Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 893 din 20 - 26 mai 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

CORPUL UMAN ARE NEVOIE, PENTRU A FUNCȚIONA SIMPLU, DE ANTICIPAREA PLĂCERII ÎN TIMP CE SE ADAUGĂ DOVEZI CĂ NU SÎNTEM ÎN ȚARA NOASTRĂ

 Un banal smartphone conține 75 dintre cele 118 elemente de bază din tabelul periodic. Spre comparație, corpul uman are nevoie, pentru a funcționa, de doar 30 de elemente. Poate și de-asta telefoanele sînt mai deștepte decît mulți dintre noi. (M. C.)

 Cristiano Ronaldo și-a adus în noua sa locuință de peste șapte milioane de euro, din Lisabona, un pat uriaș. Pentru a-l instala în dormitorul conjugal a trebuit să apeleze, pur și simplu, la o macara. Să fi sperat fotbalistul la un moment în care va putea folosi replica lui Ulise: „Dar cine patul meu să-l mute-aiurea? / Căci anevoie ar fi putut s-o facă / Și cel mai priceput, de n-a fost doară / Vrun zeu care venind cu dinadinsul / L-o fi mutat acolo, că nici unul / Din muritorii vii, oricît de tare / Și june să fi fost, uşor să-l mişte / Deloc n-ar fi putut”? Poate. Dar, din păcate pentru el, nu e însurat cu Penélope Cruz. (A. M.)

 Din ghereta de pază a Jandarmeriei Române – blindată, recent fabricată la standarde NATO –, postată lîngă strașnic păzita ambasadă siriană din București, răzbate următoarea conversație telefonică: „Marine, nu mai rîde de mine, vreau să fac niște mici sîmbătă! Am luat și cîțiva cîrnați de Pleșcoi de la Buzău…”. Anticiparea plăcerii sfidează orice pericol. Și orice război se încheie cel tîrziu în week-end. (M. P.)

 O echipă de cercetători a descoperit o fosilă a unei creaturi care se afla în procesul de mîncare a unei alte creaturi care nu a fost consumată. După studierea atentă a poziționării celor două fosile, cercetătorii au ajuns la concluzia că belemnitida tocmai mușca crustaceul și, în timp ce făcea asta, creatura a fost, la rîndul ei, mușcată de un prădător mai mare, posibil un rechin preistoric. Ambele fosile au fost datate ca avînd o vechime de aproximativ 180 de milioane de ani. Dacă cineva a pus vreodată la îndoială lanțul trofic, acum are o reprezentare a lui „fosilizată”. (A. M. S.)

 Ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă, i-a izbutit un remarcabil exercițiu de aritmetică mortuară: „M-aş feri să spun că se adaugă morţi sau că se scad morţi sau că se ascund morţi”,  a declarat recent domnia-sa, în legătură cu numărul raportat de decese COVID-19. Cîtă vreme nu se împart și nu se înmulțesc morți, mai putem spera că totul va fi bine. (M. P.)

 Văd că e multă agitație în rîndul antivacciniștilor: anunțata relaxare, redeschiderea teatrelor & cinematografelor, accesul la stadioanele de fotbal, poate chiar și intrarea la discotecă se vor face pe baza unor documente. Cum ar fi: certificat de vaccinare, adeverință că ai trecut prin boală sau un test COVID-19 negativ. „Discriminare!“, strigă antivacciniștii. Care discriminare? Cu toții va trebui să aducem dovezi că nu sîntem contagioși. Și apoi, nu e obligatoriu ca toată lumea să meargă la teatru, pe stadion sau la club. E o opțiune personală. La fel ca vaccinul. (M. M.)

 În promenada sa pe plaja bulgară, un cetățean britanic nu și-a dat seama cînd a depășit granița și a intrat în România. Polițiștii de coastă l-au depistat, l-au reținut și au demarat cercetările. Declarația britanicului, care a spus anchetatorilor că se plimba pur și simplu și că nu avea nici o intenție să intre în România, mi se pare, totuși, ușor arogantă. Adică de ce n-ar avea „nici o intenție” să vină în țara noastră? (S. G.)

DIN PĂCATE, ANUL GOL PE DINĂUNTRU N-A INSPIRAT OMENIREA SĂ CREEZE ALTRUISMUL ONDULAT

 Apa de la chiuvetă pe care o bem este mai veche decît sistemul solar și, la un moment dat, a trecut prin burta unui dinozaur. O istorie suficient de veche și de miraculoasă care, din păcate, n-a inspirat omenirea să creeze o religie bazată pe apă în integralitatea ei. Adică nu doar despicată, transformată în alcool, atingînd creștetul sau spălînd mîinile simbolic. (M. C.)

 O americancă a descoperit din întîmplare, în momentul în care s-a dus să-și schimbe permisul de conducere, că se emisese pe numele său un mandat de reținere pentru furt, fiindcă nu înapoiase un VHS în 1999. Era vorba despre caseta video cu filmul Sabrina, vrăjitoarea adolescentă, iar mandatul data din anul 2000. (A. M. S.)

 Ce se mai cumpără în lumea asta nebună? Liniile de producție Coca-Cola dau rarisim greș, dar uneori sigilează un can gol pe dinăuntru. Se întîmplă atît de rar, încît colecționarii se bat pe așa ceva. Cel mai recent, un trăsnit a cumpărat un astfel de rebut cu 250.000 de dolari la o licitație online. (S. V.)

 Scriitorul Joseph Conrad, într-o scrisoare trimisă redacției The New York Times Saturday Book Review în vara anului 1901: „Egoismul, care este forța dinamică a lumii, și altruismul, care este moralitatea ei, aceste două instincte contradictorii, unul atît de clar, celălalt atît de misterios, nu ne pot fi de folos decît în alianța de neînțeles a antagonismului lor ireconciliabil”. (M. C.)

 Căutînd prin cotloanele Internetului ceva despre prefixe, am dat peste un site în limba română unde apăreau exemple de „cuvinte prefixate cu o apropiere asemănătoare“. Iată cîteva: „Înțelege = Asta contrastează greutățile și măsurile; Răsuci = Aplatizați un corp lat și subțire ca o vafe; Includeți = Așezarea brațelor în jurul unui lucru sau a unei persoane; Îmbrățișat = Acesta are un stil sau caracteristici ale stilului baroc; Agățat = Acoperind cerul cu nori întunecați; Cuplu = Alătură-te pieselor sau oamenilor; Ghiftui = Umpleți complet un recipient sau un spațiu; Închină-te = Lăsați o plantă sau un animal să se umple cu gândaci sau viermi; Aberat = Care are o culoare mov ca vinetele; Răsuci (altă explicație) = Modelați un lucru astfel încât să fie lat pe o parte și îngust pe cealaltă, pretinzând că este o piesă bucală; Plictisit = Că are moduri brute de a acționa, asemănătoare cu cele ale unui măgar; Cacao = Care este similar cu forma melcului; Sufocat = Persoană ale cărei maniere sunt aspre și nerafinate; Îngust = Spuneți, indicați sau comentați ceva; Monedă = Legănând un copil în pătuțul lui; Tren = Învață pe cineva să fie dreptaci; Ondulat = Că are comportamente similare cu ale oamenilor necinstiți; Bară oblică = Uciderea cu un cuțit; Aglomerat = Scăzut în formă de stâncă; Crampă = Preocupare de mare sau excesivă importanță“. Și un ultim exemplu (cireașa de pe tort): „Întâmpla = Întâmpla“. (D. S.)

Foto: E. Farkas

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

albina pexels com jpg
Riscurile înțepăturii de albină. Ce trebuie făcut ca să eviți complicațiile
Un medic explică pas cu pas ce riscuri există în cazul înțepăturii de albină și când e cazul să mergi la doctor. Persoanele alergice în special trebuie să fie atente la semnalele unui șoc anafilactic.
Târgul de Crăciun din Budapesta Ungaria în 2021 Foto colaj Daciana Stoica jpg
Târgul de Crăciun din Budapesta. Motivele pentru care riscă să nu se mai organizeze în acest an
Unul dintre cele mai frumoase zece târguri de Crăciun din Europa, cel din Capitala Ungariei, Budapesta, are mari șanse ca în acest an să nu se mai desfășoare, sau cel puțin nu în forma care l-a consacrat.
tomate negre romanesti jpg
Locul din România unde crește tomata neagră, abia creată de americani. Pigmentul are proprietăți anticancerigene
Au apărut tomatele violet cu proprietăți în prevenirea cancerului. Cercetătorii americani tocmai au făcut acest anunț în publicațiile de specialitate. La noi crește de mulți ani un soi asemănător, la Buzău.

HIstoria.ro

image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.
image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia