Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 896 din 10 - 16 iunie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

UNDEVA AU ÎNFLORIT NIȘTE FIINȚE ÎN MOD FRAUDULOS (PENTRU CĂ, SE ȘTIE, DINCOLO DE ȘANSE E AICI ȘI UN SOI DE EROARE CARACTERISTICĂ ÎNTUNERICULUI)

 Undeva, în apropierea Cimitirului Bellu, un om se rezemase de un gard. Purta un tricou negru pe care scria, în engleză, „Pregătește-te pentru glorie“. (D. S.)

 Au înflorit teii. Pentru cine nu știa, culesul florilor de tei din copacii de pe domeniul public constituie contravenție, conform art. 2, lit. b) din Anexa nr. 1 la H.C.G.M. București nr. 304/2009, și se pedepsește cu amendă de la 50 la 100 de lei. Puneți-vă pofta-n cui și mergeți la Plafar. (M. P.)

 „Nu sînt de post. Fructele de mare sînt niște ființe botezate așa din lăcomie”, a declarat ÎPS Teodosie. Eu cred că are dreptate. Dacă există vreo ființă care să știe cîte ceva despre lăcomie, iată omul! (M. C.)

 Premierul britanic Boris Johnson s-a declarat recunoscător pentru ancheta care a stabilit că prințesa Diana a fost înșelată de un jurnalist BBC. Ancheta a dovedit că jurnalistul Martin Bashir a reușit să obțină în mod fraudulos, în 1995, din partea prințesei Diana, un interviu care avea să devină antologic. Drăcia este că, înainte să ajungă ceea ce este, Boris Johnson însuși a fost un jurnalist de succes, renumit însă pentru lipsa lui de deontologie. Ba a fost chiar calificat drept „unul dintre cei mai mari exponenți ai jurnalismului de tip fake”. (A. M.)

 Întrucît noile tulpini de COVID sînt denumite „englezească“, „africană“ și „indiană“, s-a luat hotărîrea să nu li se mai spună astfel, ci să primească nume noi după literele grecești, să nu cumva să se simtă popoarele oprimate. Pentru că, se știe, onomastica omoară zilnic mii de oameni. (M. C.)

 Un tren care plecase din București în direcția Craiova a rămas fără frîne. Iar mecanicul nu a găsit sau nu știa unde e frîna de mînă. Dincolo de tragedia posibilă (dar evitată în ultimă instanță), e aici și un soi de revanșă ironică: cel mai adesea, trenurilor noastre le lipsește accelerația. (M. M.

 Un bărbat din Oregon care conducea o mașină furată s-a ciocnit de o femeie care conducea o altă mașină furată. Ce șanse erau să se întîmple asta? (A. M. S.)

 România nu e campioana încurcăturilor, așa cum am fi fost tentați să credem, alte țări o concurează serios. În Austria, de exemplu, un pacient de 82 de ani s-a trezit după operație cu piciorul sănătos amputat. Medicul a marcat greșit membrul, iar cumplita eroare a fost observată abia după intervenție, la desfacerea bandajelor. Bărbatul primește acum consiliere psihologică și, din păcate, va trebui să revină în sala de operație pentru a i se amputa și al doilea picior, cel bolnav. O eroare mai puțin tragică s-a produs în Australia, unde, din pricina numerotării defectuoase a caselor, un muncitor s-a apucat de treabă și a scos pavajele de la proprietatea greșită. Pe stradă se mai afla un imobil cu același număr, iar proprietarii au fost înțelegători, spunînd că se întîmplă des și să primească colete care nu sînt pentru ei. (A. A. D.)

 Toate turbulențele și toate iritările iscate în jurul elaborării Planului Național de Redresare și Reziliență mi-au fost brusc clarificate de însăși definiția rezilienței, așa cum apare ea în DEX Online: „Mărime caracteristică pentru comportarea materialelor la solicitările prin șoc, egală cu raportul dintre lucrul mecanic efectuat pentru ruperea la încovoiere, prin șoc, a unei epruvete și valoarea inițială a ariei secțiunii transversale în care s-a produs ruperea respectivă”. (S. G.)

# Dacă ajungeți prin Ghana, nu ocoliți următoarele sate cu potențial turistic: Etwe nim Nyansa (Vaginul este deștept), Kote ye Aboa (Penisul este un fraier), Shua ye Morbor (Testiculele sînt triste) – traducere din limba Twi. Satele nu au electricitate, așa că, după căderea întunericului, orice este posibil. (A. P.)

p24 m plesu jpg jpeg

NU SE ȘTIE DEOCAMDATĂ CARE VECHI LUPTĂTOR A FOST CHEMAT LA FAȚA LOCULUI, ÎN CIRCUMSTANȚE DESTUL DE NECLARE

 O turmă de cincisprezece elefanți, adulți și pui, scăpați din rezervația naturală Xishuangbanna, au pornit într-o călătorie de peste 500 de kilometri prin China, distrugînd pînă acum 56 de hectare cultivate, în mare parte, cu porumb. Protejați prin lege, călătoria vieții lor este monitorizată îndeaproape de autorități. Nu se știe deocamdată care le e destinația sau dacă nu cumva destinația lor este chiar drumul. (M. C.)

 Pe site-ul Asociației Cremaționiste AMURG (incinerareamurg.ro), la rubrica „Predecesorii noștri cremaționiști”, găsim, alături de cîțiva membri ai redacției Flacăra Sacră. Organ pentru Propagarea Cremațiunii Umane în România, un extras dintr-un ziar al anilor ’30, care-l portretizează pe Radu D. Rosetti – „vechi luptător pentru realizarea ideiei cremațiunei la noi în țară” – după cum urmează: „un prieten, un convins prieten și susținător al cremațiunei românești este distinsul și gingașul poet, avocat, și fost decan al baroului, D-l Radu D. Rosetti. Nu o dată, în șirul celor 13 ani de muncă pentru ridicarea crematoriului uman în București și pentru consolidarea Societății «Cenușa» botezată de D-sa așa, pentru că la început primise numele de «Nirvana», ne-a dat și ne dă, precupețitul său sprijin”. La Crème de la crème a cremaționismului românesc. (M. P.)

 O mireasă din India a murit la propria nuntă, după ce a suferit un atac de cord. Un medic din localitate a fost chemat la fața locului, dar nu a putut să o salveze. Ca să nu oprească ceremonia, familiile mirelui și miresei au fost de acord să continue nunta prin înlocuirea femeii cu sora ei. Corpul femeii a fost ținut într-o cameră separată pe parcursul festivităților, iar ulterior a fost incinerat. Un bun scenariu de film noir. (A. M. S.)

 Houston, Texas. Duminică, 16 mai, un polițist care se întorcea acasă de la serviciu a văzut un tigru plimbîndu-se curios, în ritm alert, prin curțile oamenilor. A încercat să pună trecătorii în siguranță, dar pînă să cheme ajutoare specializate, tigrul a dispărut. A urmat o săptămînă de căutări, cu anunțuri la televizor: „Atenție, tigru în libertate!”. Duminica următoare, tigrul a fost predat Poliției chiar de stăpînul lui în circumstanțe destul de neclare. Ceea ce este, totuși, clar e că nu se știe efectiv pe unde a umblat o săptămînă întreagă. Ce-o fi mîncat? Mai bine să nu ne întrebăm și să spunem că, dacă nimeni n-a reclamat nimic, n-are rost să cercetăm. Cu acest prilej, Poliția din Houston a lansat un apel către iubitorii de animale: vă rugăm să nu țineți asemenea prădători pe lîngă casa omului. Bine că le-a spus. (S. V.)

Foto: D. Stanciu (sus), M. Pleșu (jos)

IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.

Adevarul.ro

image
O pisică gestantă a venit singură la ușa spitalului. Medicii veterinari au ajutat-o să nască VIDEO
Spitalul veterinar Arcadia Vet din Iași a avut parte de un eveniment neașteptat marți, 9 aprilie 2024. O pisică a venit la ușa așezământului medical, iar urmarea a uimit pe toată lumea.
image
Cum ar putea riposta Iranul la atacul israelian asupra consulatului său de la Damasc. Scenarii și implicații
Publicația The Conversation l-a consultat pe expertul în materie de securitate și fost oficial american în domeniul contraterorismului Javed Ali pentru a schița potențiale scenarii și implicații pentru Orientul Mijlociu al unui eventual atac iranian de represalii pe teritoriu israelian.
image
O adolescentă s-a dus la Urgențe cerând să i se facă un avort. Reacția ei după refuz a lăsat-o pe doctoriță în lacrimi
O elevă de 17 ani s-a prezentat la Urgența Spitalului Județean Suceava și a cerut să i se facă un avort. Refuzul doctoriței a dus la deznodământ neașteptat.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.