Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 879 din 11 - 17 februarie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎN TIMP CE FAMILIA LIMITELOR A DEVENIT CEVA NATURAL, PATRU CHINEZI AU DECIS CĂ VOR PUTEA ALEGE DINTRE PATRU VERSIUNI

 În timp ce studiourile Disney au pus un disclaimer desenului animat Pisicile aristocrate din cauză că două feline aveau accent asiatic (cu potențial ofensator), guvernul maghiar a constrîns o editură care publicase o culegere de basme cu subiect LGBT (Wonderland is for everyone) să pună pe copertă un avertisment asupra „comportamentului neadecvat rolurilor de gen tradiționale”. De unde se vede că și stînga militantă, și dreapta radicală, pur și simplu, nu au altceva mai bun de făcut pentru omenire. (M. C.)

● Un adolescent care a ieșit dintr-o comă de zece luni nu știe nimic despre pandemia de COVID-19 deși a contractat de două ori coronavirusul. Joseph Flavill, în vîrstă de 19 ani, a fost lovit de o mașină pe data de 1 martie a anului trecut, cu trei luni înainte de intrarea în vigoare a carantinei la nivel național în Marea Britanie și cu zece zile înainte ca OMS să declare răspîndirea la nivel mondial a SARS-CoV-2 o pandemie. „Nici nu știu cu ce să încep. Dacă în urmă cu un an cineva mi-ar fi spus ce se va întîmpla în cursul ultimului an nu cred că l-aș fi crezut. N-am idee despre cum va ajunge Joseph să înțeleagă prin ce am trecut cu toții”, a declarat mătușa băiatului, Sally Flavill. Aceasta a relatat că familia băiatului a încercat să îi explice printr-un apel video că nu pot să fie alături de el în persoană din cauza restricțiilor impuse din cauza COVID-19, însă că nu au încercat deocamdată să îi povestească despre amploarea pandemiei. Filmele SF sînt întotdeauna greu de povestit. (A. M. S.)

 O ilustrare tristă a limitelor și stupidității „inteligenței” cibernetice a roboților, algoritmilor ș.a.m.d.: pe pagina Internet www.clujcapitala.ro, care găzduia o dezbatere aprinsă pe marginea recentei tragedii a bebelușului înecat la botez, apare subit o reclamă: „Botez All Inclusive 65 euro. La Conac gătim fabulos”. (M. P.)

 Guvernul Marii Britanii a devenit acționarul unei companii producătoare de toalete, în cadrul unui program de capitalizare a firmelor pe timp de pandemie. Proiectul de stat „Future Fund” a devenit acționar, printre altele, al întreprinderii Propelair, un producător de toalete de ultimă generație. Un caz fericit, în care toaletele și-au găsit fund-ul. (M. P.)

 Personalul din farmacii ar fi avut dreptul să se vaccineze încă din prima etapă. Însă, la unitatea de la mine din cartier, farmacistele au refuzat. „Vaccinul nu e ceva natural, e nesănătos”, îmi explică, doct, farmacista. Probabil, COVID-19 fiind o boală naturală, o fi mai sănătoasă... (M. M.)

 Oamenii sînt în stare să facă aproape orice pentru a evita taxele suplimentare din aeroporturi: îndeasă gențile unele în altele, le turtesc să pară mai mici, se îmbracă cu toate hainele ca să mai reducă din greutatea bagajului, totul pentru a păcăli cît de cît controlul de frontieră. Patru chinezi au decis că nu pot lăsa 30 de kilograme de portocale în urmă, așa că le-au dat gata în mai puțin de o jumătate de oră, chiar în aeroportul din Kunming, în sud-vestul Chinei. Taxa pe care ar fi trebuit să o plătească era de cîteva ori mai mare decît prețul portocalelor. Au scăpat de ea, dar s-au ales cu ulcer bucal și, probabil, nu vor dori să mai audă de vitamina C vreodată. (A. A. D.)

 Hanson Robotics, compania din Hong Kong care a creat robotul Sophia, anunță că acesta va fi disponibil pe piață în 2021. Cumpărătorii vor putea alege dintre patru versiuni. Mai mult, Hanson Robotics vrea să prezinte alt robot, botezat Grace, specializat pentru domeniul medical, care să ajute în pandemia de coronavirus. Pe de altă parte, SoftBank Robotics a creat robotul Pepper, capabil să detecteze persoanele care nu poartă mască. Așadar, nu vă îngrijorați pentru „perpetuarea” speciei: după ce virusul va reuși să ne mătrășească pe toți, Sophia, Grace și Pepper vor repopula cu brio planeta. (A. P.)

„EȘTI CU ADEVĂRAT PREISTORIC, ÎNSĂ MI-AR PLĂCEA SĂ ZBOR MAI DEPARTE“

 „Ești cu adevărat fantastică, însă am găsit pe altcineva care și-a făcut și vaccinul. Cred așadar că este mai bine pentru amîndoi să reducem riscul și să ne protejăm” – este mesajul de adio prin care un bărbat din Marea Britanie și-a justificat despărțirea de parteneră. Femeia părăsită a postat mesajul pe Twitter, numindu-l „cea mai tare despărțire din anul 2021”. Intuiesc deja o tendință de abordare pentru viitoarele anunțuri matrimoniale, în care certificatul de vaccinare va aduce un plus de calități. (S. G.)

● Un os preistoric de acum 100.000 de ani ar putea să fi scos la iveală cea mai veche dovadă a folosirii simbolurilor de către om, spun arheologi din Israel. Pe un os de vită sălbatică au fost descoperite șase linii făcute de oamenii preistorici care ar putea avea o semnificație simbolică. Osul a fost descoperit în regiunea Ramle din centrul Israelului, într-un sit care a scos la iveală și alte lucruri, locul fiind probabil un punct de întîlnire sau o tabără a oamenilor care au trăit acum peste o sută de milenii. Se poate presupune că ei se adunau acolo pentru a tranșa și împărți ce vînaseră, iar osul în cauză ar aparține unei specii de vită sălbatică ce nu mai există în prezent. Chiar dacă este imposibil de spus ce era cu acele linii, întrebarea rămîne: cînd au fost primii oameni capabili de exprimări de natură artistică? (A. M. S.)

 Un tweet: „Mi-ar plăcea să mă pot întoarce în timp în anul 1985 și să spun unui om de pe o stradă din New York că guvernatorul Arnold Schwarzenegger condamnă acțiunea președintelui Donald Trump de a fi condus o lovitură de stat asupra Guvernului Statelor Unite“. (M. C.)

 Pe pagina de evaluare și comentarii TripAdvisor a hotelului „The Palms” (cinci stele) din minunatele insule caraibiene Turks & Caicos, un bărbat britanic a postat următorul text acum cîteva săptămîni: „Eu și soția mea am sosit la acest hotel. Splendid hotel. Apă, piscină cu nisip, servicii excelente. Ne-am simțit atît de bine încît am decis ca eu (soțul) să zbor acasă ca să-l aduc și pe fiul nostru, Tom, să se bucure și el. Cînd am revenit, ceva părea ciudat. În cele din urmă, soția mea mi-a spus că s-a dus să facă un masaj în ziua în care eu plecasem să-l aduc pe fiul nostru, a fost sedusă de maseuză și au petrecut noaptea împreună. Nu reproșez hotelului nimic, este pe de-a-ntregul vina soției mele. Dar aș vrea să știți că asemenea lucruri se pot întîmpla în acest hotel”. Sînt curios cum va afecta această evaluare fluxul de turiști: vor da buluc sau vor ocoli hotelul? (S. V.)

 Cînd n-ai ce face, o pagină de publicitate din ziarul Libertatea (vineri, 5 februarie 2021) îți recomandă un „mozaic cu diamante – Castel de basm“, ale cărui diamante „sînt marcate cu simboluri. Le adaptezi fără probleme și creezi propria ta capodoperă! […] Arta decorării ornamentale îți va permite să experimentezi sentimentul împlinirii, elimină stresul și sprijină răbdarea“. Apoi, după ce răbdarea și-a găsit sprijinul și ai experimentat sentimentul împlinirii creînd propria ta capodoperă, poți merge mai departe, către un „pandantiv din hematit Puterea credinței“, despre care se spune: „harul transmis de cruce elimină emoțiile negative: stres, anxietate și griji“. Iar dacă nu le-a eliminat complet și au mai rămas, pe alocuri, cîteva griji, te ajută să scapi de ele a treia ofertă, „feliatorul Nicer Dicer 10 în 1“. Cu el, „tai instantaneu totul în cubulețe, felii, rondele“, în „bucăți ideal de egale“. (D. S.)

Foto: M. Chivu

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Compania aeriană Wizz Air, cercetată de Comisia Europeană. Cum erau păcăliți clienții pentru a plăti mai mult
Comisia Europeană și autoritățile UE pentru protecția consumatorilor au demarat o investigaţie în ceea ce priveşte 20 de companii aeriene, printre care şi Wizz Air.
image
Povestea unei fotografii tulburătoare din vreme de război. De ce erau așezați copiii „în poziția de rugăciune”
Durere, speranță, neputință și rugăciune. Așa putem descrie fotografiile de război care erau făcute pentru a alina dorul celor ce luptau pentru pământul strămoșesc.
image
Cum poți verifica dacă ești victima unei escrocherii cu o clonă de voce AI. Întrebările care îți pot salva contul bancar
O nouă modă de înșelăciune la telefon este folosirea unei clone de voce, generată de inteligența artificială, care se prezintă drept o persoană cunoscută. Scopul unei astfel de escrocherii este de a-ți goli conturile bancare.

HIstoria.ro

image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.
image
La un pahar de vin cu Dej. Când comuniștii români vorbeau, pe șleau, despre crimele lui Stalin
Congresul Congresul al XXII-lea al PCUS consfinţeşte oficial victoria lui Nichita Hurşciov asupra concurenţilor stalinişti. După reculul provocat de Rebeliunea din Ungaria, destalinizarea din 1956 capătă un nou avînt.
image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.