Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 893 din 20 - 26 mai 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

CORPUL UMAN ARE NEVOIE, PENTRU A FUNCȚIONA SIMPLU, DE ANTICIPAREA PLĂCERII ÎN TIMP CE SE ADAUGĂ DOVEZI CĂ NU SÎNTEM ÎN ȚARA NOASTRĂ

 Un banal smartphone conține 75 dintre cele 118 elemente de bază din tabelul periodic. Spre comparație, corpul uman are nevoie, pentru a funcționa, de doar 30 de elemente. Poate și de-asta telefoanele sînt mai deștepte decît mulți dintre noi. (M. C.)

 Cristiano Ronaldo și-a adus în noua sa locuință de peste șapte milioane de euro, din Lisabona, un pat uriaș. Pentru a-l instala în dormitorul conjugal a trebuit să apeleze, pur și simplu, la o macara. Să fi sperat fotbalistul la un moment în care va putea folosi replica lui Ulise: „Dar cine patul meu să-l mute-aiurea? / Căci anevoie ar fi putut s-o facă / Și cel mai priceput, de n-a fost doară / Vrun zeu care venind cu dinadinsul / L-o fi mutat acolo, că nici unul / Din muritorii vii, oricît de tare / Și june să fi fost, uşor să-l mişte / Deloc n-ar fi putut”? Poate. Dar, din păcate pentru el, nu e însurat cu Penélope Cruz. (A. M.)

 Din ghereta de pază a Jandarmeriei Române – blindată, recent fabricată la standarde NATO –, postată lîngă strașnic păzita ambasadă siriană din București, răzbate următoarea conversație telefonică: „Marine, nu mai rîde de mine, vreau să fac niște mici sîmbătă! Am luat și cîțiva cîrnați de Pleșcoi de la Buzău…”. Anticiparea plăcerii sfidează orice pericol. Și orice război se încheie cel tîrziu în week-end. (M. P.)

 O echipă de cercetători a descoperit o fosilă a unei creaturi care se afla în procesul de mîncare a unei alte creaturi care nu a fost consumată. După studierea atentă a poziționării celor două fosile, cercetătorii au ajuns la concluzia că belemnitida tocmai mușca crustaceul și, în timp ce făcea asta, creatura a fost, la rîndul ei, mușcată de un prădător mai mare, posibil un rechin preistoric. Ambele fosile au fost datate ca avînd o vechime de aproximativ 180 de milioane de ani. Dacă cineva a pus vreodată la îndoială lanțul trofic, acum are o reprezentare a lui „fosilizată”. (A. M. S.)

 Ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă, i-a izbutit un remarcabil exercițiu de aritmetică mortuară: „M-aş feri să spun că se adaugă morţi sau că se scad morţi sau că se ascund morţi”,  a declarat recent domnia-sa, în legătură cu numărul raportat de decese COVID-19. Cîtă vreme nu se împart și nu se înmulțesc morți, mai putem spera că totul va fi bine. (M. P.)

 Văd că e multă agitație în rîndul antivacciniștilor: anunțata relaxare, redeschiderea teatrelor & cinematografelor, accesul la stadioanele de fotbal, poate chiar și intrarea la discotecă se vor face pe baza unor documente. Cum ar fi: certificat de vaccinare, adeverință că ai trecut prin boală sau un test COVID-19 negativ. „Discriminare!“, strigă antivacciniștii. Care discriminare? Cu toții va trebui să aducem dovezi că nu sîntem contagioși. Și apoi, nu e obligatoriu ca toată lumea să meargă la teatru, pe stadion sau la club. E o opțiune personală. La fel ca vaccinul. (M. M.)

 În promenada sa pe plaja bulgară, un cetățean britanic nu și-a dat seama cînd a depășit granița și a intrat în România. Polițiștii de coastă l-au depistat, l-au reținut și au demarat cercetările. Declarația britanicului, care a spus anchetatorilor că se plimba pur și simplu și că nu avea nici o intenție să intre în România, mi se pare, totuși, ușor arogantă. Adică de ce n-ar avea „nici o intenție” să vină în țara noastră? (S. G.)

DIN PĂCATE, ANUL GOL PE DINĂUNTRU N-A INSPIRAT OMENIREA SĂ CREEZE ALTRUISMUL ONDULAT

 Apa de la chiuvetă pe care o bem este mai veche decît sistemul solar și, la un moment dat, a trecut prin burta unui dinozaur. O istorie suficient de veche și de miraculoasă care, din păcate, n-a inspirat omenirea să creeze o religie bazată pe apă în integralitatea ei. Adică nu doar despicată, transformată în alcool, atingînd creștetul sau spălînd mîinile simbolic. (M. C.)

 O americancă a descoperit din întîmplare, în momentul în care s-a dus să-și schimbe permisul de conducere, că se emisese pe numele său un mandat de reținere pentru furt, fiindcă nu înapoiase un VHS în 1999. Era vorba despre caseta video cu filmul Sabrina, vrăjitoarea adolescentă, iar mandatul data din anul 2000. (A. M. S.)

 Ce se mai cumpără în lumea asta nebună? Liniile de producție Coca-Cola dau rarisim greș, dar uneori sigilează un can gol pe dinăuntru. Se întîmplă atît de rar, încît colecționarii se bat pe așa ceva. Cel mai recent, un trăsnit a cumpărat un astfel de rebut cu 250.000 de dolari la o licitație online. (S. V.)

 Scriitorul Joseph Conrad, într-o scrisoare trimisă redacției The New York Times Saturday Book Review în vara anului 1901: „Egoismul, care este forța dinamică a lumii, și altruismul, care este moralitatea ei, aceste două instincte contradictorii, unul atît de clar, celălalt atît de misterios, nu ne pot fi de folos decît în alianța de neînțeles a antagonismului lor ireconciliabil”. (M. C.)

 Căutînd prin cotloanele Internetului ceva despre prefixe, am dat peste un site în limba română unde apăreau exemple de „cuvinte prefixate cu o apropiere asemănătoare“. Iată cîteva: „Înțelege = Asta contrastează greutățile și măsurile; Răsuci = Aplatizați un corp lat și subțire ca o vafe; Includeți = Așezarea brațelor în jurul unui lucru sau a unei persoane; Îmbrățișat = Acesta are un stil sau caracteristici ale stilului baroc; Agățat = Acoperind cerul cu nori întunecați; Cuplu = Alătură-te pieselor sau oamenilor; Ghiftui = Umpleți complet un recipient sau un spațiu; Închină-te = Lăsați o plantă sau un animal să se umple cu gândaci sau viermi; Aberat = Care are o culoare mov ca vinetele; Răsuci (altă explicație) = Modelați un lucru astfel încât să fie lat pe o parte și îngust pe cealaltă, pretinzând că este o piesă bucală; Plictisit = Că are moduri brute de a acționa, asemănătoare cu cele ale unui măgar; Cacao = Care este similar cu forma melcului; Sufocat = Persoană ale cărei maniere sunt aspre și nerafinate; Îngust = Spuneți, indicați sau comentați ceva; Monedă = Legănând un copil în pătuțul lui; Tren = Învață pe cineva să fie dreptaci; Ondulat = Că are comportamente similare cu ale oamenilor necinstiți; Bară oblică = Uciderea cu un cuțit; Aglomerat = Scăzut în formă de stâncă; Crampă = Preocupare de mare sau excesivă importanță“. Și un ultim exemplu (cireașa de pe tort): „Întâmpla = Întâmpla“. (D. S.)

Foto: E. Farkas

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

gara veche focsani jpg
Motivul pentru care o gară istorică din România, construită în 1881, a fost demolată. A fost inaugurată în prezența Regelui Carol I şi a Reginei Elisabeta
Cândva, era una dintre cele mai vechi gări din România, iar în ciuda faptului că avea nevoie de lucrări serioase de restaurare, clădirea ei avea o valoare istorică imposibil de înlocuit.
4 elena lasconi primar usr la campulung 4 sotul catalin georgescu jpg jpeg
Cine este soțul Elenei Lasconi. Coincidența uluitoare de nume cu Călin Georgescu
Candidata USR la alegerile prezidențiale, Elena Lasconi, are în față o luptă strânsă cu Călin Georgescu, candidatul independent plasat de votul românilor pe primul loc la scrutinul de pe 24 noiembrie. Puțini știu însă coincidența amuzantă din jurul celor doi candidați trimiși în turul doi.
Calin georgescu Sursa Youtube jpg
De ce peste 2 milioane de români au votat Călin Georgescu ? 10 adevăruri!
Cum a fost posibil ca Georgescu să fie votat masiv de romani, să ajungă în mod surprinzător și de necrezut, tacit chiar, pe locul 1 în 13 județe din Romania, în Alba, Arad, Argeș, Bistrița, Călărași, Constanța, Hunedoara, Maramureș, Neamț, Sibiu, Suceava, Prahova, Tulcea?
Peste 10 000 de sejururi au fost deja  cumpărate de părinţi ca să şi ducă  copiii la schi în vacanţa de iarnă jpeg
Când începe vacanța de iarnă 2024-2025. Perioada în care elevii și angajații se vor bucura de zile libere
Mai sunt doar câteva săptămâni până la Crăciun, iar mulți români și-au făcut deja un program de sărbători. Când încep sărbătorile de iarnă 2024-2025. În ce perioadă studenții și angajații vor fi liberi.
Protest al studentilor din bucuresti in fata TNB FOTO Edupedu.ro
Protest în Piața Universității împotiva lui Georgescu: „România e amenințată de o dictatură legionară”
Mai mulți oameni s-au strâns în fața Teatrului Național pentru a protesta față de Călin Georgescu, denunțând că „România e amenințată de o dictatură legionară”. Îndemnul la protest a fost lansat pe rețelele de socializare.
01 Nicusor Dan foto Facebook jpg
Rezultate finale la referendumul din Capitală. Întrebarea care a primit cele mai multe răspunsuri „DA”
Referendumul local cerut de Nicuşor Dan, edilul-şef al Bucureştiului, a întrunit criteriile pentru validare, atât în ceea ce priveşte prezenţa la urne, cât şi răspunsurile afirmative obţinute la cele trei întrebări la care au fost chemaţi să răspundă bucureştenii.
70871568 1004 webp
Au salvat România, pentru ca România să salveze R. Moldova
Basarabenii i-au dat Elenei Lasconi în primul tur al alegerilor prezidențiale de duminică 45.590 de voturi. Din cei 80.939 de români care au votat în Republica Moldova (număr record), 56,65% au optat pentru Lasconi.
banner prigoana bahmu copii png
„Pe primul loc erau copiii, indiferent de ce...”. Ce relație avea, de fapt, Silviu Prigoană cu băieții lui
Poate pare greu de crezut, mai ales că nu a arătat niciodată public, însă, Silviu Prigoană și-a iubit foarte mult copii. Deși omul de afaceri era mai strict cu băieții lui și le impunea anumite reguli, a avut grijă să nu le lipsească nimic și le-a dat maximă atenție. Un apropiat al familiei Prigoană
Calin Georgescu FOTO Facebook
Declarații controversate făcute de candidatul surpriză de la alegeri, Călin Georgescu: „Cezariana este o tragedie (...) Mă bucur că n-am intrat în Schengen”
Rezultatele din primul tur al alegerilor prezidențiale din țara noastră au luat prin surprindere nu numai românii, dar și presa internațională. Pe primul loc s-a aflat candidatul independent Călin Georgescu, care a obținut 22,94% din voturile românilor.