Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 848 din 9 - 15 iulie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

NU VI SE PARE CĂ O PERECHE DE APARATE NECONFORME CU IDEALURILE PREZENTULUI MIROASE A SCANDAL ÎN OPINCI?

● Deocamdată aici, la „Cu ochii-n 3,14“: nu vi se pare că mișcările astea Black Lives Matter, după ce au devenit comuniste, devin și antisemite? Știu că e dificil să asculți atent tot ce se strigă într-o asemenea învălmășeală violentă, dar parcă-parcă se aud și asemenea sloganuri. Urmărim cu atenție. (S. V.)

● După ce o pereche unică de încălțări de sport pentru domni care conțineau în tălpi apa rîului Iordan a fost vîndută pentru suma de trei mii de dolari, acum s-au fabricat și pantofi stiletto roz pentru doamne cu Iisus crucificat pe o cruce strălucitoare de inox în chip de toc. Mare e atelierul tău, Doamne! (M. C.)

● Dintr-o reclamă la aparate anti-țînțari aflu că, deși sîntem într-un an nefast, lucrurile sînt totuși în echilibru: „Țînțarii nu pot transmite COVID-ul, dar pot transmite malaria”. (S. G.)

● Să dărîmi statui cu personaje controversate ale istoriei, să pui disclaimer și să cenzurezi opere de artă neconforme cu idealurile și convingerile prezentului – vast program! Dar ciclic. (M. C.)

● NASA investește substanțial în confortul astronauților. Recent, agenția a oferit 35.000 de dolari pentru inventatorul capabil să proiecteze așa-numitul „WC lunar”, o toaletă care să funcționeze în microgravitație și în gravitație lunară, cîntărind mai puțin de 15 kilograme și gata de refolosire în cinci minute. În 2008, tot NASA l-a contactat pe chimistul Steve Pearce pentru a recrea mirosul din spațiul cosmic. Cum miroase în spațiu vă spun chiar astronauții: a praf de pușcă, friptură arsă, zmeură și rom. Pearce nu a uitat ideea, prin urmare compania pe care a fondat-o tocmai a lansat un astfel de parfum inedit. În plan este și unul care să miroasă a Lună. (A. A. D.)

● Că nu mai e cum a fost (nu doar în lume, dar și pe-acilea) se văzu la TV în strigătul de obidă al unei cetățence, după o intervenție a poliției la un scandal: „Mi-au luat bărbatu’ la pușcărie! Doamne, în ce Craiovă trăim!“. (D. S.)

● Dacă tot s-a amînat cîndva prin toamnă inaugurarea liniei 5 de metrou, din Drumul Taberei (bine că s-a renunțat la termene ultimative, bătute în cuie ruginite, tip 30 iunie crt.), propun o dată chiar mai generoasă, sine die, poate în răstimp va fi finalizată și corectarea ecritourilor cu denumirea stațiilor, ortografiate greșit. Din nou limba română este izgonită din drepturile ei firești, lăsată la bunul plac al amatorilor analfabeți, diriguitori de mutilări după bunul plac. Diacriticele au dispărut și de la CONSTANTIN BRÂNCUȘI, și de la RÂUL DOAMNEI, astfel încît, cel puțin în cel de-al doilea exemplu, ni se livrează trei opțiuni de lectură: Raul (n. propriu) Doamnei, Răul Doamnei (de orice natură ar fi el) și, în sfîrșit, firul de apă curgător. Cît privește, pentru a cîta oară, desfigurarea numelui lui Brâncuși, lucrul e cu atît mai scandalos, de vreme ce la IEȘIRE, inscripționată pe plăcuța alăturată, sedila își are locul ei. Deci se poate. Totul e să se vrea a se respecta limba română, la ea acasă, de la vlădică pînă la opincă. Numai că vlădica în opinci a uitat de unde a plecat și, mai ales, unde s-a cocoțat. Atentie, se inchid usile! (sic!) (R. M.)

                       

p18 dstanciu img 20200702 jpg jpeg

LA NOI NICI MĂCAR UN MIRACOL REDUS NU FUNCȚIONEAZĂ PE TOATĂ DURATA UNEI BERI

● Spania are cel mai mare număr de aeroporturi și cei mai mulți kilometri de autostradă din Europa. Și asta, datorită corupției: numeroasele proiecte de infrastructură oferă tot atîtea ocazii de a capta, dar și de a sustrage bani europeni. Un model de corupție „funcțională”, activă, productivă. Și o dovadă că la noi nici măcar corupția nu funcționează cum trebuie. (M. P.)

● Un tînăr care a murit cînd avea doar 15 ani este la doar un miracol distanță de a deveni primul sfînt milenial. Carlo Acutis, care a folosit Internetul pentru a răspîndi mesajul romano-catolic și care ar fi salvat un băiat din Brazilia de o boală îngrozitoare prin rugăciune, va fi beatificat în luna octombrie, după ce ceremonia a fost amînată din cauza pandemiei de COVID-19. Un sfînt milenial sună chiar cool. (A. M. S.)

● Liderul nord-coreean a vorbit despre „succesul răsunător” în lupta cu noul coronavirus. Kim Jong-un spune că numărul cazurilor este extrem de redus și că partidul a reușit să țină sub control numărul de infectări. E greu de presupus ce se întîmplă dincolo de granițele celei mai închise țări din lume. E, totuși, liniștitor faptul că partidul recunoaște existența virusului și că nu pune totul pe seama propagandei imperialiste americane. (M. M.)

● La prima călătorie cu avionul, după pandemie, pasagerii sînt anunțați că trebuie să poarte măști pe toată durata zborului. Apoi începe serviciul de vîndut băutură și mîncare. Promoțiile au rămas aceleași: dacă îți cumperi două sticle de bere sau de vin, primești și alune, deci șansele să stai cît mai mult fără mască cresc și ele. (A. M. S.)

● Vara e încinsă. Moment potrivit pentru lansarea unei noi beri. Alejandrina Guzman, fiica sinistrului mafiot Joaquin Guzman care execută acum o pedeapsă cu închisoarea pe viață, cunoscut întregii lumi sub numele „El Chapo“, s-a gîndit să transforme renumele în brand. După ce a lansat deja o linie de modă sub brand-ul „El Chapo 701“, zilele trecute a lansat o bere cu această etichetă. Artizanală, 4% alcool, tip lager, berea „El Chapo 701“ costă în Mexic 3,73 $. Mai precis, 70,10 pesos. De unde fixația pe 701? Este locul pe care Forbes l-a plasat pe El Chapo în 2009, în ierarhia celor mai bogați oameni din lume, cînd averea estimată a mafiotului a atins un miliard de dolari. O vreți rece? (S. V.)

Foto: Paul Breazu (sus), Dan Stanciu (jos)

41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.
p 20 Sf  Augustin WC jpg
De ce scandalizează creștinismul?
Scandalul creștinismului stă așadar în neverosimilul lui. Însuși Dumnezeu vorbește, dar nu o face ca un stăpîn.
setea de absolut convorbiri cu christian chabanis jpg
Setea de absolut
Atunci cînd am întrevăzut cîteva adevăruri esențiale este dureros să simțim că, în măsura în care vrem să le comunicăm oamenilor, ele capătă limitele noastre, impuritățile noastre, degradîndu-se în funcție de acest aliaj.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O femeie din București a fost pusă sub control judiciar, fiind bănuită de săvîrșirea infracțiunii de înșelăciune prin vrăjitorie.
Edgar Allan Poe, circa 1849, restored, squared off jpg
Prăbușirea casei Usher
Una dintre cele mai emoționante descrieri de arhitectură din literatura universală este tabloul creionat de Edgar Allan Poe în debutul nuvelei „Prăbușirea casei Usher”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum e să pleci în vacanță bolnav și complet epuizat
N-am mai fost într-o vacanță parțial din cauza pandemiei, însă mai mult din cauza faptului că nu mi-am mai permis o vacanță.
p 20 Ierusalim, Muntele Templului WC jpg
Loc disputat
De curînd, la Ierusalim au izbucnit din nou – dar cînd au încetat? – tensiunile pe esplanada Cupolei Stîncii.
Theodor Pallady jpeg
Scurtă oprire în biblioteca perfectă
Cel mai adesea afli despre autorii de cărți din cărțile altor autori: circulația bibliografică prin notele de subsol asigură ventilația academică din care se compune tradiția intelectuală a oricărei societăți moderne.
Zizi și neantul jpeg
Mare, trenuri și geamantane
Senzația pe care o am călătorind cu trenul nu poate fi înlocuită cu nici o alta: poate și pentru că ești cu atîția oameni în preajmă, într-o lume mobilă, o lume care o reface, în mic, pe cea mare din exterior.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Numeroasele avertismente de furtună ale RO-Alert de săptămîna trecută, unul emis chiar în timpul spectacolului Rigoletto, de la Opera Națională din București, cînd pe scenă se auzea replica „Furtuna e aproape”, au provocat un val de glume și ironii.
Zizi și neantul jpeg
Veri și obiceiuri
Am mai fost parte a unor vizite ca din Enigma Otiliei în care erai „servit” fix cu așa ceva: dulceață într-un mic castron transparent, una-două lingurițe, cel mai des de cireșe amare, și apă într-un pahar trainic.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Un înger păzitor pentru fiecare – cum recuperăm anii ’90?
Pe vremea cînd lucram la o revistă cu pronunțate tente erotice care se vindea ca pîinea caldă, am cunoscut mai întîi un stripper, apoi un gigolo. Cu care m-am întîlnit pentru a scrie un reportaj.
p 19 WC jpg
Ce valoare mai au simbolurile naționale?
Există în România o serie de simboluri naționale care sînt mai mult sau mai puțin cunoscute, însă cu siguranță extrem de puțin vizibile.
p 20 WC jpg
Adevărul în oglindă
Ghicitura poate fi înțeleasă nu atît ca limită, cît ca o condiție de posibilitate a cunoașterii.

Adevarul.ro

image
Motivul stupid pentru care o grădiniţă din Hunedoara a fost mâzgălită cu mesaje de ură şi ameninţare VIDEO
O grădiniţă din Hunedoara a fost vandalizată. Autorii distrugerilor au lăsat mesaje de ameninţare şi de ură pe faţada clădirii.
image
Un general rus obez şi retras din activitate, trimis să lupte în războiul din Ucraina: „Nimeni nu-i poate refuza supunerea”
Un general rus pensionat şi obez, a fost trimis de Vladimir Putin să lupte în prima linie în războiul din Ucraina care se desfăşoară mai ales în partea de est a ţării. Decizia vine în contextul în care armata rusă pierde tot mai mulţi militari de rang înalt pe câmpul de luptă.
image
„Q”, internautul de la care a pornit mişcarea QAnon, a revenit pe forumurile web după 2 ani de pauză: „Să jucăm încă o dată?”
Utilizatorul anonim cunoscut sub numele de „Q” al forumurilor 4chan şi 8kun, personaj ale cărui anunţuri criptice au dat naştere teoriei conspiraţiei fasciste pro-Trump cunoscută drept QAnon, şi-a reluat postările după o pauză de aproape doi ani.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.