Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 847 din 2 - 8 iulie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

CONTINUĂ SĂ APARĂ IDEEA NETEDĂ ȘI TARE CĂ SE ÎNTORC ALTE ARME ÎMPOTRIVA CELORLALTE PĂRȚI ALE SECOLULUI

● De nouă ani, un belgian de 65 de ani primește pizze pe care nu le-a comandat. Și asta se întîmplă la toate orele din zi și din noapte. A făcut reclamații la poliție și n-a plătit niciodată aceste comenzi. Cu toate astea, ele continuă să apară. Căile pizzelor pot fi și ele tare încurcate. (A. M. S.)

● Viena. Pentru a susține sectorul HoReCa, grav afectat de criza coronavirus, Primăria a împărțit cetățenilor aproape un milion de vouchere cu valori de 25 sau 50 de euro fiecare. Ideea e simplă și eficientă: autoritățile vor să stimuleze consumul pentru a relansa producția. Totul e să nu relanseze și epidemia la coadă, la Schnitzel. (M. M.)

 Avem încă proaspătă în minte nebunia cu dispariția hîrtiei igienice din magazine de la începutul pandemiei de coronavirus. Ei bine, știați că hîrtia igienică a fost inventată abia în 1880? Pe atunci, era netedă și tare. În timpul epidemiei de gripă rusească din 1890, lumea încă nu era obișnuită cu așa ceva, deci oamenii au avut o problemă mai puțin. Adică nu exista nevoia. Nu fiți curioși ce se folosea înainte de inventarea ei. (A. M.)

 Doi veri au evadat dintr-o închisoare din Roma, dar au promis că se întorc, „cît mai repede posibil”, după ce își rezolvă niște probleme de familie. S-a întîmplat în Italia. Nu i-a așteptat nimeni, ci au fost prinși și aduși înapoi. (A. M. S.)

 Adaptarea celebrelor desene animate The Looney Tunes la lumea mult mai sensibilă din prezent a făcut ca scenele antologice cu puști, gloanțe și dinamită să rămînă o amintire. Oficialii Warner Bros. susțin că nu au interzis neapărat violența, doar au înlocuit armele de foc cu unele albe: o coasă, un cuțit, ba chiar și un cîrlig. Mai avem puțin și nici Tom nu va mai fi aruncat în aer de Jerry. Sînt însă în siguranță alte arme întoarse împotriva motanului: toporul, ciocanul, burghiul, capcana pentru șoareci, fierul de călcat. (A. A. D.)

 Pe la 1830, Școala Vasiliană avea următoarea structură: o clasă elementară în care se învățau: citirea, scrierea, numărația și rugăciunile; o clasă normală în care se predau gramatica română „pînă la verburi”, geografia Europei, cele patru operații aritmetice, cunoștințe generale și religia; gimnaziul, profilul de umanioare, în care se studiau retorica, introducerea și partea întîi a elocuției, istoria universală pînă la Constantin cel Mare, fracțiile zecimale și numerele complexe, latina, geografia celorlalte părți ale lumii și religia. În plus, se organizau și cursuri complementare, în care se predau Codul Civil, limba rusă, greaca veche, franceza, germana, caligrafia și desenul. Cum vi se pare? (R. M.)

 Faimosul teatru de operă Liceu din Barcelona a celebrat încheierea stării de urgență în Spania printr-un concert inedit. Cum restricțiile referitoare la prezența spectatorilor în săli continuă, El Liceo s-a redeschis pentru plante. În chiar prima zi de după starea de urgență, pe scena legendară pe care au cîntat absolut toate starurile operei secolului XX, de la Callas la Gheorghiu, a urcat un cvartet care a concertat pentru o sală plină de plante. Pe fiecare loc al sălii se afla cîte un ghiveci cumpărat de pe piața locală. A fost de ajuns să aflu că în programul concertului s-a cîntat „Chrysanthemums“ (elegia instrumentală compusă de Giaccomo Puccini în 1890, în noaptea de după aflarea veștii morții prietenului său, prințul Amedeo de Savoia, care a fost chiar și rege al Spaniei pentru trei ani) ca să înțeleg cam care a fost atmosfera. Excelentă alegere, într-un fel! Teatrul Liceu a comunicat că, după ce au audiat concertul exclusiv dedicat lor, plantele au fost donate diferitelor spitale din capitala Cataluniei. (S. V.)

LĂSAȚI SIMPATIA PENTRU CINEVA (ATÎT PENTRU FEMEI, CÎT ȘI PENTRU BĂRBAȚI) SĂ ZBURDE INTEGRAL PRIN ȘIRUL DE ZILE

 „Internarea este o privare de libertate”, declară Avocatul Poporului Renate Weber. Lăsați bolnavii să zburde liberi prin parcuri, să se îmbulzească veseli prin magazine și metrouri! Iar dacă vreun suferind va dori vreodată să fie internat – la nebuni cu el sau direct la pușcărie! (M. P.)

 Radu Cosașu, nuvelistul care mi-a publicat pentru prima dată în viață, licean fiind, un text pe hîrtia unei gazete (și chiar în Dilema), extremistul de centru cu care împart antipatia pentru maniheism și simpatia pentru proza lui Anton Holban sau scheciurile cu Stan și Bran, tocmai a primit un premiu special în cadrul Galei Premiilor Gopo. Cred că e un moment nimerit să reproduc aici unul dintre îndemnurile sale elementare: „Ia totul în tragic și nimic în serios!”. (M. C.)

 Pe un zid din stația de metrou Piața Romană cineva a scris „Nu uita, băiatul e flexat”. Nu știu dacă „a fi flexat” e de bine sau de rău, dar cred că e o sintagmă numai bună de folosit cînd vrei să exprimi o opinie vagă în legătură cu cineva sau ceva. (S. G.)

 NASA oferă 20.000 de dolari celui care va proiecta o toaletă spațială pentru astronauții care vor fi trimiși pe Lună în 2024. Toaleta ar trebui să funcționeze impecabil atît în microgravitație, cît și pe suprafața lunară, să aibă o greutate mai mică de 15 kilograme, să consume mai puțin de 70 de wați, să fie adaptată atît pentru femei, cît și pentru bărbați. Să nu uităm că în 1972, la prima aselenizare, astronauții purtau scutece. (A. P.)

 Prima secvențiere a genotipului unui organism eucariot pluricelular a fost realizată integral în România la Facultatea de Biologie a Universității din București. Pentru mine e știrea acestei demente prime jumătăți a anului. (M. C.)

 Cum spuneam, nu mă roade invidia, cu atît mai puțin cînd e vorba de clauze testamentare. Dar cînd documentul devine public… De exemplu, la dl Iliescu, prin sintagma vagă „cîteva terenuri”. Acest nehotărît „cîteva” naște automat compasiune: nu multe, „cîteva” carevasăzică. O nimica toată… Da, ați citit bine, e vorba de „terenuri”, mici, mari, D-zeu știe… Dacă reintroduci sintagma la locu-i, în șirul de bunuri lăsate moștenire, aproape că te cuprinde mila. Sărăcie lucie, proletariat scăpătat… Bun partid, bună tocmeală, chilipir chiverniseală. (R. M.)

 Acum mai bine de un veac, un amestec de pandemie, teoria conspirației și isterie în Gazeta Transilvaniei (Anul LXXIV, Nr. 29, 8 Februarie 1911), într-o notă cu titlul „Ravagiile ciumei“: „Din Petersburg se telegrafiază: La Charbin toate râurile sunt pline de bacteriile ciumei. La Fudsjadjan au fost arse până acum 4000 de cadavre, alte 2000 sunt răspândite pe străzi. La Huangtscheng au murit de ciumă 3400 persoane. Până acum numărul morților se ridică în Mandciuria la 50000. La Londra au sosit știri, că Chinezi vor să-și pue în aplicare planul transportând cadavrele celor morți de ciumă în casele europenilor, cari nu au fost atinse de groaznicul flagel. […] Chinezii, cari nu mai găsesc de lucru de săptămâni de zile, au venit să ceară ajutorul autorităților. Guvernul a scos armata pentru a risipi pe turburătorii ordinei. Aceștia au aruncat însă asupra soldaților măruntaele și bucăți din cadavrele celor morți de ciumă. Mai mulți soldați s’au îmbolnăvit de ciumă. Din Charbin sosește știrea, că și acolo s’a format o societate secretă, care și-a propus misiunea de a transporta cu orice preț ciuma în Europa. În acest scop Chinezii tae capetele celor morți de ciumă, pe cari vor să le transpoarte prin contrabandă în Europa. Din unele părți se răspândește vestea, că ciuma ar fi trecut în Rusia europeană. Astfel în ținuturile Kirghizilor, în gubernia Astrakan precum și în șase sate dintre fluviul Wolga și Ural s’a constatat 30 de decese de ciumă de la 4-8 Februarie stil nou“. (D. S.)

Foto: Matei Pleșu

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

Magazin Rusia FOTO Shutterstock
Rușii fură din magazine pentru a avea ce pune pe masă: „Costul alimentelor a crescut în ultimii trei ani”
În Rusia, inflația a ajuns la un nivel atât de mare, încât două persoane din Ekaterinburg s-a văzut nevoit să fure un produs de bază, untul, scrie CNBC.
bulgur jpg
Bulgur, rețetă de pilaf turcesc cu roșii și ardei. Un preparat ideal pentru perioada postului
Bulgurul, un ingredient tradițional al bucătăriei turcești și orientale, este o alternativă sănătoasă și gustoasă pentru orez.
Femeie par gri FOTO Shutterstock jpg
Cea mai bună mască de casă pentru a închide părul gri, fără a deteriora podoaba capilară
Părul gri este un semn natural al îmbătrânirii, dar nu toată lumea îmbrățișează această schimbare.
Arme nucleare Rusia FOTO Shutterstock
Un ofiţer rus dezertor a dezvăluit secrete militare a unei baze nucleare: „Armele erau pe deplin pregătite”
Un fost ofițer la o instalație ultrasecretă de arme nucleare din Rusia a dezvăluit informaţii secrete privind arsenalul nuclear al Rusiei şi faptul că bazele care îl adăpostesc au fost puse în alertă maximă încă din prima zi a invaziei în Ucraina.
shutterstock 2212334541 jpg
Cum păstrezi usturoiul până la 6 luni. Sfaturile de care trebuie să ții cont
Nu mai fugiţi de usturoi din cauza mirosului sau gustului neplăcut! El nu este doar un simplu condiment, ci şi un adevărat antibiotic natural. Uitaţi cum se găteşte sănătos acest aliment-minune.
respiratie urataremedii jpeg
Cum să scapi de respirația urât mirositoare cu aceste 3 alimente bogate în proprietăți antibacteriene
Respirația urât mirositoare, cunoscută și sub denumirea de halitoză, este o problemă comună care poate afecta încrederea și starea de bine
horoscop jpg
Noroc, bani și o nouă iubire pentru trei zodii. Nativii care își schimbă complet destinul, la finalul acestei săptămâni
Astrologia aduce vești spectaculoase pentru trei zodii care vor experimenta schimbări majore în viață în zilele următoare. Norocul, câștigurile financiare și o iubire neașteptată sunt la orizont, transformând complet destinul acestor nativi.
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu FOTO Inquam / Octav Ganea
Schimbarea la față a PNL și PSD, grăbită de votul românilor. Cum s-au regrupat partidele după eșecul de la prezidențiale
Rezultatele candidaților PNL și PSD la alegerile prezidențiale de duminică, 24 noiembrie, au produs schimbări majore în conducerea celor două partide. Candidații lor au făcut un pas în spate, iar partidele au fost nevoie să ia măsuri urgente pentru a se regrupa înainte de alegerile parlamentare.
shutterstock 2121536480 jpg
Medic: De ce nimeni nu ar trebui să pupe bebelușii
Poate părea un gest de afecțiune nevinovat, dar poate pune sănătatea copilului în pericol.