Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 871 din 17 - 23 decembrie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

ANUL 2020 (PRIMUL APROAPE GOL) A ACCEPTAT CU GREU SĂ FIE CEEA CE A FOST DE LA BUN ÎNCEPUT. POTRIVIT UNOR MĂSURĂTORI RECENTE, SE PARE CĂ TRĂIM LA ALTITUDINI DIFERITE

● Un tweet borgesian: „Anul 2020 se desfășoară ca și cum Camus, Kafka, Beckett, Ionesco, Vonnegut și Brecht s-au matolit împreună cu absint și i-au scris scenariul”. (M. C.)

 Dʼale COVID-ului: cosmonauţii ruşi vor fi vaccinaţi împotriva COVID-19 cu Sputnik-V, vaccinul rusesc numit după primul satelit artificial din istorie, lansat pe orbită în 1957, au anunţat autoritățile ruse. (A. M. S.)

 Într-un spot de campanie pentru prevenția îmbolnăvirii cu COVID-19, un domn cu mască, surîzător din ochi, urcă relaxat într-un autobuz civilizat și aproape gol, cu doar cîțiva călători (căci, nu-i așa, autobuzele vin rapid în stațiile neaglomerate), dă peste un alt domn pe care îl atenționează, cu tot dragul, că nu poartă corect masca, iar domnul atenționat se conformează imediat, mulțumind cu solicitudine pentru dojenirea tandră. Uneori, tare aș vrea să trăiesc în imaginarul publicitar. (S. G.)

 Dacă vă doriți un pom de Crăciun original, puteți lăsa să se strecoare printre decorațiuni un animal viu cît mai exotic. Ideal ar fi un koala, dar pentru asta ar trebui să locuiți în Australia și să uitați ușa deschisă. Vine și se agață singur printre globuri. Femeia care a găsit așa ceva a fost luată în rîs de responsabilii cu salvarea de koala pe care îi anunțase, așa că a fost nevoită să filmeze dovada. Cu greu, pentru că nu voia nici să se miște, nici să clipească. Deloc deranjat de atmosfera festivă, dar dezamăgit că pomul era din plastic, deci necomestibil, koala a acceptat cu greu să fie extras dintre luminițe și eliberat în natură. S-a urcat imediat într-un alt brad, în care a fost singurul ornament. (A. A. D.)

 Înainte de 1989, vedeai uneori pe gardurile și pe zidurile orașului, mai ales prin preajma liceelor, un graffito: „AUR”. Dar nu era aur adevărat. „A”-ul era un „F” redesenat, iar „R”-ul, un „T” reciclat. Prin această operațiune de rescriere, cetățenii de bine ai urbei încercau să dezamorseze obscenitatea inscripției originale, care era „FUT”. Iată însă că azi, printr-o stranie răsturnare a minții, AUR redevine ceea ce a fost de la bun început. (M. P.)

 Într-o declarație comună, China și Nepalul au anunțat că, potrivit unor măsurători recente, înălțimea vîrfului Everest a crescut cu aproape un metru. Poate că acesta este un motiv de mîndrie pentru ambele țări, dat fiind că vîrful se află exact la granița dintre ele. Și cînd cel mai mare vîrf crește, trebuie să fie vorba neapărat și de o satisfacție patriotică. E de notat însă și că, pînă acum, cele două țări nu se înțelegeau asupra felului în care trebuia socotită înălțimea. Spre deosebire de Nepal, China susținea în trecut că la măsurătoare nu trebuie adăugată și zăpada depusă pe vîrf. Acum se pare că ambele au căzut de acord să măsoare și frișca. (A. M.)

 „Există o singură particularitate la prăvăliile din București. Într-una se vînd, de pildă, mantii roșii mițoase de ploaie pentru vizitii, dar pe lîngă acestea și flaute. În altă prăvălie se vînd dantele belgiene și flaute, iar în a treia porțelan rusesc și flaute. Se pare că tot poporul român cîntă la flaut”, scria scriitorul ceh Jan Neruda după o călătorie în Bucureștiul anului 1870. (M. C.)

 Între București și Timișoara, trenurile fac azi zece ore pe 533 de kilometri. În 1939 făceau, pe aceeași rută, nouă ore și 17 minute. Dacă mai zice cineva că trăim în epoca vitezei, trimiteți-l la gară. (A. M. S.)

 Gluma se îngroașă la Aeroportul Internațional din Los Angeles (LAX)! Crește numărul oamenilor neidentificați care zboară printre avioanele care aterizează pe marele aeroport californian. În ultimele luni, se pare că micile năzdrăvănii numite jetpack, adică propulsoare ce sînt purtate în spate, ca rucsacurile, și te duc în zbor unde vrei, au devenit tot mai performante și tot mai populare în capitala mondială a cinematografiei. Piloții liniilor aeriene care aterizează pe pistele LAX raportează tot mai des că oameni duși în zbor de aceste dispozitive se distrează printre avioanele aflate în procedura de aterizare. În general, aceste întîlniri aeriene se întîmplă la altitudini cuprinse între 1.000 și 2.000 de metri. FBI a deschis deja o anchetă serioasă. Zburătorii trebuie sancționați, iar producția acestor jetpacks trebuie, cumva, controlată. Dar mai întîi trebuie să-i prinzi... (S. V.)

 Din chinurile școlii online: mulți elevi chiulesc, găsind diferite pretexte, cum ar fi că le-a picat net-ul, însă scuza unei fetițe de 11 ani din Bacău a fost, se pare, cît se poate de adevărată: motanul Tontonel i-a blocat accesul la laptop și nu a lăsat-o să intre la oră. Așa că fetița l-a filmat ca să aibă și o dovadă – Tontonel nu se lăsa dus de pe laptop nici măcar cînd stăpîna sa a încercat să-l alunge și să-l mute cu forța. Dar e și vina ei: dacă-i dai pisicii un asemenea nume, să nu te aștepți să fie tobă de carte și să privească școala cu înțelegere. (A. P.)

NU SE ȘTIE CUM A FOST ÎNȚELEGEREA GENERALĂ

 În Marea Britanie a început campania de vaccinare împotriva COVID-19. Unul dintre primii care s-au imunizat se numește William Shakespeare și are 81 de ani. Pe ceilalți nu se știe cum îi cheamă și nici nu vor fi reținuți de istorie. (M. M.)

 Pe 8 decembrie a fost ziua Sf. Cuvios Patapie. S-ar fi cuvenit oare să-l gratulez pe dl Patapievici? (M. P.)

 În ziarul Libertatea de vineri, 11 decembrie 2020, la „Citații – somații“, un anunț bizar, cu note de morbid: „Pîrîta Melcher Eva, născută în anul 1912, cu ultimul domiciliu cunoscut în Lovrin nr. 992, județ Timiș, în proces cu reclamanta Comuna Lovrin ­– prin Primar, e citată pentru termenul de judecată din data de 17.02.2021, ora 09:00, la Judecătoria Sînnicolau Mare, Complet C1 – civil, în vederea soluționării dosarului cu nr. 4339/295/2019, avînd ca obiect declararea judecătorească a morții“. Dacă înțeleg bine (dar poate că înțelegerea mea nu merge prea departe și îmi scapă anumite lucruri), pîrîta ar trebui să se prezinte în instanță, la venerabila vîrstă de 108 ani, pentru ca un judecător să constate că a ea murit. (D. S.)

 De fiecare dată cînd fac zapping nimeresc peste o telenovelă cu un titlu sugestiv: Și fără sîni există paradis. Problema e că nu-mi dau seama cui se adresează – unor puberi de 12-13 ani sau unor adolescente complexate, cu pieptul încă plat? Niciodată n-am răbdare să văd despre ce o fi vorba. Oare este un serial despre „mamelit”, cum spuneam noi în școala generală? Sau despre chirurgia plastică de mărire a sînilor? Și, într-adevăr, încerc să-mi imaginez: oare cum o arăta paradisul fără sînii care înmugureau acolo la tot pasul? Grea încercare! Pentru mine, telenovela asta va rămîne un mister. (A. P.)

Foto: M. Pleșu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.

Adevarul.ro

image
Fiul unui miliardar recunoaște implicarea în moartea unei studente: „un accident sexual“
Fiul unui miliardar yemenit și-a recunoscut implicarea în moartea unei studente norvegiene găsite violate și strangulate în Mayfair, dar nu se va întoarce în Marea Britanie pentru a compărea în fața justiției.
image
Două familii de romi din Timișoara, urmărire cu mașinile la Strasbourg: cinci morți și patru răniți VIDEO
Tragedie în două familii cunoscute de romi din Timișoara: Cârpaci și Stancu. Cinci persoane au murit, alte patru au fost rănite în urma unui accident petrecut marți, 27 martie 2023, în centrul Strasbourgului. Protagoniștii au filmat totul cu telefonul mobil.
image
Austrieci acuzați de discriminarea românilor pe aeroportul din Viena
Pasagerii români ar avea parte de „umilință” pe aeroportul din Viena, pe motiv că țara noastră nu face parte din spațiul Schengen. Afirmația vine din partea europarlamentarului Nicu Ștefănuță, care împreună cu fostul Ministru de Interne, Vasile Blaga, a transmis o cerere directorului aeroportului.

HIstoria.ro

image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.
image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.