Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 864 din 29 octombrie - 4 noiembrie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

TESTELE AU DOVEDIT CĂ NIMIC NU FUNCȚIONEAZĂ DUPĂ ACELAȘI PRINCIPIU VÎRTOS DE FIECARE DATĂ CÎND E POSIBIL AȘA CEVA

● 112 este, se pare, un număr potrivit pentru autodenunțuri, dacă te simți cu musca pe căciulă. Un sibian a raportat că s-a urcat băut la volan și a solicitat la domiciliu prezența unui echipaj de Poliție Rutieră. Polițiștii au avut însă surpriza de a nu-l găsi acasă pentru că, ros de remușcări, omul n-a mai putut aștepta și s-a deplasat el însuși la sediul Biroului Rutier. A ajuns acolo la volanul propriului autoturism. Testele au dovedit că avea o alcoolemie de 0,94 mg/l alcool pur în aerul expirat, prin urmare și-a probat vinovăția și s-a ales cu dosar penal. (A. A. D.)

● La niște știri TV, un cadru al Poliției Române s-a adresat românilor cu acest îndemn: „Facem apel la cetățeni să respecte masca în mod corespunzător“. La alte știri TV (pe subiectul pelerinajului la Patriarhie, de Sf. Dimitrie cel Nou), întrebată de un reporter ce și cum, o doamnă și-a afirmat cu tărie crezul: „Ne respectăm pe noi însuși“. Dacă respect nu e, nimic nu e. (D. S.)

● După programul-concept „Rabla”, destinat mașinilor și aparatelor electrocasnice, am aflat că a apărut și „Rabla“ pentru ochelari – care funcționează după același principiu: duci o pereche veche și primești reduceri pentru una nouă. Aștept cu speranță și nerăbdare extinderea programului și în alte domenii de interes personal, cum ar fi „Rabla“ pentru parfumuri. (S. G.)

● Deunăzi, primesc o reclamă din Republica Moldova la produsul „Spumă purificatoare Viorica”. Personal, cred că nimic nu îi mai spală rușinea Vioricăi. Nici spuma, nici chiar isopul nu o va curăți și nu o va albi mai vîrtos decît zăpada. (M. P.)

● Am primit de patru ori mesajul de la Ro Alert despre situația epidemiologică. Port mască, păstrez distanța și mă spăl pe mîini. Fac deja tot ce scrie acolo că trebuie să fac. Ce lipsește e un răspuns prompt din partea guvernului la problemele sociale și economice care vin odată cu pandemia. Ce vreau să zic: de fiecare dată cînd Ro Alert trimite mesaje în care ne transmite să păstrăm distanța, să purtăm măști, să ne spălăm pe mîini ar trebui să trimită unul și către guvernanți care să sune cam așa: ALERTĂ EXTREMĂ! Moare cultura! Aplicați măsuri de protecție acum! (M. M.)

● Într-un orășel de pe coasta sudică a Marii Britanii, un tip întindea rufele în curte și micul lui chihuahua (un cățeluș mai ușor de două kilograme) se zbenguia printre picioarele lui. Cînd cățelușul s-a depărtat un pic de stăpîn, deodată, un pescăruș voinic a planat ca un avion de vînătoare, a înșfăcat prichindelul și dus a fost. Bietul om s-a precipitat țipînd spre răpitor ca să-și salveze odorul, dar chihuahua nu a mai putut fi găsit niciodată. Cînd reclamația păgubitului a devenit știre, așa cum stă bine unei prese profesioniste, un ziar care s-a implicat în subiect a convocat experți să răspundă întrebării: e posibil așa ceva? Un panel de specialiști a deliberat și a concluzionat: da, e posibil, dar e foarte rar. Mă întreb ce fel de experți au fost convocați: în pescăruși, în chihuahua sau în răpiri? Sau, poate, s-a constituit un panel interdisciplinar, căci un răspuns profund pentru o întrebare atît de tulburătoare nu putea fi dat decît dintr-o perspectivă pluridisciplinară. (S. V.)

SE PARE CĂ OAMENII SÎNT NIȘTE ANIMALE DIN CALE AFARĂ DE UMANE

● Cel puțin 70 de obiecte de artă și artefacte antice din trei galerii berlineze au fost vandalizate cu o substanță uleioasă. Printre obiectele vizate de vandali s-au numărat sarcofage egiptene, sculpturi în piatră și tablouri din secolul al XIX-lea găzduite de muzee situate pe insula Spree din centrul istoric al Berlinului. Se pare că atacurile din Berlin sînt legate de teorii ale conspirației promovate în ultimele luni pe social media de persoane care se opun măsurilor luate pentru combaterea pandemiei de COVID-19. Unde dai și unde crapă. (A. M. S.)

● Oamenii de știință care făceau studii despre cancerul de prostată au descoperit un nou organ în gîtul uman. Pînă de curînd se credea că regiunea nazo-faringiană, din spatele nasului, găzduiește doar o serie de glande salivare microscopice, dar cercetătorii au găsit acum un set nou de glande, de aproximativ 3,9 centimetri lungime. Datorită amplasării lor, pe o bucată dintr-un cartilaj numit torus tubarius, aceste noi glande au fost denumite glande salivare tubariale, potrivit Live Science. Ca multe dintre descoperiri, și aceasta a fost făcută din întîmplare. (A. M. S.)

● Ghicitoare: ce vinde site-ul www.produseoneste.ro? În principal, produse din lapte de capră, oaie și bivoliță. Căci, se știe, caprele, oile, chiar și bivolițele sînt niște animale din cale afară de oneste. (M. P.)

● Sustenabilitatea nu mai e acum doar un principiu de viaţă, ci şi de moarte: pentru ca descompunerea cadavrelor umane să fie cît mai prietenoasă cu mediul, compania Loop Biotech a inventat „Coconul viu” – un coşciug construit din miceliu, partea vegetativă a unui fungus care se răspîndeşte în sol sub forma unei colonii filamentoase. Conform descrierii, „Coconul viu“ îl redă pămîntului pe cel fără de viaţă în timp ce hrăneşte plantele din jur, neutralizînd substanţele toxice şi curăţind astfel solul, prin contrast cu metoda îngropării în coşciugul tradiţional care poluează cu substanţele chimice folosite la îmbălsămare. În plus, coşciugul tradiţional şi cadavrul se descompun total în zece ani, pe cînd „Coconul viu“ se descompune într-o lună, iar corpul uman în doi-trei ani. Aşadar, cu ce viteză aţi prefera să vă descompuneţi? (M. C.)

● LA MULȚI ANI, RADU COSAȘU! (D. C., M. C., A. D., A. A. D., S. G., A. M., M. M., M. P., A. P., I. P., A. M. S., D. S., S. V.)

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

daciana sarbu mihai morar jpg
Daciana Sârbu s-a iubit cu Mihai Morar, acum 20 de ani, înainte de căsnicia cu Victor Ponta. Cum s-au cunoscut: „A fost o relație firească”
Victor Ponta și Daciana Sârbu au format timp de 19 ani cel mai mediatizat cuplu din lumea politică, însă, cei doi au ales, într-un final, după ce au apărut zvonuri despre despărțirea politicianului de soția sa încă din toamna anului trecut, să divorțeze. Ce mulți nu știu este faptul că, acum 20 de a
Anamaria Prodan, altercație cu Dan Alexa
Pornografie infantilă Foto Arhiva Adevărul
Adolescent reținut de DIICOT după ce a distribuit imagini pornografice cu o fată de 13 ani
Doi bărbați sunt cercetați de procurorii DIICOT Craiova după ce au deținut și distribuit materiale pornografice în care apărea o minoră, în vârstă de 13 ani, în ipostaze sexuale explicite.
Donald Trump s-a întâlnit cu Vladimir Putin, la 16 iulie 2018 (© kremlin.ru)
Rusia vede „o mică fereastră de oportunitate” pentru negocieri cu administrația Trump
Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat miercuri că Moscova vede „o mică fereastră de oportunitate” pentru a încheia acorduri cu noua administrație americană condusă de președintele Donald Trump.
Copii centre de ingrijire Mures Foto Centrul de Resurse Juridice Facebook jpg
Zeci de copii cu dizabilităţi din centrele groazei din Târgu Mureş urmează să fie relocați în următoarele 30 de zile
Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Mureş a cerut Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) să elaboreze un plan de urgenţă pentru relocarea celor 63 de copii cu dizabilităţi aflaţi în cele patru centre din Târgu Mureş.
juriu te cunosc de undeva facebook jpg
Ilona Brezoianu reacționează după ce a fost desființată de fanii „Te cunosc de undeva”: „Câinii latră...”
După plecarea Andreei Bălan de la „Te cunosc de undeva”, Antena 1 a anunțat că Ilona Brezoianu este cea care îi va lua locul artistei la masa juraților. Acest lucru a stârnit un val de controverse în mediul online, iar schimbarea pare să nu fie pe placul fanilor emisiunii.
copil cu cățel  foto   Shutterstock jpg
Valoarea alocațiilor de stat pentru copii plătite în decembrie 2024 depășește 1,2 milioane de lei
Conform datelor centralizate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), în luna decembrie 2024, valoarea totală a alocațiilor de stat pentru copii achitate a fost de 1,203 miliarde de lei. Suma medie plătită per copil beneficiar a înregistrat o ușoară scădere.
art zew poziomo4 png
Geci de damă promoție 2025
Promotie de iarnă este ocazia perfectă pentru a găsi geci și paltoane de damă la prețuri atractive. Mai jos te așteaptă propuneri stilate, care nu doar că îți vor oferi căldură, dar vor adăuga și un plus de eleganță ținutelor tale de iarnă.
camera de chihlimbar jpg
Misterul dispariției „celei de-a opta minune a lumii”, cea mai mare comoară pierdută
Camera de Chihlimbar, numită adesea „a opta minune a lumii”, a fost una dintre cele mai valoroase opere de artă din Rusia. Adolf Hitler a furat-o în cel de-Al Doilea Război Mondial, iar după încheierea războiului, s-a pierdut pentru totdeauna.