Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 892 din 13 -19 mai 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

SÎNT BUNE LA CEVA ȘI EXIGENȚELE „AUTOLIMITATIVE“, MAI DESFIINȚEZI ANORMALUL CARE FACE LEGĂTURA ÎNTRE OAMENII ACTUALI ȘI UNUL ULTERIOR 

 Sînt bune la ceva și reclamele, mai înveți cuvinte noi. Dacă n-ați știut pînă acum, aflați că mopul cu abur folosește o tehnologie avansată care „se bazează pe producerea automată a presiunii jetului de vapori de apă fierbinți“. Numele ei: tehnologie aerofumoară. (D. S.)

 Un bărbat din comuna Albeşti, judeţul Botoşani, a ajuns la spital după ce a fost înjunghiat de soţia sa, pentru că i-a reproşat că nu ştie să facă sarmale. Femeia a fost internată la Psihiatrie, unde urmează să fie supusă unei expertize, anunță Adevărul. Articolul nu pomenește nimic despre competențele femeii în materie de gastronomie. Nici despre exigențele soțului nu se spune mare lucru. Un bărbat. O femeie. Niște sarmale. Și un cuțit. Iată o intrigă puternică pentru un roman noir. (M. M.)

 În această primăvară, compania de biotehnologie Oxitec intenționează să elibereze țînțari modificați genetic în arhipeleagul Florida Keys. Oxitec spune că tehnologia va combate febra denga, o boală care poate fi letală, dar și alte virusuri transmise de țînțarii din specia Aedes aegypti – cum ar fi Zika. Țînțarii nativi din Florida sînt din ce în ce mai rezistenți la insecticid, cea mai comună formă de control, iar oamenii de știință spun că au nevoie de tehnici noi pentru a extermina insectele și  a combate bolile pe care le pot genera. Țînțarii de la Oxitec sînt modificați genetic pentru a transmite descendenților lor ceea ce compania numește gene „autolimitative”: atunci cînd sînt eliberați în mediu, masculii modificați genetic se împerechează cu țînțarii sălbatici de sex feminin, iar generația rezultată nu supraviețuiește pînă la maturitate, reducînd astfel populația generală. (A. M. S.)

 Cum a remarcat cineva, dacă tot se adaugă avertismente operelor trecutului pentru a proteja prezentul progresist de greșelile trecutelor epoci retrograde, Manifestul Partidului Comunist al lui Marx & Engels ar trebui însoțit de următorul disclaimer: „Această carte te poate face să desființezi burghezia, să confiști proprietatea privată și să trimiți oamenii în Gulag”. Acum, imaginați-vă un disclaimer la Biblie. (M. C.)

 Ideea constituirii unei comisii pentru revenirea la normalitate pare, după atîta timp în care anormalul a devenit normal, aproape normală. (M. M.)

 Doi migranți care au trecut fraudulos granița din Serbia spre România au ajuns la spital, după ce au fost călcaţi de un tractor care făcea lucrări agricole – relatează hotnews.ro. Cei doi bărbați de origine afro-asiatică, găsiți de un echipaj al poliției de frontieră la marginea drumului DJ 588 care face legătura între Șemlacu Mare și Gătaia, au declarat, într-o engleză greoaie, că au fost acroșați de un utilaj agricol în timp ce se odihneau într-un lan de rapiță. La Șemlacu Mare, fie nu se întîmplă nimic, fie se petrec lucruri spectaculoase. (M. P.)

 Potrivit unei lucrări de genetică istorică, peste 16 milioane din oamenii actuali de sex masculin (adică unul din două sute) ar fi descendenți direcți a lui Ginghis Han. Lucrarea se bazează pe numărul mare de copii ai conducătorului Imperiului Mongol între 1162 și 1227. Aplicînd aceeași teorie, poate că am putea afla cîți români se trag direct din Ștefan cel Mare. (A. P.)

 În timp ce SUA continuă să administreze milioane de vaccinuri pe zi, accentul s-a mutat de la vaccinarea în masă către persoanele care sînt reticente în a se vaccina. Pentru a combate ezitarea în fața vaccinurilor, companiile și oficialii locali și de stat au conceput modalități inedite de a atrage atenția celor neimunizați. Statul Maryland a declarat că va înmîna 100 de dolari bugetarilor complet vaccinați și îi va penaliza pe cei care refuză rapelul dacă agențiile de sănătate americane recomandă unul ulterior. În New Jersey, cetățenii cu vîrsta de peste 21 de ani care primesc prima doză de vaccin în luna mai pot merge cu adeverința de vaccinare la una dintre cele 13 fabrici de bere participante și pot cîștiga o bere gratuită ca parte a programului statului „O injecție și o bere”. În orașul Detroit, oricine care conduce pe cineva să-și facă vaccinul poate primi un card de debit preplătit de 50 de dolari. Genul ăsta de campanie ar putea funcționa și la noi. (A. M. S.)

p24 mplesu jpg jpeg

ÎN CONDIȚIILE ASTEA, VECHEA PROBLEMĂ A NOILOR GENERAȚII CONTINUĂ SĂ CREASCĂ

 Bill și Melinda Gates au anunțat că divorțează. Statisticile spun că sînt o familie atît de bogată încît cheltuirea unui dolar pentru un american de rînd e echivalentă cu cheltuirea a 1,2 milioane de dolari pentru Bill Gates. Adică, acolo unde americanul obișnuit cumpără un suc, Bill Gates cumpără un elicopter. În condițiile astea, e evident că pentru el și soția sa banii nu mai au absolut nici un fel de valoare. Dar ce însemnătate mai poate avea divorțul? (A. M.)

 Odată cu redeschiderea Disneyland-ului din SUA, autoarele unui articol din SFGATE (supliment online al ziarului San Francisco Chronicle) au readus pe tapet mai vechea problemă a pupatului fără consimțămînt din finalul poveștii „Albă-ca-Zăpada”, încheind cu întrebarea: „Chiar nu putem inventa alt final?”. Chiar așa. N-ar fi mai bine ca Prințul s-o gîdile pe Prințesă întru trezire și abia pe urmă s-o întrebe: „Pot să...?”. Deși, dacă mă gîndesc mai bine, gîdilatul are nevoie și el de consimțămînt. Dar ar putea să-i răcnească prompt: „Bau!” și apoi să-i șoptească tandru: „Pot să...?”. Deși urlatul poate fi considerat un abuz psihic. Pînă la urmă, poate cel mai corect politic final ar fi să aștepte nițel, ca un domn, și dacă duduia nu se trezește, să plece fără s-o mai pupe. Happy end. (S. G.)

 O mică pasăre din Australia (regent honeyeater – e clar cu ce se hrănește) este în mare pericol de dispariție, dar nu neapărat din cauza poluării ori a prădătorilor, ci pentru că – ciudat fenomen! – masculii noilor generații nu mai știu să cînte trilurile care impresionează femelele. Un hiatus generațional se pare că a intervenit, nu au mai existat păsăroi bătrîni care să-i învețe cîntecele specifice pe cei tineri, așa că aceștia au început să imite cîntecele altor specii, precum cucul sau privighetoarea, iar femelele nu sînt seduse de aceste maniere împrumutate. Dimpotrivă. Ele așteaptă să li se cînte ceea ce știu ele că trebuie cîntat, dar masculii nu mai sînt în stare. Meditați singuri de-aici încolo... (S. V.)

 Biologul britanic J.B.S. Haldane (1892-1945): „Dacă Dumnezeu a existat, înseamnă că a nutrit o neobișnuit de mare afecțiune față de gîndaci, ținînd seama că a creat peste 350.000 de specii diferite”. Între timp, numărul speciilor descoperite a crescut și continuă să crească. (M. C.)

Foto: M. Pleșu

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Prima echipă eliminată de la Euro 2024, după ce Franța și Olanda au remizat în grupa D
Germania și Spania sunt deja în optimile Campionatului European.
image
Cum a rămas un român fără bani în cont în timp ce își rezerva vacanța online. „Am intrat pe link”
Numărul înşelăciunilor legate de rezervări online a crescut de 9 ori în acest an. A păţit-o şi un tânăr din Bucureşti care a rămas fără o sumă importantă din cont.
image
Cele mai cancerigene produse de curățenie pe care toată lumea le folosește. Cu ce le puteți înlocui
Un avocat specializat în vătămări corporale catastrofale a avertizat consumatorii împotriva utilizării a trei produse cancerigene care se găsesc în mod obișnuit în case.

HIstoria.ro

image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.
image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î
image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns: