Cu ochii-n 3,14

30 aprilie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

LIPSA ACTIVITĂȚII NORMALE (PLIMBAT ACASĂ ÎN JURUL FIECĂRUI SCAUN) ÎI DETERMINĂ PE UNII SĂ PUNĂ MÎNA PE O SONORITATE

● Ideea că alimentele s-ar putea termina din stocuri, dar și poftele culinare bine ascuțite de izolare și de lipsa activității îi determină pe unii să-și pună imaginația și energia la bătaie doar pentru a avea ultimul cuvînt. În cazul de față, ultimul chips. Un cuplu de la Hollywood a decis să păstreze cel din urmă cartof, dintr-un sortiment care le plăcea mult amîndurora, sub un capac de sticlă. Jumătatea masculină a plănuit, ca-n filmele cu diamante, să-l subtilizeze și să pună în loc o replică perfectă. A tăiat un triunghi neregulat din hîrtie, l-a vopsit cu culoare galbenă și cu lac, l-a trecut prin cuptorul cu microunde, i-a dat o formă vălurită folosind un creion, a aplicat lipici și mici bucăți de cartofi de prin pungi terminate și a încununat totul cu o pictură cu acul a condimentelor de sezon. Iubita lui nu a observat schimbul, dar i-a atras atenția cuptorul proaspăt curățat. (A. A. D.)

● Constat că în unele ziare și gazete apar, în continuare, rubrici dedicate predicțiilor astrologice. Textele par mereu aceleași, doar recomandările se rotesc, de la o zi la alta, de la o zodie la alta. Dacă citești horoscopul, par vremuri normale. Nu e nici o pandemie. Fraților (și surorilor), pe-asta n-ați prezis-o? (M. M.)

● Canalele din Veneția s-au umplut de apă cristalină; lanțul himalayan poate fi văzut acum, după mai bine de treizeci de ani, din India; în Valladolid, fazanii au intrat în oraș și s-au plimbat pe alei; specii de țestoase amenințate cu dispariția și-au depus ouăle pe plajele din Rio; stratul de ozon de deasupra Antarcticii s-a refăcut aproape total, iar trecerea de pietoni de pe faimoasa Abbey Road a putut fi, în sfîrșit, refăcută cu vopsea. Știri bune din timpul pandemiei. (M. C.)

● De Paști, într-o emisiune culinară la Digi24, încă un sfat de a ne feri de COVID-19: cînd mergem la magazin, să nu atingem produsele cu mîna, ci să-l lăsăm pe casier să ni le pună în plasă. În logica asta, m-am gîndit să-l rog pe casier să mi le și aducă acasă și să mi le aranjeze în frigider. (S. G.)

● O companie italiană vrea să revoluţioneze zborul cu avionul în timpul pandemiei, în încercarea de a reduce cît mai mult din pierderile uriaşe provocate companiilor aeriene de restricţiile de circulaţie. Compania Avio Interiors a inventat un fel de scuturi de protecţie în jurul fiecărui scaun, astfel încît pasagerul să fie protejat de cei din jur şi să protejeze la rîndul său. Pare SF, dar cum tot timpul m-a enervat scaunul din mijloc, acum, cînd e întors și izolat, n-arată rău deloc. (A. M. S.)

● Dacǎ tot sȋntem sfǎtuiți/obligați sǎ stǎm ȋn casǎ, a pune mȋna pe o carte redevine un modus vivendi. Italienii lor – premonitorii – ne devin contemporani de spațiu claustrofob, ȋn filmul zilelor noastre: Dante, Fellini. Un gȋnd pentru poporul care i-a zǎmislit și care astǎzi, ȋn ochii noștri, ne dǎ lecția dramatismului eroic. O lecție deschisǎ. Un altfel de modus vivendi la nivel global. (R. M.)

● De cînd cu epidemia de coronavirus, mă urmăresc tot felul de omofonii și omonimii – cuvinte odinioară inofensive, care au căpătat dintr-odată o sonoritate aparte: măslinele koroneiki, coloneii, bolile coronare, guvidul, poetul Ovid, „corola de minuni a lumii”, încornorarea și – mai nou, la fel de infamă și temută – încoronarea. (M. P.)

CÎND AȘTEPȚI VREMEA EDUCAȚIEI NU MAI DESCHIZI O DISCUȚIE DÎND BUZNA

● Pînă să ajungem să ne lăfăim în „noua normalitate” anunțată de președintele Iohannis pentru după 15 mai (cînd vom fi obligați, printre altele, să purtăm măști medicale în spații publice), am gustat deja o bucățică din noul comportament civilizat, cînd aștepți o livrare prin curier: nu mai deschizi ușa, ci vorbești cu el prin telefon, îi transmiți codul primit prin SMS, pentru confirmare, și abia după ce pleacă, crăpi ușa și-ți iei, cu precauție, coletul de pe preș. Noua normalitate are totuși un iz de nebunie. (S. G.)

● Din seria „Ce mai primim pe e-mail în vremea COVID-ului“: „Dr Lidia Cosma: Papiloamele dispar, iar paraziții ies din tine dacă bei un pahar”. (I. P.)

● Monica Anisie, ministrul Educației și fostă profesoară de română: „Ei cunosc cel mai bine clasa pe care o are”. E de bine… (D. C.)

● Mi-aduc aminte, ca și cum ar fi fost ieri: doi indivizi scunzi și rotofei discutînd la o coadă la sifoane, la cîteva zile după accidentul de la Cernobîl. „Radiații”, zicea unul pe un ton neîncrezător. „Hm… Păi, le dau cu mult șpriț și trec.” „Sigur că da, alcoolul omoară orice radiație, dom’le, fie ea cît de mică”, îi ținea celălalt isonul. Nici astăzi nu știu dacă erau mucaliți sau idioți. Dar zilele trecute, prin piață, mi-a trecut pe la urechi o discuție similară despre combaterea coronavirusului cu „țuică de peste 60 de grade”, ca fiind „cea mai sigură soluție”. Catastrofele se schimbă, oamenii rămîn la fel. (A. M.)

● „La cum a reacționat lumea dînd buzna în magazine cînd s-a anunțat iminența pandemiei, înțeleg de ce guvernul nu ne va spune niciodată nimic despre extratereștri” – un tweet al înțelepciunii populare. (M. C.)

p24 sus sm georgescu jpg jpeg

NU AM AUZIT PE NIMENI CĂ A EXISTAT VREODATĂ ACEST CAZ NUMIT „ÎNCEPUTUL ANULUI DULCE“

● Gabriela Firea, primar general al Capitalei și fostă prezentatoare de știri și reporter: „Chiar acum mă aflu într-o întîlnire la Primăria Capitalei cu dl profesor Adrian Streinu-Cercel, împreună cu primarii de sector, directorii ASSMB, cu directorul general al Poliției Locale a Capitalei și cu șeful Poliției Capitalei pe tema măsurilor de prevenire și limitare a răspîndirii COVID-19. Luni, 30 martie, va începe testarea. Primăria Capitalei va achiziționa 4.000 de teste, iar cele șase primării de sector vor achiziționa cîte 1.000 de teste”. Testarea cui? A trecut o lună și eu nu am auzit pe nimeni că a fost testat. Voi ce știți? (D. C.)

● „Aceste trei-patru luni vor trebui considerate ca și cum nu au existat vreodată.” Dar nu mai bine considerăm că nu a existat vreodată acest personaj numit Adrian Streinu-Cercel? (M. M.)
# În caz că aveți nevoie: începînd cu 4 mai se redeschid frizeriile. În Germania. (M. M.)

● Un deținut american care a petrecut 44 de ani în închisoare a murit din cauza coronavirusului cu cîteva săptămîni înainte de a fi pus în libertate. Bărbatul refuzase să fie eliberat condiționat la începutul anului. După izbucnirea pandemiei de coronavirus, autoritățile i-au propus din nou să îl elibereze condiționat, din cauza riscului de îmbolnăvire. De această dată, deținutul a acceptat să fie pus în libertate. Doar că, pînă i-a fost aprobată cererea, a murit. Dacă nici ăsta nu e se numește destin… (A. M. S.)

● O luăm în sus pe harta numelor de firme și ajungem astăzi la Botoșani: Admir SRL, Elegant Glob SRL, Boyuletz SRL, Prometeu Expert Inox SRL, Me And Me SRL, Cordial Construct Roof SRL, Gentil SRL, Hartancui Media SRL, Răsfăț Dulce SRL, Drum Propan SRL, Semnal Zece SRL, Remember SRL, Balada Nouă SRL, Vizual SRL, Coroana Moldovei SRL, Infinit Auto SRL, Perpetuumaxymos SRL, Arca Alfa SRL, Independent SRL, Ocazii Dulci SRL, Colț De Rai SRL, Măcelarul Satului SRL, Mașina Galbenă Sao SRL, Locușorul Cu Cafea SRL, Croitoreasa Online SRL, Plante Medicinale Întregi SRL, Bumerang Efect SRL, Haina În Cui SRL, Elsa Ochios SRL, Primordial Petre SRL, Moment SRL, Clătita Buclucașă SRL, Mandragora Caduceu SRL-D, Bluf Recuperare Metal SRL, Inteligența Corporală SRL, Viitorul Ainotna SRL, Amical Trans SRL, Specula & Friends SRL, Dolce Inimitabile SRL, Arta Pentru A Crea SRL, Prețuri Mici SRL, Decisiv Magic Salon SRL, Bună Ziua Doamne Ajută SRL, Aventura Din Carpați SRL, Cartoful Aromat SRL, Bunătățile Pământului SRL, Orice Problemă Se Rezolvă SRL, Femina Salutem SRL, Hai La Un Covrig SRL, Ursa Mare SRL, Construim Curățăm Dezinfectăm SRL, Geometrie Vasile SRL. (D. S.)

Foto: A. Manolescu (sus), Ș.M. Georgescu (jos)

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

daciana sarbu mihai morar jpg
Daciana Sârbu s-a iubit cu Mihai Morar, acum 20 de ani, înainte de căsnicia cu Victor Ponta. Cum s-au cunoscut: „A fost o relație firească”
Victor Ponta și Daciana Sârbu au format timp de 19 ani cel mai mediatizat cuplu din lumea politică, însă, cei doi au ales, într-un final, după ce au apărut zvonuri despre despărțirea politicianului de soția sa încă din toamna anului trecut, să divorțeze. Ce mulți nu știu este faptul că, acum 20 de a
Anamaria Prodan, altercație cu Dan Alexa
Pornografie infantilă Foto Arhiva Adevărul
Adolescent reținut de DIICOT după ce a distribuit imagini pornografice cu o fată de 13 ani
Doi bărbați sunt cercetați de procurorii DIICOT Craiova după ce au deținut și distribuit materiale pornografice în care apărea o minoră, în vârstă de 13 ani, în ipostaze sexuale explicite.
Donald Trump s-a întâlnit cu Vladimir Putin, la 16 iulie 2018 (© kremlin.ru)
Rusia vede „o mică fereastră de oportunitate” pentru negocieri cu administrația Trump
Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat miercuri că Moscova vede „o mică fereastră de oportunitate” pentru a încheia acorduri cu noua administrație americană condusă de președintele Donald Trump.
Copii centre de ingrijire Mures Foto Centrul de Resurse Juridice Facebook jpg
Zeci de copii cu dizabilităţi din centrele groazei din Târgu Mureş urmează să fie relocați în următoarele 30 de zile
Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Mureş a cerut Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) să elaboreze un plan de urgenţă pentru relocarea celor 63 de copii cu dizabilităţi aflaţi în cele patru centre din Târgu Mureş.
juriu te cunosc de undeva facebook jpg
Ilona Brezoianu reacționează după ce a fost desființată de fanii „Te cunosc de undeva”: „Câinii latră...”
După plecarea Andreei Bălan de la „Te cunosc de undeva”, Antena 1 a anunțat că Ilona Brezoianu este cea care îi va lua locul artistei la masa juraților. Acest lucru a stârnit un val de controverse în mediul online, iar schimbarea pare să nu fie pe placul fanilor emisiunii.
copil cu cățel  foto   Shutterstock jpg
Valoarea alocațiilor de stat pentru copii plătite în decembrie 2024 depășește 1,2 milioane de lei
Conform datelor centralizate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), în luna decembrie 2024, valoarea totală a alocațiilor de stat pentru copii achitate a fost de 1,203 miliarde de lei. Suma medie plătită per copil beneficiar a înregistrat o ușoară scădere.
art zew poziomo4 png
Geci de damă promoție 2025
Promotie de iarnă este ocazia perfectă pentru a găsi geci și paltoane de damă la prețuri atractive. Mai jos te așteaptă propuneri stilate, care nu doar că îți vor oferi căldură, dar vor adăuga și un plus de eleganță ținutelor tale de iarnă.
camera de chihlimbar jpg
Misterul dispariției „celei de-a opta minune a lumii”, cea mai mare comoară pierdută
Camera de Chihlimbar, numită adesea „a opta minune a lumii”, a fost una dintre cele mai valoroase opere de artă din Rusia. Adolf Hitler a furat-o în cel de-Al Doilea Război Mondial, iar după încheierea războiului, s-a pierdut pentru totdeauna.