Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 863 din 22 - 28 octombrie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

PE MĂSURĂ CE APOSTOLII CORECTITUDINII PE FOND ROȘU AJUNG SĂ SE CONTRAZICĂ, PRIMELE URGENȚE TREBUIE SĂ FIE MAI DINAMICE CÎND MERG ÎMPREUNĂ

● Citesc că pandemia nu a adus numai lucruri negative, ci și schimbări în bine. Bicicliștii din marile orașe europene se bucură de investiții consistente în infrastructură, pe măsură ce bicicleta este văzută ca un mijloc de transport ideal, care respectă distanțarea socială. Bucureștenii însă trebuie să mai aștepte pînă cînd vor vedea piste pentru bicicliști pe toate marile artere de circulație. Dar hoții autohtoni sînt vizionari, zilele trecute mi-au furat bicicleta. (A. M. S.)

● Ilustrațiile de pe pachetele multor mărci de cafea italiană sînt populate de portrete și siluete de africani: Caffé New York (Toscana) are ca siglă o culegătoare negresă semidezbrăcată, îngenuncheată senzual lîngă un coș de cafea; unele ambalaje sînt ilustrate cu o servitoare de culoare care oferă cafea unei femei albe. Caffé Jesi (Milano) afișează un cap de negru cu o mină speriat-nedumerită. Lucaffé (Brescia) – un negru rotofei, bonom, care se maimuțărește, sărind într-un picior, cu o cană de cafea în mînă. Mokaffé (Lecce) – un cap de negresă cu cercel. Pe pachetele Caffè Mingo de la Mokarico (Florenza) vedem o servitoare africană care poartă o tavă cu cafea. Așteptăm ca activiștii antidiscriminare și apostolii corectitudinii politice să aducă pe pachetele de cafea figuri blonde, rumene, de lombarzi și bavarezi. Sau, și mai bine, să impună ca, pe viitor, cafeaua să fie albă! (M. P.)

● Un anunț scris cu alb pe fond roșu: „Cariere – intrați aici! New Yorker“. Mamma mia! O carieră de jurnalist, de reporter, de editor, de designer la una dintre cele mai cool reviste americane? Nuuu, o carieră de economist sau asistent comercial (adică vînzător?) la magazinul care, în România, a devenit mult mai celebru decît faimoasa revistă. Există cariere și cariere. (A. M.)

● Problema nu e neapărat creșterea ratei de infectare. Asta e ceva previzibil. Problema e că nu știm exact ce crește. Și în raport cu cît. Nu știm să (ne) numărăm. Instituțiile statului nu reușesc să se pună de acord între ele cum raportează cifrele și ajung să se contrazică. De unde și neîncrederea omului de rînd în cifre, autorități și reguli. Cu un stat atît de incapabil e clar că fiecare e pe cont propriu. Deci: Păstrează distanța! Poartă mască! Spală-te pe mîini! Și fii cu ochii-n 3,14! (M. M.)

● Alegătorii unei localități rurale din Rusia au desemnat-o recent primar, cu o majoritate de 62%, pe femeia de serviciu, chiar fără voia ei. După ce și-a îndeplinit îndatoririle din fișa postului, curățînd lună birourile administrației locale, Marina Udgodskaia a acceptat să-și depună o candidatură de formă împotriva primarului în funcție, pentru a se întruni numărul de doi candidați, cerut de lege. Oamenii însă doreau o schimbare și au votat-o pe femeia de 35 de ani, afirmînd că o vor ajuta să se descurce cît mai bine în noua postură. Una dintre primele ei urgențe a fost găsirea unei persoane de încredere pentru curățenia din Primărie. (A. A. D.)

● Spune Martin Amis într-o conversaţie recentă din Interview Magazine: „Fac parte dintr-o generaţie care a văzut o schimbare radicală în felul în care se scriu romanele şi în felul în care sînt citite. Nu te mai poţi aştepta ca cititorul să presupună, să deducă, să citească printre rînduri. Ca o formă de adaptare, scriitorii au încetat să insinueze, să facă aluzii, să şicaneze. Acum ei trebuie să declare. Iar romanele trebuie să fie mai dinamice, ca răspuns la o accelerare a realităţii. Darul lui Humboldt de Saul Bellow – roman lung, static şi digresiv – a petrecut cîteva luni ca bestseller în anii ’70. Acel public cititor a cam dispărut”. Iar Salman Rushdie îl completează: „Acelaşi lucru s-a întîmplat şi cu Complexul lui Portnoy sau cu Abatorul Cinci şi cu o bună parte dintre cărţile acelei generaţii. Ficţiunea literară avea atunci o audienţă mult mai mare”. (M. C.)

● Cei doi locuitori (82 și 74 de ani) dintr-un cătun izolat din Italia insistă să poartă mască din respect unul față de celălalt și pentru că „e o chestiune de principiu”. Cînd se întîlnesc la o cafea, stau la o masă lungă de doi metri, fiecare la alt capăt, și încearcă să păstreze distanța și atunci cînd merg împreună ca să ia apă de la fîntînă. Sînt convinsă că dacă în Germania ar exista un cătun cu un singur locuitor, și acela ar purta mască din respect față de reguli și de sine însuși. (A. P.)

ÎN VREMURI GRELE, ORGANIZAREA EXUBERANTĂ PARE UN FEL DE UNGUENT

● Un american a găsit un diamant de nouă carate într-un parc național din Arkansas, al doilea diamant găsit vreodată în acest loc. Acest parc de stat, cu mii de hectare de teren, este deschis celor care visează să găsească comori. Și, dacă dau de ele, au dreptul să le păstreze. În vremuri grele, pare un fel de rezervație pentru visul american al tuturor timpurilor. Pentru veșnica lui pomenire. (A. M. S.)

● Am aflat ceva dintr-o carte mai veche, Manualul amatorului de cactuși de Ch. Lemaire, și anume că un vestit horticultor de la mijlocul veacului al XIX-lea, prințul de Salm, a publicat, sub titlul Cacteæ in horto Dyckensi cultæ, un catalog al cactușilor cultivați de el în grădina sa, catalog în care autorul împărțea cactușii în triburi, iar aceste triburi erau: Triburile I – Melocactoideæ (Melocactus, Anhalonium, Mammillaria); Triburile II – Echinocactoideæ (Echinocactus); Triburile III – Cereastreæ (Echinopsis, Pilocereus, Cereus); Triburile IV – Phyllantoideæ (Phyllocactus, Epiphyllum); Triburile V – Rhipsalideæ (Rhipsalis, Lepismium); Triburile VI – Opuntiaceæ (Opuntia); Triburile VII – Pereskiaceæ (Pereskia). Aș vrea să cred că organizarea tribală a cactușilor a rămas aceeași de atunci încoace și că evoluția nu-i va purta spre un tip de societate similar societăților umane de azi. (D. S.)

● În metrou, conversația telefonică a unui domn, confesiunea sa fericită și exuberantă, mi-a ciulit urechile și m-a purtat în doar cîteva secunde pe tărîmul unui romantism pe care îl credeam pierdut: „Este atît de șic, și de elegantă, și de frumoasă, este tot ce mi-am dorit vreodată și, da, sînt cu adevărat și iremediabil îndrăgostit. Nu, nu are patru, ci două portiere”. (S. G.)

● Din alte pandemii. S-a scos la licitație în Anglia un text manuscris (două pagini) de Isaac Newton care conține leacul împotriva ciumei bubonice propus de genialul fizician. Zice descoperitorul legilor mecanicii: se ia o broască rîioasă, se atîrnă în sobă de picioarele din spate, cu capul în jos, vreo două-trei zile, pînă vomită un amestec de pămînt cu insecte; această borîtură se colectează într-un recipient mic din ceară galbenă și se face din ea, astfel, un fel de unguent. Cu unguentul acesta se tratează bubele ciumei. Și trec. Dacă nu trec, pacientul să urmeze tratamentul cu geme și cristale, că sigur scapă. Interesant pentru istoria științei este că Newton a scris acest text în 1666, la Cambridge, exact în vremea în care descoperea gravitația universală. Interesant pentru noi toți, însă, ar fi să ne imaginăm cum se vor uita urmașii noștri, peste 360 de ani, la recomandările științifice anti-COVID de astăzi. (S. V.)

Foto: M. Pleșu

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

Drumul Hunedoara Caraș Severin pe Valea Cernei Foto Daniel Guță (35) JPG
Ținutul zăpezilor din Munții Poiana Ruscă, traversat de drumul marmurei. Șoseaua se oprește în mijlocul pădurii, într-un loc de poveste
Ninsorile au așternut un strat de consistent de zăpadă în Munții Poiana Ruscă, în ținutul traversat de „drumul marmurei”, la limita județelor Hunedoara, Caraș-Severin și Timiș. Iarna, locul din munți este căutat de turiști, însă povestea șoselei care se oprește în pădure a stârnit controverse.
Daria  Konovalova profimedia jpg
O șatenă celebră a venit îmbrăcată în furou, pe covorul roșu! A atras toate privirile
Daria Konovalova (36 de ani) s-a asigurat că toate privirile erau ațintite asupra ei când a participat la evenimentul inaugural amfAR din Las Vegas, zilele trecute.
Dovezi ale apei în cea mai veche crustă marțiană cunoscută - meteoritul „Frumusețea Neagră” Colaj space-com
Descoperire șocantă: Un meteorit vechi de 4,45 miliarde de ani sugerează prezența apei termale pe Marte
A existat viață extraterestră în apa fierbinte de pe Marte acum miliarde de ani? Meteoritul marțian „Frumusețea Neagră”, descoperit pe Pământ, nu în spațiu, sugerează că pe Planeta Roșie ar fi existat condiții hidrotermale în trecut.
femeie trista jpg
Care este cel mai periculos loc pentru femei, conform unui raport global al ONU. Din ce cauză mor zilnic 140 dintre reprezentantele sexului frumos
Un raport global ONU dezvăluie amploarea violenței domestice.Aproximativ 140 de femei și fete mor zilnic în întreaga lume din cauza partenerului sau a unui membru al familiei, conform unui raport publicat de UN Women.
Magazin de lux Eliseevsky din Moscova FOTO Profimedia
Cine profită, de fapt, de pe urma taxelor lui Trump și cum va fi afectată industria bunurilor de lux
Zilele de glorie pentru unele branduri consacrate par să apună, având în vedere planurile lui Donald Trump de impunere a unor taxe usturătoare, ceea ce arată că viitorul nu este atât de strălucitor.
Freedom 6 innovative industries batran munca industrie png
Ce industrii vor crește pe burse în contextul scăderii dobânzilor
Ciclul global de scădere a ratelor dobânzilor aduce perspective promițătoare pentru diverse industrii, dar și pentru investitorii români interesați de acțiunile de creștere.
Calin Georgescu   Elena Lasconi colaj  Foto Inquam Photos jpg
Confruntarea Georgescu - Lasconi în turul doi: De la cine vor prelua electorat / Ce se întâmplă cu alegătorii PSD ANALIZĂ
În turul doi al alegerilor prezidențiale din România, confruntarea dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi capătă o importanță strategică majoră, nu doar pe plan intern, dar și în raport cu poziționarea țării pe scena internațională.
image png
26 noiembrie: 7 ani de la marile proteste din România pentru stoparea legilor Justiției
Ziua de 26 noiembrie este încărcată de semnificații pe plan național și internațional. În această zi s-au născut personalități culturale, sportive și artistice și au avut loc evenimente istorice importante.
nato - ucraina foto shutterstock
Eforturi militare în Europa. Statele NATO vor să stimuleze producția de arme în Ucraina
Miniştrii apărării din Germania, Franţa, Polonia, Italia şi Regatul Unit s-au întâlnit luni la Berlin pentru a discuta măsuri de consolidare a securităţii şi apărării în Europa.