Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 847 din 2 - 8 iulie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

CONTINUĂ SĂ APARĂ IDEEA NETEDĂ ȘI TARE CĂ SE ÎNTORC ALTE ARME ÎMPOTRIVA CELORLALTE PĂRȚI ALE SECOLULUI

● De nouă ani, un belgian de 65 de ani primește pizze pe care nu le-a comandat. Și asta se întîmplă la toate orele din zi și din noapte. A făcut reclamații la poliție și n-a plătit niciodată aceste comenzi. Cu toate astea, ele continuă să apară. Căile pizzelor pot fi și ele tare încurcate. (A. M. S.)

● Viena. Pentru a susține sectorul HoReCa, grav afectat de criza coronavirus, Primăria a împărțit cetățenilor aproape un milion de vouchere cu valori de 25 sau 50 de euro fiecare. Ideea e simplă și eficientă: autoritățile vor să stimuleze consumul pentru a relansa producția. Totul e să nu relanseze și epidemia la coadă, la Schnitzel. (M. M.)

 Avem încă proaspătă în minte nebunia cu dispariția hîrtiei igienice din magazine de la începutul pandemiei de coronavirus. Ei bine, știați că hîrtia igienică a fost inventată abia în 1880? Pe atunci, era netedă și tare. În timpul epidemiei de gripă rusească din 1890, lumea încă nu era obișnuită cu așa ceva, deci oamenii au avut o problemă mai puțin. Adică nu exista nevoia. Nu fiți curioși ce se folosea înainte de inventarea ei. (A. M.)

 Doi veri au evadat dintr-o închisoare din Roma, dar au promis că se întorc, „cît mai repede posibil”, după ce își rezolvă niște probleme de familie. S-a întîmplat în Italia. Nu i-a așteptat nimeni, ci au fost prinși și aduși înapoi. (A. M. S.)

 Adaptarea celebrelor desene animate The Looney Tunes la lumea mult mai sensibilă din prezent a făcut ca scenele antologice cu puști, gloanțe și dinamită să rămînă o amintire. Oficialii Warner Bros. susțin că nu au interzis neapărat violența, doar au înlocuit armele de foc cu unele albe: o coasă, un cuțit, ba chiar și un cîrlig. Mai avem puțin și nici Tom nu va mai fi aruncat în aer de Jerry. Sînt însă în siguranță alte arme întoarse împotriva motanului: toporul, ciocanul, burghiul, capcana pentru șoareci, fierul de călcat. (A. A. D.)

 Pe la 1830, Școala Vasiliană avea următoarea structură: o clasă elementară în care se învățau: citirea, scrierea, numărația și rugăciunile; o clasă normală în care se predau gramatica română „pînă la verburi”, geografia Europei, cele patru operații aritmetice, cunoștințe generale și religia; gimnaziul, profilul de umanioare, în care se studiau retorica, introducerea și partea întîi a elocuției, istoria universală pînă la Constantin cel Mare, fracțiile zecimale și numerele complexe, latina, geografia celorlalte părți ale lumii și religia. În plus, se organizau și cursuri complementare, în care se predau Codul Civil, limba rusă, greaca veche, franceza, germana, caligrafia și desenul. Cum vi se pare? (R. M.)

 Faimosul teatru de operă Liceu din Barcelona a celebrat încheierea stării de urgență în Spania printr-un concert inedit. Cum restricțiile referitoare la prezența spectatorilor în săli continuă, El Liceo s-a redeschis pentru plante. În chiar prima zi de după starea de urgență, pe scena legendară pe care au cîntat absolut toate starurile operei secolului XX, de la Callas la Gheorghiu, a urcat un cvartet care a concertat pentru o sală plină de plante. Pe fiecare loc al sălii se afla cîte un ghiveci cumpărat de pe piața locală. A fost de ajuns să aflu că în programul concertului s-a cîntat „Chrysanthemums“ (elegia instrumentală compusă de Giaccomo Puccini în 1890, în noaptea de după aflarea veștii morții prietenului său, prințul Amedeo de Savoia, care a fost chiar și rege al Spaniei pentru trei ani) ca să înțeleg cam care a fost atmosfera. Excelentă alegere, într-un fel! Teatrul Liceu a comunicat că, după ce au audiat concertul exclusiv dedicat lor, plantele au fost donate diferitelor spitale din capitala Cataluniei. (S. V.)

LĂSAȚI SIMPATIA PENTRU CINEVA (ATÎT PENTRU FEMEI, CÎT ȘI PENTRU BĂRBAȚI) SĂ ZBURDE INTEGRAL PRIN ȘIRUL DE ZILE

 „Internarea este o privare de libertate”, declară Avocatul Poporului Renate Weber. Lăsați bolnavii să zburde liberi prin parcuri, să se îmbulzească veseli prin magazine și metrouri! Iar dacă vreun suferind va dori vreodată să fie internat – la nebuni cu el sau direct la pușcărie! (M. P.)

 Radu Cosașu, nuvelistul care mi-a publicat pentru prima dată în viață, licean fiind, un text pe hîrtia unei gazete (și chiar în Dilema), extremistul de centru cu care împart antipatia pentru maniheism și simpatia pentru proza lui Anton Holban sau scheciurile cu Stan și Bran, tocmai a primit un premiu special în cadrul Galei Premiilor Gopo. Cred că e un moment nimerit să reproduc aici unul dintre îndemnurile sale elementare: „Ia totul în tragic și nimic în serios!”. (M. C.)

 Pe un zid din stația de metrou Piața Romană cineva a scris „Nu uita, băiatul e flexat”. Nu știu dacă „a fi flexat” e de bine sau de rău, dar cred că e o sintagmă numai bună de folosit cînd vrei să exprimi o opinie vagă în legătură cu cineva sau ceva. (S. G.)

 NASA oferă 20.000 de dolari celui care va proiecta o toaletă spațială pentru astronauții care vor fi trimiși pe Lună în 2024. Toaleta ar trebui să funcționeze impecabil atît în microgravitație, cît și pe suprafața lunară, să aibă o greutate mai mică de 15 kilograme, să consume mai puțin de 70 de wați, să fie adaptată atît pentru femei, cît și pentru bărbați. Să nu uităm că în 1972, la prima aselenizare, astronauții purtau scutece. (A. P.)

 Prima secvențiere a genotipului unui organism eucariot pluricelular a fost realizată integral în România la Facultatea de Biologie a Universității din București. Pentru mine e știrea acestei demente prime jumătăți a anului. (M. C.)

 Cum spuneam, nu mă roade invidia, cu atît mai puțin cînd e vorba de clauze testamentare. Dar cînd documentul devine public… De exemplu, la dl Iliescu, prin sintagma vagă „cîteva terenuri”. Acest nehotărît „cîteva” naște automat compasiune: nu multe, „cîteva” carevasăzică. O nimica toată… Da, ați citit bine, e vorba de „terenuri”, mici, mari, D-zeu știe… Dacă reintroduci sintagma la locu-i, în șirul de bunuri lăsate moștenire, aproape că te cuprinde mila. Sărăcie lucie, proletariat scăpătat… Bun partid, bună tocmeală, chilipir chiverniseală. (R. M.)

 Acum mai bine de un veac, un amestec de pandemie, teoria conspirației și isterie în Gazeta Transilvaniei (Anul LXXIV, Nr. 29, 8 Februarie 1911), într-o notă cu titlul „Ravagiile ciumei“: „Din Petersburg se telegrafiază: La Charbin toate râurile sunt pline de bacteriile ciumei. La Fudsjadjan au fost arse până acum 4000 de cadavre, alte 2000 sunt răspândite pe străzi. La Huangtscheng au murit de ciumă 3400 persoane. Până acum numărul morților se ridică în Mandciuria la 50000. La Londra au sosit știri, că Chinezi vor să-și pue în aplicare planul transportând cadavrele celor morți de ciumă în casele europenilor, cari nu au fost atinse de groaznicul flagel. […] Chinezii, cari nu mai găsesc de lucru de săptămâni de zile, au venit să ceară ajutorul autorităților. Guvernul a scos armata pentru a risipi pe turburătorii ordinei. Aceștia au aruncat însă asupra soldaților măruntaele și bucăți din cadavrele celor morți de ciumă. Mai mulți soldați s’au îmbolnăvit de ciumă. Din Charbin sosește știrea, că și acolo s’a format o societate secretă, care și-a propus misiunea de a transporta cu orice preț ciuma în Europa. În acest scop Chinezii tae capetele celor morți de ciumă, pe cari vor să le transpoarte prin contrabandă în Europa. Din unele părți se răspândește vestea, că ciuma ar fi trecut în Rusia europeană. Astfel în ținuturile Kirghizilor, în gubernia Astrakan precum și în șase sate dintre fluviul Wolga și Ural s’a constatat 30 de decese de ciumă de la 4-8 Februarie stil nou“. (D. S.)

Foto: Matei Pleșu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Scrisoarea unui diplomat rus aflat în exil: „Cu toții trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război”
„Cu toții trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război. Acum, tot ce contează este ca partea corectă să câștige”, a scris fostul diplomat rus Boris Bondarev.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.