Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 914 din 14 – 20 octombrie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

RENUNȚI MAI UȘOR LA MUNCA GREA DACĂ TE COMPORȚI CA ȘI CUM AI AVEA DISCERNĂMÎNTUL NECESAR PENTRU A FACE ISTORIE

 Renunți mai ușor la un viciu dacă îl înlocuiești cu altul, cu cît mai neobișnuit, cu atît mai bine. Probabil așa a gîndit un lituanian care, ca să-și mai ia gîndul de la băutură, s-a apucat să înghită cuie. După ce s-a plîns de grave dureri abdominale și a fost dus la spital, medicii i-au extras din stomac peste un kilogram de cuie, șuruburi și alte obiecte metalice, unele cu o lungime de pînă la zece centimetri. Pacientul a ieșit cu bine din operație. Nu știm însă dacă s-a reîntors la alcool. (A. A. D.)

 „Fabricile de eseuri sînt complet lipsite de etică și realizează profituri subminînd munca grea pe care o fac majoritatea studenților. Luăm măsuri pentru a interzice aceste servicii de înșelăciune”, a declarat ministrul adjunct al Educației din Marea Britanie. La ora actuală sînt peste o mie de fabrici de eseuri în funcțiune, potrivit Agenției de Asigurare a Calității pentru Învățămîntul Superior, organism de reglementare a standardelor în universitățile din Marea Britanie. Un sondaj din 2018 sugera că 15,7% din absolvenții recenți au recunoscut că au trișat. Altfel zis, se cere abolirea „comentariilor”. (A. M. S.)

 Un nou termen completează acum tipologia umană: demisexualitatea denumește acea orientare sexuală conform căreia oamenii simt atracție sexuală exclusiv pentru cei cu care dezvoltă o profundă legătură emoțională. „Să te comporți ca și cum ai avea nevoie să cunoști mai bine pe cineva înainte de a te băga în pat cu acea persoană constituie o orientare sexuală marginalizată”, scrie o editorialistă în The Guardian. Demisexualii, care se pare că nu sînt priviți cu ochi buni de o parte din comunitatea LGBTQ+, au acum un steag distinct și un hashtag cu peste două milioane de afișări pe Instagram. (M. C.)

 Peste toate crizele omenirii, săptămîna trecută, cireașa de pe tort a fost picajul Facebook-ului timp de cîteva ore, moment speculat cu jubilație de rivalul Twitter, pe care au curs nu doar glume, dar și informații prețioase, una dintre ele dîndu-mi un veritabil sentiment de Crăciun: „Nu doar datele utilizatorilor de Facebook sînt vîndute, dar și visele lor”. Sper doar ca potențialii cumpărători să-și fi notat cu atenție datele mele, ca să știe unde să-mi livreze visele, și că au discernămîntul necesar pentru a le prioritiza, iar parfumurile să fie cap de listă. (S. G.)

 Nepoata fostului dictator italian fascist Benito Mussolini, Rachele Mussolini, a obţinut cel mai mare număr de voturi în alegerile municipale de la Roma. Are 47 de ani, este candidata Fratelli d’Italia (FDI, extremă dreapta) și a insistat asupra faptului că numele său de familie nu are nimic de a face cu popularitatea sa. Așa o fi. (A. M. S.)

 În timp ce continuă înlocuirea statuilor lui Cristofor Columb, simbolul opresiunii și al colonialismului, din marile orașe sud-americane (în Mexico City, statuia lui a fost înlocuită cu a unei femei olmece), pare că se ignoră faptul că, la venirea lor, conchistadorii au atras de partea lor numeroase triburi indigene sătule de opresiunea imperiilor indigene. În desfășurarea istorică a exercitării puterii, atrocitățile comise de azteci și de incași au fost înlocuite de atrocitățile comise de spanioli, așa cum, în epoca modernă a Americii Latine, regimuri totalitare de dreapta au alternat cu regimuri totalitare de stînga. Ironia Istoriei continuă să facă istorie. (M. C.)

p24 mplesu jpg jpeg

APOI STAI ȘI TE GÎNDEȘTI MAI MULTE ORE LA FORMA FAMILIEI ÎN COPILĂRIE

 La o emisiune TV dedicată muzicii lăutărești apare în platou, brusc, un dinozaur. Se prinde în horă cu dansatorii, își bălăngăne capul enorm, din latex, țopăie dezinvolt și bate din labe. Te uiți și nu-ți vine să crezi ce vezi. Apoi stai și te gîndești la cum a evoluat lumea. Mai întîi au fost dinozaurii. Apoi am venit noi, românașii, care „sîntem aici pe veci stăpîni”. Înainte să vină pe lume capre sau urși, înainte să apară datini de sărbători precum „Capra“ sau „Ursul“, românii mergeau prin sat cu dinozaurul, la urat. (M. M.

 Singura femeie implicată în nazism care mai trăiește și care este judecată, după mai multe decenii, în Germania, a fugit înainte de deschiderea procesului împotriva sa. Irmgard Furchner are 96 de ani și, după ce a fost plasată în detenţie provizorie în Germania, a dispărut pentru mai multe ore. Ea a fost dactilografă în lagărul de concentrare nazist Stutthof. (A. M. S.)

 Pentru cei interesați de așa ceva, cîteva informații despre niște soiuri de afine, culese (informațiile, nu afinele) de pe site-ul garden-ro.desigusxpro.com: soiul Denis Blue „se remarcă prin fructificarea prietenoasă“; la soiul Patriot, fructele „sînt apreciate pentru pulpa suculentă și gustul ridicat“; la soiul Spartan, „gustul boabelor este dulce-tăiat“; la soiul Rubel, „fructele sînt dulci, cu o ușoară amabilitate“; la soiul Bluetta, „afinele coacăze se coacă în a doua jumătate a lunii iulie“; la soiul Cîntător, „maturizarea culturii are loc pe cale amiabilă“; la soiul Moștenire, „recolta are un scop universal“; la soiul Polaris, „gustul este dulce, echilibrat, cu o amabilitate accentuată“; la soiul Primă, „fructele fructifere fructifică activ“; la soiul Nelson, „forma plantelor este rotundă și răspîndită“. Ca atare, copleșit de amabilitatea lor, mi-am descoperit de curînd anumite afinități pentru afine. (D. S.)

● Ce se mai vinde. Într-o licitație pe Internet s-au pus recent în vînzare o pereche de chiloți (underware, ca să fie clar) care au aparținut lui Michael Jordan. Avînd semne clare că au fost folosiți, chiloții au devenit „sport memorabilia” și prețul de pornire este de 500 de dolari. Cum de știm că sînt „autentici”? Cel care îi pune la licitație este un fost bodyguard al legendarului baschetbalist și spune că i-a obținut de la un membru al familiei Jordan. Dacă sînt autentici și au urme că au fost folosiți, mă întreb ce va face cumpărătorul cu ei: îi va purta sau îi va expune în propria casă pe peretele de onoare, înrămați sub sticlă? (S. V.)

 Iată codurile spitalicești, de la F00 la F99, ale celor – nici mult, nici mai puțin – o sută de tulburări mentale și de comportament, înregistrate în nomenclatorul bolilor, ediția a III-a, 1 iulie 2002: tulburări mentale organice, inclusiv tulburările simptomatice (F00-F09); tulburări mentale și de comportament datorate utilizării substanțelor psihoactive (F10-F19); schizofrenie, tulburări schizotipale și delirante (F20-F29); tulburări ale dispoziției afective (F30-F39); tulburări nevrotice, de stres și somatoforme (F40-F49); sindroame comportamentale asociate perturbărilor fiziologice și factorilor fizici (F50-F59); tulburări de personalitate și de comportament la adulți (F60-F69); retardare mentală (F70-F79); tulburări de dezvoltare psihologică (F80-F89); tulburări comportamentale și emoționale cu debut de obicei în copilărie și adolescență (F90-F98); și, în sfîrșit, perfida, bulversanta, inclasabila tulburare mentală nespecificată (F99). (M. P.)

Foto: A. Vrana (sus), M. Pleșu (jos)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Și dacă nu o să se termine?
Sperăm că celălalt ne va accepta cu toate bandajele noastre.
Zizi și neantul jpeg
Ploi
Eram, se poate spune, invincibilă cu armura asta de plastic: torentele și bulboanele nu mă puteau doborî.
E cool să postești jpeg
Noile adicții ale adolescenților
Sînt aceste nevoi satisfăcute prin adicții? Doar temporar, însă efectele sînt copleșitoare.
p 20 Breugel, Ispitirea Sfintului Anton (detaliu) jpg
Literatură și experiență mistică
Cuvîntul poetic asigura această trecere din „mediul exterior” în „mediul interior”.
foto BTC DV bis jpeg
De ce blîndețea?
E aici ceva din alchimia virtuții la fel de veche ca natura umană.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe lîngă ofertele de serviciu, la mica publicitate apar uneori (ca în ziarul Libertatea de vineri, 24 martie 2023) și oferte matrimoniale: „DOMN București doresc doamnă 70 ani pt. a îi oferi feeria vieții“. De nerefuzat. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.

Adevarul.ro

image
Cele mai ieftine destinații de vacanță din Grecia. Insula care trece neobservată, dar merită vizitată
Pe lângă celebrele insule grecești Santorini, Mykonos și Thassos, există și alte destinații de vacanță în Grecia mai puțin cunoscute și mai ieftine. Iată care sunt acestea, conform The Travel.
image
Poliţistul care a ucis din greșeală un şofer. Nu va face nicio zi de închisoare, dar a fost obligat la daune-record
Un polițist din Vaslui a fost trimis în judecată pentru omor, dar a fost condamnat în cele din urmă pentru ucidere din culpă, după ce instanţa a schimbat încadrarea juridică a faptei.
image
Sfaturile primite de doi tineri pensionari MAI care vor să își crească fetița în Olanda. „Ne ajung banii?“
Doi tineri pensionari MAI, beneficiari de pensii militare, vor să se mute cu fetița în Olanda și au cerut sfaturi despre acest pas pe un grup de Facebook al românilor din diaspora.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.