Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 914 din 14 – 20 octombrie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

RENUNȚI MAI UȘOR LA MUNCA GREA DACĂ TE COMPORȚI CA ȘI CUM AI AVEA DISCERNĂMÎNTUL NECESAR PENTRU A FACE ISTORIE

 Renunți mai ușor la un viciu dacă îl înlocuiești cu altul, cu cît mai neobișnuit, cu atît mai bine. Probabil așa a gîndit un lituanian care, ca să-și mai ia gîndul de la băutură, s-a apucat să înghită cuie. După ce s-a plîns de grave dureri abdominale și a fost dus la spital, medicii i-au extras din stomac peste un kilogram de cuie, șuruburi și alte obiecte metalice, unele cu o lungime de pînă la zece centimetri. Pacientul a ieșit cu bine din operație. Nu știm însă dacă s-a reîntors la alcool. (A. A. D.)

 „Fabricile de eseuri sînt complet lipsite de etică și realizează profituri subminînd munca grea pe care o fac majoritatea studenților. Luăm măsuri pentru a interzice aceste servicii de înșelăciune”, a declarat ministrul adjunct al Educației din Marea Britanie. La ora actuală sînt peste o mie de fabrici de eseuri în funcțiune, potrivit Agenției de Asigurare a Calității pentru Învățămîntul Superior, organism de reglementare a standardelor în universitățile din Marea Britanie. Un sondaj din 2018 sugera că 15,7% din absolvenții recenți au recunoscut că au trișat. Altfel zis, se cere abolirea „comentariilor”. (A. M. S.)

 Un nou termen completează acum tipologia umană: demisexualitatea denumește acea orientare sexuală conform căreia oamenii simt atracție sexuală exclusiv pentru cei cu care dezvoltă o profundă legătură emoțională. „Să te comporți ca și cum ai avea nevoie să cunoști mai bine pe cineva înainte de a te băga în pat cu acea persoană constituie o orientare sexuală marginalizată”, scrie o editorialistă în The Guardian. Demisexualii, care se pare că nu sînt priviți cu ochi buni de o parte din comunitatea LGBTQ+, au acum un steag distinct și un hashtag cu peste două milioane de afișări pe Instagram. (M. C.)

 Peste toate crizele omenirii, săptămîna trecută, cireașa de pe tort a fost picajul Facebook-ului timp de cîteva ore, moment speculat cu jubilație de rivalul Twitter, pe care au curs nu doar glume, dar și informații prețioase, una dintre ele dîndu-mi un veritabil sentiment de Crăciun: „Nu doar datele utilizatorilor de Facebook sînt vîndute, dar și visele lor”. Sper doar ca potențialii cumpărători să-și fi notat cu atenție datele mele, ca să știe unde să-mi livreze visele, și că au discernămîntul necesar pentru a le prioritiza, iar parfumurile să fie cap de listă. (S. G.)

 Nepoata fostului dictator italian fascist Benito Mussolini, Rachele Mussolini, a obţinut cel mai mare număr de voturi în alegerile municipale de la Roma. Are 47 de ani, este candidata Fratelli d’Italia (FDI, extremă dreapta) și a insistat asupra faptului că numele său de familie nu are nimic de a face cu popularitatea sa. Așa o fi. (A. M. S.)

 În timp ce continuă înlocuirea statuilor lui Cristofor Columb, simbolul opresiunii și al colonialismului, din marile orașe sud-americane (în Mexico City, statuia lui a fost înlocuită cu a unei femei olmece), pare că se ignoră faptul că, la venirea lor, conchistadorii au atras de partea lor numeroase triburi indigene sătule de opresiunea imperiilor indigene. În desfășurarea istorică a exercitării puterii, atrocitățile comise de azteci și de incași au fost înlocuite de atrocitățile comise de spanioli, așa cum, în epoca modernă a Americii Latine, regimuri totalitare de dreapta au alternat cu regimuri totalitare de stînga. Ironia Istoriei continuă să facă istorie. (M. C.)

p24 mplesu jpg jpeg

APOI STAI ȘI TE GÎNDEȘTI MAI MULTE ORE LA FORMA FAMILIEI ÎN COPILĂRIE

 La o emisiune TV dedicată muzicii lăutărești apare în platou, brusc, un dinozaur. Se prinde în horă cu dansatorii, își bălăngăne capul enorm, din latex, țopăie dezinvolt și bate din labe. Te uiți și nu-ți vine să crezi ce vezi. Apoi stai și te gîndești la cum a evoluat lumea. Mai întîi au fost dinozaurii. Apoi am venit noi, românașii, care „sîntem aici pe veci stăpîni”. Înainte să vină pe lume capre sau urși, înainte să apară datini de sărbători precum „Capra“ sau „Ursul“, românii mergeau prin sat cu dinozaurul, la urat. (M. M.

 Singura femeie implicată în nazism care mai trăiește și care este judecată, după mai multe decenii, în Germania, a fugit înainte de deschiderea procesului împotriva sa. Irmgard Furchner are 96 de ani și, după ce a fost plasată în detenţie provizorie în Germania, a dispărut pentru mai multe ore. Ea a fost dactilografă în lagărul de concentrare nazist Stutthof. (A. M. S.)

 Pentru cei interesați de așa ceva, cîteva informații despre niște soiuri de afine, culese (informațiile, nu afinele) de pe site-ul garden-ro.desigusxpro.com: soiul Denis Blue „se remarcă prin fructificarea prietenoasă“; la soiul Patriot, fructele „sînt apreciate pentru pulpa suculentă și gustul ridicat“; la soiul Spartan, „gustul boabelor este dulce-tăiat“; la soiul Rubel, „fructele sînt dulci, cu o ușoară amabilitate“; la soiul Bluetta, „afinele coacăze se coacă în a doua jumătate a lunii iulie“; la soiul Cîntător, „maturizarea culturii are loc pe cale amiabilă“; la soiul Moștenire, „recolta are un scop universal“; la soiul Polaris, „gustul este dulce, echilibrat, cu o amabilitate accentuată“; la soiul Primă, „fructele fructifere fructifică activ“; la soiul Nelson, „forma plantelor este rotundă și răspîndită“. Ca atare, copleșit de amabilitatea lor, mi-am descoperit de curînd anumite afinități pentru afine. (D. S.)

● Ce se mai vinde. Într-o licitație pe Internet s-au pus recent în vînzare o pereche de chiloți (underware, ca să fie clar) care au aparținut lui Michael Jordan. Avînd semne clare că au fost folosiți, chiloții au devenit „sport memorabilia” și prețul de pornire este de 500 de dolari. Cum de știm că sînt „autentici”? Cel care îi pune la licitație este un fost bodyguard al legendarului baschetbalist și spune că i-a obținut de la un membru al familiei Jordan. Dacă sînt autentici și au urme că au fost folosiți, mă întreb ce va face cumpărătorul cu ei: îi va purta sau îi va expune în propria casă pe peretele de onoare, înrămați sub sticlă? (S. V.)

 Iată codurile spitalicești, de la F00 la F99, ale celor – nici mult, nici mai puțin – o sută de tulburări mentale și de comportament, înregistrate în nomenclatorul bolilor, ediția a III-a, 1 iulie 2002: tulburări mentale organice, inclusiv tulburările simptomatice (F00-F09); tulburări mentale și de comportament datorate utilizării substanțelor psihoactive (F10-F19); schizofrenie, tulburări schizotipale și delirante (F20-F29); tulburări ale dispoziției afective (F30-F39); tulburări nevrotice, de stres și somatoforme (F40-F49); sindroame comportamentale asociate perturbărilor fiziologice și factorilor fizici (F50-F59); tulburări de personalitate și de comportament la adulți (F60-F69); retardare mentală (F70-F79); tulburări de dezvoltare psihologică (F80-F89); tulburări comportamentale și emoționale cu debut de obicei în copilărie și adolescență (F90-F98); și, în sfîrșit, perfida, bulversanta, inclasabila tulburare mentală nespecificată (F99). (M. P.)

Foto: A. Vrana (sus), M. Pleșu (jos)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Singurul om politic român pe care un reputat istoric il consideră cu adevărat patriot. „Mă uit la Simion ca la un dulap”
Istoricul Doru Radosav, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai, a vorbit despre omul politic român care este, în opinia sa, singurul despre care se poate spune fără nicio ezitare că a fost un adevărat patriot, dar și despre ce pot face politicienii de azi ca să-i calce pe urme.
image
Românul Sebastian Stan, în pielea lui Donald Trump. Încep filmările pentru „The Apprentice”, despre ascensiunea fostului președinte american
Actorul de origine română, Sebastian Stan, va interpreta rolul tânărului Donald Trump în noua producție cinematografică "The Apprentice", în regia lui Ali Abbasi.
image
Exploziile care au cutremurat orașele Văii Jiului. Cum s-a produs catastrofa din Mina Livezeni, în 1980
Miercuri, 29 noiembrie, s-au împlinit 43 de ani de la catastrofa din Mina Livezeni, unde o explozie produsă de gazele din mină a ucis peste 50 de oameni. Victimele tragediei au fost comemorate

HIstoria.ro

image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.
image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.