Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 864 din 29 octombrie - 4 noiembrie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

TESTELE AU DOVEDIT CĂ NIMIC NU FUNCȚIONEAZĂ DUPĂ ACELAȘI PRINCIPIU VÎRTOS DE FIECARE DATĂ CÎND E POSIBIL AȘA CEVA

● 112 este, se pare, un număr potrivit pentru autodenunțuri, dacă te simți cu musca pe căciulă. Un sibian a raportat că s-a urcat băut la volan și a solicitat la domiciliu prezența unui echipaj de Poliție Rutieră. Polițiștii au avut însă surpriza de a nu-l găsi acasă pentru că, ros de remușcări, omul n-a mai putut aștepta și s-a deplasat el însuși la sediul Biroului Rutier. A ajuns acolo la volanul propriului autoturism. Testele au dovedit că avea o alcoolemie de 0,94 mg/l alcool pur în aerul expirat, prin urmare și-a probat vinovăția și s-a ales cu dosar penal. (A. A. D.)

● La niște știri TV, un cadru al Poliției Române s-a adresat românilor cu acest îndemn: „Facem apel la cetățeni să respecte masca în mod corespunzător“. La alte știri TV (pe subiectul pelerinajului la Patriarhie, de Sf. Dimitrie cel Nou), întrebată de un reporter ce și cum, o doamnă și-a afirmat cu tărie crezul: „Ne respectăm pe noi însuși“. Dacă respect nu e, nimic nu e. (D. S.)

● După programul-concept „Rabla”, destinat mașinilor și aparatelor electrocasnice, am aflat că a apărut și „Rabla“ pentru ochelari – care funcționează după același principiu: duci o pereche veche și primești reduceri pentru una nouă. Aștept cu speranță și nerăbdare extinderea programului și în alte domenii de interes personal, cum ar fi „Rabla“ pentru parfumuri. (S. G.)

● Deunăzi, primesc o reclamă din Republica Moldova la produsul „Spumă purificatoare Viorica”. Personal, cred că nimic nu îi mai spală rușinea Vioricăi. Nici spuma, nici chiar isopul nu o va curăți și nu o va albi mai vîrtos decît zăpada. (M. P.)

● Am primit de patru ori mesajul de la Ro Alert despre situația epidemiologică. Port mască, păstrez distanța și mă spăl pe mîini. Fac deja tot ce scrie acolo că trebuie să fac. Ce lipsește e un răspuns prompt din partea guvernului la problemele sociale și economice care vin odată cu pandemia. Ce vreau să zic: de fiecare dată cînd Ro Alert trimite mesaje în care ne transmite să păstrăm distanța, să purtăm măști, să ne spălăm pe mîini ar trebui să trimită unul și către guvernanți care să sune cam așa: ALERTĂ EXTREMĂ! Moare cultura! Aplicați măsuri de protecție acum! (M. M.)

● Într-un orășel de pe coasta sudică a Marii Britanii, un tip întindea rufele în curte și micul lui chihuahua (un cățeluș mai ușor de două kilograme) se zbenguia printre picioarele lui. Cînd cățelușul s-a depărtat un pic de stăpîn, deodată, un pescăruș voinic a planat ca un avion de vînătoare, a înșfăcat prichindelul și dus a fost. Bietul om s-a precipitat țipînd spre răpitor ca să-și salveze odorul, dar chihuahua nu a mai putut fi găsit niciodată. Cînd reclamația păgubitului a devenit știre, așa cum stă bine unei prese profesioniste, un ziar care s-a implicat în subiect a convocat experți să răspundă întrebării: e posibil așa ceva? Un panel de specialiști a deliberat și a concluzionat: da, e posibil, dar e foarte rar. Mă întreb ce fel de experți au fost convocați: în pescăruși, în chihuahua sau în răpiri? Sau, poate, s-a constituit un panel interdisciplinar, căci un răspuns profund pentru o întrebare atît de tulburătoare nu putea fi dat decît dintr-o perspectivă pluridisciplinară. (S. V.)

SE PARE CĂ OAMENII SÎNT NIȘTE ANIMALE DIN CALE AFARĂ DE UMANE

● Cel puțin 70 de obiecte de artă și artefacte antice din trei galerii berlineze au fost vandalizate cu o substanță uleioasă. Printre obiectele vizate de vandali s-au numărat sarcofage egiptene, sculpturi în piatră și tablouri din secolul al XIX-lea găzduite de muzee situate pe insula Spree din centrul istoric al Berlinului. Se pare că atacurile din Berlin sînt legate de teorii ale conspirației promovate în ultimele luni pe social media de persoane care se opun măsurilor luate pentru combaterea pandemiei de COVID-19. Unde dai și unde crapă. (A. M. S.)

● Oamenii de știință care făceau studii despre cancerul de prostată au descoperit un nou organ în gîtul uman. Pînă de curînd se credea că regiunea nazo-faringiană, din spatele nasului, găzduiește doar o serie de glande salivare microscopice, dar cercetătorii au găsit acum un set nou de glande, de aproximativ 3,9 centimetri lungime. Datorită amplasării lor, pe o bucată dintr-un cartilaj numit torus tubarius, aceste noi glande au fost denumite glande salivare tubariale, potrivit Live Science. Ca multe dintre descoperiri, și aceasta a fost făcută din întîmplare. (A. M. S.)

● Ghicitoare: ce vinde site-ul www.produseoneste.ro? În principal, produse din lapte de capră, oaie și bivoliță. Căci, se știe, caprele, oile, chiar și bivolițele sînt niște animale din cale afară de oneste. (M. P.)

● Sustenabilitatea nu mai e acum doar un principiu de viaţă, ci şi de moarte: pentru ca descompunerea cadavrelor umane să fie cît mai prietenoasă cu mediul, compania Loop Biotech a inventat „Coconul viu” – un coşciug construit din miceliu, partea vegetativă a unui fungus care se răspîndeşte în sol sub forma unei colonii filamentoase. Conform descrierii, „Coconul viu“ îl redă pămîntului pe cel fără de viaţă în timp ce hrăneşte plantele din jur, neutralizînd substanţele toxice şi curăţind astfel solul, prin contrast cu metoda îngropării în coşciugul tradiţional care poluează cu substanţele chimice folosite la îmbălsămare. În plus, coşciugul tradiţional şi cadavrul se descompun total în zece ani, pe cînd „Coconul viu“ se descompune într-o lună, iar corpul uman în doi-trei ani. Aşadar, cu ce viteză aţi prefera să vă descompuneţi? (M. C.)

● LA MULȚI ANI, RADU COSAȘU! (D. C., M. C., A. D., A. A. D., S. G., A. M., M. M., M. P., A. P., I. P., A. M. S., D. S., S. V.)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Ce îi distrează la culme pe americani în România. „Nu eram pregătit pentru asta, dar n-a fost așa rea pe cât aș fi crezut” VIDEO
Americanii de la Lifey au realizat pe Youtube un top cu 22 de lucruri pe care ei le consideră amuzante și despre care spun că sunt specifice României. Este vorba, spun ei, despre „șocuri culturale românești”, povești haioase sau tradiții fascinante
image
Băiatul unei românce a fost aruncat de colegi sub tren, în Italia. Imagini cu puternic impact emoțional VIDEO
Un băiat în vârstă de 15 ani, fiul unei românce, a fost atacat de câțiva colegi în Italia. Tânărul a fost victima unei tentative de omor la care a supraviețuit în mod miraculos după ce a fost aruncat sub un tren.
image
Cum și-a pierdut Florina Cercel marea iubire. Artista și bărbatul care a cucerit-o au murit de aceeași boală, la jumătate de veac distanță VIDEO
Artista Florina Cercel a povestit într-un interviu drama trăită la vârsta de 29 de ani, când a pierdut o sarcină iar, la scurt timp, iubirea vieții ei s-a îmbolnăvit și a murit.

HIstoria.ro

image
Moștenirea fabuloasă a lui Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Când, în 1891, i s-a citit testamentul, s-a dovedit că Heinrich Schliemann lăsase în urmă o moștenire (apropo de lichidități, judecând după valoarea de azi) de aproximativ 100 de milioane de euro.
image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.