Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 899 din 1 – 7 iulie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎN CAZUL UNORA DINTRE NOI, O ÎNTREBARE GREA (OARE CE SE ÎNTÎMPLĂ DE-ACUM ÎNCOLO?) E ALTĂ POVESTE

● Secvențierea completă a genomului uman a fost, în sfîrșit, realizată, după douăzeci de ani de muncă. Asta înseamnă identificarea a trei miliarde de molecule genetice. Cîtă risipă în cazul unora dintre noi! (M. C.)

 Într-un supermarket, o întrebare grea, rostită cu năduf de o doamnă lucrînd acolo, în timp ce aranja mărfuri pe rafturi: „Cum poți să-ți lipești guma de un pateu pe care oricum nu-l cumperi?“. (D. S.)

 Într-o noapte, am visat că aveam o oaie care se numea Filologia Alpină. O alintam Filo. Dacă visele spun ceva despre subconștientul uman, mă întreb: oare ce se întîmplă cu al meu? (A. P.)

 Nemulțumit de ritmul în care se lucrează în Parlament, premierul Florin Cîțu vrea să modifice legile prin ordonanțe de urgență. „De-acum încolo va trebui să facem reformă prin ordonanţe. Am vrut să o facem prin Parlament, dar nu voi aștepta după Parlament să se hotărască. Nu putem să spunem că facem reformă, iar în Parlament să descoperim alte valori. Guvernul își face treaba, în Parlament trebuie să găsim soluții, să vedem ce se întîmplă acolo...”, a spus prim-ministrul. Reformă prin ordonanțe, cînd există o majoritate parlamentară? Cînd ajung la putere, pînă și partidele (autodeclarat) liberale tot spre dictatură vor să se îndrepte. (M. M.)

 Un analist specializat în comerțul online a făcut o interesantă observație. Mai țineți minte nebunia „crizei de hîrtie igienică” din martie 2020? Ei bine, în martie 2020, cererea online de bideuri a crescut cu 503% comparativ cu aceeași lună a anului precedent. Să mai zică cineva că piața e irațională! Cu oamenii, desigur, e altă poveste. (S. V.)

ÎNCEPÎND DE SĂPTĂMÎNA TRECUTĂ, NU MAI E OBLIGATORIE DISTANȚA ÎNTRE ULTIMUL AN ȘI VIAȚA PERSONALĂ

 Începînd de săptămîna trecută, în Grecia nu mai e obligatorie purtarea măștii de protecție în exterior. Dar, cu un pas înaintea vremurilor, cei mai mulți greci nu mai poartă mască deja de anul trecut. (M. P.)

 Tema certitudinii (în greacă, asfáleia – „certitudine”, dar și „siguranță”), abordată recent într-un Dosar tematic Dilema veche, mă urmărește și în Grecia. Văd la tot pasul Birouri de asigurări / Asfalistikó grafeío și afișul, omniprezent în timpul pandemiei, „Kratáte apostáseis asfaleías 2 m” / Păstrați distanța de siguranță 2 metri. (M. P.)

 Angajații japonezi, renumiți pentru seriozitatea lor, sînt încurajați să reducă timpul petrecut la birou. Ultimele coordonate anuale privind politicile economice, publicate recent, includ recomandarea, aproape de neconceput anterior, ca firmele să le permită angajaților lor să opteze pentru o săptămînă de muncă de patru zile în loc de cea tipică de cinci. Motivul: un mai bun echilibru între profesie și viața personală. Și, uite așa, se mai duce un mit. (A. M. S.)

 În ultimul an, CEO-ul Tesla și SpaceX a vîndut sau a scos la vînzare toate proprietățile imobiliare în valoare de 114 milioane de dolari, iar acum locuiește în Texas într-o casă mică, în valoare de 50.000 de dolari. Locuința modulară are puțin peste 100 de metri pătrați, iar Elon Musk a declarat-o ca fiind domiciliul său stabil. Dacă trăiești într-un apartament mic într-un cartier din București, poți spune că ai o locuință care costă cît a unui milionar. (A. M. S.)

314 2 jpg jpeg

SE PARE, TOTUȘI, CĂ OBIECTELE MAI GRELE TREBUIE RESTITUITE NATURII

 Acum trei ani, o ciclistă depășită în trafic de mașina prezidențială i-a arătat lui Trump cel mai lung deget de la mînă. Se pare că Trump a cerut să fie identificată și dată afară de la job (făcea marketing analitic la o firmă guvernamentală), lucru care s-a și întîmplat. Însă Juli Briskman s-a înscris în Partidul Democrat și, la începutul acestui an, a cîștigat un loc în consiliul local dintr-un district din Virginia. Unde arăți cu degetul și unde crapă! (M. C.)

 În siajul multor acuze care vizau lipsa corectitudinii politice, Disney a luat decizia ca în următoarea producție a filmului Albă-ca-Zăpada și cei șapte pitici, rolul Albei-ca-Zăpada să revină unei actrițe metise, Rachel Zegler. Apreciez totuși că acest semnal de pocăință nu este decît praf în ochi, dacă reforma ideologică nu merge pînă la capăt, iar rolul piticilor nu va reveni unor giganți. (S. G.)

 De cînd s-au introdus în supermarket aparatele la care îți poți scana singur produsele și plăti cu cardul, aleg întotdeauna această opțiune. Îmi permite să așez în sacoșă obiectele mai grele primele, lucru dificil de obținut de la casierul uman, care lua aproape întotdeauna prima dată punga de pufuleți sau salata. Problema este că nu scap fără ca aparatul să țiuie din toate încheieturile, solicitîndu-mi să chem supraveghetorul. Mi-am dat cu greu seama care este problema: se pare că aranjam prea cu foc produsele. O doamnă din magazin la care am apelat a doua oară mi-a zis, pe un ton de reproș: „Și nu mai scotociți atîta în plasă, că derutați sistemul!”. (A. A. D.)

 Nu mai merge ca-n „Scufița Roșie“, nu mai poți împușca lupii care au de gînd să mănînce bunicuțe fără să ai la mînă o patalama. A simțit-o pe propria piele guvernatorul statului Montana, după ce a împușcat un lup în apropierea parcului național Yellowstone. Greg Gianforte (așa îl cheamă pe guvernator) a primit un avertisment din partea autorităților de mediu fiindcă nu urmase în prealabil un curs online de trei ore unde erau prezentate regulile pe care orice vînător trebuie să le respecte pentru uciderea unui lup „într-o manieră etică, umană și legală“. (D. S.)

 5.500 de dolari te costă fantezia ecologistă de a deveni compost după moarte. Anul trecut s-a deschis în Washington prima casă funerară unde cadavrele sînt „compostate” și restituite naturii în urma unui proces denumit „reducție natural organică“. Recompose se numește contul de social media al acestui serviciu funerar ecologic al cărui îndemn este „Devino sol după ce mori!”. (M. C.)

Foto: M. Pleșu

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Cristian Mureșan, economist român din Paris: „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“ EXCLUSIV
Economistul Cristian Mureșan spune că în 1989, țări precum Polonia și România au plecat pe picior de egalitate și au avut o creștere spectaculoasă a PIB-ului, mai ales după aderarea la Uniunea Europeană.
image
image
Care este cea mai ieftină capitală din Europa pentru amatorii de city break-uri. Se poate mânca cu mai puțin de 3 euro
În orașul cu cel mai bun preț pentru amatorii de city break-uri costurile sunt cu peste 10% mai mici decât cel de pe locul secund, Lisabona.

HIstoria.ro

image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.
image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.