Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 870 din 10 - 16 decembrie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎN VIRTUTEA BUNELOR INTENȚII, GÎNDURILE MAI VECHI (DE TIP LEAGĂN), PE CARE OMUL DE AZI LE SOCOTEȘTE MAI DEGRABĂ O NIMICA TOATĂ DINTR-O ALTĂ CARTE, VOR PRODUCE ALTERNATIV REZIDUURI

 Dacă acum cîteva săptămîni, în virtutea bunelor intenții, pentru a îndulci lockdown-ul, guvernul din Belgia venise cu ideea „amicului de alint”, knuffelcontact – adică puteai alege o singură persoană din afara familiei cu care să socializezi –, de curînd o altă decizie vine să mai zgîndărească puțin prioritizarea relațiilor sociale: de sărbători, poți avea invitați în casă, însă gazda va putea permite doar unuia dintre ei să folosească toaleta. O decizie care literalmente înseamnă că „prietenul la nevoie se cunoaște”. (S. G.)

 Un echipaj de poliţie din Italia a oprit un bărbat care a parcurs o distanţă de aproape 400 de kilometri, mergînd pe jos timp de peste o săptămînă, pentru a-şi limpezi mintea după o dispută cu soţia lui. După ce l-au găsit, poliţiştii l-au dus pe bărbat la un hotel, după care i-au telefonat soţiei acestuia, care a venit să-l ia acasă. Sper că omul avusese timp să-și pună gîndurile în ordine. (A. M. S.)

 Murăturile ascut cuțitele între China și Coreea de Sud. Este vorba, mai exact, de kimchi, un sortiment de varză murată picantă cu tradiție printre coreeni. China a primit, la sfîrșitul lui noiembrie, o certificare internațională pentru propria variantă de varză murată, pao cai, fără ca aceasta să se diferențieze clar de kimchi, așa cum cere Coreea de Sud. Ironia este că tot coreenii ajunseseră să importe kimchi din China, datorită cererii ridicate pentru acest aliment considerat sfînt. Războiul culinar al murăturilor are însă rădăcini mai vechi și a implicat, la un moment dat, și Japonia, standardele internaționale pentru kimchi fiind stabilite chiar de ONU în 2001. (A. A. D.)

 Iată cîteva inscripții și denumiri pe care le întîlnesc destul de frecvent, de cînd sînt părinte: „echipamente de tip complex, realizate din platforme modulare din lemn”, „echipamente de tip complex, realizate din oțel galvanizat sau lemn de cedru natural”, „structuri din lemn, oțel galvanizat sau din poliesteri armați cu fibre HDPE”, „echipamente de tip figurine pe arc și balansoar pe arc”, „echipamente de tip leagăn cu două posturi”. Sînt denumirile precise, conforme și tehnic corecte ale „echipamentelor” cu care sînt înzestrate locurile de joacă. Dacă ar ști copiii ce nume poartă jucăriile lor, ar prefera să rămînă acasă. (M. P.)

 La începutul lui noiembrie, un cuplu de surferi irlandezi au descoperit pe o plajă din nordul țării lor un cilindru metalic închis pe care erau gravate litere de neînțeles pentru ei. Inițial au crezut că e o bombă. După un moment de chibzuință, au ajuns la concluzia că e cenușa cuiva. Literele, mai atent privite, păreau a fi rusești, așa că au găsit un vorbitor de rusă care le-a dezlegat misterul: era o „capsulă a timpului“ lansată de echipajul unui vapor rusesc. Au deschis-o și au găsit scrisori, insigne, dopuri de sticle de vin, fotografii, un meniu de restaurant, în fine, chestii pe care omul de azi le socotește reprezentative pentru propriul portret în ochii omului de răspoimîine. Surferii au putut lua legătura pe Facebook cu unul dintre cei care au lăsat mesaje în „capsulă“. Acesta a fost  dezamăgit să afle că s-a găsit „capsula“. Aceasta fusese lăsată în gheața de la Polul Nord de echipajul unui spărgător de gheață rusesc în 2018 cu speranța că va fi găsită peste cîteva sute de ani, nu peste doi ani. În fine, irlandezii care au stricat fără să vrea așteptările rușilor au conchis că de vină e blestemata de încălzire globală, care a topit gheața în care fusese plasat mesajul mai repede decît s-a putut crede. (S. V.)

 Europarlamentarul maghiar József Szájer, membru al partidului FIDESZ, familist, coautor al noii Constituții care interzice căsătoriile între persoane de același sex și adversar al mișcărilor LGBT, a fost arestat la Bruxelles, pentru încălcarea regulilor sanitare și de carantină, în timp ce participa la o partuză gay. Refuzăm să acceptăm că Szájer e homosexual; credem mai degrabă că a fost o curioasă încercare de a-și surprinde adversarii pe la spate. (M. P.)

 O veste (științifico-)fantastică: DHL vrea să trimită pachete pe Lună. Prima misiune, planificată încă de acum cîțiva ani, e prevăzută pentru anul viitor. Dacă totul merge bine, naveta spațială Peregrine va aseleniza în 2021 și va avea la bord nu doar instrumente necesare pentru experimente științifice, ci și pachete trimise de persoane private, ambalate în celule cu un diametru de 2,5 centimetri. Oricine își va putea rezerva un așa-numit „MoonBox” pentru a livra, în siguranță și discret, diverse obiecte (de dimensiuni mici) pe Lună. Și asta, încă, la super-ofertă! Un „MoonBox” costă 460 de dolari, o nimica toată pentru o călătorie de 384.000 de kilometri. Singura problemă (și chiar e o problemă!): în caz de adrisant necunoscut nu se efectuează retur. (M. M.)

 Înainte de alegeri, întrebat de cei de la Recorder care este ultima carte pe care a citit-o, Victor Ponta răspunde „cult” și trendy cam așa: „Pentru că sînt în campanie electorală, îl recitesc pe Mario Vargas Llosa, cu Sărbătoarea Țapului, despre experiența lui politică”. Sărbătoarea Țapului n-are absolut nici o legătură cu experiența politică a lui Llosa, poate cu „experiența” politică a dictatorului Trujillo, dintr-o cu totul altă țară care se numește Republica Dominicană și care, culmea, nu e Peru. Mă rog, i-o fi făcut cineva un rezumat greșit și el a preluat... Apropo, ăsta tot plagiat s-ar numi? (A. P.)

 O carte despre liderul opoziţiei de extremă dreaptă din Italia, Matteo Salvini, De ce Salvini merită încredere, respect şi admiraţie, s-a aflat în topul vînzărilor pe Amazon din această ţară: are 110 pagini goale şi costă 6,99 euro. „Această carte este plină de pagini goale. În pofida anilor de cercetare, noi nu am putut găsi nimic de spus despre acest subiect, aşa că vă rugăm să nu ezitaţi să utilizaţi această carte pentru notiţele voastre”, scrie în descriere. (A. M. S.)

 Conform revistei The Economist, în 2030 vor exista în lume peste un miliard de aparate de aer condiţionat, care deja sînt responsabile de producerea a 12% din dioxidul de carbon eliminat în atmosferă. Conform revistei Wired, prima generaţie de panouri solare vor începe să-şi atingă limita de funcţionare pînă în 2050, cînd vor produce anual şase milioane de tone cub de reziduuri electronice (e-waste) nereciclabile. Bine-aţi venit în viitor! (M. C.)

 Pe amazon.fr, la categoria „Ustensile de bucătărie“, subcategoria „Cratițe și tigăi“, un produs Petromax atrăgător: tigaia unisex pentru adulți (la prețul, oarecum logic, de 37,99 euro sau 59,76 euro, în funcție de mărime). O tigaie în care, deduc, se pot face alternativ (sau chiar simultan, de ce nu?) fripturi feminine și masculine. (D. S.)

Foto: Stela Giurgeanu

damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.

Adevarul.ro

image
Rezultatul protestelor împotriva turiștilor: stațiunile spaniole se golesc
Spaniolii furioși din cauza turismului în masă au primit exact ceea ce au cerut, deoarece Magaluf , unul dintre cele mai importante locuri de vacanță din Mallorca, este pe jumătate gol. De fapt, arată ca un oraş fantomă.
image
Alimentele pe care experții în siguranță alimentară nu le-ar mânca niciodată de la bufetul de mic dejun al unui hotel
Cu toţii suntem de acord că, în vacanţă, unul dintre avantajele de a sta la un hotel este bufetul de mic dejun inclus în pachetul achiziţionat. În acelaşi timp, ultimul lucru pe care ni-l dorim este să rămânem în cameră din cauza vreunei boli digestive.
image
Caravană electorală, atacată cu bâtele într-o comună din județul Buzău VIDEO
Lupta politică se duce și cu ciomagul, pe alocuri. O demonstrează filmarea realizată de membrii unei caravane electorale din comuna buzoiană Calvini, în care se vede cum sunt alergați și amenințați cu bâtele de un grup de săteni.

HIstoria.ro

image
Efectele surprinzătoare ale prezenței ofițerilor ruși în Bucureștiul anului 1877
În cadrul Războiului ruso-turc din 1877, după declararea de Război Imperiului Otoman, trupele ruse intră în România, în drum spre Turcia. Ca urmarea a acestui fapt, Bucureștii lui 1877 sînt luați cu asalt de ofiţerii ruși, gata să-și cheltuiască banii nebunește.
image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.