Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 859 din 24 - 30 septembrie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

NIMENI NU E ÎN SIGURANȚĂ DACĂ O BUNICUȚĂ DIN POMÎRLA (CARE VORBEA DESPRE VIITOR CU MARE ÎNTÎRZIERE) A FUGIT DE LA LOCUL FAPTEI ÎN TIMP CE ROMÂNIA DORMEA

● Opt vaccinuri diferite au ajuns în a treia fază de testare. Germania și-a rezervat deja 94 de milioane de doze, mai multe vaccinuri decît numărul total al rezidenților. La Bruxelles, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, condamnă „naționalismul vaccinist” și pledează pentru vaccinarea universală: „Nimeni nu e în siguranță dacă nu sîntem cu toții în siguranță”. Deocamdată nu există nici un vaccin omologat. (M. M.)

● Într-un interviu acordat canalului Fox News, Donald Trump se miră cum de în Europa, „un loc plin de orașe-pădure” – și dă exemplul Austriei, „unde oamenii trăiesc în păduri” –, nu izbucnesc incendii de amploarea celor californiene, mai ales în condițiile în care copacii europeni sînt cu mult mai explozivi (sic!) decît cei americani (cu referire la conifere?). Dacă Trump n-ar fi fost președintele Americii, ci o bunicuță din Pomîrla, ar fi fost chiar simpatic. (M. P.)

● Mi-a plăcut ce spunea (la televizor) o doamnă care vorbea despre vreme: „Noi sîntem în mijlocul seninului“. N-ar fi rău să rămînem acolo mereu. (D. S.)

● Institutul de Cercetare a Fericirii din Danemarca, o organizație ce studiază motivele pentru care unele societăți sînt mai fericite decît altele, a inaugurat un adevărat Muzeu al Fericirii în Copenhaga. Vizitatorii, chiar dacă puțini la număr din pricina pandemiei, sînt invitați să-și caute țara pe un „atlas al fericirii”, să se informeze despre politicile unor guverne pentru starea de fericire a populației, să afle din ce parte a creierului vine sentimentul bucuriei și cum se schimbă raportarea la fericire odată cu vîrsta, amănunte amuzante despre rîs și zîmbet, dar și despre posibilitatea ca, în viitor, telefoanele noastre să ne recunoască emoțiile. (A. A. D.)

● S-a inaugurat metroul. Cu mare pompă și cu tot atîta fast. Precum și cu tot atît de mare întîrziere. Și cu președintele Iohannis. Cu mască. Semn că de sechele nu ne putem lepăda în van. Ca și de pandemie. (R. M.)

● Un turist austriac a spart trei degete ale modelului faimoasei statui „Paolina Borghese“ realizat de sculptorul italian neoclasic Antonio Canova, cînd s-a așezat pe sculptură pentru un selfie. Directorul muzeului din Posagno a alertat autoritățile după ce turistul austriac a fugit de la locul faptei, fiind ulterior prins. Nu e prima dată cînd un austriac face ravagii prin Europa. (M. C.)

● Pentru toți cei care cred în teoria lui Darwin, știrea asta e mană cerească. Un student malaezian căruia i-a fost furat telefonul mobil în timp ce dormea a identificat vinovatul: o maimuță care și-a făcut selfie-uri cu dispozitivul înainte de a-l abandona. (A. M. S.)

● Într-o mașină Uber, paravanul de plastic dintre șofer și client mi-a dat un naiv sentiment de siguranță. Căci imediat ce am urcat, după paravan a început monologul: „Virus de laborator, vă spun eu. Și normal că vine din China, dacă venea din Bulgaria sau România, plăteam de ne uscam. Nu China, putere mondială, ca rușii, americanii sau arabii. Arabii? Vă spun eu, niște inculți, stau cu cămilele în casă. Nu știu să scrie, dar sînt bogați. De-asta trag la ei moldovencele noastre – cum e aia de traversează, o vedeți cum e îmbrăcată? Rochie de seară, a petrecut toată noaptea. Vă spun, ca să știți să vă feriți, să mă credeți, că n-am de ce să mint. Sînt cu un picior în groapă, trei accidente vasculare, pot să crap în orice moment. Vă deranjează dacă aprind o țigară?”. (S. G.)

ÎN TOT CAZUL, INCAPACITATEA NOASTRĂ (ÎN PROPORȚIE DE 90%, CUM ALTFEL?) DE A CONSTRUI VALOARE AR PUTEA FI UN FEL DE EVOLUȚIE PROFUNDĂ

● Săptămîna trecută a apărut o înregistrare video realizată de Traian Ogâgău, primarul orașului Sîngeorz-Băi, în care acesta își pedepsește fiica, ținînd-o dezbrăcată, în genunchi, cu mîinile deasupra capului. Poate că pedeapsa nu e sîngeroasă, dar sîngeorzoasă e, în tot cazul. (M. P.)

● Să inaugurezi o stație de metrou la care ai lucrat douăzeci de ani sau cinci kilometri de centură pe cîmp plat la care ai lucrat trei ani printr-o festivitate la care vin și vorbesc, cu pieptul umflat, președintele țării, prim-ministrul, jumătate de Guvern, o liotă de deputați și senatori, președinți de consilii, comitete și comisii este o glorificare a lenei și incompetenței. În loc să ne fie rușine de incapacitatea noastră funciară de construi, ne mîndrim cu ea. (S. V.)

● Asynchronous Coded Electronic Skin (ACES) se numește prima piele artificială care simte. Are o sută de microsenzori pentru a detecta pînă la treizeci de texturi diferite și variația temperaturii, poate citi alfabetul Braille în proporție de 90% și, cel mai important, poate simți durere. Să nu uităm că prima femeie trans a obținut un biet vagin construit din piele de pește. (M. C.)

● Micul meu atelier muzeistic din șopron, intitulat – cum altfel? – „La gura șopului…“, s-a îmbogățit recent cu o piesă de excepție. Cioplită din lemn de esență tare, ea rescrie forma brâncușiană a capului și, de nu s-ar continua cu o porțiune de vreo 10 cm de gît, ai zice că e o oală sau o ciupercă cu pălăria trasă pe urechi. Am testat cîțiva oaspeți, privind utilitatea unei asemenea „unelte“. Dar răspunsul l-am primit de la donator, dl Gheorghe Stănescu, meșter strungar-fierar în Grid, care are un blănar în arbore: calapod de căciuli. Am mai aflat că asemenea piese purtau diverse numere, iar mărimea se alegea după bucata de sfoară care reda ocolul circular al capului. Chapeau bas! (R. M.)

● „Pentru suspectul care a fugit pe jos de ofițerii noștri în timpul unui control rutier din această dimineață: ai uitat un bilet cîștigător în valoare de 100.000 de dolari în vehicul. Îți poți ridica biletul pe strada Dr. Chattin nr. 498 din Canton (adresa închisorii). O să te aștepte aici. Felicitări, apropo”, au scris polițiștii din comitatul Cherokee, Georgia, pe Facebook. Dacă nici asta nu se numește o zi cu ghinion! (A. M. S.)

● Se tot vorbește despre lipsa de interes a românilor pentru cărți și pentru citit, de faptul că piața de carte din România se află la cote minime, că sîntem pe ultimele locuri în Europa etc., etc. În aceste condiții, un grup organizat de infractori români a reușit să fure la Londra, în urmă cu trei ani, manuscrise ale lui Galileo Galilei, Isaac Newton și Francisco Goya, în valoare de 2,5 milioane de lire sterline. (Cărțile au fost recent recuperate de Poliția din România.) Firește, hoții nu le-au luat ca să le studieze, dar faptul că s-au orientat către obiecte culturale și că Poliția s-a mobilizat să caute cărțile ar putea fi un fel de evoluție. Orice s-ar spune, furtul de cărți nu-i totuna cu furtul oglinzilor de automobil. (A. M.)

● În prag de alegeri locale, nume de sate din România „profundă”: Băgău, Cioara de Sus, Rățoi, Lăculețe-Gară, Broscăuți, Broscoșești, Furnicoși, Bubești, Putredeni, Mămăligani, Bogați, Flamînzi, Bătrîni, Căpățînenii Pămînteni, Făcălețești, Rîca, Strîmbeni, Cucuieți, Gîrbovi, Ghionoaia, Bordei Verde, Păgubeni, Bădărăi, Deșirați, Pitulații Noi, Jegălia, Ciocănari, Bălești, Obîrșenii Lingurari, Amărăștii de Jos, Coțofenii din Dos, Boțoaia, Mărăcinele, Rupturile, Buruienești, Găureni, Cioatele, Ciofliceni, Bărbălăi, Cîrlogani, Mărunței, Vineți, Căpușneni, Ariceștii Rahtivani, Baba Ana, Chiciureni, Malamuc, Potigrafu, Puchenii-Moșneni, Perii Broșteni, Ciolăneștii din Deal, Arsura, Arșița, Boușori. (A. P.)

Foto: M. Chivu

Cea mai bună parte din noi jpeg
„Te pot suna un minut?“
Am încercat să înțeleg de unde provine această anxietate și am descoperit cîteva posibile cauze.
Zizi și neantul jpeg
Primăvară și sărbători
În timp ce lumea de atunci își răcea gura în dezbateri intense, industria de Sf. Valentin înflorea.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Pisica
A fost atît de specială încît eu, timp de trei ani, n-am știut dacă sînt om sau pisică.
E cool să postești jpeg
Normalitatea anormalității noastre
Zilnic, doar în Capitală, zeci de oameni sînt mușcați de cîini, vagabonzi sau care, chipurile, au stăpîni care îi lasă „liberi”.
p 20 WC jpg
Religia între pandemie şi război
De cîţiva ani încoace, avem de trăit două crize acute, globale.
Theodor Pallady jpeg
Rezonanța culturală a lemnului
Tot ce e cu adevărat tradițional măsoară acest eon silvestru, inaugurat după descoperirea focului, care îi este deopotrivă origine și capăt.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un cuplu a divorțat după ce au descoperit că fiecare avea o aventură online cu celălalt sub nume false. Probabil au divorțat ca să poată fi, în sfîrșit, împreună și să-și consume adulterul. (M. C.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?

Adevarul.ro

image
14 ani fără uriașul Marian Cozma: Povestea crimei și ce s-a întâmplat cu ucigașii de etnie rromă
Un handbalist uriaș, la propriu și la figurat, s-a stins, la Veszprém (Ungaria) după un incident șocant.
image
Jurnalist Pro TV reținut pentru 24 de ore. Marius Buga este acuzat că a violat un minor dintr-un centru de plasament
Jurnalistul Marius Buga (42 de ani), corespondentul Pro TV în Dâmbovița și unul dintre cei mai vechi colaboratori ai televiziunii, a fost reținut de procurori într-un dosar ce vizează acte sexuale cu un minor.
image
La ce trebuie să fim atenți când cumpărăm o locuință ca să nu cadă la primul cutremur
Dr. Ing. Lucian Melinceanu, preşedintele Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri din România a explicat pentru „Adevărul” la ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm o locuință.

HIstoria.ro

image
Care este cea mai valoroasă pictură din România?
Muzeul Național Brukenthal prezintă, pe pagina de Facebook, cea mai importantă lucrare a colecției de pictură a instituției sibiene, achiziționată de baronul Samuel von Brukenthal, colecție care a stat la fondarea primului muzeu deschis publicului din România (1817).
image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.