Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 913 din 7 – 13 octombrie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

MAI ȚINEȚI MINTE VENIREA PE LUME A ZILELOR NOASTRE VECHI (ÎN ANUL 1969, DUPĂ DOUĂZECI DE ANI DE LA APARIȚIA COPACILOR PE BALCON)?

● Țineți minte cînd, în urmă cu 11 ani (deja), erupția unui vulcan din Islanda – Eyjafjallajökull – a perturbat traficul aerian din toată Europa? Ei bine, zilele trecute, erupția unui vulcan din Insulele Canare – Cumbre Vieja – a întrerupt activitatea doar pe aeroportul local. Oare un vulcan cu nume nițel mai ușor de înghițit lansează în atmosferă și o cantitate mai mică de particule de cenușă? Sau poate e vorba și de puterea obișnuinței? Adică mai țineți minte ce măsuri se luau anul trecut, la începutul pandemiei, cînd nu erau mii, ci doar sute de îmbolnăviri pe zi? (A. M.)

● Actorul și rapper-ul american Nick Cannon, fostul soț al cîntăreței Mariah Carey, a sărbătorit venirea pe lume a celui de-al șaptelea copil al său, Zen S. Cannon. Asta n-ar fi nimic, dar anul acesta chiar a fost productiv pentru el: i s-au născut patru copii doar în ultimele 12 luni. (A. M. S.)

● În rîndul tineretului mondial a survenit o mutație a angoaselor. Conform unui studiu anglo-american publicat de CNBC, aproape jumătate dintre tinerii cu vîrste cuprinse între 16 și 25 de ani declară că suferă de o formă de anxietate provocată nu de interogații privitoare la sensul vieții, iubire, moarte sau sex, ci de problema schimbărilor climatice. Trei sferturi dintre ei afirmă că „viitorul planetei îi sperie”. Imaginați-vă un Cioran al zilelor noastre cu grave insomnii pe teme climaterice și de încălzire globală. (M. P.)

● Preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, a vorbit despre posibilitatea interzicerii consumului de carne de cîine. Deşi acest obicei nu mai este la fel de răspîndit ca în trecut, carnea de cîine continuă să fie consumată de persoane în vîrstă, a rămas în meniul restaurantelor şi poate fi cumpărată din unele pieţe. E greu să-i dezveți pe oameni și de obiceiurile, și de plăcerile vechi. (A. M. S.)

● Vorbim întruna despre schimbări climatice nemaivăzute, lumea se plînge că vara e cald, că vara nu-i ca iarna, că iarna e frig sau că nu-i destulă zăpadă. Iată, cu titlu de consolare, o scurtă retrospectivă meteorologică. Temperaturi maxime atinse în luna octombrie, în România: în anul 1932 – 34,4º C la Craiova; în anul 1935 – 20º C la Vf. Omu; în anul 1952 – 33,9º C la Iași, 35,3º C la Buzău, 35,5º C la București și 39º C la Armăşeşti (Ialomiţa). Iar temperaturile minime: în anul 1988 – minus 21,3º C la Întorsura Buzăului; în anii 1936 și 1948 – minus 19º C la Vf. Omu; în anul 1997 – minus 16,2º C la Ceahlău-Toaca; în anul 1920 – minus 16º C la Iași și minus 10º C la București,. Vremea și vremurile au fost dintotdeauna nebune. În România, cel puțin. (M. P.)

 Vaccinuri care ne-au ținut nevătămați de-a lungul istoriei: 1796 – variolă, 1885 – rabie, 1890 – tetanos, 1896 – febră tifoidă, 1906 – tuberculoză, 1923 – difterie, 1926 – tuse convulsivă, 1932 – febră galbenă, 1937 – gripă, 1952 – poliomielită, 1963 – pojar, 1967 – oreion, 1969 – rubeolă, 1974 – varicelă, 2021 – COVID-19. (M. C.)

 Vechile telefoane Nokia 3310 sînt date și acum, după douăzeci de ani de la apariția lor, ca reper de rezistență – nu doar a acumulatorului, ci și a aparatului în sine, aparent indestructibil. Înghițit nu a mai fost pînă acum, dar un deținut din Kosovo a dorit, probabil, să-l testeze și în acest mod. După ce a acuzat dureri serioase de stomac zile în șir, medicii i-au extras, cu mijloace endoscopice, telefonul, în trei bucăți: cele două carcase și bateria. Pare să fi fost destinat comunicării cu exteriorul închisorii, acțiune care, după cum se vede, necesita un dispozitiv special, unul care a rezistat într-un stomac uman patru zile. (A. A. D.)

 Aproximativ 52 de milioane de anvelope de cauciuc uzate au luat foc în depozitul din deșertul kuweitian Sulaibiya. Aveți grijă să nu contribuiți la poluare prin arderea frunzelor uscate ale copacilor din grădină. (M. C.)

 O știre din Der Spiegel, potrivit căreia rezidenta unui cămin pentru bătrîni din orașul german Krumbach a fost deposedată fără milă, de către poliție, de hobby-ul ei, o plantă pe care o creștea cu toată dragostea și dăruirea pe balcon, a născut revoltă (dar și amuzament) printre internauți. Planta era marijuana. (S. G.)

DAR CINE SE MAI UITĂ FOARTE DEPARTE CÎND VINE VORBA DE CEI CARE, ALTMINTERI,  S-AU ÎNTORS LA NIMIC?  

 Într-un magazin care comercializează produse CDB (derivate din cînepa industrială) am găsit o mască de protecție „100% din Cannabis”. Costă 90 de lei, dar cine se mai uită la bani cînd vine vorba de îmbinarea utilului cu Cannabisul? (S. G.)

 Mauro Morandi, cunoscut drept „Robinson Crusoe al Italiei”, a trăit timp de 32 de ani o viață de pustnic ca singur locuitor al unei insule din Marea Mediterană. Bărbatul, în vîrstă de 82 de ani, a fost îngrijitor al insulei Budelli din largul coastei Sardiniei și a locuit într-o veche baracă de pe plajă, avînd drept companie doar păsările și pisicile de pe insulă și turiștii ocazionali cărora le oferea tururi. Paradisul lui s-a prăbușit și, după niște ani de hărțuiri din partea autorităților care vor să creeze un „hub pentru educația ecologică” pe insulă, Morandi a fost nevoit să plece. Omul s-a mutat pe La Maddalena, o insulă locuită, aflată nu foarte departe de Budelli. Și-a cumpărat o locuință și descoperă un alt stil de viață, alături de oameni: „Sînt fericit și am redescoperit plăcerea de a trăi o viață bună și de a te bucura de confortul vieții de zi cu zi”. O dovadă în plus că Robinsonii nu sînt neapărat mizantropi. (A. M. S.)

 Una dintre inepțiile susținute de antivacciniștii ortodocși e că serul conține celule prelevate de la fetuși morți și că cei care se vaccinează acceptă, implicit, avortul. Mi-e teamă că nici o campanie publicitară nu poate să-i convingă pe acești indivizi s-o ia pe calea cea dreaptă. (M. M.)

 Pe Șoseaua Giurgiului, în vitrina unui magazin cu articole de uz casnic și de menaj, două produse (altminteri, foarte diferite) pe care un grup de patru litere din denumirea lor le înrudește în mod straniu: „antimucegai“ și „aparate de mucenici“. (D. S.)

 Din cauza Brexit-ului, în Marea Britanie a apărut o criză în industria cărnii de porc. Măcelarii erau din alte țări și, nemaiavînd vize de ședere, majoritatea s-au întors la ei acasă. Acum, în Regatul Unit, nu mai are cine să taie porcii. Boris Johnson ar trebui să faciliteze reangajarea de măcelari, să le acorde mii de vize. După porcăria cu Brexit-ul, omul se vede nevoit să-și continue treaba în domeniu. (A. M.)

 E vremea „studiilor” științifice care nu spun nimic. Dar măcar faci un ban cu ele. Iată, de pildă: FinanceBuzz, un site de consiliere financiară, caută un candidat care e dispus să se uite la 13 filme de groază și să accepte să i se măsoare ritmul cardiac în acest timp. Ideea site-ului este să compare intensitatea fricii induse de filmele de groază făcute cu bugete mari față de cele făcute cu bugete mici. Cobaiul uman a cărui inimă va decide ce este mai de speriat, horror-ul pe bani mulți sau horror-ul cu bani puțini, va primi 1.300 de dolari. Mai e cineva care crede că trăim vremuri normale? (S. V.)

Foto: M. Bănică

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

trei soldati americani gasiti decedati Foto Christopher Saundersn – US Army – AP jpg
Al patrulea soldat american dispărut în Lituania a fost găsit decedat
După o săptămână de căutări intense, trupul neînsuflețit al celui de-al patrulea soldat american dispărut în Lituania a fost recuperat.
Cei trei romani care si au deschis afaceri de succes, foto Facebook jpg
Trei români care și-au deschis afaceri de succes în țară după ani de muncă în străinătate. „Am știut că mă voi întoarce acasă cândva”. Cum au reușit să dea lovitura?
După ani de muncă peste hotare, Florin, Paul și Daniel s-au întors acasă și au transformat visul românesc în realitate! Cu economii și mult curaj, cei trei români au reușit să construiască afaceri de succes în Maramureș.
steag spania jpg
„Vizele de Aur” iau sfârșit în Spania, pentru a limita achizițiile de locuințe de către cetățenii din afara UE
Spania nu va mai oferi „Vizele de Aur” începând de joi, 3 aprilie, care permiteau cetățenilor din afara UE să obțină vize de ședere în schimbul achiziţionării unor active în valoare de peste 500.000 de euro în această ţară.
Donald Trump FOTO AFP
„Ziua Eliberării“. Bursele așteaptă cu sufletul la gură anunțul președintelui Donald Trump despre noile taxe de import
Piețele financiare globale sunt în alertă, în timp ce investitorii așteaptă cu sufletul la gură anunțul președintelui Donald Trump despre noile tarife de „Ziua Eliberării”.
2011 anul in care Japonia a fost lovita de tsunami
Japonia emite un nou avertisment privind un „mega-cutremur” devastator
Guvernul japonez a lansat un avertisment alarmant, estimând daune economice catastrofale și aproape 300.000 de victime în urma unui viitor „mega-cutremur” ce ar putea lovi arhipelagul nipon, conform unui raport publicat luni.
nu treceti politia jpg
La un pas de tragedie: o bucată dintr-un balcon s-a prăbușit pe trotuar, în sectorul 1 al Capitalei
O bucată mare dintr-un balcon a unei clădiri din zona ColegiuluiEconomic Virgil Madgearu, sectorul 1 al Capitalei, a căzut pe trotuar miercuri seară, provocând panică în rândul trecătorilor.
Sentință Justiție Foto Lawjure com
Bărbat cercetat penal pentru simboluri naziste expuse public în Sibiu
Un bărbat de 54 de ani este anchetat de autorități după ce a expus în locuri publice din Sibiu și Agnita portrete ale unor conducători naziști și simboluri fasciste.
Annalena Baerbock FOTO Gov md jpg
Germania oferă sprijin financiar Republicii Moldova, inclus în pachetul destinat Ucrainei. Anunțul Annalenei Baerbock
Germania oferă un sprijin financiar de 37 de milioane de euro Republicii Moldova, inclus în pachetul destinat Ucrainei, anunțul fiind făcut de ministra de Externe a Germaniei, Annalena Baerbock, în timpul vizitei sale la Chișinău.
Dan Caine propunerea lui Trump pentru Statului Major american Captură video X jpg
Candidatul lui Trump pentru funcția de președinte al Statului Major al SUA susține sprijinul militar pentru Ucraina
Dan Caine, candidatul președintelui american Donald Trump pentru funcția de președinte al Statului Major Interarme al SUA, a subliniat, pe 1 aprilie, importanța sprijinului militar american pentru Ucraina în cadrul unei audieri de confirmare în Senat.