Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 916 din 28 octombrie – 3 noiembrie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

VREMURILE PE CARE LE TRĂIM AU AJUNS ÎN SITUAȚIA DE A NU MAI SUPORTA UN SISTEM CU AJUTORUL CĂRUIA VREMEA SE ÎNVÎRTE ÎN SACI DE PLASTIC

 O reclamă la o farmacie – „Vino la noi să-ți imunizezi pofta de viață” – mi-a trezit fiori existențiali. Înțeleg vremurile pe care le trăim, dar să rămînem, totuși, optimiști. (S. G.)

 Bibi și Poldi, două broaște țestoase Galápagos, au fost împreună timp de 90 de ani și apoi, brusc, nu au mai fost. Nimeni nu știe ce s-a întîmplat de-au ajuns într-o zi în situația de a nu se mai suporta una pe alta. Bibi și Poldi trăiesc acum în locuri separate, special amenajate, precum cei divorțați. Lui Bibi îi place să stea în grădină și să mănînce iarbă. Dar cînd ridică ochii și o vede pe Poldi, „șuieră ca un șarpe”, spune Helga Happ, directoarea grădinii zoologice din Klagenfurt, Austria. Acest mesaj, cel puțin, este clar: „Nu vrea să trăiască cu el”. Un ziarist de la Time se întreba: „Dacă ei nu pot face să funcționeze relația asta, ce speranță mai avem noi, ceilalți?”. (A. M. S.)

 Un bărbat din Bosnia-Herțegovina a construit o casă rotativă pentru a-i face pe plac soției care era nemulțumită fiindcă nu toate camerele aveau vedere și făcea tot mai des mutări prin casă, spre exasperarea soțului. Acesta a inventat un sistem cu ajutorul căruia casa se învîrte, astfel încît din toate camerele se pot vedea, pe rînd, cîmpul de porumb, grădina, pădurea și rîul. Locuința din apropierea orașului Srbac poate face o rotație completă în 24 de ore cînd este setată la cea mai mică viteză, iar la cea mai mare, în doar 22 de secunde. Acum, probabil că nevasta o să se plîngă că o ia cu amețeală. (A. P.)

 În nord-vestul Spaniei încă există un far perfect funcțional de pe vremea împăratului Traian. E cel mai vechi far din lume. Și despre noi se zice că sîntem de pe vremea lui Traian, dar nu e clar cît de funcționali mai sîntem, ca popor. În orice caz, în timp, nouă ni s-a tot stins lumina. (A. M.)

 Mihaela, o asistentă medicală stabilită în Italia, a mers la carabinieri și și-a denunțat bărbatul alături de care trăia, un italian în vîrstă de 50 de ani, atunci cînd a aflat că acesta își ține mama moartă într-un dulap, împachetată în saci de plastic. Cei doi locuiau împreună în comuna Buccinasco, de lîngă Milano, iar bărbatul încasa de doi ani pensia mamei sale, în valoare de 1.700 de euro. Omul își făcuse un mic business de familie. (A. M. S.)

CE ALTCEVA PUTEM ÎNȚELEGE DIN CONCLUZIA DE PE VREMURI (NICIODATĂ ROSTITĂ, DAR SUBÎNȚELEASĂ) CARE OFEREA UN BUN STIMULENT CA SĂ RĂMÎI DINAMIC?

 În matematică, se știe, există cinci categorii de numere: naturale, întregi, raționale, reale și complexe. Cu ocazia alocuțiunii din 19 octombrie, președintele Klaus Iohannis face o stranie și inutilă descoperire matematică: numerele simple. Căci ce altceva putem înțelege din declarația sa de săptămîna trecută? Cităm: „18.863! Nu este un simplu număr […]. 574! Nu este un simplu număr […]. 1.805! Nu este un simplu număr […]”. Într-adevăr, acestea nu sînt numere simple, ci simple numere naturale – căci nimic nu e mai natural ca dezastrul medical care tocmai se petrece, ținînd cont că majoritatea românilor nu se vaccinează, că țara arde și Guvernul se piaptănă, că administrația Sănătății e birocratică și coruptă, că autoritățile întîrzie să ia măsuri etc., etc., etc. (M. P.)

 După ce le-a sucit mîna la spate liberalilor și a întors țara cu sus-n jos ca să-l pună pe dl Cîțu președinte la PNL, talentatul domn Iohannis descoperă zilele acestea că nu are ce face cu el, căci fostul premier a reușit să se facă atît de antipatizat în celelalte partide, încît simpla sa prezență irită orice negociere. Curînd, prezidentul golfer va descoperi și că dl Cîțu nu este nici vreun lider politic de anvergură, capabil să redreseze acest PNL răvășit, care iese din mediocritate într-un naufragiu comic și patetic spre submediocritate. Astfel, curînd, dl Iohannis va descoperi că trebuie să-l schimbe pe dl Cîțu. Cît despre dl Iohannis însuși, știți vorba de pe vremuri: „Mîndră corabia, meșter cîrmaciul!“. (S. V.)

 Apple și-a construit o reputație cu deviza – niciodată rostită, dar subînțeleasă de utilizatori – „Scump, dar bun”. Computerele, laptop-urile, telefoanele și celelalte device-uri de la Apple sînt scumpe, dar chiar te poți baza pe ele. Ultimul gadget lansat e o cîrpă din microfibre pentru șters ecranul. Costă 19 dolari. La prețul ăsta, deja poți să cumperi un computer – e drept, ieftin și prost. (M. M.)

 O patiserie din București oferea cîndva gratuit produsele rămase nevîndute, la finalul zilei, oamenilor străzii și celor care nu și le-ar fi permis altfel. Inițiativa a fost una lăudabilă, dat fiind că a doua zi tăvile ar fi fost oricum umplute cu pateuri proaspete. În Italia, un hoț de ocazie a subtilizat o tavă întreagă de croissante, dimineața, la ora 5,30, în centrul orașului Pistoia. A doua zi, proprietarii au avut surpriza să găsească o bancnotă de 10 euro și un bilet de scuze nesemnat. Se pare că făptașul nu mai mîncase de cîteva zile și nu avea bani, așa că și-a însușit croissantele, iar acum voia să se reabiliteze. Cei de la cafenea au postat întreaga poveste pe rețelele sociale, unde a fost văzută de proprietarul unui lanț de patiserii. Acesta a dorit să-l ajute pe omul aflat într-o astfel de situație. A lăsat, la rîndul lui, un mesaj pe geamul aceleiași cafenele, prin care îi oferea un loc de muncă. (A. A. D.)

 Întrebat dacă a citit cartea de memorii a colegului său de trupă, chitaristul Keith Richards, și dacă nu e tentat să scrie și el una, bateristul Charlie Watts (1941-2021) a răspuns: „Nu am citit-o, nu am de ce. Îl cunosc. A fost drăguț să-mi trimită un exemplar cu autograf pentru că le colecționez, dar asta a fost tot. Sînt o persoană prea discretă ca să scriu despre mine și despre The Rolling Stones. Nu aș vrea să vorbesc despre o jumătate din lucruri, iar pe restul le-am uitat”. Cunoscut pentru eleganța cu care purta costume din trei piese, a fost întrebat și dacă haina îl face pe om: „Nu, nu-l face, dar îl ajută să arate bine. Nu toată lumea se pricepe, mulți nici nu sînt interesați, iar celor din jur oricum nici măcar nu le mai pasă. Pe la începutul anilor ’80 luam droguri, apoi m-am oprit, dar am început să beau la greu, am făcut burtă și, Dumnezeule, nu-mi mai puteam închide nasturii la pantaloni. Asta a fost! M-am oprit. Luni întregi am mîncat numai alune, arahide și stafide. Costumele sînt un bun stimulent ca să rămîi în formă. Încă mai port costume croite în urmă cu treizeci de ani. Au costat atît de mult încît refuz să le las să zacă în garderobă”. (M. C.)

 Astăzi ne îndreptăm spre Valea Jiului, unde vom face scurte opriri la Petroșani, Lupeni, Vulcan și Petrila pentru a citi cîteva nume de firme: Prietenia Turism SRL, Geanta Mariei SRL, Impuls Fantastic Luk SRL, Marius & Darius Prosper SRL, Dictum Activum SRL, Pantofii Tari SRL, Groapa Seacă SRL, Apă Și Săpun Clas SRL, Puțin Din Toate SRL, Acasa Ta Avec SRL, Reglare Și Verificare SRL, Sorana Croșetează SRL, Prompt Polistiren SRL, Cocota Comimpex SRL, Tabere Start Schi SRL, Dinamic Microserv SRL, Meduza Prodalcom SRL, Paradis Tour Straja SRL, Bălașa Megatransport SRL, Geometrica Lemn Lupeni SRL, Coperta Floriano SRL, Platoul Soarelui SRL, Smile Après Ski SRL, Magnific Lemn SRL, Anagrama Marketing SRL, Enigma Déjà Vue SRL, Explicit Industries SRL, Cămara Dacilor Liberi SRL, Dulăpiorul Familiei SRL, Bunica XXL SRL, Ina Vine Cu Tine SRL, Enjoy Trilogy SRL, Opt Cu Nouă SRL, Aproape De Tine SRL, Misterul Dulce SRL, Podele Fotonice SRL, Provizii De Iarnă SRL, Hainele Tari Company SRL, Depozitul De Fericire SRL. (D. S.)

Foto: M. Pleșu

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

cum se scrie corect nicidecum sau nicidecum jpg
Cum se scrie corect gramatical, de fapt, "nicidecum" sau "nici de cum"?
Diferențele subtile dintre anumite expresii din limba română pot genera confuzii, mai ales atunci când pronunția lor este identică, dar scrierea și utilizarea corectă depind de context.
roșcată  foto   Shutterstock jpg
Ești brunetă, blondă sau roșcată? Ce le dezvăluie bărbaților despre tine culoarea părului tău!
Te-ai gândit vreodată că părul tău ar putea fi o adevărată fereastră către personalitatea ta? Alegerea culorii părului nu este doar o decizie estetică, ci și o reflectare subtilă a caracterului tău.
cub Sofia Micu   Vicoveanca png
Pericolul la care este expusă Sofia Vicoveanca! I-ar putea aduce chiar moartea: „Nu ți-e frică?”
Sofia Vicoveanca, supranumită regina cântecului bucovinean, una dintre cele mai apreciate interprete de muzică populară din România, locuiește de mai bine de 50 de ani într-un apartament din Suceava. Blocul are bulină roșie, cu risc seismic grad I.
image png
Moştenitorii de drept contestă în justiţie că Maurice Ravel este singurul autor al celebrului „Boléro”
Moştenitorii decoratorului rus Alexandre Benois şi ai lui Maurice Ravel au făcut apel la sfârşitul lunii noiembrie împotriva unei hotărâri judecătoreşti care stabileşte că compozitorul francez a fost singurul autor al celebrului "Boléro", a declarat marţi avocatul moştenirii Benois.
Canalul Panama Foto Getty Images jpg
Scrisoarea trimisă de Guvernul din Panama către ONU după declarațiile făcute de Donald Trump
Guvernul statului Panama a trimis o scrisoare ONU în urma declarațiilor făcute de președintele American Donald Trump în care și-a manifestat intenția de „a recupera” Canalul Panama.
comori jpg
Descoperire uluitoare într-o pădure din Teleorman! Ce a găsit un șofer de tir: „După ce am început să sap în pământ au început să iasă la iveală
Țara noastră este, literalmente, plină de comori. Iar un șofer de TIR din Olt a făcut o descoperire uimitoare într-o pădure din Teleroman. Cu ajutorul detectorului său de metale, bărbatul a găsit mai multe bijuterii și monede care ar data, potrivit specialiștilor, din secolul XVI.
emanuel ungureanu fotp facebook
USR depune un nou proiect legislativ pentru protecția copiilor și vârstnicilor
Deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus un proiect legislativ care prevede amplasarea de camere video în centrele de asistență socială din România, pentru a asigura monitorizarea continuă a activităților și protecția beneficiarilor, în special a copiilor și vârstnicilor.
wizz air avion jpg
Wizz Air anunță șase rute noi în România
Wizz Air a anunțat miercuri șase noi rute din România după alocarea unei a doua aeronave bazei sale din Sibiu în vara anului 2025, ajungând astfel la o flotă de 33 de aeronave în țara noastră.
Elena Cuza, litografie din 1860, autor - Constantin I. Stăncescu, din patrimoniul Muzeului Municipiului București  (foto: Facebook / Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui)
Un portret al Elenei Cuza, la vârsta de 82 de ani. O fotografie din 1907
Prima doamnă a Principatelor Unite Române a rămas în mentalul colectiv ca un model de generozitate, demnitate și modestie, un om cu o bogată operă caritabilă.