Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 880 din 18 - 24 februarie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

DACĂ PASAGERII CLANDESTINI AI NIMICULUI AU DESCOPERIT PRECIZAREA, ÎNSEAMNĂ CĂ REZULTATUL NU POATE FI DECÎT UN SCENARIU DESĂVÎRȘIT

 În regimul comunist, cei care primeau un rezultat pozitiv la cererea de intrare în PCR puteau să aibă apoi o carieră mai bună, aveau acces la funcții de conducere, erau mai bine văzuți de către reprezentanții puterii politice și de către cei ai instituțiilor represive. Nu era însă un lucru cu care să te mîndrești cu adevărat. Astăzi, dacă primești un rezultat pozitiv la testul PCR (Polymerase Chain Reaction), înseamnă că ai COVID-19, devii „ciumat”, cum s-ar zice. Carevasăzică, PCR e mereu actual și menit să stîrnească fiori. (A. M.)

 Lucruri dintre cele mai neobișnuite pot fi găsite în bagajele oamenilor. Cum ar fi 74 de cameleoni, dosiți bine în cutii de plastic și șosete. O adevărată avere, dacă stăm să ne gîndim că valorează aproape 40.000 de euro. Un bărbat îi furase din Tanzania și încerca să intre cu ei în Austria, planul fiind să fie vînduți pe piața neagră din Cehia. În ciuda faptului că pasagerii clandestini erau... cameleonici, razele X au depistat rapid ceva viu în bagaj. Trei dintre ei nu au supraviețuit, dar restul au fost transportați la grădina zoologică din Schönbrunn, Viena și îngrijiți. Comerțul de acest fel necesită permis și trebuie să respecte niște condiții, prin urmare bărbatul care îi transporta ilegal riscă o amendă de peste 5.000 de euro. (A. A. D.)

 În Arizona există o localitate care se numește Nothing (Nimic). La intrarea în oraș e un afiș pe care poți citi: „Cetățenii loiali ai Nimicului sînt plini de speranță și credință în nevoia de muncă. Mulți ani, acești oameni au crezut în Nimic, sperînd în Nimic și lucrînd în Nimic”. Nimic a fost complet abandonat în 2005. În același timp, în Canada există orașul Dildo care are ca motto: „Our Name Will Naver Change” („Nu ne vom schimba numele niciodată!”). (A. P.

 Citind un articol de pe site-ul Euronews – „Oamenii de știință au învățat spanacul să trimită e-mail-uri ca să ne avertizeze asupra schimbărilor climatice” –, m-am gîndit că adevărata revoluție va fi abia atunci cînd vor învăța spanacul să meargă la poștă, să scrie cum trebuie adresa expeditorului și a destinatarului și să cumpănească îndelung dacă vrea să trimită scrisoarea simplu sau recomandat. Mai ales că tot oamenii de știință (alții) au descoperit acum ceva vreme că e-mail-urile poluează. (S. G.)

 Un avocat din statul american Texas a lăsat din greșeală un filtru care îl arăta ca pe un pisoiaș într-o ședință video cu un judecător. A încercat să-l scoată, dar n-a reușit. După ce s-a asigurat, panicat, că judecătorul îl aude, a făcut și precizarea: „Nu sînt o pisică”. „Îmi dau seama de asta”, i-a replicat sec judecătorul. Se pare că el nu s-a distrat, dar filmulețul a devenit apoi viral. (A. M. S.)

 La un Teleshopping, reclama unui produs: niște pastile care (ni se spune) „îmbunătățesc bunăstarea generală“. Probabil, rezultatul nu poate fi decît foartebunăstarea generală. (D. S.)

 În ghețarii tibetani există conservate boli vechi de mii de ani, iar încălzirea climatică ar putea trezi la viață bacterii și viruși necunoscuți. Vi se pare un scenariu cunoscut? (M. C.)

 La televizor rulează o reclamă la salam de Sibiu cu „gust european desăvîrșit”. Ce înseamnă, pentru dvs., „gust european desăvîrșit”? Ce gust are Europa? (M. M.)

CEI IMPLICAȚI AU AJUNS CU TRENUL CHIAR LÎNGĂ URECHEA EUROPEI ȘI SE BUCURĂ GREU

 Președintele haitian susține că a dejucat o tentativă de lovitură de stat. Numele lui este Jovenel Moise. Pe ministrul Justiției, care a vorbit despre cei implicați în această acțiune, îl cheamă Rockefeller Vincent. (A. M. S.)

 În anul pandemiei se estimează că 1,56 de milioane de măști au ajuns în oceanele planetei. (M. C.)

 Pe la jumătatea anilor 2000, deplîngeam faptul că pe prima linie de cale ferată din Principatele Unite, București-Giurgiu, deschisă oficial de Carol I în 1869, trenurile ajunseseră să parcurgă distanța dintre cele două orașe în mai mult timp decît la inaugurare. Din 2005, însă, trenurile n-au mai circulat chiar deloc pe această rută, fiindcă s-a prăbușit podul de la Grădiștea. Astăzi, ca să ajungi cu trenul de la București la Giurgiu există o rută ocolitoare, prin Videle, iar drumul durează peste două ore și jumătate. De mai bine de 15 ani, nerușinatele autorități române n-au refacut podul. La fel ca-n bancul cu Apolodor care nu știa dacă mai poate să facă podul pe spate. (A. M.)

 Cunoașteți senzația de toropeală și desfătare, de plăcere difuză, însoțită de furnicături pe pielea capului care coboară spre ceafă și umeri, declanșată, bunăoară, atunci cînd ești pe adormite și cineva deretică încet prin preajmă, șușotește sau te scarmănă ușurel prin păr – un echivalent omenesc al torsului felin? Ei bine, e vorba de un fenomen cunoscut, studiat, care poartă un nume cu răsunet științific: ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response – reacție senzorială culminantă autonomă). Unii sînt de părere că prima evocare literară a acestei senzații s-ar găsi în romanul Doamna Dalloway (1925) al Virginiei Woolf, în următorul pasaj: „K… R… spuse guvernanta, dar Septimus o auzi spunînd «Kay Arr» chiar lîngă urechea lui, rostind adînc şi molatic, cu timbrul unui dulce instrument, dar cu o asprime de lăcustă în glas, ceea ce îi zgîrie voluptuos șira spinării și îi pompă în creier unde după unde de sunet […]”. (M. P.)

 Agitație mare: vine Sahara peste noi! E un fenomen meteo recurent, chiar dacă nu frecvent. Curenți de aer ridică nisipul fin din deșert și-l poartă spre sud-estul Europei, unde acesta se pogoară, odată cu precipitațiile. Ni se atrage atenția că praful ăsta saharian poate fi periculos, mai ales pentru persoanele care suferă de boli cardiovasculare. Bine că intrăm în panică o dată pe an, cînd vine peste noi nisipul din Africa. Dar nu sîntem îngrijorați de praful nostru neaoș, autentic românesc, pe care îl respirăm zilnic. (M. M.)

 În vara anului 2020, un domn care se caracterizează a fi „artist” a tras cu arcul cîteva săgeți într-un bizon de plastic expus în scop publicitar în fața unui restaurant de fripturi (Buffalo Grill) din Essey-les-Nancy, Franța. La începutul lui ianuarie, tribunalul corecțional din Nancy l-a condamnat la o amendă de 400 de euro pentru fapta sa, încadrată la „degradarea bunului altuia”. „Artistul”, care a venit la proces îmbrăcat în toreador, a spus că, deși decizia tribunalului e criticabilă, nu va face apel și va plăti amenda. Întrebat ce a fost în capul lui (bănuiesc că „artistul” a căutat întrebarea asta cu lumînarea!), omul a spus: „Unul dintre obiectivele proiectului meu artistic (vînarea cu arcul a taurului de plastic a fost un proiect artistic – n.m.) a fost acela de a arăta că obiectele din plastic au drepturi și se bucură de protecție mult mai mare decît un animal în carne și oase. În completarea altor dovezi că așa stau lucrurile, de azi înainte avem și dovada artistică...”. Lume, lume, soro lume!... (S. V.)

 În Noua Zeelandă există orașul cu numele cel mai greu de pronunțat din lume: Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu. Doar că localnicii îi zic, mai simplu, Taumata. În același timp, în Norvegia există un sat care se numește, scurt și la obiect, Å. (A. P.)

Foto: M. Pleșu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.

Adevarul.ro

image
Augustin Viziru a dezvăluit cu cine l-a înșelat Oana Mareș: „Tu ai putea să ai ceva sexual cu el?”
Augustin Viziru a mărturisit că nu a fost „ușă de biserică” în timpul mariajului cu Oana Mareș alături de care a fost vreme de 11 ani.
image
A murit tânărul aflat în comă de două luni de la o durere de măsea
Ionuț Marian Călărău, care a stat în comă aproape două luni după ce a ajuns la spital cu o durere de măsea, a murit în spital. Anunțul a fost făcut pe rețelele sociale de familie și prieteni.
image
Fetiță de 11 ani, filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Imaginile au ajuns la colegi
O minoră de 11 ani, elevă în clasa a V-a la o școală din Cluj, a fost filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Filmările realizate în vacanța școlară au fost distribuite colegilor.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.