Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 843 din 4 - 10 iunie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

PENTRU MARCAREA DISTANȚEI DINTRE DIVERSE TIPURI DE PAȘI, GUVERNUL VA RECURGE LA O CREȘTERE A CONSUMULUI DE RĂSPUNSURI

 În trenurile de metrou au apărut buline verzi de atenționare, pentru marcarea distanței dintre persoane, cu mesajul clar „Stai aici”. În virtutea versurilor lui Topîrceanu, „Ce-ai cu noi, mă? Pentru ce să dăm cu var?”, călătorii stăteau regulamentar, fix alături. (S. G.)

 Pisicile sînt preferatele Instagram-ului, nu mai e o surpriză, tocmai de aceea foarte multe sînt pozate și filmate de stăpînii lor și au conturi cu milioane de urmăritori. Foarte aproape însă ca vizualizări, în ultima vreme, sînt conturile care supun atenției preocupări mai bizare. Dacă ar fi rețete culinare, nu m-aș mira, dar putem admira următoarele: un cuțit care taie felii dintr-un tort; cum se toarnă lapte, într-un bol, peste diverse tipuri de biscuiți; tot biscuiți, dar de data asta rupți în două; cum se topește brînza; cum se amestecă pastele; sirop de ciocolată, frișcă, sos, maioneză turnate peste orice. Un straniu antidot, se pare, pentru stresul adus de pandemie. (A. A. D.)

 Primii pași timizi ai relaxării în America: statul California le permite oamenilor să se scalde în ocean, dar nu le permite să stea pe plajă; statul New York le permite oamenilor să stea pe plajă, dar nu le permite să se scalde în ocean. Ambele recomandări au la bază studii științifice. Cum știința e imbatabilă, virusul e virus și oamenii – oameni, deduc că marea diferență se referă la ocean. Una-i Atlanticul, alta-i Pacificul. (S. V.)

 Sondaj de opinie realizat de cotidianul francez Le Figaro printre cititori: „Credeți că guvernul va recurge la o creștere a taxelor și impozitelor?”. 14% au răspuns că nu. 86% cred că da. A se calcula cu cîte procente vor crește taxele și impozitele. (M. M.)

 Înainte să se redeschidă în mod oficial terasele, am observat prin oraș mai mulți bărbați care beau cîte o bere (după vreo muncă) prin locuri dosnice, pe vreo bordurică, la colț de stradă. Doi cîte doi. Dau noroc rapid și gîlgîie cu sete. Îmi amintesc de Berlin, unde m-am mirat prima oară cînd am văzut corporatiștii în S-Bahn cum nu mai aveau răbdare să ajungă „la bufet”, își desfăceau primele beri din afara orelor de program în tren, ciocneau și le dădeau pe gît. Așadar, cu ocazia pandemiei, în sfîrșit Bucureștiul devine un oraș occidental și în privința consumului de bere în spațiul public. (A. P.)

 Așa zisul „Altă întrebare” a ajuns să conducă el însuși lucrările Parlamentului care a anulat legile de tristă amintire promovate cu mare tam-tam de Iordache însuși... Bineînțeles că obrazul i-a rămas la fel de inert. Și nici răspunsuri la întrebări n-a mai trebuit să dea. A tăcut mîlc. Lupul părul schimbă… dar numai atît! Iar cînd apare pe ecran în blană de oaie, lasă un damf grețos în urmă-i. Politică de cadre rotite… (R. M.)

AFLAȚI CĂ ÎNTREBAREA „CE SE ÎNTÎMPLĂ MAI JOS?“ ERA UN STIMULATOR AL TEMPERATURII 

 Aflați că românii au inventat nu numai caloriferul, apa caldă și roata, ci și amfetamina, strămoașa drogurilor psihedelice Speed sau Crystal – de data asta, cu adevărat. Chimistul român Lazăr Edeleanu a sintetizat, în timpul studiului la Berlin, pentru prima oară amfetamina, în 1887. Dar Edeleanu a devenit mai cunoscut prin „procedeul Edeleanu” de rafinare a produselor petrolifere, numele său propagîndu-se pînă în ziua de azi în Germania, prin întreprinderea „Edeleanu GmbH”. A murit la București, în 1941. Cu oameni ca el, România ar fi putut deveni o țară mică și veselă. Sau măcar high. (M. P.)

 Pe burtiera unei televiziuni de știri apărea întrebarea „Ce se întîmplă cu coronavirusul în apa mării?“. Unor telespectatori nu le era probabil prea clar dacă nu cumva bestia știe să înoate. Ei bine, nu știe! Dar atunci, logic, am putea să punem întrebarea: „De ce toți scafandrii poartă mască?“. (A. M.)

 În cartier, un acronim pe firma unui magazin: IPT. Explicația, mai jos: Ieftin Pentru Tine. (D. S.)

 Acum, la bilanț negru, imaginile reclamă, în spatele lor, alte imagini din acea lume încă nostalgică, după unii. Se cuvine să reamintim cum reușea domnul doctor Constantin Băcanu să-și exercite meseria de anatomopatolog, printr-un autovaccin preparat în cele mai nepermis de neautorizate condiții (pentru că nu era voie de la partidul comunist!), dar cu care a salvat vieți. Și unde este cantastimul, stimați domni și doamne care ați guvernat trei decenii de Românie postcomunistă, cu lacătul ruginit pe yala Institutului „Cantacuzino“? Cantastimul era adjuvant în tratamentul bolilor autoimune grave, foarte grave sau chiar letale. Era un stimulator al imunității, background din care și acest COVID-19 înșfacă hulpav. După trei decenii, Revoluția continuă… acum în sectorul sanitar. Cînd însă se va desăvîrși în plan politic? (R. M.)

 Autoritățile au decis: luarea temperaturii pentru clienții teraselor nu va fi obligatorie. Mi se pare just, de vreme ce nu poți judeca omul în funcție de gradele pe care le consumă. (S. G.)

OAMENII CU PRICINA SÎNT TOȚI ILUSTRATORI DE TIMP

 Oare cît o să mai țină aberația luării temperaturii la intrarea în orice incintă? Oare cît va mai dura să înțelegem, rațional, că: 1) oamenii pot avea 37,3 din mii de motive, în afară de COVID-19; 2) luarea temperaturii cu chinezării care dau rezultate caraghioase de către portari și bodyguarzi care nu înțeleg nimic din chestia asta duce doar la scene comice și la nimic serios; 3) asimptomaticul trece testul luării temperaturii, intră și împrăștie virusul fără să știe nimeni, nici chiar el. Oameni buni, înțeleg bine că vrem să ne ferim, dar asta cu temperatura luată la orice intrare e degeaba! (S. V.)

 O femeie din China, care suferea din dragoste, i-a trimis fostului său iubit, de Sfîntul lor Valentin, o tonă de ceapă. A cumpărat bulbii de pe Internet și s-a asigurat că sînt cei care au cea mai mare putere iritantă pentru ochi. Livrarea s-a făcut la ușa cu pricina. Motivația ei a fost cît se poate de simplă: „I-am trimis ceapa ca să-l fac să plîngă”. Măcar așa. (A. M. S.)

 Luna trecută a murit unul dintre eroii necunoscuți ai copilăriei mele: Gene Deitch, ilustratorul și regizorul, printre altele, al primelor filme de animație cu Tom & Jerry. A trăit 95 de ani și a avut o viață plină: în tinerețe a desenat schițe și modele pentru aviația americană, a făcut coperte pentru albume de jazz, a fost inginerul de sunet al lui Connie Converse, una dintre legendele muzicii country, a produs reclame TV. Primul său film de animație a cîștigat Oscarul în 1961, după care a regizat nenumărate episoade din seria Tom & Jerry, personaje pe care le vedea ca întrupări ale lui David și Goliat. Dacă la început credea că expun prea multă „violență nenecesară”, ulterior s-a convins că oamenii n-o iau în serios și o văd drept „o parodie a emoțiilor umane exagerate”. Unul dintre personajele lui mai puțin cunoscute este Gaston Le Crayon. Cei trei fii ai lui Gene Deitch sînt toți ilustratori de benzi desenate. (M. C.)

 Un yoghin indian, în vîrstă de 90 de ani, care a afirmat că n-a mîncat și n-a băut nimic timp de 80 de ani, a murit de curînd. Nimeni n-a putut verifica cu exactitate dacă a fost chiar așa, deși au existat niște studii la care a fost supus. Ideea e că, oricît de misterioasă ar fi viața trupului și a spiritului, tot se termină. (A. M. S.)

Foto: M. Pleșu

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

netflix shutterstock jpg
Comedia romantică care a cucerit Netflixul. Se află pe primul loc și a fost vizionată de milioane de ori
Dacă sunteți fani ai comediilor romantice de Crăciun, „The Merry Gentlemen" (Crăciun fericit, domnilor!) este filmul perfect pentru a vă adânci în atmosfera festivă a sărbătorilor. Cu Britt Robertson și Chad Michael Murray în rolurile principale, acest film, regizat de Peter Sullivan
Razvan Burleanu Facebook jpeg
România pune tunurile pe Kosovo. Lipsește un singur element
Președintele FRF susține că România n-a primit motivarea în baza căreia UEFA a luat decizia în dosarul Kosovo.
parlamentul romaniei camera deputatilor jpeg
Alegeri parlamentare 2024. Care este procedura prin care se decid membrii Parlamentului
Duminică, 1 decembrie 2024, vor avea loc alegerile parlamentare, care vor decide viitoarea componență a Senatului și a Camerei Deputaților.
Călin Georgescu
Călin Georgescu a fost consilierul lui Geoană, când acesta era ministru de Externe: „L-am cunoscut la întâlniri la BNR și l-am luat consilier”
În perioada în care Mircea Geoană era ministru de Externe al României, Călin Georgescu a fost angajat în calitate de consilier personal, fără „implicații financiare”.
incendiu racheta japonia png
O rachetă a explodat în timpul unei testări în Japonia
Un incendiu a izbucnit marți, 25 noiembrie, într-o zonă restricționată a Agenției Spațiale Japoneze (JAXA) în timpul testării unei rachete de tip Epsilon S cu combustibil solid. Autoritățile au anunțat că nu a fost niciun rănit în urma incidentului.
Gabriela Firea la vot. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Gabriela Firea încearcă să mobilizeze electoratul pentru alegerile parlamentare, după ce PSD a pierdut circa 30.000 de votanţi doar în Capitală
După eşecul neaşteptat al candidatului PSD, Marcel Ciolacu, în primul tur al alegerilor prezidenţiale, Gabriela Firea face apel la colegii săi de partid, dar şi la electoratul partidului să se mobilizeze pentru alegerile parlamentare.
1 ghiveci de legume cu rozmarin si busuioc jpg jpeg
Ghiveci călugăresc. Un preparat de post care nu ar trebui să lipsească de pe masa ta în această perioadă
În perioada postului, mesele noastre devin mai simple, dar nu mai puțin savuroase. Un preparat tradițional, care face parte din repertoriul culinar mănăstiresc și care ar trebui să fie nelipsit de pe masa celor care respectă această perioadă de abstinență, este ghiveciul călugăresc.
Alexandru Florian la Adevarul Live FOTO Eduard Enea
Mesajul dur al Institutului Elie Wesel în urma alegerilor: „Extrema dreaptă în România nu reprezintă o vulnerabilitate, ci a devenit o realitate!”
Directorul Institutului Elie Wiesel pentru studierea Holocaustului din România, Alexandru Florian declară că extrema dreaptă nu este o vulnerabilitate în România, ci a devenit o realitate, în contextul în care Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale.
monede valoroase depositphotos1 jpg
Moneda cu o inscripție unică. Valorează o adevărată avere, iar colecționarii o caută în întreaga lume
Un creator de conținut popular pe platforma de socializare TikTok a mărturisit care este moneda cu un detaliu unic ce valorează enorm. Se pare că este foarte căutată de colecționari, însă puțini știu că poate fi găsită chiar și prin mărunțișul mai multor oameni.