Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 872 din 23 decembrie 2020 - 6 ianuarie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

PE LÎNGĂ STEAGURILE MOMENTULUI, DOUĂ TURTURELE EȘUATE SÎNT ATRASE MAI ALES DE UN ACCESORIU NEESENȚIAL (DAR FOARTE POPULAR) AL GRADULUI DE FERICIRE

 Pe lîngă alte lucruri, gangsterii comit și aforisme, s-ar părea. Unul dintre ele ar fi acesta (făptașul este Al Capone): „Poți ajunge departe cu un zîmbet, dar poți ajunge mult mai departe cu un zîmbet și cu un pistol“. (D. S.)

 Dintr-o emisiune Discovery aflu despre singura companie de criogenie din Europa, înființată de niște transumaniști. Într-un depozit de la periferia Moscovei zac înghețați vreo 60 de oameni (uneori doar capetele sau creierele lor), în așteptarea vieții de apoi, atunci cînd progresele științei le vor permite să se trezească în propriul lor corp sau în hard-ul vreunui computer. Nu știu cît costă serviciile companiei, însă în depozit sînt arborate steagurile națiunilor din care provin actualii clienți și descopăr, cu surprindere, lîngă steagul Japonei și cel al Elveției, pe cel al României. Nu mă pot abține să mă întreb: cine, cine o fi acolo? Corneliu Vadim Tudor? Sergiu Nicolaescu? Apoi mă trăsnește un gînd năstrușnic: dragi tovarăși și prieteni, l-am găsit! Nu era în Cuba. (A. P.

 „Mă tem că nu mă interesează persoanele trans. Sper că sînt fericite și că oamenii le tratează cu bunătate. Momentan mă preocupă mai mult fragilitatea democrației în State, corupția din UK, decăderea presei britanice, denunțarea brutalității Poliției…”, a scris pe Twitter comediantul John Cleese, devenind astfel „transfobul” momentului. (M. C.)

● Minunea de Crăciun, Campanie de Crăciun, Speranță de Crăciun, Borcănele de Crăciun, Clopoței de Crăciun, Un Crăciun la Viena, Dragă Moș Crăciun, Dragoste la Cabana Renilor, Două turturele, Crăciun pe Aleea cu caprifoi, Scrisori către Moșul, Crăciun la Teatrul Majestic, Crăciunul de după colț, Povestea nașterii 2 – Pericolul din iesle. Sînt doar cîteva dintre filmele pe care le puteam vedea pe postul Diva încă din luna noiembrie. Ce mai rămîne de zis? Vă urez Crăciun fericit! (A. P.)

● Pif se întoarce! După încercările (semi)eșuate de resuscitare din 2004, 2015 și 2018, Pif revine în formă tipărită. Primul număr din noua serie a apărut săptămîna trecută și conține șase BD-uri inedite, cîteva povești apărute deja în seriile anterioare, o cronologie a lui Pif, cu portrete realizate de toți cei 16 desenatori ai săi de la Arnal încoace, BD cu Placid & Muzo, un BD Rahan de șase pagini și – noutate! – reportaje și interviuri, deci o componentă jurnalistică. Gadget-urile (adică surprizele) sînt și vor fi eco: promisiunea revistei e să nu mai folosească plastic! În noua serie, intitulată Pif le Mag, revista apare trimestrial în 84 de pagini. Tiraj: 120.000 de exemplare. Cred că e prima veste de anul acesta care inspiră optimism. Cu Pif, începem să avem din nou încredere în print. (M. M.)

● O specie de greier de pădure folosește frunzele unei plante pentru a-și amplifica sunetul, fiindcă doar așa îi cresc șansele de împerechere. Femelele de Oecanthus henryi sînt atrase mai ales de masculii care scot sunete puternice și au corpuri mai mari, astfel că cei care sînt mai mici și mai puțin vocali își cresc șansele doar folosindu-se de frunze. Masculii molfăie și găuresc frunzele unei plante din specia umbelifere, își pun apoi corpul prin mica gaură, iar frunza îi ajută să-și amplifice sunetul, crescîndu-le mult șansele de a atrage femele dacă fac „serenade” mai spectaculoase. Cercetătorii au observat că practica este mult mai des întîlnită la greierii cu „glas” mai subțire și la cei de mici dimensiuni, o concluzie fiind că cei mari și „vocali” nu au nevoie de acest „artificiu” tehnic. La Fontaine ar putea scrie o fabulă cu greierii scunzi care vor să aibă 1,90 metri. (A. M. S.)

 Furtună într-un pahar cu ceai! După pandemia de coronavirus, o nouă criză zguduie China. Nu se mai găsesc Cháhú shéng („șnururi de ceainic”). E vorba de sforicica folosită de chinezi ca să lege capacul fragil al ceainicului de toarta vasului, pentru a-l feri de căzături sau lovituri accidentale – un accesoriu neesențial, dar foarte popular în lumea băutorilor de ceai din China. Noroc că pe YouTube au apărut o mulțime de filmulețe care te învață cum să împletești un astfel șnur de unul singur. (M. P.)

 E de remarcat că, într-un clasament al gradului de fericire, finlandezii ies în ultima vreme pe primul loc. În același timp, e de observat că Finlanda se află pe un loc fruntaș și în topul sinuciderilor pe cap de locuitor. Carevasăzică, printre finlandezi, dacă nu ești fericit, mai bine te sinucizi. Sau poate că oamenii de acolo se sinucid într-o fericire. (A. M.)

CÎND CUMPERI VORBE SIMPLE, A ȘAPTEA PROTECȚIE ELIMINĂ EVOLUȚIA 

 Cînd cumperi o locuință a unui fost contrabandist trebuie să îți asumi consecințele. De exemplu, să găsești zeci de sticle de băutură ascunse în pereți și în pardoseală. Doi tineri din New York, care au achiziționat o casă construită în 1915 și au început să o renoveze, au dat peste o comoară de 66 de sticle de whisky din timpul prohibiției, bine pitite. Sticlele erau învelite în paie și hîrtie, grupate în cutii, și conțineau un whisky scoțian care încă există pe piață. Doar nouă sticle s-au păstrat intacte, restul erau deteriorate sau doar pe jumătate pline. Una dintre ele valorează acum în jur de 1.000 de dolari, iar ofertele doritorilor i-au copleșit pe noii proprietari. Ei au declarat că vor păstra o singură sticlă și o vor degusta cum se cuvine. (A. A. D.)

 În Piața Amzei, un afiș lipit rudimentar, la începutul unor scări care coboară, m-a făcut să mă gîndesc că niciodată, cu orice fel de discurs ar fi folosit, în ciuda oricărei puteri de persuasiune pe care ar fi avut-o, nici un coach motivațional n-ar fi avut o putere mai mare de a convinge pe cineva să meargă pe un drum ca acele vorbe simple, scrise de mînă, pe o foaie de hîrtie: „Toaleta jos. Pe scări… Mult stînga… Mai coborîți o dată”. (S. G.)

 Cu doamna Jacinda Arden (ca prim-ministru) la cîrmă, Noua Zeelandă a devenit, în urma unui referendum, a șaptea țară din lume unde este legală moartea asistată a celor bolnavi în fază terminală. Un referendum am avut și noi... (M. C.)

● Dʼale COVID-ului: compania aeriană rusească Aeroflot a anunțat că va aloca locuri speciale pasagerilor care refuză să poarte mască de protecție. Măsuri „democratice” în vremea virusului. (A. M. S.)

● În traducerea franceză a unui articol despre votanții lui Trump din rîndul grupurilor minoritare, „Blacks, Hispanics and Muslims” e tradus prin „hispaniques et musulmans”, fără picior de noirs. Un caz de precauție extremă, în care teama de discriminare îi elimină pe discriminați. (M. P.)

 O nouă apucătură vine pe Twitter ca o maree în plin flux: oamenii bogați postează primul lor salariu și vîrsta la care l-au încasat. Obiceiul are mare succes în Asia deocamdată, unde industriași, politicieni, vedete de Bollywood sau sportivi celebri postează suma și vîrsta. Îi rog pe colegii mei de redacție să nu intre în acest nou val de conformism, căci e dedicat exclusiv celor bogați pentru ca lumea să vadă cum au ajuns de la cîteva zeci de dolari pe lună la cîteva milioane și apoi să viseze cu ochii deschiși. Cum noi am rămas după decenii cam la nivelul primului salariu, jocul acesta nu e pentru noi! Asta nu înseamnă că nu urmărim și noi evoluția acestei proaspete apucături din virtual. Măcar nu e de tot stupidă cum a fost cea cu găleata de apă rece ca gheața vărsată-n cap... (S. V.)

Foto: L. Muntean

Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.
p 20 R M  Rilke jpg
Despre credință și tandrețe. Pornind de la Rilke
Cum sînt însă cu putință versurile lui Rilke? Cum poate poezia să răstoarne lucrurile?
foto BTC DV bis jpeg
Mihai Șora: o amintire
Nu știu cum îi vor fi recitite cărțile peste ani, dar sînt convins că lecția senectuții sale va rămîne una a înțelepciunii pe care filosofia nu o poate atinge decît în carnea unei vieți.
p 24 G  Stoica jpg
Cu ochii-n 3,14
● Pentru cei cărora nu le plac englezismele, o reclamă a tradus îndemnul „Download your app!” prin „Dă-ți jos aplicația!”. Un îndemn care poate provoca în română mici stînjeneli pudicilor. (S. G.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Se întîmplă duminica
O soluție ar mai putea fi să faci din duminici zile în întregime pentru tine, în care urgențele altora să nu devină importante în orarul tău.
Zizi și neantul jpeg
Cei mai frumoși ghiocei
Pe scurt, erau cei mai frumoși și mai zdraveni ghiocei posibili.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E necesară singurătatea?
Totuși, există mai multe tipuri de singurătăți.
E cool să postești jpeg
Suma fără laude: mai încurajează școala dragul de învățătură?
Facultățile și universitățile au astfel un palmares bogat de absolvenți, indiferent de pregătirea reală a acestora.

Adevarul.ro

image
Grecul care i-a scăpat pe români de iobăgie. A fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei
Constantin Mavrocordat este unul dintre cei mai reformatori domnitori fanarioți din Țările Române. A desființat „rumânia” în Țara Românească și „vecinia” în Moldova și a reunit Oltenia cu Țara Românească în 1739.
image
Cele mai răzbunătoare trei zodii. Nu uită, nu iartă și îți vor plăti pentru tot ce le-ai greșit
Se spune că răzbunarea e cea mai dulce consolare, dar și că iertarea este un cadou pe care ni-l oferim nouă înşine. Nu toată lumea e însă capabilă să ierte și, cel puțin pentru trei zodii, răzbunarea va fi, cel mai adesea, prima opțiune.
image
Garsonieră minusculă cu toaleta în dulap, la Cluj. Prețul este exorbitant: 53.000 de euro FOTO
Piața imobiliară clujeană nu încetează să uimească: după garsoniera de 11 metri pătrați pentru care se cereau 37.000 de euro, a urmat garsoniera cu toaleta „în dulap”, de 16 metri pătrați, pentru care se cer 53.000 de euro.

HIstoria.ro

image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.
image
Elena Ceaușescu a dat ordin să se dărâme cârciuma în care mergea socrul ei
Femeie cu suflet mic și foarte răutăcioasă, Elenei Ceaușescu îi plăcea să pună limite. Cumnații și nora nu o puteau vizita decât invitați. Nu l-a iertat nici pe Andruță – tată lui Nicolae Ceaușescu – care mai vorbea cu oamenii, la un țoi, despre problemele cotidiene. Sunt întâmplări relatate de Mirela Petcu și Camil Roguski, în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”.
image
Întâlnirea dintre Carol al României și Elena a Greciei şi Danemarcei
După despărţirea de Ioana Zizi Lambrino, principele moştenitor Carol e trimis într-o călătorie în jurul lumii, însoţit de colonelul Nicolae Condeescu.