Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 862 din 15 - 21 octombrie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

PE NEPUSĂ MASĂ, UN FEL DE REGE AL RECLAMEI, NETULBURAT DE AFECTE, A DESFĂCUT AMBALAJUL DEZBATERII DINTRE CUVINTE

● „«Nu mă căsătoresc cu nimeni.» Cînd am întrebat-o de ce simțea asta, mi-a spus că voia să moară iresponsabil, pe nepusă masă și fără motiv.“ Arundhati Roy, Ministerul fericirii supreme (traducere de Alexandra Coliban, Humanitas Fiction). (M. C.)

● Scheletul unui T-Rex, supranumit Stan, cu o vechime de 67 de milioane de ani, a fost scos la licitație de casa Christie’s. Valoarea sa a fost estimată între 6 și 8 milioane de dolari.  Este vorba despre un fel de rege al dinozaurilor, care avea șapte tone cînd era viu, patru metri în înălțime și doisprezece în lungime. Acum, cineva poate să-l aibă în sufragerie. (A. M. S.)

● D’ale Facebook-ului: unei companii canadiene, The Seed Company by E.W. Gaze (cu sediul pe insula Terranova, provincia Newfoundland), care vinde semințe de ceapă dulce din soiul Walla Walla, i s-a refuzat de către Facebook afișarea unei reclame pe motiv că, în fotografia reclamei, „produsele“ (adică niște nevinovate cepe) „sînt aranjate într-o manieră sexual sugestivă“. Precum se vede, ceaparențele înșală. (D. S.)

● Pentru un plîns netulburat de afecte, recomandăm folosirea lacrimilor artificiale. Se pot cumpăra online, fără rețetă, la prețuri cuprinse între 17 și 46 de lei flaconul. (M. P.)

● Cînd cumpărați un pachet de cîrlige de rufe puteți să vă alegeți și cu un partener de corespondență. I s-a întîmplat unei australiene care, după ce a desfăcut ambalajul, a găsit pe interiorul lui mesajul „Scrie-mi”, alături de un nume și o adresă: închisoarea Mobilong. Cîrligele cu pricina fuseseră ambalate, alături de alte tipuri de produse, de către pușcăriași, iar unul dintre ei, mai comunicativ, a ales unul dintre cele mai vîndute produse ale magazinului pentru a-și trimite cererea de prietenie. (A. A. D.)

● Dezbaterea televizată dintre cei doi candidați la funcția de vicepreședinte al Statelor Unite a fost, potrivit gazetelor politice, mult mai interesantă decît confruntarea dintre candidații la funcția de președinte. Mike Pence și Kamala Harris chiar au abordat probleme relevante, s-au contrazis argumentat, au stîrnit polemici – a fost cu totul altă atmosferă decît cea stîrnită în jurul dezbaterii Donald Trump – Joe Biden. În tensiunea acestei confruntări, camera de filmat a surprins vreme de cîteva clipe o muscă așezată pe creștetul lui Pence. O fi semn bun sau rău? În finala campionatului european de fotbal din 2015, o molie s-a oprit pe tîmpla lui Ronaldo, cînd acesta era căzut la pămînt, accidentat. Atunci a cîștigat Portugalia. Iar Ronaldo e cel care a ridicat, primul, cupa. (M. M.)

● Lucrarea propusă de artistul Dumitru Gorzo pentru sesiunea de achiziții a Muzeului Național de Artă Contemporană se numește „Pictura ca fundal pentru relația dramatică dintre cuvinte“ (178 x 114 cm, 2020, acrilic pe pînză). E într-adevăr o pictură în fundal, iar „relația dramatică dintre cuvinte“ sună cam așa (scrisă cu majuscule, fără diacritice, undeva lipsește un „i“, nu se știe dacă intenționat sau nu): „Sa imi bag pula in el de muzeu si sa va fut in gura prin metodologia de achzitii“. Nu pot comenta arta contemporană, nu intră în competențele mele, dar eu, să fiu în locul muzeului, aș fi cumpărat-o. (A. P.)

CINE MAI VREA SĂ DESFACĂ TRISTEȚEA CÎND VINE DINTR-O ȚARĂ CARE SE RIDICĂ?

● Pandemia de COVID-19 pare a fi, pentru puseul pedagogic al românului, ce e ploaia pentru ciuperci. Găsesc o puzderie de oferte de „școli“ pe Internet. Unul din trei-patru oameni din orizontul meu online anunță poporul că e dispus să fie profesor de ceva. În particular sînt oferte masive de predat leadership, public speaking, creative writing și uluitoarea „dezvoltare personală“. Înțeleg că mai fac oamenii un ban la vreme grea, dar nu despre asta e vorba. Pe mine mă uimește cît de răspîndită e convingerea că ești atît de plin, încît ai de dat și altora. Sau că ceilalți chiar au ceva de învățat de la tine. Și mă întreb: dacă atît de multă lume vrea să predea, cine mai vrea să învețe? Ne îndreptăm spre genul de școală cu o sută de profesori și trei elevi? În țara cu cei mai mulți generali raportați la numărul de soldați și cu cei mai mulți șefi la numărul de pălmași, nu m-ar mira. (S. V.)

● Într-un magazin din acela mare cu tot felul de scule și materiale de construcții, în timp ce împingeam un cărucior murdar de ciment și cu o roată care clămpănea excentric, mi-a trecut prin fața ochilor o ființă al cărei loc nu prea părea să fie acolo. O cucoană îmbrăcată cam cum apăruse Serena Williams pe terenul de tenis prima oară după ce născuse, adică purtînd niște chestii mulate pe tot corpul. Era mai slim decît Serena și reușea performanța să-și miște în mod diferit fiecare parte a corpului. Se plimba așa printre rafturi, gata parcă să se desfacă în bucăți în orice moment, neînsoțită și aparent fără nici o treabă, într-un contrast total cu sertarele de cuie și șuruburi, cu fierăstraiele sau poloboacele din jur. Dintr-odată, mi-a căzut fisa. E posibil ca o nouă activitate să înflorească prin aceste mari magazine. Ar putea deveni locul ideal pentru agățat bărbați: zidari, zugravi, instalatori, faianțari, electricieni, lăcătuși, dulgheri, tîmplari, șoferi. Bingo! (A. M.)

● Săptămîna trecută a murit de cancer, la doar 65 de ani, Eddie Van Halen, unul dintre chitariştii care în anii ’80 au redefinit instrumentul, şi pe Twitter toată suflarea muzicii rock şi-a exprimat consternarea şi tristeţea. Din toate postările citite, am remarcat că doar cei de la Metallica şi Ozzy Osbourne au pus virgulele unde trebuie. Pentru un chitarist atît de minuţios şi de exact în frazarea pe corzi, mi se pare important. (M. C.)

● În urma unui concurs, „Săptămîna ursului gras”, despre care am aflat că se desfășoară de cîțiva ani în Alaska, un urs care trăiește în Rezervația Katmani nu doar că a fost desemnat cel mai gras urs, dar a și fost botezat după un model de avion Boeing: „Ursul 747”. Sînt mirată și surprinsă de această formă de body-shaming, mai ales cînd vine dintr-o țară care luptă împotriva discriminărilor de orice fel. Aștept însă un protest serios al comunității urșilor de pretutindeni. (S. G.)

● Averea miliardarilor a atins un nou maxim în perioada pandemiei de COVID-19, depășind 10.000 de miliarde de dolari grație evoluției foarte bune a burselor și în ciuda unei economii mondiale în plin marasm. Potrivit unui studiu realizat de banca elvețiană UBS și de firma de audit PWC, averea cumulată a miliardarilor se ridică la nu mai puțin de 10.200 de miliarde de dolari, respectiv un nou record, peste vîrful din 2017. La acel moment, averea lor cumulată era de 8.900 de miliarde de dolari. Ne-am liniștit. (A. M. S.)

Foto: M. Pleșu

Zizi și neantul jpeg
Alarme, sonerii, zgomote… – din alte vremi
Aproape vii, ceasurile ne umpleau singurătățile.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
#metoo? În România?! Să fim serioși!
Nu cred că există vreo femeie, cel puțin din generația mea, care să nu fi trecut măcar o dată în viață printr-o experiență de hărțuire sexuală
p 20 N  Steinhardt jpg
N. Steinhardt despre creștinismul firesc
Creștinismul devine un regim natural al vieții, un accent care însoțește gesturile cele mai mărunte ale cotidianului.
Polul jpg
Colonialism și misionarism
Reconcilierea dintre colonialism și misiunea creștină internațională este foarte complexă.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
A ajuns acasă rîzînd, a rîs toată noaptea și nu s-a oprit nici a doua zi (joi), nimic neputîndu-i pune capăt veseliei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
În ochii ei era dragoste, multă dragoste
Cît de repede se petrecea totul, fără să analizezi, fără să-ți pui întrebări, fără să te gîndești la un viitor, erau ca niște fire care se înșiră, apoi se deșiră, ca o lumînare care se aprinde undeva în noapte, arde întîi viu, apoi mocnit și se stinge de la sine.
Un album studiu al bisericilor transilvane jpeg
Un album-studiu al bisericilor transilvane
Textul are sobrietate ştinţifică, devotament faţă de documentarea monumentelor şi a vieţii religioase care le-a modelat şi care s-a modelat, de-a lungul timpului, în jurul verticalei lor.
Theodor Pallady jpeg
Tiparul și Cartea cărților
Nu știu să se fi publicat la noi, pînă acum, o asemenea panoramă a edițiilor tipărite ale Sfintei Scripturi de pe orice meridian și în mai toate limbile cunoscute.
Zizi și neantul jpeg
În mulțime
Oamenii prezenți erau animați de entuziasm, dar de unul mai blînd, mai difuz.
Visez parcaje subterane jpeg
Visez parcaje subterane
Locuitorii la bloc ar trebui să-și privească cartierul ca pe propria curte și să lase mașinile la bulevarde, pentru a se bucura de natură.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Un bărbat de 60 de ani a mers la dentist pentru o plombă și a ajuns la urgență direct în operație, pentru că a înghițit capul frezei care-i scormonea dintele.
Oh salvie levănțică iasomie trandafir jpeg
Oh salvie levănțică iasomie trandafir
La început, l-am întîlnit pe Mircea Anghelescu ca profesor, în Amfiteatrul „Bălcescu“.
Zizi și neantul jpeg
Din mers, „mici” bucurii
Bucuria trece dincolo de tine și o-mpărtășești, involuntar în general, și celorlalți.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Privirea lui Chateaubriand
Memoriile au fost proiectate – cum altfel? – pentru posteritate, dar ca o voce de dincolo de mormînt.
Filosofie și muzică  Gabriel Marcel jpeg
Filosofie și muzică. Gabriel Marcel
Muzica este așadar, în mod primordial, nu un obiect al gîndirii, ci un mod al ei.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
...mai mulți americani au murit înecați cu lăptuci decît mușcați de șerpi și de crocodili, combinat.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Speranța moare ultima?
Mereu m-am întrebat dacă speranța care poate aduce cu sine un soi de idealism în a privi lucrurile din jurul tău folosește într-adevăr la ceva.
O lume a poveștilor jpeg
O lume a poveștilor
Narativele care pot subjuga națiuni întregi nu sînt o invenție modernă – după cum afirmă psihiatrul Boris Cyrulnik, în cea mai recentă carte a sa, apărută luna trecută la editura Odile Jacob.
André Scrima: Ziua una şi a opta jpeg
André Scrima: Ziua una şi a opta
Lumina Paştilor: pe cea vizibilă în biserici şi pe străzi, ucrainenii nu şi-au putut-o îngădui; pe cea spirituală, religia patriarhului Kiril o insultă, o sufocă.
Theodor Pallady jpeg
Un Sisif în robă franciscană
Camus a fost doar martorul esențial al asprelor sale vremuri și, prin revolta contra absurdului, aproape un mărturisitor.
Zizi și neantul jpeg
Iarbă verde și obligativități
Avem tendința să ne complicăm puținele zile libere. Să le încadrăm în sisteme, să le tratăm ca pe unele de lucru în alt domeniu: cel al leisure-ului, al entertainment-ului.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Care ar fi playlist-ul ce v-ar alunga pe dumneavoastră de la o demonstrație?
Blocul, strada, etajul și apartamentul jpeg
Blocul, strada, etajul și apartamentul
În locul garajului a apărut un parc, la fel de lipsit de imaginație din punct de vedere urban ca și lamele de blocuri din spatele unității militare, dar care, cu zonele sale verzi, evoca peluza spălătoriei de steaguri.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce caută americanul în Europa?
Îmi dau seama că avem de toate aici, pe bătrînul nostru continent, micul nostru paradis terestru, că este (a fost... oare?) una dintre cele mai bune lumi posibile și că mi-ar trebui vreo cinci vieți ca să văd și să trăiesc tot.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.