Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 883 din 11 - 17 martie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

CUI I-AR FOLOSI O NOUĂ SENSIBILITATE DUPĂ CE UN VAL DE AMPLE DEZBATERI A FOST NEVOIT SĂ RĂMÎNĂ FĂRĂ ECHIVOC?

 Un proiect de lege propus de doi parlamentari PNL le va permite grădinilor zoologice să vîndă animalele „în surplus” unor unităților autorizate, pentru sacrificare. Apariția pe piață a unor produse din carne de urs, mistreț, ovine sau bovine exotice ar fi acceptabilă, dar cui i-ar folosi, la o adică, mezeluri de girafă, maimuță sau ghepard? (M. P.)

 „Din cauza tehnologiei, a social media și a supraabundenței distribuirii, acum nu mai poți minți. Acum poți fi prins. Tinerii de azi postează lucruri personale în fiecare zi. Azi există o nouă sensibilitate tocmai pentru că nu-ți mai e teamă să te expui exact așa cum ești. Nu ne mai putem întoarce la vremea părinților noștri cînd demnitatea depindea de discreție. Acea lume s-a dus” – scriitorul Bret Easton Ellis, într-un interviu recent. (M. C.)

 O scriitoare olandeză a renunțat la contractul de traducere a operei Amandei Gorman (tînăra poetă de culoare care a devenit un star mondial la ceremonia de învestitură a președintelui Joe Biden) după ce un val de critici a denunțat faptul că nu a fost ales un traducător de culoare. Marieke Lucas Rijneveld, devenită anul trecut cel mai tînăr laureat al premiului internațional Booker pentru romanul său The Discomfort of Evening, a fost aleasă pentru a traduce opera lui Gorman de editura olandeză Meulenhoff. Absurdul nu are sex și nu e nici alb, nici de culoare. (A. M. S.)

 La o tarabă de mărțișoare, tatăl, grijuliu și responsabil, către fetița sa: „Să te gîndești cîte mărțișoare îți trebuie și cui vrei să dai”. Gînditoare, fetița începe să numere pe degete: Miruna, Ana, Ionel... Tatăl intervine prompt: „Păi, Ionel nu e fetiță”. Copila, pufnind o revelație: „Ah, uit mereu!”. Bănuiesc că, la alt nivel, această discuție ar fi putut genera ample dezbateri privind discriminarea de gen. (S. G.)

 Cea mai veche fotografie păstrată pe pămînt american datează din anul 1839, cînd fotograful Robert Cornelius și-a făcut un selfie pentru care a fost nevoit să rămînă nemișcat peste zece minute în fața aparatului. Acum, selfie-ul este un gest esențial în comportamentul uman, care însă a pierdut de mult abilitatea de a sta nemișcat și a nu face nimic timp de zece minute. (M. C.)

 Mai nou, rasismul există și în matematică. Departamentul pentru Educație din statul american Oregon a încurajat recent profesorii să se înscrie la un curs de instruire care încurajează etnomatematica pentru a combate supremația albă. În programul cursului există o listă despre modurile în care „cultura supremației albe” ar fi „infiltrat orele de matematică”, printre acestea numărîndu-se „accentul pe obținerea răspunsului corect” sau „cererea ca elevii să arate ce au muncit”. „Concepția că matematica ar fi pur obiectivă este fără echivoc falsă și acest lucru este cu atît mai adevărat în cazul predării”, notează un document privitor la curs. Să înțelegem de aici că unu plus unu nu mai fac neapărat doi sau că depinde de culoarea pielii elevului care e scos la tablă? De pildă, dacă elevul e eschimos, unu plus unu pot face chiar și cinci? (A. P.)

p24 mplesu img 7521 jpg jpeg

DIN CAUZA VREMII, E DE IMAGINAT CĂ CEEA CE VEDEM ÎNTR-UN DULAP (ÎN PRIMELE 24 DE ORE) A ÎNCEPUT SĂ SE MIȘTE DOMESTIC 

 1 martie fără ghiocei. E criză: pur și simplu, nu-s pe nicăieri. Întreb florăresele din piață și de la colț de stradă. N-au. Insist. Pînă la urmă, mi se explică: au fost, dar au trecut. Au apărut prea devreme anul ăsta, din cauza vremii. Încălzirea globală ne încurcă pînă și-n cele mai elementare gesturi culturale. (M. M.)

 Șeful serviciului secret județean al Poliției din Suceava a fost reținut de DNA pentru luare de mită și complicitate la activitatea unei „fabrici” de permise auto. E de imaginat că, nemulțumit de anvergura secretelor locale – precum albastrul de Voroneț, adevărata rețetă a ciorbei rădăuțene sau încăperile ascunse ale casei memoriale „Ciprian Porumbescu“ din Stupca –, colonelul Timu s-a apucat, pentru un strop de adrenalină, de afaceri ilicite. (M. P.)

 La o farmacie nouă, doamna din spatele ghișeului mi-a propus să-mi facă un card de fidelitate, ca să am reduceri. Deși am portofelul burdușit cu asemenea carduri de la farmacii, am acceptat încă unul. Apoi, doamna mi-a întins o revistuță. Mi-a spus că acolo voi descoperi medicamentele cu discount. Adică să ne cumpărăm medicamente după ceea ce vedem în revistă? – am întrebat. A pufnit și ea în rîs. Apoi, ajuns acasă, m-am trezit cu mai multe SMS-uri primite pe mobil, fiecare cu cîte o serie diferită de numere care, cică, ar fi codurile de activare ale noului card. Ce să fac cu ele? Uffff! (A. M.)

 Probabil că cea mai scumpă băutură pe bază de măr din lume a fost primită prin poștă de o femeie din China. Cu mențiunea că ea plătise peste 1.500 de dolari pentru un alt fel de produs Apple, și anume un iPhone. Pachetul, care a fost lăsat într-un dulap cu cifru și nu adus direct de curier, conținea însă o cutie de carton, pe care scria „iaurt de mere”. Problema a fost investigată și fie cineva de la firma de curierat a făcut înlocuirea, fie femeia a plasat comanda pe un site-fantomă. Astfel de „schimburi” s-au mai întîmplat, se pare. Cu cîțiva ani în urmă, în locul telefonului, un indian a primit o cutie de săpun. Pariem că era cu miros de măr. (A. A. D.)

 Pe 31 martie studioul Warner Bros. va lansa filmul Godzilla vs. Kong. Titlul e sugestiv: un film în care se bat cei doi monștri (tiranozaurul și gorila) deveniți vedete planetare datorită Hollywood-ului. Se așteaptă ca filmul să fie un colosal succes financiar după ce trailer-ul a fost vizionat de peste 26 de milioane de ori în primele 24 de ore după ce a fost postat pe YouTube. Noi continuăm să facem săptămînal Dilema veche... (S. V.)

 Un indian, declarat mort de medici după un grav accident de motocicletă, a prezentat semne de viață pe o masă de autopsie chiar înainte de începerea examinării post-mortem. Cînd să se apuce de treabă, patologul a văzut cum „cadavrul” a început să se miște. Tînărul de 27 de ani, din orașul Mahalingapur, a avut noroc de două ori într-o zi. (A. M. S.)

 Brăila are multe nume de firme demne de atenție, așa încît vom petrece acolo trei săptămîni. Pornim: Auto Prudent SRL, Zgomotor SRL, Granit Artificii SRL, Stăpân Pe Volan Company SRL, Voxneon SRL, Aparent Serv SRL, Necesar Prod SRL, De Toate Com SRL, Evrica SRL, Happy Fursec SRL, Suav Exim SRL, Consens SRL, Bunea Zinc SRL, Ailerua SRL, Avem Com SRL, Alege Com SRL, Disident Com SRL, Mire Și Mireasă SRL, Incipient Company SRL, Chanti Ezoteric SRL, Superior SRL, Florile Barocco SRL, Gloriosa Prod Com SRL, Cojanabil SRL, Palme Com SRL, Dor Și Jale SRL, Fasonatu Trans SRL, Infinit Prod Com Exim Special SRL, Bestial Serv SRL, Soarele Meu SRL, Fan Zidar Com SRL, Pilot Distinct SRL, Domestic SRL, Mariusspuneceva SRL, Vocile Câmpiei SRL, Credibil Com SRL, Eretupinab SRL, Detergent La Robinet SRL, Bicicleta Reparată SRL, Ce Se Poartă SRL, Opus Temeinica SRL, Virusul Anihilat SRL. (D. S.)

Foto: Ș.M. Georgescu (sus), M. Pleșu (jos)

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

image png
Dorel Vișan deplânge moartea lui Mircea Diaconu: „Marii artiști se duc și nimeni nu mai spune un cuvânt despre ei”
Dorel Vișan, afectat de moartea colegului său de breaslă și prieten Mircea Diaconu! Remarcabilul actor a acceptat să stea de vorbă cu Click! și să ofere o primă reacție legată de trecerea în neființă a lui Mircea Diaconu.
mircea diaconu jpg
Boala cruntă de care suferea Mircea Diaconu. Ce este cancerul de colon și ce simptome provoacă
Mircea Diaconu, unul dintre cei mai îndrăgiți actori și politicieni din România, a plecat dintre noi lăsând în urmă o carieră remarcabilă, dar și o poveste tristă despre lupta cu o boală nemiloasă.
tragerea la sorti M 2026 FIFA webp
Diana Lupescu si Mircea Diaconu jpg
Femeia alături de care Mircea Diaconu a stat 44 ani. „Dacă te-aș cere de soție, ce-ai zice?”
Mircea Diaconu, actorul care s-a stins din viață sâmbătă, 14 decembrie 2024, cu zece zile înainte de a împlini 75 ani, a stat alături de aceeași femeie timp de 44 ani. Cum a cucerit-o pe Diana Lupescu.
oala presiune jpeg
Cum să gătești sarmalele în mai puțin de o oră. Trucul știut doar de bucătarii din restaurante de lux
Sarmalele sunt cele mai cunoscute și mai delicioase preparate tradiționale din țara noastră. Însă, în ciuda gustului delicios al acestora, cu toții știm că trebuie să stea foarte mult pe foc pentru a se face așa cum trebuie. Din fericire, există un truc care ne ajută să le gătim mult mai repede!
mina marea neagra (11) jpg
Ambasada Rusiei, iritată de acuzațiile privind minele marine din Marea Neagră. Ce a transmis ministerul român al Apărării
Ambasada Federației Ruse la București a emis joi, 12 decembrie, un comunicat de presă prin care acuză Ministerul Apărării Naționale din România de „acuzații nefondate” împotriva Rusiei. Criticile au legătură cu minele din Marea Neagră.
banner mircea diaconu 1 png
Cariera impresionantă a actorului Mircea Diaconu. Filmele și piesele de teatru care l-au consacrat
Actorul Mircea Diaconu, simbol al teatrului și cinematografiei românești, s-a stins din viață pe 14 decembrie 2024, la vârsta de 74 de ani, după o lungă luptă cu cancerul de colon.
12688059 jpg
Rușii au început să piardă din avantajul în privința artileriei
Avantajul pe care îl avea Rusia în raport cu Ucraina în privința artileriei se diminuează treptat, potrivit lui Nazar Voloșhin, purtătorul de cuvânt al grupului operațional și strategic de trupe Hortiția, relatează presa ucraineană.
image png
Femeia cu care Mircea Diaconu a fost căsătorit 44 de ani. A cerut-o de soție la a doua întâlnire
Lumea artistică, din nou în doliu! Mircea Diaconu, unul dintre cei mai mari actori ai României, s-a stins din viață cu puțin timp înainte de a împlini 75 de ani. Moartea sa îndoliază inimile celor care l-au cunoscut și care l-au iubit.