Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 892 din 13 -19 mai 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

SÎNT BUNE LA CEVA ȘI EXIGENȚELE „AUTOLIMITATIVE“, MAI DESFIINȚEZI ANORMALUL CARE FACE LEGĂTURA ÎNTRE OAMENII ACTUALI ȘI UNUL ULTERIOR 

 Sînt bune la ceva și reclamele, mai înveți cuvinte noi. Dacă n-ați știut pînă acum, aflați că mopul cu abur folosește o tehnologie avansată care „se bazează pe producerea automată a presiunii jetului de vapori de apă fierbinți“. Numele ei: tehnologie aerofumoară. (D. S.)

 Un bărbat din comuna Albeşti, judeţul Botoşani, a ajuns la spital după ce a fost înjunghiat de soţia sa, pentru că i-a reproşat că nu ştie să facă sarmale. Femeia a fost internată la Psihiatrie, unde urmează să fie supusă unei expertize, anunță Adevărul. Articolul nu pomenește nimic despre competențele femeii în materie de gastronomie. Nici despre exigențele soțului nu se spune mare lucru. Un bărbat. O femeie. Niște sarmale. Și un cuțit. Iată o intrigă puternică pentru un roman noir. (M. M.)

 În această primăvară, compania de biotehnologie Oxitec intenționează să elibereze țînțari modificați genetic în arhipeleagul Florida Keys. Oxitec spune că tehnologia va combate febra denga, o boală care poate fi letală, dar și alte virusuri transmise de țînțarii din specia Aedes aegypti – cum ar fi Zika. Țînțarii nativi din Florida sînt din ce în ce mai rezistenți la insecticid, cea mai comună formă de control, iar oamenii de știință spun că au nevoie de tehnici noi pentru a extermina insectele și  a combate bolile pe care le pot genera. Țînțarii de la Oxitec sînt modificați genetic pentru a transmite descendenților lor ceea ce compania numește gene „autolimitative”: atunci cînd sînt eliberați în mediu, masculii modificați genetic se împerechează cu țînțarii sălbatici de sex feminin, iar generația rezultată nu supraviețuiește pînă la maturitate, reducînd astfel populația generală. (A. M. S.)

 Cum a remarcat cineva, dacă tot se adaugă avertismente operelor trecutului pentru a proteja prezentul progresist de greșelile trecutelor epoci retrograde, Manifestul Partidului Comunist al lui Marx & Engels ar trebui însoțit de următorul disclaimer: „Această carte te poate face să desființezi burghezia, să confiști proprietatea privată și să trimiți oamenii în Gulag”. Acum, imaginați-vă un disclaimer la Biblie. (M. C.)

 Ideea constituirii unei comisii pentru revenirea la normalitate pare, după atîta timp în care anormalul a devenit normal, aproape normală. (M. M.)

 Doi migranți care au trecut fraudulos granița din Serbia spre România au ajuns la spital, după ce au fost călcaţi de un tractor care făcea lucrări agricole – relatează hotnews.ro. Cei doi bărbați de origine afro-asiatică, găsiți de un echipaj al poliției de frontieră la marginea drumului DJ 588 care face legătura între Șemlacu Mare și Gătaia, au declarat, într-o engleză greoaie, că au fost acroșați de un utilaj agricol în timp ce se odihneau într-un lan de rapiță. La Șemlacu Mare, fie nu se întîmplă nimic, fie se petrec lucruri spectaculoase. (M. P.)

 Potrivit unei lucrări de genetică istorică, peste 16 milioane din oamenii actuali de sex masculin (adică unul din două sute) ar fi descendenți direcți a lui Ginghis Han. Lucrarea se bazează pe numărul mare de copii ai conducătorului Imperiului Mongol între 1162 și 1227. Aplicînd aceeași teorie, poate că am putea afla cîți români se trag direct din Ștefan cel Mare. (A. P.)

 În timp ce SUA continuă să administreze milioane de vaccinuri pe zi, accentul s-a mutat de la vaccinarea în masă către persoanele care sînt reticente în a se vaccina. Pentru a combate ezitarea în fața vaccinurilor, companiile și oficialii locali și de stat au conceput modalități inedite de a atrage atenția celor neimunizați. Statul Maryland a declarat că va înmîna 100 de dolari bugetarilor complet vaccinați și îi va penaliza pe cei care refuză rapelul dacă agențiile de sănătate americane recomandă unul ulterior. În New Jersey, cetățenii cu vîrsta de peste 21 de ani care primesc prima doză de vaccin în luna mai pot merge cu adeverința de vaccinare la una dintre cele 13 fabrici de bere participante și pot cîștiga o bere gratuită ca parte a programului statului „O injecție și o bere”. În orașul Detroit, oricine care conduce pe cineva să-și facă vaccinul poate primi un card de debit preplătit de 50 de dolari. Genul ăsta de campanie ar putea funcționa și la noi. (A. M. S.)

p24 mplesu jpg jpeg

ÎN CONDIȚIILE ASTEA, VECHEA PROBLEMĂ A NOILOR GENERAȚII CONTINUĂ SĂ CREASCĂ

 Bill și Melinda Gates au anunțat că divorțează. Statisticile spun că sînt o familie atît de bogată încît cheltuirea unui dolar pentru un american de rînd e echivalentă cu cheltuirea a 1,2 milioane de dolari pentru Bill Gates. Adică, acolo unde americanul obișnuit cumpără un suc, Bill Gates cumpără un elicopter. În condițiile astea, e evident că pentru el și soția sa banii nu mai au absolut nici un fel de valoare. Dar ce însemnătate mai poate avea divorțul? (A. M.)

 Odată cu redeschiderea Disneyland-ului din SUA, autoarele unui articol din SFGATE (supliment online al ziarului San Francisco Chronicle) au readus pe tapet mai vechea problemă a pupatului fără consimțămînt din finalul poveștii „Albă-ca-Zăpada”, încheind cu întrebarea: „Chiar nu putem inventa alt final?”. Chiar așa. N-ar fi mai bine ca Prințul s-o gîdile pe Prințesă întru trezire și abia pe urmă s-o întrebe: „Pot să...?”. Deși, dacă mă gîndesc mai bine, gîdilatul are nevoie și el de consimțămînt. Dar ar putea să-i răcnească prompt: „Bau!” și apoi să-i șoptească tandru: „Pot să...?”. Deși urlatul poate fi considerat un abuz psihic. Pînă la urmă, poate cel mai corect politic final ar fi să aștepte nițel, ca un domn, și dacă duduia nu se trezește, să plece fără s-o mai pupe. Happy end. (S. G.)

 O mică pasăre din Australia (regent honeyeater – e clar cu ce se hrănește) este în mare pericol de dispariție, dar nu neapărat din cauza poluării ori a prădătorilor, ci pentru că – ciudat fenomen! – masculii noilor generații nu mai știu să cînte trilurile care impresionează femelele. Un hiatus generațional se pare că a intervenit, nu au mai existat păsăroi bătrîni care să-i învețe cîntecele specifice pe cei tineri, așa că aceștia au început să imite cîntecele altor specii, precum cucul sau privighetoarea, iar femelele nu sînt seduse de aceste maniere împrumutate. Dimpotrivă. Ele așteaptă să li se cînte ceea ce știu ele că trebuie cîntat, dar masculii nu mai sînt în stare. Meditați singuri de-aici încolo... (S. V.)

 Biologul britanic J.B.S. Haldane (1892-1945): „Dacă Dumnezeu a existat, înseamnă că a nutrit o neobișnuit de mare afecțiune față de gîndaci, ținînd seama că a creat peste 350.000 de specii diferite”. Între timp, numărul speciilor descoperite a crescut și continuă să crească. (M. C.)

Foto: M. Pleșu

DilemaVeche jpg
Neglijăm îngrijirea călcâielor vara! De ce ar trebui să fim mai atenți…
Există o parte a corpului pe care o vezi mai ales când te încalți, dar pe care rar o privești cu adevărat. Și, poate tocmai de aceea, ajungi s-o neglijezi exact atunci când e cel mai expusă: vara.
pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.

Parteneri

masini second hand jpeg
Care este cel mai bun moment să-ți cumperi o mașină la mâna a doua
Piața de mașini second hand este sezonieră, ceea ce înseamnă că, dacă așteptați momentul potrivit, vă puteți bucura de o selecție mai mare de vehicule, la prețuri mai mici.
dementa jpg
5 obiceiuri zilnice care îți afectează memoria și cresc riscul de demență fără să-ți dai seama
Unele obiceiuri cotidiene, aparent inofensive, pot avea un impact major asupra memoriei și pot crește riscul apariției demenței senile pe termen lung.
locuri de munca angajari
Deficit major de specialiști la nivel global. Ocuparea posturilor de conducere poate dura peste un an
Presiunile asupra costurilor și incertitudinea de pe piața muncii fac din mobilitatea angajaților o prioritate esențială, în condițiile în care companiile din întreaga lume o utilizează ca instrument strategic pentru a soluționa deficitul de talente, spun experții.
Drgăgan Muntean  Sursa Replica Hunedoara jpg
Drăgan Muntean, glasul duios al pădurenilor. Artistul care a făcut faimos colțul de rai ascuns în munți
Deși s-a stins în 2002, la doar 47 de ani, artistul Drăgan Muntean a rămas „glasul” Ținutului Pădurenilor, o regiune pitorească de munte, devenită faimoasă prin doinele sale. Casa natală a interpretului, aflată într-un vechi sat al pădurenilor, este astăzi singurul muzeu al regiunii.
Plante usor de intretinut, foto Shutterstock jpg
Plante superbe care rezistă mult timp fără apă. Îți înfrumusețează locuința, fără să le acorzi prea multă atenție
Îți dorești să-ți înfrumusețezi locuința cu flori, însă știi că nu ai timp să le uzi zilnic? Există multe plante de apartament care nu doar că arată spectaculos, ci sunt și ușor de întreținut, capabile să reziste perioade lungi fără apă. Iată câteva exemple!
Napoli2 jpg
titularizare
Panică printre profesori în fața noilor criterii de evaluare. Ce dezbateri a născut anunțul reformei lui Daniel David
Licențierea didactică ar urma să înlocuiască definitivatul în învățământul preuniversitar, iar cei care promovează examenul cu notă peste 7 să nu mai fie nevoiți să repete titularizarea, ca astăzi, ci să se poată prezenta la concursurile organizate direct de către școli. Sunt însă și neclarități.
damaris lupu romanii au talent 2025 golden buzz dragos bucur 22 webp
Damaris Lupu este marea câștigătoare Românii au talent! Pleacă acasă cu premiul de 120.000 de euro
După luni de emoții, spectacol și mii de aplauze, România și-a ales câștigătorul celui de-al 15-lea sezon „Românii au talent”. Într-o finală incendiară transmisă în direct de PRO TV, Damaris Lupu a cucerit atât juriul, cât și publicul, plecând acasă cu marele premiu de 120.000 de euro.
Prima ședință a Camerei Deputaților în noua componență după alegerile parlamentare, la Palatul Parlamentului din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Degringoladă în tabăra suveraniștilor: începe lupta pentru racolarea parlamentarilor demisionari
Finalul alegerilor prezidențiale aduce plecări în bloc în Parlament, dar și anunțuri privind lansarea unor noi formațiuni. Astfel, senatorii și deputații devin ținta celor care așteaptă pe margine să strângă în jurul lor o echipă cu care să poată negocia în continuare cu partidele mari.