Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 860 din 1 - 7 octombrie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

LĂSATE LA FIRUL IERBII, POVEȘTILE TERIFIANTE PENTRU SEZONUL 2020-2021 AR PUTEA FI O ALTERNATIVĂ LA RUBRICA DE COMENTARII GRI

● Iată cum arată, pe un site de traduceri lăsate la mîna computerului, versiunile în limba română ale unor fraze unde apare cuvîntul gravy (pe care un dicționar englez-român îl traduce prin „must“, „zeamă de carne“ sau „sos“): „Cafeaua e făcută din zeama de carne care n-a supraviețuit“, „Pîinea și sosul sînt în zbor“, „Înmoaie-ți obrajii dolofani cu lacrimi de sos“, „Biscuiți, o parte din zeamă de ochi roșii“, „Sosul are pielea ca gîtul unui țăran“, „Se asortează foarte bine cu sosul de la subraț“, „În dimineața asta a venit la mine o fată cu sos în cap“, „Așa că am pus rețeta de sos de Joxer în geanta ei de apă“, „Am dat sos pe florile de pe burtică“, „Aproape te-ai măritat cu un profesor de sport care e mai mult sos decît bărbat“, „Într-o zi ne vei aduce două picături din sîngele soțului tău într-un borcan din lut“, „Da, este mai degrabă un sos decît o stafie“, „Se face indispensabilă cu sosurile ei sobre și recunoștința ei veselă“, „Oricine are acces la un tărîm înalt de sos?“, „Expresul de Moscova, asezonat cu sos de durere!“, „Cînd cineva se ia de tine, iar tu invadezi țara respectivului și încă o țară, asta înseamnă sosul“, „Cînd îți înfigi steagul în Lună și spui «Gata cu încercările!», asta înseamnă sosul“, „A intrat mirosind a piure și orice tip de la mai puțin de 10 metri și-ar fi dorit să fie zdrobitorul“, „Vrei și un mormînt micuț cu asta?“, „Totul e de pomină cînd știi electronică“, „Valuri de bani care se sparg ușor la țărm“, „Am absorbit jargonul ca un biscuit într-o găleată plină cu popîndăi“, „Am o coloană de umplutură de curcan care îmi pleacă din gît și ajunge pînă la… pînă jos de tot“, „Restul este sos ondulat“. Iar traducătorul digital atinge sublimul cînd, trebuind să traducă fraza „Give me gravy on my mashed potatoes“ („Puneți-mi sos peste piureul de cartofi“), o traduce astfel: „Nu mă lăsați să aștept deloc ca viața mea să înceapă“. (D. S.)

● Din Rusia vin nu doar știri teribile, ci și bancuri pe măsură. „De unde știu cercetătorii ruși că vaccinul lor anti-COVID-19 are un procent de reușită de 50%? L-au încercat pe fiica lui Putin și pe Navalnîi.“ „Cercetătorii ruși au stabilit care e doza potrivită de administrare a vaccinului anti-COVID-19 ca să aibă succes maxim: rafale scurte.“ Îmi amintesc că Ronald Reagan dăduse instrucțiuni Ambasadei SUA de la Moscova să-i transmită bancurile politice care circulau în URSS, susținînd că e cea mai bună sursă pentru a înțelege cu adevărat situația de la firul ierbii. Așadar, iată cum stă treaba acum… (S. V.)

● O umbră neagră, ciudată, a fost filmată de un șofer în Maine, în timp ce traversa un drum de țară. Video-ul a dat naștere la o mulțime de interpretări, care mai de care mai fanteziste. „Ar putea fi vorba despre o pasăre care trece prin dreptul farurilor”, au spus cei care au analizat imaginile. Dar a părut prea puțin, mai ales că Maine este locul în care e născut Stephen King și în care și-a plasat multe dintre poveștile terifiante. Realitatea se mai contaminează și ea de la ficțiune, nu doar invers. (A. M. S.

● OMS recomandă ca noul vaccin antigripal european pentru sezonul 2020-2021 să ofere protecție împotriva următoarelor patru tulpini virale: A/Guangdong-Maonan/SWL1536/2019 (H1N1); A/Hong Kong/2671/2019 (H3N2); B/Washington/02/2019 (linia B/Victoria) și B/Phuket/3073/2013 (linia B/Yamagata). Atît de exotică poate fi banala gripă. (M. P.)

● „Antinostalgia” la final. Prima serie – sub forma unor citate-enunț cu impact antinostalgic – a fost inaugurată de Tita Chiper. Păstrînd titulatura inițială, microfoiletoanele-document publicate în a doua serie (începută în urmă cu zece ani printr-un titlu sugestiv, „Lumina de la Răsărit – Raport din 27 oct. 1955“) s-au vrut a fi și o replică la manualul unic de istorie din comunism. O lectură în paralel ar putea omologa ținta. Oricum, oricînd e loc de mai bine. Acum, cînd școala suferă mutații genetice, un astfel de manual în foileton liliputan – bazat exclusiv pe document, și nu pe comentarii offline – ar putea fi o alternativă pentru varianta homeschooling. Iar beneficiul pe termen lung ar infirma statutul efemer al unei rubrici de gazetă. Chiar și dilematică. Cît privește următoarea serie antinostalgică, cu siguranță ea va fi postpandemică sau nu va fi deloc. Mulțumiri în direct lui Mircea Vasilescu. Știe el de ce! Fără nostalgie… (R. M.)

● În Germania, poliția a primit puteri sporite pentru a verifica mai temeinic respectarea regulilor sanitare în mijloacele de transport în comun și în stații. La rubrica de comentarii din subsolul unui articol de ziar, doi indivizi se ceartă. „Foarte bine!”, zice primul, „să vină poliția, că nu mai merg de luni de zile cu trenul de frica ălora care nu poartă mască.” La care celălalt îi răspunde arțăgos: „Stai, dom’le, liniștit, nici eu nu mai merg cu trenul de luni de zile, că n-am chef să port mască”. Mai merge cineva cu trenul? (M. M.

● În 1978, la baza americană Fort Dix din New Jersey, fiind confundat cu un avion de spionaj, asupra unui OZN a fost deschis focul, iar un extraterestru a fost împușcat mortal, de cinci ori – a povestit în cartea sa George Filler, fost maior în armata americană. Povestea, la care nu a fost martor, i-ar fi fost și lui relatată de un sergent, care a descris extraterestrul ca fiind o „creatură subțire de culoarea gri-maro”. În urma acestei știri, m-am hotărît ca, de cîte ori voi depista mișunînd prin casă o creatură subțire de culoare gri-maro, să mă gîndesc de două ori înainte s-o pocnesc cu papucul. (S. G.

ÎN CONDIȚIILE ASTEA, NU ȘTII CE DIALOG ESTE RECOMANDAT COPIILOR SIMPATICI DIN FAMILIE 

● Vladimir Putin a fost propus de un scriitor rus la Premiul Nobel pentru pace. Şi cică şi Donald Trump a fost propus pentru aceeaşi distincţie. În condiţiile astea, poate că Nicolás Maduro, preşedintele Venezuelei, ar trebui propus la Nobelul pentru economie, iar Bashar al-Assad, preşedintele Siriei, la cel pentru chimie. (A. M.

● După mai bine de doi ani și jumătate, cărțile de patrimoniu în valoare de peste 2,5 milioane de lire sterline, între care se aflau opere ale lui Galileo Galilei, Isaac Newton şi Francisco Goya, care au fost furate dintr-un depozit din Londra, au fost descoperite în Neamţ. Hoții, cinci români, au pătruns prin acoperişul clădirii ca să le sustragă. Operele urmau să ajungă la o expoziţie în SUA, dar au ajuns într-un garaj peste care era turnată o placă de beton. Cu iubitorii de cultură e bine să nu te pui niciodată, că nu știi ce sînt în stare să facă. (A. M. S.)

● Dialog cu Irina (trei ani și jumătate): „Ce cauți acolo? Dă-te jos! Te-ai cățărat ca o maimuță, dă-te jos de-acolo!” „Eu nu sînt maimuuuțicăăă! Eu nu sînt malooo! Ce culoale am eu?” „Ești alb-rozalie.” „Eu sînt alb-lo… eu nu sînt malooo, eu nu sînt o maimuuuțicăăă, eu nu sînt malooo!” Rasismul trebuie stîrpit din fașă! (R. M.

● Vine sezonul gripelor. Vaccinul antigripal Vaxigrip, recomandat de OMS, se poate administra și copiilor, începînd de la vîrsta de 6 luni – stă scris în prospectul original și în traducerea românească acceptată-publicată de ANM (Agenția Națională a Medicamentului). Și totuși, în dezacord cu toată suflarea medicală, unii medici de familie avertizează, invocînd „Sanepidul” (mai nou, Direcția de Sănătate Publică), că vaccinul nu este recomandat copiilor cu vîrste mai mici de 3 ani. Cine știe ce tătăiță antivaccinist face „legea” vaccinurilor pe acolo. Omul potrivit la locul potrivit. România. (M. P.)

● Din galeria perverșilor simpatici: un britanic obișnuiește să mănînce bucățele de fructe lăsate peste zi în vaginul iubitei sale. Cu acordul ei. (M. C.)

● Dacă problemele obișnuite de la serviciu sau din familie vă stresează mai tare decît de obicei, dacă nu mai reușiți să vă bucurați de o plimbare în parc sau de o carte bună, înainte de a apela la un terapeut sau de a face un control medical ar trebui să vedeți cîte ore dormiți pe noapte. Cercetătorii – canadieni, de data aceasta – recomandă cel puțin șapte ore, în medie. Un somn mai scurt poate duce, pe termen lung, nu doar la creșterea riscului de apariție a diabetului sau a bolilor cardiace, dar și la o scădere a capacității de a face față evenimentelor din viață, chiar și celor care aduc bucurie. 2.000 de oameni au participat la studiu și doar unul din trei se poate lăuda cu durata recomandată de somn. (A. A. D.)

Foto: Șerban Mihai Georgescu

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

7437208 jpg
În ce circumstanțe ar putea Donald Trump folosi armata pentru deportări în masă
Președintele ales Donald Trump a declarat săptămâna aceasta că viitoarea sa administrație intenționează să își îndeplinească promisiunea de campanie de a folosi armata SUA pentru a pune în aplicare planul de deportare în masă a migranților ilegali.
Urs intr o padure din Suceava Foto ionel Morosanu Directia Silvica Suceava (1) jpg
Scene care dau fiori, cu doi urși imenși, filmate într-o pădure din nordul României. Un pădurar s-a apropiat la câțiva metri de ei
Doi urși imenși au fost filmați într-o pădure din Suceava, în timp ce își căutau hrana. Pădurarul care a realizat imaginile cu animalele sălbatice aflate în habitatul lor natural nu s-a lăsat intimidat de dimensiunile acestora.
Hotel Continental   Calea Victoriei jpg
Calea Victoriei din Bucureşti urcă în topul celor mai scumpe artere din lume. Cât a ajuns să coste chiria. Comparație cu alte capitale europene
Calea Victoriei a urcat două poziţii în clasamentul celor mai scumpe destinaţii comerciale din lume, în cel mai recent raport „Main Streets Across the World”, realizat de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield.
protest aur parlament jpg
„Dacă nu găsim acum soluții și pentru electoratul anti-sistem, va fi și mai rău la viitoarele alegeri”. Avertismentul unui expert în comportament electoral
Expert în comportamentul politic și electoral în Europa, Costin Ciobanu explică, pentru „Adevărul”, ce ar trebui să facă România pentru electoratul anti-sistem, pentru a evita ca nemulțumirile oamenilor, de multe ori fondate, să fie folosite de partidele pro-ruse.
Miopia afectează în zilele noastre peste 35% dintre copii Colaj DMS jpg
Miopia la copii, în creștere. Ce se poate face în plus, pe lângă limitarea timpului petrecut pe ecrane
Examinările regulate la optometrist reprezintă cea mai bună metodă de a înțelege sănătatea ochilor și vederea copilului tău. Iată cum se dezvoltă miopia, rolul pe care îl joacă timpul petrecut în fața ecranelor și ce poți face dacă bănuiești că cel mic ar putea fi miop.
caiacist blocat tasmania jpg
Șocant! Caiacist blocat între stânci, salvat după ce i-a fost amputat piciorul
Un caiacist a suferit o amputare de urgență sâmbătă, după ce a rămas blocat într-o crevasă stâncoasă pe o porțiune periculoasă a râului Franklin din Tasmania.
Luis Lazarus Foto Facebook
Umbra lui Georgescu la Strasbourg. Mâna dreapta a Dianei Șoșoacă îl considerǎ „cam nebun” pe candidatul suveraniștii REPORTAJ
Călin Georgescu a fost luni pe buzele multor politicieni de la Strasbourg, unde are loc o nouă sesiune a Parlamentului European. Dincolo de mesajele de uimire ale europarlamentarilor români, șochează faptul că până și lideri ai SOS consideră că preferatul românilor „sare calul” prea des.
referendum vot lulea marius dorin
Avem un referendum validat, ce facem cu el? La câte astfel de adunări au fost chemați românii și ce au schimbat ele ANALIZĂ
Deși România a organizat mai multe referendumuri, impactul lor asupra politicii reale a fost adesea limitat. Cu excepția celui din 2003 pentru aderarea la NATO și UE, multe astfel de inițiative au rămas doar simbolice, fără a aduce schimbări semnificative în legislație sau guvernare.
pisica john blocata conducta profimedia (2) jpg
Operațiune de salvare neobișnuită! O pisică blocată într-o conductă le-a dat de furcă pompierilor
Pisica John a fost salvată cu ajutorul pompierilor, după ce a stat cu capul în jos mai multe ore