Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 887 din 8 - 14 aprilie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

PUTEM ESTIMA CĂ O PICĂTURĂ DE SÎNGE VERDE A ÎNCEPUT DEJA SĂ DEA LA O PARTE REPERTORIUL CLASIC

 Glorious Lighting SRL, o firmă chineză producătoare de aparate de iluminat, are deja 500 de angajați, la fabrica deschisă în Brăila. Putem estima că, peste cîțiva ani, tot mai mulți brăileni vor vorbi chineza – o chineză de baltă, suficientă însă pentru a schimba un bec sau pentru a monta o lampă. (M. P.)

 Cică firma Nike a cîștigat un proces prin care se interzice unei companii concurente să mai producă „Pantofii Satanei”, o marcă din care urmau să fie vîndute 666 de perechi care conțineau cîte o picătură de sînge în fiecare talpă. Nike susține că acei pantofi de sport personalizați îi încalcă marca. Adică Nike producea potcoave? Fiindcă nu poți să nu te întrebi dacă nu cumva clienții aveau copite. (A. M.)

 Pe prima pagină a unui pliant publicitar introdus de careva în cutia mea de scrisori, un titlu verde te lovește peste ochi: „Kaufland îți urează un Paște Fresh“. Adevărat a-mprospătat! (D. S.)

 Cristiano Ronaldo a aruncat banderola de căpitan al echipei în semn de protest după ce nu i-a fost validat un gol în meciul împotriva Serbiei, cînd scorul era 2-2. Un lucrător al stadionului Rajko Mitici din Belgrad, acolo unde a avut loc meciul, a luat-o și a donat-o unei organizații specializate în ajutorarea copiilor grav bolnavi. Organizația a început deja licitația. Important e cine se enervează. (A. M. S.)

 Să ai o poveste de spus urmașilor despre ziua nunții nu e puțin lucru, mai ales dacă e una cu totul atipică. Un cuplu care a decis să-și oficieze căsătoria pe malul unui lac din Nevada nici nu a bănuit că va trece pe lista invitaților și un scafandru. Asta pentru că mirele emoționat a scăpat verigheta, care a căzut printre scîndurile pontonului și a ajuns în lac. Apa fiind limpede, inelul putea fi zărit strălucind sfidător pe fundul lacului, printre pietre, așa că un scafandru a intrat în acțiune și a extras bijuteria din apa extrem de rece. Pentru a face acest lucru, a fost nevoit să dea la o parte un rac și apoi să tragă încet inelul folosindu-se de un cui. Pe meleagurile noastre, un tînăr pompier din Timiș a găsit o modalitate originală, chiar dacă mai puțin palpitantă, de a-și cere iubita de soție: a scris întrebarea pe acoperișul unei clădiri, folosind furtunurile din dotare. Răspunsul a fost unul pe măsura gestului. (A. A. D.)

 O școală de muzică din New York, Special Music School de la Kaufman Music Center, a decis să interzică două compoziții din repertoriul clasic care îi aparțin lui Claude Debussy: „Golliwogg’s Cakewalk” și „Le Petit Nègre”. În 1908, compozitorul își exprima astfel admirația pentru cakewalk, un dans popular la acea vreme printre americanii de culoare, pentru ritmurile sale exotice și inovatoare. În 2021, același compozitor este considerat deplasat și rasist. Un fel de „unde dai și unde crapă“. (A. P.)

p24 m plesu jpg jpeg

ÎN AL DOILEA RÎND, UN NUME NU PREA CONTEAZĂ CÎND, PARDON, ATÎTA GRAȚIE ȘI STRĂLUCIRE VOR PRODUCE CURÎND UN MESAJ

 Turismul vaccinal atinge un nou nivel: Rusia promovează deja vaccinul Sputnik V pe rețelele sociale. E o mică revoluție în distribuție și vînzări. În primul rînd, pentru că Rusia va vaccina și cetățeni străini. În al doilea rînd, pentru că Sputnik V e activ pe Facebook – la fel ca o marcă de larg consum. (M. M.)

 În siajul controverselor din jurul vaccinului anti-COVID-19 produs de compania AstraZeneca, Agenția Europeană pentru Medicamente a aprobat cererea companiei de a schimba denumirea acestuia în Vaxzevria. Chiar dacă, de la Shakespeare citire, un nume nu prea contează, nu pot să nu mă întreb: dacă tot au decis să facă această mutare, de ce n-au mizat pe un nume mai seducător – de pildă, Faizăr sau Mondena? (S. G.)

 La jumătatea lunii februarie, două fete și un băiat din Alaska au plecat să petreacă cîteva zile la o cabană izolată, în pădure. Într-o seară, una din fete a mers la toaletă. În curte. Privata se afla cam la 40 de metri de casă. Cînd, pardon, s-a așezat a avut cea mai mare surpriză din viața ei: ceva a mușcat-o direct de, pardon, fund. A ieșit urlînd de durere. Băiatul, alarmat de strigătele ei, a sosit imediat cu o lanternă. A cercetat locul și a găsit în groapa privatei un urs care, cînd a ridicat capacul, l-a privit, de jos, candid. Nu știu dacă obișnuiți să vă uitați înainte să vă așezați sau nu; eroina acestei știri nu obișnuia, de bună seamă, însă, de acum înainte, sigur se va uita. (S. V.)

 În 1624, părintele iezuit Martín de Roa scria despre soarta negrilor față cu Învierea: „Unii sînt bruni în ţările lor şi, ajunşi în altele, îşi păstrează tenul; cu atît mai mult cu cît această culoare nu e în ei vicioasă, ci naturală. Rezultă de aici că e mai verosimil ca ei să învieze cu această culoare, neafectaţi de imperfecţiunile care o însoţesc îndeobşte; căci carnaţia, şi trăsăturile chipului, şi contururile corpului vor fi atît de agreabile, vor avea un asemenea luciu, atîta graţie şi strălucire, încît vor produce în această frumoasă Cetate a Cerului o varietate pe cît de admirabilă, pe atît de plăcută şi recreativă. Negrul nu va fi obscur, ci viu şi lucios, cum e culoarea lignitului, străbătută de vine de sînge şi pătrunsă în toate părţile de o luminozitate mai strălucitoare decît cea a Soarelui, care îi va da o graţie de necrezut. Şi negrul nu e un lucru nepotrivit frumuseţii; căci ea constă nu atît în culoare, cît în suavitatea coloritului, care poate fi tot aşa de bine negru şi alb, fiind delectabil pentru privire. Fiecare va învia cu umoarea pe care o avea trăind pe pămînt; la fel se va întîmpla cu culoarea: nu toţi vor avea tenul cel mai frumos, ci pe cel care va conveni fiecăruia. Aşa va fi cu negrul pentru cei cărora el le era natural pe lume”. (M. C.)

 Trei lăutari celebri, Cornelia Catanga, Nelu Ploieșteanu și Gabi Luncă, au murit de curînd în urma infecției cu coronavirus. Știam deja că virusului COVID-19 nu-i plac chinezii, italienii, americanii – oamenii, în general. Acum știm că nu-i place nici măcar muzica lăutărească. Dumnezeu să-i odihnească. (M. P.)

 O ciocolată veche de 121 de ani comandată de Regina Victoria a Regatului Unit a fost găsită intactă în cutia originală, în podul unui conac englezesc. Ciocolata făcea parte dintr-un lot comandat de regină pentru a oferi cadouri soldaților britanici care au luptat în Africa de Sud. Ciocolata aparținea aristocratului englez Sir Henry Edward Paston-Bedingfield și pe capacul cutiei este scris și un mesaj din partea reginei: „Vă urez un An Nou fericit”, însoțit de inscripția „Africa de Sud 1900” și de un portret al suveranei. (A. M. S.)

Foto: E. Farkas (sus), M. Pleșu (jos)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Cele mai romantice zodii. Te vor face să te simți cea mai iubită persoană
Oricine își dorește să iubească și să fie iubit, însă unele persoane sunt capabile să ofere iubire peste imaginația partenerului. Nativii acestor patru semne zodiacale sunt considerați cei mai romantici.
image
Vremea se schimbă radical: un val de aer polar lovește România. Ce ne așteaptă: unde se anunță viscol și îngheț
Schimbare radicală a vremii. De astăzi, aerul tropical din nordul Africii va fi înlocuit treptat de o masă de aer rece, polar, dinspre nordul Europei. Se anunță frig neobișnuit, îngheț la sol și ninsori.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.