Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 900 din 8 – 14 iulie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

CÎND VĂ SCAPĂ IDEEA CĂ (ÎN LUMEA NOASTRĂ) NISIPUL DE PE LITORAL NU MAI E LA FEL DE SIMPATIC, POATE AR FI BINE SĂ UMPLEȚI APELE MĂRILOR CU ALTE CUVINTE

 Cînd vă scapă cîte o înjurătură din cauza unei pișcături de țînțar, poate ar fi bine să fiți corecți și să folosiți termenul „țînțară”, pentru că doar femelele sug sîngele, pe cînd masculii se hrănesc cu sucuri vegetale. (A. M. S.)

 O profesoară de drept de la Universitatea din Connecticut, Mathilde Cohen, a avansat ideea că gastronomia franceză este rasistă – colonialiștii mîncau pîine, nu orez, și cînd mîncau, stăteau la masă, nu pe pămînt. Citind știrea din Le Figaro, mi-am adus aminte de o replică din piesa Bădăranii a lui Goldoni: „E, poftim! Acum te superi și pe masă”. (S. G.)

 „Dragă Prințesă Bibescu, mă tem că va trebui să încetezi a-i mai trimite aceste bilețele de dragoste soțului meu de vreme ce noi doi locuim împreună. Un asemenea lucru nu se face în lumea noastră. Te rog nu mă face să-ți scriu din nou. Nu-mi place să mă răstesc la oameni și urăsc să fiu nevoită a-i învăța manierele” – Katherine Mansfield către Elizabeth Bibesco, 24 martie 1921. Se pare că prozatoarea trecea cu vederea infidelitățile soțului, dar nu suporta scrisorile de dragoste, detaliu care-i onorează literatura. (M. C.)

 Reabilitarea plajei din Mamaia naşte controverse în rîndul turiştilor, anunță Digi24. Oamenii sînt nemulţumiţi că nisipul nu mai e la fel de fin ca în trecut, că plaja e acum prea lată și că e prea mult de mers de la șezlong pînă în apă, în fine, că apa devine brusc adîncă după cel mult 20 de metri de mal. Dacă adaugi aici și nemulțumirile legate de calitatea serviciilor hoteliere și pe cele legate de oferta restaurantelor, pare un adevărat supliciu să mergi pe litoral. Numai plîngeri și nemulțumiri. Și totuși, lumea se înghesuie! (M. M.)

 O logică imbatabilă, fără fisură și fără cusur, în gura unei vorbitoare la o televiziune de știri care transmitea de pe litoral: „Va fi o perioadă crescută fiindcă prețurile vor crește“. (D. S.)

 Cîțiva false friends din limba greacă: paradosiakós înseamnă „tradițional”, nu „paradiziac”; symbatikós e „convențional”, nu „simpatic”, iar nai nu-i „nu”, ci e „da”. (M. P.)

 Iată cum sună constatarea organelor de poliție ale IJP Constanța, după ce au surprins un cuplu de turiști polonezi întreținînd relații sexuale pe plajă, într-un context rupt parcă din Geneză („Prăsiți-vă și vă înmulțiți și umpleți apele mărilor…”, Facerea 1:22): „Un bărbat și o femeie, în timp ce se aflau în vecinătatea luciului de apă, ar fi exercitat reciproc mișcări aferente unui act sexual, provocînd indignarea persoanelor prezente pe plajă”. Sperăm ca perechii poloneze să nu i se întocmească dosar penal, ținînd cont că mișcarea aferentă era, totuși, reciprocă. (M. P.)

 Pe unele canale TV de sport, chiar foarte serioase, în timpul transmisiei cîte unui meci, comentatorii au început să folosească formula: „Cutare sportiv a luat o decizie importantă. Pentru a afla care, accesați site-ul nostru de Internet”. Cu alte cuvinte: „Vrei să știi ce știm noi? Nu-ți spunem, sîc. Pentru a afla, nu e îndeajuns că plătești cablul TV, trebuie să te muți la calculator sau să pui mîna pe telefon și să dai și click”. E ca mai vechea metodă cu „Click aici!”. Așa se întîmplă cînd marketingul intervine peste alte profesii. Nu știu cît e de corect, dar, în orice caz, e un obicei urît. (A. M.)

SE PARE, TOTUȘI, CĂ CINEVA ÎNCURCĂ FEREASTRA CU UNIVERSUL TRANSPARENT

 Se pare că Cehov ar zis că de la 30 de grade în sus nu mai e păcat să fii prost. Ca de obicei, are mare dreptate. (A. M. S.)

 Cu ocazia venirii echipei naționale de fotbal a Franței la București (pentru meciul cu Elveția din Euro 2020) s-a repus serios în discuție legitimitatea denumirii „Micul Paris”, lipită de București încă din interbelic. Francezii au criticat cam tot ce-i prin București și au rîs cînd au aflat că se află într-un Paris mai mic. Pe bună dreptate, căci Bucureștiul e un oraș în general urît, locuit agresiv, neprietenos, complet scăpat din mînă. Totuși, nici Parisul nu mai e ce-a fost! Nu vreau să insist, că iarăși ne trezim cu reclamație la CNCD. Eu zic că părțile frumoase ale Bucureștilor nu seamănă cu părțile frumoase ale Parisului nici măcar ca un fel de „copie mică”; dar în părțile lui urîte, ei bine, Bucureștii sînt foarte asemănători cu părțile urîte ale Parisului. Doar pe palierul urîțeniei recent dobîndite, Bucureștii își merită supranumele de „mic Paris”. (S. V.)

 „Sper să nu fac niciodată greșeala vulgară de a-mi imagina că sînt persecutat atunci cînd cineva mă contrazice” – Ralph Waldo Emerson. (M. C.)

 Zborul cu avionul, chiar și pe rute interne, nu mai e de mult un lux. Cu toate acestea, puțini sînt cei care verifică pe harta avionului unde se află locul lor. Altfel nu îmi explic de ce pasageri care ar trebui să stea în ultimele rînduri urcă prin față, deși aeronava permite accesul prin ambele părți. Se produc astfel o foială și o încălecare de nedescris în căutarea locurilor. Mai mult, deși la companiile low-cost locurile C și D sînt întotdeauna cele de la culoar, după cum sînt marcate și deasupra scaunelor, mulți încurcă fereastra cu culoarul, convinși fiind că stau pe locul bun. Motiv pentru o a doua încălecare pentru schimbul de locuri. Mișcarea mă face să regret meserii aproape uitate, cum ar fi plasatoarea sau doamna care apăsa pe buton la lift. (A. A. D.)

 Un tip și-a băgat capul înăuntrul acceleratorului de particule cînd acesta era pornit. Un mod particular de a fi una cu Universul. (M. C.)

 Un voiaj de voie prin județul Prahova ne aduce nume de firme din Mizil, Băicoi și Urlați: Clarinet Trans SRL, Pe Coclauri Events SRL, Totdeauna Impecabil SRL, Victorious Chicken SRL, Cheia Munților Imob SRL, Grăunțelu Interserv SRL, Totul Pentru Copii SRL, Domnul Miliard SRL, Paltonette By Noelle & Nicole SRL, Norock Barock SRL, Klabunica De Dulce SRL, Verset Impex SRL, Repede Organic Food SRL, Vopsinel SRL, Marmol Column SRL, Dental Dentist Dințișor SRL, Copilul Vesel SRL, Lemn Vechi Prest SRL, Sora Cea Mică Impex SRL, Acoperișuri Învelitori Best SRL, Fluturașul Isteț SRL, Spațial SRL, Termopane Ieftine SRL, Bucuria Mea SRL, Risc Acceptabil Consult SRL, Desperado Service SRL, Automatul De Flori SRL, Portrete Unicat SRL, Adliteram SRL, Borcanul Transparent SRL, Sacra Fames Prod SRL, Bio Ritual SRL, Cărăușul Alex Internațional SRL, Favorabil Serv SRL, Azi La Prânz SRL, Divin Complex SRL, Sfera Novadoc SRL, Marian Cu De Toate Impex SRL, Sistematic Amper SRL, Burebista Carmangerie SRL, Gigel Royal Recycling SRL. (D. S.)

Foto: E. Farkas

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Despăgubire de 14,5 milioane de euro pentru un fermier din Focșani, care spune că Autostrada A7 îi ruinează afacerea
Afacerea de milioane de euro a unui vrâncean va fi distrusă de Autostrada A7, mai exact de sectorul Focșani-Bacău. Totuși, afaceristul a primit despăgubiri în valoare de peste 14,5 milioane de euro în primă instanță, conform deciziei Tribunalului Vrancea.
image
Traficantul de droguri în casa căruia a murit drogată o elevă de 16 ani, trimis în judecată. Cum a murit fata
Traficantul de droguri acuzat că i-a dat unei eleve de 16 ani un drog sintetic periculos, în urma căruia adolescenta a murit, a fost trimis în judecată, împreună cu alți doi minori.
image
Pensiile vor fi recalculate încă o dată după 1 septembrie. Ce categorie de cetățeni va încasa mai mult
Executivul se pregătește de o a doua recalculare a pensiilor, care va aduce și mai multor seniori majorări financiare consistente.

HIstoria.ro

image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.
image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î
image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns: