Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 861 din 8 - 14 octombrie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎN PLIN SEZON DE ALEGERI, OAMENII CU SUFLETUL ÎN PICIOARE ACCELEREAZĂ REGENERAREA PERICOLULUI

 În plin sezon de tulburel și vinuri, m-am întrebat de unde o fi venind mustosul cuvînt strugure. Precaute, multe surse se dau bătute și invocă „etimologia necunoscută”. Opiniile mai ambițioase evocă origini traco-dace, ca și în cazul clasicelor și (aparent) insondabilelor barză-brînză-viezure-mînz. Dar explicația cea mai probabilă, chiar dacă fără panaș geto-dac, trimite la limba vecinilor albanezi: bardhë e „barză”, brenza e „brînză”, vjedhull – „viezure”, mëz – „mînz”, iar „strugure” e shtrudhull. (M. P.)

 Dumitru Văcaru e primar în Gostinu de 12 ani și a fost reales. Pentru noul mandat a stabilit un nou record în cariera sa politică. A obținut 100% din voturi la recentele alegeri locale. „Ce se întîmplă e că e foarte bun. Este foarte bun. A făcut tot ce a trebuit în comuna asta și face în continuare. Îl votăm pînă l-om băga în formol și tot nu îl dăm afară”, a spus o alegătoare. (A. M. S.)

 La Deveselu a cîștigat alegerile un mort. Adică fostul primar, care a murit în urmă cu două săptămîni, dar, pentru că n-a mai fost timp să se retipărească buletinele de vot, oamenii l-au reales, pentru că a fost un primar bun pentru localitate. Apoi, a doua zi, s-au dus la cimitir și i-au transmis primarului că poate să fie mîndru de ei. (A. M. S.)

 Dna Firea și dl Marian Oprișan nu au ce să-și reproșeze. Prestația lor a fost impecabilă. Și rezultatele pe măsură. Drept care sînt cu sufletul curat, neprihăniți și, cu teșchereaua plină, pot aștepta în tihnă la poarta raiului. Că unde domnesc evlavia și neprihana, tot omu’ e ferice și binele comunitar curge precum laptele și mierea. (R. M.

 „Dna Firea nu știe să cadă” – afirmă dl Robert Negoiță, asta în eventualitatea fericită că dna Firea și-ar fi pus vreodată schiurile în picioare. Mai evident ni se pare însă faptul că dna Firea nu numai că nu știe să cadă, dar nu știe nici să se ridice. Și cum cu schiurile nu te pui, pericolul s-o iei la vale, țintă spre tomberonul istoriei aflat în fundul prăpastiei, e iminent. „Pîrtieee!!!!” (R. M.)

 Ce mai găsești prin tîrg: un fes „care blochează 100% dintre radiațiile mortale ale transmițătoarelor 5G precum și 3G, 4G și GSM, routere WiFi, laptopuri și telefoane mobile, fapt ce cauzează paralizie cerebrală. Cînd dormi permite creierului tău să aibă o pauză de cîteva ore de odihnă de la microunde și accelerează regenerarea organismului. Te vei trezi mai odihnit dimineața cu mai multă energie pentru a funcționa”. Nu e clar dacă cel care a postat anunțul a purtat fesul și are mintea prea odihnită sau dacă, dimpotrivă, nu l-a purtat și i s-a prăjit creierul de la radiații. (M. M.)

 Șobolanul-erou Magawa a fost decorat pentru însemnata sa contribuție la depistarea minelor antipersoană. El a străbătut, în căutările sale, o suprafață echivalentă cu douăzeci de terenuri de fotbal și este primul șobolan medaliat. Este dresat astfel încît să zgîrie pămîntul deasupra unei mine detectate, pentru a avertiza în privința pericolului. Cîinii îi concurează însă cu succes pe șobolani la capitolul inteligență și încearcă depistarea, în aeroport, a persoanelor infectate cu SARS-CoV-2. Un program-pilot cu patru rase de cîini dresați în acest sens a fost recent lansat de Finlanda. Contactul între pasager și cîine nu este direct, ci printr-o bucată de pînză frecată de pielea umană. Dacă experimentul va avea succes, persoana infectată va putea fi detectată în cîteva minute, chiar și dacă e asimptomatică. (A. A. D.)

SE SCHIMBĂ VREMURILE, CEL MAI BUN TIMP DISPARE ODATĂ CU APĂSAREA BUTONULUI

 Fotografia unui anunț imobiliar, în care cineva închiria un apartament cu mențiunea „exclus poeți“, a circulat pe rețelele sociale strîngînd tot felul de comentarii: „Ca să fim corecți, cine-și dorește niște poeți fumători, mai ales francezi de secol XIX!?“, „Poeții sînt cei mai răi. Sonete pe podea și haiku-uri proaste ca ăsta“, „Se schimbă vremurile. Odinioară erau excluși negrii, irlandezii și cîinii“. (M. C.)

 Ați fi crezut că există „mîncători de viteză“ cam în genul alergătorilor de viteză? Marea campioană a momentului este Leah Shutkever, o britanică de 30 de ani, ce se recomandă în social media ca fiind „mîncător profesionist“. Conform Guinness Book, în prezent, Leah Shutkever deține următoarele recorduri mondiale: cel mai bun timp la mîncat un castravete, cea mai mare cantitate de lasagna mîncată în 30 de secunde, cel mai bun timp la băut un litru de sos gravy, cele mai multe gogoși cu gem mîncate în 3 minute (10 bucăți!). E foarte aproape de recordul mondial și la alte categorii, precum cei mai mulți cîrnați Frankfurter înghițiți o singură dată. În plus, Leah Shutkever arată superb. Chiar îți vine să o inviți seara la cină… (S. V.)

 Pentru că înjurau cu patos, cinci papagali dintr-un parc zoologic din Lincolnshire, Regatul Unit, au fost izolați, de teamă că ceilalți papagali vor deprinde și ei obiceiurile proaste. „Cu cît înjură mai mult, cu atît rîzi mai mult, şi asta îi face să înjure din nou. Au învăţat să înjure, dar au învăţat şi să rîdă, aşa că atunci cînd unul înjură, altul rîde. Te simţi ca într-un club de bărbaţi, unde doar asta se face”, a declarat Steve Nichols, directorul parcului. În prezent se încearcă o reeducare a păsărilor – intenție ușor naivă, avînd în vedere că, odată deprinsă, voluptatea înjurăturii nu dispare. (S. G.)

 Într-un pliant Astoreo (distribuit împreună cu ziarul Libertatea de vineri, 25 septembrie 2020), la rubrica „Explozie de oferte!“, am dat peste acest produs: „Cravată muzicală «Brad de Crăciun». Cravata cîntă colinde și luminează intermitent odată cu apăsarea butonului. Distracție chiar și pentru cei care sînt total împotrivă!“. După ce am reflectat nițel asupra ofertei, m-am decis: total împotrivă. În schimb, mi-a fost mai greu să aleg o pereche de șosete vesele din oferta de nouă perechi: „1. Șosete vesele cu model emoji; 2. Șosete vesele cu temă fotbalistică; 3. Șosete vesele cu model mire și mireasă; 4. Șosete vesele cu model koala; 5. Șosete vesele cu model halbe de bere; 6. Șosete vesele cu model oi; 7. Șosete vesele cu model cafea; 8. Șosete vesele cu model buldog; 9. Șosete vesele cu model unicorn“. Pînă la urmă, am ajuns la un compromis: pentru piciorul drept o șosetă veselă cu model cafea, iar pentru piciorul stîng o șosetă veselă cu model oi, știut fiind cît de mult le place oilor cafeaua. (D. S.)

Foto: M. Pleșu

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

7437208 jpg
În ce circumstanțe ar putea Donald Trump folosi armata pentru deportări în masă
Președintele ales Donald Trump a declarat săptămâna aceasta că viitoarea sa administrație intenționează să își îndeplinească promisiunea de campanie de a folosi armata SUA pentru a pune în aplicare planul de deportare în masă a migranților ilegali.
Urs intr o padure din Suceava Foto ionel Morosanu Directia Silvica Suceava (1) jpg
Scene care dau fiori, cu doi urși imenși, filmate într-o pădure din nordul României. Un pădurar s-a apropiat la câțiva metri de ei
Doi urși imenși au fost filmați într-o pădure din Suceava, în timp ce își căutau hrana. Pădurarul care a realizat imaginile cu animalele sălbatice aflate în habitatul lor natural nu s-a lăsat intimidat de dimensiunile acestora.
Hotel Continental   Calea Victoriei jpg
Calea Victoriei din Bucureşti urcă în topul celor mai scumpe artere din lume. Cât a ajuns să coste chiria. Comparație cu alte capitale europene
Calea Victoriei a urcat două poziţii în clasamentul celor mai scumpe destinaţii comerciale din lume, în cel mai recent raport „Main Streets Across the World”, realizat de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield.
protest aur parlament jpg
„Dacă nu găsim acum soluții și pentru electoratul anti-sistem, va fi și mai rău la viitoarele alegeri”. Avertismentul unui expert în comportament electoral
Expert în comportamentul politic și electoral în Europa, Costin Ciobanu explică, pentru „Adevărul”, ce ar trebui să facă România pentru electoratul anti-sistem, pentru a evita ca nemulțumirile oamenilor, de multe ori fondate, să fie folosite de partidele pro-ruse.
Miopia afectează în zilele noastre peste 35% dintre copii Colaj DMS jpg
Miopia la copii, în creștere. Ce se poate face în plus, pe lângă limitarea timpului petrecut pe ecrane
Examinările regulate la optometrist reprezintă cea mai bună metodă de a înțelege sănătatea ochilor și vederea copilului tău. Iată cum se dezvoltă miopia, rolul pe care îl joacă timpul petrecut în fața ecranelor și ce poți face dacă bănuiești că cel mic ar putea fi miop.
caiacist blocat tasmania jpg
Șocant! Caiacist blocat între stânci, salvat după ce i-a fost amputat piciorul
Un caiacist a suferit o amputare de urgență sâmbătă, după ce a rămas blocat într-o crevasă stâncoasă pe o porțiune periculoasă a râului Franklin din Tasmania.
Luis Lazarus Foto Facebook
Umbra lui Georgescu la Strasbourg. Mâna dreapta a Dianei Șoșoacă îl considerǎ „cam nebun” pe candidatul suveraniștii REPORTAJ
Călin Georgescu a fost luni pe buzele multor politicieni de la Strasbourg, unde are loc o nouă sesiune a Parlamentului European. Dincolo de mesajele de uimire ale europarlamentarilor români, șochează faptul că până și lideri ai SOS consideră că preferatul românilor „sare calul” prea des.
referendum vot lulea marius dorin
Avem un referendum validat, ce facem cu el? La câte astfel de adunări au fost chemați românii și ce au schimbat ele ANALIZĂ
Deși România a organizat mai multe referendumuri, impactul lor asupra politicii reale a fost adesea limitat. Cu excepția celui din 2003 pentru aderarea la NATO și UE, multe astfel de inițiative au rămas doar simbolice, fără a aduce schimbări semnificative în legislație sau guvernare.
pisica john blocata conducta profimedia (2) jpg
Operațiune de salvare neobișnuită! O pisică blocată într-o conductă le-a dat de furcă pompierilor
Pisica John a fost salvată cu ajutorul pompierilor, după ce a stat cu capul în jos mai multe ore