Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 860 din 1 - 7 octombrie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

LĂSATE LA FIRUL IERBII, POVEȘTILE TERIFIANTE PENTRU SEZONUL 2020-2021 AR PUTEA FI O ALTERNATIVĂ LA RUBRICA DE COMENTARII GRI

● Iată cum arată, pe un site de traduceri lăsate la mîna computerului, versiunile în limba română ale unor fraze unde apare cuvîntul gravy (pe care un dicționar englez-român îl traduce prin „must“, „zeamă de carne“ sau „sos“): „Cafeaua e făcută din zeama de carne care n-a supraviețuit“, „Pîinea și sosul sînt în zbor“, „Înmoaie-ți obrajii dolofani cu lacrimi de sos“, „Biscuiți, o parte din zeamă de ochi roșii“, „Sosul are pielea ca gîtul unui țăran“, „Se asortează foarte bine cu sosul de la subraț“, „În dimineața asta a venit la mine o fată cu sos în cap“, „Așa că am pus rețeta de sos de Joxer în geanta ei de apă“, „Am dat sos pe florile de pe burtică“, „Aproape te-ai măritat cu un profesor de sport care e mai mult sos decît bărbat“, „Într-o zi ne vei aduce două picături din sîngele soțului tău într-un borcan din lut“, „Da, este mai degrabă un sos decît o stafie“, „Se face indispensabilă cu sosurile ei sobre și recunoștința ei veselă“, „Oricine are acces la un tărîm înalt de sos?“, „Expresul de Moscova, asezonat cu sos de durere!“, „Cînd cineva se ia de tine, iar tu invadezi țara respectivului și încă o țară, asta înseamnă sosul“, „Cînd îți înfigi steagul în Lună și spui «Gata cu încercările!», asta înseamnă sosul“, „A intrat mirosind a piure și orice tip de la mai puțin de 10 metri și-ar fi dorit să fie zdrobitorul“, „Vrei și un mormînt micuț cu asta?“, „Totul e de pomină cînd știi electronică“, „Valuri de bani care se sparg ușor la țărm“, „Am absorbit jargonul ca un biscuit într-o găleată plină cu popîndăi“, „Am o coloană de umplutură de curcan care îmi pleacă din gît și ajunge pînă la… pînă jos de tot“, „Restul este sos ondulat“. Iar traducătorul digital atinge sublimul cînd, trebuind să traducă fraza „Give me gravy on my mashed potatoes“ („Puneți-mi sos peste piureul de cartofi“), o traduce astfel: „Nu mă lăsați să aștept deloc ca viața mea să înceapă“. (D. S.)

● Din Rusia vin nu doar știri teribile, ci și bancuri pe măsură. „De unde știu cercetătorii ruși că vaccinul lor anti-COVID-19 are un procent de reușită de 50%? L-au încercat pe fiica lui Putin și pe Navalnîi.“ „Cercetătorii ruși au stabilit care e doza potrivită de administrare a vaccinului anti-COVID-19 ca să aibă succes maxim: rafale scurte.“ Îmi amintesc că Ronald Reagan dăduse instrucțiuni Ambasadei SUA de la Moscova să-i transmită bancurile politice care circulau în URSS, susținînd că e cea mai bună sursă pentru a înțelege cu adevărat situația de la firul ierbii. Așadar, iată cum stă treaba acum… (S. V.)

● O umbră neagră, ciudată, a fost filmată de un șofer în Maine, în timp ce traversa un drum de țară. Video-ul a dat naștere la o mulțime de interpretări, care mai de care mai fanteziste. „Ar putea fi vorba despre o pasăre care trece prin dreptul farurilor”, au spus cei care au analizat imaginile. Dar a părut prea puțin, mai ales că Maine este locul în care e născut Stephen King și în care și-a plasat multe dintre poveștile terifiante. Realitatea se mai contaminează și ea de la ficțiune, nu doar invers. (A. M. S.

● OMS recomandă ca noul vaccin antigripal european pentru sezonul 2020-2021 să ofere protecție împotriva următoarelor patru tulpini virale: A/Guangdong-Maonan/SWL1536/2019 (H1N1); A/Hong Kong/2671/2019 (H3N2); B/Washington/02/2019 (linia B/Victoria) și B/Phuket/3073/2013 (linia B/Yamagata). Atît de exotică poate fi banala gripă. (M. P.)

● „Antinostalgia” la final. Prima serie – sub forma unor citate-enunț cu impact antinostalgic – a fost inaugurată de Tita Chiper. Păstrînd titulatura inițială, microfoiletoanele-document publicate în a doua serie (începută în urmă cu zece ani printr-un titlu sugestiv, „Lumina de la Răsărit – Raport din 27 oct. 1955“) s-au vrut a fi și o replică la manualul unic de istorie din comunism. O lectură în paralel ar putea omologa ținta. Oricum, oricînd e loc de mai bine. Acum, cînd școala suferă mutații genetice, un astfel de manual în foileton liliputan – bazat exclusiv pe document, și nu pe comentarii offline – ar putea fi o alternativă pentru varianta homeschooling. Iar beneficiul pe termen lung ar infirma statutul efemer al unei rubrici de gazetă. Chiar și dilematică. Cît privește următoarea serie antinostalgică, cu siguranță ea va fi postpandemică sau nu va fi deloc. Mulțumiri în direct lui Mircea Vasilescu. Știe el de ce! Fără nostalgie… (R. M.)

● În Germania, poliția a primit puteri sporite pentru a verifica mai temeinic respectarea regulilor sanitare în mijloacele de transport în comun și în stații. La rubrica de comentarii din subsolul unui articol de ziar, doi indivizi se ceartă. „Foarte bine!”, zice primul, „să vină poliția, că nu mai merg de luni de zile cu trenul de frica ălora care nu poartă mască.” La care celălalt îi răspunde arțăgos: „Stai, dom’le, liniștit, nici eu nu mai merg cu trenul de luni de zile, că n-am chef să port mască”. Mai merge cineva cu trenul? (M. M.

● În 1978, la baza americană Fort Dix din New Jersey, fiind confundat cu un avion de spionaj, asupra unui OZN a fost deschis focul, iar un extraterestru a fost împușcat mortal, de cinci ori – a povestit în cartea sa George Filler, fost maior în armata americană. Povestea, la care nu a fost martor, i-ar fi fost și lui relatată de un sergent, care a descris extraterestrul ca fiind o „creatură subțire de culoarea gri-maro”. În urma acestei știri, m-am hotărît ca, de cîte ori voi depista mișunînd prin casă o creatură subțire de culoare gri-maro, să mă gîndesc de două ori înainte s-o pocnesc cu papucul. (S. G.

ÎN CONDIȚIILE ASTEA, NU ȘTII CE DIALOG ESTE RECOMANDAT COPIILOR SIMPATICI DIN FAMILIE 

● Vladimir Putin a fost propus de un scriitor rus la Premiul Nobel pentru pace. Şi cică şi Donald Trump a fost propus pentru aceeaşi distincţie. În condiţiile astea, poate că Nicolás Maduro, preşedintele Venezuelei, ar trebui propus la Nobelul pentru economie, iar Bashar al-Assad, preşedintele Siriei, la cel pentru chimie. (A. M.

● După mai bine de doi ani și jumătate, cărțile de patrimoniu în valoare de peste 2,5 milioane de lire sterline, între care se aflau opere ale lui Galileo Galilei, Isaac Newton şi Francisco Goya, care au fost furate dintr-un depozit din Londra, au fost descoperite în Neamţ. Hoții, cinci români, au pătruns prin acoperişul clădirii ca să le sustragă. Operele urmau să ajungă la o expoziţie în SUA, dar au ajuns într-un garaj peste care era turnată o placă de beton. Cu iubitorii de cultură e bine să nu te pui niciodată, că nu știi ce sînt în stare să facă. (A. M. S.)

● Dialog cu Irina (trei ani și jumătate): „Ce cauți acolo? Dă-te jos! Te-ai cățărat ca o maimuță, dă-te jos de-acolo!” „Eu nu sînt maimuuuțicăăă! Eu nu sînt malooo! Ce culoale am eu?” „Ești alb-rozalie.” „Eu sînt alb-lo… eu nu sînt malooo, eu nu sînt o maimuuuțicăăă, eu nu sînt malooo!” Rasismul trebuie stîrpit din fașă! (R. M.

● Vine sezonul gripelor. Vaccinul antigripal Vaxigrip, recomandat de OMS, se poate administra și copiilor, începînd de la vîrsta de 6 luni – stă scris în prospectul original și în traducerea românească acceptată-publicată de ANM (Agenția Națională a Medicamentului). Și totuși, în dezacord cu toată suflarea medicală, unii medici de familie avertizează, invocînd „Sanepidul” (mai nou, Direcția de Sănătate Publică), că vaccinul nu este recomandat copiilor cu vîrste mai mici de 3 ani. Cine știe ce tătăiță antivaccinist face „legea” vaccinurilor pe acolo. Omul potrivit la locul potrivit. România. (M. P.)

● Din galeria perverșilor simpatici: un britanic obișnuiește să mănînce bucățele de fructe lăsate peste zi în vaginul iubitei sale. Cu acordul ei. (M. C.)

● Dacă problemele obișnuite de la serviciu sau din familie vă stresează mai tare decît de obicei, dacă nu mai reușiți să vă bucurați de o plimbare în parc sau de o carte bună, înainte de a apela la un terapeut sau de a face un control medical ar trebui să vedeți cîte ore dormiți pe noapte. Cercetătorii – canadieni, de data aceasta – recomandă cel puțin șapte ore, în medie. Un somn mai scurt poate duce, pe termen lung, nu doar la creșterea riscului de apariție a diabetului sau a bolilor cardiace, dar și la o scădere a capacității de a face față evenimentelor din viață, chiar și celor care aduc bucurie. 2.000 de oameni au participat la studiu și doar unul din trei se poate lăuda cu durata recomandată de somn. (A. A. D.)

Foto: Șerban Mihai Georgescu

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

cerb jpg
Un cerb tânăr face spectacol în fața unei camere de monitorizare, dar mai ales în fața unei ciute: „Lasă-mă, îmi place!”
Un cerb a fost surprins în ipostaze inedite într-o pădure din Parcul Natural Bucegi. El a fost filmat în timp ce se scălda într-o băltoacă.
Incendiu la un centru pentru copii cu dizabilități Foto Prefectura Argeș jpg
Incendiu izbucnit la un complex de servicii pentru copii cu dizabilități din Pitești. Peste 100 de persoane au fost evacuate
Un incendiu a izbucnit, miercuri, la un spațiu din Pitești în care funcționează un complex de servicii pentru copii cu handicap și o grădiniță pentru copii cu dizabilități!
gabriela cretu FOTO Gabi Crețu / Facebook
Proteste în Senat. Cine este Gabriela Crețu, fosta senatoare care nu și-a ocupat funcția prin concurs
Gabriela Crețu a fost aleasă în 2004 deputată, apoi a fost europarlamentar, după care în 2009 a ocupat funcția de „reprezentant permanent pe lângă insituțiile europene” în Senatul României. Ea se numără printre funcționarii care au protestat față de concedierile anunțate de Bolojan.
WhatsApp Image 2025 01 22 at 15 31 10 jpeg
Opt medici și asistenți din Dolj, bănuiți că ar fi încasat bani pentru gărzi fără să le efectueze
Opt medici și asistenți din județul Dolj sunt suspectați că ar fi încasat bani pentru gărzi în centrul de permanență fără să le fi efectuat, în fapt. Polițiștii au descins la mai multe adrese de unde vor fi ridicați suspecți care vor fi duși la audieri.
shutterstock 2533416523 jpg
Rusia a dat un ultimatum Ucrainei în 2022, dezvăluie Zelenski
Rusia a vrut să-l instaleze pe oligarhul pro-Kremlin Viktor Medvedciuk în funcția de președinte al Ucrainei și i-a cerut lui Volodimir Zelenski să demisioneze, a declarat șeful statului ucrainean pe 22 ianuarie, evocând un ultimatum dat de Kremlin în primele zile ale invaziei.
Lewis Hamilton (Instagram) jpg
Hamilton, începutul unei noi ere în Formula 1: britanicul a debutat la Ferrari
Lewis Hamilton e gata pentru drumul de la noua echipă.
horoscop shutterstock jpg
Horoscop joi, 23 ianuarie. Recompense și aprecieri pentru Tauri, final neașteptat pentru Fecioare, reproșuri pentru Capricorni
Horoscop joi, 23 ianuarie. Lorina, astrologul Click, a consultat astrele și ne spune ce îi așteaptă pe cei 12 nativi în parte, în penultima zi a săptămânii.
bani euro bancnote ajutoare de stat oferta Foto ministerul finantelor
Datoria publică în UE a atins 81,6%. Cum se plasează România față de alte state
La sfârșitul celui de-al treilea trimestru al anului 2024, ponderea datoriei publice în PIB era în zona euro de 88,2% și de 81,6% în UE, procente neschimbate față de sfârșitul celui de-al doilea trimestru al anului 2024.
cutremur seismograf depositphotos1 jpg
A fost cutremur în România. Unde s-a resimțit
Un cutremur cu magnitudinea 3.6 a fost resimțit miercuri, la ora 15:37:28 (ora locală a României), în Galați, informează INFP.