Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 905 din 12 – 18 august 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

AFLĂM CĂ AURUL VEACULUI NOSTRU S-A OPRIT CÎNDVA ÎNTR-O CURTE  

● Aflăm de la Poliția Română că „numărul accidentelor grave produse în acest an e în scădere semnificativă față de anii trecuți, dar numărul deceselor, în creștere” (news.ro). Deducem de aici că nu orice accident grav e un deces – dar, poate, și că un deces nu e musai un accident grav. Chestiune de interpretare. (M. P.)

 Indonezia le-a dăruit jucătoarelor sale de badminton care au cîștigat aurul olimpic bani numerar, vaci, o casă și un chioșc unde să vîndă chifteluțe. Ministrul Turismului a plusat la rîndul său, promițînd că jucătoarele vor putea vizita gratuit cele mai populare șase destinații turistice ale țării. (A. M. S.)

 Trece o dubă albă, a unei firme care produce sau vinde (sau și una, și alta) felurite scule. Și ce văd scris pe ea? Văd numele unor unelte ale veacului nostru care îmi dau fiori: „sape mecanizate elicopterizate“. (D. S.)

 O bicicletă furată a parcurs 2.000 de kilometri din Frankfurt pînă în Berevoești, Argeș. Vehiculul electric, în valoare de 2.300 de euro și cu un senzor GPS instalat, a fost urmărit de proprietar de-a lungul drumului său, care a trecut prin Austria și Ungaria, a ajuns la Nădlac și s-a oprit, în sfîrșit, într-o curte a comunei din Argeș. Un prieten din România a depus o plîngere la Poliție, în numele proprietarului bicicletei. Aceasta a fost recuperată de la un cetățean care susținea că a cumpărat-o din Germania, cu 200 de euro, și că nu avea habar că era furată. (A. A. D.)

 „Nu iei suficient în calcul imbecilitatea umană, care este ingenioasă și perfidă” – Joseph Conrad către Aldous Huxley, cîndva în anul 1901. (M. C.)

PRIMA FAZĂ A VIITORULUI SECUNDAR VA CONSTA ÎNTR-O STICLĂ DESCHIZĂTOARE DE STICLE

 Oamenii de știință au început vînătoarea de extratereștri încă din anii ’60, fără a găsi dovezi clare, dar și fără a renunța vreun moment la idee. Recent a fost lansat Proiectul Galileo, sub conducerea astronomului Avi Loeb de la Universitatea Harvard, care continuă căutarea de OZN-uri și de urme ale tehnologiilor extraterestre. Prima fază a proiectului va consta în instalarea de zeci de telescoape pe tot globul, țintind către cer. (A. A. D.)

 Compania British American Tobacco a anunțat că „vede canabisul ca parte a viitorului său”, investind deja într-o firmă canadiană producătoare a canabisului medicinal, Organigram. Oare ce slogan vor fi văzut alături de această revelație, pentru o viitoare campanie publicitară: „Viitorul sună bine” sau „In the jingle jangle morning, I’ll come following you”? (S. G.)

 The Professional Audio Manufacturers Alliance (PAMA) a declarat recent că și-a anunțat membrii din industrie să vină cu o terminologie tehnică neutră pentru conectorii (jacks) „master”/„slave” și „male”/„female” („mamă”/„tată”, în română), întrucît actualele denumiri pot întreține un ambient discriminatoriu printre audiofili. „Aceasta este o decizie majoră și e important să continuăm în linia unor schimbări semnificative în industria audio. Este vorba de a ne trata unii pe alții cu respect”, a declarat directorul executiv (bărbat) al SoundGirls.org, o inițiativă pentru sprijinirea femeilor în industria audio. Prima propunere terminologică este „primar”/„secundar”. (M. C.)

 Un Rolls-Royce s-a blocat într-un sens giratoriu din Mamaia, după ce a rămas fără combustibil. Un bărbat a adus benzină într-o sticlă de plastic. Suprarealismul estival s-a născut pe litoral. (A. M. S.)

 O tînără influencer-iță din Turcia susține că a fost dată în judecată de autoritățile turce după ce a postat pe Internet, „în glumă”, imagini din interiorul celebrului Sexmuseum din Amsterdam – cum ar fi paste în formă de organe genitale, deschizătoare de sticle sexy etc. Cu adevărat periculos ar fi fost să posteze imagini inofensive din muzeu: ușa de la intrare, mocheta, tavanele, întrerupătoarele, WC-ul sau ghereta casieriței – și-ar fi pierdut instantaneu toți cei 600.000 de follow-eri. (M. P.)

p24 mplesu certificat jpg jpeg

UNII AU VOCEA FIERBINTE, MAI ALES DACĂ GÎNDIM LA FEL DE CLAR

 Un pensionar din Germania, în vîrstă de 84 de ani, care a ținut în subsolul casei un tanc, un tun antiaerian și o torpilă din cel de-al Doilea Război Mondial, va fi obligat să plătească o amendă de 250.000 de euro, dar și să vîndă colecția de arme. Unii au hoby-uri costisitoare. (A. M. S.)

 Un individ vorbea la radio despre necesitatea sprijinirii culturii românești. Spunea că e mare nevoie de investiții în cultura românească. Vocea lui fiind cam necultivată, ascultătorii deveniseră, poate, oarecum contrariați. Asta pînă cînd omul și-a dus ideea pînă la capăt: „Cultura românească de pepeni”. (A. M.)

 Indiscutabil, cel mai discutat subiect legat de Olimpiada de la Tokyo a fost cel al paturilor „anti-sex”. Ca să evite contactele intime între sportivii izolați în satul olimpic, organizatorii au plasat în camerele ce-i găzduiesc niște paturi din carton, despre care au spus că se rup imediat ce începe în ele o foșgăială în doi. Un atlet irlandez și-a pus patul la încercare: s-a filmat țopăind frenetic în propriul pat care a rezistat fără probleme. Fake-news, au anunțat imediat rețelele, paturile rezistă la zbenguială! Înainte, însă, ca vestea minunată să declanșeze dezmățul în satul olimpic, firma japoneză care a realizat paturile a precizat: ele au fost făcute să se rupă în momentul în care sînt solicitate cu o greutate mai mare de 200 de kilograme. Imediat, mi-am dat seama că europenii s-au gîndit la mișcări (patul se rupe la coregrafii specifice), dar japonezii se gîndiseră la greutate (patul se rupe la solicitare statică), ceea ce ar putea deschide anumite orizonturi în cercetarea antropologică. Și (minte de român!) mi-am dat seama că o întîlnire fierbinte între o gimnastă și un boxer de la categoria muscă este, totuși, posibilă în așternuturile olimpice. Ce-o fi fost în capul lor cu cele 200 de kilograme? (S. V.)

 Căldură mare și înghesuială în trenuri. SNCFR îndeamnă călătorii să-și achiziționeze, din timp, biletele de călătorie. Un sfat bun, mai ales dacă ne gîndim la întîrzierile acumulate pe drum din cauza căldurii, a infrastructurii proaste, a locomotivelor defecte ori a personalului. Dacă vreți să ajungeți pe litoral anul viitor, cel mai precaut e să vă luați bilete și să porniți la drum chiar săptămîna viitoare! (M. M.)

 După întîlnirea cu operatorii feroviari de săptămîna trecută, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a declarat că „le-am explicat foarte clar și ferm că rupem pisica în două”. Nu pot decît să sper că le-a explicat, la fel de clar și ferm, să nu ia expresia ad litteram. (S. G.)

Foto: M. Pleșu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Și dacă nu o să se termine?
Sperăm că celălalt ne va accepta cu toate bandajele noastre.
Zizi și neantul jpeg
Ploi
Eram, se poate spune, invincibilă cu armura asta de plastic: torentele și bulboanele nu mă puteau doborî.
E cool să postești jpeg
Noile adicții ale adolescenților
Sînt aceste nevoi satisfăcute prin adicții? Doar temporar, însă efectele sînt copleșitoare.
p 20 Breugel, Ispitirea Sfintului Anton (detaliu) jpg
Literatură și experiență mistică
Cuvîntul poetic asigura această trecere din „mediul exterior” în „mediul interior”.
foto BTC DV bis jpeg
De ce blîndețea?
E aici ceva din alchimia virtuții la fel de veche ca natura umană.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe lîngă ofertele de serviciu, la mica publicitate apar uneori (ca în ziarul Libertatea de vineri, 24 martie 2023) și oferte matrimoniale: „DOMN București doresc doamnă 70 ani pt. a îi oferi feeria vieții“. De nerefuzat. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.

Adevarul.ro

image
O familie de români s-a mutat, după 17 ani, din Elveția într-un sat de lângă Urziceni: „Una dintre cele mai bune decizii”
Mulți români care se întorc din străinătatea aleg să-și facă un rost în România, dar la oraș, cu la țară, unde au parte de o viață mai liniștită.
image
Cea mai temută infractoare care a terorizat Spania e româncă. O armată de interlopi o asculta orbește
Tenace, ambițioasă și extrem inteligentă, dar nu în ultimul rând de o frumusețe răpitoare, ea a reușit să câștige toate războaiele cu bandele rivale.
image
Nou scandal sexual în universitate. „Profesorul de 67 de ani i-a propus să devină iubita lui. Să facă sex în fața unei minore“
Elaborarea unor Coduri de etică stricte privind hărțuirea sexuală în universitățile din România devine o prioritate, în contextul numărului din ce în ce mai crescut de astfel de cazuri care apar în spațiul public. Ultimul scandal de acest tip provine din Cluj-Napoca.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.