Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 860 din 1 - 7 octombrie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

LĂSATE LA FIRUL IERBII, POVEȘTILE TERIFIANTE PENTRU SEZONUL 2020-2021 AR PUTEA FI O ALTERNATIVĂ LA RUBRICA DE COMENTARII GRI

● Iată cum arată, pe un site de traduceri lăsate la mîna computerului, versiunile în limba română ale unor fraze unde apare cuvîntul gravy (pe care un dicționar englez-român îl traduce prin „must“, „zeamă de carne“ sau „sos“): „Cafeaua e făcută din zeama de carne care n-a supraviețuit“, „Pîinea și sosul sînt în zbor“, „Înmoaie-ți obrajii dolofani cu lacrimi de sos“, „Biscuiți, o parte din zeamă de ochi roșii“, „Sosul are pielea ca gîtul unui țăran“, „Se asortează foarte bine cu sosul de la subraț“, „În dimineața asta a venit la mine o fată cu sos în cap“, „Așa că am pus rețeta de sos de Joxer în geanta ei de apă“, „Am dat sos pe florile de pe burtică“, „Aproape te-ai măritat cu un profesor de sport care e mai mult sos decît bărbat“, „Într-o zi ne vei aduce două picături din sîngele soțului tău într-un borcan din lut“, „Da, este mai degrabă un sos decît o stafie“, „Se face indispensabilă cu sosurile ei sobre și recunoștința ei veselă“, „Oricine are acces la un tărîm înalt de sos?“, „Expresul de Moscova, asezonat cu sos de durere!“, „Cînd cineva se ia de tine, iar tu invadezi țara respectivului și încă o țară, asta înseamnă sosul“, „Cînd îți înfigi steagul în Lună și spui «Gata cu încercările!», asta înseamnă sosul“, „A intrat mirosind a piure și orice tip de la mai puțin de 10 metri și-ar fi dorit să fie zdrobitorul“, „Vrei și un mormînt micuț cu asta?“, „Totul e de pomină cînd știi electronică“, „Valuri de bani care se sparg ușor la țărm“, „Am absorbit jargonul ca un biscuit într-o găleată plină cu popîndăi“, „Am o coloană de umplutură de curcan care îmi pleacă din gît și ajunge pînă la… pînă jos de tot“, „Restul este sos ondulat“. Iar traducătorul digital atinge sublimul cînd, trebuind să traducă fraza „Give me gravy on my mashed potatoes“ („Puneți-mi sos peste piureul de cartofi“), o traduce astfel: „Nu mă lăsați să aștept deloc ca viața mea să înceapă“. (D. S.)

● Din Rusia vin nu doar știri teribile, ci și bancuri pe măsură. „De unde știu cercetătorii ruși că vaccinul lor anti-COVID-19 are un procent de reușită de 50%? L-au încercat pe fiica lui Putin și pe Navalnîi.“ „Cercetătorii ruși au stabilit care e doza potrivită de administrare a vaccinului anti-COVID-19 ca să aibă succes maxim: rafale scurte.“ Îmi amintesc că Ronald Reagan dăduse instrucțiuni Ambasadei SUA de la Moscova să-i transmită bancurile politice care circulau în URSS, susținînd că e cea mai bună sursă pentru a înțelege cu adevărat situația de la firul ierbii. Așadar, iată cum stă treaba acum… (S. V.)

● O umbră neagră, ciudată, a fost filmată de un șofer în Maine, în timp ce traversa un drum de țară. Video-ul a dat naștere la o mulțime de interpretări, care mai de care mai fanteziste. „Ar putea fi vorba despre o pasăre care trece prin dreptul farurilor”, au spus cei care au analizat imaginile. Dar a părut prea puțin, mai ales că Maine este locul în care e născut Stephen King și în care și-a plasat multe dintre poveștile terifiante. Realitatea se mai contaminează și ea de la ficțiune, nu doar invers. (A. M. S.

● OMS recomandă ca noul vaccin antigripal european pentru sezonul 2020-2021 să ofere protecție împotriva următoarelor patru tulpini virale: A/Guangdong-Maonan/SWL1536/2019 (H1N1); A/Hong Kong/2671/2019 (H3N2); B/Washington/02/2019 (linia B/Victoria) și B/Phuket/3073/2013 (linia B/Yamagata). Atît de exotică poate fi banala gripă. (M. P.)

● „Antinostalgia” la final. Prima serie – sub forma unor citate-enunț cu impact antinostalgic – a fost inaugurată de Tita Chiper. Păstrînd titulatura inițială, microfoiletoanele-document publicate în a doua serie (începută în urmă cu zece ani printr-un titlu sugestiv, „Lumina de la Răsărit – Raport din 27 oct. 1955“) s-au vrut a fi și o replică la manualul unic de istorie din comunism. O lectură în paralel ar putea omologa ținta. Oricum, oricînd e loc de mai bine. Acum, cînd școala suferă mutații genetice, un astfel de manual în foileton liliputan – bazat exclusiv pe document, și nu pe comentarii offline – ar putea fi o alternativă pentru varianta homeschooling. Iar beneficiul pe termen lung ar infirma statutul efemer al unei rubrici de gazetă. Chiar și dilematică. Cît privește următoarea serie antinostalgică, cu siguranță ea va fi postpandemică sau nu va fi deloc. Mulțumiri în direct lui Mircea Vasilescu. Știe el de ce! Fără nostalgie… (R. M.)

● În Germania, poliția a primit puteri sporite pentru a verifica mai temeinic respectarea regulilor sanitare în mijloacele de transport în comun și în stații. La rubrica de comentarii din subsolul unui articol de ziar, doi indivizi se ceartă. „Foarte bine!”, zice primul, „să vină poliția, că nu mai merg de luni de zile cu trenul de frica ălora care nu poartă mască.” La care celălalt îi răspunde arțăgos: „Stai, dom’le, liniștit, nici eu nu mai merg cu trenul de luni de zile, că n-am chef să port mască”. Mai merge cineva cu trenul? (M. M.

● În 1978, la baza americană Fort Dix din New Jersey, fiind confundat cu un avion de spionaj, asupra unui OZN a fost deschis focul, iar un extraterestru a fost împușcat mortal, de cinci ori – a povestit în cartea sa George Filler, fost maior în armata americană. Povestea, la care nu a fost martor, i-ar fi fost și lui relatată de un sergent, care a descris extraterestrul ca fiind o „creatură subțire de culoarea gri-maro”. În urma acestei știri, m-am hotărît ca, de cîte ori voi depista mișunînd prin casă o creatură subțire de culoare gri-maro, să mă gîndesc de două ori înainte s-o pocnesc cu papucul. (S. G.

ÎN CONDIȚIILE ASTEA, NU ȘTII CE DIALOG ESTE RECOMANDAT COPIILOR SIMPATICI DIN FAMILIE 

● Vladimir Putin a fost propus de un scriitor rus la Premiul Nobel pentru pace. Şi cică şi Donald Trump a fost propus pentru aceeaşi distincţie. În condiţiile astea, poate că Nicolás Maduro, preşedintele Venezuelei, ar trebui propus la Nobelul pentru economie, iar Bashar al-Assad, preşedintele Siriei, la cel pentru chimie. (A. M.

● După mai bine de doi ani și jumătate, cărțile de patrimoniu în valoare de peste 2,5 milioane de lire sterline, între care se aflau opere ale lui Galileo Galilei, Isaac Newton şi Francisco Goya, care au fost furate dintr-un depozit din Londra, au fost descoperite în Neamţ. Hoții, cinci români, au pătruns prin acoperişul clădirii ca să le sustragă. Operele urmau să ajungă la o expoziţie în SUA, dar au ajuns într-un garaj peste care era turnată o placă de beton. Cu iubitorii de cultură e bine să nu te pui niciodată, că nu știi ce sînt în stare să facă. (A. M. S.)

● Dialog cu Irina (trei ani și jumătate): „Ce cauți acolo? Dă-te jos! Te-ai cățărat ca o maimuță, dă-te jos de-acolo!” „Eu nu sînt maimuuuțicăăă! Eu nu sînt malooo! Ce culoale am eu?” „Ești alb-rozalie.” „Eu sînt alb-lo… eu nu sînt malooo, eu nu sînt o maimuuuțicăăă, eu nu sînt malooo!” Rasismul trebuie stîrpit din fașă! (R. M.

● Vine sezonul gripelor. Vaccinul antigripal Vaxigrip, recomandat de OMS, se poate administra și copiilor, începînd de la vîrsta de 6 luni – stă scris în prospectul original și în traducerea românească acceptată-publicată de ANM (Agenția Națională a Medicamentului). Și totuși, în dezacord cu toată suflarea medicală, unii medici de familie avertizează, invocînd „Sanepidul” (mai nou, Direcția de Sănătate Publică), că vaccinul nu este recomandat copiilor cu vîrste mai mici de 3 ani. Cine știe ce tătăiță antivaccinist face „legea” vaccinurilor pe acolo. Omul potrivit la locul potrivit. România. (M. P.)

● Din galeria perverșilor simpatici: un britanic obișnuiește să mănînce bucățele de fructe lăsate peste zi în vaginul iubitei sale. Cu acordul ei. (M. C.)

● Dacă problemele obișnuite de la serviciu sau din familie vă stresează mai tare decît de obicei, dacă nu mai reușiți să vă bucurați de o plimbare în parc sau de o carte bună, înainte de a apela la un terapeut sau de a face un control medical ar trebui să vedeți cîte ore dormiți pe noapte. Cercetătorii – canadieni, de data aceasta – recomandă cel puțin șapte ore, în medie. Un somn mai scurt poate duce, pe termen lung, nu doar la creșterea riscului de apariție a diabetului sau a bolilor cardiace, dar și la o scădere a capacității de a face față evenimentelor din viață, chiar și celor care aduc bucurie. 2.000 de oameni au participat la studiu și doar unul din trei se poate lăuda cu durata recomandată de somn. (A. A. D.)

Foto: Șerban Mihai Georgescu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Scrisoarea unui diplomat rus aflat în exil: „Cu toții trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război”
„Cu toții trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război. Acum, tot ce contează este ca partea corectă să câștige”, a scris fostul diplomat rus Boris Bondarev.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.