Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 848 din 9 - 15 iulie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

NU VI SE PARE CĂ O PERECHE DE APARATE NECONFORME CU IDEALURILE PREZENTULUI MIROASE A SCANDAL ÎN OPINCI?

● Deocamdată aici, la „Cu ochii-n 3,14“: nu vi se pare că mișcările astea Black Lives Matter, după ce au devenit comuniste, devin și antisemite? Știu că e dificil să asculți atent tot ce se strigă într-o asemenea învălmășeală violentă, dar parcă-parcă se aud și asemenea sloganuri. Urmărim cu atenție. (S. V.)

● După ce o pereche unică de încălțări de sport pentru domni care conțineau în tălpi apa rîului Iordan a fost vîndută pentru suma de trei mii de dolari, acum s-au fabricat și pantofi stiletto roz pentru doamne cu Iisus crucificat pe o cruce strălucitoare de inox în chip de toc. Mare e atelierul tău, Doamne! (M. C.)

● Dintr-o reclamă la aparate anti-țînțari aflu că, deși sîntem într-un an nefast, lucrurile sînt totuși în echilibru: „Țînțarii nu pot transmite COVID-ul, dar pot transmite malaria”. (S. G.)

● Să dărîmi statui cu personaje controversate ale istoriei, să pui disclaimer și să cenzurezi opere de artă neconforme cu idealurile și convingerile prezentului – vast program! Dar ciclic. (M. C.)

● NASA investește substanțial în confortul astronauților. Recent, agenția a oferit 35.000 de dolari pentru inventatorul capabil să proiecteze așa-numitul „WC lunar”, o toaletă care să funcționeze în microgravitație și în gravitație lunară, cîntărind mai puțin de 15 kilograme și gata de refolosire în cinci minute. În 2008, tot NASA l-a contactat pe chimistul Steve Pearce pentru a recrea mirosul din spațiul cosmic. Cum miroase în spațiu vă spun chiar astronauții: a praf de pușcă, friptură arsă, zmeură și rom. Pearce nu a uitat ideea, prin urmare compania pe care a fondat-o tocmai a lansat un astfel de parfum inedit. În plan este și unul care să miroasă a Lună. (A. A. D.)

● Că nu mai e cum a fost (nu doar în lume, dar și pe-acilea) se văzu la TV în strigătul de obidă al unei cetățence, după o intervenție a poliției la un scandal: „Mi-au luat bărbatu’ la pușcărie! Doamne, în ce Craiovă trăim!“. (D. S.)

● Dacă tot s-a amînat cîndva prin toamnă inaugurarea liniei 5 de metrou, din Drumul Taberei (bine că s-a renunțat la termene ultimative, bătute în cuie ruginite, tip 30 iunie crt.), propun o dată chiar mai generoasă, sine die, poate în răstimp va fi finalizată și corectarea ecritourilor cu denumirea stațiilor, ortografiate greșit. Din nou limba română este izgonită din drepturile ei firești, lăsată la bunul plac al amatorilor analfabeți, diriguitori de mutilări după bunul plac. Diacriticele au dispărut și de la CONSTANTIN BRÂNCUȘI, și de la RÂUL DOAMNEI, astfel încît, cel puțin în cel de-al doilea exemplu, ni se livrează trei opțiuni de lectură: Raul (n. propriu) Doamnei, Răul Doamnei (de orice natură ar fi el) și, în sfîrșit, firul de apă curgător. Cît privește, pentru a cîta oară, desfigurarea numelui lui Brâncuși, lucrul e cu atît mai scandalos, de vreme ce la IEȘIRE, inscripționată pe plăcuța alăturată, sedila își are locul ei. Deci se poate. Totul e să se vrea a se respecta limba română, la ea acasă, de la vlădică pînă la opincă. Numai că vlădica în opinci a uitat de unde a plecat și, mai ales, unde s-a cocoțat. Atentie, se inchid usile! (sic!) (R. M.)

                       

p18 dstanciu img 20200702 jpg jpeg

LA NOI NICI MĂCAR UN MIRACOL REDUS NU FUNCȚIONEAZĂ PE TOATĂ DURATA UNEI BERI

● Spania are cel mai mare număr de aeroporturi și cei mai mulți kilometri de autostradă din Europa. Și asta, datorită corupției: numeroasele proiecte de infrastructură oferă tot atîtea ocazii de a capta, dar și de a sustrage bani europeni. Un model de corupție „funcțională”, activă, productivă. Și o dovadă că la noi nici măcar corupția nu funcționează cum trebuie. (M. P.)

● Un tînăr care a murit cînd avea doar 15 ani este la doar un miracol distanță de a deveni primul sfînt milenial. Carlo Acutis, care a folosit Internetul pentru a răspîndi mesajul romano-catolic și care ar fi salvat un băiat din Brazilia de o boală îngrozitoare prin rugăciune, va fi beatificat în luna octombrie, după ce ceremonia a fost amînată din cauza pandemiei de COVID-19. Un sfînt milenial sună chiar cool. (A. M. S.)

● Liderul nord-coreean a vorbit despre „succesul răsunător” în lupta cu noul coronavirus. Kim Jong-un spune că numărul cazurilor este extrem de redus și că partidul a reușit să țină sub control numărul de infectări. E greu de presupus ce se întîmplă dincolo de granițele celei mai închise țări din lume. E, totuși, liniștitor faptul că partidul recunoaște existența virusului și că nu pune totul pe seama propagandei imperialiste americane. (M. M.)

● La prima călătorie cu avionul, după pandemie, pasagerii sînt anunțați că trebuie să poarte măști pe toată durata zborului. Apoi începe serviciul de vîndut băutură și mîncare. Promoțiile au rămas aceleași: dacă îți cumperi două sticle de bere sau de vin, primești și alune, deci șansele să stai cît mai mult fără mască cresc și ele. (A. M. S.)

● Vara e încinsă. Moment potrivit pentru lansarea unei noi beri. Alejandrina Guzman, fiica sinistrului mafiot Joaquin Guzman care execută acum o pedeapsă cu închisoarea pe viață, cunoscut întregii lumi sub numele „El Chapo“, s-a gîndit să transforme renumele în brand. După ce a lansat deja o linie de modă sub brand-ul „El Chapo 701“, zilele trecute a lansat o bere cu această etichetă. Artizanală, 4% alcool, tip lager, berea „El Chapo 701“ costă în Mexic 3,73 $. Mai precis, 70,10 pesos. De unde fixația pe 701? Este locul pe care Forbes l-a plasat pe El Chapo în 2009, în ierarhia celor mai bogați oameni din lume, cînd averea estimată a mafiotului a atins un miliard de dolari. O vreți rece? (S. V.)

Foto: Paul Breazu (sus), Dan Stanciu (jos)

Zizi și neantul jpeg
Alarme, sonerii, zgomote… – din alte vremi
Aproape vii, ceasurile ne umpleau singurătățile.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
#metoo? În România?! Să fim serioși!
Nu cred că există vreo femeie, cel puțin din generația mea, care să nu fi trecut măcar o dată în viață printr-o experiență de hărțuire sexuală
p 20 N  Steinhardt jpg
N. Steinhardt despre creștinismul firesc
Creștinismul devine un regim natural al vieții, un accent care însoțește gesturile cele mai mărunte ale cotidianului.
Polul jpg
Colonialism și misionarism
Reconcilierea dintre colonialism și misiunea creștină internațională este foarte complexă.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
A ajuns acasă rîzînd, a rîs toată noaptea și nu s-a oprit nici a doua zi (joi), nimic neputîndu-i pune capăt veseliei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
În ochii ei era dragoste, multă dragoste
Cît de repede se petrecea totul, fără să analizezi, fără să-ți pui întrebări, fără să te gîndești la un viitor, erau ca niște fire care se înșiră, apoi se deșiră, ca o lumînare care se aprinde undeva în noapte, arde întîi viu, apoi mocnit și se stinge de la sine.
Un album studiu al bisericilor transilvane jpeg
Un album-studiu al bisericilor transilvane
Textul are sobrietate ştinţifică, devotament faţă de documentarea monumentelor şi a vieţii religioase care le-a modelat şi care s-a modelat, de-a lungul timpului, în jurul verticalei lor.
Theodor Pallady jpeg
Tiparul și Cartea cărților
Nu știu să se fi publicat la noi, pînă acum, o asemenea panoramă a edițiilor tipărite ale Sfintei Scripturi de pe orice meridian și în mai toate limbile cunoscute.
Zizi și neantul jpeg
În mulțime
Oamenii prezenți erau animați de entuziasm, dar de unul mai blînd, mai difuz.
Visez parcaje subterane jpeg
Visez parcaje subterane
Locuitorii la bloc ar trebui să-și privească cartierul ca pe propria curte și să lase mașinile la bulevarde, pentru a se bucura de natură.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Un bărbat de 60 de ani a mers la dentist pentru o plombă și a ajuns la urgență direct în operație, pentru că a înghițit capul frezei care-i scormonea dintele.
Oh salvie levănțică iasomie trandafir jpeg
Oh salvie levănțică iasomie trandafir
La început, l-am întîlnit pe Mircea Anghelescu ca profesor, în Amfiteatrul „Bălcescu“.
Zizi și neantul jpeg
Din mers, „mici” bucurii
Bucuria trece dincolo de tine și o-mpărtășești, involuntar în general, și celorlalți.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Privirea lui Chateaubriand
Memoriile au fost proiectate – cum altfel? – pentru posteritate, dar ca o voce de dincolo de mormînt.
Filosofie și muzică  Gabriel Marcel jpeg
Filosofie și muzică. Gabriel Marcel
Muzica este așadar, în mod primordial, nu un obiect al gîndirii, ci un mod al ei.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
...mai mulți americani au murit înecați cu lăptuci decît mușcați de șerpi și de crocodili, combinat.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Speranța moare ultima?
Mereu m-am întrebat dacă speranța care poate aduce cu sine un soi de idealism în a privi lucrurile din jurul tău folosește într-adevăr la ceva.
O lume a poveștilor jpeg
O lume a poveștilor
Narativele care pot subjuga națiuni întregi nu sînt o invenție modernă – după cum afirmă psihiatrul Boris Cyrulnik, în cea mai recentă carte a sa, apărută luna trecută la editura Odile Jacob.
André Scrima: Ziua una şi a opta jpeg
André Scrima: Ziua una şi a opta
Lumina Paştilor: pe cea vizibilă în biserici şi pe străzi, ucrainenii nu şi-au putut-o îngădui; pe cea spirituală, religia patriarhului Kiril o insultă, o sufocă.
Theodor Pallady jpeg
Un Sisif în robă franciscană
Camus a fost doar martorul esențial al asprelor sale vremuri și, prin revolta contra absurdului, aproape un mărturisitor.
Zizi și neantul jpeg
Iarbă verde și obligativități
Avem tendința să ne complicăm puținele zile libere. Să le încadrăm în sisteme, să le tratăm ca pe unele de lucru în alt domeniu: cel al leisure-ului, al entertainment-ului.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Care ar fi playlist-ul ce v-ar alunga pe dumneavoastră de la o demonstrație?
Blocul, strada, etajul și apartamentul jpeg
Blocul, strada, etajul și apartamentul
În locul garajului a apărut un parc, la fel de lipsit de imaginație din punct de vedere urban ca și lamele de blocuri din spatele unității militare, dar care, cu zonele sale verzi, evoca peluza spălătoriei de steaguri.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce caută americanul în Europa?
Îmi dau seama că avem de toate aici, pe bătrînul nostru continent, micul nostru paradis terestru, că este (a fost... oare?) una dintre cele mai bune lumi posibile și că mi-ar trebui vreo cinci vieți ca să văd și să trăiesc tot.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Pizza, povestea fabuloasă de peste ani ani - cum s-a ajuns la cutia de astăzi?
Unul dintre cele mai apreUnul dintre cele mai apreciate tipuri de mâncăruri din lista celor fast food este pizza. O aciate tipuri de mâncăruri din lista celor fast food este pizza. O adoră mai ales copiii. Puțini știu că acest preparat este, de fapt, o invenție, a apărut dintr-o greșeală să spunem.
image
Ministerul ucrainean al Apărării: Bătăliile din estul ţării vor decide soarta Ucrainei
Bătăliile care se duc în estul Ucrainei ar putea decide soarta ţării, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik.
image
Rusia susţine că nu va renunţa la planurile sale în Ucraina, în pofida sancţiunilor şi a ajutorului occidental pentru Kiev
Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat că Rusia îşi va continua 'operaţiunea specială militară' în Ucraina, în pofida 'ajutorului masiv din partea Occidentului' pentru Kiev şi a sancţiunilor occidentale instituite împotriva Moscovei.