Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 866 din 12 - 18 noiembrie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

LA NIVELUL BASMULUI CU OUL FURAT N-AR FI SURPRINZĂTOR CE PASIUNI STÎRNESC CEI CU UMOR

● Numărul americanilor morți de COVID-19 (peste două sute de mii) a depășit deja numărul americanilor care au murit, combinat, în Primul Război Mondial, în războiul din Vietnam și în atacurile 9/11. Cifrele, la nivelul întregii lumi, arată astfel: 31 de milioane de oameni infectați și peste un milion de morți. (M. C.)

● Doi bărbați din India au fost arestați pentru înșelăciune, după ce i-au vîndut unui doctor lampa lui Aladin, care îndeplinește dorințe. Doar că s-a dovedit că ea nu funcționează. Cei doi au fost arestați după ce doctorul Laik Khan a descoperit că nu iese nici un duh din lampă și a făcut plîngere la poliție. Potrivit plîngerii depuse, indivizii l-au convins pe doctor că lampa lui Aladin există și că în ea se află un duh care îndeplinește dorințe. Ei au spus că valoarea lămpii este de 25 de milioane de rupii (aproximativ 330.000 de dolari), dar sînt dispuși să o vîndă cu „doar” șapte milioane (aproximativ 93.000 de dolari). Lampa era făcută din oțel, nu din aur, a mai arătat poliția. Ba chiar, în timpul unei ședințe de negocieri, doctorului i s-a arătat geniul din lampă și doar mai tîrziu a realizat că, de fapt, era unul dintre cei doi escroci, deghizat. Totodată, cei doi i-au spus doctorului să nu folosească lampa timp de doi ani, altfel se va întîmpla ceva rău cuiva din familia lui, ceea ce l-a înspăimîntat pe doctor. Și astfel, basmului cu Lampa lui Aladin i s-a făcut un update. (A. M. S.)

 Peste 130 de specii de păsări pot avea comportament homosexual, se pare, de la ritualuri de curtare pînă la cuib construit împreună. Dacă pinguinii homosexuali au fost observați în sălbăticie de la începutul secolului XX, de anul trecut în grădinile zoologice a apărut o specie nouă: cei care fură ouăle altor cupluri pentru a deveni părinți. S-a întîmplat în Olanda și nu a fost prima dată cînd un ou a fost subtilizat de doi pinguini de același sex. Viitorii tați n-au ales însă prea bine. Oul furat fusese depus de un cuplu de lesbiene și nu se știe dacă era fertilizat. O soluție demnă de luat în calcul, chiar și pentru pinguini, rămîne adopția. (A. A. D.)

 Potrivit unui sondaj din Marea Britanie făcut în luna septembrie, dacă Trump ar fi candidat în UK, doar un britanic din zece l-ar fi ales. În schimb, Biden ar fi fost votat de patru britanici din zece. Poate că n-ar fi nimic surprinzător în asta, dacă nu ne-am aminti de propriul premier al britanicilor, acel soi de Trump mai puțin candid. (A. M.)

 E interesant ce pasiuni stîrnesc alegerile prezidențiale americane în România. „Dumnezeu poate face o minune cu Donald Trump...”, comentează un fan al actualului președinte în subsolul unui articol lung și elogios. „Da, poate-l face să dispară, ucigă-l-ar toaca!”, îi răspunde, mucalit, un alt comentator care-l detestă pe candidatul republican. La care echidistantul zice: „Măi, cred că lui Dumnezeu nu-i pasă nici de Trump nici de Biden, de aia i-a și lăsat pe amîndoi la mîna electoratului”. Găsesc că umorul salvează chiar și cele mai dramatice momente electorale. (M. M.)

 Se aude că prima decizie a lui Joe Biden după ce a aflat că a fost ales președinte al SUA a fost aceea de a-i transmite Melaniei Trump că, dacă vrea, ea poate să rămînă la Casa Albă. Omenește, nu mă surprinde, că așa aș fi făcut și eu. Ideologic, însă, mă surprinde, căci asta dovedește că politicianul progresist-liberal are un puternic instinct conservator: vrea să „conserve“ tot ce a avut mai bun predecesorul său. Disclaimer (doar pentru cei care n-au umor): aceasta este o glumă! Pentru cei cu umor: a trebuit să pun acest disclaimer pentru că în ziua de azi nu știi niciodată peste ce cititor deținător de Facebook dai și se iscă o dandana de nu mai știi pe unde să scoți cămașa... (S. V.)

CONFORM UNEI LEGENDE, PARE CĂ ESTE ÎN DECLIN FAUNA VESELĂ

 Site-ul manutea.ro, cu sediul în Oradea, vinde în România ceaiuri chinezești importate din Cehia. Întortocheatul drum al ceaiului se regăsește și în stranietatea descrierilor. Iată cîteva mostre, citate întocmai. Despre ceaiuri Puerh: „Drăgălașul de patru grame este un ceai unic. A durat cincisprezece ani să se maturizeze și să se situeze printre cele mai bune ceaiuri din lume. Cine-l bea nu simte nici un pic de amărăciune. În gură se dezvoltă ușor o căldură dulce și extrem de bogată”. „Trebuie să mergeți în junglă și să alegeți cu atenție cele mai bune frunze. Procesul de producție strict supravegheat le transformă în plăcinte plate mari, care sînt în mod corect cele mai bune din ceea ce puteți gusta”. Despre un ceai Formosa (taiwanez): „Una dintre cele mai rare și scumpe ceaiuri în toată frumusețea sa! Cînd în 1590 frumoasa insulă din Taiwan au descoperit navigatorii, au strigat: Formosa!”. Despre ceaiuri Oolong: „Cerbul este responsabil pentru tot. Cel puțin conform unei legende care spune că acest animal sălbatic a speriat un om care adunase frunze de ceai cu mult timp în urmă. Cînd și-a luat picioarele la spinare, a uitat recolta la soare. După ceva timp, s-a întors după ea, iar ceaiul pregătit ulterior, care acum poartă numele Oolong, l-a fermecat total”. „Laptele, după cum știm, este plăcut, neted, catifelat, dulce… Oare cum poate fi Laptele Oolong? Tot la fel”. Și, în sfîrșit, pentru o posibilă rubrică de matrimoniale ale ceaiului: „Cea mai înaltă clasă a acestui Oolong este cea mai scumpă. «Zeița de fier» din Fujian, China, caută iubitori de ceai experimentați pentru proprietăți extraordinare de gust și aromă.” (M. P.)

 Danemarca a anunțat că, din cauza unui și mai nou coronavirus cu transmitere de la nurci la oameni, va fi ucisă toată populația de 17 milioane de nurci aflate în fermele daneze, unde sînt crescute pentru blană. Pare că fauna planetei, specie după specie, e pusă să ne extermine. Au și de ce. (M. C.)

 Dacă pînă acum aveam doar o bănuială, într-o farmacie bucureșteană mi s-a confirmat că puterea adversativă a conjuncției „dar” este în plin declin. Întrebînd dacă au irigator bucal, vînzătoarea a căutat în computer, a dat din cap oftînd negativ, după care, brusc iluminată de speranță, mi-a spus surîzătoare: „Dar avem irigator vaginal”. (S. G.)

 Pentru azi, niște nume de firme din Sfîntu Gheorghe: Bon Sweet Bon Producție SRL, Sculptura Secuiască SRL, Not Just Sculpture SRL, Desfacere Mimy Zup SRL, Lux Sigur SRL, Bonus SRL, Aurea Mediocritas SRL, Bio Risc SRL, Aliat SRL, Dolce Emozione SRL, Bum Bum SRL, Ab Initio Research Services SRL-D, Producție In Memoriam Sz. I. SRL, Producție Comercializare Enigma SRL, Taverna Inima Orașului SRL, Mână În Mână SRL, Stabil SRL, Buj Be SRL, Plus Roșu Integral SRL, Amnezia Bar SRL, Buci Auto SRL, Pragmatica SRL, Balance & Spirit SRL, Summasummarum SRL, Instalații Bomf SRL, Contactonomy SRL, Divina Via SRL, Lucifer SRL, Alimentație Publică Casanova SRL, Ucraine & More SRL, Cubus Haus SRL, Kashi Curățenia Zilei SRL, Satul Veșnic SRL, Credite De Peste Tot SRL, Sicsperience SRL, Santa Gloria SRL, Old Men Follies SRL, Afro Taxi SRL, Hereditatum SRL, Dialog Box SRL, Ultim Studio SRL, Mezanplas SRL, Cosmin Stivuitoare SRL, Stop Murdăriei SRL, Sosmedical SRL, Viața Veselă SRL. (D. S.)

Foto: M. Pleșu

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Motivele uciderii lui Corneliu Zelea Codreanu. Cine l-a vrut mort pe liderul legionar
Corneliu Zelea Codreanu, liderul Mișcării Legionare, un personaj deopotrivă faimos și controversat al perioadei interbelice a fost ucis la vârsta de 39 de ani. Liderul legionar se afla la apogeul puterii politice iar cel care a dat ordinul asasinatului ar fi fost chiar regele Carol al II-lea
image
Angajator criticat, după ce un tânăr a refuzat să acorde 90 de minute unui test de selecție pentru că „părea multă muncă"
Un angajator a stârnit dezbateri aprinse după ce a fost șocat de faptul că o persoană din Generația Z care se afla în căutarea unui loc de muncă a refuzat să acorde 90 de minute unui test de angajare pentru că „părea multă muncă", relatează Fortune.
image
Pește uriaș prins pe o baltă din Vestul României. De patru ani pescarii încearcă să-l captureze FOTO VIDEO
Un somn uriaș a fost prins pe o baltă de pescuit din Vestul României. Este vorba despre un pește de peste doi metri lungime și aproape 50 de kilograme. „Uriașul” era dorit de pescari de mulți ani.

HIstoria.ro

image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.