Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 881 din 25 februarie - 3 martie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

SĂ VEZI O IDEE PE GEAMUL LUI 2021, LA MAI BINE DE 50 DE ANI DE LA APARIȚIA COMPLEXITĂȚII, PARE O POVESTE DIN O MIE ȘI UNA DE PROCEDURI

 Să vezi cîini albaștri care aleargă prin zăpadă poate să nu fie o fantasmă dată de vodcă sau de frig. O astfel de haită colorată a putut fi fotografiată în regiunea Nijni Novgorod din Rusia, iar controversatele imagini au devenit virale. Se pare că în apropiere exista o fabrică abandonată unde, în căutare de mîncare, cîinii ar fi putut ajunge în contact cu sulfat de cupru. Organizațiile internaționale pentru protecția animalelor au intrat în alertă și au cerut măsuri urgente, dar autoritățile rusești se pare că au prioritățile lor și nu se grăbesc. (A. A. D.)

 „Maniheismul nu are oroare de vid cît de totodată. Gîndirea maniheistă interzice orice punere sub judecată a noțiunilor şi legilor sale, decretînd nuanțările, ambiguitățile vitale, ironos-ul (româneasca distanță) şi ironiile lui ori mic-burgheze, ori împăciuitoriste, intelectualiste, elitiste (cum se rosteau roşii), sau bolşevice, jidăneşti, decadente, dizolvante (cum rosteau brunii), într-un cuvînt, şi pentru unii, şi pentru alții, trădătoare. S-a observat cîți trădători sînt azi în lume de cum apare o idee antimaniheistă, o negociere între cei ireconciliabili?” – Radu Cosașu, cîndva în trecutul apropiat. (M. C.)

 La vremuri pandemice, reguli draconice. Pe geamul unui chioșc de difuzare a presei din sectorul 4 (unul dintre ultimele rămase în picioare după trecerea uraganului Băluță care le-a ras pe cele mai multe) sînt afișate aceste patru porunci fără echivoc: „Nu scuipați pe bani. Nu scuipați pe degete. Nu băgați degetele în gură. Nu-mi dați bani cu salivă că nu vă mai servesc“. Presa tipărită (cîtă mai e) are de luptat acum și cu scuipatul. (D. S.)

 Pe 12 noiembrie 1884, Timișoara devenea primul oraș iluminat electric din Imperiul Austro-Ungar (nu din Europa, cum susțin patrioții locali). Cu 137 de ani mai tîrziu, în primăvara lui 2021, compania Tesla anunță inaugurarea primului dispozitiv de încărcare rapidă pentru mașini electrice (Supercharger) din România, tot la Timișoara. Despre destinul electric al orașului bănățean. (M. P.)

 La mai bine de 50 de ani de la apariția cuvîntului „aselenizare”, salutăm, odată cu reușita recentei misiuni NASA pe Marte, nașterea unui nou cuvînt: „amartizare”. (M. P.)

 Naivii care pînă mai ieri găseau în piesele lui Shakespeare poezie, filozofie, analiză profundă a complexității psihicului uman au fost salvați în zilele noastre de plasa ingenuității în care au căzut, generație după generație. Căci opera lui Shakespeare este, de fapt, despre „colonizare și supremația omului alb” – revelația a venit din partea Disrupt Texts, un grup de profesori adepți ai culturii „woke” (trend menit să avertizeze lumea asupra diferitelor tipuri de discriminări). Mă întreb cine o fi fost avertizorul de integritate care a dus la deconspirarea bardului: Caliban? (S. G.)

 Se pare că prințesa Latifa a fost închisă la ordinul propriului tată, șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vicepreședinte al Emiratelor Unite Arabe și emir al Dubaiului. Ea ar fi încercat să fugă din țară în 2018, însă ar fi fost răpită și apoi readusă în Dubai. Apropiații fetei nu mai știu nimic de soarta sa de luni de zile și au făcut publice convorbirile telefonice cu ea, în care prințesa povestește că se teme pentru viața ei, iar comisarul Națiunilor Unite pentru drepturile omului a transmis că va chestiona autoritățile Emiratelor Arabe Unite în legătură cu acest caz. Pare o poveste din O mie și una de nopți, doar că se întîmpla în 2020. (A. M. S.)

 O învățătoare în vîrstă de 40 de ani din Rîmnicu Vîlcea cere bani sub diverse pretexte de la părinții copiilor pe care-i are în grijă la școală. Se împrumută. Și fură din magazine. Femeia e o împătimită a păcănelelor și pierde sistematic banii prin sălile de jocuri. Sînt demarate mai multe anchete ale Poliției. Școala unde era angajată știa deja de cîțiva ani de patimile învățătoarei, însă de-abia odată cu investigația poliției a mobilizat o comisie disciplinară. În lipsa unor proceduri și a unei evaluări constante a cadrelor didactice, școala e un fel de loterie pentru elevi. (M. M.)

ȚĂRILE FĂRĂ NUME AR TREBUI SĂ SCAPE DE CRIZELE INTELECTUALE

 Bill Gates prevede că, în viitor, carnea artificială ar putea deveni o normalitate în alimentația oamenilor. „Țările bogate ar trebui să treacă la carne 100% sintetică, pentru ca emisiile de gaze cu efect de seră să scadă” – spune Gates. În aceste condiții, putem la rîndul nostru să prevedem că multă lume va migra spre zonele mai sărace ale lumii: nici un sfanț, dar nici o masă fără carne. (M. P.)

 Să trăiască cetățenii localităților Anus din Franța, Bacon (Șuncă) din Indiana, Boring  (Plictiseală) din Oregon, Climax din Pennsylvania, Fart (Bășină) din Virginia, Fucking din Austria, Le Tampon din Saint-Pierre – Réunion, My Large Intestine (Intestinul Meu Gros) din Texas, No Name (Fără Nume) din Colorado, Pee Pee din Ohio, Sexi din Santa Cruz – Peru, Why (De ce) din Arizona! Locuitorii orașului Băicoi îi salută și nu se mai simt atît de singuri. (A. P.)

 Autoritățile din China au arestat creierul unei înșelătorii de milioane de dolari care vindea soluție salină și apă minerală drept vaccin anti-COVID-19. Bărbatul, identificat drept Kong, studiase modul de ambalare a vaccinurilor reale înainte de a face mai mult de 58.000 de doze proprii. Un asemenea lot de vaccinuri a fost transportat prin contrabandă peste hotare, dar nu se știe în ce țară au ajuns. Kong este una dintre cele 70 de persoane care au fost arestate pentru infracțiuni similare. Dacă există fake-uri pentru orice pe lumea asta, vaccinul cum ar fi putut să scape? (A. M. S.)

 Un soț care sforăie ar putea fi expulzat din cameră prin chemare în instanță. Asta a fost intenția unei femei din Iași, care, sătulă de crizele de gelozie ale soțului proaspăt întors din străinătate, a cerut un ordin de protecție împotriva lui. În fața judecătorului, nu l-a mai vrut evacuat, ci doar mutat din cameră, cerere absurdă respinsă de Judecătoria Hîrlău. Se pare că soțul nu era violent nici măcar verbal. Dacă sforăia, nu am aflat. (A. A. D.)

 Compania Goop, fondată și coordonată de Gwyneth Paltrow, pune în vînzare vibratoare intelectuale. Nu neapărat pentru intelectuale; intelectuale sînt ele, vibratoarele. „Toate vibratoarele sînt atît de hipersexualizate. Vom încerca un produs un pic mai intelectual”, spune actrița, citată de The New York Times într-un articol cu un titlu brutal, deloc intelectual: „Gwyneth Paltrow vinde vibratoare“. Produsul este deja disponibil pe site-ul goop.com. Intelectualul acesta costă 95 de dolari. Paltrow, altădată celebră pentru rolurile ei din Emma sau Shakespeare in Love, un indiscutabil talent (dovada: Proof), intuiește corect tehnicile de marketing. Nu demult, Goop a vîndut formidabil o lumînare după ce Paltrow a spus că miroase ca vaginul ei. Acum speranțele companiei sînt investite și în vibratorul intelectual. Nu mă bag, nu știu industria, dar poate că cele/cei interesați de acest produs ar fi mai cîștigate/cîștigați dacă ar încerca chiar un intelectual decît un vibrator intelectual. În ceea ce îi privește pe Gwyneth Paltrow și Goop, știți cum e: Let the cash come to me... (S. V.)

Foto: Ș.M. Georgescu

14432651257 2f5a92d0bd k jpg
Pădurea și parcul
Acolo, în pădure, realizezi că tu ești un musafir, primit acolo cu îngăduință, și că este cazul să nu rămînă urme ale trecerii tale.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce urăsc statul român?
Profesorul Aurel Romilă, care a murit recent, spunea că cele mai multe dintre bolile psihice ni se trag de la societatea în care trăim.
p 19 jpg
Mizele vulgarității
O miză a vulgarității ar fi vizibilitatea, tradusă prin „rating” – și e suficient să ne uităm la rețetele emisiunilor de așa-zis divertisment de la televiziunile comerciale românești, pentru a înțelege de ce este atît de mult folosită.
p 20 Sfintul Serafim din Sarov WC jpg
Delir cu complicaţii religioase
Nu e oare de rîs scenariul fantast al „războiului sfînt” împotriva unui Occident care ar ameninţa, cu otrava lui, bastionul rus, refugiu al valorilor tradiţionale?
Theodor Pallady jpeg
Interludiu confesiv
Fetișul desacralizării a devenit atît de tiranic încît nu mai permite nici veracitatea blasfemiei sau defularea ironică.
Zizi și neantul jpeg
Setea
Siropul, de altfel, combinat cu apă de la chiuvetă, era unul din deliciile aleatorii ale copilăriei mele.
p 24 M  Plesu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
Cum ar fi un parteneriat al Poștei și cu HoReCa?
Zizi și neantul jpeg
Alarme, sonerii, zgomote… – din alte vremi
Aproape vii, ceasurile ne umpleau singurătățile.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
#metoo? În România?! Să fim serioși!
Nu cred că există vreo femeie, cel puțin din generația mea, care să nu fi trecut măcar o dată în viață printr-o experiență de hărțuire sexuală
p 20 N  Steinhardt jpg
N. Steinhardt despre creștinismul firesc
Creștinismul devine un regim natural al vieții, un accent care însoțește gesturile cele mai mărunte ale cotidianului.
Polul jpg
Colonialism și misionarism
Reconcilierea dintre colonialism și misiunea creștină internațională este foarte complexă.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
A ajuns acasă rîzînd, a rîs toată noaptea și nu s-a oprit nici a doua zi (joi), nimic neputîndu-i pune capăt veseliei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
În ochii ei era dragoste, multă dragoste
Cît de repede se petrecea totul, fără să analizezi, fără să-ți pui întrebări, fără să te gîndești la un viitor, erau ca niște fire care se înșiră, apoi se deșiră, ca o lumînare care se aprinde undeva în noapte, arde întîi viu, apoi mocnit și se stinge de la sine.
Un album studiu al bisericilor transilvane jpeg
Un album-studiu al bisericilor transilvane
Textul are sobrietate ştinţifică, devotament faţă de documentarea monumentelor şi a vieţii religioase care le-a modelat şi care s-a modelat, de-a lungul timpului, în jurul verticalei lor.
Theodor Pallady jpeg
Tiparul și Cartea cărților
Nu știu să se fi publicat la noi, pînă acum, o asemenea panoramă a edițiilor tipărite ale Sfintei Scripturi de pe orice meridian și în mai toate limbile cunoscute.
Zizi și neantul jpeg
În mulțime
Oamenii prezenți erau animați de entuziasm, dar de unul mai blînd, mai difuz.
Visez parcaje subterane jpeg
Visez parcaje subterane
Locuitorii la bloc ar trebui să-și privească cartierul ca pe propria curte și să lase mașinile la bulevarde, pentru a se bucura de natură.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Un bărbat de 60 de ani a mers la dentist pentru o plombă și a ajuns la urgență direct în operație, pentru că a înghițit capul frezei care-i scormonea dintele.
Oh salvie levănțică iasomie trandafir jpeg
Oh salvie levănțică iasomie trandafir
La început, l-am întîlnit pe Mircea Anghelescu ca profesor, în Amfiteatrul „Bălcescu“.
Zizi și neantul jpeg
Din mers, „mici” bucurii
Bucuria trece dincolo de tine și o-mpărtășești, involuntar în general, și celorlalți.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Privirea lui Chateaubriand
Memoriile au fost proiectate – cum altfel? – pentru posteritate, dar ca o voce de dincolo de mormînt.
Filosofie și muzică  Gabriel Marcel jpeg
Filosofie și muzică. Gabriel Marcel
Muzica este așadar, în mod primordial, nu un obiect al gîndirii, ci un mod al ei.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
...mai mulți americani au murit înecați cu lăptuci decît mușcați de șerpi și de crocodili, combinat.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Speranța moare ultima?
Mereu m-am întrebat dacă speranța care poate aduce cu sine un soi de idealism în a privi lucrurile din jurul tău folosește într-adevăr la ceva.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?