Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 843 din 4 - 10 iunie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

PENTRU MARCAREA DISTANȚEI DINTRE DIVERSE TIPURI DE PAȘI, GUVERNUL VA RECURGE LA O CREȘTERE A CONSUMULUI DE RĂSPUNSURI

 În trenurile de metrou au apărut buline verzi de atenționare, pentru marcarea distanței dintre persoane, cu mesajul clar „Stai aici”. În virtutea versurilor lui Topîrceanu, „Ce-ai cu noi, mă? Pentru ce să dăm cu var?”, călătorii stăteau regulamentar, fix alături. (S. G.)

 Pisicile sînt preferatele Instagram-ului, nu mai e o surpriză, tocmai de aceea foarte multe sînt pozate și filmate de stăpînii lor și au conturi cu milioane de urmăritori. Foarte aproape însă ca vizualizări, în ultima vreme, sînt conturile care supun atenției preocupări mai bizare. Dacă ar fi rețete culinare, nu m-aș mira, dar putem admira următoarele: un cuțit care taie felii dintr-un tort; cum se toarnă lapte, într-un bol, peste diverse tipuri de biscuiți; tot biscuiți, dar de data asta rupți în două; cum se topește brînza; cum se amestecă pastele; sirop de ciocolată, frișcă, sos, maioneză turnate peste orice. Un straniu antidot, se pare, pentru stresul adus de pandemie. (A. A. D.)

 Primii pași timizi ai relaxării în America: statul California le permite oamenilor să se scalde în ocean, dar nu le permite să stea pe plajă; statul New York le permite oamenilor să stea pe plajă, dar nu le permite să se scalde în ocean. Ambele recomandări au la bază studii științifice. Cum știința e imbatabilă, virusul e virus și oamenii – oameni, deduc că marea diferență se referă la ocean. Una-i Atlanticul, alta-i Pacificul. (S. V.)

 Sondaj de opinie realizat de cotidianul francez Le Figaro printre cititori: „Credeți că guvernul va recurge la o creștere a taxelor și impozitelor?”. 14% au răspuns că nu. 86% cred că da. A se calcula cu cîte procente vor crește taxele și impozitele. (M. M.)

 Înainte să se redeschidă în mod oficial terasele, am observat prin oraș mai mulți bărbați care beau cîte o bere (după vreo muncă) prin locuri dosnice, pe vreo bordurică, la colț de stradă. Doi cîte doi. Dau noroc rapid și gîlgîie cu sete. Îmi amintesc de Berlin, unde m-am mirat prima oară cînd am văzut corporatiștii în S-Bahn cum nu mai aveau răbdare să ajungă „la bufet”, își desfăceau primele beri din afara orelor de program în tren, ciocneau și le dădeau pe gît. Așadar, cu ocazia pandemiei, în sfîrșit Bucureștiul devine un oraș occidental și în privința consumului de bere în spațiul public. (A. P.)

 Așa zisul „Altă întrebare” a ajuns să conducă el însuși lucrările Parlamentului care a anulat legile de tristă amintire promovate cu mare tam-tam de Iordache însuși... Bineînțeles că obrazul i-a rămas la fel de inert. Și nici răspunsuri la întrebări n-a mai trebuit să dea. A tăcut mîlc. Lupul părul schimbă… dar numai atît! Iar cînd apare pe ecran în blană de oaie, lasă un damf grețos în urmă-i. Politică de cadre rotite… (R. M.)

AFLAȚI CĂ ÎNTREBAREA „CE SE ÎNTÎMPLĂ MAI JOS?“ ERA UN STIMULATOR AL TEMPERATURII 

 Aflați că românii au inventat nu numai caloriferul, apa caldă și roata, ci și amfetamina, strămoașa drogurilor psihedelice Speed sau Crystal – de data asta, cu adevărat. Chimistul român Lazăr Edeleanu a sintetizat, în timpul studiului la Berlin, pentru prima oară amfetamina, în 1887. Dar Edeleanu a devenit mai cunoscut prin „procedeul Edeleanu” de rafinare a produselor petrolifere, numele său propagîndu-se pînă în ziua de azi în Germania, prin întreprinderea „Edeleanu GmbH”. A murit la București, în 1941. Cu oameni ca el, România ar fi putut deveni o țară mică și veselă. Sau măcar high. (M. P.)

 Pe burtiera unei televiziuni de știri apărea întrebarea „Ce se întîmplă cu coronavirusul în apa mării?“. Unor telespectatori nu le era probabil prea clar dacă nu cumva bestia știe să înoate. Ei bine, nu știe! Dar atunci, logic, am putea să punem întrebarea: „De ce toți scafandrii poartă mască?“. (A. M.)

 În cartier, un acronim pe firma unui magazin: IPT. Explicația, mai jos: Ieftin Pentru Tine. (D. S.)

 Acum, la bilanț negru, imaginile reclamă, în spatele lor, alte imagini din acea lume încă nostalgică, după unii. Se cuvine să reamintim cum reușea domnul doctor Constantin Băcanu să-și exercite meseria de anatomopatolog, printr-un autovaccin preparat în cele mai nepermis de neautorizate condiții (pentru că nu era voie de la partidul comunist!), dar cu care a salvat vieți. Și unde este cantastimul, stimați domni și doamne care ați guvernat trei decenii de Românie postcomunistă, cu lacătul ruginit pe yala Institutului „Cantacuzino“? Cantastimul era adjuvant în tratamentul bolilor autoimune grave, foarte grave sau chiar letale. Era un stimulator al imunității, background din care și acest COVID-19 înșfacă hulpav. După trei decenii, Revoluția continuă… acum în sectorul sanitar. Cînd însă se va desăvîrși în plan politic? (R. M.)

 Autoritățile au decis: luarea temperaturii pentru clienții teraselor nu va fi obligatorie. Mi se pare just, de vreme ce nu poți judeca omul în funcție de gradele pe care le consumă. (S. G.)

OAMENII CU PRICINA SÎNT TOȚI ILUSTRATORI DE TIMP

 Oare cît o să mai țină aberația luării temperaturii la intrarea în orice incintă? Oare cît va mai dura să înțelegem, rațional, că: 1) oamenii pot avea 37,3 din mii de motive, în afară de COVID-19; 2) luarea temperaturii cu chinezării care dau rezultate caraghioase de către portari și bodyguarzi care nu înțeleg nimic din chestia asta duce doar la scene comice și la nimic serios; 3) asimptomaticul trece testul luării temperaturii, intră și împrăștie virusul fără să știe nimeni, nici chiar el. Oameni buni, înțeleg bine că vrem să ne ferim, dar asta cu temperatura luată la orice intrare e degeaba! (S. V.)

 O femeie din China, care suferea din dragoste, i-a trimis fostului său iubit, de Sfîntul lor Valentin, o tonă de ceapă. A cumpărat bulbii de pe Internet și s-a asigurat că sînt cei care au cea mai mare putere iritantă pentru ochi. Livrarea s-a făcut la ușa cu pricina. Motivația ei a fost cît se poate de simplă: „I-am trimis ceapa ca să-l fac să plîngă”. Măcar așa. (A. M. S.)

 Luna trecută a murit unul dintre eroii necunoscuți ai copilăriei mele: Gene Deitch, ilustratorul și regizorul, printre altele, al primelor filme de animație cu Tom & Jerry. A trăit 95 de ani și a avut o viață plină: în tinerețe a desenat schițe și modele pentru aviația americană, a făcut coperte pentru albume de jazz, a fost inginerul de sunet al lui Connie Converse, una dintre legendele muzicii country, a produs reclame TV. Primul său film de animație a cîștigat Oscarul în 1961, după care a regizat nenumărate episoade din seria Tom & Jerry, personaje pe care le vedea ca întrupări ale lui David și Goliat. Dacă la început credea că expun prea multă „violență nenecesară”, ulterior s-a convins că oamenii n-o iau în serios și o văd drept „o parodie a emoțiilor umane exagerate”. Unul dintre personajele lui mai puțin cunoscute este Gaston Le Crayon. Cei trei fii ai lui Gene Deitch sînt toți ilustratori de benzi desenate. (M. C.)

 Un yoghin indian, în vîrstă de 90 de ani, care a afirmat că n-a mîncat și n-a băut nimic timp de 80 de ani, a murit de curînd. Nimeni n-a putut verifica cu exactitate dacă a fost chiar așa, deși au existat niște studii la care a fost supus. Ideea e că, oricît de misterioasă ar fi viața trupului și a spiritului, tot se termină. (A. M. S.)

Foto: M. Pleșu

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

cornel hrisca munn orfan britain s got talent foto youtube jpg
Un muzician român fără antebrațe i-a uimit pe jurații de la Britain's Got Talent. Ce i-a spus Simon Cowell
Printre concurenții de la ediția din acest an a celebrului show Britain's Got Talent s-a numărat și un tânăr foarte talentat originar din România și a cărui poveste de viață este una emoționantă până la lacrimi.
Satul Mada și Cheile Madei, Hunedoara mp4 thumbnail png
Mănăstirile nevăzute, dăltuite în inima munților. Ce povești ascund cele mai vechi chilii ale sihaștrilor
În inima munților din vestul României, unele peșteri au păstrat povești despre vechii lor viețuitori, călugări retrași din lume, pentru a-și duce viața în credință. Munții Metaliferi, Șureanu și Poiana Ruscă nu sunt doar locuri ale legendelor dacice, ci și ale unor sihăstrii amintite în legende.
White tie vs Black tie pentru femei Colaj
Cum să te îmbraci în funcție de dress code: ghidul complet pentru orice eveniment
De la cele mai elegante ținute până la cele mai relaxate stiluri, cunoașterea codului vestimentar potrivit îți asigură o apariție impecabilă, indiferent de ocazie. Fie că este vorba despre un eveniment social sau profesional, alegerea ținutei potrivite este la fel de importantă.
Șoșoacă în mare FOTO captură video
Șoșoacă s-a aruncat în valuri, în Marea Neagră. „Și grasele poartă tricouri ude”
Diana Șoșoacă a surprins printr-un gest inedit sâmbătă, când a făcut o baie în Marea Neagră, în ciuda temperaturii scăzute a apei, de sub 10 grade.
Criza economica criza financiara FOTO Shutterstock
Ce investiții mai sunt considerate sigure în perioade de crize succesive
În perioade dominate de incertitudine economică și geopolitică, nevoia investitorilor de a identifica soluții pentru a-și proteja capitalul inclusiv în condiții dificile pare mai mult decât firească, strategiile bine calculate fiind o bază importantă pentru viitorul financiar.
Minunata poveste a lui Evanghelie Zappa jpeg
6 aprilie: Primele Jocuri Olimpice moderne, după 1.503 ani de la interzicerea lor. Printre susţinători a fost și un român
La 6 aprilie 1896, la Atena se organizează primele Jocuri Olimpice moderne, după 1.503 ani de la interzicerea lor, printre susţinătorii fervenţi ai acestei iniţiative numărându-se şi un moşier român cu origini greceşti. Tot pe 6 aprilie, marele naist român Gheorghe Zamfir împlineste 84 de ani.
Proteze estetice  Sursa Facebook Duran Lantink jpg
Protezele estetice, noul trend de podiumurile internaționale. „Moda ar trebui să aibă mereu o doză de fantezie”
Protezele estetice au devenit elemente de atracție în moda contemporană. Sunt tot mai prezente pe podiumurile internaționale, iar designerii de modă celebri spun că ele simbolizează transformarea și diversitatea.
david miculescu fb fcsb jpg
Adultii pot dormi cu animale de pluș  Sursa Freepik com jpg
Tot mai mulți adulți dorm cu jucării de pluș. Beneficiile unui obicei inspirat de copilărie
Jucăriile de pluș sunt parteneri de somn, nu doar pentru copii, dar și pentru tot mai mulți adulți. Specialiștii explică de ce acest obicei poate avea beneficii pentru sănătatea emoțională, somn și starea generală de bine.