Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 908 din 2 – 8 septembrie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

ABILITATEA OAMENILOR NOȘTRI DE A SE ATAȘA DE O ABSENȚĂ DUBLEAZĂ ȘANSELE CA PARADISUL NOCTURN SĂ DEZVOLTE BĂLĂRII

 Grădina zoologică din Anvers i-a interzis unei vizitatoare fidele să își vadă cimpanzeul favorit fiindcă relația dintre cei doi perturbă abilitatea animalului de a se atașa de celelalte maimuțe. Pentru binele maimuței, desigur, i s-a cerut femeii acest sacrificiu. (A. M. S.)

 Niște localnici dintr-o comună din Arad, îngrijorați că barza care își făcuse cuib în apropiere își cam neglija puii, au început să-i hrănească ei înșiși, aruncîndu-le carne crudă cu praștia. Pînă cînd specialiștii le-au spus să înceteze – cum perioada de migrare se apropie, iar puii nu știu încă să zboare, barza îi hrănește mai rar, ca să-i forțeze să iasă din cuib și să-și ia zborul. Mă gîndesc ce-o fi fost la ciocul berzei cînd vedea dovezile de bune intenții ale oamenilor. (S. G.)

 Ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novak, a obținut medalia de argint în proba de urmărire individuală de 4.000 m ciclism la Jocurile Paralimpice de la Tokyo. Acum, Ana Maria Popescu are ocazia să-i întoarcă ofensa. Adică să spună că și dacă și-ar fi dat singur bani mai mulți la buget, Novak tot n-ar fi obținut aurul. În orice caz, în ultima vreme, sportivii noștri par să fie ceva mai atrași de argint(ți). (A. M.)

 Balenele albastre, cele mai mari mamifere din lume, s-au întors în apele Oceanului Atlantic de-a lungul coastei Spaniei, după o absență de mai bine de 40 de ani. Asta chiar e o veste bună. (A. M. S.)

 Cercetătorii au descoperit că stresul din primele săptămîni ale sarcinii dublează șansele ca fetusul să dezvolte sex feminin. Nu sînt limpezi implicațiile studiului: femeile se întrupează din îngrijorare? Femeile fac corp comun cu grijile? Femeile iau fața temerilor? (M. C.)

 Adunate de pe litoralul românesc: 1) meniu afișat la stradă al unui restaurant din Neptun  – Pomana porcului (29 de lei), Tocăniță măcelărească (28 de lei), Tochitură dobrogeană (28 de lei), Ciolan cu fasole (23 de lei), Bulz ciobănesc (22 de lei) și tot așa (restaurantul se numește „Paradisul pescarilor”); 2) un anunț convingător la Eden Beach – „Nu trece nepăsător pe lîngă berea la dozator!”; 3) delimitarea plajelor se face cam așa: „Zonă pentru cearșafuri, pleduri, rogojini, prosoape, pături, corturi... vă mulțumim!”; 4) un beach bar cam închis: „Aceeași marfă se găsește la căsuța de stuf. La fel și cheile de la toaletă!”; 5) alt anunț amenințător: „În atenția turiștilor. Este interzis servitul mesei pe plajă. Persoanele care nu respectă această regulă vor fi scoase de pe plajă!”. Așadar, turistule, dacă ți-e foame, marș acasă! (A. P.

 Pompierii vor avea mult de lucru, este sezonul coacerii vinetelor! O femeie din Constanța care se îndeletnicea cu coacerea legumelor noaptea tîrziu i-a făcut pe vecinii ei să semnaleze un incendiu. Motivul: fumul gros care ieșea de la etajul unui bloc turn. ISU Dobrogea a trimis la adresă două autospeciale cu spumă și apă, o autoscară și o autospecială de transport victime multiple. La fața locului nu au găsit decît o gospodină cu un intens program nocturn. (A. A. D.)

 București. Situațiunea, pe scurt: nu știm dacă și-n ce măsură vom avea căldură la iarnă, căci aproape peste tot conductele sînt fisurate sau obturate, iar lucrările de reparație merg în ritm de melc; sute, mii de locuințe expertizate și cu risc seismic stau să se prăbușească; principalele artere sînt paralizate de traficul auto; respirăm un aer infect; parcurile sînt neîngrijite și pline de bălării; șobolani, gîndaci și țînțari – peste tot; și munți de gunoaie în sectorul 1. Prevăd că la viitoarele alegeri locale va apărea o nouă forță politică sub sloganul „Salvați Bucureștiul”. Ups!... (M. M.

E BINE SĂ GĂSEȘTI O MUTRĂ CARE CERE PALME ÎN INTERVALUL CUPRINS ÎNTRE DOUĂZECI DE GENUFLEXIUNI AMUZANTE (EXECUTATE UȘOR) ȘI EXPLICAȚIA ANULUI DE RESTRIȘTE  

 Doi oameni de știință cu titluri tari, Tom Griffiths, de la Harvard (țineți-vă bine, tipul e Professor of IT, Consciousness and Culture!), și Brian Christian, cercetător și programator, autor de bestseller-uri în domeniu și poet cînd se mai poate, au scos o carte în care susțin următoarea teorie: dacă ai ceva important de realizat în viață și acest ceva se realizează într-un interval de vîrstă anume, atunci e bine să-l faci cînd te afli fix la 37% din durata cuprinsă între vîrsta minimă și vîrsta maximă. Așadar, conchid ei, știind că e bine să-ți găsești un soț sau o soție în intervalul de vîrstă cuprins între 18 și 40 de ani, rezultă că vîrsta cea mai bună pentru verighetă e 26 de ani. Griffiths și Christian spun că, dacă ajungi să fii pus în fața căsătoriei înainte sau după vîrsta optimă de 26 de ani, procesul de deliberare va fi atît de îndelungat și complicat, încît vei rata potrivirea perfectă. Deci ce găsești la 26 de ani, aia să fie! (S. V.)

● „Backpfeifengesicht”, așa numesc nemții o mutră care cere palme. (M. C.)

 Acum cîțiva ani, un fost teolog și politician propunea „genoflexiuni” (sic!) și mătănii ca alternativă la „orgasmul masturbării”. La Cluj, primarul Emil Boc plusează, oferind un bilet de autobuz pentru douăzeci de genuflexiuni executate corect. Vi se pare o afacere bună? (M. M.)

 Dacă semnalizările începătorilor din trafic sau ale unui bebeluș la bord sînt des întîlnite pe șosele, au apărut de o vreme și tot felul de indicatoare care se vor a fi amuzante. În top este plăcuța „Am darul băuturii”, afișată de un șofer de TIR în Timiș. Se pare că omul nu mințea. Semnalizat de poliție să tragă pe dreapta, șoferul nu s-a conformat pînă cînd nu a fost oprit forțat, iar etilotestul a arătat 0,61 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatul de 32 de ani care și-a afișat ostentativ viciul s-a ales cu dosar penal pentru conducerea sub influența alcoolului și cu amendă pentru că nu a oprit la semnalul polițiștilor. (A. A. D.)

 Într-un orășel german, Mönchengladbach, s-a dovedit că mirosul de usturoi poate provoca răni minore și chiar suspendarea carnetului de conducere. Cînd două tinere petrecărețe s-au urcat într-un taxi cu două cutii de pizza cu usturoi, șoferul le-a rugat să coboare, căci nu suporta mirosul. Tinerele au refuzat, s-a iscat ceartă, au coborît, una dintre ele s-a pus în fața mașinii, șoferul a demarat în trombă, lovind-o ușor. Poliția a intrat pe fir, investigînd în prezent efectele secundare ale izului condimentat. (S. G.)

 Pe Șoseaua Giurgiului, un atelier de vulcanizare. La intrare e atîrnată într-un cui o funie de usturoi, iar alături (imprimată pe o foaie de hîrtie) explicația: „Usturoi în ochii la dușmani“. (D. S.)

● Iată o listă cu cele mai scumpe – și bine vîndute – feluri de mîncare ale anului de restriște 2021: un desert cu înghețată de vanilie tahitiană, decorată cu foițe de aur – 1.000 de dolari; un sandvici cu brînză la grătar și homar sud-african – 214 dolari; un milkshake oferit într-un pahar încrustat cu cristale Swarovski – 100 de dolari; o porție de cartofi prăjiți blanșați cu șampanie Dom Pérignon și presărați cu sare, ulei și brînză cu trufe – 200 de dolari (restaurantul „Serendipity3”, New York). La „Wally’s Wines and Spirits” din Las Vegas, un steak de vită maturat 200 de zile costă 1.000 de dolari. Nici Europa nu stă rău. Restaurantul „De Daltons” din Voorthuizen, Olanda, vinde un burger, care conține vită japoneză wagyu, crab imperial din Alaska și jamón ibérico, cu 5.000 de dolari; iar donutt-eria „Dum Dum” din Londra cere pe un cronut (hibrid între croissant și gogoașă) cu caviar 1.500 de lire sterline. Așteptăm mititelul de 1.000 de lei, ciorba de burtă de vită wagyu și sărmăluțele în foi de aur. (M. P.)

Foto: A. Vrana

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

cub Sofia Micu   Vicoveanca png
Pericolul la care este expusă Sofia Vicoveanca! I-ar putea aduce chiar moartea: „Nu ți-e frică?”
Sofia Vicoveanca, supranumită regina cântecului bucovinean, una dintre cele mai apreciate interprete de muzică populară din România, locuiește de mai bine de 50 de ani într-un apartament din Suceava. Blocul are bulină roșie, cu risc seismic grad I.
image png
Moştenitorii de drept contestă în justiţie că Maurice Ravel este singurul autor al celebrului „Boléro”
Moştenitorii decoratorului rus Alexandre Benois şi ai lui Maurice Ravel au făcut apel la sfârşitul lunii noiembrie împotriva unei hotărâri judecătoreşti care stabileşte că compozitorul francez a fost singurul autor al celebrului "Boléro", a declarat marţi avocatul moştenirii Benois.
Canalul Panama Foto Getty Images jpg
Scrisoarea trimisă de Guvernul din Panama către ONU după declarațiile făcute de Donald Trump
Guvernul statului Panama a trimis o scrisoare ONU în urma declarațiilor făcute de președintele American Donald Trump în care și-a manifestat intenția de „a recupera” Canalul Panama.
comori jpg
Descoperire uluitoare într-o pădure din Teleorman! Ce a găsit un șofer de tir: „După ce am început să sap în pământ au început să iasă la iveală
Țara noastră este, literalmente, plină de comori. Iar un șofer de TIR din Olt a făcut o descoperire uimitoare într-o pădure din Teleroman. Cu ajutorul detectorului său de metale, bărbatul a găsit mai multe bijuterii și monede care ar data, potrivit specialiștilor, din secolul XVI.
emanuel ungureanu/ facebook
USR depune un nou proiect legislativ pentru protecția copiilor și vârstnicilor
Deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus un proiect legislativ care prevede amplasarea de camere video în centrele de asistență socială din România, pentru a asigura monitorizarea continuă a activităților și protecția beneficiarilor, în special a copiilor și vârstnicilor.
wizz air avion jpg
Wizz Air anunță șase rute noi în România
Wizz Air a anunțat miercuri șase noi rute din România după alocarea unei a doua aeronave bazei sale din Sibiu în vara anului 2025, ajungând astfel la o flotă de 33 de aeronave în țara noastră.
Elena Cuza, litografie din 1860, autor - Constantin I. Stăncescu, din patrimoniul Muzeului Municipiului București  (foto: Facebook / Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui)
Un portret al Elenei Cuza, la vârsta de 82 de ani. O fotografie din 1907
Prima doamnă a Principatelor Unite Române a rămas în mentalul colectiv ca un model de generozitate, demnitate și modestie, un om cu o bogată operă caritabilă.
blocuri jpeg
Top 10 previziuni pentru piața imobiliară din România. Diferențele față de criza din 2008
Economia României și piața imobiliară intră în 2025 cu perspective pozitive pe termen lung, dar și cu provocări semnificative pentru anul care a început, potrivit raportului „Top 10 previziuni pentru piața imobiliară din România în 2025”.
trump Mariann Edgar Budde jpg
Trump are parte de o predică virală. Episcopul Mariann Edgar Budde îi cere președintelui să protejeze minoritățile
În prima zi completă a mandatului său, președintele Donald Trump a avut parte de un moment neașteptat de confruntare, chiar în mijlocul unei slujbe tradiționale la Catedrala Națională din Washington.