a mandatului său, președintele Donald Trump a avut parte de un moment neașteptat de confruntare, chiar în mijlocul unei slujbe tradiționale la Catedrala Națională din Washington.
curatare draperii curatare perdele jpg
Trucul folosit în hoteluri pentru perdele curate, fără spălare. Vor arăta ca atunci când le-ai cumpărat și nu va fi nevoie să le dai jos
Cu toții încercăm să facem tot posibilul pentru a ne păstra casa cât mai curată, însă un detaliu pe care mulți dintre noi îl ignorăm de cele mai multe ori este starea perdelelor.