Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 869 din 3 - 9 decembrie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎNCĂ NU SE ȘTIE DACĂ UN GIMNAST FĂRĂ PROBLEME ELECTRICE ARE UN SUFLET TANDRU DE LA UN CAPĂT LA ALTUL

● E vremea scandalurilor electorale. În plină nebunie electorală americană, un alt scandal de proporții are loc în liniștita Noua Zeelandă. Acolo, în fiecare an, o importantă asociație de protecție a animalelor organizează un vot popular pentru a se stabili ce specie locală de păsări trebuie cu prioritate protejată în anul care urmează. Specia cîștigătoare va beneficia de fonduri și resurse de protecție masive din partea acestei asociații. Anul acesta, mica pasăre Kiwi Pukupuku se desprinsese în cîștigător, cînd organizatorii au depistat frauda. Vot multiplu! 1.500 de voturi pentru Kiwi Pukupuku au venit de la același calculator. Au fost imediat anulate. Calculele indicau bufnița Kapo drept marele beneficiar al acestei drastice măsuri. Dar, surprinzător, albatrosul de Antipozi a profitat de curentul lăsat în urmă de descalificarea lui Kiwi Pukupuku și a urcat pe locul I. La ora la care scriu aceste rînduri, votul nu este terminat, iar specialiștii cred că, totuși, Kiwi Pukupuku păstrează șanse reale. Evident, votanții lui Kiwi Pukupuku sînt convinși că anularea voturilor favoritei lor nu este corectă și că, astfel, alegerile sînt deja furate. Încă nu se știe dacă în favoarea bufniței sau a albatrosului. Rămîn pe fază și vă țin la curent. (S. V.)

 Un gimnast nord-coreean a reușit să sară gardul în Coreea de Sud, calitățile lui acrobatice ajutîndu-l să treacă granița păzită foarte strict de militari înarmați care au ordin să tragă. Trecerea frontierei dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud este o misiune aproape imposibilă. Zona este patrulată de gardieni înarmați, supravegheată de camerele de supraveghere și protejată de două milioane de mine și de sîrmă ghimpată. Cu toate acestea, acest bărbat cu statură minionă și calități sportive extraordinare s-a folosit de o prăjină și a reușit să sară gardul și să evadeze. Bărbatul le-a stîrnit suspiciuni sud-coreenilor, care i-au cerut să recreeze evadarea. Realitatea devine uneori ficțiune și trebuie demonstrată. (A. M. S.)

 Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor avertizează că piața din România e invadată de măști de protecție neconforme. O dovadă clară a ineficienței acestor măști este faptul că cei care le poartă pot fi recunoscuți fără probleme. (M. P.)

 A apărut cel mai rapid procesor construit vreodată – CS-1 Cerebas, de la Departamentul pentru Energie al SUA. Ce știe să facă? De pildă, să efectueze calcule mai rapid decît trece timpul, să pornească simularea reacției unui nucleu al unei centrale electrice și să termine simularea înainte să se încheie acea reacție. Un soi de „back in the future” al computerelor. Departamentul pentru Energie îl va testa, printre altele, pentru a prezice starea vremii. Cu alte cuvinte, computerul o să ne spună că sigur o să plouă, deși n-o să plouă, pentru că ploaia tocmai s-a terminat. Încurcată treabă cu timpul ăsta! (A. P.)

 După ce, din cauza pandemiei, au fost nevoiți să-și amîne nunta, doi tineri din Kazahstan și-au pus în sfîrșit pirostiile, într-o petrecere cu fast, care a făcut deliciul tabloidelor. El, Iuri Tolociko, un culturist cunoscut pe rețelele de socializare, a mărturisit că aleasa inimii sale „are un suflet tandru”, iar secretul unei relații de succes este „conexiunea dincolo de cuvinte”. Margo, mireasa, nu a declarat nimic, de vreme ce este o păpușă gonflabilă. (S. G.)

 Marile turnee de snooker se dispută de la o vreme și se vor mai disputa o vreme doar într-un singur loc, la Marshall Arena din Milton Keynes, în Anglia. Adică se desfășoară English Open de la un capăt la altul, apoi cineva trage o cortină și peste două săptămîni o ridică din nou și zice: acum începem Champion of Champions. La o săptămînă după ce se încheie și acest turneu, se deschide, tot acolo, Northern Ireland Open. Se termină și el, iar se trage cortina, o noapte doar, pentru că de a doua zi începe Campionatul UK (în desfășurare în acest moment), după care vine Scottish Open, adică alt mare turneu, apoi World Grand Prix. Toate, indiferent de nume și de tradiție, în aceeași sală și fără spectatori. Păi, nu e ca atunci cînd eram copii și ne imaginam azi că jucam la Campionatul Mondial, mîine că disputam Cupa Campionilor și așa mai departe? „Și acuma vine Scoootish Open”, zice o fetiță. (A. M.)

DACĂ NU, VIAȚA TÎRZIE A GĂSIT O MODALITATE DE A-I PERMITE SĂ SALUTE MUNCA

 „Vaccinul ar trebui testat mai întîi pe politicieni. Dacă supraviețuiesc, atunci vaccinul funcționează. Dacă nu, atunci țara funcționează”, a spus Monika Wisniewska, autoare poloneză confruntată  recent, alături de restul populației feminine din Polonia, cu o stupidă lege împotriva avortului. (M. C.)

 Dacă la noi se mai întîmplă să apară studenții la cadru în pijama, în mijlocul cursului online, fără să se mai mire nimeni, nu la fel au stat lucrurile cu un student rus care a prins cel mai bun semnal de Internet nu în pat, ci la opt metri înălțime, într-un mesteacăn. Alexei este cunoscut pe TikTok pentru transmisiunile sale din copac despre viața de la țară, iar acum a încercat să atragă atenția autorităților în privința conexiunii slabe la Internet din zona rurală. Iarna nefiind ca vara, riscă nu doar îmbolnăvirea, dar și o căzătură strașnică, posibil în direct. (A. A. D.)

 Cumva, toată viața socială s-a mutat pe platforme online. Întîlnirile de lucru sau de plăcere se întîmplă pe Zoom, pe Hangouts, pe Skype, pe Signal etc. Deunăzi, la o ședință (deci muncă) tîrzie, spre finalul zilei, cînd, în mod normal, n-ar mai fi trebuit să muncesc nici eu, nici respectivii colegi, mi-am permis o mică extravaganță: am băut whiskey. Dar l-am camuflat turnîndu-l într-o cană pentru ceai. Spre finalul ședinței remarc că unul dintre colaboratori sorbea, nonșalant, dintr-un pahar de whiskey regulamentar. „Sănătate!”, i-am urat la finalul întîlnirii din mediul virtual. Doar ca să mă apostrofeze, apoi, că am băut whiskey din cană pentru ceai în timp ce el consumase ceai din paharul de whiskey. Sănătate! (M. M.

 Dʼale COVID-ului: o grădină zoologică din Danemarca a găsit o modalitate originală de a-i permite lui Moș Crăciun să salute copiii fără a-l expune coronavirusului și l-a plasat într-un glob de Crăciun imens. De acolo îi salută cu mîna. Statul în poală pare o poveste veche și ea. (A. M. S.)

 Alte nume de firme din Florești: La Piratu Bătrân SRL, Prompt Pardoseli SRL, Black Sun Reptiles SRL-D, Arena Distracției SRL, Colțul Cu Zâmbete SRL, Cuibul Cu Papucei SRL, Suma Pozitivă SRL, Ank Haotic SRL, Elemente SRL, Lumealuicarl SRL, Vatra Lui Maxim SRL, Cariere În Testare SRL, Centrul De Terapie Complexă Cip Cirip SRL, Theta Athlete SRL, Case Toscane SRL, Papioane Personalizate SRL, Sarmalerărie SRL, Patru Mâini Dibace SRL, Minus Gluten SRL, Mâncare Bună SRL, Pușca Și Cureaua Lată SRL, One Way SRL, Sublime Code Poetry SRL, Calendarul Magic SRL, Magia Pernelor SRL, Jocuim SRL, Ramuri De Pin SRL-D, Creștin Travel SRL, Cactus Invest SRL, Munca În Olanda SRL, Orbitus SRL, Dolcevero Brabus SRL, Pur Și Simplu Bumb SRL, Tezaur Folcloric SRL, Utopic Cafe SRL, Clipe Aparte SRL-D, Casatamultvisată Empire Building SRL, Prispa Casei SRL, Oameni Senini SRL. (D. S.)

Foto: M. Pleșu

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Coșmarul prin care a trecut un culturist: a pierdut zeci de kilograme în 35 de zile. „Corpul meu a început să se mănânce singur”
Culturistul canadian Jared Maynard a slăbit enorm în cinci săptămâni și și-a pierdut capacitatea de a vorbi din cauza unei boli rare și terifiante de care a reușit, într-un final, să scăpe, deși medicii îi dădeau șansele minime de supraviețuire, potrivit The US Sun.
image
„Cel mai rău lucru din istoria umanității!” Internauții se revoltă din cauza măsurilor de mediu luate de producătorii de băuturi răcoritoare
Fie că este vorba de Coca-Cola sau de suc de portocale, dacă ați cumpărat recent o băutură îmbuteliată, probabil ați observat o schimbare subtilă, dar exasperantă, scrie Daily Mail Online, care relatează ce cred internauții, producătorii și experții în reciclare despre această măsură.
image
Cafeaua Marghilomana, relansată la conacul marelui politician Alexandru Marghiloman. Cum se prepara celebra licoare interbelică VIDEO
Cafeaua Marghilomana, băutura aristocraților de odinioară, a fost relansată. Va putea fi savurată odată cu introducerea în circuitul turistic a clădirilor recent reabilitate de pe domeniul din Buzău care i-a aparținut marelui politician Alexandru Marghiloman.

HIstoria.ro

image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.