Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 867 din 19 - 25 noiembrie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

S-A GĂSIT (VERBAL, PRIN DETECTORI DE MIȘCARE) UIMIREA NON-VERBALĂ, FĂRĂ PARTENER, CU VOCABULARUL EI GRAȚIOS

● S-a găsit apă pe Lună. (M. C.)

● Vineri, 13 noiembrie, de Black Friday, un vînzător înșiră verbal niște chestii (la știri), apoi trage o concluzie: „Aceste produse sînt mai întrebate“. (D. S.)

● Exasperate de urșii care le-au invadat orașul, autoritățile din Takikawa, Japonia, au recurs la roboți cu fason de lup – activați prin detectori de mișcare, roboții încep să-și miște capul și să urle precum lupii, în timp ce leduri luminoase le aprind ochii, labele și coada. În fond, sînt doar niște sperietori de ciori cu ifose tehnologice. (S. G.)

● Un clip publicitar: chips-uri fără sare. Uimirea n-a durat decît o secundă. Cum adică cine ar vrea chips-uri fără sare? Se potrivesc cu berea fără alcool. (M. M.)

● Comunicarea non-verbală poate juca un rol decisiv într-o întrevedere. Datul ochilor peste cap sau o anumită grimasă nu pot fi ignorate cînd încercăm să ghicim intențiile de dincolo de vorbe. Inginerii de la departamentul de cercetare al companiei Disney au creat un robot umanoid care ne poate imita expresiile faciale, de la clipit la mișcări subtile ale capului. Roboții detectează prezența umană printr-un senzor din piept și pot schimba cu interlocutorii priviri complice. Această nouă invenție ar putea fi folosită în curînd pentru personajele din parcurile Disney, cu o condiție: să și arate ca un om. Momentan, cu craniul la vedere, e potrivită doar pentru Tunelul Groazei. (A. A. D.)

● Dʼale COVID-ului: guvernul belgian a stabilit, pe perioada celui de-al doilea lockdown, conceptul „amicului de alint” sau „de îmbrățișări”, ceea ce înseamnă că ai voie să întîlnești alte persoane decît cele cu care locuiești. Se numește „knuffelcontact” și toată lumea poate avea un astfel de amic, iar cei fără partener pot avea chiar doi amici de îmbrățișări. Pe cine ați trece pe listă? (A. M. S.)

● Fiecare pandemie vine cu vocabularul ei: în primul rînd, contact/contacți (timp de o săptămînă, pe locul 5 în căutările de pe dexonline), comorbidități, distanțare, infectați și imunizați, carantinat, pozitivare, mascați, coviduț, covidioți, coronasceptici, termometrizare, telemuncă. Un cuvînt deja aproape dat uitării este „grațioasa” izoletă. (A. P.)

● „Tumoretă”, termenul medical cu un aer grațios, e, de fapt, un diminutiv monstruos și la fel de nefiresc ca, la o adică: diabețel, ischemiuță, ulceraș, canceraș, siduță, sclerozuță, scorbuțel, edemuț, hepatituță, infecțiucă, trombozică, șăncruleț, infărcțel, covidel. (M. P.)

VESTEA BUNĂ E CĂ UNA DIN CINCI PERSOANE A DECLARAT MULTE REZULTATE NEGATIVE, UNUL FIIND SENTIMENTUL CĂ MESTECI BRONZ

● Aflu, dintr-un jurnal TV, că cercetătorii australieni au descoperit, recent, două specii de marsupiale cu totul necunoscute. Vestea bună e că, pe lîngă atîtea specii pe cale de dispariție, sînt și unele pe cale de apariție. Vestea mai puțin bună e că, odată cu apariția acestor specii noi (sau poate că dinainte?), se ivesc și specialiștii care par să le cunoască perfect caracteristicile, comportamentul, sensibilitățile. (M. M.)

● La nivel internaţional, una din cinci persoane (22%) ar opta pentru ameliorarea inteligenţei sau a capacităţii intelectuale cu ajutorul tehnologiei, dacă ar putea. Conform cercetării, în România, 35% din cei chestionaţi au admis faptul că ar fi interesaţi să-şi dezvolte capacităţile creierului cu ajutorul tehnologiei, în timp ce aproape jumătate (49%) consideră că este „total” sau „în mare parte” acceptabil să folosească tehnologia de augmentare umană pentru a face oamenii mai inteligenţi în general. Augmentarea umană este procesul de îmbunătăţire fizică a corpului cu ajutorul tehnologiei – de exemplu, prin introducerea unui cip în creier pentru a-i permite acestuia să funcţioneze mai rapid şi să acceseze instantaneu o gamă largă de informaţii de pe Internet. Avangardiști, clar! (A. M. S.)

● După a nu știu cîta înfrîngere a echipei naționale de fotbal a României, încolțit de jurnaliștii care-i cer socoteală, antrenorul Mirel Rădoi a declarat: „De foarte multe ori spuneţi că jucătorii echipei naţionale nu au valoare, că antrenorul este slab, dar în acelaşi timp vin şi eu şi vă întreb: de ce aveţi aşteptări atît de mari dacă voi credeţi că sîntem atît de slabi?“. Fără urmă de ironie, vin și eu și vă spun că, după această declarație, sînt fanul lui Mirel Rădoi! (S. V.)

● Pandemia de COVID-19, la fel ca și alte situații medicale, e una dintre puținele împrejurări în care „gîndirea pozitivă” înseamnă să-ți dorești cît mai multe rezultate negative. (M. P.)

● „Prăvăliile sînt pline de colivii cu niște păsări mititele și astfel de zburătoare atîrnau de grinzi ca legăturile de ceapă. La masă trebuie să mănînci multe ca să ai sentimentul că mesteci ceva și să scoți dintre dinți niște scobitori de tot subțiri ce nu sînt decît piciorușele lor. Pipotele de păsări tăiate felii se întîlnesc des în tot soiul de amestecuri. Judecînd după numărul lor într-o farfurie, îți dai seama îndată că un întreg popor de orătănii a fost sacrificat. În vitrinele prăvăliilor sînt foarte multe cărnuri de purcel ori de pasăre fripte, rumenite bine, încît distincția dintre mamifer și volatil dispare. Meșteșugul de a transfigura alimentele este extraordinar și poți foarte bine avea în farfurie șarpe și să crezi că sînt mici găluște”, scria G. Călinescu, în 1953, după o călătorie în Republica Populară Chineză. (M. C.)

● În drumul pe urmele numelor de firme românești a venit momentul unei escale la Săcele: Info Lord SRL, 7 Izvoare Construct SRL, Termolight Abajur SRL, Avem Pizzerie SRL, Audit Financiar Vrabie SRL, Bradul Argintiu SRL, Inegal Products SRL, Miracolele Universului SRL, Farmacia Precizia SRL, Invitații 2 În 1 SRL, Profid Memorial SRL, Ethica Distribuție SRL, Rododendron Com SRL, Proiectul Meu SRL, Ultracurat BV SRL, Micul Atelier De Cioplitorie SRL, Total Bronz SRL, Curcubeul Cosmeticelor SRL, Tehnobasarab SRL, Adept Transilvania SRL, Autochelu SRL, Hibiscus Petalum SRL, Caucazul Mare Comal SRL, Provincial Gaz SRL, Arhaic Gaz SRL, Curat Edificiu SRL, Cocotier SRL, Gigantic Development SRL, Pui Piu SRL, Mirobolant M & C Imob SRL, Bucur Fresh SRL, Boubreaz Asigurări SRL, Arată Blană SRL, Unghii By Mihaela SRL, Jobalacarte SRL, Lotus Psihodent SRL, Eleven Limbi Străine SRL, Trei Butuci SRL, Sâmbure De Natură SRL, Micul Rege SRL, Frumusețe Energie Sănătate SRL, Hrană Bună SRL, La Cartoful De Aur SRL, Calitate Aer SRL, Vecinu Access SRL, Cutia Cu Fericire SRL. (D. S.)

Foto: Dan Stanciu

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Premieră pentru cercetători: un urangutan, observat folosind plante medicinale pe o rană deschisă
Nivelurile ridicate de inteligență ale urangutanilor au fost recunoscute de multă vreme, parțial datorită abilităților lor practice, cum ar fi folosirea instrumentelor pentru a sparge nuci și a căuta insecte.
image
Ilinca Tomoroveanu, amintiri din turnee: „Aveam impresia că, dacă aș fi trăit cu 100 de ani în urmă, ne-ar fi dus cu trăsura până la hotel“ VIDEO
Ilinca Tomoroveanu, o prezență distinsă a scenei românești, a murit în urmă cu cinci ani, la 2 mai 2019, dar moștenirea sa este neprețuită.
image
Caz revoltător în Parcul Natural Apuseni. Polonezi prinşi cu 22 de maşini într-un raliu off-road clandestin FOTO
Un grup de polonezi, îmbarcaţi în 22 de maşini de teren, au fost opriţi de rangerii Parcului Natural Apuseni. Polonezii veniseră pentru un raliu în munţi, dar au fost nevoiţi să renunţe, alegându-se şi cu amenzi de 50.000 lei

HIstoria.ro

image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.
image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.