Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 871 din 17 - 23 decembrie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

ANUL 2020 (PRIMUL APROAPE GOL) A ACCEPTAT CU GREU SĂ FIE CEEA CE A FOST DE LA BUN ÎNCEPUT. POTRIVIT UNOR MĂSURĂTORI RECENTE, SE PARE CĂ TRĂIM LA ALTITUDINI DIFERITE

● Un tweet borgesian: „Anul 2020 se desfășoară ca și cum Camus, Kafka, Beckett, Ionesco, Vonnegut și Brecht s-au matolit împreună cu absint și i-au scris scenariul”. (M. C.)

 Dʼale COVID-ului: cosmonauţii ruşi vor fi vaccinaţi împotriva COVID-19 cu Sputnik-V, vaccinul rusesc numit după primul satelit artificial din istorie, lansat pe orbită în 1957, au anunţat autoritățile ruse. (A. M. S.)

 Într-un spot de campanie pentru prevenția îmbolnăvirii cu COVID-19, un domn cu mască, surîzător din ochi, urcă relaxat într-un autobuz civilizat și aproape gol, cu doar cîțiva călători (căci, nu-i așa, autobuzele vin rapid în stațiile neaglomerate), dă peste un alt domn pe care îl atenționează, cu tot dragul, că nu poartă corect masca, iar domnul atenționat se conformează imediat, mulțumind cu solicitudine pentru dojenirea tandră. Uneori, tare aș vrea să trăiesc în imaginarul publicitar. (S. G.)

 Dacă vă doriți un pom de Crăciun original, puteți lăsa să se strecoare printre decorațiuni un animal viu cît mai exotic. Ideal ar fi un koala, dar pentru asta ar trebui să locuiți în Australia și să uitați ușa deschisă. Vine și se agață singur printre globuri. Femeia care a găsit așa ceva a fost luată în rîs de responsabilii cu salvarea de koala pe care îi anunțase, așa că a fost nevoită să filmeze dovada. Cu greu, pentru că nu voia nici să se miște, nici să clipească. Deloc deranjat de atmosfera festivă, dar dezamăgit că pomul era din plastic, deci necomestibil, koala a acceptat cu greu să fie extras dintre luminițe și eliberat în natură. S-a urcat imediat într-un alt brad, în care a fost singurul ornament. (A. A. D.)

 Înainte de 1989, vedeai uneori pe gardurile și pe zidurile orașului, mai ales prin preajma liceelor, un graffito: „AUR”. Dar nu era aur adevărat. „A”-ul era un „F” redesenat, iar „R”-ul, un „T” reciclat. Prin această operațiune de rescriere, cetățenii de bine ai urbei încercau să dezamorseze obscenitatea inscripției originale, care era „FUT”. Iată însă că azi, printr-o stranie răsturnare a minții, AUR redevine ceea ce a fost de la bun început. (M. P.)

 Într-o declarație comună, China și Nepalul au anunțat că, potrivit unor măsurători recente, înălțimea vîrfului Everest a crescut cu aproape un metru. Poate că acesta este un motiv de mîndrie pentru ambele țări, dat fiind că vîrful se află exact la granița dintre ele. Și cînd cel mai mare vîrf crește, trebuie să fie vorba neapărat și de o satisfacție patriotică. E de notat însă și că, pînă acum, cele două țări nu se înțelegeau asupra felului în care trebuia socotită înălțimea. Spre deosebire de Nepal, China susținea în trecut că la măsurătoare nu trebuie adăugată și zăpada depusă pe vîrf. Acum se pare că ambele au căzut de acord să măsoare și frișca. (A. M.)

 „Există o singură particularitate la prăvăliile din București. Într-una se vînd, de pildă, mantii roșii mițoase de ploaie pentru vizitii, dar pe lîngă acestea și flaute. În altă prăvălie se vînd dantele belgiene și flaute, iar în a treia porțelan rusesc și flaute. Se pare că tot poporul român cîntă la flaut”, scria scriitorul ceh Jan Neruda după o călătorie în Bucureștiul anului 1870. (M. C.)

 Între București și Timișoara, trenurile fac azi zece ore pe 533 de kilometri. În 1939 făceau, pe aceeași rută, nouă ore și 17 minute. Dacă mai zice cineva că trăim în epoca vitezei, trimiteți-l la gară. (A. M. S.)

 Gluma se îngroașă la Aeroportul Internațional din Los Angeles (LAX)! Crește numărul oamenilor neidentificați care zboară printre avioanele care aterizează pe marele aeroport californian. În ultimele luni, se pare că micile năzdrăvănii numite jetpack, adică propulsoare ce sînt purtate în spate, ca rucsacurile, și te duc în zbor unde vrei, au devenit tot mai performante și tot mai populare în capitala mondială a cinematografiei. Piloții liniilor aeriene care aterizează pe pistele LAX raportează tot mai des că oameni duși în zbor de aceste dispozitive se distrează printre avioanele aflate în procedura de aterizare. În general, aceste întîlniri aeriene se întîmplă la altitudini cuprinse între 1.000 și 2.000 de metri. FBI a deschis deja o anchetă serioasă. Zburătorii trebuie sancționați, iar producția acestor jetpacks trebuie, cumva, controlată. Dar mai întîi trebuie să-i prinzi... (S. V.)

 Din chinurile școlii online: mulți elevi chiulesc, găsind diferite pretexte, cum ar fi că le-a picat net-ul, însă scuza unei fetițe de 11 ani din Bacău a fost, se pare, cît se poate de adevărată: motanul Tontonel i-a blocat accesul la laptop și nu a lăsat-o să intre la oră. Așa că fetița l-a filmat ca să aibă și o dovadă – Tontonel nu se lăsa dus de pe laptop nici măcar cînd stăpîna sa a încercat să-l alunge și să-l mute cu forța. Dar e și vina ei: dacă-i dai pisicii un asemenea nume, să nu te aștepți să fie tobă de carte și să privească școala cu înțelegere. (A. P.)

NU SE ȘTIE CUM A FOST ÎNȚELEGEREA GENERALĂ

 În Marea Britanie a început campania de vaccinare împotriva COVID-19. Unul dintre primii care s-au imunizat se numește William Shakespeare și are 81 de ani. Pe ceilalți nu se știe cum îi cheamă și nici nu vor fi reținuți de istorie. (M. M.)

 Pe 8 decembrie a fost ziua Sf. Cuvios Patapie. S-ar fi cuvenit oare să-l gratulez pe dl Patapievici? (M. P.)

 În ziarul Libertatea de vineri, 11 decembrie 2020, la „Citații – somații“, un anunț bizar, cu note de morbid: „Pîrîta Melcher Eva, născută în anul 1912, cu ultimul domiciliu cunoscut în Lovrin nr. 992, județ Timiș, în proces cu reclamanta Comuna Lovrin ­– prin Primar, e citată pentru termenul de judecată din data de 17.02.2021, ora 09:00, la Judecătoria Sînnicolau Mare, Complet C1 – civil, în vederea soluționării dosarului cu nr. 4339/295/2019, avînd ca obiect declararea judecătorească a morții“. Dacă înțeleg bine (dar poate că înțelegerea mea nu merge prea departe și îmi scapă anumite lucruri), pîrîta ar trebui să se prezinte în instanță, la venerabila vîrstă de 108 ani, pentru ca un judecător să constate că a ea murit. (D. S.)

 De fiecare dată cînd fac zapping nimeresc peste o telenovelă cu un titlu sugestiv: Și fără sîni există paradis. Problema e că nu-mi dau seama cui se adresează – unor puberi de 12-13 ani sau unor adolescente complexate, cu pieptul încă plat? Niciodată n-am răbdare să văd despre ce o fi vorba. Oare este un serial despre „mamelit”, cum spuneam noi în școala generală? Sau despre chirurgia plastică de mărire a sînilor? Și, într-adevăr, încerc să-mi imaginez: oare cum o arăta paradisul fără sînii care înmugureau acolo la tot pasul? Grea încercare! Pentru mine, telenovela asta va rămîne un mister. (A. P.)

Foto: M. Pleșu

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
România a intrat în Cartea Recordurilor cu cea mai mare paradă moto din lume. Nu mai puțin de 3.722 motocicliști au participat la parada de pe ruta Pitești-Mioveni FOTO VIDEO
Nu mai puțin de 3.766 de motocicliști din toată România au luat parte sâmbătă 15 iunie la Pitești la cea mai mare paradă moto din lume, ce a doborât precedentul record, stabilit acum aproape cinci ani în Statele Unite ale Americii.
image
Imagini greu de privit filmate pe o șosea din Marea Britanie. Un polițist lovește intenționat cu mașina un vițel scăpat pe străzi: „Ce fel de monstru...?” VIDEO
Momente îngrozitoare petrecute pe o stradă din Marea Britanie, acolo unde un echipaj de poliție a lovit un vițel scăpat liber. Bietul animal a fost lovit de două ori cu autospeciala, iar martorii au catalogat intervenția drept una brutală, potrivit Daily Mail.
image
Românii, cei mai puțin educați cetățeni ai Europei. O nouă statistică arată că tinerii noștri nu aleg să continue studiile după liceu
Proporția populației cu studii superioare este mai mare în țările nordice și baltice, femeile fiind, în general, cele mai educate.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.