Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 850 din 23 - 29 iulie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

DUPĂ SERIA DE IDEI LA ÎNDEMÎNĂ, POATE A VENIT TIMPUL UNUI SIMULACRU DE ÎNCĂLZIRE, MAI ALES CÎND OAMENII ÎMPĂRTĂȘESC FICȚIUNEA ARMONIEI

● După lupte interne seculare, de acum înainte vor exista două trupe cu același nume: Iris / Cristi Minculescu, Valter & Boro, dar și Iris / Nelu Dumitrescu. După seria de concerte din ultimii ani susținute pe banii contribuabililor, concerte încheiate cu osanale live pe scenă și în social media, poate a venit timpul și pentru o serie de trupe redenumite Holograf / Sector 1, Holograf / Sector 5. (M. C.)

● Oamenii sînt o specie autodistructivă, În America au apărut „petrecerile COVID” – gazda e infectată cu noul virus și își cheamă prietenii acasă ca să vadă dacă se infectează ori ba, dacă nu cumva totul e o farsă, o conspirație mondială. Dacă și prin Evul Mediu le-ar fi venit ciumaților,  leproșilor, bolnavilor de holeră etc. astfel de idei cu petrecerea, cu siguranță am fi fost mai puțini pe această planetă. (A. P.)

● În Etiopia, paleontologii au găsit un os de hipopotam care a fost transformat într-un fel de topor de mînă de către hominizii de acum 1,4 milioane de ani, iar modul sofisticat în care a fost lucrat părea să fi fost posibil abia pentru cei care au trăit cîteva sute de mii de ani mai tîrziu. Unealta a fost găsită în zona Konso Formation din sudul Etiopiei și are 12,8 cm lungime. Semn clar că mereu ne-am descurcat cu ce am avut la îndemînă. (A. M. S.)

● Pentru că, din cauza restricțiilor de călătorie, planurile oamenilor de a mai pleca în vacanță s-au dus pe apa sîmbetei, un aeroport din Taiwan a venit cu ideea „călătoriei spre nicăieri”, oferind doritorilor posibilitatea unui simulacru de plecat în vacanță: ajungi la aeroport, treci prin toate controalele necesare, te îmbarci, urci în avion, după care cobori și te duci acasă. Mă întreb dacă, la nivel creativ, COVID-ul nu va bate ciuma. (S. G.)

● Clădirea Primăriei orașului Freiburg, construită de niște arhitecți ingenioși și cu simț ecologic, generează mai multă energie decît consumă. Conceptul se bazează pe principiile Casei Pasive și întreaga clădire e susținută de panouri solare, fotovoltaice și instalații de încălzire bazate pe energie geotermală. Așa se face că centrul administrativ al orașului generează energie pentru oraș. Un model pentru serviciile publice. (M. M.)

● În dimineața zilei de 16 iulie au avut loc percheziţii în județele Călăraşi şi Ilfov, la domiciliile unor comercianți online acuzați că au înşelat zeci de persoane cărora le vindeau măşti medicinale, livrîndu-le însă, prin firme de curierat, colete cu hîrtie igienică. Înșelătoria pare să aibă totuși o logică subtilă: unde e COVID-19 și se cer măști de protecție, lipsește îndeobște și hîrtia igienică, mai ales cînd oamenii fac pe ei de frică. (M. P.)

● O doamnă care locuiește în Israel și este abonată la Dilema veche m-a rugat să împărtășesc redacției mulțumiri pentru cele patru numere consecutive, primite post-pauză de COVID-19. „Îmi luasem gîndul… Pur și simplu, m-au făcut fericită. Dacă ar ști oamenii care semnează în revistă cît de mult înseamnă pentru mine fiecare articol, ar fi, cred, la rîndu-le, fericiți.” (R. M.)

● În Belgia, un muzeu și o grădină zoologică afirmă fiecare că posedă adevărata mumie amerindiană, care a stat la baza personajului Rascar Capac, creat de Hergé, în Tintin. Les 7 boules de cristal. Mereu e greu cu realitatea și cu ficțiunea. (A. M. S.

● Cîteva străzi din sectorul 2 unde viața probabil că e extrem de pozitivă: strada Armoniei, strada Competiției, strada Educației, strada Medaliei, strada Emancipării, strada Energiei, strada Poeziei, strada Prudenței, strada Recreerii, strada Speranței. (A. P.)

CÎTEVA VORBE TE DUC DIRECT LA TOATE LUCRURILE GLASULUI

● Dimineață de iulie într-o piață. Doi cumetri schimbă cîteva vorbe: „Ce mai faci, cumetre?“ / „Am fost pîn’ la Metro, au ăștia promoție la ceafă“. Iată o zi care pentru unii a început bine. (D. S.)

● Nu-mi pot reprima fascinația în fața jocului cu vorbele. Sînt unii care jonglează cu ele precum artiștii de circ, le întorc și le zăpăcesc cu rafinamente de prestidigitator. Ai zice că e nevoie de talent. Dar sînt și cazuri în care am impresia că anumite meserii te antrenează special pentru așa ceva. Eu, unul, sînt hipnotizat pur și simplu cînd îi ascult pe economiști. Iată un exemplu. Viceguvernatorul BNR, deunăzi, ne dă o veste bună sub această formă: „Se remarcă impulsul de atenuare a scăderii activității economice imprimat de configuraţia contraciclică a politicii monetare şi fiscale“. Impulsul de atenuare a scăderii imprimat de o configurație contraciclică… Astea-s vorbe care te duc direct în stare moromețiană, te scarpini în creștetul capului și zici: „Ai naibii economiștii ăștia…“ (S. V.)

● BBC Radio 6 Music a pus o întrebare legată de cel mai mare regret muzical din viața ascultătorilor și cineva s-a confesat: „Tata obișnuia să meargă regulat la concertele unei trupe de blues prin pub-urile londoneze de la începutul anilor ’60. Într-o seară, unul dintre membrii trupei l-a întrebat dacă n-ar vrea să devină șoferul lor, dacă tot apare la toate concertele lor. Tata a refuzat căci n-avea carnet de conducere. Acea trupă era The Rolling Stones”. (M. C.)

● O pisică din Louisiana a furat sistematic de la vecini rufe puse la uscat și le-a lăsat pe terasa casei. În special lenjerie intimă, dar și costume de baie, prosoape de plajă și de bucătărie. A fost descoperită cu ajutorul camerelor de supraveghere, după ce stăpînii ei crezuseră că este fapta vreunui bețiv. Se pare că pisica, exasperată de faptul că, în carantină, nu mai era lăsată deloc singură în casă, începuse să se ceară insistent la plimbare, de unde se întorcea doar seara, cu cîte un trofeu. Toate lucrurile aduse de ea au fost fotografiate și postate pe Facebook, iar vecinii au fost invitați să-și revendice desúurile. Cu scuzele de rigoare din partea felinei cleptomane. (A. A. D.)

● Cîteva străzi din sectorul 2 unde drumul ți se înfundă: Intrarea Afirmării, Intrarea Viitorului, Intrarea Călătorului, Intrarea Agregatelor, Intrarea Detectorului, Intrarea Glasului, Intrarea Calității, Intrarea Peșterii, Intrarea Somnului, Intrarea Versului (A. P.)

Foto: Șerban Mihai Georgescu

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

cerb jpg
Un cerb tânăr face spectacol în fața unei camere de monitorizare, dar mai ales în fața unei ciute: „Lasă-mă, îmi place!”
Un cerb a fost surprins în ipostaze inedite într-o pădure din Parcul Natural Bucegi. El a fost filmat în timp ce se scălda într-o băltoacă.
Incendiu la un centru pentru copii cu dizabilități Foto Prefectura Argeș jpg
Incendiu izbucnit la un complex de servicii pentru copii cu dizabilități din Pitești. Peste 100 de persoane au fost evacuate
Un incendiu a izbucnit, miercuri, la un spațiu din Pitești în care funcționează un complex de servicii pentru copii cu handicap și o grădiniță pentru copii cu dizabilități!
gabriela cretu FOTO Gabi Crețu / Facebook
Proteste în Senat. Cine este Gabriela Crețu, fosta senatoare care nu și-a ocupat funcția prin concurs
Gabriela Crețu a fost aleasă în 2004 deputată, apoi a fost europarlamentar, după care în 2009 a ocupat funcția de „reprezentant permanent pe lângă insituțiile europene” în Senatul României. Ea se numără printre funcționarii care au protestat față de concedierile anunțate de Bolojan.
WhatsApp Image 2025 01 22 at 15 31 10 jpeg
Opt medici și asistenți din Dolj, bănuiți că ar fi încasat bani pentru gărzi fără să le efectueze
Opt medici și asistenți din județul Dolj sunt suspectați că ar fi încasat bani pentru gărzi în centrul de permanență fără să le fi efectuat, în fapt. Polițiștii au descins la mai multe adrese de unde vor fi ridicați suspecți care vor fi duși la audieri.
shutterstock 2533416523 jpg
Rusia a dat un ultimatum Ucrainei în 2022, dezvăluie Zelenski
Rusia a vrut să-l instaleze pe oligarhul pro-Kremlin Viktor Medvedciuk în funcția de președinte al Ucrainei și i-a cerut lui Volodimir Zelenski să demisioneze, a declarat șeful statului ucrainean pe 22 ianuarie, evocând un ultimatum dat de Kremlin în primele zile ale invaziei.
Lewis Hamilton (Instagram) jpg
Hamilton, începutul unei noi ere în Formula 1: britanicul a debutat la Ferrari
Lewis Hamilton e gata pentru drumul de la noua echipă.
horoscop shutterstock jpg
Horoscop joi, 23 ianuarie. Recompense și aprecieri pentru Tauri, final neașteptat pentru Fecioare, reproșuri pentru Capricorni
Horoscop joi, 23 ianuarie. Lorina, astrologul Click, a consultat astrele și ne spune ce îi așteaptă pe cei 12 nativi în parte, în penultima zi a săptămânii.
bani euro bancnote ajutoare de stat oferta Foto ministerul finantelor
Datoria publică în UE a atins 81,6%. Cum se plasează România față de alte state
La sfârșitul celui de-al treilea trimestru al anului 2024, ponderea datoriei publice în PIB era în zona euro de 88,2% și de 81,6% în UE, procente neschimbate față de sfârșitul celui de-al doilea trimestru al anului 2024.
cutremur seismograf depositphotos1 jpg
A fost cutremur în România. Unde s-a resimțit
Un cutremur cu magnitudinea 3.6 a fost resimțit miercuri, la ora 15:37:28 (ora locală a României), în Galați, informează INFP.