Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 859 din 24 - 30 septembrie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

NIMENI NU E ÎN SIGURANȚĂ DACĂ O BUNICUȚĂ DIN POMÎRLA (CARE VORBEA DESPRE VIITOR CU MARE ÎNTÎRZIERE) A FUGIT DE LA LOCUL FAPTEI ÎN TIMP CE ROMÂNIA DORMEA

● Opt vaccinuri diferite au ajuns în a treia fază de testare. Germania și-a rezervat deja 94 de milioane de doze, mai multe vaccinuri decît numărul total al rezidenților. La Bruxelles, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, condamnă „naționalismul vaccinist” și pledează pentru vaccinarea universală: „Nimeni nu e în siguranță dacă nu sîntem cu toții în siguranță”. Deocamdată nu există nici un vaccin omologat. (M. M.)

● Într-un interviu acordat canalului Fox News, Donald Trump se miră cum de în Europa, „un loc plin de orașe-pădure” – și dă exemplul Austriei, „unde oamenii trăiesc în păduri” –, nu izbucnesc incendii de amploarea celor californiene, mai ales în condițiile în care copacii europeni sînt cu mult mai explozivi (sic!) decît cei americani (cu referire la conifere?). Dacă Trump n-ar fi fost președintele Americii, ci o bunicuță din Pomîrla, ar fi fost chiar simpatic. (M. P.)

● Mi-a plăcut ce spunea (la televizor) o doamnă care vorbea despre vreme: „Noi sîntem în mijlocul seninului“. N-ar fi rău să rămînem acolo mereu. (D. S.)

● Institutul de Cercetare a Fericirii din Danemarca, o organizație ce studiază motivele pentru care unele societăți sînt mai fericite decît altele, a inaugurat un adevărat Muzeu al Fericirii în Copenhaga. Vizitatorii, chiar dacă puțini la număr din pricina pandemiei, sînt invitați să-și caute țara pe un „atlas al fericirii”, să se informeze despre politicile unor guverne pentru starea de fericire a populației, să afle din ce parte a creierului vine sentimentul bucuriei și cum se schimbă raportarea la fericire odată cu vîrsta, amănunte amuzante despre rîs și zîmbet, dar și despre posibilitatea ca, în viitor, telefoanele noastre să ne recunoască emoțiile. (A. A. D.)

● S-a inaugurat metroul. Cu mare pompă și cu tot atîta fast. Precum și cu tot atît de mare întîrziere. Și cu președintele Iohannis. Cu mască. Semn că de sechele nu ne putem lepăda în van. Ca și de pandemie. (R. M.)

● Un turist austriac a spart trei degete ale modelului faimoasei statui „Paolina Borghese“ realizat de sculptorul italian neoclasic Antonio Canova, cînd s-a așezat pe sculptură pentru un selfie. Directorul muzeului din Posagno a alertat autoritățile după ce turistul austriac a fugit de la locul faptei, fiind ulterior prins. Nu e prima dată cînd un austriac face ravagii prin Europa. (M. C.)

● Pentru toți cei care cred în teoria lui Darwin, știrea asta e mană cerească. Un student malaezian căruia i-a fost furat telefonul mobil în timp ce dormea a identificat vinovatul: o maimuță care și-a făcut selfie-uri cu dispozitivul înainte de a-l abandona. (A. M. S.)

● Într-o mașină Uber, paravanul de plastic dintre șofer și client mi-a dat un naiv sentiment de siguranță. Căci imediat ce am urcat, după paravan a început monologul: „Virus de laborator, vă spun eu. Și normal că vine din China, dacă venea din Bulgaria sau România, plăteam de ne uscam. Nu China, putere mondială, ca rușii, americanii sau arabii. Arabii? Vă spun eu, niște inculți, stau cu cămilele în casă. Nu știu să scrie, dar sînt bogați. De-asta trag la ei moldovencele noastre – cum e aia de traversează, o vedeți cum e îmbrăcată? Rochie de seară, a petrecut toată noaptea. Vă spun, ca să știți să vă feriți, să mă credeți, că n-am de ce să mint. Sînt cu un picior în groapă, trei accidente vasculare, pot să crap în orice moment. Vă deranjează dacă aprind o țigară?”. (S. G.)

ÎN TOT CAZUL, INCAPACITATEA NOASTRĂ (ÎN PROPORȚIE DE 90%, CUM ALTFEL?) DE A CONSTRUI VALOARE AR PUTEA FI UN FEL DE EVOLUȚIE PROFUNDĂ

● Săptămîna trecută a apărut o înregistrare video realizată de Traian Ogâgău, primarul orașului Sîngeorz-Băi, în care acesta își pedepsește fiica, ținînd-o dezbrăcată, în genunchi, cu mîinile deasupra capului. Poate că pedeapsa nu e sîngeroasă, dar sîngeorzoasă e, în tot cazul. (M. P.)

● Să inaugurezi o stație de metrou la care ai lucrat douăzeci de ani sau cinci kilometri de centură pe cîmp plat la care ai lucrat trei ani printr-o festivitate la care vin și vorbesc, cu pieptul umflat, președintele țării, prim-ministrul, jumătate de Guvern, o liotă de deputați și senatori, președinți de consilii, comitete și comisii este o glorificare a lenei și incompetenței. În loc să ne fie rușine de incapacitatea noastră funciară de construi, ne mîndrim cu ea. (S. V.)

● Asynchronous Coded Electronic Skin (ACES) se numește prima piele artificială care simte. Are o sută de microsenzori pentru a detecta pînă la treizeci de texturi diferite și variația temperaturii, poate citi alfabetul Braille în proporție de 90% și, cel mai important, poate simți durere. Să nu uităm că prima femeie trans a obținut un biet vagin construit din piele de pește. (M. C.)

● Micul meu atelier muzeistic din șopron, intitulat – cum altfel? – „La gura șopului…“, s-a îmbogățit recent cu o piesă de excepție. Cioplită din lemn de esență tare, ea rescrie forma brâncușiană a capului și, de nu s-ar continua cu o porțiune de vreo 10 cm de gît, ai zice că e o oală sau o ciupercă cu pălăria trasă pe urechi. Am testat cîțiva oaspeți, privind utilitatea unei asemenea „unelte“. Dar răspunsul l-am primit de la donator, dl Gheorghe Stănescu, meșter strungar-fierar în Grid, care are un blănar în arbore: calapod de căciuli. Am mai aflat că asemenea piese purtau diverse numere, iar mărimea se alegea după bucata de sfoară care reda ocolul circular al capului. Chapeau bas! (R. M.)

● „Pentru suspectul care a fugit pe jos de ofițerii noștri în timpul unui control rutier din această dimineață: ai uitat un bilet cîștigător în valoare de 100.000 de dolari în vehicul. Îți poți ridica biletul pe strada Dr. Chattin nr. 498 din Canton (adresa închisorii). O să te aștepte aici. Felicitări, apropo”, au scris polițiștii din comitatul Cherokee, Georgia, pe Facebook. Dacă nici asta nu se numește o zi cu ghinion! (A. M. S.)

● Se tot vorbește despre lipsa de interes a românilor pentru cărți și pentru citit, de faptul că piața de carte din România se află la cote minime, că sîntem pe ultimele locuri în Europa etc., etc. În aceste condiții, un grup organizat de infractori români a reușit să fure la Londra, în urmă cu trei ani, manuscrise ale lui Galileo Galilei, Isaac Newton și Francisco Goya, în valoare de 2,5 milioane de lire sterline. (Cărțile au fost recent recuperate de Poliția din România.) Firește, hoții nu le-au luat ca să le studieze, dar faptul că s-au orientat către obiecte culturale și că Poliția s-a mobilizat să caute cărțile ar putea fi un fel de evoluție. Orice s-ar spune, furtul de cărți nu-i totuna cu furtul oglinzilor de automobil. (A. M.)

● În prag de alegeri locale, nume de sate din România „profundă”: Băgău, Cioara de Sus, Rățoi, Lăculețe-Gară, Broscăuți, Broscoșești, Furnicoși, Bubești, Putredeni, Mămăligani, Bogați, Flamînzi, Bătrîni, Căpățînenii Pămînteni, Făcălețești, Rîca, Strîmbeni, Cucuieți, Gîrbovi, Ghionoaia, Bordei Verde, Păgubeni, Bădărăi, Deșirați, Pitulații Noi, Jegălia, Ciocănari, Bălești, Obîrșenii Lingurari, Amărăștii de Jos, Coțofenii din Dos, Boțoaia, Mărăcinele, Rupturile, Buruienești, Găureni, Cioatele, Ciofliceni, Bărbălăi, Cîrlogani, Mărunței, Vineți, Căpușneni, Ariceștii Rahtivani, Baba Ana, Chiciureni, Malamuc, Potigrafu, Puchenii-Moșneni, Perii Broșteni, Ciolăneștii din Deal, Arsura, Arșița, Boușori. (A. P.)

Foto: M. Chivu

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

Meta Tik Tok telefon mobil shutterstock 2146145097 jpg
Meta plătește creatorii de conținut pentru a se muta de pe TikTok pe Facebook și Instagram
Gigantul american Meta, care deține Facebook și Instagram, s-a oferit să plătească cu până la 5.000 de dolari creatorii de conținut pentru a se muta pe rețelele lor.
cerb jpg
Un cerb tânăr face spectacol în fața unei camere de monitorizare, dar mai ales în fața unei ciute: „Lasă-mă, îmi place!”
Un cerb a fost surprins în ipostaze inedite într-o pădure din Parcul Natural Bucegi. El a fost filmat în timp ce se scălda într-o băltoacă.
Incendiu la un centru pentru copii cu dizabilități Foto Prefectura Argeș jpg
Incendiu izbucnit la un complex de servicii pentru copii cu dizabilități din Pitești. Peste 100 de persoane au fost evacuate
Un incendiu a izbucnit, miercuri, la un spațiu din Pitești în care funcționează un complex de servicii pentru copii cu handicap și o grădiniță pentru copii cu dizabilități!
gabriela cretu FOTO Gabi Crețu / Facebook
Proteste în Senat. Cine este Gabriela Crețu, fosta senatoare care nu și-a ocupat funcția prin concurs
Gabriela Crețu a fost aleasă în 2004 deputată, apoi a fost europarlamentar, după care în 2009 a ocupat funcția de „reprezentant permanent pe lângă insituțiile europene” în Senatul României. Ea se numără printre funcționarii care au protestat față de concedierile anunțate de Bolojan.
WhatsApp Image 2025 01 22 at 15 31 10 jpeg
Opt medici și asistenți din Dolj, bănuiți că ar fi încasat bani pentru gărzi fără să le efectueze
Opt medici și asistenți din județul Dolj sunt suspectați că ar fi încasat bani pentru gărzi în centrul de permanență fără să le fi efectuat, în fapt. Polițiștii au descins la mai multe adrese de unde vor fi ridicați suspecți care vor fi duși la audieri.
shutterstock 2533416523 jpg
Rusia a dat un ultimatum Ucrainei în 2022, dezvăluie Zelenski
Rusia a vrut să-l instaleze pe oligarhul pro-Kremlin Viktor Medvedciuk în funcția de președinte al Ucrainei și i-a cerut lui Volodimir Zelenski să demisioneze, a declarat șeful statului ucrainean pe 22 ianuarie, evocând un ultimatum dat de Kremlin în primele zile ale invaziei.
Lewis Hamilton (Instagram) jpg
Hamilton, începutul unei noi ere în Formula 1: britanicul a debutat la Ferrari
Lewis Hamilton e gata pentru drumul de la noua echipă.
horoscop shutterstock jpg
Horoscop joi, 23 ianuarie. Recompense și aprecieri pentru Tauri, final neașteptat pentru Fecioare, reproșuri pentru Capricorni
Horoscop joi, 23 ianuarie. Lorina, astrologul Click, a consultat astrele și ne spune ce îi așteaptă pe cei 12 nativi în parte, în penultima zi a săptămânii.
bani euro bancnote ajutoare de stat oferta Foto ministerul finantelor
Datoria publică în UE a atins 81,6%. Cum se plasează România față de alte state
La sfârșitul celui de-al treilea trimestru al anului 2024, ponderea datoriei publice în PIB era în zona euro de 88,2% și de 81,6% în UE, procente neschimbate față de sfârșitul celui de-al doilea trimestru al anului 2024.