Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 878 din 4 - 10 februarie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

DIN CÎTE SE PARE, ÎN LUMEA DIGITALĂ EXISTĂ, ÎNTR-O FORMĂ SAU ALTA, FAMILII DE ANIMALE PLIMBÎNDU-SE ÎN AFARA CUȘTII FĂRĂ SĂ VREA

 Din cîte se pare, un medicament pentru animale are efecte și în combaterea COVID-19, la oameni. Adesea, aceiași conspiraționiști care spun că vaccinul nu e bun cred fără rezerve în eficiența încă nedemonstrată științific a medicamentului respectiv. Nu mai au îndoieli, nu se mai întreabă care-s reacțiile adverse. Și dau năvală în farmaciile veterinare ca să și-l procure. Îți vine să zici că se înghesuie ca oile sau că se bat ca cîinii pentru a-l obține. (M. M.)

 „Problema din mediul online este că algoritmii decid ce informație ajunge la noi, ceea ce conduce la o viziune binară simplistă a societății. Devine o chestiune de a fi cu noi sau împotriva noastră. Iar dacă ești împotriva noastră meriți să fii anulat (cancelled). Este important ca tot spectrul de opinii să fie reprezentat în societate, dar ceea ce avem acum în lumea digitală este comparabil cu mulțimea medievală care umbla pe străzi căutînd pe cineva numai bun de ars pe rug. Asta mă înfricoșează cu privire la viitor” – actorul Rowan Atkinson, într-un interviu recent. (M. C.)

 Jia, pictograma chinezească pentru „casă/locuință”, este alcătuită din radicalii mián-„acoperiș” (desenat deasupra) și shi-„porc” (situat dedesubt): „un porc aflat sub un acoperiș”. Așadar, nu e de mirare că în orice casă, familie, instituție, organizație, formațiune, mișcare sau partid – sub orice acoperiș – există, într-o formă sau alta, și cîte un porc. (M. P.)

 Sala Albastră din clădirea Primăriei din Stockholm, unde în fiecare an cercetători de top, politicieni și familii regale se adună pentru banchetul Nobel, va fi folosită pentru vaccinarea cetățenilor Capitalei împotriva COVID-19. Sala de 1.500 de metri pătraţi unde, an de an, este organizat cel mai important eveniment social din Suedia, va deveni în curînd unul dintre centrele temporare în care locuitorii Capitalei se vor putea imuniza împotriva noului coronavirus. Unii vor putea spune, cînd vor vedea apoi ceremoniile: „Și eu am fost acolo, la vaccin!”. (A. M. S.)

 În Franța tocmai a fost definit un așa-numit „patrimoniu senzorial al satelor”, protejat prin lege. Bulgărele a început să se rostogolească din decembrie cînd un francez, exasperat că cocoșul vecinului, Marcel pe numele lui, îl trezește zgomotos mai des decît și-ar fi dorit, a împușcat pasărea. A fost condamnat la închisoare cu suspendare și amendat, ba mai mult, a lezat iubitorii de animale de pretutindeni, care au semnat o ditamai petiția pentru protejarea lor de astfel de acte. De aici s-a ajuns la legea prin care sunetele și mirosurile din spațiile naturale sînt înscrise în patrimoniul francez. De acum înainte, animalele din ogradă se pot deci manifesta în voie, sonor și chiar olfactiv. (A. A. D.)

 Acum două săptămîni, un îngrijitor al grădinii zoologice Taronga din Sydney (Australia) a intrat în zorii zilei în cușca cimpanzeilor să facă curățenie. În timp ce lucra, a văzut unul dintre cimpanzei plimbîndu-se în afara cuștii, în zona unde urmau să vină peste cîteva ore vizitatorii. De bună seamă, scăpase din cușcă profitînd de neatenția sa. A alertat imediat personalul grădinii zoologice, dar s-a dovedit a fi degeaba. După ce s-a plimbat cîteva minute în libertate, pînă să ajungă la el echipele decise să-l captureze, cimpanzeul s-a întors singur, agale, în cușcă. Doar eu simt tristețea ascunsă între rîndurile acestei știri? (S. V.)

 Am ascultat la un post de radio un fel de avancronică a unui film horror, despre care actorii implicați spuneau că ar fi primul horror românesc, motiv pentru care ei erau foarte fericiți că făceau parte din distribuție. Trecînd peste limbajul aparent degajat și de cartier, greu de înțeles din partea unor actori despre care se presupune că au trecut printr-o facultate serioasă și menționînd că, de obicei, povestea asta cu „primul”, „unicul” sau „cel mai” e întotdeauna discutabilă, s-ar spune că un asemenea film poate fi, în cel mai bun caz, primul film românesc horror cu intenție. Să nu uităm cîți au făcut pînă astăzi, în România, filme horror fără să vrea. (A. M.)

DACĂ E SĂ VORBIM PE MARGINEA TEXTULUI, S-A DOVEDIT CĂ EPOCA NE LEAGĂ DE STEREOTIPURI

 Dacă e să vorbim despre eficiența campaniilor pentru vaccinare, în capitala SUA a apărut o inițiativă care ar putea fi mai atractivă decît orice discurs, statistică sau informație științifică. Astfel, militanții pentru legalizarea drogurilor ușoare din Washington au propus ca fiecare om care se vaccinează să primească, după vaccin, cîte un joint de marijuana. Bineînțeles, ambalat cu grijă, într-o pungă aseptică, pentru a fi respectate toate normele sanitare. (S. G.)

 Un manuscris unic, dictat şi adnotat de împăratul Napoleon I în timpul exilului său pe insula Sfînta Elena şi care prezintă legendara bătălie de la Austerlitz din 1805, a fost pus în vînzare contra sumei de un milion de euro, la Paris. Conţinînd 74 de pagini cu un scris dens, acest manuscris dictat fidelului său prieten, generalul Henri Gatien Bertrand, a fost corectat de Napoleon, care tăia anumite cuvinte şi adăuga observații pe marginea textului. În total, fostul împărat francez a făcut 11 adnotări. Documentul este însoţit de un plan al bătăliei, desenat de împărat pe hîrtie de calc. Intervențiile lui Napoleon sînt făcute cu un scris mărunt și citeț. (A. M. S.)

 O femeie și-a înjunghiat soțul după ce a văzut o fotografie mai veche a acestuia însoțit de o necunoscută frumoasă. Ulterior s-a dovedit că presupusa fostă amantă era chiar ea, ceea ce mută gestul ei extrem din sfera crimei aproapelui în cea a stimei de sine. (M. C.)

 Se pare că epoca antibioticelor se apropie de sfîrșit. Doi microbiologi americani, Bonnie Bassler și Michael Silverman, laureați ai premiului „Paul-Ehrlich-și-Ludwig-Darmstaedter” pentru anul 2021, au descoperit că, pentru a putea invada eficient un organism, bacteriile comunică unele cu altele și acționează coordonat, asemenea unei trupe de asalt. Prin urmare, pentru a combate o infecție, va fi suficient ca medicamentele viitorului să bruieze comunicarea interbacterială. Războiul informațional e operativ și la modă în toate domeniile vieții. (M. P.)

 Biserica Gabola a apărut în Africa de Sud, în 2017, ca expresie a fuziunii dintre credință și băutură (gabola înseamnă „a bea“ în limba tswana), găsindu-și adepți și dincolo de hotarele Africii de Sud, în Canada, Elveția, Germania sau Brazilia. Întemeietorul ei, Tsietsi Makiti (autoproclamat „papă“), își ține slujbele în baruri și restaurante, de la un amvon improvizat pe care sînt înșirate sticle de gin și de bere, adresîndu-se unor credincioși mai mult sau mai puțin abțiguiți. „Alcoolul e singurul lucru care ne leagă de Dumnezeu, fiindcă atunci cînd sînt sub influența alcoolului, Sfîntul Duh se pogoară în mine“, spune el. Iar „arhiepiscopul“ Siphiwe Mafunisa vine cu o precizare: „Avem și membri care nu beau“, urmat (cu unele clarificări necesare) de o enoriașă, Portia Nzimande: „Numai Dumnezeu ne poate judeca. Noi ne simțim bine rugîndu-ne și bînd“. Alcooleluia! (D. S.)

 Conducerea postului Disney a decis să nu permită copiilor sub vîrsta de șapte ani să urmărească clasicul desen animat Peter Pan, pe serviciul său de streaming, din cauza faptului că filmul ar putea conține stereotipuri rasiale. Principalul motiv pentru care Peter Pan a fost blocat este acela că prezintă un trib al nativilor americani ai cărui membri sînt denumiți „roșii”. De asemenea, vor fi interzise și Pisicile aristocrate pentru că acolo apare o pisică siameză, Shun Gon, ai cărei ochi oblici și dinți proeminenți au fost interpretați ca o caricatură a oamenilor din Asia de Est. Eu aș zice ca Disney să facă o treabă ca lumea și să-și interzică din start toate producțiile clasice, începînd cu Albă-ca-Zăpada, unde protagonista, din păcate, nu e negresă și apare clar o discriminare față de persoanele cu handicap, adică față de pitici. (A. P.)

Foto: A. Damian

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

cristi chivu fc parma calcio jpg
Victor ponta   george Simion Foto Mediafax jpg
Hârjoneală politică pe Facebook între Ponta si Simion: „Să vorbim!” / „Eu îl ascult pe Călin Georgescu”
Candidații la prezidențiale Victor Ponta şi George Simion au avut, duminică, un schimb de replici pe Facebook. Ponta l-a invitat pe Simion la o dezbatere.
statia de metrou titan facebook jpg
Explozie la o magistrală de metrou aflată în lucrări, în Sectorul 1 al Capitalei. Un bărbat a fost rănit
La fața locului s-au deplasat de urgență echipaje de poliție care au procedat la asigurarea perimetrului, precum și echipaje de prim-ajutor și pompieri din cadrul ISU București-Ilfov.
image jpeg
Horoscop luna martie jpg
Trei zodii care primesc vești bune după Paște. Au destinul de partea lor, dar trebuie să fie atente la un detaliu
Trei zodii marchează evenimente importante după Paște. Acești nativi sunt pe cale să își schimbe radical destinul, însă astrele îi sfătuiesc să acorde mare atenție asupra unor detalii care vor face diferența. Iată ce se întâmplă în viața lor.
WhatsApp Video 2025 04 06 at 12 34 01 81d1c484 mp4 thumbnail png
Interlopul Tani Fidis Băncuță, prins băut la volan. La sediul Poliției a spart un geam, fiind reținut
Bărbatul în vârstă de 48 de ani este cercetat pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe și distrugere.
image jpeg
Botiza Maramureș zonă istorică în care bisericile din lemn sunt incluse în patrimoniul UNESCO Foto DMS
Agențiile de turism cer ca valoarea voucherelor de vacanță să revină la1.600 de lei
Voucherele de vacanță au susținut turismul românesc, reducerea valorii acestora putând avea efect direct asupra bugetului de stat, dar și asupra industriei, în special pentru călătoriile din nordul țării.
deținuți fâșia gaza fotoX
Doi ostatici israelieni apar într-o înregistrare difuzată de Hamas: „Aduceți-ne la viață, suntem morți aici”
Ramura armată a Hamas a difuzat sâmbătă, 5 aprilie, o înregistrare video cu doi ostatici israelieni deținuți în Fâșia Gaza.