Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 843 din 4 - 10 iunie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

PENTRU MARCAREA DISTANȚEI DINTRE DIVERSE TIPURI DE PAȘI, GUVERNUL VA RECURGE LA O CREȘTERE A CONSUMULUI DE RĂSPUNSURI

 În trenurile de metrou au apărut buline verzi de atenționare, pentru marcarea distanței dintre persoane, cu mesajul clar „Stai aici”. În virtutea versurilor lui Topîrceanu, „Ce-ai cu noi, mă? Pentru ce să dăm cu var?”, călătorii stăteau regulamentar, fix alături. (S. G.)

 Pisicile sînt preferatele Instagram-ului, nu mai e o surpriză, tocmai de aceea foarte multe sînt pozate și filmate de stăpînii lor și au conturi cu milioane de urmăritori. Foarte aproape însă ca vizualizări, în ultima vreme, sînt conturile care supun atenției preocupări mai bizare. Dacă ar fi rețete culinare, nu m-aș mira, dar putem admira următoarele: un cuțit care taie felii dintr-un tort; cum se toarnă lapte, într-un bol, peste diverse tipuri de biscuiți; tot biscuiți, dar de data asta rupți în două; cum se topește brînza; cum se amestecă pastele; sirop de ciocolată, frișcă, sos, maioneză turnate peste orice. Un straniu antidot, se pare, pentru stresul adus de pandemie. (A. A. D.)

 Primii pași timizi ai relaxării în America: statul California le permite oamenilor să se scalde în ocean, dar nu le permite să stea pe plajă; statul New York le permite oamenilor să stea pe plajă, dar nu le permite să se scalde în ocean. Ambele recomandări au la bază studii științifice. Cum știința e imbatabilă, virusul e virus și oamenii – oameni, deduc că marea diferență se referă la ocean. Una-i Atlanticul, alta-i Pacificul. (S. V.)

 Sondaj de opinie realizat de cotidianul francez Le Figaro printre cititori: „Credeți că guvernul va recurge la o creștere a taxelor și impozitelor?”. 14% au răspuns că nu. 86% cred că da. A se calcula cu cîte procente vor crește taxele și impozitele. (M. M.)

 Înainte să se redeschidă în mod oficial terasele, am observat prin oraș mai mulți bărbați care beau cîte o bere (după vreo muncă) prin locuri dosnice, pe vreo bordurică, la colț de stradă. Doi cîte doi. Dau noroc rapid și gîlgîie cu sete. Îmi amintesc de Berlin, unde m-am mirat prima oară cînd am văzut corporatiștii în S-Bahn cum nu mai aveau răbdare să ajungă „la bufet”, își desfăceau primele beri din afara orelor de program în tren, ciocneau și le dădeau pe gît. Așadar, cu ocazia pandemiei, în sfîrșit Bucureștiul devine un oraș occidental și în privința consumului de bere în spațiul public. (A. P.)

 Așa zisul „Altă întrebare” a ajuns să conducă el însuși lucrările Parlamentului care a anulat legile de tristă amintire promovate cu mare tam-tam de Iordache însuși... Bineînțeles că obrazul i-a rămas la fel de inert. Și nici răspunsuri la întrebări n-a mai trebuit să dea. A tăcut mîlc. Lupul părul schimbă… dar numai atît! Iar cînd apare pe ecran în blană de oaie, lasă un damf grețos în urmă-i. Politică de cadre rotite… (R. M.)

AFLAȚI CĂ ÎNTREBAREA „CE SE ÎNTÎMPLĂ MAI JOS?“ ERA UN STIMULATOR AL TEMPERATURII 

 Aflați că românii au inventat nu numai caloriferul, apa caldă și roata, ci și amfetamina, strămoașa drogurilor psihedelice Speed sau Crystal – de data asta, cu adevărat. Chimistul român Lazăr Edeleanu a sintetizat, în timpul studiului la Berlin, pentru prima oară amfetamina, în 1887. Dar Edeleanu a devenit mai cunoscut prin „procedeul Edeleanu” de rafinare a produselor petrolifere, numele său propagîndu-se pînă în ziua de azi în Germania, prin întreprinderea „Edeleanu GmbH”. A murit la București, în 1941. Cu oameni ca el, România ar fi putut deveni o țară mică și veselă. Sau măcar high. (M. P.)

 Pe burtiera unei televiziuni de știri apărea întrebarea „Ce se întîmplă cu coronavirusul în apa mării?“. Unor telespectatori nu le era probabil prea clar dacă nu cumva bestia știe să înoate. Ei bine, nu știe! Dar atunci, logic, am putea să punem întrebarea: „De ce toți scafandrii poartă mască?“. (A. M.)

 În cartier, un acronim pe firma unui magazin: IPT. Explicația, mai jos: Ieftin Pentru Tine. (D. S.)

 Acum, la bilanț negru, imaginile reclamă, în spatele lor, alte imagini din acea lume încă nostalgică, după unii. Se cuvine să reamintim cum reușea domnul doctor Constantin Băcanu să-și exercite meseria de anatomopatolog, printr-un autovaccin preparat în cele mai nepermis de neautorizate condiții (pentru că nu era voie de la partidul comunist!), dar cu care a salvat vieți. Și unde este cantastimul, stimați domni și doamne care ați guvernat trei decenii de Românie postcomunistă, cu lacătul ruginit pe yala Institutului „Cantacuzino“? Cantastimul era adjuvant în tratamentul bolilor autoimune grave, foarte grave sau chiar letale. Era un stimulator al imunității, background din care și acest COVID-19 înșfacă hulpav. După trei decenii, Revoluția continuă… acum în sectorul sanitar. Cînd însă se va desăvîrși în plan politic? (R. M.)

 Autoritățile au decis: luarea temperaturii pentru clienții teraselor nu va fi obligatorie. Mi se pare just, de vreme ce nu poți judeca omul în funcție de gradele pe care le consumă. (S. G.)

OAMENII CU PRICINA SÎNT TOȚI ILUSTRATORI DE TIMP

 Oare cît o să mai țină aberația luării temperaturii la intrarea în orice incintă? Oare cît va mai dura să înțelegem, rațional, că: 1) oamenii pot avea 37,3 din mii de motive, în afară de COVID-19; 2) luarea temperaturii cu chinezării care dau rezultate caraghioase de către portari și bodyguarzi care nu înțeleg nimic din chestia asta duce doar la scene comice și la nimic serios; 3) asimptomaticul trece testul luării temperaturii, intră și împrăștie virusul fără să știe nimeni, nici chiar el. Oameni buni, înțeleg bine că vrem să ne ferim, dar asta cu temperatura luată la orice intrare e degeaba! (S. V.)

 O femeie din China, care suferea din dragoste, i-a trimis fostului său iubit, de Sfîntul lor Valentin, o tonă de ceapă. A cumpărat bulbii de pe Internet și s-a asigurat că sînt cei care au cea mai mare putere iritantă pentru ochi. Livrarea s-a făcut la ușa cu pricina. Motivația ei a fost cît se poate de simplă: „I-am trimis ceapa ca să-l fac să plîngă”. Măcar așa. (A. M. S.)

 Luna trecută a murit unul dintre eroii necunoscuți ai copilăriei mele: Gene Deitch, ilustratorul și regizorul, printre altele, al primelor filme de animație cu Tom & Jerry. A trăit 95 de ani și a avut o viață plină: în tinerețe a desenat schițe și modele pentru aviația americană, a făcut coperte pentru albume de jazz, a fost inginerul de sunet al lui Connie Converse, una dintre legendele muzicii country, a produs reclame TV. Primul său film de animație a cîștigat Oscarul în 1961, după care a regizat nenumărate episoade din seria Tom & Jerry, personaje pe care le vedea ca întrupări ale lui David și Goliat. Dacă la început credea că expun prea multă „violență nenecesară”, ulterior s-a convins că oamenii n-o iau în serios și o văd drept „o parodie a emoțiilor umane exagerate”. Unul dintre personajele lui mai puțin cunoscute este Gaston Le Crayon. Cei trei fii ai lui Gene Deitch sînt toți ilustratori de benzi desenate. (M. C.)

 Un yoghin indian, în vîrstă de 90 de ani, care a afirmat că n-a mîncat și n-a băut nimic timp de 80 de ani, a murit de curînd. Nimeni n-a putut verifica cu exactitate dacă a fost chiar așa, deși au existat niște studii la care a fost supus. Ideea e că, oricît de misterioasă ar fi viața trupului și a spiritului, tot se termină. (A. M. S.)

Foto: M. Pleșu

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

daciana sarbu mihai morar jpg
Daciana Sârbu s-a iubit cu Mihai Morar, acum 20 de ani, înainte de căsnicia cu Victor Ponta. Cum s-au cunoscut: „A fost o relație firească”
Victor Ponta și Daciana Sârbu au format timp de 19 ani cel mai mediatizat cuplu din lumea politică, însă, cei doi au ales, într-un final, după ce au apărut zvonuri despre despărțirea politicianului de soția sa încă din toamna anului trecut, să divorțeze. Ce mulți nu știu este faptul că, acum 20 de a
Anamaria Prodan, altercație cu Dan Alexa
Pornografie infantilă Foto Arhiva Adevărul
Adolescent reținut de DIICOT după ce a distribuit imagini pornografice cu o fată de 13 ani
Doi bărbați sunt cercetați de procurorii DIICOT Craiova după ce au deținut și distribuit materiale pornografice în care apărea o minoră, în vârstă de 13 ani, în ipostaze sexuale explicite.
Donald Trump s-a întâlnit cu Vladimir Putin, la 16 iulie 2018 (© kremlin.ru)
Rusia vede „o mică fereastră de oportunitate” pentru negocieri cu administrația Trump
Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat miercuri că Moscova vede „o mică fereastră de oportunitate” pentru a încheia acorduri cu noua administrație americană condusă de președintele Donald Trump.
Copii centre de ingrijire Mures Foto Centrul de Resurse Juridice Facebook jpg
Zeci de copii cu dizabilităţi din centrele groazei din Târgu Mureş urmează să fie relocați în următoarele 30 de zile
Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Mureş a cerut Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) să elaboreze un plan de urgenţă pentru relocarea celor 63 de copii cu dizabilităţi aflaţi în cele patru centre din Târgu Mureş.
juriu te cunosc de undeva facebook jpg
Ilona Brezoianu reacționează după ce a fost desființată de fanii „Te cunosc de undeva”: „Câinii latră...”
După plecarea Andreei Bălan de la „Te cunosc de undeva”, Antena 1 a anunțat că Ilona Brezoianu este cea care îi va lua locul artistei la masa juraților. Acest lucru a stârnit un val de controverse în mediul online, iar schimbarea pare să nu fie pe placul fanilor emisiunii.
copil cu cățel  foto   Shutterstock jpg
Valoarea alocațiilor de stat pentru copii plătite în decembrie 2024 depășește 1,2 milioane de lei
Conform datelor centralizate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), în luna decembrie 2024, valoarea totală a alocațiilor de stat pentru copii achitate a fost de 1,203 miliarde de lei. Suma medie plătită per copil beneficiar a înregistrat o ușoară scădere.
art zew poziomo4 png
Geci de damă promoție 2025
Promotie de iarnă este ocazia perfectă pentru a găsi geci și paltoane de damă la prețuri atractive. Mai jos te așteaptă propuneri stilate, care nu doar că îți vor oferi căldură, dar vor adăuga și un plus de eleganță ținutelor tale de iarnă.
camera de chihlimbar jpg
Misterul dispariției „celei de-a opta minune a lumii”, cea mai mare comoară pierdută
Camera de Chihlimbar, numită adesea „a opta minune a lumii”, a fost una dintre cele mai valoroase opere de artă din Rusia. Adolf Hitler a furat-o în cel de-Al Doilea Război Mondial, iar după încheierea războiului, s-a pierdut pentru totdeauna.