Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 918 din 11 – 17 noiembrie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

NE-AM MAI LINIȘTIT, AM AFLAT CĂ AȘA SE ÎNTÎMPLĂ ÎN ULTIMA VREME DACĂ LĂSAȚI DEOPARTE CONSIDERENTELE ESTETICE

 Serviciile secrete americane au spus că e posibil să nu poată vreodată să identifice originea COVID-19, dar au ajuns la concluzia că boala nu a fost creată ca armă biologică. Ne-am mai liniștit. (A. M. S.)

 Am aflat că fratele manelistului Tzancă Uraganu e tot un manelist, cunoscut drept Miraj Tsunami. O familie furtunoasă, desigur. (S. V.)

● Le Journal de Saône et Loire a publicat sîmbătă, 6 noiembrie 2021, o știre șocantă, cu titlul „Mașina de spălat vase a unui fost senator ia foc“. Din știre afli că fostul senator René Beaumont a tras o sperietură soră cu moartea vineri, 5 noiembrie, în locuința sa din Louhans, cînd mașina lui de spălat vase a început să ardă. Pentru a stinge incendiul au fost mobilizați 14 pompieri din Louhans și din Saint-Germain-du-Bois, sosiți urgent la fața locului. Aviz amatorilor: așa se întîmplă dacă speli vase la flacără. (D. S.)

 Un cartof din Noua Zeelandă aspiră la recordul mondial. Are 7,9 kilograme, iar cel mai mare cartof înregistrat de Guinness Book of World Records pînă acum era cu trei kilograme mai ușor. Proprietarii lui, care l-au găsit în curte și care nici nu însămînțaseră cartofi în ultima vreme, spun că vor face din el vodcă. Totuși, a te lăuda cu cea mai mare legumă e destul de banal. Pe vremea comunismului, la noi, circula vorba cum că un agricultor reușise să cultive un dovleac mai mic decît sămînța din care a răsărit. Ăla record! (A. M.)

 Spicuire din oferta de bilete a Wiener Linien – societatea de transport în comun a orașului Viena. Un bilet clasic pentru turiștii care petrec în Viena, să zicem, o zi este Viena City Card 24 (pentru 24 de ore) și costă 17 euro. Biletul include, pe lîngă posibilitatea de a călători nelimitat cu orice mijloc de transport în comun intraurban, reduceri și gratuități la nenumărate muzee, teatre, magazine și restaurante ale orașului. Dacă însă alegeți QUEER CityPass WIEN 24, un Viena City Card destinat călătorilor homosexuali, lesbiene, bisexuali, transgender, intersexuali și queer – care include și reduceri la stabilimente specifice (ca Boiler Sauna, Betty F*** Bar etc.), plus cinci prezervative și un tub de lubrifiant gratis –, veți plăti doar 14,90 euro. Așadar, lăsați jenele deoparte și declarați-vă queer: e mai ieftin și, oricum, nu se poate verifica. (M. P.)

 O companie aeriană din Ucraina se gîndește mai mult la situațiile critice decît la considerentele estetice. Astfel, în noul costum pentru stewardese, pantofii cu toc înalt și fustele bine ajustate pe corp au fost înlocuite cu încălțăminte sport și pantaloni lejeri. Această ținută va fi mult mai potrivită în cazul nefericit al unui accident, cînd personalul de bord ar trebui să evacueze pasagerii și să se miște rapid. Schimbări îi așteaptă și pe stewarzi, care vor purta tricou în loc de cămașă și un costum comod. Stewardesele s-au declarat mai mult decît mulțumite. Și mai încîntate de schimbare au fost picioarele lor care, după ore întregi de stat pe tocuri cui, aveau de suferit. (A. A. D.)

p24 d stanciu jpg jpeg

VIITORUL A FOST BLOCAT CÎTEVA ORE DUPĂ CE LUMINA SOARELUI A LUAT ÎNCĂ O PAUZĂ DE 303 ZILE

 Cercetătorii Universității din Düsseldorf au reușit să creeze în laborator un organoid cerebral cu doi ochi rudimentari care răspund la lumină trimițînd semnale în restul țesutului. Viitorul se anunță luminos. (M. C.)

 Un drum județean din localitatea gălățeană Mihail Kogălniceanu a fost blocat cîteva ore după ce un bărbat și-a instalat de-a curmezișul lui o canapea, pe care a și înconjurat-o cu două bucăți de gard. Cred că era vorba de un artist care voia să lanseze un cover al vechii melodii cu cîrciuma, în forma sa pastișată: „Cine-a pus canapeaua-n drum...“. (S. G.)

 Dintre toate animalele marine (care au plămîni), cașalotul e cel care poate să-și țină respirația 90 de minute și are un creier de șase ori mai mare decît al omului. Balena cu cocoașă – care se hrănește cu krill, pești, zooplancton și calamari, filtrînd apa de mare prin structurile ei speciale din gură – poate consuma de pînă la trei ori mai multă pradă decît se estimase anterior. Descoperirea ne-ar putea schimba înțelegerea modului în care nutrienții curg prin rețelele trofice oceanice. După ce se hrănesc adînc sub apă, balenele înoată în sus pentru a respira și a elibera cantități impresionante de fecale lîngă suprafața oceanului. Acolo, fecalele de balenă bogate în fier acționează ca un îngrășămînt pentru fitoplancton, organisme microscopice care atrag energie din lumina soarelui pentru a efectua fotosinteza. Fitoplanctonul fertilizat este apoi devorat de krill, care apoi este mîncat de balene și așa mai departe. Pare un combinat întreg ce fac aceste balene. (A. M. S.)

 După negocierile cu PSD, președintele PNL, Florin Cîțu, a conchis că „am găsit multe lucruri care s-ar putea să ne unească“ și a relatat că s-a ajuns la ipoteza unei rotații a premierului o dată la doi ani. Încă o probă că trăim într-o democrație foarte originală! (M. M.)

 Doi bărbați din Insulele Solomon au petrecut 29 de zile pe mare, într-o barcă cu motor, după ce sistemul GPS a încetat să mai funcționeze, supraviețuind doar cu portocale, nuci de cocos și apă de ploaie. Cei doi au călătorit 400 de kilometri, pînă cînd au fost văzuți de un pescar pe coasta insulei Noua Britanie, din Papua Noua Guinee. Unul dintre supraviețuitori se pare că nu a fost prea fericit să fie recuperat, fiindcă a declarat că timp de o lună a simțit că a luat o pauză de la ce se întîmplă în lume și n-a mai auzit nimic de COVID. Așadar, sînt vremuri perfecte pentru a naufragia pe o insulă pustie. (A. P.)

 Iată o veste care m-a făcut să-mi dau seama cît de dificil este pentru Dan Stanciu să alcătuiască această rubrică atît de specială a revistei noastre, „Cu ochii-n 3,14“. Cercetătorii din cadrul Universității de Științe Aplicate din Grisons (Elveția) au reușit cel mai precis calcul al faimosului și misteriosului număr pi (π), constanta matematică cunoscută de toată lumea ca 3,14. Adică au calculat cît de precis au putut raportul dintre lungimea cercului și diametrul său. Astfel, elvețienii au reușit să determine nu mai puțin de 62 de trilioane (da, ați citit bine!) de zecimale după virgula de după 3. Pînă la isprava elvețienilor, cel mai precis pi (π) conținea doar (!) 50 de trilioane de zecimale și fusese calculat de un matematician american din Alabama pe computerul personal, de-acasă. E drept, există o diferență între supercomputerul universității elvețiene și PC-ul americanului, din moment ce primul a ajuns la 62 de trilioane de zecimale în 108 zile, iar al doilea a ajuns la 50 de trilioane de zecimale în 303 zile. Vestea aceasta se cere completată imediat cu o precizare: calculul atît de precis al lui pi (π) nu are absolut nici o relevanță în nici o știință, nu ajută la nimic. E pur și simplu o performanță gratuită, fără sens, fără scop. Poate de aceea rețin declarația unuia dintre cercetătorii elvețieni: „Mă aștept ca, în maximum doi ani, un computer și mai performant să descopere și mai multe zecimale ale lui 3,14“. Și eu mă aștept, dacă tot e degeaba. Pînă atunci, respectul meu pentru constanța cu care Dan îngrijește această constantă a revistei noastre! (S. V.)

Foto: M. Pleșu (sus), D. Stanciu (jos)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Și dacă nu o să se termine?
Sperăm că celălalt ne va accepta cu toate bandajele noastre.
Zizi și neantul jpeg
Ploi
Eram, se poate spune, invincibilă cu armura asta de plastic: torentele și bulboanele nu mă puteau doborî.
E cool să postești jpeg
Noile adicții ale adolescenților
Sînt aceste nevoi satisfăcute prin adicții? Doar temporar, însă efectele sînt copleșitoare.
p 20 Breugel, Ispitirea Sfintului Anton (detaliu) jpg
Literatură și experiență mistică
Cuvîntul poetic asigura această trecere din „mediul exterior” în „mediul interior”.
foto BTC DV bis jpeg
De ce blîndețea?
E aici ceva din alchimia virtuții la fel de veche ca natura umană.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe lîngă ofertele de serviciu, la mica publicitate apar uneori (ca în ziarul Libertatea de vineri, 24 martie 2023) și oferte matrimoniale: „DOMN București doresc doamnă 70 ani pt. a îi oferi feeria vieții“. De nerefuzat. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.

Adevarul.ro

image
O familie de români s-a mutat, după 17 ani, din Elveția într-un sat de lângă Urziceni: „Una dintre cele mai bune decizii”
Mulți români care se întorc din străinătatea aleg să-și facă un rost în România, dar la oraș, cu la țară, unde au parte de o viață mai liniștită.
image
Cea mai temută infractoare care a terorizat Spania e româncă. O armată de interlopi o asculta orbește
Tenace, ambițioasă și extrem inteligentă, dar nu în ultimul rând de o frumusețe răpitoare, ea a reușit să câștige toate războaiele cu bandele rivale.
image
Nou scandal sexual în universitate. „Profesorul de 67 de ani i-a propus să devină iubita lui. Să facă sex în fața unei minore“
Elaborarea unor Coduri de etică stricte privind hărțuirea sexuală în universitățile din România devine o prioritate, în contextul numărului din ce în ce mai crescut de astfel de cazuri care apar în spațiul public. Ultimul scandal de acest tip provine din Cluj-Napoca.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.