Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 870 din 10 - 16 decembrie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎN VIRTUTEA BUNELOR INTENȚII, GÎNDURILE MAI VECHI (DE TIP LEAGĂN), PE CARE OMUL DE AZI LE SOCOTEȘTE MAI DEGRABĂ O NIMICA TOATĂ DINTR-O ALTĂ CARTE, VOR PRODUCE ALTERNATIV REZIDUURI

 Dacă acum cîteva săptămîni, în virtutea bunelor intenții, pentru a îndulci lockdown-ul, guvernul din Belgia venise cu ideea „amicului de alint”, knuffelcontact – adică puteai alege o singură persoană din afara familiei cu care să socializezi –, de curînd o altă decizie vine să mai zgîndărească puțin prioritizarea relațiilor sociale: de sărbători, poți avea invitați în casă, însă gazda va putea permite doar unuia dintre ei să folosească toaleta. O decizie care literalmente înseamnă că „prietenul la nevoie se cunoaște”. (S. G.)

 Un echipaj de poliţie din Italia a oprit un bărbat care a parcurs o distanţă de aproape 400 de kilometri, mergînd pe jos timp de peste o săptămînă, pentru a-şi limpezi mintea după o dispută cu soţia lui. După ce l-au găsit, poliţiştii l-au dus pe bărbat la un hotel, după care i-au telefonat soţiei acestuia, care a venit să-l ia acasă. Sper că omul avusese timp să-și pună gîndurile în ordine. (A. M. S.)

 Murăturile ascut cuțitele între China și Coreea de Sud. Este vorba, mai exact, de kimchi, un sortiment de varză murată picantă cu tradiție printre coreeni. China a primit, la sfîrșitul lui noiembrie, o certificare internațională pentru propria variantă de varză murată, pao cai, fără ca aceasta să se diferențieze clar de kimchi, așa cum cere Coreea de Sud. Ironia este că tot coreenii ajunseseră să importe kimchi din China, datorită cererii ridicate pentru acest aliment considerat sfînt. Războiul culinar al murăturilor are însă rădăcini mai vechi și a implicat, la un moment dat, și Japonia, standardele internaționale pentru kimchi fiind stabilite chiar de ONU în 2001. (A. A. D.)

 Iată cîteva inscripții și denumiri pe care le întîlnesc destul de frecvent, de cînd sînt părinte: „echipamente de tip complex, realizate din platforme modulare din lemn”, „echipamente de tip complex, realizate din oțel galvanizat sau lemn de cedru natural”, „structuri din lemn, oțel galvanizat sau din poliesteri armați cu fibre HDPE”, „echipamente de tip figurine pe arc și balansoar pe arc”, „echipamente de tip leagăn cu două posturi”. Sînt denumirile precise, conforme și tehnic corecte ale „echipamentelor” cu care sînt înzestrate locurile de joacă. Dacă ar ști copiii ce nume poartă jucăriile lor, ar prefera să rămînă acasă. (M. P.)

 La începutul lui noiembrie, un cuplu de surferi irlandezi au descoperit pe o plajă din nordul țării lor un cilindru metalic închis pe care erau gravate litere de neînțeles pentru ei. Inițial au crezut că e o bombă. După un moment de chibzuință, au ajuns la concluzia că e cenușa cuiva. Literele, mai atent privite, păreau a fi rusești, așa că au găsit un vorbitor de rusă care le-a dezlegat misterul: era o „capsulă a timpului“ lansată de echipajul unui vapor rusesc. Au deschis-o și au găsit scrisori, insigne, dopuri de sticle de vin, fotografii, un meniu de restaurant, în fine, chestii pe care omul de azi le socotește reprezentative pentru propriul portret în ochii omului de răspoimîine. Surferii au putut lua legătura pe Facebook cu unul dintre cei care au lăsat mesaje în „capsulă“. Acesta a fost  dezamăgit să afle că s-a găsit „capsula“. Aceasta fusese lăsată în gheața de la Polul Nord de echipajul unui spărgător de gheață rusesc în 2018 cu speranța că va fi găsită peste cîteva sute de ani, nu peste doi ani. În fine, irlandezii care au stricat fără să vrea așteptările rușilor au conchis că de vină e blestemata de încălzire globală, care a topit gheața în care fusese plasat mesajul mai repede decît s-a putut crede. (S. V.)

 Europarlamentarul maghiar József Szájer, membru al partidului FIDESZ, familist, coautor al noii Constituții care interzice căsătoriile între persoane de același sex și adversar al mișcărilor LGBT, a fost arestat la Bruxelles, pentru încălcarea regulilor sanitare și de carantină, în timp ce participa la o partuză gay. Refuzăm să acceptăm că Szájer e homosexual; credem mai degrabă că a fost o curioasă încercare de a-și surprinde adversarii pe la spate. (M. P.)

 O veste (științifico-)fantastică: DHL vrea să trimită pachete pe Lună. Prima misiune, planificată încă de acum cîțiva ani, e prevăzută pentru anul viitor. Dacă totul merge bine, naveta spațială Peregrine va aseleniza în 2021 și va avea la bord nu doar instrumente necesare pentru experimente științifice, ci și pachete trimise de persoane private, ambalate în celule cu un diametru de 2,5 centimetri. Oricine își va putea rezerva un așa-numit „MoonBox” pentru a livra, în siguranță și discret, diverse obiecte (de dimensiuni mici) pe Lună. Și asta, încă, la super-ofertă! Un „MoonBox” costă 460 de dolari, o nimica toată pentru o călătorie de 384.000 de kilometri. Singura problemă (și chiar e o problemă!): în caz de adrisant necunoscut nu se efectuează retur. (M. M.)

 Înainte de alegeri, întrebat de cei de la Recorder care este ultima carte pe care a citit-o, Victor Ponta răspunde „cult” și trendy cam așa: „Pentru că sînt în campanie electorală, îl recitesc pe Mario Vargas Llosa, cu Sărbătoarea Țapului, despre experiența lui politică”. Sărbătoarea Țapului n-are absolut nici o legătură cu experiența politică a lui Llosa, poate cu „experiența” politică a dictatorului Trujillo, dintr-o cu totul altă țară care se numește Republica Dominicană și care, culmea, nu e Peru. Mă rog, i-o fi făcut cineva un rezumat greșit și el a preluat... Apropo, ăsta tot plagiat s-ar numi? (A. P.)

 O carte despre liderul opoziţiei de extremă dreaptă din Italia, Matteo Salvini, De ce Salvini merită încredere, respect şi admiraţie, s-a aflat în topul vînzărilor pe Amazon din această ţară: are 110 pagini goale şi costă 6,99 euro. „Această carte este plină de pagini goale. În pofida anilor de cercetare, noi nu am putut găsi nimic de spus despre acest subiect, aşa că vă rugăm să nu ezitaţi să utilizaţi această carte pentru notiţele voastre”, scrie în descriere. (A. M. S.)

 Conform revistei The Economist, în 2030 vor exista în lume peste un miliard de aparate de aer condiţionat, care deja sînt responsabile de producerea a 12% din dioxidul de carbon eliminat în atmosferă. Conform revistei Wired, prima generaţie de panouri solare vor începe să-şi atingă limita de funcţionare pînă în 2050, cînd vor produce anual şase milioane de tone cub de reziduuri electronice (e-waste) nereciclabile. Bine-aţi venit în viitor! (M. C.)

 Pe amazon.fr, la categoria „Ustensile de bucătărie“, subcategoria „Cratițe și tigăi“, un produs Petromax atrăgător: tigaia unisex pentru adulți (la prețul, oarecum logic, de 37,99 euro sau 59,76 euro, în funcție de mărime). O tigaie în care, deduc, se pot face alternativ (sau chiar simultan, de ce nu?) fripturi feminine și masculine. (D. S.)

Foto: Stela Giurgeanu

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

dieta longevitate jpg
Cum să trăiești mai mult și mai sănătos, fără diete și exerciții stricte. Înțelepciunea chinezească
Conform cercetătorilor chinezi, adoptarea unor obiceiuri simple și echilibrate poate fi cheia pentru a îmbătrâni sănătos, fără boli grave. Mai multe studii evidențiază beneficiile unor practici naturale care nu doar promovează longevitatea, ci contribuie la reducerea declinului cognitiv.
Daria  Konovalova profimedia jpg
O șatenă celebră a venit îmbrăcată în furou, pe covorul roșu! A atras toate privirile
Daria Konovalova (36 de ani) s-a asigurat că toate privirile erau ațintite asupra ei când a participat la evenimentul inaugural amfAR din Las Vegas, zilele trecute.
Drumul Hunedoara Caraș Severin pe Valea Cernei Foto Daniel Guță (35) JPG
Ținutul zăpezilor din Munții Poiana Ruscă, traversat de drumul marmurei. Șoseaua se oprește în mijlocul pădurii, într-un loc de poveste
Ninsorile au așternut un strat de consistent de zăpadă în Munții Poiana Ruscă, în ținutul traversat de „drumul marmurei”, la limita județelor Hunedoara, Caraș-Severin și Timiș. Iarna, locul din munți este căutat de turiști, însă povestea șoselei care se oprește în pădure a stârnit controverse.
Dovezi ale apei în cea mai veche crustă marțiană cunoscută - meteoritul „Frumusețea Neagră” Colaj space-com
Descoperire șocantă: Un meteorit vechi de 4,45 miliarde de ani sugerează prezența apei termale pe Marte
A existat viață extraterestră în apa fierbinte de pe Marte acum miliarde de ani? Meteoritul marțian „Frumusețea Neagră”, descoperit pe Pământ, nu în spațiu, sugerează că pe Planeta Roșie ar fi existat condiții hidrotermale în trecut.
femeie trista jpg
Care este cel mai periculos loc pentru femei, conform unui raport global al ONU. Din ce cauză mor zilnic 140 dintre reprezentantele sexului frumos
Un raport global ONU dezvăluie amploarea violenței domestice.Aproximativ 140 de femei și fete mor zilnic în întreaga lume din cauza partenerului sau a unui membru al familiei, conform unui raport publicat de UN Women.
Magazin de lux Eliseevsky din Moscova FOTO Profimedia
Cine profită, de fapt, de pe urma taxelor lui Trump și cum va fi afectată industria bunurilor de lux
Zilele de glorie pentru unele branduri consacrate par să apună, având în vedere planurile lui Donald Trump de impunere a unor taxe usturătoare, ceea ce arată că viitorul nu este atât de strălucitor.
Freedom 6 innovative industries batran munca industrie png
Ce industrii vor crește pe burse în contextul scăderii dobânzilor
Ciclul global de scădere a ratelor dobânzilor aduce perspective promițătoare pentru diverse industrii, dar și pentru investitorii români interesați de acțiunile de creștere.
Calin Georgescu   Elena Lasconi colaj  Foto Inquam Photos jpg
Confruntarea Georgescu - Lasconi în turul doi: De la cine vor prelua electorat / Ce se întâmplă cu alegătorii PSD ANALIZĂ
În turul doi al alegerilor prezidențiale din România, confruntarea dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi capătă o importanță strategică majoră, nu doar pe plan intern, dar și în raport cu poziționarea țării pe scena internațională.
image png
26 noiembrie: 7 ani de la marile proteste din România pentru stoparea legilor Justiției
Ziua de 26 noiembrie este încărcată de semnificații pe plan național și internațional. În această zi s-au născut personalități culturale, sportive și artistice și au avut loc evenimente istorice importante.