Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 909 din 9 – 15 septembrie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

NU E SIGUR CĂ POLIȚIȘTII „VIS ÎMPLINIT“ ȘI „VIS TÎNJIT“ AVEAU INTENȚIA SĂ PLANTEZE SEMINȚELE IUBIRII INUTIL   

 Un interpret afgan care i-a ajutat pe Joe Biden și pe John Kerry în urmă cu mai mult de un deceniu, cînd aceștia au aterizat forțat cu un elicopter într-o vale din munții Afganistanului, nu a reușit să fugă acum din Kabul și se ascunde de talibani. El a făcut apel la cei pe care i-a salvat să-l ajute, la rîndul lor, să fie evacuat. Nu e sigur că americanii vor reuși să-l scoată pe Mohamed de acolo, dar parcă mai sigur e că vom vedea un film marca Hollywood cu povestea asta. Cu Tom Hanks? (A. M.

 Incident într-un orășel din județul Vaslui. Doi polițiști opresc în trafic o mașină. Șoferul ignoră semnele polițiștilor și o ia la goană. Polițiștii pornesc în urmărire și reușesc pînă la urmă să oprească mașina suspectă. Din mașină coboară două femei care îi lovesc pe polițiști cu poșetele și le avariază autospeciala, aruncînd cu pietre. Un film polițist românesc nu poate fi decît o comedie. (M. M.)

 Chiar dacă numele oficiale ale celor doi urși panda de la grădina zoologică din Berlin erau Meng Yuan și Meng Xiang (adică „Vis împlinit” și „Vis tînjit”), îngrijitorii i-au redenumit, scurt, Pit și Paule. O inițiativă aproape filosofică, dacă stăm să ne gîndim că, de fapt, visele sînt mult mai simple decît par. (S. G.)

 Membrii unei expediții din apropierea coastelor Groenlandei s-au putut pune în pielea navigatorului Cristofor Columb: au descoperit, din greșeală, cea mai nordică insulă a lumii. Oamenii de știință nu aveau intenția de a găsi noi teritorii, ci ajunseseră pe ceea ce credeau ei că este Oodaaq, o insulă descoperită de o echipă daneză în 1978, pentru a colecta probe. Noua insulă se află însă la 780 de metri NV de Oodaaq, are o lățime de 30 de metri și o altitudine maximă de 3 metri. Speranțele de extindere a teritoriului în zonă țin însă de capacitatea insulei de a rămîne deasupra nivelului mării în timpul fluxului. Înainte să apuce să dispară, ea ar putea fi numită Qeqertaq Avannarleq, adică „cea mai nordică insulă”. (A. A. D.)

 Școala a început în China pe 1 septembrie. Copiii s-au trezit cu noi manuale presărate cu „Gîndirea lui Xi Jinping”. Partidul Comunist țintește extinderea cultului personalității în rîndul elevilor de peste 7 ani, în ideea de a crește o nouă generație de patrioți. Profesorii din școala primară trebuie să „planteze semințele iubirii pentru partid, pentru țară și pentru socialism în inimile tinere”, conform unei notificări guvernamentale referitoare la noul curriculum. Noile manuale sînt decorate cu citate și cu imagini în care președintele zîmbește. „Bunicul Xi Jinping este foarte ocupat cu munca, dar oricît de ocupat ar fi, el se alătură totuși activităților noastre și veghează la creșterea noastră”, scrie într-unul dintre manuale. Vă sună cunoscut, nu? (A. M. S.)

 Pe telefonul meu, una după alta, două vești. Prima veste: a murit Ivan Patzaichin. Dumnezeu să-l odihnească! În ultimii zece ani l-am întîlnit din cînd în cînd pe acest imens campion – veritabil Everest în sportul său –, uneori la restaurantul lui bucureștean. Schimbam de fiecare dată cîteva vorbe despre noi și despre vremuri. De fiecare dată percepeam o prezență de natură angelică. Era un om rar – avea ceva nobil, era curat și cuminte, avea un bun-simț absolut, era discret, respectuos, generos. Era, desigur, legendar. O legendă smerită. Îți dădea senzația că e timid, fragil cumva – dar cum să fie astfel un campion care a uimit planeta cu forța și voința sa? M-a îndurerat sincer moartea acestui om excepțional. A doua veste: un consilier guvernamental anunță că a scris niște denunțuri către UE, NATO, SUA și Israel. Mîndru că servește nu e clar ce cauză, tipul a turnat partidul USR-PLUS că s-a aliat cu partidul extremist AUR. De mult n-am văzut ceva mai josnic și mai inutil. Oftez resemnat: așa e lumea, îngerii trăiesc printre jeguri. (S. V.)

p24 m plesu jpg jpeg

CEL MAI PROBABIL, ÎNTR-O ZI DE VINERI, ÎN MEDIUL ONLINE CIRCULĂ IMAGINI CU UN MORCOV

 Se vorbește deja de o nouă tulpină a coronavirusului: Lambda a fost descoperită în urmă cu un an în Peru și se ştiu prea puţine despre această mutaţie. Că i se va zice, cel mai probabil, „Lambada”, nu e greu să ne imaginăm. (A. M. S.)

 De-ale hranei și de-ale vieții în Piața Progresul, într-o zi de vineri. La brînzeturi, discuție între un client și vînzătoare: „Cum e telemeaua asta de capră?“ / „Vă referiți la sare?“. La carne, conversație între vînzătoare și o clientă: „Ce mai faceți?“ / „Sînt așa și-așa… Și tristă, și amestecat“. (D. S.)

 Vechi de 240 de ani, ceasul din centrul orășelului Stroud din Anglia bate ora exactă cu ajutorul unei figurine ce înfățișează un băiețel negru. Nu se cunoaște motivul pentru care ceasornicarul de secol XVIII a ales o astfel de reprezentare pentru ora exactă, cert e că un artist local de culoare a lansat o petiție pentru ca figurina ofensatoare, „manifestarea fizică a tuturor microagresiunilor din comunitate” și care „are un efect traumatic asupra locuitorilor de culoare din oraș”, să fie dată jos și expusă în muzeul local. Primărița, conservatoare și blondă, s-a opus public demersului „acestei minorități foarte vocale cu o dorință de a găsi constant lucruri care să-i ultragieze” și consideră că cel mai bun mod de a înțelege istoria este ca vechile statui să rămînă la locul lor, în timp ce altele noi să reflecte progresul actual. Momentan, ambele tabere se acuză reciproc de mesaje pline de ură în mediul online și fiecare așteaptă să le sune celorlalți ceasul. (M. C.)

 Pe mai multe site-uri de știri circulă imagini cu luptători talibani care poartă uniforme lăsate în urmă de armata SUA. Printre acestea se numără și o poză cu Khalil al-Rahman Haqqani – un terorist pe capul căruia SUA oferă o recompensă de cinci milioane de dolari –, care ține o predică în moscheea Pul-e-Khishti din Kabul, echipat cu o carabină americană M4. Ceea ce-mi amintește de cuvintele lui Marguerite Yourcenar: „Dacă barbarii vor pune vreodată stăpînire pe lume, vor fi obligați să adopte unele din metodele noastre; vor sfîrși prin a ne semăna”. (M. P.)

 Un studiu al Universității din Michigan a relevat faptul că, dacă mănînci un hotdog, viața îți poate scădea cu 36 de minute, pe cînd alimentele sănătoase o pot prelungi. Ceea ce mă face să mă întreb: ce ai alege să mănînci dacă ai ști că mai ai de trăit 37 de minute, un hotdog sau un morcov? (S. G.)

Foto: S. Voinescu (sus), M. Pleșu (jos)

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

cub Sofia Micu   Vicoveanca png
Pericolul la care este expusă Sofia Vicoveanca! I-ar putea aduce chiar moartea: „Nu ți-e frică?”
Sofia Vicoveanca, supranumită regina cântecului bucovinean, una dintre cele mai apreciate interprete de muzică populară din România, locuiește de mai bine de 50 de ani într-un apartament din Suceava. Blocul are bulină roșie, cu risc seismic grad I.
image png
Moştenitorii de drept contestă în justiţie că Maurice Ravel este singurul autor al celebrului „Boléro”
Moştenitorii decoratorului rus Alexandre Benois şi ai lui Maurice Ravel au făcut apel la sfârşitul lunii noiembrie împotriva unei hotărâri judecătoreşti care stabileşte că compozitorul francez a fost singurul autor al celebrului "Boléro", a declarat marţi avocatul moştenirii Benois.
Canalul Panama Foto Getty Images jpg
Scrisoarea trimisă de Guvernul din Panama către ONU după declarațiile făcute de Donald Trump
Guvernul statului Panama a trimis o scrisoare ONU în urma declarațiilor făcute de președintele American Donald Trump în care și-a manifestat intenția de „a recupera” Canalul Panama.
comori jpg
Descoperire uluitoare într-o pădure din Teleorman! Ce a găsit un șofer de tir: „După ce am început să sap în pământ au început să iasă la iveală
Țara noastră este, literalmente, plină de comori. Iar un șofer de TIR din Olt a făcut o descoperire uimitoare într-o pădure din Teleroman. Cu ajutorul detectorului său de metale, bărbatul a găsit mai multe bijuterii și monede care ar data, potrivit specialiștilor, din secolul XVI.
emanuel ungureanu/ facebook
USR depune un nou proiect legislativ pentru protecția copiilor și vârstnicilor
Deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus un proiect legislativ care prevede amplasarea de camere video în centrele de asistență socială din România, pentru a asigura monitorizarea continuă a activităților și protecția beneficiarilor, în special a copiilor și vârstnicilor.
wizz air avion jpg
Wizz Air anunță șase rute noi în România
Wizz Air a anunțat miercuri șase noi rute din România după alocarea unei a doua aeronave bazei sale din Sibiu în vara anului 2025, ajungând astfel la o flotă de 33 de aeronave în țara noastră.
Elena Cuza, litografie din 1860, autor - Constantin I. Stăncescu, din patrimoniul Muzeului Municipiului București  (foto: Facebook / Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui)
Un portret al Elenei Cuza, la vârsta de 82 de ani. O fotografie din 1907
Prima doamnă a Principatelor Unite Române a rămas în mentalul colectiv ca un model de generozitate, demnitate și modestie, un om cu o bogată operă caritabilă.
blocuri jpeg
Top 10 previziuni pentru piața imobiliară din România. Diferențele față de criza din 2008
Economia României și piața imobiliară intră în 2025 cu perspective pozitive pe termen lung, dar și cu provocări semnificative pentru anul care a început, potrivit raportului „Top 10 previziuni pentru piața imobiliară din România în 2025”.
trump Mariann Edgar Budde jpg
Trump are parte de o predică virală. Episcopul Mariann Edgar Budde îi cere președintelui să protejeze minoritățile
În prima zi completă a mandatului său, președintele Donald Trump a avut parte de un moment neașteptat de confruntare, chiar în mijlocul unei slujbe tradiționale la Catedrala Națională din Washington.