Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 874 din 7 - 13 ianuarie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

PE UNII NU-I POATE CONVINGE NIMIC SĂ RECUNOASCĂ LEGILE DE ADIO PENTRU CA ABSENȚA SĂ PROLIFEREZE PE PĂMÎNT, UNDE ÎI ERA LOCUL

 Uneori chiar am impresia că sînt înconjurat de oameni lipsiți nu doar de inteligență, ci și de cea mai elementară sensibilitate. Carevasăzică: pandemie; școli închise, căci pericol de contagiune; ni se spune, pe toate canalele posibile, să evităm contactele, să stăm acasă; vedem că spitalele gem de bolnavi, că mor sute de oameni; comunicate, ordonanțe, amenzi, Poliție etc. Cu toate astea, pe unii nu-i poate convinge nimic, dar absolut nimic – își văd, impasibili, de obiceiurile lor. Vin, în valuri, la colindat. Sau cu Steaua. Sau cu Plugușorul. Primiți cu covidu’? (M. M.)

 L-am auzit la televizor pe un nene (care vorbea despre școli și educație, nu i-am reținut numele) începînd o frază cu aceste cuvinte: „Noi, ca și oameni“. Astea fiind zise (de către dînsul), țin să mă declar inuman, fiindcă nu mi-aș dori să fiu inclus abuziv în categoria „ca și oameni“. Și n-ar fi rău ca vorbitorul în cauză să își recunoască rapid statutul de „ca și prost“. (D. S.)

 După negocierile recente cu reprezentanții Uniunii Europene, privitoare la Brexit, premierul Boris Johnson a declarat către poporul său: „Ne-am luat înapoi moneda, graniţele, legile, comerţul şi apele de pescuit”. De parcă Marea Britanie ar fi avut vreodată moneda euro și nu lira sterlină sau UE ar fi determinat-o cumva să nu mai fie o insulă cu granițe maritime și ar fi lipit-o de continent. Cît despre comerț, țara care a fost odată motorul mondial al liberalismului n-a făcut, de fapt, decît să-și cîștige obligația de a plăti taxe vamale Uniunii Europene. Uneori, absurdul se mai numește și politică. S-ar putea totuși ca englezii să devină un popor de pescari fericiți. (A. M.)

 Americanul Mitchell Heisman a petrecut cîțiva ani scriind o scrisoare de adio de 1.950 de pagini. După ce a trimis-o prin e-mail familiei și prietenilor, s-a împușcat în cap. Avea 32 de ani. „Nu poți lua nimic în serios în viața asta”, a scris el în acea scrisoare-fluviu disponibilă acum pe Internet sub forma unui PDF. (M. C.)

 China. Contrastul izbitor (dar aparent) dintre lipsa libertății de exprimare pe plan social-politic și libertatea de exprimare totală, anarhică, din domeniul comercial: orice poate fi descris ca fiind orice, cu condiția să se vîndă. Nici o descriere, nici un calificativ al mărfii nu e reglementat legal-instituțional: albul poate fi negru, dacă asta „vrea” clientul, falsul – autentic, minciuna – adevăr. Dacă, în politic, adevărul trebuie combătut activ pentru ca minciuna să prolifereze, pe plan comercial e suficient să nu impui adevărul pentru ca minciuna să se propage suveran. (M. P.)

 Fiind primul român vaccinat anti-COVID, o asistentă de la Institutul „Matei Balș“ a fost asaltată de reporterii dornici de informații. Din setul de întrebări la care a fost supusă („A durut?” sau „Ați regretat vreodată că ați ales această meserie?”), am remarcat, cu oarecare uimire, absența tocmai acelei întrebări care e precum salata de boeuf pe masa de Revelion a românului: „Ce planuri de viitor aveți?”. (S. G.)

 D’ale COVID-ului: Samy Kramer, un pilot amator german, a desenat pe cer, în timpul unui zbor de aproape 300 de kilometri în Baden-Württemberg, o seringă uriaşă. Asta chiar înainte de începerea campaniei europene de vaccinare. O interpretare free style a versului: „Precum în cer, așa și pe pămînt”. (A. M. S.)

 O prietenă de pe Facebook care locuiește la Bruxelles a decorat salata de boeuf pentru noaptea de Anul Nou cu un COVID mic, cu o față asemănătoare cu aceea a personajului Joker, împuns cu o seringă mare – vaccinul (capul COVID-ului e dintr-o jumătate de ou, corpul seringii e din castravete murat). Imediat, poza a fost „preluată” de Cancan.ro, care susținea că salata de boeuf, ce devenise între timp virală, ar aparține unei gospodine din Bîrlad… că ce mi-e Bruxelles, ce mi-e Bîrlad? Adică nu mai poți să decorezi și tu la tine acasă, în liniște, o salată de boeuf cu un COVID, că imediat devii subiect de fake-news. Ulterior, „jurnaliștii” de la Cancan.ro au șters știrea inițială și au restabilit adevărul, iar COVID-ul ucis de vaccin care ni se arată în salată s-a întors unde îi era locul, adică la Bruxelles. (A. P.)   

DIFERITE PERSOANE INFLUENTE, CARE SE MIȘCAU FOARTE REPEDE, AU CĂUTAT SĂ ELUDEZE RELAȚIA OM-ANIMAL ȘI, ÎN PLUS, ÎNCURAJEAZĂ O DURERE VECHE

 „La București s-au vaccinat cei care sînt expuși de a fi infectați, măturătorii, spălătoresele, agenții sanitari, sergenții etc. De multe ori m-am convins că administrațiunea și diferite persoane influente au căutat să eludeze izolarea și dezinfecțiunea și au permis aglomerări de oameni și deschiderea bîlciurilor, în detrimentul luptei antiholerice. Va trebui deci crescută puterea executivă a medicului sanitar față de influențele politice”, scria, în 1914, Victor Babeș. Altfel spus, nimic nou sub soare. (A. M. S.)

 În noaptea de Anul Nou, în Anglia au apărut pe cer niște lumini ciudate, de culoare portocalie, care se mișcau foarte repede, apoi au dispărut ca și cum n-ar fi fost. Cei care le-au văzut au fost convinși că sînt semnele Apocalipsei, deși experții ar fi spus că petele de pe cer ar fi de la Stația Spațială Internațională sau de la Starlink, constelația de sateliți construită de Elon Musk. Adevărul e că, după anul 2020, știrea că au venit extratereștrii ar putea fi considerată destul de banală. Eu, una, cred însă altceva – erau de la bagheta lui Harry Potter. (A. P.)

 Relația om-animal, reciproc avantajoasă, a fost reprodusă la scală mică de raportul dintre o specie de pește de recif din Belize numită damselfish și creveții mysis. Se pare că prima specie, extrem de teritorială, alungă toate viețuitoarele din jur, cu excepția acestor creveți, cărora le oferă un refugiu de alge. La rîndul lor, creveții fertilizează algele și le îmbunătățesc calitatea, deci și viața speciei damselfish. Cercetătorii au afirmat că este primul caz de „domesticire” între specii non-umane, similar felului în care omul, prin adăpost și hrană, atrage animalele în preajma sa. (A. A. D.)

 Filmul de animație Bambi a constituit parte a pedepsei pentru unul dintre cele mai mari cazuri de braconaj din istoria statului Missouri, SUA. Făptașul, găsit vinovat de uciderea a sute de căprioare, a fost condamnat la un an de închisoare. În plus, el va fi obligat să vizioneze producția Disney cel puțin o dată pe lună, în timpul detenției. (A. A. D.)

 Asistenta medicală Mihaela Anghel, de la Institutul Național „Matei Balș” din București, este primul român vaccinat anti-COVID-19. Doamna Anghel ne încurajează, candid și înduioșător: „Nu a durut, este cel mai nedureros vaccin pe care l-am făcut!”. Curaj, români, e doar o înțepătură. (M. P.)

 Keith Jarrett, probabil cel mai mare pianist de jazz de improvizație (cel care obișnuia să declare că înaintea concertelor nu are nici o idee despre ce urmează să cînte), a suferit un atac cerebral, în urma căruia s-a găsit în postura de a nu-și mai aminti unele piese clasice și de a nu mai putea cînta decît cu mîna dreaptă. „Nu știu ce viitor mai am. Nu mă mai simt pianist, iar cînd ascult înregistrări resimt o durere aproape fizică. Chiar și un Schubert cîntat lent mă frustrează. Știu că nu voi mai cînta nici măcar atît. Tot ce mai pot spera de la mîna stîngă e să mai țin o ceașcă de ceai. S-a tras deja în pianist. Ha, ha, ha!” Mulți dintre muzicienii de jazz cu care Jarrett a înregistrat albume legendare au murit în ultimii ani: Gary Peacock, Jon Christensen, Dewey Redman, Charlie Haden, Paul Motian. „Și în vise sînt la fel de neputincios. Uneori încerc să cînt măcar acolo, dar și în vise e la fel ca în realitate.” (M. C.)

 Un librar din Oregon a pus în vînzare un parfum unisex specific branșei sale la prețul de 24,99 USD. Are note olfactive de violetă, lemn și carte veche. Comerciantul îl prezentă astfel: „Creează o atmosferă în care dau în pîrg stările și posibilitățile, evocă labirintul cărților, al bibliotecilor secrete, al pergamentelor vechi și coniacul savurat de regii-filozofi”. Dacă pui împreună descrierea și prețul, da, e un produs pentru intelectuali. Ce obții dacă-ți bazezi seducția pe acest parfum, rămîne de văzut. Măcar o carte... (S. V.)

Foto: M. Pleșu

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Costică Prisecaru, în lesă cu Emilia Bejan. Captură YouTube
Prima reacție a femeii plimbată în lesă, în patru labe, la gala de lupte RXF: „Trebuie să te iubești pe tine”
Gala de lupte de la mijlocul acestei săptămâni a fost cu siguranță un eveniment controversat care a stârnit reacții puternice în rândul opiniei publice.
camion lovit de tren FOTO Captură video
Momentul în care șoferul unui camion sfidează moartea. Cum a reușit să se salveze înainte să fie lovit de tren
Un șofer de camion a trăit un moment terifiant când a rămas blocat pe o trecere la nivel cu calea ferată. Acesta a reușit să sară din camion cu câteva secunde înainte ca un tren de marfă să-l lovească și să distrugă vehiculul.
trupe americane bază militară din Siria Foto Captură video X jpg
Trupele americane ar fi ocupat o bază militară din Siria, care era controlată înainte de Rusia
În nordul Siriei, lângă orașul Kobane, armata americană ar fi preluat sub controlul său o bază militară care a fost ocupată de trupele ruse încă din 2019. Bazele din Tartus și Latakia rămân principalele puncte în care se strâng trupele rusești.
giani infatino fifa jpg
Reacția rușilor după ce FIFA a afișat harta Ucrainei fără Crimeea la tragerea la sorți pentru CM 2026
Țara vecină cere ca forul internațional să le ceară scuze public.
mascati jpg
Mobilizare excepțională după un live pe Facebook. Un individ amenința că fabrică o bombă și se arunca în aer. Unde a fost localizat
Mobilizare exemplară a polițiștilor din județul Olt pentru depistarea unui cetățean care a anunțat sâmbătă seara, într-un live pe rețeaua socială Facebook, că va fabrica o bombă,
image png
Claudia Puican și Armin Nicoară se pregătesc să devină părinți. „Un nou capitol al iubirii noastre începe…”
Claudia și Armin Nicoară, unul dintre cele mai iubite cupluri muzicale, au dat vestea momentului: se pregătesc să devină părinți! Cei doi artiști sunt în culmea fericirii deoarece, după multe încercări de a avea un copil.
donald trump devin nunes FOTO Leon Neal/Getty Images
Donald Trump continuă numirile controversate la Casa Albă. Cui i-a oferit un post-cheie din domeniul informațiilor
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, l-a numit sâmbătă pe directorul platformei sale de social media, Devin Nunes, să conducă un grup consultativ în domeniul informaţiilor.
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
Polițiștii la ușa Dianei Șoșoacă, duminică dimineața. Europarlamentarul furios: „Ați venit să colindați?”
Un nou scandal marca Diana Șoșoacă. Duminică dimineața, europarlamentarul a luat foc, când doi polițiști s-au prezentat la domiciliul ei pentru a-i înmâna un proces verbal de
decebal refugul png
Povestea fantastică a enigmaticului Ranisstorum, ultimul refugiu al regelui Decebal. Nimeni nu știe exact unde se află
Pierdut în abisul timpului, numele misterios al Ranisstorumului continuă să stârnească fascinație și dezbateri aprinse între istorici, arheologi și pasionați de trecut.