Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 913 din 7 – 13 octombrie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

MAI ȚINEȚI MINTE VENIREA PE LUME A ZILELOR NOASTRE VECHI (ÎN ANUL 1969, DUPĂ DOUĂZECI DE ANI DE LA APARIȚIA COPACILOR PE BALCON)?

● Țineți minte cînd, în urmă cu 11 ani (deja), erupția unui vulcan din Islanda – Eyjafjallajökull – a perturbat traficul aerian din toată Europa? Ei bine, zilele trecute, erupția unui vulcan din Insulele Canare – Cumbre Vieja – a întrerupt activitatea doar pe aeroportul local. Oare un vulcan cu nume nițel mai ușor de înghițit lansează în atmosferă și o cantitate mai mică de particule de cenușă? Sau poate e vorba și de puterea obișnuinței? Adică mai țineți minte ce măsuri se luau anul trecut, la începutul pandemiei, cînd nu erau mii, ci doar sute de îmbolnăviri pe zi? (A. M.)

● Actorul și rapper-ul american Nick Cannon, fostul soț al cîntăreței Mariah Carey, a sărbătorit venirea pe lume a celui de-al șaptelea copil al său, Zen S. Cannon. Asta n-ar fi nimic, dar anul acesta chiar a fost productiv pentru el: i s-au născut patru copii doar în ultimele 12 luni. (A. M. S.)

● În rîndul tineretului mondial a survenit o mutație a angoaselor. Conform unui studiu anglo-american publicat de CNBC, aproape jumătate dintre tinerii cu vîrste cuprinse între 16 și 25 de ani declară că suferă de o formă de anxietate provocată nu de interogații privitoare la sensul vieții, iubire, moarte sau sex, ci de problema schimbărilor climatice. Trei sferturi dintre ei afirmă că „viitorul planetei îi sperie”. Imaginați-vă un Cioran al zilelor noastre cu grave insomnii pe teme climaterice și de încălzire globală. (M. P.)

● Preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, a vorbit despre posibilitatea interzicerii consumului de carne de cîine. Deşi acest obicei nu mai este la fel de răspîndit ca în trecut, carnea de cîine continuă să fie consumată de persoane în vîrstă, a rămas în meniul restaurantelor şi poate fi cumpărată din unele pieţe. E greu să-i dezveți pe oameni și de obiceiurile, și de plăcerile vechi. (A. M. S.)

● Vorbim întruna despre schimbări climatice nemaivăzute, lumea se plînge că vara e cald, că vara nu-i ca iarna, că iarna e frig sau că nu-i destulă zăpadă. Iată, cu titlu de consolare, o scurtă retrospectivă meteorologică. Temperaturi maxime atinse în luna octombrie, în România: în anul 1932 – 34,4º C la Craiova; în anul 1935 – 20º C la Vf. Omu; în anul 1952 – 33,9º C la Iași, 35,3º C la Buzău, 35,5º C la București și 39º C la Armăşeşti (Ialomiţa). Iar temperaturile minime: în anul 1988 – minus 21,3º C la Întorsura Buzăului; în anii 1936 și 1948 – minus 19º C la Vf. Omu; în anul 1997 – minus 16,2º C la Ceahlău-Toaca; în anul 1920 – minus 16º C la Iași și minus 10º C la București,. Vremea și vremurile au fost dintotdeauna nebune. În România, cel puțin. (M. P.)

 Vaccinuri care ne-au ținut nevătămați de-a lungul istoriei: 1796 – variolă, 1885 – rabie, 1890 – tetanos, 1896 – febră tifoidă, 1906 – tuberculoză, 1923 – difterie, 1926 – tuse convulsivă, 1932 – febră galbenă, 1937 – gripă, 1952 – poliomielită, 1963 – pojar, 1967 – oreion, 1969 – rubeolă, 1974 – varicelă, 2021 – COVID-19. (M. C.)

 Vechile telefoane Nokia 3310 sînt date și acum, după douăzeci de ani de la apariția lor, ca reper de rezistență – nu doar a acumulatorului, ci și a aparatului în sine, aparent indestructibil. Înghițit nu a mai fost pînă acum, dar un deținut din Kosovo a dorit, probabil, să-l testeze și în acest mod. După ce a acuzat dureri serioase de stomac zile în șir, medicii i-au extras, cu mijloace endoscopice, telefonul, în trei bucăți: cele două carcase și bateria. Pare să fi fost destinat comunicării cu exteriorul închisorii, acțiune care, după cum se vede, necesita un dispozitiv special, unul care a rezistat într-un stomac uman patru zile. (A. A. D.)

 Aproximativ 52 de milioane de anvelope de cauciuc uzate au luat foc în depozitul din deșertul kuweitian Sulaibiya. Aveți grijă să nu contribuiți la poluare prin arderea frunzelor uscate ale copacilor din grădină. (M. C.)

 O știre din Der Spiegel, potrivit căreia rezidenta unui cămin pentru bătrîni din orașul german Krumbach a fost deposedată fără milă, de către poliție, de hobby-ul ei, o plantă pe care o creștea cu toată dragostea și dăruirea pe balcon, a născut revoltă (dar și amuzament) printre internauți. Planta era marijuana. (S. G.)

DAR CINE SE MAI UITĂ FOARTE DEPARTE CÎND VINE VORBA DE CEI CARE, ALTMINTERI,  S-AU ÎNTORS LA NIMIC?  

 Într-un magazin care comercializează produse CDB (derivate din cînepa industrială) am găsit o mască de protecție „100% din Cannabis”. Costă 90 de lei, dar cine se mai uită la bani cînd vine vorba de îmbinarea utilului cu Cannabisul? (S. G.)

 Mauro Morandi, cunoscut drept „Robinson Crusoe al Italiei”, a trăit timp de 32 de ani o viață de pustnic ca singur locuitor al unei insule din Marea Mediterană. Bărbatul, în vîrstă de 82 de ani, a fost îngrijitor al insulei Budelli din largul coastei Sardiniei și a locuit într-o veche baracă de pe plajă, avînd drept companie doar păsările și pisicile de pe insulă și turiștii ocazionali cărora le oferea tururi. Paradisul lui s-a prăbușit și, după niște ani de hărțuiri din partea autorităților care vor să creeze un „hub pentru educația ecologică” pe insulă, Morandi a fost nevoit să plece. Omul s-a mutat pe La Maddalena, o insulă locuită, aflată nu foarte departe de Budelli. Și-a cumpărat o locuință și descoperă un alt stil de viață, alături de oameni: „Sînt fericit și am redescoperit plăcerea de a trăi o viață bună și de a te bucura de confortul vieții de zi cu zi”. O dovadă în plus că Robinsonii nu sînt neapărat mizantropi. (A. M. S.)

 Una dintre inepțiile susținute de antivacciniștii ortodocși e că serul conține celule prelevate de la fetuși morți și că cei care se vaccinează acceptă, implicit, avortul. Mi-e teamă că nici o campanie publicitară nu poate să-i convingă pe acești indivizi s-o ia pe calea cea dreaptă. (M. M.)

 Pe Șoseaua Giurgiului, în vitrina unui magazin cu articole de uz casnic și de menaj, două produse (altminteri, foarte diferite) pe care un grup de patru litere din denumirea lor le înrudește în mod straniu: „antimucegai“ și „aparate de mucenici“. (D. S.)

 Din cauza Brexit-ului, în Marea Britanie a apărut o criză în industria cărnii de porc. Măcelarii erau din alte țări și, nemaiavînd vize de ședere, majoritatea s-au întors la ei acasă. Acum, în Regatul Unit, nu mai are cine să taie porcii. Boris Johnson ar trebui să faciliteze reangajarea de măcelari, să le acorde mii de vize. După porcăria cu Brexit-ul, omul se vede nevoit să-și continue treaba în domeniu. (A. M.)

 E vremea „studiilor” științifice care nu spun nimic. Dar măcar faci un ban cu ele. Iată, de pildă: FinanceBuzz, un site de consiliere financiară, caută un candidat care e dispus să se uite la 13 filme de groază și să accepte să i se măsoare ritmul cardiac în acest timp. Ideea site-ului este să compare intensitatea fricii induse de filmele de groază făcute cu bugete mari față de cele făcute cu bugete mici. Cobaiul uman a cărui inimă va decide ce este mai de speriat, horror-ul pe bani mulți sau horror-ul cu bani puțini, va primi 1.300 de dolari. Mai e cineva care crede că trăim vremuri normale? (S. V.)

Foto: M. Bănică

DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.

Parteneri

Adevăratele pericole ale României descoperite de un vlogger australian Colaj YouTube Wesda
Vlogger australian în România: „Mi-am riscat viața vizitând Castelul Bran”. Ce spune despre romi, urși și capcane turistice
România, țara urșilor bruni, a miturilor despre Dracula și a peisajelor care îți taie răsuflarea, a fost adesea etichetată drept un loc periculos. Meme-uri care exagerează realitatea, povești alarmiste și prejudecăți adânc înrădăcinate contribuie la această reputație.
pexels aplicatie urmarire fertilitate png
Aplicațiile de urmărire a fertilității, din ce în ce mai populare în rândul femeilor. Acestea vin însă și cu mari riscuri
Un studiu publicat în Marea Britanie arată că din ce în ce mai multe femei care folosesc metode mai „naturale” de prevenire a sarcinii, cum ar fi aplicații de urmărire a ovulației, apelează la avort.
Secventa din Gadjo Dilo jpg
Conflictele barbare care au zdruncinat România după prăbușirea regimului Ceaușescu. Isprăvi tulburătoare, comise pe fondul intoleranței
Entuziasmul cu care era privită România în Occident după Revoluția din Decembrie 1989 a fost umbrit, în scurt timp, de un șir de evenimente tragice care arătau fața intolerantă a românilor, abia ieșiți din epoca regimului Ceaușescu.
Dr Iacob Felix Foto Wikipedia jpg
19 ianuarie: 120 de ani de la moartea medicului Iacob Felix, fondatorul școlii de igienă din România
La 19 ianuarie 1927, s-a născut Romica Puceanu, supranumită regina muzicii lăutăreşti. Tot într-o zi de 19 ianuarie, dar în anul 2015, a murit inventatorul Justin Capră, cel care a realizat prima versiune a „rucsacului-zburător“.
bicicleta, sala de fitness jpg
Cum să ai greutatea ideală fără diete și exerciții chinuitoare. Sfaturile unuia dintre cei mai importanți influenceri în domeniul fitnessului
O viață cu obiceiuri sănătoase este mult mai eficientă decât orice dietă atunci când vine vorba de slăbit. Cel puțin asta susține Ben Carpenter, un important influencer în domeniul fitness-ului. Acesta prezintă câteva sfaturi pentru o nouă viață, fără exces de greutate.
rezervisti jpg
Maghiarii se înghesuie la programul de pregătire militară. Campania „Îmi iubesc țara și o voi proteja” are un succes uriaș
Recruții înscriși în programul pentru rezerviști demarat de Ministerul Apărării din Ungaria au început săptămâna aceasta pregătirea. Programul de recrutare „Îmi iubesc țara și o voi proteja” a înregistrat cel mai mare număr de voluntari de când Ungaria a renunțat la serviciul militar obligatoriu.
australian open foto love tennis jpg
Românii au luat cu asalt Melbourne: 3 fete și 3 băieți pe tabloul principal al juniorilor
Dacă la senioare mai contăm doar la dublu pe Gabriela Ruse, pe tabloul juniorilor de la Melbourne sunt mai mulți români.
image png
Relația la distanță, un chin pentru o tânără de 27 de ani: „Cred că se culcă cu fosta lui iubită...”
Se spună că relațiile la distanță reprezintă o mare provocare pentru unul sau chiar ambii parteneri. Totuși, ce este de făcut în cazul în care una dintre părți nu este sinceră și joacă la două capete, încercând în același timp să manipuleze lucrurile în favoarea ei?
vaccin
Creșterea neîncrederii în vaccin - de ce tot mai mulți oameni pun la îndoială rezultatele imunizării
Vaccinurile Covid au salvat foarte multe vieți, dar asta nu i-a determinat pe oameni să aibă mai multă încredere în vaccinare, ci dimpotrivă. Cercetătorii au încercat să afle de ce a scăzut atât de mult încrederea în efectele vaccinării.