Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 885 din 25 - 31 martie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

NU CUMVA PLANETA NOASTRĂ S-A ÎMPUȚINAT ATÎT DE MULT ÎNCÎT HOȚII DE ÎNĂLȚIME (PESTE 100 DE PERSOANE) S-AU REVOLTAT RECENT, PENTRU PRIMA DATĂ ÎN ISTORIE? CÎT TIMP A TRECUT DE CÎND SE PRESUPUNE CĂ NIMENI NU VORBEȘTE LEJER?    

● Tot văd reclama aia la telefonie și Internet și mă întreb dacă au ajuns corporatiștii să ia lecții despre telecomunicații de la ciobani sau dacă nu cumva rețeaua respectivă este destinată în special ciobanilor strămutați la oraș. (A. D.)

 Un sfert din speciile de albine de pe planeta noastră au dispărut din anii ’90 încoace. O să mîncăm miere din clei îndulcit și fructe din rumeguș, și vom pune în vaze flori de plastic. (M. C.)

 „Populaţia unei specii de păsări pe cale de dispariţie din Australia s-a împuţinat atît de mult încît exemplarele rămase au început să-şi piardă cîntecul.“ Este vorba despre „mîncătorul de miere regent (Anthochaera phrygia), odinioară prezent din abundenţă în sud-estul Australiei“. Pentru că nu mai au cu cine să „vorbească”, aceste păsări au ajuns să înveţe cîntecele altor specii. E o știre tristă, oricum ai lua-o. (A. M. S.)

 Citind titlul unei știri – „Hoții de catalizatoare dau tot mai multe lovituri” –, primul gînd m-a dus înspre o societate din romanele lui Pascal Bruckner, unde hoții nu fură doar frumusețea, ci și evenimente generatoare de acțiuni și, de aici, brodînd mai departe, m-am gîndit cum ar fi să existe, bunăoară, niște tîlhari care să fure coronavirusul din omenire. Citind însă știrea, am revenit cu picioarele pe pămînt, căci hoții din realitate sînt mult mai pragmatici, iar catalizatoarele tîlhărite sînt, de fapt, niște piese auto. (S. G.)

 Copiilor le place să doarmă în căsuțe construite în copaci sau în alte locuri la înălțime, dar prea puțini se pot lăuda că se dau jos din pat folosind un tobogan furat dintr-un parc de distracții și personalizat. Un bărbat de 30 de ani din Washington a fost arestat după ce un tobogan de aproape 200 de kilograme a fost găsit, tăiat și prelucrat, în dormitorul fiului său, pe un pat supraetajat. Făptașul era suspect într-un furt de catalizatoare auto, dar, cînd i-au percheziționat casa, detectivii au dat nas în nas cu toboganul uriaș, vopsit, din verde, în albastru. (A. A. D.)

 Peste 100 de persoane care participau la o petrecere privată într-un apartament din București au fost amendate cu 226.000 de lei, ca urmare a nerespectării restricțiilor impuse pentru combaterea pandemiei. Mie, uneia, adevărata știre, de natură imobiliară, mi se pare următoarea: peste 100 de persoane au încăput într-un apartament din București! Cum s-or fi îndesat acolo? Cu buldozerul? (A. P.)

 Sindicaliștii din Poliție s-au revoltat și au venit cu exemple de polițiști care au salvat vieți omenești. L-au acuzat pe premier că nu știe ce înseamnă să fii un polițist bun. E adevărat, cu toții avem lacune în a ști asta. Sîntem poate niște ignoranți. Dar, din păcate, cu toții am aflat mai demult de cîți polițiști e nevoie pentru a schimba un bec. (A. M.)

 Un angajat al Studiourilor Buftea, Ștefan Chirian, susține că a descoperit recent bogata filmotecă a preşedintelui Republicii Socialiste România. Pe lîngă filme hollywoodiene, colecția ar conține şi numeroase imagini inedite din viaţa dictatorului. Printre titlurile preferate de soţii Ceauşescu se numărau producţii precum Mad Max, Atlantic City, Ben-Hur, Taxi Driver, Toţi oamenii preşedintelui şi Duzina de ticăloşi. „Am găsit şi filme din seria James Bond şi pelicule franţuzeşti cu Alain Delon sau Jean-Paul Belmondo, cum ar fi Borsalino. Un fel de HBO și Netflix privat, avant la lettre. (A. M. S.)

 Pentru prima dată în istorie, un restaurant francez cu meniu exclusiv vegan a fost recompensat cu o stea Michelin. Restaurantul ONA de lîngă Bordeaux are un chef femeie și a fost pus pe picioare cu ajutorul crowdfunding-ului și al unui împrumut de la o bancă ecologistă. (M. C.)

 La un an de la începutul erei pandemice, Bernard Pivot: „Cît timp a trecut de cînd ni se spune că săptămînile care vin vor fi dificile și decisive?”. (S. V.)

 Un bar din București propune un cocktail mortal, intitulat AstraSeneca. Se administrează în doze de 30 de mililitri și conține, în proporții egale, absint Pernod (alcool 68%) și lichior Stroh 80 (alcool 80%). Efectele adverse ale acestui cocktail nu sînt specificate. Se presupune însă că, după administrarea dozei de rapel, pacientul uită cu totul de pandemie. (M. M.)

 Isteria efectelor secundare ale vaccinurilor anti-COVID-19 capătă noi și noi dimensiuni. Reacțiile adverse – pînă nu demult temute – sînt acum idealizate. Redau o conversație tipică post-vaccinare, din ultimele zile: „Te-ai vaccinat?” „Da.” „Și? Ai avut vreo reacție adversă?” „Nu.” „Aoleu, sper să aibă totuși efect vaccinul”. În plus, nimeni nu discută tema conținutului alcoolic al vaccinurilor. AstraZeneca are 2 mg de alcool pur (etanol) per doză; cu tot cu rapelul, 4 mg. Transformat în vodcă (de tărie 40%) ar însemna 10 mg de vodcă… o vodcă mică, foarte mică, dar injectată direct intramuscular. Păi, ce-ar spune musulmanii? Și nimeni nu vorbește despre efectele secundare culturale ale acestui vaccin: de la o vreme, cînd mă gîndesc la foștii directori ai postului TVR Cultural, orice aș face, nu-mi vine în minte decît un singur nume: Daniela Zeneca-Buzura. (M. P.)

 Alte nume de firme din Brăila: Patriot Serv Com SRL, Crud Copt SRL, Virtute SRL, Pescarul Inventiv SRL, Relevant Grill Mod SRL, M & D Jovial SRL, Ocazional SRL, Pasiune Pentru Cunoaștere SRL, Lejer Trans SRL, Mavga Veșnic SRL, Serele Lui Stan SRL, Apogeus Group SRL, Vopsitotal SRL, La Flori Frumoase SRL, Ultimul Doom SRL, Ultimul Cuvânt SRL, Afaceri Potrivite SRL, Al Șaselea Simț Record Label SRL, Zmeogen SRL, Respect Serv SRL, Context De Conjunctură SRL, Măcelaru Mustăcios SRL, Tranșatoria Sus Pălăria SRL, Epico Tic SRL, Ager Cereale SRL, Agigea Voiage SRL, Discret Taxi SRL, Opulent Story Events SRL, Text Concept SRL, Orizont Fresh SRL, Pădurea De Stupi SRL, Bunici Respectabili SRL, Fascinația Impex SRL, Tunet Impex SRL, Calea Către Rai SRL, Viața Veșnică SRL, Viața Permanentă SRL, Altă Lumină SRL. (D. S.)

Foto: E. Farkas

Zizi și neantul jpeg
Alarme, sonerii, zgomote… – din alte vremi
Aproape vii, ceasurile ne umpleau singurătățile.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
#metoo? În România?! Să fim serioși!
Nu cred că există vreo femeie, cel puțin din generația mea, care să nu fi trecut măcar o dată în viață printr-o experiență de hărțuire sexuală
p 20 N  Steinhardt jpg
N. Steinhardt despre creștinismul firesc
Creștinismul devine un regim natural al vieții, un accent care însoțește gesturile cele mai mărunte ale cotidianului.
Polul jpg
Colonialism și misionarism
Reconcilierea dintre colonialism și misiunea creștină internațională este foarte complexă.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
A ajuns acasă rîzînd, a rîs toată noaptea și nu s-a oprit nici a doua zi (joi), nimic neputîndu-i pune capăt veseliei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
În ochii ei era dragoste, multă dragoste
Cît de repede se petrecea totul, fără să analizezi, fără să-ți pui întrebări, fără să te gîndești la un viitor, erau ca niște fire care se înșiră, apoi se deșiră, ca o lumînare care se aprinde undeva în noapte, arde întîi viu, apoi mocnit și se stinge de la sine.
Un album studiu al bisericilor transilvane jpeg
Un album-studiu al bisericilor transilvane
Textul are sobrietate ştinţifică, devotament faţă de documentarea monumentelor şi a vieţii religioase care le-a modelat şi care s-a modelat, de-a lungul timpului, în jurul verticalei lor.
Theodor Pallady jpeg
Tiparul și Cartea cărților
Nu știu să se fi publicat la noi, pînă acum, o asemenea panoramă a edițiilor tipărite ale Sfintei Scripturi de pe orice meridian și în mai toate limbile cunoscute.
Zizi și neantul jpeg
În mulțime
Oamenii prezenți erau animați de entuziasm, dar de unul mai blînd, mai difuz.
Visez parcaje subterane jpeg
Visez parcaje subterane
Locuitorii la bloc ar trebui să-și privească cartierul ca pe propria curte și să lase mașinile la bulevarde, pentru a se bucura de natură.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Un bărbat de 60 de ani a mers la dentist pentru o plombă și a ajuns la urgență direct în operație, pentru că a înghițit capul frezei care-i scormonea dintele.
Oh salvie levănțică iasomie trandafir jpeg
Oh salvie levănțică iasomie trandafir
La început, l-am întîlnit pe Mircea Anghelescu ca profesor, în Amfiteatrul „Bălcescu“.
Zizi și neantul jpeg
Din mers, „mici” bucurii
Bucuria trece dincolo de tine și o-mpărtășești, involuntar în general, și celorlalți.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Privirea lui Chateaubriand
Memoriile au fost proiectate – cum altfel? – pentru posteritate, dar ca o voce de dincolo de mormînt.
Filosofie și muzică  Gabriel Marcel jpeg
Filosofie și muzică. Gabriel Marcel
Muzica este așadar, în mod primordial, nu un obiect al gîndirii, ci un mod al ei.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
...mai mulți americani au murit înecați cu lăptuci decît mușcați de șerpi și de crocodili, combinat.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Speranța moare ultima?
Mereu m-am întrebat dacă speranța care poate aduce cu sine un soi de idealism în a privi lucrurile din jurul tău folosește într-adevăr la ceva.
O lume a poveștilor jpeg
O lume a poveștilor
Narativele care pot subjuga națiuni întregi nu sînt o invenție modernă – după cum afirmă psihiatrul Boris Cyrulnik, în cea mai recentă carte a sa, apărută luna trecută la editura Odile Jacob.
André Scrima: Ziua una şi a opta jpeg
André Scrima: Ziua una şi a opta
Lumina Paştilor: pe cea vizibilă în biserici şi pe străzi, ucrainenii nu şi-au putut-o îngădui; pe cea spirituală, religia patriarhului Kiril o insultă, o sufocă.
Theodor Pallady jpeg
Un Sisif în robă franciscană
Camus a fost doar martorul esențial al asprelor sale vremuri și, prin revolta contra absurdului, aproape un mărturisitor.
Zizi și neantul jpeg
Iarbă verde și obligativități
Avem tendința să ne complicăm puținele zile libere. Să le încadrăm în sisteme, să le tratăm ca pe unele de lucru în alt domeniu: cel al leisure-ului, al entertainment-ului.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Care ar fi playlist-ul ce v-ar alunga pe dumneavoastră de la o demonstrație?
Blocul, strada, etajul și apartamentul jpeg
Blocul, strada, etajul și apartamentul
În locul garajului a apărut un parc, la fel de lipsit de imaginație din punct de vedere urban ca și lamele de blocuri din spatele unității militare, dar care, cu zonele sale verzi, evoca peluza spălătoriei de steaguri.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce caută americanul în Europa?
Îmi dau seama că avem de toate aici, pe bătrînul nostru continent, micul nostru paradis terestru, că este (a fost... oare?) una dintre cele mai bune lumi posibile și că mi-ar trebui vreo cinci vieți ca să văd și să trăiesc tot.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.