Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 843 din 4 - 10 iunie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

PENTRU MARCAREA DISTANȚEI DINTRE DIVERSE TIPURI DE PAȘI, GUVERNUL VA RECURGE LA O CREȘTERE A CONSUMULUI DE RĂSPUNSURI

 În trenurile de metrou au apărut buline verzi de atenționare, pentru marcarea distanței dintre persoane, cu mesajul clar „Stai aici”. În virtutea versurilor lui Topîrceanu, „Ce-ai cu noi, mă? Pentru ce să dăm cu var?”, călătorii stăteau regulamentar, fix alături. (S. G.)

 Pisicile sînt preferatele Instagram-ului, nu mai e o surpriză, tocmai de aceea foarte multe sînt pozate și filmate de stăpînii lor și au conturi cu milioane de urmăritori. Foarte aproape însă ca vizualizări, în ultima vreme, sînt conturile care supun atenției preocupări mai bizare. Dacă ar fi rețete culinare, nu m-aș mira, dar putem admira următoarele: un cuțit care taie felii dintr-un tort; cum se toarnă lapte, într-un bol, peste diverse tipuri de biscuiți; tot biscuiți, dar de data asta rupți în două; cum se topește brînza; cum se amestecă pastele; sirop de ciocolată, frișcă, sos, maioneză turnate peste orice. Un straniu antidot, se pare, pentru stresul adus de pandemie. (A. A. D.)

 Primii pași timizi ai relaxării în America: statul California le permite oamenilor să se scalde în ocean, dar nu le permite să stea pe plajă; statul New York le permite oamenilor să stea pe plajă, dar nu le permite să se scalde în ocean. Ambele recomandări au la bază studii științifice. Cum știința e imbatabilă, virusul e virus și oamenii – oameni, deduc că marea diferență se referă la ocean. Una-i Atlanticul, alta-i Pacificul. (S. V.)

 Sondaj de opinie realizat de cotidianul francez Le Figaro printre cititori: „Credeți că guvernul va recurge la o creștere a taxelor și impozitelor?”. 14% au răspuns că nu. 86% cred că da. A se calcula cu cîte procente vor crește taxele și impozitele. (M. M.)

 Înainte să se redeschidă în mod oficial terasele, am observat prin oraș mai mulți bărbați care beau cîte o bere (după vreo muncă) prin locuri dosnice, pe vreo bordurică, la colț de stradă. Doi cîte doi. Dau noroc rapid și gîlgîie cu sete. Îmi amintesc de Berlin, unde m-am mirat prima oară cînd am văzut corporatiștii în S-Bahn cum nu mai aveau răbdare să ajungă „la bufet”, își desfăceau primele beri din afara orelor de program în tren, ciocneau și le dădeau pe gît. Așadar, cu ocazia pandemiei, în sfîrșit Bucureștiul devine un oraș occidental și în privința consumului de bere în spațiul public. (A. P.)

 Așa zisul „Altă întrebare” a ajuns să conducă el însuși lucrările Parlamentului care a anulat legile de tristă amintire promovate cu mare tam-tam de Iordache însuși... Bineînțeles că obrazul i-a rămas la fel de inert. Și nici răspunsuri la întrebări n-a mai trebuit să dea. A tăcut mîlc. Lupul părul schimbă… dar numai atît! Iar cînd apare pe ecran în blană de oaie, lasă un damf grețos în urmă-i. Politică de cadre rotite… (R. M.)

AFLAȚI CĂ ÎNTREBAREA „CE SE ÎNTÎMPLĂ MAI JOS?“ ERA UN STIMULATOR AL TEMPERATURII 

 Aflați că românii au inventat nu numai caloriferul, apa caldă și roata, ci și amfetamina, strămoașa drogurilor psihedelice Speed sau Crystal – de data asta, cu adevărat. Chimistul român Lazăr Edeleanu a sintetizat, în timpul studiului la Berlin, pentru prima oară amfetamina, în 1887. Dar Edeleanu a devenit mai cunoscut prin „procedeul Edeleanu” de rafinare a produselor petrolifere, numele său propagîndu-se pînă în ziua de azi în Germania, prin întreprinderea „Edeleanu GmbH”. A murit la București, în 1941. Cu oameni ca el, România ar fi putut deveni o țară mică și veselă. Sau măcar high. (M. P.)

 Pe burtiera unei televiziuni de știri apărea întrebarea „Ce se întîmplă cu coronavirusul în apa mării?“. Unor telespectatori nu le era probabil prea clar dacă nu cumva bestia știe să înoate. Ei bine, nu știe! Dar atunci, logic, am putea să punem întrebarea: „De ce toți scafandrii poartă mască?“. (A. M.)

 În cartier, un acronim pe firma unui magazin: IPT. Explicația, mai jos: Ieftin Pentru Tine. (D. S.)

 Acum, la bilanț negru, imaginile reclamă, în spatele lor, alte imagini din acea lume încă nostalgică, după unii. Se cuvine să reamintim cum reușea domnul doctor Constantin Băcanu să-și exercite meseria de anatomopatolog, printr-un autovaccin preparat în cele mai nepermis de neautorizate condiții (pentru că nu era voie de la partidul comunist!), dar cu care a salvat vieți. Și unde este cantastimul, stimați domni și doamne care ați guvernat trei decenii de Românie postcomunistă, cu lacătul ruginit pe yala Institutului „Cantacuzino“? Cantastimul era adjuvant în tratamentul bolilor autoimune grave, foarte grave sau chiar letale. Era un stimulator al imunității, background din care și acest COVID-19 înșfacă hulpav. După trei decenii, Revoluția continuă… acum în sectorul sanitar. Cînd însă se va desăvîrși în plan politic? (R. M.)

 Autoritățile au decis: luarea temperaturii pentru clienții teraselor nu va fi obligatorie. Mi se pare just, de vreme ce nu poți judeca omul în funcție de gradele pe care le consumă. (S. G.)

OAMENII CU PRICINA SÎNT TOȚI ILUSTRATORI DE TIMP

 Oare cît o să mai țină aberația luării temperaturii la intrarea în orice incintă? Oare cît va mai dura să înțelegem, rațional, că: 1) oamenii pot avea 37,3 din mii de motive, în afară de COVID-19; 2) luarea temperaturii cu chinezării care dau rezultate caraghioase de către portari și bodyguarzi care nu înțeleg nimic din chestia asta duce doar la scene comice și la nimic serios; 3) asimptomaticul trece testul luării temperaturii, intră și împrăștie virusul fără să știe nimeni, nici chiar el. Oameni buni, înțeleg bine că vrem să ne ferim, dar asta cu temperatura luată la orice intrare e degeaba! (S. V.)

 O femeie din China, care suferea din dragoste, i-a trimis fostului său iubit, de Sfîntul lor Valentin, o tonă de ceapă. A cumpărat bulbii de pe Internet și s-a asigurat că sînt cei care au cea mai mare putere iritantă pentru ochi. Livrarea s-a făcut la ușa cu pricina. Motivația ei a fost cît se poate de simplă: „I-am trimis ceapa ca să-l fac să plîngă”. Măcar așa. (A. M. S.)

 Luna trecută a murit unul dintre eroii necunoscuți ai copilăriei mele: Gene Deitch, ilustratorul și regizorul, printre altele, al primelor filme de animație cu Tom & Jerry. A trăit 95 de ani și a avut o viață plină: în tinerețe a desenat schițe și modele pentru aviația americană, a făcut coperte pentru albume de jazz, a fost inginerul de sunet al lui Connie Converse, una dintre legendele muzicii country, a produs reclame TV. Primul său film de animație a cîștigat Oscarul în 1961, după care a regizat nenumărate episoade din seria Tom & Jerry, personaje pe care le vedea ca întrupări ale lui David și Goliat. Dacă la început credea că expun prea multă „violență nenecesară”, ulterior s-a convins că oamenii n-o iau în serios și o văd drept „o parodie a emoțiilor umane exagerate”. Unul dintre personajele lui mai puțin cunoscute este Gaston Le Crayon. Cei trei fii ai lui Gene Deitch sînt toți ilustratori de benzi desenate. (M. C.)

 Un yoghin indian, în vîrstă de 90 de ani, care a afirmat că n-a mîncat și n-a băut nimic timp de 80 de ani, a murit de curînd. Nimeni n-a putut verifica cu exactitate dacă a fost chiar așa, deși au existat niște studii la care a fost supus. Ideea e că, oricît de misterioasă ar fi viața trupului și a spiritului, tot se termină. (A. M. S.)

Foto: M. Pleșu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Ninsorile cuprind aproape toată România: masa de aer polar vine cu temperaturi de coșmar. Unde viscolește puternic
Ninsorile cuprind majoritatea zonelor, sâmbătă, iar în vest şi în sud se vor semnala ploi și lapoviţă. Pe crestele Carpaţilor este în continuare viscol, dar vântul se intensifică şi în jumătatea vestică a ţării.
image
Culmea absurdului. Șofer amendat pentru că a respectat legea. Poliția, învinsă cu propriile imagini
Un șofer din Timiș, amendat pentru că nu a respectat semnificaţia indicatorului ,,Oprire” la trecerea de nivel cu calea ferată, a obținut anularea sancțiunii în instanță demonstrând că a respectat legea „la virgulă”.
image
Medic ATI, despre „tradiția” șpăgilor din spitale: „O preocupare otrăvită, o idolatrie de Ev Mediu”
Cazul medicului oncolog din Suceava, care a fost prins în flagrant când lua mită de la pacienții bolnavi de cancer, este criticat de un medic. Doctorița Ecaterina Petrescu Botoncea este de părere că această practică ar trebui interzisă.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.