Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 909 din 9 – 15 septembrie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

NU E SIGUR CĂ POLIȚIȘTII „VIS ÎMPLINIT“ ȘI „VIS TÎNJIT“ AVEAU INTENȚIA SĂ PLANTEZE SEMINȚELE IUBIRII INUTIL   

 Un interpret afgan care i-a ajutat pe Joe Biden și pe John Kerry în urmă cu mai mult de un deceniu, cînd aceștia au aterizat forțat cu un elicopter într-o vale din munții Afganistanului, nu a reușit să fugă acum din Kabul și se ascunde de talibani. El a făcut apel la cei pe care i-a salvat să-l ajute, la rîndul lor, să fie evacuat. Nu e sigur că americanii vor reuși să-l scoată pe Mohamed de acolo, dar parcă mai sigur e că vom vedea un film marca Hollywood cu povestea asta. Cu Tom Hanks? (A. M.

 Incident într-un orășel din județul Vaslui. Doi polițiști opresc în trafic o mașină. Șoferul ignoră semnele polițiștilor și o ia la goană. Polițiștii pornesc în urmărire și reușesc pînă la urmă să oprească mașina suspectă. Din mașină coboară două femei care îi lovesc pe polițiști cu poșetele și le avariază autospeciala, aruncînd cu pietre. Un film polițist românesc nu poate fi decît o comedie. (M. M.)

 Chiar dacă numele oficiale ale celor doi urși panda de la grădina zoologică din Berlin erau Meng Yuan și Meng Xiang (adică „Vis împlinit” și „Vis tînjit”), îngrijitorii i-au redenumit, scurt, Pit și Paule. O inițiativă aproape filosofică, dacă stăm să ne gîndim că, de fapt, visele sînt mult mai simple decît par. (S. G.)

 Membrii unei expediții din apropierea coastelor Groenlandei s-au putut pune în pielea navigatorului Cristofor Columb: au descoperit, din greșeală, cea mai nordică insulă a lumii. Oamenii de știință nu aveau intenția de a găsi noi teritorii, ci ajunseseră pe ceea ce credeau ei că este Oodaaq, o insulă descoperită de o echipă daneză în 1978, pentru a colecta probe. Noua insulă se află însă la 780 de metri NV de Oodaaq, are o lățime de 30 de metri și o altitudine maximă de 3 metri. Speranțele de extindere a teritoriului în zonă țin însă de capacitatea insulei de a rămîne deasupra nivelului mării în timpul fluxului. Înainte să apuce să dispară, ea ar putea fi numită Qeqertaq Avannarleq, adică „cea mai nordică insulă”. (A. A. D.)

 Școala a început în China pe 1 septembrie. Copiii s-au trezit cu noi manuale presărate cu „Gîndirea lui Xi Jinping”. Partidul Comunist țintește extinderea cultului personalității în rîndul elevilor de peste 7 ani, în ideea de a crește o nouă generație de patrioți. Profesorii din școala primară trebuie să „planteze semințele iubirii pentru partid, pentru țară și pentru socialism în inimile tinere”, conform unei notificări guvernamentale referitoare la noul curriculum. Noile manuale sînt decorate cu citate și cu imagini în care președintele zîmbește. „Bunicul Xi Jinping este foarte ocupat cu munca, dar oricît de ocupat ar fi, el se alătură totuși activităților noastre și veghează la creșterea noastră”, scrie într-unul dintre manuale. Vă sună cunoscut, nu? (A. M. S.)

 Pe telefonul meu, una după alta, două vești. Prima veste: a murit Ivan Patzaichin. Dumnezeu să-l odihnească! În ultimii zece ani l-am întîlnit din cînd în cînd pe acest imens campion – veritabil Everest în sportul său –, uneori la restaurantul lui bucureștean. Schimbam de fiecare dată cîteva vorbe despre noi și despre vremuri. De fiecare dată percepeam o prezență de natură angelică. Era un om rar – avea ceva nobil, era curat și cuminte, avea un bun-simț absolut, era discret, respectuos, generos. Era, desigur, legendar. O legendă smerită. Îți dădea senzația că e timid, fragil cumva – dar cum să fie astfel un campion care a uimit planeta cu forța și voința sa? M-a îndurerat sincer moartea acestui om excepțional. A doua veste: un consilier guvernamental anunță că a scris niște denunțuri către UE, NATO, SUA și Israel. Mîndru că servește nu e clar ce cauză, tipul a turnat partidul USR-PLUS că s-a aliat cu partidul extremist AUR. De mult n-am văzut ceva mai josnic și mai inutil. Oftez resemnat: așa e lumea, îngerii trăiesc printre jeguri. (S. V.)

p24 m plesu jpg jpeg

CEL MAI PROBABIL, ÎNTR-O ZI DE VINERI, ÎN MEDIUL ONLINE CIRCULĂ IMAGINI CU UN MORCOV

 Se vorbește deja de o nouă tulpină a coronavirusului: Lambda a fost descoperită în urmă cu un an în Peru și se ştiu prea puţine despre această mutaţie. Că i se va zice, cel mai probabil, „Lambada”, nu e greu să ne imaginăm. (A. M. S.)

 De-ale hranei și de-ale vieții în Piața Progresul, într-o zi de vineri. La brînzeturi, discuție între un client și vînzătoare: „Cum e telemeaua asta de capră?“ / „Vă referiți la sare?“. La carne, conversație între vînzătoare și o clientă: „Ce mai faceți?“ / „Sînt așa și-așa… Și tristă, și amestecat“. (D. S.)

 Vechi de 240 de ani, ceasul din centrul orășelului Stroud din Anglia bate ora exactă cu ajutorul unei figurine ce înfățișează un băiețel negru. Nu se cunoaște motivul pentru care ceasornicarul de secol XVIII a ales o astfel de reprezentare pentru ora exactă, cert e că un artist local de culoare a lansat o petiție pentru ca figurina ofensatoare, „manifestarea fizică a tuturor microagresiunilor din comunitate” și care „are un efect traumatic asupra locuitorilor de culoare din oraș”, să fie dată jos și expusă în muzeul local. Primărița, conservatoare și blondă, s-a opus public demersului „acestei minorități foarte vocale cu o dorință de a găsi constant lucruri care să-i ultragieze” și consideră că cel mai bun mod de a înțelege istoria este ca vechile statui să rămînă la locul lor, în timp ce altele noi să reflecte progresul actual. Momentan, ambele tabere se acuză reciproc de mesaje pline de ură în mediul online și fiecare așteaptă să le sune celorlalți ceasul. (M. C.)

 Pe mai multe site-uri de știri circulă imagini cu luptători talibani care poartă uniforme lăsate în urmă de armata SUA. Printre acestea se numără și o poză cu Khalil al-Rahman Haqqani – un terorist pe capul căruia SUA oferă o recompensă de cinci milioane de dolari –, care ține o predică în moscheea Pul-e-Khishti din Kabul, echipat cu o carabină americană M4. Ceea ce-mi amintește de cuvintele lui Marguerite Yourcenar: „Dacă barbarii vor pune vreodată stăpînire pe lume, vor fi obligați să adopte unele din metodele noastre; vor sfîrși prin a ne semăna”. (M. P.)

 Un studiu al Universității din Michigan a relevat faptul că, dacă mănînci un hotdog, viața îți poate scădea cu 36 de minute, pe cînd alimentele sănătoase o pot prelungi. Ceea ce mă face să mă întreb: ce ai alege să mănînci dacă ai ști că mai ai de trăit 37 de minute, un hotdog sau un morcov? (S. G.)

Foto: S. Voinescu (sus), M. Pleșu (jos)

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
image
Rușii au pierdut încă 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că Rusia a pierdut alți 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore. Aceste pierderi se adaugă la totalul forțelor rusești între 24 februarie 2022 și 16 iunie 2024.
image
Bătaie ca în filme între fanii Angliei și Serbiei la Gelsenkirchen înaintea meciului celor două echipe de la Euro 2024. Meci cu grad ridicat de risc VIDEO
Un fan al Angliei și un ofițer de poliție din Germania s-au ales cu răni grave după ce huliganii au atacat un bar în care suporterii Serbiei sărbătoreau înaintea meciului Serbia - Anglia de la Euro 2024, care va începe la ora 22.00.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.