Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 863 din 22 - 28 octombrie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

PE MĂSURĂ CE APOSTOLII CORECTITUDINII PE FOND ROȘU AJUNG SĂ SE CONTRAZICĂ, PRIMELE URGENȚE TREBUIE SĂ FIE MAI DINAMICE CÎND MERG ÎMPREUNĂ

● Citesc că pandemia nu a adus numai lucruri negative, ci și schimbări în bine. Bicicliștii din marile orașe europene se bucură de investiții consistente în infrastructură, pe măsură ce bicicleta este văzută ca un mijloc de transport ideal, care respectă distanțarea socială. Bucureștenii însă trebuie să mai aștepte pînă cînd vor vedea piste pentru bicicliști pe toate marile artere de circulație. Dar hoții autohtoni sînt vizionari, zilele trecute mi-au furat bicicleta. (A. M. S.)

● Ilustrațiile de pe pachetele multor mărci de cafea italiană sînt populate de portrete și siluete de africani: Caffé New York (Toscana) are ca siglă o culegătoare negresă semidezbrăcată, îngenuncheată senzual lîngă un coș de cafea; unele ambalaje sînt ilustrate cu o servitoare de culoare care oferă cafea unei femei albe. Caffé Jesi (Milano) afișează un cap de negru cu o mină speriat-nedumerită. Lucaffé (Brescia) – un negru rotofei, bonom, care se maimuțărește, sărind într-un picior, cu o cană de cafea în mînă. Mokaffé (Lecce) – un cap de negresă cu cercel. Pe pachetele Caffè Mingo de la Mokarico (Florenza) vedem o servitoare africană care poartă o tavă cu cafea. Așteptăm ca activiștii antidiscriminare și apostolii corectitudinii politice să aducă pe pachetele de cafea figuri blonde, rumene, de lombarzi și bavarezi. Sau, și mai bine, să impună ca, pe viitor, cafeaua să fie albă! (M. P.)

● Un anunț scris cu alb pe fond roșu: „Cariere – intrați aici! New Yorker“. Mamma mia! O carieră de jurnalist, de reporter, de editor, de designer la una dintre cele mai cool reviste americane? Nuuu, o carieră de economist sau asistent comercial (adică vînzător?) la magazinul care, în România, a devenit mult mai celebru decît faimoasa revistă. Există cariere și cariere. (A. M.)

● Problema nu e neapărat creșterea ratei de infectare. Asta e ceva previzibil. Problema e că nu știm exact ce crește. Și în raport cu cît. Nu știm să (ne) numărăm. Instituțiile statului nu reușesc să se pună de acord între ele cum raportează cifrele și ajung să se contrazică. De unde și neîncrederea omului de rînd în cifre, autorități și reguli. Cu un stat atît de incapabil e clar că fiecare e pe cont propriu. Deci: Păstrează distanța! Poartă mască! Spală-te pe mîini! Și fii cu ochii-n 3,14! (M. M.)

● Alegătorii unei localități rurale din Rusia au desemnat-o recent primar, cu o majoritate de 62%, pe femeia de serviciu, chiar fără voia ei. După ce și-a îndeplinit îndatoririle din fișa postului, curățînd lună birourile administrației locale, Marina Udgodskaia a acceptat să-și depună o candidatură de formă împotriva primarului în funcție, pentru a se întruni numărul de doi candidați, cerut de lege. Oamenii însă doreau o schimbare și au votat-o pe femeia de 35 de ani, afirmînd că o vor ajuta să se descurce cît mai bine în noua postură. Una dintre primele ei urgențe a fost găsirea unei persoane de încredere pentru curățenia din Primărie. (A. A. D.)

● Spune Martin Amis într-o conversaţie recentă din Interview Magazine: „Fac parte dintr-o generaţie care a văzut o schimbare radicală în felul în care se scriu romanele şi în felul în care sînt citite. Nu te mai poţi aştepta ca cititorul să presupună, să deducă, să citească printre rînduri. Ca o formă de adaptare, scriitorii au încetat să insinueze, să facă aluzii, să şicaneze. Acum ei trebuie să declare. Iar romanele trebuie să fie mai dinamice, ca răspuns la o accelerare a realităţii. Darul lui Humboldt de Saul Bellow – roman lung, static şi digresiv – a petrecut cîteva luni ca bestseller în anii ’70. Acel public cititor a cam dispărut”. Iar Salman Rushdie îl completează: „Acelaşi lucru s-a întîmplat şi cu Complexul lui Portnoy sau cu Abatorul Cinci şi cu o bună parte dintre cărţile acelei generaţii. Ficţiunea literară avea atunci o audienţă mult mai mare”. (M. C.)

● Cei doi locuitori (82 și 74 de ani) dintr-un cătun izolat din Italia insistă să poartă mască din respect unul față de celălalt și pentru că „e o chestiune de principiu”. Cînd se întîlnesc la o cafea, stau la o masă lungă de doi metri, fiecare la alt capăt, și încearcă să păstreze distanța și atunci cînd merg împreună ca să ia apă de la fîntînă. Sînt convinsă că dacă în Germania ar exista un cătun cu un singur locuitor, și acela ar purta mască din respect față de reguli și de sine însuși. (A. P.)

ÎN VREMURI GRELE, ORGANIZAREA EXUBERANTĂ PARE UN FEL DE UNGUENT

● Un american a găsit un diamant de nouă carate într-un parc național din Arkansas, al doilea diamant găsit vreodată în acest loc. Acest parc de stat, cu mii de hectare de teren, este deschis celor care visează să găsească comori. Și, dacă dau de ele, au dreptul să le păstreze. În vremuri grele, pare un fel de rezervație pentru visul american al tuturor timpurilor. Pentru veșnica lui pomenire. (A. M. S.)

● Am aflat ceva dintr-o carte mai veche, Manualul amatorului de cactuși de Ch. Lemaire, și anume că un vestit horticultor de la mijlocul veacului al XIX-lea, prințul de Salm, a publicat, sub titlul Cacteæ in horto Dyckensi cultæ, un catalog al cactușilor cultivați de el în grădina sa, catalog în care autorul împărțea cactușii în triburi, iar aceste triburi erau: Triburile I – Melocactoideæ (Melocactus, Anhalonium, Mammillaria); Triburile II – Echinocactoideæ (Echinocactus); Triburile III – Cereastreæ (Echinopsis, Pilocereus, Cereus); Triburile IV – Phyllantoideæ (Phyllocactus, Epiphyllum); Triburile V – Rhipsalideæ (Rhipsalis, Lepismium); Triburile VI – Opuntiaceæ (Opuntia); Triburile VII – Pereskiaceæ (Pereskia). Aș vrea să cred că organizarea tribală a cactușilor a rămas aceeași de atunci încoace și că evoluția nu-i va purta spre un tip de societate similar societăților umane de azi. (D. S.)

● În metrou, conversația telefonică a unui domn, confesiunea sa fericită și exuberantă, mi-a ciulit urechile și m-a purtat în doar cîteva secunde pe tărîmul unui romantism pe care îl credeam pierdut: „Este atît de șic, și de elegantă, și de frumoasă, este tot ce mi-am dorit vreodată și, da, sînt cu adevărat și iremediabil îndrăgostit. Nu, nu are patru, ci două portiere”. (S. G.)

● Din alte pandemii. S-a scos la licitație în Anglia un text manuscris (două pagini) de Isaac Newton care conține leacul împotriva ciumei bubonice propus de genialul fizician. Zice descoperitorul legilor mecanicii: se ia o broască rîioasă, se atîrnă în sobă de picioarele din spate, cu capul în jos, vreo două-trei zile, pînă vomită un amestec de pămînt cu insecte; această borîtură se colectează într-un recipient mic din ceară galbenă și se face din ea, astfel, un fel de unguent. Cu unguentul acesta se tratează bubele ciumei. Și trec. Dacă nu trec, pacientul să urmeze tratamentul cu geme și cristale, că sigur scapă. Interesant pentru istoria științei este că Newton a scris acest text în 1666, la Cambridge, exact în vremea în care descoperea gravitația universală. Interesant pentru noi toți, însă, ar fi să ne imaginăm cum se vor uita urmașii noștri, peste 360 de ani, la recomandările științifice anti-COVID de astăzi. (S. V.)

Foto: M. Pleșu

featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).

Adevarul.ro

image
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce am devenit o țintă pentru spionajul rusesc
Rusia a pornit un veritabil război hibrid împotriva NATO, iar România e una dintre ținte. Analistul Hari Bucur Marcu a explicat motivele pentru care serviciile ruse sunt hiperactive în zonă și de ce România reprezintă o țintă importantă pentru spionii Kremlinului.
image
Mulți voluntari străini au crezut că sunt pregătiți să lupte în Ucraina, dar s-au înșelat, spune un veteran american
Unii voluntari occidentali care s-au alăturat războiului din Ucraina au fost uciși după ce s-au înrolat presupunând eronat că lupta va fi ușoară, a declarat pentru Business Insider un veteran american care a luptat în Ucraina de la începutul invaziei și până în decembrie.
image
„Copiii spun lucruri trăznite“, momente de colecție: Nu s-a oprit din râs toată emisiunea VIDEO
Virgul Ianțu s-a amuzat copios alături de fiecare copil care a spus un lucru amuzant în cadrul show-lui de televiziune.

HIstoria.ro

image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.