Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 865 din 5 - 11 noiembrie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

„ÎMI PLAC ÎMBRĂȚIȘĂRILE VEGETALE“, A DECLARAT CINEVA CARE DEVINE OPAC CÎND ARE TOATE MOTIVELE SĂ SE CHEME ULTIMUL INFINIT. „PÎNĂ LA URMĂ, VOR EXISTA TOT MAI PUȚINE PRILEJURI DE A-ȚI AMINTI.“

● Dacă sînteți singur și perioada prelungită de pandemie vă încurcă în găsirea perechii potrivite, nu disperați. Chiar și o vidră rămasă fără jumătatea sa, aflată în adăpostul Cornish Seal din Anglia, a reușit să-și refacă viața într-o manieră modernă: a apelat la un site de matrimoniale. Pentru că nimeni nu prevăzuse categoria „vidre” în aplicațiile deja existente, angajații de la adăpost i-au creat propriul site, „Fishing for Love”. Profilul lui Harris, unde era specificat „Sînt grijuliu, un bun ascultător și îmi plac îmbrățișările”, a punctat serios în ochii lui Pumpkin, văduvă și ea. Cei doi au decis rapid să-și unească singurătățile, iar Harris a fost chiar dispus să se mute la aleasa inimii, în Scarborough. (A. A. D.)

● Parlamentul European a rezolvat zilele trecute o problemă stringentă: a respins amendamentul potrivit căruia produsele vegetale nu mai pot fi denumite „burger” sau „cîrnați”. Totuși, au interzis denumirea de „iaurt”, „brînză” sau „smîntînă” pentru produsele care nu conțin lapte de origine animală, precum „laptele de soia”, aprobînd totuși păstrarea termenilor de „lapte” de migdale și de cocos. Dacă aș fi o boabă de soia, m-aș revolta. (S. G.)

● Un polițist filipinez a fost ucis de un cocoș în timpul unei razii care viza o bătaie ilegală, organizată în provincia nordică Samar. Locotenentul Christine Bolok a fost lovit cu lama ascuțită care este legată, de obicei, de picioarele păsărilor aruncate în luptă. Bărbatul a fost tăiat la coapsa stîngă, lama secționîndu-i artera femurală. El a fost declarat mort la scurt timp după ce a fost adus la spital. Luptele de cocoși, extrem de populare în Filipine, au fost interzise pe perioada pandemiei de coronavirus. „Nu mi-a venit să cred prima oară cînd mi s-a spus. În 25 de ani, nu mi s-a mai întâmplat să pierd un polițist din cauza unei lupte între cocoși”, a comentat șeful poliției locale. Trei persoane și șapte cocoși au fost reținuți de poliție. (A. M. S.)

● Salman Rushdie: „Cineva m-a întrebat deunăzi: dacă Christopher Hitchens ar mai fi trăit, crezi că ar fi fost şi el anulat (canceled) din cauza remarcilor sale scandaloase?”. Martin Amis: „Precum eseul «De ce femeile nu sînt amuzante». O opinie greşită”. Rushdie: „Da, greşită, foarte greşită! Dar unul dintre lucrurile pe care ar trebui să ni le permitem este să greşim”. (M. C.)

● La Tokyo, un arhitect local a propus și chiar a construit toalete publice cu pereți transparenți. Omul s-a gîndit să rezolve astfel cele două întrebări care stresează pe oricine e împins de nevoie spre un closet de stradă: dacă e curat și dacă e ocupat. Cînd ai pereții transparenți, din sticlă, să zicem, vezi de-afară, de la oarecare distanță, dacă e ocupat și dacă e curat. Cît despre nevoia de a nu fi văzut în timp ce-ți rezolvi nevoia, japonezul a imaginat un material transparent care devine opac cînd ușa toaletei se încuie pe dinăuntru. În România nu o să se instaleze așa ceva niciodată, pentru că la noi sistemul care face peretele transparent să devină opac va fi, invariabil, stricat. (S. V.

● Michael Jackson a copilărit în localitatea Gary, Indiana, într-o casă de pe Jackson Street. Strada se chema Jackson înainte să apară pe lume Michael Jackson. Și are toate motivele să se cheme așa și în continuare. (M. M.)

● Un nou recif de corali, mai mare decît unele dintre cele mai înalte clădiri din lume, a fost descoperit în Marea Barieră de Corali a Australiei, anunță CNN. Oamenii de știință au descoperit reciful detașat, primul descoperit în peste 120 de ani, în apele din nordul statului Queensland. Cu o înălțime de 500 de metri, reciful este mai înalt decît Empire State Building (381 de metri pînă la ultimul etaj), Sydney Tower (305 metri) și turnurile gemene Petronas (451,9 metri). (A. M. S.)

● Manechinul Starman, lansat anul trecut de compania SpaceX să ruleze la infinit pe centura de asteroizi a sistemului nostru solar, la bordul unei rachete în formă de autovehicul produse de Tesla, a depăşit orbita planetei Marte. Dacă mai aşteptau puţin, ar fi putut trimite în spaţiu nişte COVID. (M. C.)

● Comentariu în presa germană înaintea alegerilor prezidențiale americane: „Pînă la urmă, Donald Trump nu va reuși să facă America mai dreaptă. Ci mai stîngă!”. (M. M.)

● În urma deciziei Guvernului de a interzice pelerinajul de Sf. Dimitrie cel Nou, Patriarhul Daniel a avertizat că „și autoritățile comuniste au interzis închinarea la sfintele moaște […], iar peste cîteva luni regimul comunist a căzut”. Aș paria, dimpotrivă, că abia dacă autoritățile vor permite pelerinaje în vremuri de pandemie, vor cădea guverne, sisteme de sănătate, economii și ordini mondiale – iar pentru Patriarhul Daniel vor exista tot mai puține prilejuri de a fi fericit și, cu atît mai puțin, preafericit. (M. P.)

● Ce faci dacă ești o doamnă din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, ai vrea ca din mîinile tale iscusite să se ivească ceva frumos și nu prea știi ce să fie? E simplu, deschizi revista Cabinetul Floral al Doamnelor și Companionul Ilustrat al Casei (vol. III, nr. 25, din ianuarie 1874) și acolo vei găsi ideea, la pagina 28: un „motto din frunzele toamnei“. Iar acel motto, firește, nu poate fi decît cuvîntul LOVE, cu litere compuse din frunzele galbene, arămii și cafenii pe care le-ai adunat de prin curte (cînd octombrie se îndrepta grăbit către noiembrie) și le-ai păstrat într-un sertar, pentru a-ți aminti cum trece vremea. (D. S.)

p24 2 ladiesfloralcab voliii no25 january 1874 jpg jpeg

Foto: M. Pleșu

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

daciana sarbu mihai morar jpg
Daciana Sârbu s-a iubit cu Mihai Morar, acum 20 de ani, înainte de căsnicia cu Victor Ponta. Cum s-au cunoscut: „A fost o relație firească”
Victor Ponta și Daciana Sârbu au format timp de 19 ani cel mai mediatizat cuplu din lumea politică, însă, cei doi au ales, într-un final, după ce au apărut zvonuri despre despărțirea politicianului de soția sa încă din toamna anului trecut, să divorțeze. Ce mulți nu știu este faptul că, acum 20 de a
Anamaria Prodan, altercație cu Dan Alexa
Pornografie infantilă Foto Arhiva Adevărul
Adolescent reținut de DIICOT după ce a distribuit imagini pornografice cu o fată de 13 ani
Doi bărbați sunt cercetați de procurorii DIICOT Craiova după ce au deținut și distribuit materiale pornografice în care apărea o minoră, în vârstă de 13 ani, în ipostaze sexuale explicite.
Donald Trump s-a întâlnit cu Vladimir Putin, la 16 iulie 2018 (© kremlin.ru)
Rusia vede „o mică fereastră de oportunitate” pentru negocieri cu administrația Trump
Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat miercuri că Moscova vede „o mică fereastră de oportunitate” pentru a încheia acorduri cu noua administrație americană condusă de președintele Donald Trump.
Copii centre de ingrijire Mures Foto Centrul de Resurse Juridice Facebook jpg
Zeci de copii cu dizabilităţi din centrele groazei din Târgu Mureş urmează să fie relocați în următoarele 30 de zile
Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Mureş a cerut Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) să elaboreze un plan de urgenţă pentru relocarea celor 63 de copii cu dizabilităţi aflaţi în cele patru centre din Târgu Mureş.
juriu te cunosc de undeva facebook jpg
Ilona Brezoianu reacționează după ce a fost desființată de fanii „Te cunosc de undeva”: „Câinii latră...”
După plecarea Andreei Bălan de la „Te cunosc de undeva”, Antena 1 a anunțat că Ilona Brezoianu este cea care îi va lua locul artistei la masa juraților. Acest lucru a stârnit un val de controverse în mediul online, iar schimbarea pare să nu fie pe placul fanilor emisiunii.
copil cu cățel  foto   Shutterstock jpg
Valoarea alocațiilor de stat pentru copii plătite în decembrie 2024 depășește 1,2 milioane de lei
Conform datelor centralizate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), în luna decembrie 2024, valoarea totală a alocațiilor de stat pentru copii achitate a fost de 1,203 miliarde de lei. Suma medie plătită per copil beneficiar a înregistrat o ușoară scădere.
art zew poziomo4 png
Geci de damă promoție 2025
Promotie de iarnă este ocazia perfectă pentru a găsi geci și paltoane de damă la prețuri atractive. Mai jos te așteaptă propuneri stilate, care nu doar că îți vor oferi căldură, dar vor adăuga și un plus de eleganță ținutelor tale de iarnă.
camera de chihlimbar jpg
Misterul dispariției „celei de-a opta minune a lumii”, cea mai mare comoară pierdută
Camera de Chihlimbar, numită adesea „a opta minune a lumii”, a fost una dintre cele mai valoroase opere de artă din Rusia. Adolf Hitler a furat-o în cel de-Al Doilea Război Mondial, iar după încheierea războiului, s-a pierdut pentru totdeauna.