Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 917 din 4 – 10 noiembrie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

TIMPUL VIITOR („PARTENERUL IDEAL“ ÎNTR-O LUME VIRTUALĂ) A PĂSTRAT UNELE ASEMĂNĂRI CU VIAȚA UNEI OGLINZI

 Noul stil al anunțurilor Grupului de Comunicare Strategică mi se pare cel puțin neliniștitor: „Astăzi vor fi raportate X sute de decese și Y mii de noi cazuri COVID…”. Folosit în acest context, timpul viitor îmi dă senzația unei previziuni funeste făcute de un oracol răuvoitor. (M. P.)

 O revelație devastatoare vine din partea lui Khoirul Anam, un bărbat din Indonezia, care s-a căsătorit cu aparatul său de gătit orez. După doar patru zile a divorțat, spunînd, cu tristețe, că a realizat că nu există „partenerul ideal”. Nu pot să nu mă gîndesc dacă nu cumva aparatul de gătit orez a fost cel care a intentat acțiunea de divorț. (S. G.)

 Lansarea pe piaţă a jocului „Şase zile în Fallujah” provoacă nemulţumiri şi controverse în SUA, după ce a fost criticat că nu este decît un simplu „simulator de ucis arabi”. Dezvoltatorii jocului se apără susţinînd că acesta poate fi privit ca o simplă „lecţie de istorie” și precizează că singurii irakieni pe care jucătorul are voie să-i ucidă în joc sînt insurgenţii. În nici un caz nu are voie să ucidă civili, ba chiar, într-un scenariu al jocului, utilizatorul poate alege între a juca rolul unui militar american sau pe cel al unui tată irakian care își apără disperat familia. Însă care puștan american nu-și dorește oare să fie, chiar și într-o lume virtuală, un soldat american supererou care ucide arabi? (A. P.)

 Cu cîțiva ani înaintea morții, Philip Roth a început să caute pe proprietatea lui din Vermont, împreună cu administratorul său, un tip pe nume Murdock, un bolovan potrivit ca piatră funerară pentru viitorul mormînt. În cele din urmă, amîndoi au căzut de acord că piatra folosită ca treaptă pentru intrarea în casă ar fi potrivită. Murdock s-a oferit să-i graveze deja numele, dar Roth nu a vrut: „Mi-ar da fiori să calc zilnic pe numele meu”. Într-o iarnă, cînd Roth era plecat, Murdock a descoperit că o vulpe se căcase pe piatră, a făcut o fotografie cu urmele lăsate de animal în zăpadă și i-a trimis-o. Roth s-a înfuriat și a renunțat la ideea treptei ca piatră funerară. În octombrie 2017, cînd scriitorul se afla pe patul de moarte în spital, Murdock a găsit bolovanul perfect: trapezoidal, cu o față plată. Lui Roth i-a plăcut și a vrut ca piatra să semene cu cea de pe mormîntul lui Camus, să nu conțină decît numele și anii între care a trăit, gravate manual. „Vreau să arate ca și cum ți-ai vîrî degetul în vopsea neagră și apoi ai scrie pe piatră”, i-a cerut Roth. Murdock a făcut întocmai și a păstrat resturile de piatră rămase în urma gravării. (M. C.)

 Două știri. 1) Un grup de cercetători elvețieni a stabilit, în urma unor cercetări comparate, că jumătate dintre europenii de azi ar prezenta unele asemănări cu profilul genetic al lui Tutankhamon. Practic, 50% din europeni sînt înrudiți cu faraonul. 2) Președintele Klaus Iohannis a fost în Egipt și a fost fotografiat la piramide. S-o fi dus să-și viziteze strămoșii? (M. M.)

 Un bărbat plasat în arest la domiciliu în Italia s-a prezentat la un comisariat de Poliţie şi a cerut să fie trimis la închisoare întrucît a considerat că viaţa alături de soţia lui devenise imposibil de suportat. Concluzia a fost că bărbatul în cauză, un albanez de 30 de ani care locuieşte în Guidonia Montecelio, o localitate de lîngă Roma, „nu mai reuşea să facă faţă coabitării forţate alături de soţia lui“. Una e să ispășești o pedeapsă în liniște și alta e să-ți speli păcatele sub ochii nevestei. (A. M. S.)

 Un specialist britanic în feng shui avertizează că nu e bine să dormim într-un pat așezat în fața unei oglinzi. Zice că dă vise urîte și insomnie. Iată încă o dovadă că oglinzile sînt dăunătoare. O dovadă folositoare, altfel, atît celor care susțin că oglinzile spun adevărul și trebuie evitate, cît și celor care susțin că oglinzile mint și trebuie sparte. (S. V.)

ACUM, NU GÎNDI NAIV, SE PARE CĂ ADEVĂRATUL DOMN TRĂIEȘTE, NEOFICIAL, ACASĂ

 Avocații lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, susțin că eventuala extrădare a acestuia în Statele Unite l-ar putea determina să se sinucidă. Pe această bază, a posibilei sinucideri, un judecător și-a întemeiat în ianuarie o sentință de neextrădare. Acum lucrurile se judecă la Înalta Curte din Londra. Cum ar fi dacă orice inculpat care ar amenința cu sinuciderea, în cazul în care sentința nu i-ar fi favorabilă, ar fi luat în serios? Dar, desigur, Assange nu e chiar orice inculpat. (A. M.)

 Există o metodă japoneză numai bună de folosit împotriva urșilor care pot deveni agresivi: muzica rock. Nu orice fel de muzică, ci una compusă special. Așa consideră autoritățile din Iwate, o regiune din nordul Japoniei, care au comandat o melodie ale cărei versuri conțin, între altele: „Nu gîndi naiv, lîngă ursuleț e părintele său, care te va ataca”, „Nu face pe mortul, nu ține” sau „Nu te întoarce cu spatele și nu fugi”. Melodia a fost compusă de doi sexagenari care cred cu adevărat în puterea rock-ului și a fost difuzată în toate centrele comerciale locale. Atacurile urșilor sînt frecvente în Japonia, 3.300 de asemenea întîlniri fiind raportate numai anul trecut în Iwate, în creștere semnificativă față de cele 700 din 2017. (A. A. D.)

 Criminaliştii italieni au crezut că un bărbat pe nume Mirel Joacă Bine a fost ucis într-un jaf recent. Se pare că a fost vorba, însă, despre o altă persoană, care îi furase omului buletinul și identitatea și că adevăratul Mirel Joacă Bine trăiește de nouă ani în Suedia și e bine-mersi. (A. M. S.)

 Carlog.com – un site de informare, asistență și mentenanță al grupului Volkswagen – oferă, la crearea unui cont nou, trei modalități de adresare: „Domn”, „Doamnă” și „Diverse” – adică mere, pere, papetărie, ce-o da Dumnezeu. (M. P.)

 Liceul Teoretic „Sfinții Trei Ierarhi” din București abordează, neoficial, dar practic, o politică antimască și antivaccin – îmi spune o tînără profesoară de română proaspăt angajată, care se încăpățînează să poarte mască, spre oprobriul celor mai mulți colegi. Profesorii cad ca muștele, cu forme mai mult sau mai puțin grave de COVID, dar nu se dau bătuți. Sfatul primit de cadrele didactice de la director, pentru eventualitatea unui control inopinat, este: „Purtați măștile sub bărbi, la îndemînă!”. Ne întrebăm sub ce ar trebui să-și poarte măștile doamnele profesoare. (M. P.)

 Ce nume de firme ne va oferi, astăzi, Giurgiu? Iată-le: Gena SRL, Tractor Sud SRL, Redresoare SRL, Pasărea Phoenix SRL, Armonia Rutieră SRL, Ogorul SRL, Regal SRL, Distileria Iceburg SRL, Astral Cliniklab SRL, Alege SRL, Maximus Augustus SRL-D, Poveste Dulce SRL, La Mio Cărămizi SRL, Vasile SRL, Taxi Pyssy SRL, Sarea În Bucate SRL, Feeric SRL, Only Marisma SRL, Contraste Culturale 2017 SRL, Euro Mișu SRL, Deinde Cerebrum SRL, Possesso Total SRL, Amicitia SRL, Loc De Joacă Darius SRL, Nevoiașul SRL, Acasă Cafea SRL, Pupila SRL, Remember Us SRL, Therapy Divin K SRL, Eternal SRL, Fruct Gustos SRL, Marmo Fulgi SRL, Zeroxunu SRL, Artă Și Cofetărie SRL, Tradițional Guțu SRL, The Best Adonis Giurgiu SRL, Valoare Trans SRL, Gelatina SRL, Lotus Bec SRL, Floryvis Înfrumusețare SRL, Fermierii Patrioți Cooperativă Agricolă, Odăjdii SRL, Spălarea Profesională A Covoarelor SRL, Incognito SRL, Arena Liga Prieteniei SRL, Solaris Închirieri SRL, Not Found Agency SRL, Grămadă Market SRL, Pardoseli Online SRL, Good Baby Taxi SRL, Taxi Magnific SRL, Beauty Abundent Style SRL, Vis De Antomire SRL, Strungul & Freza SRL, My Secret Barber SRL, Nik Prosper Suprem SRL, Atelier De Finețuri SRL, Adam Pescar Total SRL, Efemer SRL. (D. S.)

Foto: E. Farkas

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Tragedia de la Cluj. Cine sunt cele trei persoane care s-au electrocutat în piscină. Cum s-a petrecut incidentul
Un fost director de bancă se numără printre cei trei clujeni găsiți electrocutați lângă piscină. Ovidiu Mureșan avea 46 de ani și este descris de prieteni drept un „om extraordinar”. Alături de el au murit și părinții lui.
image
Adevăratul al 12-lea jucător al României la Euro 2024: povestea fanului admirat de o lume întreagă EXCLUSIV
Mulți politicieni s-au grăbit să-și asocieze imaginea cu victoria României în fața Ucrainei. În realitate, susținătorii admirabili ai tricolorilor sunt cei care s-au chinuit să ajungă în Germania. Iar acolo au plâns de bucurie. Printre ei, Cezar Micheten, cu o poveste superbă.
image
Trei lucruri surprinzătoare despre moarte. Dezvăluirile unei asistente medicale: „Știau oarecum ce se întâmplă”
O asistentă medicală a dezvăluit trei lucruri pe care le-a sesizat în legătură cu moartea: de la faptul că oamenii pot auzi chiar și atunci când sunt inconștienți până la faptul că deshidratarea face ca procesul să fie mai puțin dureros, relatează Daily Mail.

HIstoria.ro

image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns:
image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.