Cu ochii-n 3,14

30 aprilie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

LIPSA ACTIVITĂȚII NORMALE (PLIMBAT ACASĂ ÎN JURUL FIECĂRUI SCAUN) ÎI DETERMINĂ PE UNII SĂ PUNĂ MÎNA PE O SONORITATE

● Ideea că alimentele s-ar putea termina din stocuri, dar și poftele culinare bine ascuțite de izolare și de lipsa activității îi determină pe unii să-și pună imaginația și energia la bătaie doar pentru a avea ultimul cuvînt. În cazul de față, ultimul chips. Un cuplu de la Hollywood a decis să păstreze cel din urmă cartof, dintr-un sortiment care le plăcea mult amîndurora, sub un capac de sticlă. Jumătatea masculină a plănuit, ca-n filmele cu diamante, să-l subtilizeze și să pună în loc o replică perfectă. A tăiat un triunghi neregulat din hîrtie, l-a vopsit cu culoare galbenă și cu lac, l-a trecut prin cuptorul cu microunde, i-a dat o formă vălurită folosind un creion, a aplicat lipici și mici bucăți de cartofi de prin pungi terminate și a încununat totul cu o pictură cu acul a condimentelor de sezon. Iubita lui nu a observat schimbul, dar i-a atras atenția cuptorul proaspăt curățat. (A. A. D.)

● Constat că în unele ziare și gazete apar, în continuare, rubrici dedicate predicțiilor astrologice. Textele par mereu aceleași, doar recomandările se rotesc, de la o zi la alta, de la o zodie la alta. Dacă citești horoscopul, par vremuri normale. Nu e nici o pandemie. Fraților (și surorilor), pe-asta n-ați prezis-o? (M. M.)

● Canalele din Veneția s-au umplut de apă cristalină; lanțul himalayan poate fi văzut acum, după mai bine de treizeci de ani, din India; în Valladolid, fazanii au intrat în oraș și s-au plimbat pe alei; specii de țestoase amenințate cu dispariția și-au depus ouăle pe plajele din Rio; stratul de ozon de deasupra Antarcticii s-a refăcut aproape total, iar trecerea de pietoni de pe faimoasa Abbey Road a putut fi, în sfîrșit, refăcută cu vopsea. Știri bune din timpul pandemiei. (M. C.)

● De Paști, într-o emisiune culinară la Digi24, încă un sfat de a ne feri de COVID-19: cînd mergem la magazin, să nu atingem produsele cu mîna, ci să-l lăsăm pe casier să ni le pună în plasă. În logica asta, m-am gîndit să-l rog pe casier să mi le și aducă acasă și să mi le aranjeze în frigider. (S. G.)

● O companie italiană vrea să revoluţioneze zborul cu avionul în timpul pandemiei, în încercarea de a reduce cît mai mult din pierderile uriaşe provocate companiilor aeriene de restricţiile de circulaţie. Compania Avio Interiors a inventat un fel de scuturi de protecţie în jurul fiecărui scaun, astfel încît pasagerul să fie protejat de cei din jur şi să protejeze la rîndul său. Pare SF, dar cum tot timpul m-a enervat scaunul din mijloc, acum, cînd e întors și izolat, n-arată rău deloc. (A. M. S.)

● Dacǎ tot sȋntem sfǎtuiți/obligați sǎ stǎm ȋn casǎ, a pune mȋna pe o carte redevine un modus vivendi. Italienii lor – premonitorii – ne devin contemporani de spațiu claustrofob, ȋn filmul zilelor noastre: Dante, Fellini. Un gȋnd pentru poporul care i-a zǎmislit și care astǎzi, ȋn ochii noștri, ne dǎ lecția dramatismului eroic. O lecție deschisǎ. Un altfel de modus vivendi la nivel global. (R. M.)

● De cînd cu epidemia de coronavirus, mă urmăresc tot felul de omofonii și omonimii – cuvinte odinioară inofensive, care au căpătat dintr-odată o sonoritate aparte: măslinele koroneiki, coloneii, bolile coronare, guvidul, poetul Ovid, „corola de minuni a lumii”, încornorarea și – mai nou, la fel de infamă și temută – încoronarea. (M. P.)

CÎND AȘTEPȚI VREMEA EDUCAȚIEI NU MAI DESCHIZI O DISCUȚIE DÎND BUZNA

● Pînă să ajungem să ne lăfăim în „noua normalitate” anunțată de președintele Iohannis pentru după 15 mai (cînd vom fi obligați, printre altele, să purtăm măști medicale în spații publice), am gustat deja o bucățică din noul comportament civilizat, cînd aștepți o livrare prin curier: nu mai deschizi ușa, ci vorbești cu el prin telefon, îi transmiți codul primit prin SMS, pentru confirmare, și abia după ce pleacă, crăpi ușa și-ți iei, cu precauție, coletul de pe preș. Noua normalitate are totuși un iz de nebunie. (S. G.)

● Din seria „Ce mai primim pe e-mail în vremea COVID-ului“: „Dr Lidia Cosma: Papiloamele dispar, iar paraziții ies din tine dacă bei un pahar”. (I. P.)

● Monica Anisie, ministrul Educației și fostă profesoară de română: „Ei cunosc cel mai bine clasa pe care o are”. E de bine… (D. C.)

● Mi-aduc aminte, ca și cum ar fi fost ieri: doi indivizi scunzi și rotofei discutînd la o coadă la sifoane, la cîteva zile după accidentul de la Cernobîl. „Radiații”, zicea unul pe un ton neîncrezător. „Hm… Păi, le dau cu mult șpriț și trec.” „Sigur că da, alcoolul omoară orice radiație, dom’le, fie ea cît de mică”, îi ținea celălalt isonul. Nici astăzi nu știu dacă erau mucaliți sau idioți. Dar zilele trecute, prin piață, mi-a trecut pe la urechi o discuție similară despre combaterea coronavirusului cu „țuică de peste 60 de grade”, ca fiind „cea mai sigură soluție”. Catastrofele se schimbă, oamenii rămîn la fel. (A. M.)

● „La cum a reacționat lumea dînd buzna în magazine cînd s-a anunțat iminența pandemiei, înțeleg de ce guvernul nu ne va spune niciodată nimic despre extratereștri” – un tweet al înțelepciunii populare. (M. C.)

p24 sus sm georgescu jpg jpeg

NU AM AUZIT PE NIMENI CĂ A EXISTAT VREODATĂ ACEST CAZ NUMIT „ÎNCEPUTUL ANULUI DULCE“

● Gabriela Firea, primar general al Capitalei și fostă prezentatoare de știri și reporter: „Chiar acum mă aflu într-o întîlnire la Primăria Capitalei cu dl profesor Adrian Streinu-Cercel, împreună cu primarii de sector, directorii ASSMB, cu directorul general al Poliției Locale a Capitalei și cu șeful Poliției Capitalei pe tema măsurilor de prevenire și limitare a răspîndirii COVID-19. Luni, 30 martie, va începe testarea. Primăria Capitalei va achiziționa 4.000 de teste, iar cele șase primării de sector vor achiziționa cîte 1.000 de teste”. Testarea cui? A trecut o lună și eu nu am auzit pe nimeni că a fost testat. Voi ce știți? (D. C.)

● „Aceste trei-patru luni vor trebui considerate ca și cum nu au existat vreodată.” Dar nu mai bine considerăm că nu a existat vreodată acest personaj numit Adrian Streinu-Cercel? (M. M.)
# În caz că aveți nevoie: începînd cu 4 mai se redeschid frizeriile. În Germania. (M. M.)

● Un deținut american care a petrecut 44 de ani în închisoare a murit din cauza coronavirusului cu cîteva săptămîni înainte de a fi pus în libertate. Bărbatul refuzase să fie eliberat condiționat la începutul anului. După izbucnirea pandemiei de coronavirus, autoritățile i-au propus din nou să îl elibereze condiționat, din cauza riscului de îmbolnăvire. De această dată, deținutul a acceptat să fie pus în libertate. Doar că, pînă i-a fost aprobată cererea, a murit. Dacă nici ăsta nu e se numește destin… (A. M. S.)

● O luăm în sus pe harta numelor de firme și ajungem astăzi la Botoșani: Admir SRL, Elegant Glob SRL, Boyuletz SRL, Prometeu Expert Inox SRL, Me And Me SRL, Cordial Construct Roof SRL, Gentil SRL, Hartancui Media SRL, Răsfăț Dulce SRL, Drum Propan SRL, Semnal Zece SRL, Remember SRL, Balada Nouă SRL, Vizual SRL, Coroana Moldovei SRL, Infinit Auto SRL, Perpetuumaxymos SRL, Arca Alfa SRL, Independent SRL, Ocazii Dulci SRL, Colț De Rai SRL, Măcelarul Satului SRL, Mașina Galbenă Sao SRL, Locușorul Cu Cafea SRL, Croitoreasa Online SRL, Plante Medicinale Întregi SRL, Bumerang Efect SRL, Haina În Cui SRL, Elsa Ochios SRL, Primordial Petre SRL, Moment SRL, Clătita Buclucașă SRL, Mandragora Caduceu SRL-D, Bluf Recuperare Metal SRL, Inteligența Corporală SRL, Viitorul Ainotna SRL, Amical Trans SRL, Specula & Friends SRL, Dolce Inimitabile SRL, Arta Pentru A Crea SRL, Prețuri Mici SRL, Decisiv Magic Salon SRL, Bună Ziua Doamne Ajută SRL, Aventura Din Carpați SRL, Cartoful Aromat SRL, Bunătățile Pământului SRL, Orice Problemă Se Rezolvă SRL, Femina Salutem SRL, Hai La Un Covrig SRL, Ursa Mare SRL, Construim Curățăm Dezinfectăm SRL, Geometrie Vasile SRL. (D. S.)

Foto: A. Manolescu (sus), Ș.M. Georgescu (jos)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Tatăl care și-a violat fiul cu retard mental: „Trebuie să aibă și el viaţă sexuală. Nu poate rămâne virgin”
Motivarea hotărârii prin care bărbatul din Zlatna a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru două infracţiuni de viol, victima fiind fiul său cu retard mental, arată o situație cutremurătoare
image
image
Când au elevii vacanță în februarie, în funcție de județ. Harta cu toate informațiile
La decizia inspectoratelor şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, următoarea vacanţă a elevilor, de o săptămână, va fi programată undeva în perioada 6 - 26 februarie, dar nu pentru toată lumea la fel.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.