Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 871 din 17 - 23 decembrie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

ANUL 2020 (PRIMUL APROAPE GOL) A ACCEPTAT CU GREU SĂ FIE CEEA CE A FOST DE LA BUN ÎNCEPUT. POTRIVIT UNOR MĂSURĂTORI RECENTE, SE PARE CĂ TRĂIM LA ALTITUDINI DIFERITE

● Un tweet borgesian: „Anul 2020 se desfășoară ca și cum Camus, Kafka, Beckett, Ionesco, Vonnegut și Brecht s-au matolit împreună cu absint și i-au scris scenariul”. (M. C.)

 Dʼale COVID-ului: cosmonauţii ruşi vor fi vaccinaţi împotriva COVID-19 cu Sputnik-V, vaccinul rusesc numit după primul satelit artificial din istorie, lansat pe orbită în 1957, au anunţat autoritățile ruse. (A. M. S.)

 Într-un spot de campanie pentru prevenția îmbolnăvirii cu COVID-19, un domn cu mască, surîzător din ochi, urcă relaxat într-un autobuz civilizat și aproape gol, cu doar cîțiva călători (căci, nu-i așa, autobuzele vin rapid în stațiile neaglomerate), dă peste un alt domn pe care îl atenționează, cu tot dragul, că nu poartă corect masca, iar domnul atenționat se conformează imediat, mulțumind cu solicitudine pentru dojenirea tandră. Uneori, tare aș vrea să trăiesc în imaginarul publicitar. (S. G.)

 Dacă vă doriți un pom de Crăciun original, puteți lăsa să se strecoare printre decorațiuni un animal viu cît mai exotic. Ideal ar fi un koala, dar pentru asta ar trebui să locuiți în Australia și să uitați ușa deschisă. Vine și se agață singur printre globuri. Femeia care a găsit așa ceva a fost luată în rîs de responsabilii cu salvarea de koala pe care îi anunțase, așa că a fost nevoită să filmeze dovada. Cu greu, pentru că nu voia nici să se miște, nici să clipească. Deloc deranjat de atmosfera festivă, dar dezamăgit că pomul era din plastic, deci necomestibil, koala a acceptat cu greu să fie extras dintre luminițe și eliberat în natură. S-a urcat imediat într-un alt brad, în care a fost singurul ornament. (A. A. D.)

 Înainte de 1989, vedeai uneori pe gardurile și pe zidurile orașului, mai ales prin preajma liceelor, un graffito: „AUR”. Dar nu era aur adevărat. „A”-ul era un „F” redesenat, iar „R”-ul, un „T” reciclat. Prin această operațiune de rescriere, cetățenii de bine ai urbei încercau să dezamorseze obscenitatea inscripției originale, care era „FUT”. Iată însă că azi, printr-o stranie răsturnare a minții, AUR redevine ceea ce a fost de la bun început. (M. P.)

 Într-o declarație comună, China și Nepalul au anunțat că, potrivit unor măsurători recente, înălțimea vîrfului Everest a crescut cu aproape un metru. Poate că acesta este un motiv de mîndrie pentru ambele țări, dat fiind că vîrful se află exact la granița dintre ele. Și cînd cel mai mare vîrf crește, trebuie să fie vorba neapărat și de o satisfacție patriotică. E de notat însă și că, pînă acum, cele două țări nu se înțelegeau asupra felului în care trebuia socotită înălțimea. Spre deosebire de Nepal, China susținea în trecut că la măsurătoare nu trebuie adăugată și zăpada depusă pe vîrf. Acum se pare că ambele au căzut de acord să măsoare și frișca. (A. M.)

 „Există o singură particularitate la prăvăliile din București. Într-una se vînd, de pildă, mantii roșii mițoase de ploaie pentru vizitii, dar pe lîngă acestea și flaute. În altă prăvălie se vînd dantele belgiene și flaute, iar în a treia porțelan rusesc și flaute. Se pare că tot poporul român cîntă la flaut”, scria scriitorul ceh Jan Neruda după o călătorie în Bucureștiul anului 1870. (M. C.)

 Între București și Timișoara, trenurile fac azi zece ore pe 533 de kilometri. În 1939 făceau, pe aceeași rută, nouă ore și 17 minute. Dacă mai zice cineva că trăim în epoca vitezei, trimiteți-l la gară. (A. M. S.)

 Gluma se îngroașă la Aeroportul Internațional din Los Angeles (LAX)! Crește numărul oamenilor neidentificați care zboară printre avioanele care aterizează pe marele aeroport californian. În ultimele luni, se pare că micile năzdrăvănii numite jetpack, adică propulsoare ce sînt purtate în spate, ca rucsacurile, și te duc în zbor unde vrei, au devenit tot mai performante și tot mai populare în capitala mondială a cinematografiei. Piloții liniilor aeriene care aterizează pe pistele LAX raportează tot mai des că oameni duși în zbor de aceste dispozitive se distrează printre avioanele aflate în procedura de aterizare. În general, aceste întîlniri aeriene se întîmplă la altitudini cuprinse între 1.000 și 2.000 de metri. FBI a deschis deja o anchetă serioasă. Zburătorii trebuie sancționați, iar producția acestor jetpacks trebuie, cumva, controlată. Dar mai întîi trebuie să-i prinzi... (S. V.)

 Din chinurile școlii online: mulți elevi chiulesc, găsind diferite pretexte, cum ar fi că le-a picat net-ul, însă scuza unei fetițe de 11 ani din Bacău a fost, se pare, cît se poate de adevărată: motanul Tontonel i-a blocat accesul la laptop și nu a lăsat-o să intre la oră. Așa că fetița l-a filmat ca să aibă și o dovadă – Tontonel nu se lăsa dus de pe laptop nici măcar cînd stăpîna sa a încercat să-l alunge și să-l mute cu forța. Dar e și vina ei: dacă-i dai pisicii un asemenea nume, să nu te aștepți să fie tobă de carte și să privească școala cu înțelegere. (A. P.)

NU SE ȘTIE CUM A FOST ÎNȚELEGEREA GENERALĂ

 În Marea Britanie a început campania de vaccinare împotriva COVID-19. Unul dintre primii care s-au imunizat se numește William Shakespeare și are 81 de ani. Pe ceilalți nu se știe cum îi cheamă și nici nu vor fi reținuți de istorie. (M. M.)

 Pe 8 decembrie a fost ziua Sf. Cuvios Patapie. S-ar fi cuvenit oare să-l gratulez pe dl Patapievici? (M. P.)

 În ziarul Libertatea de vineri, 11 decembrie 2020, la „Citații – somații“, un anunț bizar, cu note de morbid: „Pîrîta Melcher Eva, născută în anul 1912, cu ultimul domiciliu cunoscut în Lovrin nr. 992, județ Timiș, în proces cu reclamanta Comuna Lovrin ­– prin Primar, e citată pentru termenul de judecată din data de 17.02.2021, ora 09:00, la Judecătoria Sînnicolau Mare, Complet C1 – civil, în vederea soluționării dosarului cu nr. 4339/295/2019, avînd ca obiect declararea judecătorească a morții“. Dacă înțeleg bine (dar poate că înțelegerea mea nu merge prea departe și îmi scapă anumite lucruri), pîrîta ar trebui să se prezinte în instanță, la venerabila vîrstă de 108 ani, pentru ca un judecător să constate că a ea murit. (D. S.)

 De fiecare dată cînd fac zapping nimeresc peste o telenovelă cu un titlu sugestiv: Și fără sîni există paradis. Problema e că nu-mi dau seama cui se adresează – unor puberi de 12-13 ani sau unor adolescente complexate, cu pieptul încă plat? Niciodată n-am răbdare să văd despre ce o fi vorba. Oare este un serial despre „mamelit”, cum spuneam noi în școala generală? Sau despre chirurgia plastică de mărire a sînilor? Și, într-adevăr, încerc să-mi imaginez: oare cum o arăta paradisul fără sînii care înmugureau acolo la tot pasul? Grea încercare! Pentru mine, telenovela asta va rămîne un mister. (A. P.)

Foto: M. Pleșu

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Motivele uciderii lui Corneliu Zelea Codreanu. Cine l-a vrut mort pe liderul legionar
Corneliu Zelea Codreanu, liderul Mișcării Legionare, un personaj deopotrivă faimos și controversat al perioadei interbelice a fost ucis la vârsta de 39 de ani. Liderul legionar se afla la apogeul puterii politice iar cel care a dat ordinul asasinatului ar fi fost chiar regele Carol al II-lea
image
Angajator criticat, după ce un tânăr a refuzat să acorde 90 de minute unui test de selecție pentru că „părea multă muncă"
Un angajator a stârnit dezbateri aprinse după ce a fost șocat de faptul că o persoană din Generația Z care se afla în căutarea unui loc de muncă a refuzat să acorde 90 de minute unui test de angajare pentru că „părea multă muncă", relatează Fortune.
image
Pește uriaș prins pe o baltă din Vestul României. De patru ani pescarii încearcă să-l captureze FOTO VIDEO
Un somn uriaș a fost prins pe o baltă de pescuit din Vestul României. Este vorba despre un pește de peste doi metri lungime și aproape 50 de kilograme. „Uriașul” era dorit de pescari de mulți ani.

HIstoria.ro

image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.