Cu ochii-n 3,14
MAI ȚINEȚI MINTE VENIREA PE LUME A ZILELOR NOASTRE VECHI (ÎN ANUL 1969, DUPĂ DOUĂZECI DE ANI DE LA APARIȚIA COPACILOR PE BALCON)?
● Țineți minte cînd, în urmă cu 11 ani (deja), erupția unui vulcan din Islanda – Eyjafjallajökull – a perturbat traficul aerian din toată Europa? Ei bine, zilele trecute, erupția unui vulcan din Insulele Canare – Cumbre Vieja – a întrerupt activitatea doar pe aeroportul local. Oare un vulcan cu nume nițel mai ușor de înghițit lansează în atmosferă și o cantitate mai mică de particule de cenușă? Sau poate e vorba și de puterea obișnuinței? Adică mai țineți minte ce măsuri se luau anul trecut, la începutul pandemiei, cînd nu erau mii, ci doar sute de îmbolnăviri pe zi? (A. M.)
● Actorul și rapper-ul american Nick Cannon, fostul soț al cîntăreței Mariah Carey, a sărbătorit venirea pe lume a celui de-al șaptelea copil al său, Zen S. Cannon. Asta n-ar fi nimic, dar anul acesta chiar a fost productiv pentru el: i s-au născut patru copii doar în ultimele 12 luni. (A. M. S.)
● În rîndul tineretului mondial a survenit o mutație a angoaselor. Conform unui studiu anglo-american publicat de CNBC, aproape jumătate dintre tinerii cu vîrste cuprinse între 16 și 25 de ani declară că suferă de o formă de anxietate provocată nu de interogații privitoare la sensul vieții, iubire, moarte sau sex, ci de problema schimbărilor climatice. Trei sferturi dintre ei afirmă că „viitorul planetei îi sperie”. Imaginați-vă un Cioran al zilelor noastre cu grave insomnii pe teme climaterice și de încălzire globală. (M. P.)
● Preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, a vorbit despre posibilitatea interzicerii consumului de carne de cîine. Deşi acest obicei nu mai este la fel de răspîndit ca în trecut, carnea de cîine continuă să fie consumată de persoane în vîrstă, a rămas în meniul restaurantelor şi poate fi cumpărată din unele pieţe. E greu să-i dezveți pe oameni și de obiceiurile, și de plăcerile vechi. (A. M. S.)
● Vorbim întruna despre schimbări climatice nemaivăzute, lumea se plînge că vara e cald, că vara nu-i ca iarna, că iarna e frig sau că nu-i destulă zăpadă. Iată, cu titlu de consolare, o scurtă retrospectivă meteorologică. Temperaturi maxime atinse în luna octombrie, în România: în anul 1932 – 34,4º C la Craiova; în anul 1935 – 20º C la Vf. Omu; în anul 1952 – 33,9º C la Iași, 35,3º C la Buzău, 35,5º C la București și 39º C la Armăşeşti (Ialomiţa). Iar temperaturile minime: în anul 1988 – minus 21,3º C la Întorsura Buzăului; în anii 1936 și 1948 – minus 19º C la Vf. Omu; în anul 1997 – minus 16,2º C la Ceahlău-Toaca; în anul 1920 – minus 16º C la Iași și minus 10º C la București,. Vremea și vremurile au fost dintotdeauna nebune. În România, cel puțin. (M. P.)
● Vaccinuri care ne-au ținut nevătămați de-a lungul istoriei: 1796 – variolă, 1885 – rabie, 1890 – tetanos, 1896 – febră tifoidă, 1906 – tuberculoză, 1923 – difterie, 1926 – tuse convulsivă, 1932 – febră galbenă, 1937 – gripă, 1952 – poliomielită, 1963 – pojar, 1967 – oreion, 1969 – rubeolă, 1974 – varicelă, 2021 – COVID-19. (M. C.)
● Vechile telefoane Nokia 3310 sînt date și acum, după douăzeci de ani de la apariția lor, ca reper de rezistență – nu doar a acumulatorului, ci și a aparatului în sine, aparent indestructibil. Înghițit nu a mai fost pînă acum, dar un deținut din Kosovo a dorit, probabil, să-l testeze și în acest mod. După ce a acuzat dureri serioase de stomac zile în șir, medicii i-au extras, cu mijloace endoscopice, telefonul, în trei bucăți: cele două carcase și bateria. Pare să fi fost destinat comunicării cu exteriorul închisorii, acțiune care, după cum se vede, necesita un dispozitiv special, unul care a rezistat într-un stomac uman patru zile. (A. A. D.)
● Aproximativ 52 de milioane de anvelope de cauciuc uzate au luat foc în depozitul din deșertul kuweitian Sulaibiya. Aveți grijă să nu contribuiți la poluare prin arderea frunzelor uscate ale copacilor din grădină. (M. C.)
● O știre din Der Spiegel, potrivit căreia rezidenta unui cămin pentru bătrîni din orașul german Krumbach a fost deposedată fără milă, de către poliție, de hobby-ul ei, o plantă pe care o creștea cu toată dragostea și dăruirea pe balcon, a născut revoltă (dar și amuzament) printre internauți. Planta era marijuana. (S. G.)
DAR CINE SE MAI UITĂ FOARTE DEPARTE CÎND VINE VORBA DE CEI CARE, ALTMINTERI, S-AU ÎNTORS LA NIMIC?
● Într-un magazin care comercializează produse CDB (derivate din cînepa industrială) am găsit o mască de protecție „100% din Cannabis”. Costă 90 de lei, dar cine se mai uită la bani cînd vine vorba de îmbinarea utilului cu Cannabisul? (S. G.)
● Mauro Morandi, cunoscut drept „Robinson Crusoe al Italiei”, a trăit timp de 32 de ani o viață de pustnic ca singur locuitor al unei insule din Marea Mediterană. Bărbatul, în vîrstă de 82 de ani, a fost îngrijitor al insulei Budelli din largul coastei Sardiniei și a locuit într-o veche baracă de pe plajă, avînd drept companie doar păsările și pisicile de pe insulă și turiștii ocazionali cărora le oferea tururi. Paradisul lui s-a prăbușit și, după niște ani de hărțuiri din partea autorităților care vor să creeze un „hub pentru educația ecologică” pe insulă, Morandi a fost nevoit să plece. Omul s-a mutat pe La Maddalena, o insulă locuită, aflată nu foarte departe de Budelli. Și-a cumpărat o locuință și descoperă un alt stil de viață, alături de oameni: „Sînt fericit și am redescoperit plăcerea de a trăi o viață bună și de a te bucura de confortul vieții de zi cu zi”. O dovadă în plus că Robinsonii nu sînt neapărat mizantropi. (A. M. S.)
● Una dintre inepțiile susținute de antivacciniștii ortodocși e că serul conține celule prelevate de la fetuși morți și că cei care se vaccinează acceptă, implicit, avortul. Mi-e teamă că nici o campanie publicitară nu poate să-i convingă pe acești indivizi s-o ia pe calea cea dreaptă. (M. M.)
● Pe Șoseaua Giurgiului, în vitrina unui magazin cu articole de uz casnic și de menaj, două produse (altminteri, foarte diferite) pe care un grup de patru litere din denumirea lor le înrudește în mod straniu: „antimucegai“ și „aparate de mucenici“. (D. S.)
● Din cauza Brexit-ului, în Marea Britanie a apărut o criză în industria cărnii de porc. Măcelarii erau din alte țări și, nemaiavînd vize de ședere, majoritatea s-au întors la ei acasă. Acum, în Regatul Unit, nu mai are cine să taie porcii. Boris Johnson ar trebui să faciliteze reangajarea de măcelari, să le acorde mii de vize. După porcăria cu Brexit-ul, omul se vede nevoit să-și continue treaba în domeniu. (A. M.)
● E vremea „studiilor” științifice care nu spun nimic. Dar măcar faci un ban cu ele. Iată, de pildă: FinanceBuzz, un site de consiliere financiară, caută un candidat care e dispus să se uite la 13 filme de groază și să accepte să i se măsoare ritmul cardiac în acest timp. Ideea site-ului este să compare intensitatea fricii induse de filmele de groază făcute cu bugete mari față de cele făcute cu bugete mici. Cobaiul uman a cărui inimă va decide ce este mai de speriat, horror-ul pe bani mulți sau horror-ul cu bani puțini, va primi 1.300 de dolari. Mai e cineva care crede că trăim vremuri normale? (S. V.)
Foto: M. Bănică