Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 902 din 22 – 28 iulie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

O DESCĂRCARE ELECTRICĂ ESTE O METAFORĂ A FELULUI ÎN CARE NIȘTE OAMENI ÎNCEARCĂ…

● O descărcare electrică a lovit şi ucis 16 persoane care îşi făceau selfie-uri în ploaie în vîrful unui turn al fortului Ambser, o atracţie turistică la Jaipur (nordul Indiei). Majoritatea morţilor erau foarte tineri, potrivit unui angajat al poliţiei. Acesta nu este un eveniment izolat, iar trăsnetul ucide anual în medie aproximativ 2.000 de indieni. Chiar și așa, nebunia pozelor nu mai are limite. (A. M. S.)

● În Danemarca a fost construit cel mai înalt castel de nisip din lume. Are 21,16 metri și se pare că a implicat zeci de specialiști în genul acesta de sculptură, care l-au meșterit folosind aproape 5.000 de tone de nisip. Castelul ține și el pasul cu timpurile și are în vîrf nici mai mult, nici mai puțin decît o reprezentare stilizată a coronavirusului, purtînd o coroană. Creatorul sculpturii a declarat că este o metaforă a felului în care pandemia a ajuns să ne guverneze viețile. (A. A. D.)

● „Sînt doar un băiat care înoată repede, care are nişte antrenori foarte buni, nişte părinţi foarte buni şi, repet, nişte oameni geniali care mă susţin, prieteni etc.”, a spus David Popovici, care a obținut trei medalii de aur la Campionatul European de juniori. Mai simplu de atît nu se poate. (A. M. S.)

 Sună telefonul. N-apuc să zic „bună ziua” că o voce unsuroasă începe să se prelingă din receptor. Prind doar cîteva expresii: „oportunitate”, „volatil”, „criptomonedă” și „profit substanțial”. Mintea încearcă să stabilească legături între cuvinte. Nici nu e greu. „Mă mai urmăriți?”, întreabă vocea pe un ton mieros, insinuant. Și, pentru că nu răspund, continuă: „fără riscuri, fără obligații”, „investiție”, „venituri suplimentare” etc. „Sînteți de acord, așa-i?”, mă mai întreabă vocea, apoi, fără să aștepte vreun răspuns, reia perorațiile: „piață monetară”, „dobînzi”, „transfer”... Dacă e să vină vreo criză economică, așa va veni: prin telefon, cu o voce onctuoasă, imperturbabilă. (M. M.)

…SĂ STABILEASCĂ LEGĂTURI PE HÎRTIE ÎNTRE SENZAȚIILE TARI ȘI ZGOMOT, SPUNÎND CĂ ACESTA A CRESCUT ATÎT DE MULT…

 Preluată de la prietenul D.B., de pe Facebook, pentru că mi s-a părut o întîmplare simpatică: „La terasă, taca-taca. Un 4x4 în marșarier lovește o mașină parcată. Șoferul, un preot, coboară, dă un ochi, se urcă înapoi la volan și pleacă. Apucăm să ne întindem gîtul și să luăm numărul. Îl trecem pe hîrtie și merge unul dintre noi să-l pună în geam păgubitului. De la altă masă, două femei, o mamaie și una ceva mai tînără, ne întreabă de ce vorbim despre mașina parcată, care-i a lor. «Păi, n-ați auzit cînd v-a lovit jeep-ul cu albastru din față?» «Aa, era părintele, știe mamaia, să-i dea Dumnezeu sănătate!»”. (A. P.)

 Scumpirea biletelor pentru transportul în comun în Capitală a fost justificată de Societatea de Transport București prin faptul că tarifele n-au mai crescut din 2008. În locul lor aș fi mizat pe o explicație mai reală și greu de contestat: senzațiile tari pe care ți le oferă o călătorie cu mijloacele de transport în comun. (S. G.)

 „Totul în jur încearcă să te schimbe, să te convingă, să te tenteze și să te controleze. Cei mai buni cititori aleg cărțile de ficțiune pentru a se elibera de tot acest zgomot” – Philip Roth. (M. C.)

 Fostul campion german de tenis Boris Becker a fost acuzat de sexism pentru că, în calitate de comentator BBC, cînd a văzut-o pe ecran pe Anett Boszormenyi, iubita tenismanului Martin Fucsovici, a făcut remarca: „Ei spun că au cele mai frumoase femei în Ungaria. Nu știu asta, dar cu siguranță este foarte drăguță”. Comentariul acesta a indignat-o pe Stephanie Vera Hilborne, CEO la Woman In Sport, o organizație de caritate. BBC i-a luat apărarea lui Becker, spunînd că acesta a făcut doar un comentariu amuzant. Mă gîndesc că dacă a spune că o femeie e drăguță înseamnă sexism, a spune că e urîtă a devenit deja o crimă, motiv care mă oprește să mai fac vreun comentariu legat de amintitele doamne. (A. M.)

● Prețul spermei a crescut atît de mult încît acum există o acțiune de „democratizare” a tratamentului de fertilitate. (M. C.)

…ÎNCÎT AR PUTEA EGALA ORICÎND PAGINA RUPTĂ DE CÎTEVA GENERAȚII

● Căutînd un sinonim pentru „femeie” am intrat pe site-ul unui dicționar online de sinonime. Rezultatele găsite mi-au dat ghes, mai apoi, să caut sinonime și pentru „bărbat”. Puse într-o perspectivă psihologică, cele două grupe de sinonime ar putea exemplifica noțiunea complexului de superioritate – acel mecanism de apărare contra unuia de inferioritate. Femeie – muiere, nevastă, servitoare, prostituată. Bărbat – brav, curajos, cutezător, inimos. (S. G.)

● Să tragi chiulul de la serviciu o zi-două probabil se întîmplă în multe locuri. Puțini sînt însă cei care pot egala performanța unui italian care n-a dat pe la muncă 15 ani. Fusese angajat civil la un spital din Catanzaro în 2005, iar de atunci a primit, fără să muncească, peste o jumătate de milion de euro salariu. Asta, deși la conducerea spitalului s-au perindat șase manageri care nu i-au observat și sancționat lipsa. (A. A. D.)

● „Criza gunoiului din sectorul 1 se poate repeta oricînd în alte sectoare ale Capitalei”, a spus primarul Clotilde Armand. Puțină alinare nu strică, atunci cînd faci slalom printre mormane de gunoaie, la 30+ grade, în centrul Capitalei. (A. M. S.)

● Să aruncăm o privire peste pagina cu produse de teleshopping din ziarul Libertatea de vineri, 16 iulie 2021, ca să vedem ce se mai găsește acolo. Poți găsi, de pildă, un „afrodiziac amazonian“, care „conține extract de scoarță din «copacul potenței» Muira puama“ și pare să fie un produs oximoronic, întrucît „elimină problema erecției moi“ (înlocuită, probabil, cu o moliciune tare), oferind „erecție la cerere“ (dar fără a se preciza în cîte exemplare trebuie completată cererea și unde se depune). Apoi găsim, într-un anunț de alături, „plasturi transdermici discreți“ („formulă uro-consolidatoare“). Iar persoanelor mai puțin interesate de avantajele discreției le face cu ochiul, din aceeași pagină, un ceas cu „48 de cristale arctice“, care „licărește pe mînă precum strălucirea unei stele“. (D. S.)

● Lista localităților fictive ale României continuă: Eteni, Filiu, Găleșoaia, Ganaș, Geamăna, Giurcuța de Jos, Grabicina de Sus, Groapa Vlădichii, Gura Gîrluței, Hodaia, Hosasău, Huștiu, Ibru, Iesle, Italieni, Lehnești, Libertatea, Lunca Bonțului, Malaica, Maldaoci, Martonca, Merișor, Mesteacăn, Morțești, Movila Ruptă, Nevățu, Obîrșie, Ostrovu Tătaru, Popoaia, Porumbac, Racameț, Rîșca, Retezatu, Ripicenii Vechi, Șandru, Șasa, Șașvereș, Șerpenița, Stîrcu, Țîgîra, Țărmure, Ticera, Ulmi, Văgaș, Valea Fînațului, Valea Grajdului, Vargatac, Zărieș. (M. P.)

● În 2016, un tablou reprezentînd scena închinării magilor la Prunc a căzut de pe peretele unui apartament din Roma. După un timp, proprietarii l-au dus la un restaurator. Tabloul era vechi oricum, așa că restauratorul, pe lîngă remedierea efectelor căderii, a început să îndepărteze stratul de negreală pe de tablou. Pe măsură ce scotea la lumină detaliile picturii, restauratorul mărea ochii: ceea ce avea în lucru nu era o biată copie a lucrării „Închinarea magilor” de Rembrandt, ci chiar originalul, pictat în 1632. Certificarea clară a autorului a venit abia acum o lună de zile, după un seminar internațional anume dedicat acestei picturi, în care experți din toată lumea au conchis unanim: e Rembrandt. Lucrarea a fost pierdută cîndva la începutul veacului al XIX-lea, după ce a aparținut unor capete încoronate, apoi Muzeului Luvru. Nu se știe cum a ajuns pe peretele roman, iar familia care deține tabloul de cîteva generații a avut mereu impresia că e o biată copie. Imediat după verdictul experților au apărut ofertele de cumpărare, lucrarea fiind evaluată între 100 și 250 de milioane de dolari. Totuși, proprietarii au decis să nu vîndă, ci să expună tabloul publicului în colecția permanentă a unui mare muzeu. (S. V.)

Foto: M. Bănică

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

Popescu
Gică Popescu, revoltat de ce pățesc românii din cauza străinilor: „Băi, oameni buni, nu se poate așa!“
Decăderea fotbalului românesc continuă să-l șocheze pe fostul căpitan al tricolorilor.
Vladimir Putin alături de cei 4 lideri ai teritoriilor ucrainene anexate FOTO EPA-EFE
Putin, pirat geopolitic. Scenariul periculos care poate fi replicat la nivel mondial
Noua confiscare de teritorii ale Ucrainei de către Rusia, un act de piraterie geopolitică care poate fi replicat de alte regimuri autoritare, potrivit CNN
Ioan-Marcel Boloș FOTO gov.ro
Boloș: Pensiile speciale trebuie să rămână. Le au și alte state europene
Pensiile speciale trebuie să rămână, susține Marcel Boloș, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, declarând că și alte state europene au astfel de pensii.

HIstoria.ro

image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Victor Babeș, cel mai elegant savant român
Victor Babeș a fost savant, profesor universitar, unul dintre cei mai renumiți oameni de știință, cunoscut și recunoscut în toată lumea. Când apărea profesorul Babeș la catedră, sau cu alte ocazii, acesta era îmbrăcat impecabil, foarte elegant, având o ținută exemplară.