Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 850 din 23 - 29 iulie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

DUPĂ SERIA DE IDEI LA ÎNDEMÎNĂ, POATE A VENIT TIMPUL UNUI SIMULACRU DE ÎNCĂLZIRE, MAI ALES CÎND OAMENII ÎMPĂRTĂȘESC FICȚIUNEA ARMONIEI

● După lupte interne seculare, de acum înainte vor exista două trupe cu același nume: Iris / Cristi Minculescu, Valter & Boro, dar și Iris / Nelu Dumitrescu. După seria de concerte din ultimii ani susținute pe banii contribuabililor, concerte încheiate cu osanale live pe scenă și în social media, poate a venit timpul și pentru o serie de trupe redenumite Holograf / Sector 1, Holograf / Sector 5. (M. C.)

● Oamenii sînt o specie autodistructivă, În America au apărut „petrecerile COVID” – gazda e infectată cu noul virus și își cheamă prietenii acasă ca să vadă dacă se infectează ori ba, dacă nu cumva totul e o farsă, o conspirație mondială. Dacă și prin Evul Mediu le-ar fi venit ciumaților,  leproșilor, bolnavilor de holeră etc. astfel de idei cu petrecerea, cu siguranță am fi fost mai puțini pe această planetă. (A. P.)

● În Etiopia, paleontologii au găsit un os de hipopotam care a fost transformat într-un fel de topor de mînă de către hominizii de acum 1,4 milioane de ani, iar modul sofisticat în care a fost lucrat părea să fi fost posibil abia pentru cei care au trăit cîteva sute de mii de ani mai tîrziu. Unealta a fost găsită în zona Konso Formation din sudul Etiopiei și are 12,8 cm lungime. Semn clar că mereu ne-am descurcat cu ce am avut la îndemînă. (A. M. S.)

● Pentru că, din cauza restricțiilor de călătorie, planurile oamenilor de a mai pleca în vacanță s-au dus pe apa sîmbetei, un aeroport din Taiwan a venit cu ideea „călătoriei spre nicăieri”, oferind doritorilor posibilitatea unui simulacru de plecat în vacanță: ajungi la aeroport, treci prin toate controalele necesare, te îmbarci, urci în avion, după care cobori și te duci acasă. Mă întreb dacă, la nivel creativ, COVID-ul nu va bate ciuma. (S. G.)

● Clădirea Primăriei orașului Freiburg, construită de niște arhitecți ingenioși și cu simț ecologic, generează mai multă energie decît consumă. Conceptul se bazează pe principiile Casei Pasive și întreaga clădire e susținută de panouri solare, fotovoltaice și instalații de încălzire bazate pe energie geotermală. Așa se face că centrul administrativ al orașului generează energie pentru oraș. Un model pentru serviciile publice. (M. M.)

● În dimineața zilei de 16 iulie au avut loc percheziţii în județele Călăraşi şi Ilfov, la domiciliile unor comercianți online acuzați că au înşelat zeci de persoane cărora le vindeau măşti medicinale, livrîndu-le însă, prin firme de curierat, colete cu hîrtie igienică. Înșelătoria pare să aibă totuși o logică subtilă: unde e COVID-19 și se cer măști de protecție, lipsește îndeobște și hîrtia igienică, mai ales cînd oamenii fac pe ei de frică. (M. P.)

● O doamnă care locuiește în Israel și este abonată la Dilema veche m-a rugat să împărtășesc redacției mulțumiri pentru cele patru numere consecutive, primite post-pauză de COVID-19. „Îmi luasem gîndul… Pur și simplu, m-au făcut fericită. Dacă ar ști oamenii care semnează în revistă cît de mult înseamnă pentru mine fiecare articol, ar fi, cred, la rîndu-le, fericiți.” (R. M.)

● În Belgia, un muzeu și o grădină zoologică afirmă fiecare că posedă adevărata mumie amerindiană, care a stat la baza personajului Rascar Capac, creat de Hergé, în Tintin. Les 7 boules de cristal. Mereu e greu cu realitatea și cu ficțiunea. (A. M. S.

● Cîteva străzi din sectorul 2 unde viața probabil că e extrem de pozitivă: strada Armoniei, strada Competiției, strada Educației, strada Medaliei, strada Emancipării, strada Energiei, strada Poeziei, strada Prudenței, strada Recreerii, strada Speranței. (A. P.)

CÎTEVA VORBE TE DUC DIRECT LA TOATE LUCRURILE GLASULUI

● Dimineață de iulie într-o piață. Doi cumetri schimbă cîteva vorbe: „Ce mai faci, cumetre?“ / „Am fost pîn’ la Metro, au ăștia promoție la ceafă“. Iată o zi care pentru unii a început bine. (D. S.)

● Nu-mi pot reprima fascinația în fața jocului cu vorbele. Sînt unii care jonglează cu ele precum artiștii de circ, le întorc și le zăpăcesc cu rafinamente de prestidigitator. Ai zice că e nevoie de talent. Dar sînt și cazuri în care am impresia că anumite meserii te antrenează special pentru așa ceva. Eu, unul, sînt hipnotizat pur și simplu cînd îi ascult pe economiști. Iată un exemplu. Viceguvernatorul BNR, deunăzi, ne dă o veste bună sub această formă: „Se remarcă impulsul de atenuare a scăderii activității economice imprimat de configuraţia contraciclică a politicii monetare şi fiscale“. Impulsul de atenuare a scăderii imprimat de o configurație contraciclică… Astea-s vorbe care te duc direct în stare moromețiană, te scarpini în creștetul capului și zici: „Ai naibii economiștii ăștia…“ (S. V.)

● BBC Radio 6 Music a pus o întrebare legată de cel mai mare regret muzical din viața ascultătorilor și cineva s-a confesat: „Tata obișnuia să meargă regulat la concertele unei trupe de blues prin pub-urile londoneze de la începutul anilor ’60. Într-o seară, unul dintre membrii trupei l-a întrebat dacă n-ar vrea să devină șoferul lor, dacă tot apare la toate concertele lor. Tata a refuzat căci n-avea carnet de conducere. Acea trupă era The Rolling Stones”. (M. C.)

● O pisică din Louisiana a furat sistematic de la vecini rufe puse la uscat și le-a lăsat pe terasa casei. În special lenjerie intimă, dar și costume de baie, prosoape de plajă și de bucătărie. A fost descoperită cu ajutorul camerelor de supraveghere, după ce stăpînii ei crezuseră că este fapta vreunui bețiv. Se pare că pisica, exasperată de faptul că, în carantină, nu mai era lăsată deloc singură în casă, începuse să se ceară insistent la plimbare, de unde se întorcea doar seara, cu cîte un trofeu. Toate lucrurile aduse de ea au fost fotografiate și postate pe Facebook, iar vecinii au fost invitați să-și revendice desúurile. Cu scuzele de rigoare din partea felinei cleptomane. (A. A. D.)

● Cîteva străzi din sectorul 2 unde drumul ți se înfundă: Intrarea Afirmării, Intrarea Viitorului, Intrarea Călătorului, Intrarea Agregatelor, Intrarea Detectorului, Intrarea Glasului, Intrarea Calității, Intrarea Peșterii, Intrarea Somnului, Intrarea Versului (A. P.)

Foto: Șerban Mihai Georgescu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Iarna se dezlănțuie. Viscol puternic în România: harta celor mai afectate zone. Anunțurile meteorologilor
Iara se dezlănțuie în următoarele ore. Meteorologii au emis sâmbătă mai multe avertizări cod galben şi portocaliu de ninsori şi de vânt puternic pentru cea mai mare parte a ţării. Vremea rea pune stăpânire pe România.
image
Cât pot să ceară meseriașii pentru o casă simplă, la roșu. „Nu te mai droga, frățică!”
Un român a postat un anunț în care s-a interesat cât ar putea să-l coste o casă de 80 de metri pătrați, pe un singur nivel. Printre răspunsuri, au fost și unele cu totul surprinzătoare.
image
Prima autostradă din România, construită la dorința lui Ceaușescu. În cât timp a fost gata și care era viteza maximă de deplasare
Autostrada Bucureşti-Piteşti, cea mai veche din România, a fost finalizată în doar cinci ani, între 1967 şi 1972, din ordinul lui Nicolae Ceauşescu. Astăzi se împlinesc 56 de ani de la începerea lucrărilor de construire.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.