Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 875 din 14 - 20 ianuarie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

SE ÎNTÎMPLĂ FRECVENT (CHIAR ÎN FAZELE MAI TÎRZII ALE VIEȚII INDUSTRIALE) SĂ TE PLIMBI ÎNTRE 8 ANI ȘI ANII ’90, SĂ TE ARĂȚI MAI TÎNĂR PESTE CÎȚIVA ANI 

 Se întîmplă tot mai frecvent ca Facebook, Twitter și Instagram să-i blocheze lui Donald Trump conturile și mesajele. Nu credeam să ajung să-mi placă platformele de socializare vreodată. (M. P.)

 După atîtea vești alarmante, mai vine și cîte una bună: brînza este, de departe, unul dintre alimentele care protejează împotriva problemelor cognitive asociate cu vîrsta, chiar în fazele mai tîrzii ale vieții. Și nimic nu merge mai bine cu brînza decît vinul roșu, care e și el un aliat de nădejde. Cercetătorii au mai aflat și că un consum zilnic de vin, mai ales roșu, este asociat cu ameliorarea funcției cognitive. Deci să rămînem cu mințile întregi mult și bine! (A. M. S.)

 Vă mai amintiți de dosarul „Caltaboșul“, în care fostul ministru Decebal Traian Remeș a fost denunțat de Gheorghe Ciorbă că a primit mită țuică și caltaboși? Se întîmpla cu peste un deceniu în urmă. Astăzi, fostul ministru al Mediului, Costel Alexe, este urmărit penal pentru că ar fi luat mită 22 de tone de tablă – mai precis, tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă. Am putea oare să considerăm că sîntem într-o evoluție, că adică am depășit era șpăgii agricole și am intrat în cea a mitei industriale? (A. M.)

 În unele cazuri, poți fi arestat și dacă porți mască. Este suficient ca ea să fie una de vîrcolac și să te plimbi în noaptea dintre ani pe stradă, speriind trecătorii. S-a întîmplat în Pakistan, iar făptașul, care scotea și niște urlete pe măsura înfățișării, a fost ridicat de poliție. Pe Twitter au circulat apoi rapid poze cu primul vîrcolac încătușat din istorie. (A. A. D.)

 În timp ce la noi se discută încă despre programul de Revelion de la TVR, și în Danemarca s-au aprins spiritele. Motivul: televiziunea publică daneză a lansat un desen animat pentru copiii cu vîrste cuprinse între 4 și 8 ani despre un bărbat care are cel mai mare penis din lume și pe care nu îl poate controla. John Dillermand poate realiza operațiuni de salvare, poate arbora un steag și chiar să fure înghețata copiilor. Există păreri pro și contra legate de acest desen animat. Un lucru e însă sigur: pe copii îi amuză acest personaj. (A. M. S.)

 În Australia a fost reintrodus cu succes diavolul tasmanian (Sarcophilus harrisii), marsupialul de mărimea unui cățeluș a cărui populație a fost dusă la extincție în anii ’90 de un cancer bucal. (M. C.)

 Discuție cu șoferul, în Uber. Bucureștiul e o capcană pentru toată lumea, îmi zice. E un oraș irespirabil, disfuncțional, inuman. Toată lumea vine în Capitală, parcă sînt atrași de o nălucă și, de fapt, e o mare plasă din care nu mai scapi. Ne asfixiem! – exclamă el. O să murim într-un ambuteiaj din ăsta. București e antiteza orașului. E distopia perfectă. Apoi, începe o lungă argumentație în care citează din Psihologia poporului român de Daniel David: e un spirit de competiție, toți și fiecare în parte simțim neapărat nevoia să demonstrăm ceva, să arătăm că avem valoare, de aia toți vor mașini, nu orice fel de mașină, ci una mai mare, mai puternică, mai rapidă, mai scumpă decît a vecinului de scară. Cu cît simți că ești mai nerealizat, cu atît vrei și mai abitir să te arăți puternic sau superior. E un complex care... În fine, am ajuns la destinație. Discuția a fost stîrnită de un claxon preluuuung, insistent și mai ales inexplicabil al mașinii din spatele nostru. (M. M.)

 Preafericitul Părinte Daniel a avut ideea nefericită de a-l premia pe jurnalistul Mihai Gâdea de la Antena 3 cu diploma și medalia „Anul omagial 2020”. Altfel spus, ca să parafrazez celebrul titlu al lui C.S. Lewis, darurile unui diavol bătrîn către unul mai tînăr. (M. P.)

 Întrebat ce planuri are pentru aniversarea de 60 de ani a trupei The Rolling Stones, aniversare care ar avea loc peste cîțiva ani, chitaristul Keith Richards a răspuns: „Planurile sînt să rămînem toți patru în viață”. (M. C.)

PENTRU PSIHICUL DUMNEAVOASTRĂ ÎNMĂRMURIT ȘI ÎNDESAT AU APĂRUT DILEMELE CHIMICE

 Dacă vreți să scăpați de durerile musculare sau articulare și, în același timp, să vă crească încrederea în sine, egiptenii vă invită la un masaj cu șerpi vii. Preț de 30 de minute, vi se vor plimba pe corpi pitoni și alte specii neveninoase, adevărate „medicamente” pentru fizicul și psihicul dumneavoastră. Pentru a-și atrage clienți curajoși, salonul din Cairo a oferit, la început, ședințe gratuite. (A. A. D.)

 În toiul unei beții zdravene, Thomas Dodd, un britanic de 30 de ani din Staffordshire, a luat o decizie radicală, pe care a și dus-o la bun sfîrșit, fără să amîne. Și-a schimbat numele în Céline Dion. Cînd s-a trezit cu actele la ușă, a înmărmurit, dar nu a dat înapoi, de vreme ce toată tărășenia l-a costat în jur de 100 de euro. Ca să-și consoleze mama, deloc încîntată de boroboața fiului, i-a spus că ar fi putut să fie mai rău: „Aș fi putut alege să mă numesc Boris Johnson”. (S. G.)

 În serialul de succes Bridgerton de pe Netflix, regina Angliei este jucată de o metisă, ducele Hastings – după care rîvnesc toate fetele din înalta societate – este un actor de culoare, și la fel alte personaje celebre de la Curte, în anul de grație 1813. Se numește colorblind casting, termen tradus la noi prin „distribuție daltoniană”, este foarte la modă, actori care nu sînt albi joacă personaje care în istorie sau în opere literare au fost indubitabil albe. Pe mine, una, nu mă deranjează, serialul e simpatic. Totuși, nu pot să nu mă întreb de ce nu se întîmplă și invers? Adică de ce, într-un film de public (nu vreun experiment, ceva), Nelson Mandela nu va fi jucat niciodată de către un irlandez roșcovan și nici Maradona de către un neamț mic, blond și îndesat. Și de ce nu se împart frățește și rolurile istorice negative? Oare cînd vom vedea un Hitler jucat de un nigerian atletic sau un Stalin jucat de un șef de trib indian? (A. P.

 Au trecut sărbătorile și au apărut dilemele morale. O tînără din UK i-a dat cadou prietenului ei un bilet de loterie dintre cele mai ieftine. La tragere, biletul a adus un cîștig de 500 de lire. Tînăra crede că, totuși, prietenul ar trebui să împartă cîștigul cu ea. Cadorisitul crede că nu – e cadou, e al lui. Certîndu-se, au luat decizia cea mai proastă: să pună problema pe Internet ca să-și dea poporul cu părerea. Evident, nu s-a putut ajunge la o soluție, dar s-au conturat mai multe școli morale de gîndire: 1) tînărul nu trebuie să dea nimic; 2) tînăra trebuie să primească jumate din cîștig măcar, căci ea a tras biletul cîștigător, de fapt; 3) tînărul trebuie să îi dea tinerei suma rezultată din scăderea costului biletului din cîștig, căci cadoul a vizat doar un bilet de loterie; 4) tînăra trebuie să primească toți banii, căci ea e cea norocoasă; 5) tînărul ar trebui, măcar, s-o invite la cină pe tînăra lui prietenă. Dumneavoastră ce credeți? (S. V.)

 Aflu abia acum, cu o întîrziere de mai bine de doisprezece ani (dar nu e niciodată prea tîrziu să afli așa ceva), că trei cercetători din Mexic (Javier Morales, Miguel Apátiga și Victor M. Castaño) au reușit să obțină diamante din tequila, utilizînd tehnica depunerii chimice a aburului prin injectarea pulsată a lichidului (Pulsed Liquid Injection Chemical Vapor Deposition, PLI-CVD). În cazul de față, o cantitate de tequila a fost încălzită la temperatura de 280° C și s-a transformat în gaz, iar apoi acest gaz a fost încălzit la temperatura de 800° C, ceea ce a dus la apariția unor pelicule fine alcătuite din sfere de diamant cu diametrul cuprins între 100 și 400 de nanometri și prezentînd linia spectrală Raman de 1.332 cm-1. Cu siguranță, e un succes încurajator al științei contemporane. Dar mai interesant mi s-ar părea procesul invers, prin care s-ar obține un shot de tequila ca urmare a topirii unor diamante de mare preț – diamantul Koh-i-Noor, de pildă, sau altele ca el. Un băutor serios ar ști să aprecieze, fără doar și poate, un asemenea rezultat mai mult decît irosirea oricărui strop de tequila pentru producerea unor biete diamante. Cum spunea Marilyn Monroe (sau poate Marilyn Manson, nu mai țin minte care dintre ei): tequila e cel mai bun prieten al unui băiat. (D. S.)

Foto: Ș.M. Georgescu

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

Calin Georgescu   Elena Lasconi colaj  Foto Inquam Photos jpg
Confruntarea Georgescu - Lasconi în turul doi: De la cine vor prelua electorat / Ce se întâmplă cu alegătorii PSD ANALIZĂ
În turul doi al alegerilor prezidențiale din România, confruntarea dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi capătă o importanță strategică majoră, nu doar pe plan intern, dar și în raport cu poziționarea țării pe scena internațională.
image png
26 noiembrie: 7 ani de la marile proteste din România pentru stoparea legilor Justiției
Ziua de 26 noiembrie este încărcată de semnificații pe plan național și internațional. În această zi s-au născut personalități culturale, sportive și artistice și au avut loc evenimente istorice importante.
nato - ucraina foto shutterstock
Eforturi militare în Europa. Statele NATO vor să stimuleze producția de arme în Ucraina
Miniştrii apărării din Germania, Franţa, Polonia, Italia şi Regatul Unit s-au întâlnit luni la Berlin pentru a discuta măsuri de consolidare a securităţii şi apărării în Europa.
blocuri noi cluj imobiliare foto columna residence
Orașul din România în care prețurile au explodat în ultimul an
Prețurile medii ale apartamentelor de vânzare – vechi și noi – au înregistrat o creștere de 14% în octombrie comparativ cu aceeași lună a anului trecut, conform celor mai recente date ale experților.
avion prabusit lituania FOTO @fl360aero / X
O persoană a murit, iar alte trei au fost rănite după ce un avion s-a prăbușit în Lituania. Autoritățile iau un calcul ipoteza unui sabotaj
Prăbușirea unui avion cargo DHL în apropierea aeroportului din Vilnius ar putea fi rezultatul unui sabotaj sau al unui accident, a declarat ministrul german de externe.
calorifer istock jpg
De ce să pui folie de aluminiu pe calorifer, noaptea. Trucul la care apelează tot mai mulți români
Acest truc este util mai ales în casele cu pereți exteriori neizolați sau prost izolați. În vremuri de criză și creșteri amețitoare ale facturilor, simțim nevoia tot mai presantă de a economisi la încălzirea sobelor și caloriferelor. Ei bine, în ajutorul nostru vine folia de aluminiu.
alimente sanatoase jpg
Alimentul care face minuni pentru dietă și pentru un ten. Împiedică îmbătrânirea și îl recomandă Mihaela Bilic: „Religia îl tratează preferențial”
Dieta are un efect extrem de important asupra organismului nostu, iar alimentele pe care le consumăm se vor reflecta nu doar în greutatea și în sănătatea noastră, dar și în aspectul pe care îl avem.
branza branzeturi istock jpg
Brânza specială din România care a fost premiată pe plan internațional! Are efecte benefice pentru sănătate
Cu toții putem fi de acord cu faptul că brânza românească se numără printre cele mai bune din lume. Însă, un fermier din țara noastră care nu deține decât opt vaci a reușit să uimească întreg globul, datorită cașului terapeutic pe care îl produce!
film  jpg
Filmul care a prezis actuala situație cu care se confruntă România. A devenit viral înainte de alegerile prezidențiale
Înainte de alegerile prezidențiale, o comedie românească a devenit virală pe rețelele de socializare. Mai mult decât atât, a prezis aproape cu exactitate actuala situație cu care se confruntă România. Este vorba despre filmul „Candidatul perfect”, apărut pe 22 octombrie 2024, în care scopul este ace