Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 864 din 29 octombrie - 4 noiembrie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

TESTELE AU DOVEDIT CĂ NIMIC NU FUNCȚIONEAZĂ DUPĂ ACELAȘI PRINCIPIU VÎRTOS DE FIECARE DATĂ CÎND E POSIBIL AȘA CEVA

● 112 este, se pare, un număr potrivit pentru autodenunțuri, dacă te simți cu musca pe căciulă. Un sibian a raportat că s-a urcat băut la volan și a solicitat la domiciliu prezența unui echipaj de Poliție Rutieră. Polițiștii au avut însă surpriza de a nu-l găsi acasă pentru că, ros de remușcări, omul n-a mai putut aștepta și s-a deplasat el însuși la sediul Biroului Rutier. A ajuns acolo la volanul propriului autoturism. Testele au dovedit că avea o alcoolemie de 0,94 mg/l alcool pur în aerul expirat, prin urmare și-a probat vinovăția și s-a ales cu dosar penal. (A. A. D.)

● La niște știri TV, un cadru al Poliției Române s-a adresat românilor cu acest îndemn: „Facem apel la cetățeni să respecte masca în mod corespunzător“. La alte știri TV (pe subiectul pelerinajului la Patriarhie, de Sf. Dimitrie cel Nou), întrebată de un reporter ce și cum, o doamnă și-a afirmat cu tărie crezul: „Ne respectăm pe noi însuși“. Dacă respect nu e, nimic nu e. (D. S.)

● După programul-concept „Rabla”, destinat mașinilor și aparatelor electrocasnice, am aflat că a apărut și „Rabla“ pentru ochelari – care funcționează după același principiu: duci o pereche veche și primești reduceri pentru una nouă. Aștept cu speranță și nerăbdare extinderea programului și în alte domenii de interes personal, cum ar fi „Rabla“ pentru parfumuri. (S. G.)

● Deunăzi, primesc o reclamă din Republica Moldova la produsul „Spumă purificatoare Viorica”. Personal, cred că nimic nu îi mai spală rușinea Vioricăi. Nici spuma, nici chiar isopul nu o va curăți și nu o va albi mai vîrtos decît zăpada. (M. P.)

● Am primit de patru ori mesajul de la Ro Alert despre situația epidemiologică. Port mască, păstrez distanța și mă spăl pe mîini. Fac deja tot ce scrie acolo că trebuie să fac. Ce lipsește e un răspuns prompt din partea guvernului la problemele sociale și economice care vin odată cu pandemia. Ce vreau să zic: de fiecare dată cînd Ro Alert trimite mesaje în care ne transmite să păstrăm distanța, să purtăm măști, să ne spălăm pe mîini ar trebui să trimită unul și către guvernanți care să sune cam așa: ALERTĂ EXTREMĂ! Moare cultura! Aplicați măsuri de protecție acum! (M. M.)

● Într-un orășel de pe coasta sudică a Marii Britanii, un tip întindea rufele în curte și micul lui chihuahua (un cățeluș mai ușor de două kilograme) se zbenguia printre picioarele lui. Cînd cățelușul s-a depărtat un pic de stăpîn, deodată, un pescăruș voinic a planat ca un avion de vînătoare, a înșfăcat prichindelul și dus a fost. Bietul om s-a precipitat țipînd spre răpitor ca să-și salveze odorul, dar chihuahua nu a mai putut fi găsit niciodată. Cînd reclamația păgubitului a devenit știre, așa cum stă bine unei prese profesioniste, un ziar care s-a implicat în subiect a convocat experți să răspundă întrebării: e posibil așa ceva? Un panel de specialiști a deliberat și a concluzionat: da, e posibil, dar e foarte rar. Mă întreb ce fel de experți au fost convocați: în pescăruși, în chihuahua sau în răpiri? Sau, poate, s-a constituit un panel interdisciplinar, căci un răspuns profund pentru o întrebare atît de tulburătoare nu putea fi dat decît dintr-o perspectivă pluridisciplinară. (S. V.)

SE PARE CĂ OAMENII SÎNT NIȘTE ANIMALE DIN CALE AFARĂ DE UMANE

● Cel puțin 70 de obiecte de artă și artefacte antice din trei galerii berlineze au fost vandalizate cu o substanță uleioasă. Printre obiectele vizate de vandali s-au numărat sarcofage egiptene, sculpturi în piatră și tablouri din secolul al XIX-lea găzduite de muzee situate pe insula Spree din centrul istoric al Berlinului. Se pare că atacurile din Berlin sînt legate de teorii ale conspirației promovate în ultimele luni pe social media de persoane care se opun măsurilor luate pentru combaterea pandemiei de COVID-19. Unde dai și unde crapă. (A. M. S.)

● Oamenii de știință care făceau studii despre cancerul de prostată au descoperit un nou organ în gîtul uman. Pînă de curînd se credea că regiunea nazo-faringiană, din spatele nasului, găzduiește doar o serie de glande salivare microscopice, dar cercetătorii au găsit acum un set nou de glande, de aproximativ 3,9 centimetri lungime. Datorită amplasării lor, pe o bucată dintr-un cartilaj numit torus tubarius, aceste noi glande au fost denumite glande salivare tubariale, potrivit Live Science. Ca multe dintre descoperiri, și aceasta a fost făcută din întîmplare. (A. M. S.)

● Ghicitoare: ce vinde site-ul www.produseoneste.ro? În principal, produse din lapte de capră, oaie și bivoliță. Căci, se știe, caprele, oile, chiar și bivolițele sînt niște animale din cale afară de oneste. (M. P.)

● Sustenabilitatea nu mai e acum doar un principiu de viaţă, ci şi de moarte: pentru ca descompunerea cadavrelor umane să fie cît mai prietenoasă cu mediul, compania Loop Biotech a inventat „Coconul viu” – un coşciug construit din miceliu, partea vegetativă a unui fungus care se răspîndeşte în sol sub forma unei colonii filamentoase. Conform descrierii, „Coconul viu“ îl redă pămîntului pe cel fără de viaţă în timp ce hrăneşte plantele din jur, neutralizînd substanţele toxice şi curăţind astfel solul, prin contrast cu metoda îngropării în coşciugul tradiţional care poluează cu substanţele chimice folosite la îmbălsămare. În plus, coşciugul tradiţional şi cadavrul se descompun total în zece ani, pe cînd „Coconul viu“ se descompune într-o lună, iar corpul uman în doi-trei ani. Aşadar, cu ce viteză aţi prefera să vă descompuneţi? (M. C.)

● LA MULȚI ANI, RADU COSAȘU! (D. C., M. C., A. D., A. A. D., S. G., A. M., M. M., M. P., A. P., I. P., A. M. S., D. S., S. V.)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.

Adevarul.ro

image
Pericolele invizibile care se ascund într-o cameră de hotel
În mod obișnuit, evaluarea curățeniei camerei de hotel se bazează pe observații vizuale și olfactive - nu pe microbiologia invizibilă a spațiului, unde rezidă riscurile de infecție.
image
Misterul sinuciderii unei familii în Elveția, rezolvat după 1 an. Ce au descoperit anchetatorii
Cinci membri ai unei familii franceze, care locuiau în orașul Montreux, Elveția, s-au aruncat de la etajul șapte al blocului în care locuiau, în urmă cu un an. Anchetatorii spun acum că totul a fost planificat și că decizia ar putea avea legătură cu teoriile conspirației.
image
Cel mai misterios os din corpul uman. Nici astăzi specialiștii nu i-au înțeles rolul în organism
Corpul uman reprezintă, chiar și astăzi, din unele puncte de vedere, un mister pentru specialiști. Cel mai misterios os din corpul nostru se numește fabella. Specialiștii nu știu nici astăzi ce rol are în organism și când a apărut de fapt.

HIstoria.ro

image
Apogeul și căderea lui Ernest Urdăreanu, favoritul regelui Carol al II-lea
Odată cu sfârșitul domniei Regelui Carol al II-lea, și-au pierdut pozițiile de la Curte și marii săi demnitari. Urdăreanu însă a fost singurul dintre aceștia ales de fostul suveran pentru a-l însoți într-un exil care s-a dovedit definitiv.
image
Prosecco și Macarons, două produse care au cucerit întreaga lume și altele din bucătarie
Radio România Cultural și Revista Historia, prin vocea Danielei Ivanov, vă aduc un proiect cultural inediat „Povești parfumate”.
image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.