Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 844 din 11 - 17 iunie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

CA SĂ POȚI SĂ INTRI ÎN VIAȚA DINTRE VIEȚI ERA FIRESC SĂ APARĂ REZIDUURI ALE REVENIRII LA NORMALITATE

 Ca să ne facem o idee despre ce și cum, un vers din poemul „Felii de cunoaștere“ (1954) de Henri Michaux: „Orice virus e risipitor“. (D. S.)

 Un efect ciudat al pandemiei. Înainte, dacă voiai să intri în bănci cu mască pe față, venea urgent poliția. Acum, fără mască nu poți să intri. (D. C.)

 Un anunț face reclamă unei Academii de Hipnoză din Baia Mare: cursuri de hipnoză certificate internațional, hipnoterapie… Pînă aici, nimic foarte neobișnuit. Apoi, însă, anunțul spune că se face și regresie hipnotică în viețile anterioare și în viața dintre vieți. Viața dintre vieți? Carevasăzică, între anterioarele vieți mai există și cîte o viețișoară? De om? Halucinant! Citești însă mai departe că aceeași academie organizează și team-building pentru firme și simți că revii la viața românească de zi cu zi. Te trezești, adică, din hipnoză. (A. M.)

 Florida. Pe de o parte, e nevoie de măști. Pe de altă parte, pitonii și iguanele au invadat statul în ultimii ani – ele sînt specii invazive, aduse de oameni, nenaturale. Autoritățile încurajează orice măsură care oprește înmulțirea lor. În plus, spiritul antreprenorial american e foarte puternic. Era firesc, așadar, să apară producătorul de măști anti-SARS-CoV-2 din piele de iguană sau piton. Un tip și-o tipă vînează aceste animale, le jupoaie în curtea personală și fac măști. Le găsiți pe pagina de Facebook „All American Gator Products“. 90 de dolari bucata. Grădina lui Dumnezeu e mare! (S. V.)

 Evreii din Antichitate s-ar putea să fi folosit cannabis ca parte a ritualurilor religioase, potrivit cercetătorilor israelieni care au descoperit reziduuri ale substanței la un altar vechi de aproape 3.000 de ani. Urmele de cannabis au fost găsite pe un altar din templul Tel Arad din Deșertul Negev, la aproximativ zece kilometri distanță de orașul israelian Arad. Potrivit principiului „Nu e nimic nou sub soare”, chiar orice se poate. (A. M. S.)

 Nu reluarea meciurilor de fotbal mi se se pare un simptom al revenirii la normalitate, ci a competițiilor de snooker. Pentru că, uneori, nu doar diavolul stă în detalii. (S. G.)

PRIN CORELARE CU CEI CÎȚIVA METRI DE NECAZ, O LUME ÎNTREAGĂ N-A CÎȘTIGAT NIMIC

 Bacalaureat 1931: Limba română, Științe naturale (scris); Limba română, Istoria patriei, Geografia României, Limba franceză, Șt. Naturale (oral). Media se calculează prin corelare cu mediile anuale pe cei patru ani de liceu, incluzînd următoarele obiecte de studiu: Religia, Limba română, Limba latină, Limba franceză, Limba germană, Limba elină, Istoria, Filosofia, Dreptul și Economia politică, Geografia, Matematici, Științe fizico-chimice, Științe naturale, Igiena, Desemnul, Muzica, Caligrafie, Gospodărie, Lucru manual. N.B. Ministrul Instrucțiunii Publice și Cultelor: Nicolae Iorga # Bacalaureat 1967 (secția reală): Literatura română, Matematica (scris și oral), Biologia (oral). Media se calculează prin corelare cu mediile anuale pe cei patru ani de liceu, incluzînd următoarele obiecte de studiu: Limba și literatura română, Limba rusă (obligatoriu), Limba franceză, Limba latină, Filozofie și Socialism științific, Psihologia și Logica, Matematica, Astronomia, Fizica, Chimia, Biologia, Geografia, Tehnologia, Desenul, Muzica, Educația fizică. # Bacalaureat 2020: în curs de actualizare… Ministrul Educației… nu se pune. (R. M.)

 Coboară din autobuz, mai să se rostogolească pe scară. Traversează în grabă primele trei benzi ale șoselei, pe culoarea roșie a semaforului, fără să se asigure, țopăind printre mașinile care frînează zgomotos, dar eficient. Sare peste primul gărduleț ce separă liniile de tramvai de cele două sensuri ale carosabilului. Sare și peste al doilea gărduleț. Se oprește, buimac, la mijlocul următoarei benzi de carosabil, ratînd milimetric întîlnirea cu un camion. Apoi parcurge lent, șchiopătînd ușor, cei cîțiva metri pînă la trotuar. Nu, nu e un sinucigaș: omul poartă, regulamentar, măscuță și chiar mănușele. (M. M.)

 Alexandru Țiplea spunea, în 1906, despre cuvîntul ardelenesc „musai” (din germanul muss sein / trebuie să fie) că „e un germanism care prin vieața militară sʼa introdus în limbile tuturor popoarelor din Ungaria și înseamnă necesitate și silă supremă”. Cîtă aversiune latină față de un imperativ cazon german… și, apoi, cîtă ironie, viclenie, masochism, resemnare și duplicitate, cît haz de necaz în zicala „Dacă-i musai, cu plăcere”. (M. P.)

 Maimuțele nu sînt cele mai disciplinate creaturi, mai ales dacă le este foame sau se simt amenințate. Fac stricăciuni, atacă sau fură. În capul listei celor mai bizare lucruri subtilizate de maimuțe vreodată sînt niște probe de sînge de la pacienți infectați cu coronavirus. S-a întîmplat la sfîrșitul lunii trecute, în India. Maimuțele au înșfăcat practic mostrele de la un angajat din domeniul medical, care mergea pe jos prin campusul Facultății de Medicină din Meerut. Medicii nu știu dacă, venind în contact cu sîngele infectat, maimuțele pot contracta virusul. Ar însemna o întoarcere a lui în regnul animal, de unde a venit, la sfîrșitul lui 2019, îmbolnăvind o lume întreagă. (A. A. D.)

 „Ce a cîștigat Laura Codruța Kövesi  la CEDO?!”, se întreabă retorico-zeflemitor L.O.V. Și tot domnia-sa își/ne răspunde: „N-a cîștigat nimic… Nu mai bateți cîmpii cu grație!” Carevasăzică, lăsați-mă pe mine să bat cîmpia română, cu abjecție… A dvs. care nu vă uită, Lia Olguța Vasilescu. (R. M.)

NU E TOCMAI O SURPRIZĂ FAPTUL CĂ ACTIVITATEA UMANĂ S-A MAI LINIȘTIT CHIMIC

 După ce plasticul a fost găsit în organismul unui microorganism necunoscut de pe fundul Gropii Marianelor, nu mai e tocmai o surpriză faptul că microplasticul a fost găsit acum și într-un bloc de gheață din Antarctica. Aștept microplasticul din eșantioanele de sol lunar. (M. C.)

 Oamenii de știință se pare că au identificat cel mai curat aer din lume, neafectat de particulele cauzate de activitatea umană. Profesoara Sonia Kreidenweis și echipa ei cred că aerul de deasupra Oceanului Antarctic ar fi cel mai puțin afectat de activitatea umană și de praful de pe continentele planetei. Stratul de aer care alimentează norii joși de deasupra Oceanului Antarctic nu conține aerosoli produși de activitatea umană. Așadar, aerul e curat acolo unde nu sînt oameni. (A. M. S.)

 Știre din The Brussels Times: un belgian de 65 de ani din Turnhout primește acasă pizza, pe care nu a mai comandat-o de aproape zece ani. Mai primește și kebab sau alte feluri de mîncare, dar în general pizza. Omul e disperat, uneori băieții care livrează pizza îi sună la ușă și la două noaptea, iar în 2019, într-o singură zi, au venit zece livratori, unul îi aducea 14 pizza. Mereu a refuzat comenzile și n-a plătit nimic, a apelat și la Poliție, dar problema tot nu s-a rezolvat. Din cauza livrărilor, nu mai poate dormi noaptea, tresare din somn de fiecare dată cînd aude o motoretă pe stradă. S-a mai liniștit doar cînd a aflat că are un tovarăș de suferință – un belgian care trăiește în Herenthout primește acasă pizza pe care nu o comandă de doar nouă ani. (A. P.)

 Revista Nature a anunțat crearea, de către o echipă de francezi, a unei enzime mutant care poate digera polimerii din pet-uri, transformînd plasticul într-un compus chimic ce poate fi reutilizat. Speranța e ca, din 2024, această enzimă să fie folosită la scară industrială în reciclarea și producerea de pet-uri. (M. C.)

Foto: Șerban Mihai Georgescu

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Politie Mexic FOTO Shutterstock jpg
Cel puţin cinci corpuri umane, tăiate în bucăţi, descoperite într-o camionetă, în Mexic
Cel puţin cinci cadavre umane tăiate în bucăţi au fost descoperite joi la bordul unei camionete în statul Guanajuato din centrul Mexicului unde se desfăşoară un război sângeros între carteluri, potrivit autorităţilor.
image png
CRBL recunoaște greșelile care au dus la ruperea căsniciei cu Elena: „Au fost prea multe, prea dese și prea nebune”
La câteva luni de la divorțul de Elena, CRBL recunoaște care au fost greșelile făcute de el care au condus la destrămarea relației. Cântărețul care în prezent se află implicat cu o tânără mult mai mică decât el mărturisește că în fostul mariaj a greșit atât el, cât și fosta soție.
Horatiu Potra soseste la sediul IGPR  Foto Inquam Photos Octav Ganea (10) jpg
Dosarul lui Horaţiu Potra: Tribunalul Prahova judecă vineri contestaţiile la măsura controlului judiciar
Tribunalul Prahova judecă, vineri, contestaţiile procurorilor şi ale inculpaţilor faţă de măsura controlului judiciar dispusă de Judecătoria Ploieşti cu privire la Horaţiu Potra şi Andrei Florin Lup, cercetat în aceeași cauză.
Ciorcila jpeg
netflix pixabay jpg
Serial de pe Netflix care a făcut furori în toată lumea. Și criticii au doar cuvinte de laudă la adresa lui
Un serial recent lansat pe Netflix a reușit să capteze atenția publicului global, devenind viral în scurt timp. „The Cage” este considerat de critici și spectatori drept unul dintre cele mai bune seriale ale platformei de streaming, datorită combinației sale de acțiune intensă
durere sold jpg
De ce simțim durerea diferit. Descoperă adevărul din spatele pragului durerii și cum îți influențează viața
Durerea este o experiență complexă, modelată nu doar de factorii fizici, ci și de psihologia și cultura noastră. De multe ori, auzim oameni spunând că au un „prag al durerii ridicat”, considerând-o dovadă de putere sau reziliență. Dar ce înseamnă, de fapt, acest „prag al durerii”
James Acuna fost ofiter CIA foto arhiva personala (1) jpg
Un fost ofițer CIA explică modul în care Rusia l-a ajutat pe Bashar al-Assad să fugă din Siria
Fost ofițer superior CIA timp de două decenii, James Acuna explică foarte clar modalitatea prin care Rusia l-a ajutat pe fostul președinte sirian Bashar al-Assad să fugă din Siria și să ajungă la Moscova.
Cadouri de Crăciun. FOTO
Ghidul cadourilor de Secret Santa pentru toate zodiile: Cum să alegi darul perfect
Pentru cei care caută cadoul perfect de Secret Santa, astrologii oferă sugestii inspirate în funcție de zodie, astfel încât fiecare dar să fie potrivit personalității destinatarului.
luxemburg istock jpg
Țara care are o capitală cu același nume ca statul. Este una dintre cele mai faimoase și bogate din lume
Deși este o țară mică, acest loc este unul dintre cele mai faimoase și bogate din Europa. Însă, pe lângă frumusețea și opulența pe care o are, un alt detaliu poate să atragă atenția celor mai mulți dintre noi! Este una dintre puținele țări a căror capitală are același nume cu cel al statului!