Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 901 din 15 – 21 iulie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎN URMA UNUI ACCIDENT CULTURAL, UN BĂRBAT CARE ȚINEA TORȚA IUBIRII PE MARGINE ȘI-A PIERDUT ABILITATEA DE A SALVA UN ÎNTREG POPOR PENTRU CĂ N-A AUZIT CE-A FĂCUT CINEVA CARE A DAT LUMII UN TEREN VIRAN (CU O CARTE DE VIZITĂ ÎNĂUNTRU) ȘI 33 DE VETRE

 În urma unui accident cerebral, un bărbat și-a pierdut abilitatea de a experimenta tristețea. Unii l-ar numi un accident fericit, alții, dimpotrivă. (M. C.)

 Un titlu din Boston Globe anunță o știre cu potențial senzațional: „Cărți împrumutate demult, unele din 1930, au revenit la Biblioteca Publică din Somerville”. Găsind în beciul casei aceste cărți, împrumutate pe vremuri de mătușa sa, un bărbat din Massachusetts a sunat la bibliotecă pentru a le returna. Pentru mine, senzaționalul nu a fost nici descoperirea cărților, nici inițiativa civică a bărbatului și nici că biblioteca nu l-a taxat, ci faptul că biblioteca aia încă exista. Poate că senzaționalul este ceva cultural. (S. G.)

 O femeie japoneză, în vîrstă de 53 ani, a fost arestată de poliţie după ce a încercat să stingă flacăra olimpică cu un pistol cu apă. Conform înregistrărilor video, femeia a aşteptat liniştită cu pistolul de apă în mînă pînă cînd alergătorul care ţinea torţa a ajuns în apropierea sa, iar în acel moment a îndreptat „arma” către flacără, stropind-o de cîteva ori, fără să reuşească însă să o stingă. O fi vrut să vadă dacă e adevărată. (A. M. S.)

 Cîteva filme din programul cinematografelor bucureștene în ziua de 7 martie 1929 (pe atunci încă mai existau cinematografe), din ziarul Vremea: Ateneul Golescu – Wings (Aripi), Boulevard Palace – Fiica Șeicului, Capitol – Prințesa Circului, Elite – Ducesa din Chicago, Lipscani – Cîntecul privighetoarei, Lux – Demonul femeie, Model – Vraja Parisului, Milano – Duduia dela confecțiuni, Marconi – Regele Carnavalului, Odeon – Nopțile din Chicago, Paris – Omul care rîde, Rahova – L’eau du Nil, Scala – Suzi Saxofon, Select – Monumentul iubirii, Trianon – Clovnul duduei, Volta Buzești – Scheherezada. Însă eu cu siguranță m-aș fi dus la cinematograful American ca să văd Ispitele trupului cu Emil Jannings și o comedie cu Stan și Bran. (A. P.)

 Acum trei săptămîni, pe un colț de stradă bucureștean, la întretăierea Bulevardului Magheru cu strada George Enescu, a apărut o cadă. Acum două săptămîni, cada a fost mutată, doar nițel, din plină stradă în tufele de pe margine. După încă o săptămînă, cada a dispărut. Mă întreb dacă o fi fost ridicată de autorități sau dacă nu cumva, între timp, posesorului i-o fi revenit apa caldă. (S. G.)

 La Costinești, un hoţ a încercat să fugă cu telefonul unui salvamar, în timp ce acesta salva o persoană de la înec. Bărbatul nu a apucat să plece prea departe cu telefonul deoarece un subofiţier din Timişoara, aflat în concediu de odihnă pe litoral, l-a prins. Un fel de B. D. la munte și la mare. (A. M. S.)

 Zapînd, am dat peste Cary Grant vorbind cît se poate de fluent în ungurește cu Eva Marie Saint, în La nord prin nord-vest, de Alfred Hitchcock. O senzație cel puțin stranie, mai stranie chiar decît filmul lui Hitchcock. Ar trebui, poate, să compătimim un întreg popor pentru că n-a auzit niciodată la televiziunea proprie vocile autentice ale celor mai celebri actori din lume? (A. M.)

 E foarte interesant cum funcționează mintea umană. De pildă, mintea lui Victor Pițurcă. Are o atenție formidabilă la detalii, o fină gîndire speculativă și o memorie excepțională. Poate explica în amănunt unde a greșit cutare antrenor, de ce a greșit centrarea cutare jucător sau în ce moment precis s-a schimbat soarta meciului. Eu, unul, sînt incapabil să-mi amintesc ce-a făcut sau ce n-a făcut același Victor Pițurcă pe cînd era selecționer la naționala României. (M. M.)

 Un bărbat din Austria a fost mușcat de pitonul vecinului cînd s-a dus la veceu de dimineață. Imaginați-vă scena: te așezi pe vasul de toaletă și o reptilă de 1,6 metri lungime, scăpată din apartamentul vecinului, care s-a strecurat prin canalizare pînă la casa următoare, te ciupește de fund. Să mai zică cineva că există lucruri sigure. (A. M. S.)

 Ultima dorință a lui Lemmy Kilmister (1945-2015), rockerul care a dat lumii trupa Motörhead, a fost ca cenușa să-i fie introdusă în cartușe înmînate prietenilor apropiați. (M. C.)

 Din patrimoniul teritorial al României fac parte și o serie de localități fictive. Sînt localități care, potrivit Recensămîntului Populației și Locuințelor din anul 2011, nu au nici un locuitor, care nu figurează pe Planurile Directoare de Tragere (1916-1959) și al căror perimetru delimitează, conform ortofotoplanurilor, un teren viran, fără construcții. Adesea, ele apar amplasate în mijlocul unui lac. Explicația ar fi că, în urmă cu zeci de ani, aceste localități au fost mutate în componența unor Unități Administrativ Teritoriale vecine, fără ca vechea înregistrare cadastrală să fie ștearsă. Există cca. 126 de astfel de așezări, numite și localități „pustii”, „relicte” sau „fantomă”; enumerăm cîteva dintre ele: Alexandru I. Cuza, Andici, Ardealu, Bîrlibășoaia, Baștea, Boboș, Botoi, Cîșlița, Cervicești-Deal, Checheș, Cicîrd, Cinghinia, Cireșu Mic, Ciumița, Comisoaia, Copaci, Curcani, Curpenii Silvașului, Deșirați, Doptău, Dorofei, După Deal. Lista continuă. (M. P.)

 Dacă vreți să trimiteți un mesaj în viitor, nu vă mai obosiți să programați un e-mail. Cea mai sigură cale se pare că rămîne o scrisoare închisă într-o sticlă și aruncată în mare. O epistolă de acest fel a fost găsită recent, într-un lac din Michigan, de către o femeie care făcea scufundări și colecționa obiecte inedite. Pe biletul din sticlă era trecut anul, 1926, și numele persoanei cu care ar fi trebuit să se ia legătura pentru a i se returna sticla. După ce mesajul ei de pe Facebook a devenit viral, femeia a reușit să o găsească chiar pe fiica bărbatului care scrisese biletul. Mai în zilele noastre, o sticlă cu o carte de vizită înăuntru a călătorit și ea pînă în Noua Zeelandă, după ce ajunsese în ocean cu un an în urmă, undeva între Australia și China. Cel care a găsit-o a scris la adresa de e-mail specificată și l-a depistat pe aparținător. Nimic din ce se aruncă în mare nu se pierde, se pare. (A. A. D.)

 Nu știu dacă a murit ca un erou, dar știu sigur că, dacă ar fi trăit în Europa, ar fi murit detestat și de fanii familiei tradiționale, și de fanii eliberării femeilor de sub tirania bărbaților. A trăit 74 de ani, pînă luna trecută. Cînd a murit, avea 39 de soții, 94 de copii și 33 de nepoți. S-a căsătorit cu prima soție cînd avea 17 ani și, pe la 30 de ani, a reușit să se căsătorească cu zece soții într-un singur an. Au locuit toți într-o clădire cu patru etaje și o sută de camere. Cînd acest fabulos pater familias a murit, familia sa avea 164 de membri și era, fără concurență, cea mai numeroasă familie din lume. Îi vom reține isprava, dar nu-i vom reține numele, sînt sigur. Totuși, numele unui asemenea om ar merita să fie măcar rostit: Ziona Chana. Din India. (S. V.)

 Un slogan publicitar afișat pe un vehicul de livrare („Gustul suprem al pizzei pe vatră!“) arată cît de frecventă a devenit referința la vatră ca la un nec plus ultra al preparării aluaturilor coapte. Ai zice că s-a umplut țara de vetre, mai mult sau mai puțin strămoșești. (D. S.)

Foto: D. Stanciu

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Top 5 destinații interne de iarnă potrivit Eximtur Colaj DMS
Valea Oltului a detronat Valea Prahovei. Stațiunile favorite de Crăciun. Top 5 destinații de sărbători
Premieră în turism: Valea Oltului devansează Valea Prahovei! Stațiunea Călimănești-Căciulata, din județul Vâlcea, se transformă în noua regină a destinațiilor de iarnă. Urcă în topul celor mai căutate destinații montane pentru sărbătorile de iarnă.
teatrul mihai eminescu (2) jpg
Bijuteria arhitectonică de lux reabilitată cu milioane de euro. Primele repetiții, după 10 ani, în unul dintre cele mai frumoase teatre din România
Teatrul ”Mihai Eminescu” din Botoșani, o adevărată bijuterie arhitectonică, veche de peste un secol și-a deschis porțile după un deceniu de reabilitări. Actorii s-au reîntors în teatru după 10 și lucrează la o premieră de excepție. Clădirea este unul dintre cele mai frumoase monumente din România.
femeie bucatarie istock jpg
Rețeta tradițională cu care îți vei impresiona oaspeții la masa de Crăciun! Cum pregătim faimoasa găină umplută cu sarmale, o rețetă de pe vremea strămoșilor noștri
Mulți dintre noi consumăm carne aproape în fiecare zi, iar de multe ori ne este greu să ne hotărâm ce preparate să gătim.
Bradul de Crăciun Foto Ricardo Reitmeyer - Getty Images
Tendințele cromatice pentru bradul de Crăciun în 2024: Albastrul și combinațiile elegante vor domina sărbătorile
Anul 2024 aduce o schimbare surprinzătoare în decorul bradului de Crăciun, cu albastrul în prim-plan. Înlocuind tradiționalul roșu, această nuanță sofisticată și elegantă, combinată cu accente de argintiu și auriu, creează un decor festiv modern și rafinat.
marele premiu la loto 5 40 a fost castigat care au fost numerele extrase 178581 jpeg
S-a câștigat, din nou, marele premiu la Loto 6/49. Cât a costat biletul norocos
Loteria Română anunţă că la tragerea Loto 6/49, de joi seara, s-a câştigat premiul de categoria I, în valoare de 519.397,36 lei (peste 100.000 de euro).
Cosmin Ionut Culcus salvator doua persoane foto Facebook jpg
Povestea tânărului din Mioveni care a salvat viața a doi oameni care s-au înecat cu mâncare
Elev la Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” din Câmpina și originar din Mioveni, Ionuț Cosmin Culcuș a devenit cunoscut în toată țara după ce weekendul trecut a salvat viața unui bărbat care se înecase cu mâncare la o terasă.
p 20 Nichita Stanescu adevarul ro jpg
13 decembrie, ziua în care a murit Nichita Stănescu, prietenul tuturor, pe care puţini l-au cunoscut cu adevărat
13 decembrie este Ziua etniei tătare și Ziua tipografilor. Pe 13 decembrie 1466 murea sculptorul italian Donatello. Tot într-o zi de 13 decembrie, dar în 1983, ne părăsea Nichita Stănescu.
image png
Povestea bărbatului umilit și înșelat de soție. Coșmarul a început după căsătorie
Viața de cuplu s-a schimbat radical la scurt timp după căsătorie. Femeia a început să aibă un comportament ciudat față de soțul ei, astfel că în scurt timp a ajuns să îi fie infidelă.
image png
Fiica Loredanei Groza a dat lovitura în lumea modei! Imaginile postate cu Elena Boncea i-au luat pe toți prin surprindere
Loredana Groza, una dintre cele mai bune cântărețe ale României, se bucură de un succes remarcabil atât pe plan profesional, cât și personal. Fiica sa, Elena Boncea, o face mândră cu fiecare ocazie. Cu ce reușită și-a încântat mama, descoperiți din rândurile de mai jos.