Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 861 din 8 - 14 octombrie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎN PLIN SEZON DE ALEGERI, OAMENII CU SUFLETUL ÎN PICIOARE ACCELEREAZĂ REGENERAREA PERICOLULUI

 În plin sezon de tulburel și vinuri, m-am întrebat de unde o fi venind mustosul cuvînt strugure. Precaute, multe surse se dau bătute și invocă „etimologia necunoscută”. Opiniile mai ambițioase evocă origini traco-dace, ca și în cazul clasicelor și (aparent) insondabilelor barză-brînză-viezure-mînz. Dar explicația cea mai probabilă, chiar dacă fără panaș geto-dac, trimite la limba vecinilor albanezi: bardhë e „barză”, brenza e „brînză”, vjedhull – „viezure”, mëz – „mînz”, iar „strugure” e shtrudhull. (M. P.)

 Dumitru Văcaru e primar în Gostinu de 12 ani și a fost reales. Pentru noul mandat a stabilit un nou record în cariera sa politică. A obținut 100% din voturi la recentele alegeri locale. „Ce se întîmplă e că e foarte bun. Este foarte bun. A făcut tot ce a trebuit în comuna asta și face în continuare. Îl votăm pînă l-om băga în formol și tot nu îl dăm afară”, a spus o alegătoare. (A. M. S.)

 La Deveselu a cîștigat alegerile un mort. Adică fostul primar, care a murit în urmă cu două săptămîni, dar, pentru că n-a mai fost timp să se retipărească buletinele de vot, oamenii l-au reales, pentru că a fost un primar bun pentru localitate. Apoi, a doua zi, s-au dus la cimitir și i-au transmis primarului că poate să fie mîndru de ei. (A. M. S.)

 Dna Firea și dl Marian Oprișan nu au ce să-și reproșeze. Prestația lor a fost impecabilă. Și rezultatele pe măsură. Drept care sînt cu sufletul curat, neprihăniți și, cu teșchereaua plină, pot aștepta în tihnă la poarta raiului. Că unde domnesc evlavia și neprihana, tot omu’ e ferice și binele comunitar curge precum laptele și mierea. (R. M.

 „Dna Firea nu știe să cadă” – afirmă dl Robert Negoiță, asta în eventualitatea fericită că dna Firea și-ar fi pus vreodată schiurile în picioare. Mai evident ni se pare însă faptul că dna Firea nu numai că nu știe să cadă, dar nu știe nici să se ridice. Și cum cu schiurile nu te pui, pericolul s-o iei la vale, țintă spre tomberonul istoriei aflat în fundul prăpastiei, e iminent. „Pîrtieee!!!!” (R. M.)

 Ce mai găsești prin tîrg: un fes „care blochează 100% dintre radiațiile mortale ale transmițătoarelor 5G precum și 3G, 4G și GSM, routere WiFi, laptopuri și telefoane mobile, fapt ce cauzează paralizie cerebrală. Cînd dormi permite creierului tău să aibă o pauză de cîteva ore de odihnă de la microunde și accelerează regenerarea organismului. Te vei trezi mai odihnit dimineața cu mai multă energie pentru a funcționa”. Nu e clar dacă cel care a postat anunțul a purtat fesul și are mintea prea odihnită sau dacă, dimpotrivă, nu l-a purtat și i s-a prăjit creierul de la radiații. (M. M.)

 Șobolanul-erou Magawa a fost decorat pentru însemnata sa contribuție la depistarea minelor antipersoană. El a străbătut, în căutările sale, o suprafață echivalentă cu douăzeci de terenuri de fotbal și este primul șobolan medaliat. Este dresat astfel încît să zgîrie pămîntul deasupra unei mine detectate, pentru a avertiza în privința pericolului. Cîinii îi concurează însă cu succes pe șobolani la capitolul inteligență și încearcă depistarea, în aeroport, a persoanelor infectate cu SARS-CoV-2. Un program-pilot cu patru rase de cîini dresați în acest sens a fost recent lansat de Finlanda. Contactul între pasager și cîine nu este direct, ci printr-o bucată de pînză frecată de pielea umană. Dacă experimentul va avea succes, persoana infectată va putea fi detectată în cîteva minute, chiar și dacă e asimptomatică. (A. A. D.)

SE SCHIMBĂ VREMURILE, CEL MAI BUN TIMP DISPARE ODATĂ CU APĂSAREA BUTONULUI

 Fotografia unui anunț imobiliar, în care cineva închiria un apartament cu mențiunea „exclus poeți“, a circulat pe rețelele sociale strîngînd tot felul de comentarii: „Ca să fim corecți, cine-și dorește niște poeți fumători, mai ales francezi de secol XIX!?“, „Poeții sînt cei mai răi. Sonete pe podea și haiku-uri proaste ca ăsta“, „Se schimbă vremurile. Odinioară erau excluși negrii, irlandezii și cîinii“. (M. C.)

 Ați fi crezut că există „mîncători de viteză“ cam în genul alergătorilor de viteză? Marea campioană a momentului este Leah Shutkever, o britanică de 30 de ani, ce se recomandă în social media ca fiind „mîncător profesionist“. Conform Guinness Book, în prezent, Leah Shutkever deține următoarele recorduri mondiale: cel mai bun timp la mîncat un castravete, cea mai mare cantitate de lasagna mîncată în 30 de secunde, cel mai bun timp la băut un litru de sos gravy, cele mai multe gogoși cu gem mîncate în 3 minute (10 bucăți!). E foarte aproape de recordul mondial și la alte categorii, precum cei mai mulți cîrnați Frankfurter înghițiți o singură dată. În plus, Leah Shutkever arată superb. Chiar îți vine să o inviți seara la cină… (S. V.)

 Pentru că înjurau cu patos, cinci papagali dintr-un parc zoologic din Lincolnshire, Regatul Unit, au fost izolați, de teamă că ceilalți papagali vor deprinde și ei obiceiurile proaste. „Cu cît înjură mai mult, cu atît rîzi mai mult, şi asta îi face să înjure din nou. Au învăţat să înjure, dar au învăţat şi să rîdă, aşa că atunci cînd unul înjură, altul rîde. Te simţi ca într-un club de bărbaţi, unde doar asta se face”, a declarat Steve Nichols, directorul parcului. În prezent se încearcă o reeducare a păsărilor – intenție ușor naivă, avînd în vedere că, odată deprinsă, voluptatea înjurăturii nu dispare. (S. G.)

 Într-un pliant Astoreo (distribuit împreună cu ziarul Libertatea de vineri, 25 septembrie 2020), la rubrica „Explozie de oferte!“, am dat peste acest produs: „Cravată muzicală «Brad de Crăciun». Cravata cîntă colinde și luminează intermitent odată cu apăsarea butonului. Distracție chiar și pentru cei care sînt total împotrivă!“. După ce am reflectat nițel asupra ofertei, m-am decis: total împotrivă. În schimb, mi-a fost mai greu să aleg o pereche de șosete vesele din oferta de nouă perechi: „1. Șosete vesele cu model emoji; 2. Șosete vesele cu temă fotbalistică; 3. Șosete vesele cu model mire și mireasă; 4. Șosete vesele cu model koala; 5. Șosete vesele cu model halbe de bere; 6. Șosete vesele cu model oi; 7. Șosete vesele cu model cafea; 8. Șosete vesele cu model buldog; 9. Șosete vesele cu model unicorn“. Pînă la urmă, am ajuns la un compromis: pentru piciorul drept o șosetă veselă cu model cafea, iar pentru piciorul stîng o șosetă veselă cu model oi, știut fiind cît de mult le place oilor cafeaua. (D. S.)

Foto: M. Pleșu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Iarna se dezlănțuie. Viscol puternic în România: harta celor mai afectate zone. Anunțurile meteorologilor
Iara se dezlănțuie în următoarele ore. Meteorologii au emis sâmbătă mai multe avertizări cod galben şi portocaliu de ninsori şi de vânt puternic pentru cea mai mare parte a ţării. Vremea rea pune stăpânire pe România.
image
Cât pot să ceară meseriașii pentru o casă simplă, la roșu. „Nu te mai droga, frățică!”
Un român a postat un anunț în care s-a interesat cât ar putea să-l coste o casă de 80 de metri pătrați, pe un singur nivel. Printre răspunsuri, au fost și unele cu totul surprinzătoare.
image
Prima autostradă din România, construită la dorința lui Ceaușescu. În cât timp a fost gata și care era viteza maximă de deplasare
Autostrada Bucureşti-Piteşti, cea mai veche din România, a fost finalizată în doar cinci ani, între 1967 şi 1972, din ordinul lui Nicolae Ceauşescu. Astăzi se împlinesc 56 de ani de la începerea lucrărilor de construire.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.