Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 869 din 3 - 9 decembrie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎNCĂ NU SE ȘTIE DACĂ UN GIMNAST FĂRĂ PROBLEME ELECTRICE ARE UN SUFLET TANDRU DE LA UN CAPĂT LA ALTUL

● E vremea scandalurilor electorale. În plină nebunie electorală americană, un alt scandal de proporții are loc în liniștita Noua Zeelandă. Acolo, în fiecare an, o importantă asociație de protecție a animalelor organizează un vot popular pentru a se stabili ce specie locală de păsări trebuie cu prioritate protejată în anul care urmează. Specia cîștigătoare va beneficia de fonduri și resurse de protecție masive din partea acestei asociații. Anul acesta, mica pasăre Kiwi Pukupuku se desprinsese în cîștigător, cînd organizatorii au depistat frauda. Vot multiplu! 1.500 de voturi pentru Kiwi Pukupuku au venit de la același calculator. Au fost imediat anulate. Calculele indicau bufnița Kapo drept marele beneficiar al acestei drastice măsuri. Dar, surprinzător, albatrosul de Antipozi a profitat de curentul lăsat în urmă de descalificarea lui Kiwi Pukupuku și a urcat pe locul I. La ora la care scriu aceste rînduri, votul nu este terminat, iar specialiștii cred că, totuși, Kiwi Pukupuku păstrează șanse reale. Evident, votanții lui Kiwi Pukupuku sînt convinși că anularea voturilor favoritei lor nu este corectă și că, astfel, alegerile sînt deja furate. Încă nu se știe dacă în favoarea bufniței sau a albatrosului. Rămîn pe fază și vă țin la curent. (S. V.)

 Un gimnast nord-coreean a reușit să sară gardul în Coreea de Sud, calitățile lui acrobatice ajutîndu-l să treacă granița păzită foarte strict de militari înarmați care au ordin să tragă. Trecerea frontierei dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud este o misiune aproape imposibilă. Zona este patrulată de gardieni înarmați, supravegheată de camerele de supraveghere și protejată de două milioane de mine și de sîrmă ghimpată. Cu toate acestea, acest bărbat cu statură minionă și calități sportive extraordinare s-a folosit de o prăjină și a reușit să sară gardul și să evadeze. Bărbatul le-a stîrnit suspiciuni sud-coreenilor, care i-au cerut să recreeze evadarea. Realitatea devine uneori ficțiune și trebuie demonstrată. (A. M. S.)

 Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor avertizează că piața din România e invadată de măști de protecție neconforme. O dovadă clară a ineficienței acestor măști este faptul că cei care le poartă pot fi recunoscuți fără probleme. (M. P.)

 A apărut cel mai rapid procesor construit vreodată – CS-1 Cerebas, de la Departamentul pentru Energie al SUA. Ce știe să facă? De pildă, să efectueze calcule mai rapid decît trece timpul, să pornească simularea reacției unui nucleu al unei centrale electrice și să termine simularea înainte să se încheie acea reacție. Un soi de „back in the future” al computerelor. Departamentul pentru Energie îl va testa, printre altele, pentru a prezice starea vremii. Cu alte cuvinte, computerul o să ne spună că sigur o să plouă, deși n-o să plouă, pentru că ploaia tocmai s-a terminat. Încurcată treabă cu timpul ăsta! (A. P.)

 După ce, din cauza pandemiei, au fost nevoiți să-și amîne nunta, doi tineri din Kazahstan și-au pus în sfîrșit pirostiile, într-o petrecere cu fast, care a făcut deliciul tabloidelor. El, Iuri Tolociko, un culturist cunoscut pe rețelele de socializare, a mărturisit că aleasa inimii sale „are un suflet tandru”, iar secretul unei relații de succes este „conexiunea dincolo de cuvinte”. Margo, mireasa, nu a declarat nimic, de vreme ce este o păpușă gonflabilă. (S. G.)

 Marile turnee de snooker se dispută de la o vreme și se vor mai disputa o vreme doar într-un singur loc, la Marshall Arena din Milton Keynes, în Anglia. Adică se desfășoară English Open de la un capăt la altul, apoi cineva trage o cortină și peste două săptămîni o ridică din nou și zice: acum începem Champion of Champions. La o săptămînă după ce se încheie și acest turneu, se deschide, tot acolo, Northern Ireland Open. Se termină și el, iar se trage cortina, o noapte doar, pentru că de a doua zi începe Campionatul UK (în desfășurare în acest moment), după care vine Scottish Open, adică alt mare turneu, apoi World Grand Prix. Toate, indiferent de nume și de tradiție, în aceeași sală și fără spectatori. Păi, nu e ca atunci cînd eram copii și ne imaginam azi că jucam la Campionatul Mondial, mîine că disputam Cupa Campionilor și așa mai departe? „Și acuma vine Scoootish Open”, zice o fetiță. (A. M.)

DACĂ NU, VIAȚA TÎRZIE A GĂSIT O MODALITATE DE A-I PERMITE SĂ SALUTE MUNCA

 „Vaccinul ar trebui testat mai întîi pe politicieni. Dacă supraviețuiesc, atunci vaccinul funcționează. Dacă nu, atunci țara funcționează”, a spus Monika Wisniewska, autoare poloneză confruntată  recent, alături de restul populației feminine din Polonia, cu o stupidă lege împotriva avortului. (M. C.)

 Dacă la noi se mai întîmplă să apară studenții la cadru în pijama, în mijlocul cursului online, fără să se mai mire nimeni, nu la fel au stat lucrurile cu un student rus care a prins cel mai bun semnal de Internet nu în pat, ci la opt metri înălțime, într-un mesteacăn. Alexei este cunoscut pe TikTok pentru transmisiunile sale din copac despre viața de la țară, iar acum a încercat să atragă atenția autorităților în privința conexiunii slabe la Internet din zona rurală. Iarna nefiind ca vara, riscă nu doar îmbolnăvirea, dar și o căzătură strașnică, posibil în direct. (A. A. D.)

 Cumva, toată viața socială s-a mutat pe platforme online. Întîlnirile de lucru sau de plăcere se întîmplă pe Zoom, pe Hangouts, pe Skype, pe Signal etc. Deunăzi, la o ședință (deci muncă) tîrzie, spre finalul zilei, cînd, în mod normal, n-ar mai fi trebuit să muncesc nici eu, nici respectivii colegi, mi-am permis o mică extravaganță: am băut whiskey. Dar l-am camuflat turnîndu-l într-o cană pentru ceai. Spre finalul ședinței remarc că unul dintre colaboratori sorbea, nonșalant, dintr-un pahar de whiskey regulamentar. „Sănătate!”, i-am urat la finalul întîlnirii din mediul virtual. Doar ca să mă apostrofeze, apoi, că am băut whiskey din cană pentru ceai în timp ce el consumase ceai din paharul de whiskey. Sănătate! (M. M.

 Dʼale COVID-ului: o grădină zoologică din Danemarca a găsit o modalitate originală de a-i permite lui Moș Crăciun să salute copiii fără a-l expune coronavirusului și l-a plasat într-un glob de Crăciun imens. De acolo îi salută cu mîna. Statul în poală pare o poveste veche și ea. (A. M. S.)

 Alte nume de firme din Florești: La Piratu Bătrân SRL, Prompt Pardoseli SRL, Black Sun Reptiles SRL-D, Arena Distracției SRL, Colțul Cu Zâmbete SRL, Cuibul Cu Papucei SRL, Suma Pozitivă SRL, Ank Haotic SRL, Elemente SRL, Lumealuicarl SRL, Vatra Lui Maxim SRL, Cariere În Testare SRL, Centrul De Terapie Complexă Cip Cirip SRL, Theta Athlete SRL, Case Toscane SRL, Papioane Personalizate SRL, Sarmalerărie SRL, Patru Mâini Dibace SRL, Minus Gluten SRL, Mâncare Bună SRL, Pușca Și Cureaua Lată SRL, One Way SRL, Sublime Code Poetry SRL, Calendarul Magic SRL, Magia Pernelor SRL, Jocuim SRL, Ramuri De Pin SRL-D, Creștin Travel SRL, Cactus Invest SRL, Munca În Olanda SRL, Orbitus SRL, Dolcevero Brabus SRL, Pur Și Simplu Bumb SRL, Tezaur Folcloric SRL, Utopic Cafe SRL, Clipe Aparte SRL-D, Casatamultvisată Empire Building SRL, Prispa Casei SRL, Oameni Senini SRL. (D. S.)

Foto: M. Pleșu

Zizi și neantul jpeg
Evadări în absolut
Intrînd în mare și înaintînd în ea, atît cît îți permiteau puterile, sfidai direct determinările.
956 08 Foto LNiculae jpg
Note şi fotografii (3)
Alte sunete vagi compun însăși tăcerea.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Capătul drumului – cum recuperăm anii ’90?
Tramvaiul 21 are o cu totul altă personalitate decît troleul 66 sau autobuzul 135.
p 19 WC jpg
Natura-n bucate
Sînt aceste panacee care promit viață lungă și sănătoasă reale sau doar o găselniță a industriei alimentare?
p 20 WC jpg
Apocalipsa la îndemînă
În orice religie, extremismul secretă o ideologie a „comunităţii aleşilor” eschatologici în luptă cu restul „decăzut” al umanităţii.
Theodor Pallady jpeg
Franciscanul de pe Bega
„Prologul” pelbartian e savuros ca un poem avangardist.
1226px Jesus walking on water  Daniel of Uranc, 1433 jpg
Aventura a doi frați ambițioși
A filozofa despre ambiție fără a ne reconsidera reperele riscă, pe lîngă prețiozitate sau cinism, să ne limiteze pur și simplu la gustul obsesiv de a parveni speculativ, intelectual, moral.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Muștele femele au mai mulți neuroni decît masculii, acesta este rezultatul unui studiu recent care a observat creierul larvelor cu o tehnică inedită.
Zizi și neantul jpeg
La piscină
Pe vremuri, în anii ’70-’80, mersul la piscină era una dintre activitățile cele mai „fancy”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Corpul
Pe la 15 ani, deja îmi pierdusem toată încrederea în mine.
p 19 Johann Sebastian Bach WC jpg
Muzica lacrimilor. Bach
Muzica nu „reprezintă“ drama christică și nu îi caută o semnificație anume: ea se naște din cutremurarea care cuprinde lumea în momentul suferinței divine și o sădește adînc în sufletul ascultătorului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Două comentarii la Geneză
Nu puțini s-au întrebat, de-a lungul secolelor, de ce ultimele trei cărți ale „Confesiunilor” lui Augustin sînt, de fapt, o exegeză la primele versete ale „Genezei”.
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
„Cînd viața se întîmplă, puiul e tot pui.“
Window through a window in Röe gård café 2 jpg
Decît un termopan, șefu’
După două ore de spart la daltă de jur împrejur, o opinteală finală a extras tocul ferestrei din perete, cu pervaz cu tot.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
O să fie bine! – recensămînt 2022 –
O să ajung eu în Albania, iar ei or să fie tot la coadă, încremeniți în așteptare.
E cool să postești jpeg
Viața fără Facebook
Cura de dezintoxicare de Facebook i-a făcut pe subiecții studiului mai toleranți față de ideile politice ale taberei adverse.
p 20 jpg jpg
La ceasul fără umbre al amiezii
Pentru viaţa spirituală, pentru căutarea şi întîlnirea cu Cel nelocalizabil, locul mai are importanţă?
Theodor Pallady jpeg
Pe terasă, cu Epictet
Greu de spus dacă stoicismul e la modă pentru că se poartă textele aspiraționale sau pentru că timpul nostru face loc unui anume neo-păgînism.
Jilava Prison jpg
Răutatea și contextul de viață
Oamenii vinovați de ceva rău, cîți or fi ei, provin adeseori din rîndul celor buni.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Labirintul din tufișuri de tuia și-a deschis porțile pentru 78 de nudiști.
Zizi și neantul jpeg
Mentalități din alt film
Avem, oarecum, un obraz mai gros, ne-am învățat, de nevoie, să fim mai puțin sensibili în momente în care, de fapt, ar trebui să fim.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
M-aș muta din București, dar unde?
Mereu am urît cumva Bucureștiul, deși m-am străduit să-l iubesc, iar în ultimii ani, de cînd nu se întrevede nici o schimbare, l-am urît mai mult decît oricînd.
p 19 WC jpg
Ordinea morală a lumii
Ne place sau nu, chiar există și femei care nu vor să aibă copii. Ce se întîmplă dacă le obligi să ducă sarcina la termen și să dea naștere unui copil pe care nu-l doresc?
p 20 jpg jpg
„Cîntarea Cîntărilor” și tandrețea interpretării
În mijlocul unei istorii a poporului lui Dumnezeu aspru judecată, cu căderi și ridicări neîncetate, cu plîngeri și strigăte de speranță, pocăință, credință neclintită și întunecate lepădări stă un cîntec de dragoste care lovește pe cititor chiar în creștetul sufletului și al cărnii.

Adevarul.ro

image
Vacanţe de coşmar pentru zeci de mii de turişti blocaţi într-o staţiune. O familie susţine că trebuie să dea 26.000 de dolari pentru o săptămână de cazare
Vacanţele în oraşul turistic Sanya de pe insula tropicală Hainan din China au devenit un coşmar în acest weekend pentru zeci de mii de turişti care au rămas blocaţi acolo brusc, după ce autorităţile chineze au impus lockdown din cauza a peste 1.200 de cazuri de Covid-19.
image
EXCLUSIV Bărbatul cu probleme psihice care şi-a măcelărit familia, în Argeş, nu mai fusese evaluat de o comisie din 2004
Bărbatul de 53 de ani din comuna argeşeană Bascov care a masacrat cinci membri ai familiei şi avea probleme psihice nu a mai fost evaluat de către o comisie de specialitate de acum 18 ani, legislaţia fiind una extrem de permisivă.
image
EXCLUSIV Autorul masacrului din Argeş suferă de schizofrenie. Psihiatrul său: „Avea relaţii strict cu familia“
Viorel L., bărbatul de 53 de ani din comuna argeşeană Bascov care şi-a masacrat familia, suferea de mai mult timp de schizofrenie şi urma un tratament medical. Bărbatul nu avea un loc de muncă şi stătea în majoritatea timpului în curtea casei, fiind o persoană izolată.

HIstoria.ro

image
Pacea de la București (10 august 1913): „Ne-am jucat de-a Congresul de la Viena”
O sursă interesantă despre evenimentele anilor 1912-1913 o reprezintă însemnările celor două personalități ale Partidului Conservator – Titu Maiorescu și Alexandru Marghiloman. Jurnalele celor doi sunt caracterizate de un veritabil sincron.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau meșteșugari desăvârșiți în prelucrarea metalelor, armele făurite de fierarii daci fiind formidabile și letale. Ateliere de fierărie erau în toate așezările, multe făcând unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un meșter priceput putea foarte ușor să facă și arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.