Cu ochii-n 3,14
DUPĂ SERIA DE IDEI LA ÎNDEMÎNĂ, POATE A VENIT TIMPUL UNUI SIMULACRU DE ÎNCĂLZIRE, MAI ALES CÎND OAMENII ÎMPĂRTĂȘESC FICȚIUNEA ARMONIEI
● După lupte interne seculare, de acum înainte vor exista două trupe cu același nume: Iris / Cristi Minculescu, Valter & Boro, dar și Iris / Nelu Dumitrescu. După seria de concerte din ultimii ani susținute pe banii contribuabililor, concerte încheiate cu osanale live pe scenă și în social media, poate a venit timpul și pentru o serie de trupe redenumite Holograf / Sector 1, Holograf / Sector 5. (M. C.)
● Oamenii sînt o specie autodistructivă, În America au apărut „petrecerile COVID” – gazda e infectată cu noul virus și își cheamă prietenii acasă ca să vadă dacă se infectează ori ba, dacă nu cumva totul e o farsă, o conspirație mondială. Dacă și prin Evul Mediu le-ar fi venit ciumaților, leproșilor, bolnavilor de holeră etc. astfel de idei cu petrecerea, cu siguranță am fi fost mai puțini pe această planetă. (A. P.)
● În Etiopia, paleontologii au găsit un os de hipopotam care a fost transformat într-un fel de topor de mînă de către hominizii de acum 1,4 milioane de ani, iar modul sofisticat în care a fost lucrat părea să fi fost posibil abia pentru cei care au trăit cîteva sute de mii de ani mai tîrziu. Unealta a fost găsită în zona Konso Formation din sudul Etiopiei și are 12,8 cm lungime. Semn clar că mereu ne-am descurcat cu ce am avut la îndemînă. (A. M. S.)
● Pentru că, din cauza restricțiilor de călătorie, planurile oamenilor de a mai pleca în vacanță s-au dus pe apa sîmbetei, un aeroport din Taiwan a venit cu ideea „călătoriei spre nicăieri”, oferind doritorilor posibilitatea unui simulacru de plecat în vacanță: ajungi la aeroport, treci prin toate controalele necesare, te îmbarci, urci în avion, după care cobori și te duci acasă. Mă întreb dacă, la nivel creativ, COVID-ul nu va bate ciuma. (S. G.)
● Clădirea Primăriei orașului Freiburg, construită de niște arhitecți ingenioși și cu simț ecologic, generează mai multă energie decît consumă. Conceptul se bazează pe principiile Casei Pasive și întreaga clădire e susținută de panouri solare, fotovoltaice și instalații de încălzire bazate pe energie geotermală. Așa se face că centrul administrativ al orașului generează energie pentru oraș. Un model pentru serviciile publice. (M. M.)
● În dimineața zilei de 16 iulie au avut loc percheziţii în județele Călăraşi şi Ilfov, la domiciliile unor comercianți online acuzați că au înşelat zeci de persoane cărora le vindeau măşti medicinale, livrîndu-le însă, prin firme de curierat, colete cu hîrtie igienică. Înșelătoria pare să aibă totuși o logică subtilă: unde e COVID-19 și se cer măști de protecție, lipsește îndeobște și hîrtia igienică, mai ales cînd oamenii fac pe ei de frică. (M. P.)
● O doamnă care locuiește în Israel și este abonată la Dilema veche m-a rugat să împărtășesc redacției mulțumiri pentru cele patru numere consecutive, primite post-pauză de COVID-19. „Îmi luasem gîndul… Pur și simplu, m-au făcut fericită. Dacă ar ști oamenii care semnează în revistă cît de mult înseamnă pentru mine fiecare articol, ar fi, cred, la rîndu-le, fericiți.” (R. M.)
● În Belgia, un muzeu și o grădină zoologică afirmă fiecare că posedă adevărata mumie amerindiană, care a stat la baza personajului Rascar Capac, creat de Hergé, în Tintin. Les 7 boules de cristal. Mereu e greu cu realitatea și cu ficțiunea. (A. M. S.)
● Cîteva străzi din sectorul 2 unde viața probabil că e extrem de pozitivă: strada Armoniei, strada Competiției, strada Educației, strada Medaliei, strada Emancipării, strada Energiei, strada Poeziei, strada Prudenței, strada Recreerii, strada Speranței. (A. P.)
CÎTEVA VORBE TE DUC DIRECT LA TOATE LUCRURILE GLASULUI
● Dimineață de iulie într-o piață. Doi cumetri schimbă cîteva vorbe: „Ce mai faci, cumetre?“ / „Am fost pîn’ la Metro, au ăștia promoție la ceafă“. Iată o zi care pentru unii a început bine. (D. S.)
● Nu-mi pot reprima fascinația în fața jocului cu vorbele. Sînt unii care jonglează cu ele precum artiștii de circ, le întorc și le zăpăcesc cu rafinamente de prestidigitator. Ai zice că e nevoie de talent. Dar sînt și cazuri în care am impresia că anumite meserii te antrenează special pentru așa ceva. Eu, unul, sînt hipnotizat pur și simplu cînd îi ascult pe economiști. Iată un exemplu. Viceguvernatorul BNR, deunăzi, ne dă o veste bună sub această formă: „Se remarcă impulsul de atenuare a scăderii activității economice imprimat de configuraţia contraciclică a politicii monetare şi fiscale“. Impulsul de atenuare a scăderii imprimat de o configurație contraciclică… Astea-s vorbe care te duc direct în stare moromețiană, te scarpini în creștetul capului și zici: „Ai naibii economiștii ăștia…“ (S. V.)
● BBC Radio 6 Music a pus o întrebare legată de cel mai mare regret muzical din viața ascultătorilor și cineva s-a confesat: „Tata obișnuia să meargă regulat la concertele unei trupe de blues prin pub-urile londoneze de la începutul anilor ’60. Într-o seară, unul dintre membrii trupei l-a întrebat dacă n-ar vrea să devină șoferul lor, dacă tot apare la toate concertele lor. Tata a refuzat căci n-avea carnet de conducere. Acea trupă era The Rolling Stones”. (M. C.)
● O pisică din Louisiana a furat sistematic de la vecini rufe puse la uscat și le-a lăsat pe terasa casei. În special lenjerie intimă, dar și costume de baie, prosoape de plajă și de bucătărie. A fost descoperită cu ajutorul camerelor de supraveghere, după ce stăpînii ei crezuseră că este fapta vreunui bețiv. Se pare că pisica, exasperată de faptul că, în carantină, nu mai era lăsată deloc singură în casă, începuse să se ceară insistent la plimbare, de unde se întorcea doar seara, cu cîte un trofeu. Toate lucrurile aduse de ea au fost fotografiate și postate pe Facebook, iar vecinii au fost invitați să-și revendice desúurile. Cu scuzele de rigoare din partea felinei cleptomane. (A. A. D.)
● Cîteva străzi din sectorul 2 unde drumul ți se înfundă: Intrarea Afirmării, Intrarea Viitorului, Intrarea Călătorului, Intrarea Agregatelor, Intrarea Detectorului, Intrarea Glasului, Intrarea Calității, Intrarea Peșterii, Intrarea Somnului, Intrarea Versului (A. P.)
Foto: Șerban Mihai Georgescu