Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 844 din 11 - 17 iunie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

CA SĂ POȚI SĂ INTRI ÎN VIAȚA DINTRE VIEȚI ERA FIRESC SĂ APARĂ REZIDUURI ALE REVENIRII LA NORMALITATE

 Ca să ne facem o idee despre ce și cum, un vers din poemul „Felii de cunoaștere“ (1954) de Henri Michaux: „Orice virus e risipitor“. (D. S.)

 Un efect ciudat al pandemiei. Înainte, dacă voiai să intri în bănci cu mască pe față, venea urgent poliția. Acum, fără mască nu poți să intri. (D. C.)

 Un anunț face reclamă unei Academii de Hipnoză din Baia Mare: cursuri de hipnoză certificate internațional, hipnoterapie… Pînă aici, nimic foarte neobișnuit. Apoi, însă, anunțul spune că se face și regresie hipnotică în viețile anterioare și în viața dintre vieți. Viața dintre vieți? Carevasăzică, între anterioarele vieți mai există și cîte o viețișoară? De om? Halucinant! Citești însă mai departe că aceeași academie organizează și team-building pentru firme și simți că revii la viața românească de zi cu zi. Te trezești, adică, din hipnoză. (A. M.)

 Florida. Pe de o parte, e nevoie de măști. Pe de altă parte, pitonii și iguanele au invadat statul în ultimii ani – ele sînt specii invazive, aduse de oameni, nenaturale. Autoritățile încurajează orice măsură care oprește înmulțirea lor. În plus, spiritul antreprenorial american e foarte puternic. Era firesc, așadar, să apară producătorul de măști anti-SARS-CoV-2 din piele de iguană sau piton. Un tip și-o tipă vînează aceste animale, le jupoaie în curtea personală și fac măști. Le găsiți pe pagina de Facebook „All American Gator Products“. 90 de dolari bucata. Grădina lui Dumnezeu e mare! (S. V.)

 Evreii din Antichitate s-ar putea să fi folosit cannabis ca parte a ritualurilor religioase, potrivit cercetătorilor israelieni care au descoperit reziduuri ale substanței la un altar vechi de aproape 3.000 de ani. Urmele de cannabis au fost găsite pe un altar din templul Tel Arad din Deșertul Negev, la aproximativ zece kilometri distanță de orașul israelian Arad. Potrivit principiului „Nu e nimic nou sub soare”, chiar orice se poate. (A. M. S.)

 Nu reluarea meciurilor de fotbal mi se se pare un simptom al revenirii la normalitate, ci a competițiilor de snooker. Pentru că, uneori, nu doar diavolul stă în detalii. (S. G.)

PRIN CORELARE CU CEI CÎȚIVA METRI DE NECAZ, O LUME ÎNTREAGĂ N-A CÎȘTIGAT NIMIC

 Bacalaureat 1931: Limba română, Științe naturale (scris); Limba română, Istoria patriei, Geografia României, Limba franceză, Șt. Naturale (oral). Media se calculează prin corelare cu mediile anuale pe cei patru ani de liceu, incluzînd următoarele obiecte de studiu: Religia, Limba română, Limba latină, Limba franceză, Limba germană, Limba elină, Istoria, Filosofia, Dreptul și Economia politică, Geografia, Matematici, Științe fizico-chimice, Științe naturale, Igiena, Desemnul, Muzica, Caligrafie, Gospodărie, Lucru manual. N.B. Ministrul Instrucțiunii Publice și Cultelor: Nicolae Iorga # Bacalaureat 1967 (secția reală): Literatura română, Matematica (scris și oral), Biologia (oral). Media se calculează prin corelare cu mediile anuale pe cei patru ani de liceu, incluzînd următoarele obiecte de studiu: Limba și literatura română, Limba rusă (obligatoriu), Limba franceză, Limba latină, Filozofie și Socialism științific, Psihologia și Logica, Matematica, Astronomia, Fizica, Chimia, Biologia, Geografia, Tehnologia, Desenul, Muzica, Educația fizică. # Bacalaureat 2020: în curs de actualizare… Ministrul Educației… nu se pune. (R. M.)

 Coboară din autobuz, mai să se rostogolească pe scară. Traversează în grabă primele trei benzi ale șoselei, pe culoarea roșie a semaforului, fără să se asigure, țopăind printre mașinile care frînează zgomotos, dar eficient. Sare peste primul gărduleț ce separă liniile de tramvai de cele două sensuri ale carosabilului. Sare și peste al doilea gărduleț. Se oprește, buimac, la mijlocul următoarei benzi de carosabil, ratînd milimetric întîlnirea cu un camion. Apoi parcurge lent, șchiopătînd ușor, cei cîțiva metri pînă la trotuar. Nu, nu e un sinucigaș: omul poartă, regulamentar, măscuță și chiar mănușele. (M. M.)

 Alexandru Țiplea spunea, în 1906, despre cuvîntul ardelenesc „musai” (din germanul muss sein / trebuie să fie) că „e un germanism care prin vieața militară sʼa introdus în limbile tuturor popoarelor din Ungaria și înseamnă necesitate și silă supremă”. Cîtă aversiune latină față de un imperativ cazon german… și, apoi, cîtă ironie, viclenie, masochism, resemnare și duplicitate, cît haz de necaz în zicala „Dacă-i musai, cu plăcere”. (M. P.)

 Maimuțele nu sînt cele mai disciplinate creaturi, mai ales dacă le este foame sau se simt amenințate. Fac stricăciuni, atacă sau fură. În capul listei celor mai bizare lucruri subtilizate de maimuțe vreodată sînt niște probe de sînge de la pacienți infectați cu coronavirus. S-a întîmplat la sfîrșitul lunii trecute, în India. Maimuțele au înșfăcat practic mostrele de la un angajat din domeniul medical, care mergea pe jos prin campusul Facultății de Medicină din Meerut. Medicii nu știu dacă, venind în contact cu sîngele infectat, maimuțele pot contracta virusul. Ar însemna o întoarcere a lui în regnul animal, de unde a venit, la sfîrșitul lui 2019, îmbolnăvind o lume întreagă. (A. A. D.)

 „Ce a cîștigat Laura Codruța Kövesi  la CEDO?!”, se întreabă retorico-zeflemitor L.O.V. Și tot domnia-sa își/ne răspunde: „N-a cîștigat nimic… Nu mai bateți cîmpii cu grație!” Carevasăzică, lăsați-mă pe mine să bat cîmpia română, cu abjecție… A dvs. care nu vă uită, Lia Olguța Vasilescu. (R. M.)

NU E TOCMAI O SURPRIZĂ FAPTUL CĂ ACTIVITATEA UMANĂ S-A MAI LINIȘTIT CHIMIC

 După ce plasticul a fost găsit în organismul unui microorganism necunoscut de pe fundul Gropii Marianelor, nu mai e tocmai o surpriză faptul că microplasticul a fost găsit acum și într-un bloc de gheață din Antarctica. Aștept microplasticul din eșantioanele de sol lunar. (M. C.)

 Oamenii de știință se pare că au identificat cel mai curat aer din lume, neafectat de particulele cauzate de activitatea umană. Profesoara Sonia Kreidenweis și echipa ei cred că aerul de deasupra Oceanului Antarctic ar fi cel mai puțin afectat de activitatea umană și de praful de pe continentele planetei. Stratul de aer care alimentează norii joși de deasupra Oceanului Antarctic nu conține aerosoli produși de activitatea umană. Așadar, aerul e curat acolo unde nu sînt oameni. (A. M. S.)

 Știre din The Brussels Times: un belgian de 65 de ani din Turnhout primește acasă pizza, pe care nu a mai comandat-o de aproape zece ani. Mai primește și kebab sau alte feluri de mîncare, dar în general pizza. Omul e disperat, uneori băieții care livrează pizza îi sună la ușă și la două noaptea, iar în 2019, într-o singură zi, au venit zece livratori, unul îi aducea 14 pizza. Mereu a refuzat comenzile și n-a plătit nimic, a apelat și la Poliție, dar problema tot nu s-a rezolvat. Din cauza livrărilor, nu mai poate dormi noaptea, tresare din somn de fiecare dată cînd aude o motoretă pe stradă. S-a mai liniștit doar cînd a aflat că are un tovarăș de suferință – un belgian care trăiește în Herenthout primește acasă pizza pe care nu o comandă de doar nouă ani. (A. P.)

 Revista Nature a anunțat crearea, de către o echipă de francezi, a unei enzime mutant care poate digera polimerii din pet-uri, transformînd plasticul într-un compus chimic ce poate fi reutilizat. Speranța e ca, din 2024, această enzimă să fie folosită la scară industrială în reciclarea și producerea de pet-uri. (M. C.)

Foto: Șerban Mihai Georgescu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Scrisoarea unui diplomat rus aflat în exil: „Cu toții trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război”
„Cu toții trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război. Acum, tot ce contează este ca partea corectă să câștige”, a scris fostul diplomat rus Boris Bondarev.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.