Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 883 din 11 - 17 martie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

CUI I-AR FOLOSI O NOUĂ SENSIBILITATE DUPĂ CE UN VAL DE AMPLE DEZBATERI A FOST NEVOIT SĂ RĂMÎNĂ FĂRĂ ECHIVOC?

 Un proiect de lege propus de doi parlamentari PNL le va permite grădinilor zoologice să vîndă animalele „în surplus” unor unităților autorizate, pentru sacrificare. Apariția pe piață a unor produse din carne de urs, mistreț, ovine sau bovine exotice ar fi acceptabilă, dar cui i-ar folosi, la o adică, mezeluri de girafă, maimuță sau ghepard? (M. P.)

 „Din cauza tehnologiei, a social media și a supraabundenței distribuirii, acum nu mai poți minți. Acum poți fi prins. Tinerii de azi postează lucruri personale în fiecare zi. Azi există o nouă sensibilitate tocmai pentru că nu-ți mai e teamă să te expui exact așa cum ești. Nu ne mai putem întoarce la vremea părinților noștri cînd demnitatea depindea de discreție. Acea lume s-a dus” – scriitorul Bret Easton Ellis, într-un interviu recent. (M. C.)

 O scriitoare olandeză a renunțat la contractul de traducere a operei Amandei Gorman (tînăra poetă de culoare care a devenit un star mondial la ceremonia de învestitură a președintelui Joe Biden) după ce un val de critici a denunțat faptul că nu a fost ales un traducător de culoare. Marieke Lucas Rijneveld, devenită anul trecut cel mai tînăr laureat al premiului internațional Booker pentru romanul său The Discomfort of Evening, a fost aleasă pentru a traduce opera lui Gorman de editura olandeză Meulenhoff. Absurdul nu are sex și nu e nici alb, nici de culoare. (A. M. S.)

 La o tarabă de mărțișoare, tatăl, grijuliu și responsabil, către fetița sa: „Să te gîndești cîte mărțișoare îți trebuie și cui vrei să dai”. Gînditoare, fetița începe să numere pe degete: Miruna, Ana, Ionel... Tatăl intervine prompt: „Păi, Ionel nu e fetiță”. Copila, pufnind o revelație: „Ah, uit mereu!”. Bănuiesc că, la alt nivel, această discuție ar fi putut genera ample dezbateri privind discriminarea de gen. (S. G.)

 Cea mai veche fotografie păstrată pe pămînt american datează din anul 1839, cînd fotograful Robert Cornelius și-a făcut un selfie pentru care a fost nevoit să rămînă nemișcat peste zece minute în fața aparatului. Acum, selfie-ul este un gest esențial în comportamentul uman, care însă a pierdut de mult abilitatea de a sta nemișcat și a nu face nimic timp de zece minute. (M. C.)

 Mai nou, rasismul există și în matematică. Departamentul pentru Educație din statul american Oregon a încurajat recent profesorii să se înscrie la un curs de instruire care încurajează etnomatematica pentru a combate supremația albă. În programul cursului există o listă despre modurile în care „cultura supremației albe” ar fi „infiltrat orele de matematică”, printre acestea numărîndu-se „accentul pe obținerea răspunsului corect” sau „cererea ca elevii să arate ce au muncit”. „Concepția că matematica ar fi pur obiectivă este fără echivoc falsă și acest lucru este cu atît mai adevărat în cazul predării”, notează un document privitor la curs. Să înțelegem de aici că unu plus unu nu mai fac neapărat doi sau că depinde de culoarea pielii elevului care e scos la tablă? De pildă, dacă elevul e eschimos, unu plus unu pot face chiar și cinci? (A. P.)

p24 mplesu img 7521 jpg jpeg

DIN CAUZA VREMII, E DE IMAGINAT CĂ CEEA CE VEDEM ÎNTR-UN DULAP (ÎN PRIMELE 24 DE ORE) A ÎNCEPUT SĂ SE MIȘTE DOMESTIC 

 1 martie fără ghiocei. E criză: pur și simplu, nu-s pe nicăieri. Întreb florăresele din piață și de la colț de stradă. N-au. Insist. Pînă la urmă, mi se explică: au fost, dar au trecut. Au apărut prea devreme anul ăsta, din cauza vremii. Încălzirea globală ne încurcă pînă și-n cele mai elementare gesturi culturale. (M. M.)

 Șeful serviciului secret județean al Poliției din Suceava a fost reținut de DNA pentru luare de mită și complicitate la activitatea unei „fabrici” de permise auto. E de imaginat că, nemulțumit de anvergura secretelor locale – precum albastrul de Voroneț, adevărata rețetă a ciorbei rădăuțene sau încăperile ascunse ale casei memoriale „Ciprian Porumbescu“ din Stupca –, colonelul Timu s-a apucat, pentru un strop de adrenalină, de afaceri ilicite. (M. P.)

 La o farmacie nouă, doamna din spatele ghișeului mi-a propus să-mi facă un card de fidelitate, ca să am reduceri. Deși am portofelul burdușit cu asemenea carduri de la farmacii, am acceptat încă unul. Apoi, doamna mi-a întins o revistuță. Mi-a spus că acolo voi descoperi medicamentele cu discount. Adică să ne cumpărăm medicamente după ceea ce vedem în revistă? – am întrebat. A pufnit și ea în rîs. Apoi, ajuns acasă, m-am trezit cu mai multe SMS-uri primite pe mobil, fiecare cu cîte o serie diferită de numere care, cică, ar fi codurile de activare ale noului card. Ce să fac cu ele? Uffff! (A. M.)

 Probabil că cea mai scumpă băutură pe bază de măr din lume a fost primită prin poștă de o femeie din China. Cu mențiunea că ea plătise peste 1.500 de dolari pentru un alt fel de produs Apple, și anume un iPhone. Pachetul, care a fost lăsat într-un dulap cu cifru și nu adus direct de curier, conținea însă o cutie de carton, pe care scria „iaurt de mere”. Problema a fost investigată și fie cineva de la firma de curierat a făcut înlocuirea, fie femeia a plasat comanda pe un site-fantomă. Astfel de „schimburi” s-au mai întîmplat, se pare. Cu cîțiva ani în urmă, în locul telefonului, un indian a primit o cutie de săpun. Pariem că era cu miros de măr. (A. A. D.)

 Pe 31 martie studioul Warner Bros. va lansa filmul Godzilla vs. Kong. Titlul e sugestiv: un film în care se bat cei doi monștri (tiranozaurul și gorila) deveniți vedete planetare datorită Hollywood-ului. Se așteaptă ca filmul să fie un colosal succes financiar după ce trailer-ul a fost vizionat de peste 26 de milioane de ori în primele 24 de ore după ce a fost postat pe YouTube. Noi continuăm să facem săptămînal Dilema veche... (S. V.)

 Un indian, declarat mort de medici după un grav accident de motocicletă, a prezentat semne de viață pe o masă de autopsie chiar înainte de începerea examinării post-mortem. Cînd să se apuce de treabă, patologul a văzut cum „cadavrul” a început să se miște. Tînărul de 27 de ani, din orașul Mahalingapur, a avut noroc de două ori într-o zi. (A. M. S.)

 Brăila are multe nume de firme demne de atenție, așa încît vom petrece acolo trei săptămîni. Pornim: Auto Prudent SRL, Zgomotor SRL, Granit Artificii SRL, Stăpân Pe Volan Company SRL, Voxneon SRL, Aparent Serv SRL, Necesar Prod SRL, De Toate Com SRL, Evrica SRL, Happy Fursec SRL, Suav Exim SRL, Consens SRL, Bunea Zinc SRL, Ailerua SRL, Avem Com SRL, Alege Com SRL, Disident Com SRL, Mire Și Mireasă SRL, Incipient Company SRL, Chanti Ezoteric SRL, Superior SRL, Florile Barocco SRL, Gloriosa Prod Com SRL, Cojanabil SRL, Palme Com SRL, Dor Și Jale SRL, Fasonatu Trans SRL, Infinit Prod Com Exim Special SRL, Bestial Serv SRL, Soarele Meu SRL, Fan Zidar Com SRL, Pilot Distinct SRL, Domestic SRL, Mariusspuneceva SRL, Vocile Câmpiei SRL, Credibil Com SRL, Eretupinab SRL, Detergent La Robinet SRL, Bicicleta Reparată SRL, Ce Se Poartă SRL, Opus Temeinica SRL, Virusul Anihilat SRL. (D. S.)

Foto: Ș.M. Georgescu (sus), M. Pleșu (jos)

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Cu ce se ocupă românii când stau la rând să ia Lumină. „Un părinte m-a șocat. Mi-am făcut cruce când am auzit ce spunea”
O fostă profesoară de religie din Craiova spune că a rămas cu un gust amar după ce a participat la slujba de Înviere. A ales să meargă la Catedrala Sfântu Dumitru din centrul orașului unde erau adunați mii de oameni. Discret, femeia a ascultat ce discutau creștinii în timp ce așteptau să ia Lumină.
image
Putin a scos inima unei căprioare și i-a dăruit-o lui Berlusconi: „Vladimir mi-a arătat o natură violentă pe care nu mi-am imaginat-o”
În anul 2013, președintele Rusiei și fostul prim-ministru italian au fost împreună într-o vacanță. Vladimir Putin ar fi făcut atunci un gest de neimaginat în fața lui Silvio Berlusconi, pe care un fost senator din partidul său și-l amintește și acum.
image
Cum arată satul fantomă Curpenii Silvașului, părăsit de cinci decenii. Pădurea crescută în voie l-a înghițit complet VIDEO
Doar ruinele unei biserici mai sunt vizibile în imagini aeriene din satul Curpenii Silvașului din Hunedoara, părăsit în anii ’70. Așezarea izolată a fost înghițită de pădure

HIstoria.ro

image
În 1942, Armata Română a prăznuit Paștele pe Frontul de Est
Paştele din 1942 a căzut pe 5 aprilie 1942. Armata Română se afla în plină Campanie din Est. Mai erau șapte luni pînă la Dezastrul de la Stalingrad, moment de răsturnare strategică în cel de-al doilea Război mondial.
image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.