Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 862 din 15 - 21 octombrie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

PE NEPUSĂ MASĂ, UN FEL DE REGE AL RECLAMEI, NETULBURAT DE AFECTE, A DESFĂCUT AMBALAJUL DEZBATERII DINTRE CUVINTE

● „«Nu mă căsătoresc cu nimeni.» Cînd am întrebat-o de ce simțea asta, mi-a spus că voia să moară iresponsabil, pe nepusă masă și fără motiv.“ Arundhati Roy, Ministerul fericirii supreme (traducere de Alexandra Coliban, Humanitas Fiction). (M. C.)

● Scheletul unui T-Rex, supranumit Stan, cu o vechime de 67 de milioane de ani, a fost scos la licitație de casa Christie’s. Valoarea sa a fost estimată între 6 și 8 milioane de dolari.  Este vorba despre un fel de rege al dinozaurilor, care avea șapte tone cînd era viu, patru metri în înălțime și doisprezece în lungime. Acum, cineva poate să-l aibă în sufragerie. (A. M. S.)

● D’ale Facebook-ului: unei companii canadiene, The Seed Company by E.W. Gaze (cu sediul pe insula Terranova, provincia Newfoundland), care vinde semințe de ceapă dulce din soiul Walla Walla, i s-a refuzat de către Facebook afișarea unei reclame pe motiv că, în fotografia reclamei, „produsele“ (adică niște nevinovate cepe) „sînt aranjate într-o manieră sexual sugestivă“. Precum se vede, ceaparențele înșală. (D. S.)

● Pentru un plîns netulburat de afecte, recomandăm folosirea lacrimilor artificiale. Se pot cumpăra online, fără rețetă, la prețuri cuprinse între 17 și 46 de lei flaconul. (M. P.)

● Cînd cumpărați un pachet de cîrlige de rufe puteți să vă alegeți și cu un partener de corespondență. I s-a întîmplat unei australiene care, după ce a desfăcut ambalajul, a găsit pe interiorul lui mesajul „Scrie-mi”, alături de un nume și o adresă: închisoarea Mobilong. Cîrligele cu pricina fuseseră ambalate, alături de alte tipuri de produse, de către pușcăriași, iar unul dintre ei, mai comunicativ, a ales unul dintre cele mai vîndute produse ale magazinului pentru a-și trimite cererea de prietenie. (A. A. D.)

● Dezbaterea televizată dintre cei doi candidați la funcția de vicepreședinte al Statelor Unite a fost, potrivit gazetelor politice, mult mai interesantă decît confruntarea dintre candidații la funcția de președinte. Mike Pence și Kamala Harris chiar au abordat probleme relevante, s-au contrazis argumentat, au stîrnit polemici – a fost cu totul altă atmosferă decît cea stîrnită în jurul dezbaterii Donald Trump – Joe Biden. În tensiunea acestei confruntări, camera de filmat a surprins vreme de cîteva clipe o muscă așezată pe creștetul lui Pence. O fi semn bun sau rău? În finala campionatului european de fotbal din 2015, o molie s-a oprit pe tîmpla lui Ronaldo, cînd acesta era căzut la pămînt, accidentat. Atunci a cîștigat Portugalia. Iar Ronaldo e cel care a ridicat, primul, cupa. (M. M.)

● Lucrarea propusă de artistul Dumitru Gorzo pentru sesiunea de achiziții a Muzeului Național de Artă Contemporană se numește „Pictura ca fundal pentru relația dramatică dintre cuvinte“ (178 x 114 cm, 2020, acrilic pe pînză). E într-adevăr o pictură în fundal, iar „relația dramatică dintre cuvinte“ sună cam așa (scrisă cu majuscule, fără diacritice, undeva lipsește un „i“, nu se știe dacă intenționat sau nu): „Sa imi bag pula in el de muzeu si sa va fut in gura prin metodologia de achzitii“. Nu pot comenta arta contemporană, nu intră în competențele mele, dar eu, să fiu în locul muzeului, aș fi cumpărat-o. (A. P.)

CINE MAI VREA SĂ DESFACĂ TRISTEȚEA CÎND VINE DINTR-O ȚARĂ CARE SE RIDICĂ?

● Pandemia de COVID-19 pare a fi, pentru puseul pedagogic al românului, ce e ploaia pentru ciuperci. Găsesc o puzderie de oferte de „școli“ pe Internet. Unul din trei-patru oameni din orizontul meu online anunță poporul că e dispus să fie profesor de ceva. În particular sînt oferte masive de predat leadership, public speaking, creative writing și uluitoarea „dezvoltare personală“. Înțeleg că mai fac oamenii un ban la vreme grea, dar nu despre asta e vorba. Pe mine mă uimește cît de răspîndită e convingerea că ești atît de plin, încît ai de dat și altora. Sau că ceilalți chiar au ceva de învățat de la tine. Și mă întreb: dacă atît de multă lume vrea să predea, cine mai vrea să învețe? Ne îndreptăm spre genul de școală cu o sută de profesori și trei elevi? În țara cu cei mai mulți generali raportați la numărul de soldați și cu cei mai mulți șefi la numărul de pălmași, nu m-ar mira. (S. V.)

● Într-un magazin din acela mare cu tot felul de scule și materiale de construcții, în timp ce împingeam un cărucior murdar de ciment și cu o roată care clămpănea excentric, mi-a trecut prin fața ochilor o ființă al cărei loc nu prea părea să fie acolo. O cucoană îmbrăcată cam cum apăruse Serena Williams pe terenul de tenis prima oară după ce născuse, adică purtînd niște chestii mulate pe tot corpul. Era mai slim decît Serena și reușea performanța să-și miște în mod diferit fiecare parte a corpului. Se plimba așa printre rafturi, gata parcă să se desfacă în bucăți în orice moment, neînsoțită și aparent fără nici o treabă, într-un contrast total cu sertarele de cuie și șuruburi, cu fierăstraiele sau poloboacele din jur. Dintr-odată, mi-a căzut fisa. E posibil ca o nouă activitate să înflorească prin aceste mari magazine. Ar putea deveni locul ideal pentru agățat bărbați: zidari, zugravi, instalatori, faianțari, electricieni, lăcătuși, dulgheri, tîmplari, șoferi. Bingo! (A. M.)

● Săptămîna trecută a murit de cancer, la doar 65 de ani, Eddie Van Halen, unul dintre chitariştii care în anii ’80 au redefinit instrumentul, şi pe Twitter toată suflarea muzicii rock şi-a exprimat consternarea şi tristeţea. Din toate postările citite, am remarcat că doar cei de la Metallica şi Ozzy Osbourne au pus virgulele unde trebuie. Pentru un chitarist atît de minuţios şi de exact în frazarea pe corzi, mi se pare important. (M. C.)

● În urma unui concurs, „Săptămîna ursului gras”, despre care am aflat că se desfășoară de cîțiva ani în Alaska, un urs care trăiește în Rezervația Katmani nu doar că a fost desemnat cel mai gras urs, dar a și fost botezat după un model de avion Boeing: „Ursul 747”. Sînt mirată și surprinsă de această formă de body-shaming, mai ales cînd vine dintr-o țară care luptă împotriva discriminărilor de orice fel. Aștept însă un protest serios al comunității urșilor de pretutindeni. (S. G.)

● Averea miliardarilor a atins un nou maxim în perioada pandemiei de COVID-19, depășind 10.000 de miliarde de dolari grație evoluției foarte bune a burselor și în ciuda unei economii mondiale în plin marasm. Potrivit unui studiu realizat de banca elvețiană UBS și de firma de audit PWC, averea cumulată a miliardarilor se ridică la nu mai puțin de 10.200 de miliarde de dolari, respectiv un nou record, peste vîrful din 2017. La acel moment, averea lor cumulată era de 8.900 de miliarde de dolari. Ne-am liniștit. (A. M. S.)

Foto: M. Pleșu

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Un român care a vrut să răpească un copilaș, bătut crunt în Irlanda
Un român a fost snopit în bătaie la Dublin, pe o stradă, după ce a vrut să răpească un copil.
image
Patimile lui Jim Caviezel, actorul care l-a jucat pe Iisus: „Operație pe cord deschis și multe medicamente”
„Patimile lui Hristos”, filmul regizat de Mel Gibson, a devenit rapid unul dintre cele mai populare pelicule religioase și se vorbește despre o continuare. Prea puțin este cunoscut cum actorul principal, Jim Caviezel, a fost la un pas de moarte din cauza filmului.
image
Halle Berry, discurs în fața Capitoliului SUA: „Sunt la menopauză!“ Actrița, apel pentru adoptarea unei legi esențiale pentru femei
Actriței Halle Berry i s-a alăturat joi un grup de senatori în fața Capitoliului pentru a promova o lege prin care care să se investească 275 de milioane de dolari în cercetare și educație în ceea ce privește menopauza.

HIstoria.ro

image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.